Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.10.14 0 0 3897
Ne változzon meg, mert mi így szeretjük. Több, mint 10 éve nyaraltunk ott először, akkor szerettünk bele (és Szerbiába is, mert vannak ilyen elvetemült kosz és igénytelenség tűrők is) és azóta is az első számú kedvenc. Nyaralásaink alkalmával mi max a 20% negatívummal találkozunk, ahhoz képest amit itt írkálsz. Pedig bejártuk már a fél országot. Sztem azért eléggé túlzol. Igaz nem voltam 2004 óta, de két év alatt nem változhatott akkorát negatív irányba.
Idén is oda készültünk, de egy kicsit több keret jutott idén nyaralásra, ezért választottunk mást. Talán majd jövőre, addig is marad a Szabadkai piac, ott is igen jó a pljeskavica. Ha a családomtól megkérdezem, hogy hova menjünk nyaralni, mindenkitől Montenegró a válasz. Talán mert mindenkin rózsaszínű szemüveg van állandóan. Kritizálás előtt először mindenki otthon nézzen szét.
Előzmény: csomotamas (3895)
csomotamas Creative Commons License 2006.10.14 0 0 3896
És most a pozitívumok is jöjjenek, mielőtt túl egyoldalúnak bélyegezne meg valaki.

 

Folytatás (4)

 

Sveti Stefán

 Nekem egy ékszerdoboznak tűnt a távolból, közelről, és belülről is. Mi tagadás azért lenyűgözött. Nem azért, mert itt nem tapasztaltam a „balkániságot”, hiszen nem csak ez a hely emelkedett a dobogó felső fokaira, mert hiszitek, vagy nem, a „balkániságon” kívül sok szépet is láttam ám…

 Nem olcsó már az oda jutás sem, hiszen „szabályosan” parkolva csak kemény 10 euróért lehetett a közelben. A belépő pedig 7 euró volt fejenként. Én, mint aki eddig szinte csak negatívumokról beszéltem eddig, azt kell mondanom, hogy érdemes megnézni. A hangulat kívül, belül varázslatos. A gondozott virágok sokasága, a gyönyörű lepkékkel, a maga nyugodtságával, a névadó kis kápolnával, a sziklafalról való látvánnyal…..szóval tündéri mint Bulgáriában Neszebár…Horváoknál Tribunj vagy Primosten…

 Nem semmi lenne ott megszállni, de nem vagyok filmsztár…Azért eljátszadoztam mit lehetne Montiból csinálni, ha dőlne oda a lóvé…( persze megőrízve a BALKÁN-t)

 A látványt a tenger felől a part felé  picikét ( de csak is egy picikét) rontotta a jellegtelen, új kocka apartmanok.

 Csúfságokat persze a H.-nál is látni, mikor gyönyörű gyöngyszemeket elcsúfítanak ipari létesítményekkel.

 A strand szerintem kiváló, már csak azért is, mert mikor ott voltunk, az addig már lassan megszokott tömegekhez képest alig voltak. Tiszta volt mind a part, és mind a víz is. Strandolás közben nem semmi volt a háttér, a szigettel. Egyet nagyon bánok, hogy nem várhattam meg a naplementét. Valaki itt egyszer azt írta, hogy innen az valami csodálatos.

 Szívesen megnéznék erről egy képet, ha valaki megörökítette volna. Szerintem nincsen jelentősége, hogy a sziget bejáratától merre fürdik az ember. Nem próbáltunk a vendégeknek fenntartott partszakaszra bejutni, hiszen tökéletes volt nekünk a másik oldal is.

  Néhány képet felteszek

csomotamas Creative Commons License 2006.10.14 0 0 3895
Szia!

 

 Érdekesen hangzik mondatod.

 Remélem minél hamarabb kinövik a „ balkániságot”, és bizony akkor is BALKÁNNAK fogják hívni. Én valóban nem kifejezetten az általad említett „balkániság” miatt menetem oda, legalább is amennyiben a szóhasználatod alatt a koszt, az elhanyagoltságot és igénytelenséget értetted. Szerintem az itt felszólalók sem AZ miatt utaznak évről évre oda, mert kifejezetten e valóban sajna jellegzetes vonásokat szeretik!

 Ezekre oda lehet figyelni, ezek nem természetes velejárói a gyönyörű hegyeknek, a tengernek, vagy a barátságos embereknek. Pláne, ha minél több Balkánt szerető, és esetleg „balkániasságot” nem annyira szerető rétegeket is oda szeretne vonzani. Az ott élő emberek szerintem minél hamarabb ki szeretnének nőni abból a „balkániságból”. Annál még ilyen tapasztalatok mellett is többre becsülöm őket, hogy ne így legyen. Szerintem jobban örülnének Ők is annak, ha bárkinek a BALKÁN-ról nem a „balkániság” jutna az eszébe. Én rendben tartom otthon a lakásomat, de elég baj lenne, ha a látogatóim a kosz miatt jönnének, és nem miattam…, bár, ha térdig érő szemét lenne, valószínű néhányan lemondanák a látogatást.

 Amennyiben mégis néhány éven belül kinövik e „balkániságot”, az hova fog majd utazni, aki kifejezetten „bírta a balkániságot”…  :) :)

Előzmény: H_G (3894)
H_G Creative Commons License 2006.10.14 0 0 3894
És ez nem te voltál? :)

Nem tudom, aki nem bírja a balkániságot, az miért utazik pont a Balkánra...
Előzmény: csomotamas (3892)
tacom Creative Commons License 2006.10.13 0 0 3893
Na igen, az első benyomás nagyon sokat számít. Amit leírtál, tényleg lehangoló lehetett, így töményen, hirtelen. Viszont ha az emberen rajta van a "szemüveg", ezeken is könnyebben túllendül egy mosollyal, és az egésznek még romantikusabb szinezete lehet. Velem is előfordult már, hogy az első benyomásoktól csalódott lettem. Az is igaz, hogy mindenkinek máshol van a tolerancia-küszöbe:))Nekem pl. így elsőre Albánia alatta volt, pedig a természet gyönyörű, az emberek kedvesek voltak (akiktől útbaigazítást kértünk), de a kosz és az igénytelenség ott már nekem is (el)rettentő volt...
Előzmény: csomotamas (3892)
csomotamas Creative Commons License 2006.10.13 0 0 3892
Szerbusz!

 Tetszik amit írtál.Komolyan! Örömmel olvastam.

