Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

k robert 2013. márc. 13. Creative Commons License 93278
Fenyegetőzni nem tanácsos mert könnyen repülhetsz akár véglegesen is a fórumról, tehát kéretik leeeeenyughatni.
Előzmény: alsó madárfogás (93251)
somytomy 2013. márc. 13. Creative Commons License 93277

Ezt be kéne keretezni.

Előzmény: csíkos-háTTú (93267)
róbertke 2013. márc. 13. Creative Commons License 93276

Modellkánaán .....:-)))))) 

https://www.youtube.com/watch?v=bj_DT2KhWEY

róbertke 2013. márc. 13. Creative Commons License 93275

Flirt, Combino, Új-metró, egyéb tömegközlekedj , stb. nap mint nap emberek százaival vagyok egy légtérben, mégsem ismerem mind őket ...:-)))))))))

Előzmény: RhB (93272)
alsó madárfogás 2013. márc. 13. Creative Commons License 93274

Lehet, és mivel nem kaptam kiütést, nem ígérem, hogy ez nem fordul elő a jövőben. :-)

Előzmény: RhB (93272)
alsó madárfogás 2013. márc. 13. Creative Commons License 93273

Olvasd vissza magad, csak a mai nap, és csak itt. Aztán gondold át, ki az ordenáré, és ki a személyeskedő.

 

Az eddigi munkásságodból nem sokat ismerek, ezért ahhoz nem is szólok hozzá. Nem is mértem magam senkihez, hozzád sem. De a velem való mindenkori (kezdetektől való) kommunikációs stílusod miatt - engedelmeddel - tartom magam ahhoz, hogy nem érdekel a véleményed. A negatív sem, és ha lenne, a pozitív szintúgy érdektelen. Lehetsz a világ legnagyobbja akár a vasútmodellezésben, annyira elfogadhatatlanok a megnyilvánulásaid, hogy nem kell figyelembe vennem őket. És ezt felesleges sértésnek venned, mert csak magadnak köszönheted, mondhatni, kiprovokáltad. Hogy jobban érzed-e magad ettől, az nem érdekel. :-)

 

Az utolsó bekezdéseden már csak jólesően kacagni lehet - amikor elfogytak (nem is voltak) érvek, akkor következik ez. Bravó. :-) Örülök, hogy meggyőzted magad, hogy a jövőben nincs dolgunk egymással: akkor mostantól tartsuk magunkat ehhez.

 

További tartalmas modellezést kívánok!

Előzmény: crash__override (93271)
RhB 2013. márc. 13. Creative Commons License 93272

"mivel sohasem találkoztunk"

 

Azért néha voltatok (mármint te meg crash) egy légtérben, pl. a Láng börzén. :-)))

Előzmény: alsó madárfogás (93266)
crash__override 2013. márc. 13. Creative Commons License 93271

Én nem kötözködésnek írtam a hozzászólásom, te írtad rézgarasnak, hogy addig nem szólhat, amíg nem teszed közkinccsé a dolgaid, akkor lehet szánakozni. Erre írtam, hogy már megtetted, publikáltad a munkásságod a fórumon, innentől lehet szánakozni - hozzá lehet szólni, kritizálhat, dícsérhet aki akar. Te szívtad fel erre az iszapot, mint a búvárszivattyú, és válaszoltál ordenáré, személyeskedő stílusban. Erre mégis mit vársz? Majd azt írom, hogy persze, nyugodtan írhatsz nekem ilyeneket a vasútmodellező fórumon - tőled csak elfogadom, hiszen minden alapod megvan rá, nem? Nagy hírű modellező vagy, akit hazai és külföldi kiállításokon is elismernek, és minden betűd aranyat ér, csak tanulni tudok tőled, akitől még a letolás is dícséret...? Nos, a megütött stílusod alapján erre várhattál volna féllábon egy darabig. 

Azt sajnálom, ha kényszerképzeteid vannak velem szemben. Más esetben mondanám, hogy üljünk le, igyunk meg egy sört, és beszélgessünk - elkergetvén a prekoncepciókat, de ezt inkább kihagynám. Aki így adja elő magát, mint te, az egyéb dolgokra is képes - beszél magában a villamoson, integet a repülőnek - úgyhogy tartok egy ilyen találkozástól. Nem akarok magamnak rosszat.

Előzmény: alsó madárfogás (93266)
RhB 2013. márc. 13. Creative Commons License 93270

Nekem meg erre mondja, hogy "Nincs hozzáférése a letöltéshez". :-(((

Előzmény: SÜNÖCSKe (93264)
siófoki35 2013. márc. 13. Creative Commons License 93269

öööö, de semmifeéle elérhetőséget, vagy szakkör-időpontot nem lárok a honlapon :(

Előzmény: siófoki35 (93268)
siófoki35 2013. márc. 13. Creative Commons License 93268

Köszi! Majd beszélek vele.

