A gyokerhajtasokat tobol metszed le. Egy ido utan ha a noveny megerosodik, akkor msr nem jonnek ujak. Csak egy szep szal kozel fuggoleges hajtast kell hagyni. Az lesz a torzs. Utana mar ugyanaz mint barmelyik gyumolcsfa. Telefonrol nem tudok kepet feltenni. A Balatonon vagyok az itteni emlitett uj telepites pont ebben a fazisban van.
A fuge nagyon jol iranyithato, mint a szolo. Japanban pl lugasokat nevelnek belole. Kivalo klimanoveny, nyaron gyorsan ad tomor arnyekot, telen lehullik a lomb, johet a nap melege.
Van itt fuges forum. Ott volt rola szo. Egyesek szerint ilyen fajta nincs is, valaki egy masik szamara ismeretlen dalmat fajtat nevezett el. Amugy van tobbszau fajta fuge. A forumon van akinek onmagaban vagy szaz.
Ez nem talajviz, hanem fajta problema. A fuge gyokere 60-80 m-t is lemegy a vizet keresve.
Nekem tobb fajtam van, osszesen 7 to. Igazabol ketto valt be ezeket szaporitom.
Az egyik a Peretta, a masiknak nem tudom a nevet, valamilyen dalmat fuge.
Mindketto rengeteget terem, eleg fagyallo. Edesek mint a mez. Palinkat meg nem csinaltam beloluk, talan iden.
Konnyu szaporitani, mar a masodik evben terem. Siman lehet fanak metszeni. A Balatonon iden ultettem el egy tavaly osszel levett hajtast. Most 1,5m magas.
Visszaterve a vizre, a legjobban az a fuge fejlodik, ami az ereszcsatorna lefolyonal van, de izre nem kulonbozik, finom.
Bujukcekmece ebben biztos tudna tanácsot adni Neked . Ő csinált fügéből nagyon jót. Írj neki emailt ,mostanában nem nagyon láttam erre . Mi többen is próbáltunk már, sokféleképpen fügéből finom pálinkát ,de eddig még nem az igazi. Bár most nyáron egy tétel már elég ígéretes volt.
Hát ez utóbbi a fügénél nehezen valósul meg, szeret zöld, vegetális mellékízű lenni. A fajtát nagyon ki kéne találni, de általánosságban elmondható, hogy nem népszerű a pálinkája.
Köszi! Az a helyzet,a szőlővel kezdek besokallni.Bár szeretem csinálni,sok a munka vele(meg mindenféle új ló..sz betegségek) meg eddig is ugyis pálesz lett,fumizok hogy mire lehetne átállni,amivel nincs annyi gond.A fő csapásirány a szárazságtűrés,ellenállóság és f.sza pálinkája legyen!
A gazdasági ültetvény valószínű kap, de a vadon növő bokrok/fák csak annyit, amennyit a mediterráneumban esik rájuk.
Mondjuk nekem is van fügém huszonéves már, nem sok vizet kap, de a Velencei-tó mellett magas a talajvíz.
Ismerősöméknek Pécs melletti szőlőhegyen volt három bokra, mindegyik más fajta. Öntözés nélküliek.
A három bokor közül az egyik kis gyümölcsű, fán aszalódó volt, a másikak hagyományosak.
Sok függ a fajtától is. Az én Velencei-tavim a "sárga óriás" fajtakörből érkezett. Ez nagy és leveses termést ad. Inkább megposhad, mint hogy aszalódjon...
Azt már kiirtottam, 3bokron volt 120-160kiló, körtényi nagyságú íztelen gyümölcs. Egyet hagytam, de idén az is megy, olyan helyen finom, ahol kevés vizet tud felvenni, itt lent lehet a gyökere a talajvízben.
Pont az a helyzet, hogy ez egy déli luk, baromi meleg lesz, most is kibírhatatlan, reggel és délután árnyékban lesz, szóval csak részlegesen kap napot, pont az a félelmem, hogy mindössze 6óra amíg nap éri.
Nem mai találmány az osztott tartály, azért találták fel, mert érdekes dolgokat tud produkálni, amikor 10-20 m3 folyadék elkezd lötyögni a tartályban. Ha meg úgyis megosztják, akkor már lehet különböző anyagokat is szállítani egyszerre. Te nem figyeltél, és egy szót sem írtam a kocsmárosodról, csak arról, hogy látszólag egy tartályban lehet (és szokás) különböző anyagokat szállítani.