 

 Az Én esetemben van egy határ, amíg nem vagyok hajlandó észrevenni a problémákat, azért Én sem akarom tönkretenni a saját nyaralásomat…. Amikor azonban azok sűrű egymásutánban érnek e behatások, nem csoda, ha besokallok. Itt ez történt…. és az első benyomás sokat számít. Ahova érkezem lepusztult épületek,… majd 3méteres fütykösök a falon ( ez egy iskola épület volt),…. majd belelépek a part felé egy „cuccba”,…. aztán rám tapad egy koldus …..míg végre eljutok az óvárosba,….. aminek a bejáratánál ott bűzlik a szemét, végre beérek…… és az ódon falak közé képeslapot keresve, egy boltba lépve…… „műcerkák” merednek gyermekeim felé…Ez így szinte egymás után az első nap,..hát talán belátod, hogy sok. A többi már csak jött adalék ként. Ez így tömény volt. És az úti könyvekben előtte azt olvasom, hogy Budva így, Budva úgy a csúcs.

 A táj gyönyörű, de azt eddig mindenhol máshol is csodálatosnak találtam. A szállásadóim az én esetemben is kedvesek voltak, és szállás tényleg csúcs volt. Azonban bárhol vagyok a szálláson csak éjféltől reggel 8-ig vagyok, a többi időt felfedezéssel töltöm. Sajna engem a legkevésbé befolyásol a szállásadó, ill. a szállás ( persze negatív irányban ez is csak egy határig) H. o-ban Rabon voltam olcsó,de lepukkant hotelban (majdnem olyan olcsó volt mint a mostani M-i  !!) ami még elment, azonban minden egyéb volt a csúcs.

 Mint említettem még szeretnék írni olyan helyekről, amik csodálatosak voltak. Az általad említett Kotor és az öböl. Perast húúúú….Lehet, hogy ott kellet volna megszállnom, majd ellátogatni Budvára. Hááát lehet.  

 Még egyszer Én örülök, hogy Te és családod fantasztikusan éreztétek magatokat. És kívánom minél többen érezzék ott jól magukat. Azonban nem árt,ha az utazó mérlegeli a beszerezhető negatív és pozitív infókat, majd esetleg úgy dönt, hogy elfogadva a felmerülő hibákat ( amikbe Ő nem feltétlen, hogy belebotlik, vagy nem olyan szerencsétlenül követik egymást az események) ellátogat a kiválasztott helyre. Nem érheti meglepetés ként már sok minden, immunis lesz e problémákra.

  Távoli keleti országokba utazván a embernek nem árt, ha beoltatja magát, mert esetleg olyan betegséggel találkozhat ott( nem Monti!), ami tönkre teszi a pihenését…Logikusnak tartom, hogy olyan esetekben az utazónak nem árt, ha a kellemetlen eseményekre is felkészíti magát..

 Vegyük a hozzászólásaimat talán úgy, hogy semmiképpen sem szeretnék M.-ról lebeszélni senkit, csak javaslom az „oltást”, vagy ha úgy tetszik a rózsaszínű szemüveget.

 Hangsúlyozom, hogy persze kellhetnek hasonló „kellékek”  Horvát, Görög, vagy bármilyen utazáshoz is, legfeljebb a mérték más. Hiszen Ti is megfogalmaztok egy jó pár negatívumot pl. H.-o tekintetében, hogy nagyon drága, finoman szólva nem olyan kedvesek az emberek mint Montiban stb. Nem baj! Aki oda indul ezen infókat elraktározza, már nem átléphet ezen problémákon. Szóval nem „fikázni” (bocsi) akarok, inkább segíteni, a negatív infókat is láthatóvá tenni. Azt azért remélem senki sem csak ezen infók alapján akar majd dönteni a nyaralásával kapcsolatban, hanem elolvassa a Ti hozzászólásaitokat is. Az enyémhez hasonlóból úgy sincsen sok.

 

Üdv Csomo

Előzmény: Tökmag01 (3891)
Tökmag01 Creative Commons License 2006.10.13 0 0 3891

Hááát....ok, mindenkivel történhetnek negatív dolgok, de véleményem szerint saját magadat tuningolod azzal hogy csupa rossz dolgokról "beszélsz". Montenegro=Montenegro....mindennek két oldala van..MINDENNEK....én örülök annak hogy ott lehettem..ha láttad volna a Rijeka Crnojevica-t (remélem jól írom emlékezetből..::)) ), ha elmentél volna a Skadari-tóhoz, ha láttad volna azokat a csodálatos madarakat, a gyönyörű környezetet, ha odafigyelsz azokra a kedves emberekre akik mosolyogva kínálnak fincsi fánkocskákkal, és hajókázás után virágcsokorral várják a visszaérkező nő-vendégeket...ha elámulva szinte tátott szájjal bámultad volna a hegyekből a Kotori-Tivat-i öblöt, ha élvezted volna a friss hegyi levegőt, a csodálatos természetet, akkor valószínű hogy most is kicsit másként "éreznéd" az elmúlt nyaradat.

Félreértés ne essék nem szeretnék feletted pálcát törni.....csak azt nem értem hogy hogyan lehet az hogy Te is és én is egy helyen töltöttük a nyár egy részét és én a lentebb leírtak negatívumok csupán töredékével találkoztam és nem él élénken az emlékezetemben...Hanem arra tudok gondolni nap-mint nap hogy mennyire boldog lennék ha újra látnám a háziakat, ahol a gyerekeket (4) látva tényleg boldogság töltött el hogy van még olyan hely ahol a gyerekek gyerekek tudnak lenni, élvezik a természetet, önzeltlenül szeretnek és mikor egy röpke hét után eljöttünk könnyes szemmel váltunk el egymástól....

Természetesen mindenkinek szive-joga hogy leírja mit élt (át) meg...Én megéltem örömmel és felszabadultan Montenegroi nyaralásunkat, millió gyönyörű emlékkel a szívemben, Te át-élted.....és kipipáltad hogy akkor ez is megvolt...Még ez sem baj, csak ÉN úgy éreztem a lelkem kicsiny darabját megosztom Veled, azért hogy kicsit lásd azt az oldalt is hogy milyen is lehetett volna....Én nem mondom hogy minden "tökéletes" volt, de a világon semmi sem az...

Remélem hogy egyszer még Te is megtapasztalod  Montenegro általad még nem ismert "másik arcát".

 

Előzmény: csomotamas (3890)
csomotamas Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3890
 Szerbusztok!