Előzmény: crash__override (93265)
csíkos-háTTú 2013. márc. 13. Creative Commons License 93267

Vasútmodellezés.... OK, definiáljuk!

 

Az vasútmodellezés, hogy gyönyörű járműveket építünk?

 Pl. olyat, mint ez? Igen!  Én azt hiszem ezzel senki sem vitatkozni, ugye?

 

Az vasútmodellezés, hogy időnként egy-egy kiállításon csupasz terep nélküli modulokon repesztenek a vonatok? Igen! Csak nem szerencsés, pláne nem kiállításon! Erre most nincs fotóm, hogy mire gondolok.

 

Az vasútmodellezés, hogy építűnk egy "térbeli fotót", vagyis egy diorámát?

 Igen, legalábbis szerintem az!

 

Az vasútmodellzés, hogy régi, BTTB kalapsínekből létrehozunk egy kis terepasztalt, egy elképzelt fantázia világot, ami ugyan nem felel meg pontosan egy állomásnak, de a kor, a hely hangulatát azért majd visszaadja?

  Igen! Legalábbi szerintem igen!

 

A vasútmodellezés nagyon-nagyon sok mindent jelenthet. Egy fa élethű elkészítésétől egy igényes, sokszor évekig készülő gőzös rézmodellig. DE kövezzetek meg, az is belefér, hogy egy dekóderrel felszerelt mozdonyt megtanítunk arra, hogy a pályánkhoz képest élethűen mozogjon. mert azzal mi lesz, ako "csak" ezt tudja? Őt már rúgjuk is ki innen?

 

Van, aki gyűjt, mert erre van pénze, tehetsége. Van, aki mozdonyokat épít, mert erre van tehetsége. Van, aki terepasztalt épít, mert ahhoz ért, vagy legalábbis szereti csinálni. Aztán vagy megmutatja, vagy nem. Nem mindenki képes arra, amit az első két képen látni. De ez nem is baj! Az a baj, ha nem is törekszik erre. Lehet, hogy nem fog sikerülni (mindegy, hogy környezet, épület, vagy mozdony), de idővel majd egyere jobb lesz.

 

Nagyon nem szerettem azt a "mavoe-fílinget", amit évekkel ezelőtt sokszor éreztem, és néha ma is fel-felbukkan még: "Az a vasútmodellezés, amit én csinálok, a többi az nem". Hát nem, legalábbis szerintem nem! Istenekém, de sok terepasztal bemutató cikket, riportot rágtam végig a MIBA újságban. Volt, ami nagyon tetszett, és volt olyan, ami számomra inkább játékvasút, de nyilván nem véletlen, hogy a MIBA oldalakon át lehozta. Nem vagyunk egyformák. A nap alatt helye van sok mindennek.

alsó madárfogás 2013. márc. 13. Creative Commons License 93266

Kapjál már a fejedhez, koma. Én nem mondtam, hogy senki véleménye nem érdekel - csak a te öncélú kötözködésedet (lásd: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=124323128&t=9005919) szeretném lerázni. Ezt csinálod évek óta - de nem engem minősít, hanem téged. Érted?

Nagyon sok - hozzád hasonlóan - karakteres emberrel vagyok jó viszonyban, úgyhogy engedelmeddel nem (csak) magamban keresem a hibát, hogy veled történetesen nem. Bátorkodom feltételezni, mivel sohasem találkoztunk, privát eszmecserét nem folytattunk, ezért múltbeli, ráadásul másokkal szembeni indulataid vetíted rám. Ezért kértelek, hogy szállj le rólam. Te egyedül, és most. Előre is kösz.

Előzmény: crash__override (93262)
crash__override 2013. márc. 13. Creative Commons License 93265

Szerintem a LAGYESZben elsajátíthatod az alapvető fortélyokat. Beszélj a szakkörvezetővel, biztosan szívesen lát.

 

http://www.shp.hu/hpc/web.php?a=lagyesz&o=1142359613

Előzmény: siófoki35 (93263)
SÜNÖCSKe 2013. márc. 13. Creative Commons License 93264

Van bizony, nemzetközi szabvány! Ráadásul elég bő lére eresztett, és szerencsére úgy van megfogalmazva (képekkel illusztrálva), hogy azt egy mezei (nem vasutas) ember is megértse, ha épp fuvaroztatni akarna...

 

Rakodási szabályok - alapelvek (128 oldal):

 

http://railcargo.hu/hu/dokumentumtar/finish/3-altalanos-ervenyu-dokumentumok/142-rakodasi-szabalyok-alapelvek.html

 

Rakodási szabályok - áruk (195 oldal):

 

http://railcargo.hu/hu/dokumentumtar/finish/3-altalanos-ervenyu-dokumentumok/143-rakodasi-szabalyok-aruk.html

 

A 195 oldalasból a 88. oldalon kezdődik a faáruk, pont a "gömbfával", azaz hivatalosan fatörzzsel.