Ez egy számozatlan reagálás :)

 Semmi baj azzal, hogy elkötelezett rajongói vagytok M.-nak. Örülök neki. Nem kell, hogy egyformák legyünk…M. –ba az fáj, hogy eddig „ szinte mindenhol jól éreztem magam”. Egyedül itt volt a nagy összkép ilyen lehangoló. Mindenhol lehet találkozni hasonló problémákkal, de az arány nem mindegy. Amennyiben valamit nagyon reklámoznak, vagy összehasonlítanak más konkurens helyekkel, szeretnék azt hasonló színvonalra felfuttatni (ami még igen távol áll), akkor azért valamit tenni is kéne érte NEKIK, és nem a turistáknak..

 Nem mondom, hogy H.-o mindenkinek tetszik, és az megint nem baj, nem zavar annak kritikája. A kritikának lehet építő hatása is. Mégis a már említett 10-ből 3 arány (10-ből hány elégedett utazó), H.-ban  10-ből 7.

 És ez az arány nem azonos e topikban tapasztalt aránnyal. És ez sem baj, mert azért ennek a topiknak inkább legyen pozitív a hangulata, mint negatív. Nem lebeszélni akarok senkit!!! Csak felhívni a figyelmét, hogy mi ellen „oltsa” be magát, vagy ha tetszik vegye fel a rózsaszínű szemüveget. És ahogyan Ti is mondjátok ne vegyen észre minden sz…t. Abban az esetben iszonyatosan jól fogja magát érezni, ez biztos. Nem az a baj VELEM, hogy kukacos vagyok (gondolom Én), csak nem erre számítottam. H.-ot vártam picit alacsonyabb színvonallal, de az nem pici….azonban arányosan olcsóbb is. Sajna Én inkább többet fizetek. Mondjuk egy helyre szívesen visszamennék M.-ba (láss csodát már ellent mondok magamnak) Sveti Stefánba. Szállás a szigeten..Majd, ha nyerek a LOTTON. Nem vágok elébe, mert még szeretnék írni e gyöngyszemről a pozitív élmények között ( Kotor, az öböl, Sveti stefán, Herceg Novi…), de ezeket a végére hagyom. Amennyiben azokat is megvárjátok, elolvassátok majd, nem lesz azért annyira borús a helyzet. Ha objektív akarok lenni nem csak a melegről kell írnom, hanem a hidegről is ( habár a hideggel kezdtem).

 Inkább menjen el 6 ember a 10-ből és érezze magát iszonyúan jól, mint menjen el 10, és abból 4 érezze magát becsapva. M.-nak mi a jobb, nem tudom. 10 aki viszi a pénzt, de 4 rossz hírét kelti az országnak ( nekem nem ez a szándékom), vagy 6 viszi a pénzt, de ők boldogok, és csinálják ingyen reklámot.

 Finnyásságomhoz csak annyit, hogy Istambul nem semmi, aki már járt ott. M.-ban a kosz ahhoz képest lófütty. A hotel melletti utcában több méter magason állt a kosz teljesen elzárva az utat. Napokig oda gyűjtötték a szemetet, majd ősszedózerolták…..mégis tetszett!!  30 órán keresztűl f…tam a tutira biztosra jelzett víztől ( tuti kijelölt helyen)…mégis tetszett!!.  Férfiak csoportja követett minket, és nem biztos, hogy a nejem végett…mégis tetszett ( nem a férfi csapat közelsége!!). Az egy olyan ország, és nem beszélnék le róla mégsem senkit.    Talán, vissza is mennék, de mindenhova nem tudok visszamenni.  

  Kőbánya-Kispest—metró… olyan amilyen (sajnos) , de nem is reklámozza senki, annak ellenére, ha volna topikja, a róla elhangzott kritika miatt lehet, hogy lenne felhördülő. Mert valaki ott érzi jól magát…esetleg apró remekműveknek tekintené az általad említett hulladékot..

 Más példa: láttam már olyan koszos várost is, mint például Brüsszel, London, vagy Bimingham. A frekventált helyekre azért oda figyeltek mondjuk Londonban.

 M.-nak a tengerpartja mennyi lehet…100 km.?  H.-o-nak szigetekkel együtt jó néhány ezer, mégis jobban oda figyelnek (az arányokat figyelembe véve).

Tehát erre a 100 km.-re kéne öszpontosítaniuk, és tarolnának ez biztos.

  Görögökről nem is beszélve, ahol az előzőekhez reagálva valóban nagyobb a kosz, mint azt az ember elvárná, Én mégis oda tervezem a jövő nyaramat. Jóval tájékozottabb leszek, mint M.-val kapcsolatban. Talán ezek után értitek mi okozta a problémámat…

 Ja…a nagy szuper hambucira még reagálva, amit még le sem írtam ( juj-juj ...de így nem marad negatívum a későbbi beszámolóimra, és csak a szép dolgok maradnak…:)   ).

Szóval nem bírtam megállni, hazafelé Herceg Noviban lenn a parton nem olyan guszta volt , megettem 1,5-t. Valami csúcs volt az íze…örültem, élveztem minden falatkáját….. 1 óra múlva már gáááz volt. Egyre jobban….A következő 3 hetem rohanással telt…ha nem vettem be reggel erős „szilárdosítót”…vége volt a napomnak…az ANTSZ-hez  hordtam a montenegrói mintácskákat. Ok…tudom a bélésem is finnyás..lásd a török élményt…:)  .

 

 Szerbusztok többit később, és ......előbb, vagy utóbb „csak a szépre emlékezem…”

 Jaaa azért a topik tényleg fellendült…ez sem baj :)  .

 

crnagora Creative Commons License 2006.10.12 0 0 3889

Sziasztok!

 

Szerintem is mindenkinek joga van leírni a saját véleményét és a tapasztalatait, ettől jó egy topic.

Az is biztos, hogy nem rózsaszín szemüveggel kell járni a világot. Mi is több alkalommal nyaraltunk Montenegróban és Ho-ban is. Mindenhol van külömbség, hol az egyik, hol a másik rész javára.

Amikor még megvolt a régi Yugoszlávia, akkor majdnem mindenki Ho-ba járt nyaralni, nem nagyon mentek Crna Gorába. Ezt onnan tudom, mert ott nőttem fel és gyerekként soha nem mentünk, de az ismerőseink sem.

Amikor kitört a háború, sokan nem tudtak elmenni Ho-ba, a háború miatt és Szerbia lakosai nem is mehettek vízum nélkül sokáig oda, meg nem is tudták megfizetni az ottani árakat.

Az biztos, hogy HO nagyon elszaladt az árakkal, de a nyugatiak simán megtudják fizetni. Klassz pályákat építettek, a környezetre jobban ügyelnek, nincs annyi szemét, több hotelt felújítottak, rendezettek az apartmanok és környékük, de ennek bizony ára van. Az éttermi árak és a boltban való vásárlás is magasabb.

Mo-ban most jött el a pillanat a Szerbiával való különválás után, hogy elkezdődjön az építés és a felújítás. Nekem csak az nem tetszik ebben, hogy az oroszok lassan felvásárolják az egész tengerpartot, hatalmas pénzeket fektetnek be.

Az biztos, hogy egy kicsit több a szemét, amit azért igyekeznek elszállítani, de ez azért van ahol tökéletesen nem sikerül.

Nagyon sok kis bolt van ahol mindent megtudunk vásárolni, nagy a választék, zöldség és gyümölcs terén is.

Sokkal több az utcai kajálda mint Ho-ban, az árak nagyon kedvezőek.

Nagyon sok hotel gazdát cserélt, többet át építenek. Az apartmanok némelyike azért hagy kivetnivalót maga után, több olyant láttam amit még be sem fejeztek de már üzemel és az öt éves építési törmelék még mindig ott van, persze vannak kivételek is.

Az emberek kedvesek, segítőkészek. Mondjuk én másként élem meg a velük való kapcsolatot, mert beszélem a nyelvüket, egy kicsit elfogult is vagyok.

Az ország gyönyörű, a természeti adottságok fantasztikusak, a szegénység tényleg nagy.

A tömeg az tényleg valós, mindenhol nagyon sokan vannak, mi is igyekeztünk olyan helyekre járni strandolni ahol kevesen vannak, megérte, mert a tömeget nem igazán tudjuk elviselni. A tengerparti utakon hatalmas dugók alakulnak ki, Rafailovici-től lépésben lehet beérni Budvára, Sutomore előtt szintén Bar-ig, Ulcinjnál dettó.

Azok az utak csak szezonon kívül kényelmesek.

 

Csak ennyit akartam hozzátenni az előttem szólókhoz.

tacom Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3888

Nem baj, hogy kritizálsz, legalább feléledt kicsit a topic, és fel lehet frissíteni az emlékeket! De jó is volt...:)

Szerintem Budvában és tőle északra teljesen elfogadható a tisztaság (vagy a kosz, ahogy tetszik), engem inkább délebbre zavart, leginkább talán Ulcinjban (Albániából meg már szabályosan menekültem:)). Tény, én valóban úgy indultam el, hogy de szuper lesz, és milyen szép dolgokat fogok látni. A szállás patyolat volt, a boltok szintén, ahol mi jártunk. Szex-shop nem odaillő?...:)Ezzel is hosszasan lehetne vitatkozni. Ez a balkán-dolog meg...én Kőbánya-Kispest állomásán sokkal inkább a balkánon éreztem magam (pisilő-kakiló nénik a bódék közt, amelyekben én szintén soha meg nem vennék egy hamburgert sem). De állítólag az utóbbi hetekben a Parlament környéke is "balkáni" lett...Magyar fürdőkben is kell vizet cserélni időnként, mert "valamit visz a víz". Lehetne még sorolni.

Montenegró nagy élmény, úgy, ahogy van!:)

 

Törölt nick Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3887
Szerintem az itt a probléma, hogy Te nem tudod magad jól érezni sehol, végig a hibákat keresed. Egyszer próbáld magad elengedni, ne azzal foglalkozz, hogy négyzetméterenként hány szerb napozik, magaddal foglalkozz! A pljeskavica pedig olyan finom és olyan minőségű alapanyagból készül, ami Magyarországon csak álom.
És hogy Horvátország szebb lenne? Nem tudom mennyit jártál be Montenegróból, gyanítom nem voltál végig a tengerpartján, a Skodrai tónál, a Durmitorban, a Moracsa vagy a Tara kanyonnál. Mindkét ország nagyon szép, de Horvátországnak talán több a betonozott, túristatelepes, jellegtelen része.
Lali neked Lido di Jesolo-t ajánlja! ahol igaz hogy tömeg van, de a mocskos víztől nem látszik a tenger alján a szemét.
Előzmény: csomotamas (3883)
csomotamas Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3886
képek:

PETROVÁC :

Szinte minden strandra ez volt a jellemző ( és még nem is volt csúcsszezon).

Szép volt, szép volt (és ez megint nem mese habbal), de ha a strand egyik felén valaki meg akart fordulni, az egész „heringcsapatnak” ugyanúgy kellett tennie.
csomotamas Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3885

képek:

A híres sokat emlegetett  PLAVI HORIZONT strand.

Sajnos nekünk ez sem jött be.  A vízben még 2 centire sem lehetett lelátni, olyan volt a víz színe és állaga. Ahol mi letelepedtünk ott 2 méterre a vízben olyan éles kövek voltak, bukfenc nélkül nehéz volt bejutni. Ugyanis kb 5 méter után újra sima homokos volt a fenék. Messze be lehetett menni a vízbe, akár a Balatonnál, csak a Balaton tisztább jóval ,mint amit akkor és ott tapasztaltunk. Gyerekesek biztosan jól éreznék magukat, de vízbe indulás előtt ajánlatos a mentődobozt előkészíteni. A fradi drukkereknek is ajánlanám e partszakasz, mert ilyen gyönyörű ZÖLD színt sehol sem láthat, ráadásul nem vízben.  A fotó a valós szint mutatja! A képen látható, hogy nem tartózkodnak fürdőzők az első néhány méteren...

 Belépőt az autóra itt is szedtek.

csomotamas Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3884

BUDVA

 

bejutás a mogren strandra:

 

 

 

maga a mogren:

 

 

csomotamas Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3883
Folytatás (3)

Szerbusztok!

 

Köszi, hogy nem haraptátok le a fejem :) .

Azt az összes negatív benyomásom ellenére sem fogom sohasem letagadni, hogy M. valóban szép… Azonban azt sem állíthatom, hogy szebb lenne a konkurenciánál Horvátországnál…

 Persze… tudom ez nem az a topik.

Folytatnám beszámolómat, megpróbálva reagálni a hozzászólásaitokra is.