Előzmény: Varazó76 (93255)
siófoki35 2013. márc. 13. Creative Commons License 93263

Tudtaok olyan vasútmodellezős klubot ajánlani Bp. környékén ahol el tudnám lesni/be tudnám gyakorolni a terepasztalépítés mesterfogásait? Akár gyerekkör is lehet (ha nem zavarja őket egy egyetemista), csak tanulásra kell :)

crash__override 2013. márc. 13. Creative Commons License 93262

Várjámá'... először senkinek semmi köze az építményeidhez, de közben tele van a terepasztal-építéseddel a fórum. Paksinuti asztaláról nincs annyi kép, mint a tiédről, pedig ő dokumentál rendesen. Ha valaki megjegyzi, hogy publikáltad a munkád, ezáltal lehet viselni az esetleges kritikát, kijelented, hogy az illetőt ignorálod úgyis. Majd visszaszól, hogy gondolkozz már, a modellezői munkásságod alapján szerinted van-e alapod osztani az észt, akkor az szerinted a másik flusztrációjának levezetése. Furán állsz a világ dolgaihoz, az szent :)

Előzmény: alsó madárfogás (93261)
alsó madárfogás 2013. márc. 13. Creative Commons License 93261

Természetesen nem etalonként gondolok magamra, ezért leperegnek az ilyenek. Mérje magát mindenki a saját tehetségéhez és szorgalmához, és utána döntsön, elégedett-e az eredménnyel. És ha véletlenül nem, akkor pedig nem muszáj másokra hinteni a frusztrációt. :-)

Előzmény: rezgaras (93259)
alsó madárfogás 2013. márc. 13. Creative Commons License 93260

Így gondolom én is. Mert valahol futtatni kell a járműveket, és/vagy hiányzik valami, amit készen nem lehet megvenni.

Előzmény: rezgaras (93258)
rezgaras 2013. márc. 13. Creative Commons License 93259

Csak azt tudnám, akkor hogy jutottál el a terepasztal építés fórumon 587 hozzászólásig! (jó-jó, a politikusok is tudnak sokat beszélni a semmiről ;-)))

 

Előzmény: alsó madárfogás (93251)
rezgaras 2013. márc. 13. Creative Commons License 93258

Szerintem is.

 

Nézd, az is vasútmodellezés, ha veszel modelleket, néha összerakod őket a szőnyegen és játszol velük. Gyerekkoromban minden évben kétszer összejöttünk egy páran, elhoztuk az összes vonatunkat és felépítettünk óriási pályákat a lakásban. Max. 3 napig, ez volt az a határ, amit a szülők elviseltek. Azért este mindig betoltuk a részeket a szekrény alá...

 

De én úgy látom, ha valaki belefog a vasútmodellezésbe, előbb-utóbb elkezd valamit készíteni. Vagy terepasztalt, vagy modulokat, vagy tartozékokat, (vagy rakományt ;-))), vagy szuperel... Ez a hobby igazából erről szól.

 

 

Előzmény: róbertke (93245)
Varazó76 2013. márc. 13. Creative Commons License 93257

Köszönöm, ez is nagy segítség volt! 

Előzmény: RhB (93256)
RhB 2013. márc. 13. Creative Commons License 93256

Ehhez én már nem értek, de vannak itt tudorok. :-)

Előzmény: Varazó76 (93255)
Varazó76 2013. márc. 13. Creative Commons License 93255

Köszönöm! Valóban jól látszanak a méretek, arányok, meg ezeknek a gyakorisága. Erre van vajon konkrét szabvány, vagy ahogy a mester pakol, úgy alakul?

Előzmény: RhB (93254)
RhB 2013. márc. 13. Creative Commons License 93254

Tudtommal hosszában nem. Ha keresztben van megrakva, akkor igen (azt nem tudom, hogy mindig-e?). Itt is látszanak oldalt a függőleges fák, mert a rakomány a kocsi oldala fölé magasodik:

 

 

Előzmény: Varazó76 (93253)
Varazó76 2013. márc. 13. Creative Commons License 93253

Köszönöm az infót! Lekötözésen gondolkodtam. Lekötni nem szokták?

Előzmény: RhB (93252)
RhB 2013. márc. 13. Creative Commons License 93252

Az első kocsinál, ha a farakomány túllóg a kocsi oldala fölé, a kocsi mindkét végén két-két farönköt állatnak be függőlegesen, hogy ne tudjon legurulni.