 

Budva:  Letekert ablakú járműveket nem láttam, azonban nem természetes úton kinyitottat igen. Való igaz, az emberek lehet, hogy kedvesek voltak. Így jobban visszagondolva. A koldulókkal kapcsolatban, az azért néha zavart, hogy mennyire „ragaszkodtak” hozzám, volt olyan, hogy 20 méteres szakaszt négyszer kellett oda-vissza megtennem, hogy kultúráltan le tudjam magamról „vakarni”. Inkább nem mentünk be az nap a múzeumba.

 A másik visszatetsző viselkedésforma volt a köpködés, nem ez már mesteri „köpés” volt. És ezt elég sűrűn tapasztaltuk. Nem szeretném felkavarni a NIKSICKOT senkiben sem, de a hanghatások miatt sem tudtuk nem észrevenni. Abban sem vagyok biztos, hogy ez a M.-i emberek sajátossága volt. Szerintem a turisták igen nagy százaléka UKRÁN és SZERB volt. Ezzel őket sem akarom minősíteni, hiszen vannak országok ahol kötelező például „büfizni”.

 Háááát az árak sok tekintetben valóban aránylag alacsonyak, azonban nem mindegy, hogy milyen a körítés. A konkurens H. szállás szempontjából valóban drágább, azonban a körítés legalább olyan %-ban kultúráltabb is. Ez ügyben egy arányosságot érzek a két ország között..

 Mégis a 22-es csapdáját vélem felfedezni. Ilyen fokú kosz, és igénytelenség mellett ( nem a szállások) soha sem emelhetik áraikat, mert ha ezt megteszik drasztikusan csökkenni fog a látogatottságuk. Tehát pénzt kéne beleölniük. Miből? Ráadásul tényleg alig véltem felfedezni ennek bármi nyomát is…na jó egy ici-picit túloztam. Nekem úgy tűnt mindenki csak a saját portáján belül akart rendet látni.

 No egy kis kritika:  Budva MOGREN strand. Csodás, mi több lenyűgöző a látvány. Most jön a de…A strandot láthatóan valóban rendszeresen tisztítják, sőt budi is van…a homokos föveny viszont zsúfolásig van bérelhető napozóággyal és napernyővel, nehezet találni talpalatnyi helyet a saját törölköződnek. Bazi nagy a zsúfoltság, nem zavartatják magukat a napozó tömegben focizók sem. Azon már nem lepődtem meg, hogy a víz és a tenger találkozásánál üdögelve, lógatva a lábamat, csobogásra lettem figyelmes, simán 10 centire csengettette a gyereket az anyuka. A tenger fenekét is legalább annyira elhanyagolják, búvárszemüvegen keresztül „sz..ennyezett” alsógatyáktól kezdve ( ami lehet, hogy Poseidoné volt) vasdarabokon keresztül a töménytelen sörösüveg, és dobozokig minden mi szem szájnak nem ingere. Igazatok van persze, hogy a strandon a turisták szórják el magukat, de lehet, hogy nem csak a strand szárazon lévő részét kéne takarítani, ha már belépőt szednek.

 Egyébként szinte minden strandon annyian voltak mint az OROSZOK..hi-hi ez tetszik :)  .

Mindenhol elárasztva bérelendő műtárgyakkal és feltöltve homokkal vagy apró kaviccsal. Aki ezt a típusú strandot kedveli, itt meg fogja találni a „kánaánt”. A magányos, csendes öblökről, azonban itt  mondjon le. Üdítő, ásványvíz, és persze sör töménytelen mennyiségben, és olcsón !

Aki itthonról akar vinni, az vessen magára. Olyan választék talán itthon sincsen…(ananászos-kókuszos-fanta)

 A sokat emlegetett bazi nagy „hamburgerek” nem nyerték meg a tetszésünket. Ahogyan készítették…hááát..kösz abból nem kértünk. A darált hús, aminek a színe inkább rózsaszínű volt mint „húspiros” egy nagy kondérban ott állt szerintem egész este, oda-vissza sétálgatás közben egyszer sem láttuk eltenni a hűtőbe. Bocs, kerestük szemünkkel a hűtőt, azonban annak nyomát nem tudtuk felfedezni ( az ANTSZ megnyalná mind a tíz ujját, de még az árusét is) . A nagy darab bácsi végigtörölte izzadt homlokát kétszer, majd ugyanazzal a lendülettel tovább formálta a méretes húspogácsákat, majd sutty… gyorsan kisütni..Hááát maradtunk a pizza szeletnél, ami egyébként nagyon ízlett, és éppen nem láttuk az elkészítését.

 A továbbiakban már nagyobb részt fogok pozitív dolgokról írni mint az eddigiekben… ígérem.

 

Folyt.köv. 

halacs Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3882
Bocsánat, 30 euró/szoba volt a kotori ár.
Előzmény: halacs (3881)
halacs Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3881
No, most van egy kis időm, és régóta tervezem leírni az élményeinket.
Szóval Splitből indultunk hajóval Dubrovnikba (csodaszép az út, aki teheti, tegye meg), éjszaka kikötés Korcsulán, vacsora egy remek vendéglőben, majd szállás egy padon, csodaszép, tengerre néző kilátással. :-)
Dubrovnikban nagyon nehéz volt szállást találni, és nagyon drágán sikerült: a házinénink szerint: "Dubrovnik az Dubrovnik". Másnap irány Herceg Novi. A kb. 30 személyes buszban 15 nemzet képviselői gyűltünk össze, mint az az útlevélszámok összeírásánál kiderült. Herceg Novi: számomra felejthetetlen élmény - a múlt együtt él a jelennel, a Kanli Kulába (Véres erőd) való felmenetelkor kiderült, az egyik beléptető a múlt hét végén épp Budapesten járt egy fesztiválon, így aztán van miről bszélgetnünk...
A Herceg Novi-i strand fantasztikus: nyílt tenger, egy török erőd alatt, friss és iható vízzel, érdemes a kulacsokat feltölteni. Az út innen Kotorba egyszerűen hihetetlen: a buszmegállóban sok ember, azt kérdik, szobát keresel-e, de amint kiderül, Kotor a célod, mindenki azt mutatja, melyik buszra kell felszállnod. Kedvesek, mosolygósak, és nem haragszanak, hogy nem őket választottad. A látvány Kotorig felejthetetlen. :-)
Kotorban egy utazási irodában kértünk szállást: egy éjszaka 30 euró/fő, az óvárosban. A szoba kicsi, megmozdulni sem lehet, de az ablakból egy XIV. századi templom harangja szól... Kotor fantasztikus: gyönyörű az óváros, s kívül remek kajákat lehet enni olcsón, ha nyitott szemmel jár az ember, s észreveszi, ha egy hely nem kimondottan a turistáknak szól... A csapvíz nem iható: a háziaknál mindenütt ásványvizespalacok.
Reggel busszal, Budva: a megállóban legalább 10 szállásadó vetekszik értünk. Megalkuszunk: 8 euró/fő/éjszaka, és az üzlet megkötésekor kávé és gyümölcslé, illetve sör. :-) A szállásadónk kimondottan diplomatikus; ott-tartózkodásunk alatt nem zavar bennünket, de elutazás előtt előkerül, kérdezi, meg voltunk-e elégedve, mi az, ami hiányzott...
Szóval Montenegró fantasztikus hely, ha az ember tisztában vele, mit akar megnézni, mire kíváncsi. Nekem a fekete hegyek kicsit hidegek, de a látvány fantasztikus, s az biztos, a Szerbián át hazafelé vezető vonatút olyan, amit soha nem fogok elfelejteni. :-)
Jövőre visszamegyünk: most majd Albánia lesz az, amit nem hagyunk ki onnan. De talán előbb is eljutunk Montenegróba: a biográdi őserdő, a Skodra-tó télen is páratlan látvány lehet...
halacs Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3880
Én a helyetekben, ha tehetném, elmennék oda szilveszterezni, biztosan nagy élmény lehet :-)
Előzmény: Tökmag01 (3874)
halacs Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3879
Azokra a receptekre én is nagyon kíváncsi vagyok. :-)
Előzmény: H_G (3876)
moon430 Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3878

Egyszer jartam a szloven tengerparton, Portorozba, gyonyoru, tenyleg csodalatos, es valoban tiszta hely. A taj a viz, a hangulat azert nem olyan mint Montenegroban. Sot eszak Horvatorszag sem az igazi mediteran hangulat. Umagon, Porecon is jartam, golfpalya is volt es tenyleg most visszaemelekezve tiszta minden. Nekem megis a kis szemetevel egyutt jobban tetszik Montenegro, es persz joval olcsobb is :-)

Talan Makarska az ami taj szempontjabol felvehetne vele a versenyt.

moon430 Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3877

Mi Petrovacon voltunk az iden, immar harmadik alkalommal :-), remelem jovore ujra sikerul eljutni.

Nagyon sok mindenben igazad van. A kornyeket bejartuk, kocsival kicsit tavolabb is. Jartunk Budvan is, nekem Petrovac megis jobban tetszik. A hegyoldalban setalva, ott az alagutak elott, aki jart ott biztosan tudja, en is lattam kidontott kandelabereket, azert kulonosebben nem zavart,  a tuloldalon Hotelt epitenek elobb utobb sorba jon ezek mejavitasa is.

Az ami nagyon zavart engem is, a szemet ami szetvan dobalva. Petrovacon vannak szemetes kannak, viszont sok kozeli strandon nincs, igyekeztunk helyet talalni ahol nincs szetdobalt szemet igy is viszont sokszor a kavicsok kozott jatszo kicsi lanykam cigarettacsikkeket banyaszott elo. Hmmm... azelott horvat tengerpartra jartunk ha jol emlekszem ott is hasonlo helyzet volt. Van aki elviszi a szemetet csikket a kukaig van aki eldobja, ez csak rajtunk nyaralokon all. Ja a szemettel kapcsolatban estefele mikor kiurult a strand jott a szemeteskocsi es nejlonzsakokba gyujtottek a szemetet.

A masik seta alkalmaval pl. Buljaricera atmenni a hegyen keresztul vagy kis osvenyeken bandukolni, szoval ahol van egy kis felre eso resz ott mar van is kaki boven :-), szoval szanaszet xarnak mint a tyukok, de hat ezek megint csak a nyaralok, sot a vizen uszni is lattam egyszer. Az valo igaz keves a wc, vagy tavol van.

Szoval abbol az egy eurobol amit beszednek naponta a vendegektol, allitolag az iden 1 millio turista fordult meg ott, szoval ebbol a penzol csinalhatnanak ingyenes wc=ket, rendszeres takaritassal, valoban rengeteg amunkanelkuli, apropenzert lehetne talalni munkasokat, szemetszedesre wc takaritasra.

Ha majd komolyan befektetnek montiba meg is lesz biztosan es a tisztasag is mas lesz. Persze az arak is lehet sot biztosan magasba szoknek.

Hmmm mi pedig eppen az arak miatt valasztjuk montenegrot, olcso es gyonyoru.

Szoval megprobaltam es sikerult atsiklani az ilyen aprosagokon. Seta kozbe mar tudom hova nem kell nezni, es a taj a levego, karpotol mindenert.

A strandon igyekszem nagyon tiszta helyet talalni, persze szemetet mi zacskoba rakjuk, lent marad a cucc ebedkor igy egesz nap tiszta helyen vagyunk.

A rendorbodet nem egeszen ertem, en csak nagy ritkan lattam oket Petrovacon, igaz Budvan csak egy napot voltunk. A kozbiztonsagra nincs semmi eszrevetelem, barhol ott hagyhattam a kocsit, csak arra kell vigyazni ne parkoljak tilosba.

Keregetoket lattam, hmmm, de nem voltak tolakodobbak mint mashol, illetve ugyanolyan nagyon tolakodoak voltak mint mashol :-)

Oket gyorsan lekell razni, es mar el is felejtetted.

 

Szoval teljesen igaz hogy van hibaja Montenegronak, egeszbe veve megis nagyszeru, es alig varom jovore ujra ott lehessek.

Most jo visszaemelekezni az egeszre, es persze az apro bosszusagok most mar eszembe sem jutnak, az ut sem tunik farasztonak mint akkor, csak a csodas kilatas a hegyek, Moracsa, Lim, Tara volgye, Skadari to, a kabocak zummogese maradt meg a fejemben :-)

Szoval egy kis kaki itt cigarettacsikk ott, szuper jo volt furodni, setalni, bebarangolni a tajat, sokfajta finomsagot inni enni. :-

 

 

 

H_G Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3876
"Rengeteg receptet írtunk le egymásnak és fájt a szívünk amikor el kellett jönni..."

Remélem, azokból a receptekből velunk is megosztod majd, amelyik beválik! (Lécci-lécci :)) Vettem ugyan a helyszínen egy szakácskönyvet -- jó drága volt, pedig még le is alkudtam 20 euróra 25-ről -- de igazából nem olyan jó a szerbtudásom, h. tudnék belőle főzni.
Előzmény: Tökmag01 (3874)
H_G Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3875
"Nincsenek koszos, büdös, igénytelen köpködő kocsmák, hasonló emberekkel. A vendéglátó helyek tiszták, kimondottan szépek, az minimum, hogy a székeken párna van, de sok helyen szőnyeg is van."

Mindenhol másra igényesek az emberek... A crnagoracok sokat szemetelnek, az igaz, de pl. ingyen sem tudnál rájuk sózni olyan gagyi borokat és kávékat, amilyeneket a magyarok túlnyomó többsége rezzenéstelen arccal iszik mindennap.
Előzmény: Törölt nick (3873)
Tökmag01 Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3874

Sziasztok:)

 

Gondoltam akkor én is leírom az augusztusi tapasztalatokat..minden oldalt figyelembe véve..::)

 

Szabadkáig kocsival mentünk ott feltettük az autót a vonatra és az éjszakát alvással töltöttük. A vonattal minden rendben volt, tiszta ágynemű a mellékhelyiség olyan amilyen..igyekeztünk keveset használni..

 

Amikor megérkeztünk Barba, az előre "felkészített" kosz és mocsok a vasutállomáson egyáltalán nem volt vészes...teljesen normálisnak mondható volt, semmi gáz..

 

Elindultunk szállást keresni, itt ért minket az első meglepetés hogy olyan szállást nem-igen fogunk találni amilyet szeretnénk (ergó amihez eddig hozzá voltunk szokva, közvetlen a parton viszonylag csendes helyen) Igy a nagy keresgélésben úgy döntöttünk hogy egy éjszakára Radonavicin egy szobát kiveszünk és másnap megyünk tovább. Ide már későn érkeztünk, reggel igyekeztünk hogy keresünk másik szállást, de a háziak annyira kedvesek voltak, és kérdezték miért nem akarunk náluk maradni ha nincs foglalt szállásunk...beszélgettünk velük és úgy döntöttünk maradunk. Jó döntés volt....a Montenegro-i emberek iszonyat kedvesek, segítőkészek, előzékenyek és nagyon vendégszeretők. Minket többször vendégül láttak esti vacsoránál (és mi is őket amikor gulyáslevest, meg hasonló fincsi magyar kajákat csináltam) és ami furcsa volt hogy az asztalfőre ültettek minket és annak ellenére hogy kicsit-angolul, kézzel lábbal beszélgettünk egymással nagyon jól megértettük egymást...Rengeteg receptet írtunk le egymásnak és fájt a szívünk amikor el kellett jönni...

 

Budva nekem (és a nagy-városok) nem igazán jöttek be mert nem a tömegnyomort szeretjük...Ulcinj inkább különös volt mint szép, de örülök hogy elmentünk megnézni.

 

Kotori öböl és környéke Perast, Risan, igazán szééééépek...rengeteget voltunk fenn a hegyekbe Njegus (sonka és Medovina azért benézett a csomagba..::)))  )

 

Mindent egybe-vetve mi jól éreztük magunkat, de nem szabad összehasonlítgatni más országokkal mert mindegyik más és más.....Montenegroba érdemes elmenni és felfedezni az országot, de tudni kell hová megy az ember....Montenegro nem Görögország, nem Horvátország és ez így van jól. Szerintem mindenki megtalálja magának azt a szép részét ami őt érdekli...Ha valaki csak a rosszat akarja látni akkor az nem csak Montiban fogja azt látni...Sokat tanulhatnánk mi magyarok még akár a montenegroi emberektől is.

 

Mi visszavágyunk és a háziak szilveszteri meghívása nagyon csábít minket (baráti meghívás=nem "szállásmaffia") remélem el tudunk menni..::))

 

Mi örülünk hogy itt lehettünk.

Törölt nick Creative Commons License 2006.10.11 0 0 3873
Montenegró nagyon szegény, 200 Euró alatt van az átlag fizetés, már ha az a szerencse éri szegény benszülöttjét, hogy van munkája, a munkanélküliség 20% felett van. Persze, hogy lepusztult minden. De egy vadonatúj ország, amiből még bármi lehet, persze sok idő múlva.
Kecskeméten lakom, ami egy igazi magyar nagyváros és nincs nyilvános wc.
Sokan már előítélettel indulnak Montenegróba, szemétdombokat keresnek. Van szemétdomb elég, de nálunk nincs? Azt nem vesszük észre, mert nem keressük, megszokta a szemünk.
Pár dolog, amiben tanulhatunk Montenegrótól:
Nincsenek koszos, büdös, igénytelen köpködő kocsmák, hasonló emberekkel. A vendéglátó helyek tiszták, kimondottan szépek, az minimum, hogy a székeken párna van, de sok helyen szőnyeg is van.
A közbiztonság lényegesen jobb, sokkal kevésbé kell tartani attól, hogy mindenünket ellopják. Nem lopnak a boltokban, ez a kipakoláson jól látszik, ez nálunk teljesen másképp van. Számos parkoló autó ablaka le van hajtva.
Nem húznak le azért, mert túrista vagyok, teljesen korrektül számolnak, de inkább az ő kárukra. Ha nincs aprója, akkor inkább többet ad vissza. Ha kérsz 1 kiló barackot és a mérleg 1,1 kilót mutat, akkor is csak az 1 kiló árát kéri el, hiszen csak annyit kértél.
Alacsonyabb minőségű, szerényebb szolgáltatásnak az ára is alacsonyabb. Ha Horvátországban 250ezerbe kerül a nyaralásod, ugyanazt Montenegróban 150ért megkapod.
Az igénytelenséggel, kosszal kapcsolatban pedig példának hozhatnám Görögországot, nekik telne is rá, hogy tiszták, igényesek legyenek, és nem így van.
Én azt szoktam tanácsolni, hogy csak az menjen Montenegróba, aki nem feltétlenül nagyítóval akarja keresni a szemétdombokat, keresni a hibákat, hanem a páratlan természeti szépségekért, aki magányra vágyik, az se menjen oda, legfőképp ne menjen Budvába. 4szer voltunk már ott, még egyik beszámolómban sem említettem szemétdombokat, mert nem az volt a legnagyobb élményem.
Aki nem tud ráérezni Montenegróra, az ne menjen oda, aki pedig nem hallgat lalira, az vessen magára!
Előzmény: csomotamas (3869)
halacs Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3872
Szia! :-)
Igazad van, a rendetlenség, a hanyagság, az igénytelenség valóban jellemző valamennyire Montenegróra: az amúgy csodás strandokon mindenütt szétdobált csikkek, a vonatból minden gátlás nélkül kidobják a szemetet, szóval igen, ez is Montenegró arca. Az emberek szegények, nagyon nagy a munkanélküliség, és a keresetek is nagyon alacsonyak: jellemző, hogy minden lehetőséget kihasználnak valami pénzkeresetre. Bárhol állsz meg az országúton, azonnal megáll egy autó, természetesen nem hivatalos taxi, és a kialkudott tarifáért teljesen korrekt áron elvisz bárhová.
Nem mondom, hogy az eldobált szemét nem zavart néha, de engem lenyűgözött az ország, az emberek kedvessége és természetessége, és azt, hogy Budván kívül nem éreztem a számomra kicsit nyomasztó, "a turistáknak szóló kép"-et. Inkább valami különös időutazáson éreztem magam, vissza a múltba...
Budván mi csak 5 napot töltöttünk, és akkor sem nagyon ott a városban, inkább kalandoztunk erre-arra. Mivel nincs kocsink, az ottani tömegközlekedést vettük igénybe. Utaztunk teljesen lepukkant 15 személyes kisbuszon, légkondis Neoplan buszon a sofőrön kívül összesen hárman, ahol még hamutartó is volt (benne csikk, tehát lehetett volna dohányozni is), és felsorolni sem tudnám, még hányféle buszon, és őszintén mondom, nagy élmény volt. :-) És annyi szépséget láttunk, hogy könnyedén át tudtunk lépni azon, hogy a budapesti kerületek "tisztaságát" láttuk viszont ott is a turisták által látogatottabb területeken...
Előzmény: csomotamas (3869)
csomotamas Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3871

Most pedig Budva szebbik oldala:

 

csomotamas Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3870

Budva közvetlen a várfal alatt :

A fotózásnál gyakran oda kellett figyelni mi lóghat bele a képbe:

csomotamas Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3869
Folytatás (2)

 

 Az ország tény, hogy szép. Távolról gyönyörű, repülőről meg lenyűgöző.

Közelről nézve már nem árt, ha felteszi az ember azt a bizonyos „szűrőt” a szeme elé.

Elég lepukkant szinte minden. Mintha 30 éve nem költöttek volna semmire. A környezet elhanyagolva, a kandeláberek kidöntve, néhol helyükön csak a vezetékek merednek az ég felé. Van kereszteződés ahol a lámpákat valószínű lelopták. Mert árván meredeznek a tartó szerkezetek. A járdák és burkolatok szinte nullára amortizálódtak. Az épület falakra nemiszervek fújva, és kosz szinte mindenhol. Annak ellenére hogy töménytelen mennyiségű szemetes van elhelyezve minden felé….csak használni nem szeretik. Budván volt a szállásunk. A nyaraló övezet felleg várának titulált Budva. Odaérkezve azt hittem rossz helyen járunk. A hotel utcájába érve az enyészet, amely rombolta a környéket, pillanatra letaglózott. Sok időbe tellett, mire megtaláltuk a szállásunkat. Azt szerencsére a tulaj tényleg tisztán, és rendben tartotta. Ez tény! Azonban a környezet…

 Először csodálkoztam, hogy miért van 50 méterenként rendőr bódé 24 órás szolgálattal. Később a betört szélvédőjű járműveket látván már nem csodálkoztam. Nem voltunk messze a tengertől, mégis kerültünk inkább, mert az árkád, amin keresztül kellett volna mennünk, enyhén szólva nyilvános WC volt. Egyébként nem sűrűn találtunk igazi nyilvános WC-t. Az eredményét lépten-nyomon tapasztalhattuk. Akár a várfalat, vagy akár a MOGREN strandhoz vezető aszfaltozott, egyébként hangulatos sétányt ill. helyeket említem. Maga az óvárosi rész, és a Mogren strand környéke valóban lenyűgöző volt, de az ámulat mellett a lábunk elé is kellett figyelni. Már csak a mértani pontossággal 30 méterenként kiültetett kolduló cigánygyerekek miatt is. Némelyiknek még talán a köldökzsinórját sem vágták el, olyan apró volt. Időnként vagy a nagyobbik testvér torlaszolta el az utat előttünk harmonikát masszírozva ( sajnos hangot nem sikerült belőle kicsikarni), vagy a mama próbált megakadályozni a továbbjutásban. A családfő sem maradt el valahol arrébb a fűben ülve hegedálva. Velük kapcsolatban csak annyi érdekességet még, hogy míg esténként Budva sétányán ill. óvárosában „botlottunk beléjük”, nappal  pedig Herceg-Noviban kellett kerülgetnünk tuti ugyanazt a családfőt, és kedves feleségét karján a picivel... Ácsi!! Hiszen a kettő között van 50-60 km. plusz egy kompolás….????? Természetesen hozzájuk hasonló szerencsétlennel máshol is találkozhattunk. Vissza térve Budvához. Eltolták azt a gyöngyszemet is, hiszen valóban nem mindennapi hangulatot kölcsönöznek a városnak az egymásba érő butikok, boltok. Nem fagylaltozókra, vagy ajándék üzletekre gondolok itt. Cipőüzletek, játékboltok, és csomó nem oda passzoló ojjektum, mint például szex shop ( hatalmas kellékanyag választékkal  ). A várfalról letekintve az ember inkább hátrébb lépett, úgy nem volt olyan feltűnő az „odahányt”(bocs) sitt és szeméthalom ( ruhaszárítónak a vázától a légkondi alkatrészekig, a nagy darab betonvasaktól a szennyes ruhákig bezárólag szinte minden).És hangsúlyozom ez a legfrekventáltabb helyszínen, a várfalról letekintve!  Mérhetetlen igénytelenség…

    MÉG EGYSZER BUDVA CSODÁS !(lenne egyébként)

 

Folyt.köv. képekkel Budváról…

csomotamas Creative Commons License 2006.10.10 0 0 3868

Na talán majd most

 A tenger nem ferde Montiban, az nem az ország hibája, hanem az enyém :)

Sveti Stefan

 

Sveti Stefan

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!