Előzmény: Varazó76 (93246)
alsó madárfogás 2013. márc. 13. Creative Commons License 93251

Én viszont nem érdeklődtem a munkásság felől eddig sem. Ezért maradjunk ennyiben - úgyhogy szíveskedjél kerülni a jövőben, ha kérhetem. De hatalmas ívben. Vetted? :-)

Előzmény: crash__override (93248)
Varazó76 2013. márc. 13. Creative Commons License 93250

Sima lucfenyő - a karácsonyfa adta a lehetőséget a próbára.

A méret TT, és kísérletezgetek még, de kíváncsiságból kipróbáltam milyen.

 

Előzmény: crash__override (93247)
SÜNÖCSKe 2013. márc. 13. Creative Commons License 93249

Nekem úgy tűnik, lekopasztott fenyőgally. Biztos jó illata van :)

Előzmény: crash__override (93247)
crash__override 2013. márc. 13. Creative Commons License 93248

Nem láttam még, hogy építettél volna vasúti jármű modellt, a terepasztalod pedig nálam nem üti meg a vasútmodellezés színvonalát, csak a gányolásét, ezért ezekben a témákban nincs miről értekeznünk :)

Előzmény: alsó madárfogás (93240)
crash__override 2013. márc. 13. Creative Commons License 93247

A téma elfér itt - felesleges új topic neki. 

 

A farakomány miből van? Egy cseppet durvának hat a felülete. Anno még a Lávában minden kocsinkba csináltunk rakományt. Volt pár vagon - szinte ipari méreteket öltött a dolog. Ami nekünk a legjobban bevált rönkfa rakománynak, az a bodzafa volt. A vékony, és sima textúrájú kérge kiválóan utánozza a bükk, kőris és még a platán felületét is modell méretben.

Előzmény: Varazó76 (93246)
Varazó76 2013. márc. 13. Creative Commons License 93246

Tisztelt Urak!

 

Kérdésem, hogy lenne-e értelme létrehozni egy külön topikot a Rakományokról?

Keresésre a vasútmodelles topikokban pár hozzászóláson kívül nem találtam komolyabb eszmecserét.

Szerintem lehetne ötleteket, példákat, módszereket, trükköket megosztani egymással.

De ha elegendő és megfelelő ez/vagy másik hely, akkor örömmel várnám az ötleteket.

 

üdvözlettel:

Varazó

 

 


róbertke 2013. márc. 13. Creative Commons License 93245

"és" a helyes válasz :-))))))))

Előzmény: alsó madárfogás (93243)
róbertke 2013. márc. 13. Creative Commons License 93244

Sok-sok évvel ezelőtt láttam Veresegyházon az átépített Fuggi Csörgőjét. 

Na olyan "terepjáró", minden pályán/szántóföldön elmenő mozdonyt még azóta sem láttam :-))))))))

Előzmény: alsó madárfogás (93243)
alsó madárfogás 2013. márc. 13. Creative Commons License 93243

Köszönöm, tisztában vagyok ezzel. :-) Kérdésem arra vonatkozott, hogy építés és használat, építés vagy használat, esetleg csak az építés jelenti neki a vasútmodellezést.

Előzmény: róbertke (93242)
róbertke 2013. márc. 13. Creative Commons License 93242

rezgaras mint köztudott, nagyon szép és működő járműveket készít H0 -ás méretben :-))))

 

 

Előzmény: alsó madárfogás (93241)
alsó madárfogás 2013. márc. 13. Creative Commons License 93241

"Az én számomra a vasútmodellezés egy aktív, alkotó tevékenység" - mit értesz ez alatt? Az építést, a használatot? És/vagy összefüggésben?

 

Előzmény: rezgaras (93237)
alsó madárfogás 2013. márc. 13. Creative Commons License 93240

Cselekedd - ha valaki véleményét maximálisan ignorálom, az te vagy. :-)

Előzmény: crash__override (93238)
crash__override 2013. márc. 13. Creative Commons License 93239

Maga a modellek gyűjtése valóban a vasútmodellezés egyik ága, de igen távol áll tőlem. Ugyanis a gyakorlat azt mutatja, hogy ez valójában pénzkérdés. Akinek sok pénze van, az sok értékes modellt tud megvenni és mutogathatja. Ez azokra is igaz, akik nem Mikro-Metakit modelleket, hanem régi Märklin vagy PV modelleket gyűjtenek. Az elismerés valójában nem a modelljeinek, hanem a pénzének szól. Az én számomra a vasútmodellezés egy aktív, alkotó tevékenység.

 

Maximálisan egyetértek.

Előzmény: rezgaras (93237)
crash__override 2013. márc. 13. Creative Commons License 93238

Szerintem, mivel a fórumon közzétetted az építményeid, nyugodtan lehet szánakozni :)

Előzmény: alsó madárfogás (93229)
rezgaras 2013. márc. 13. Creative Commons License 93237

Az igényességgel kapcsolatban egyetértek veled. Bár szerintem pont ez a terület, amiről azt írtam, hogy nehéz kérdések vannak itt.

 

A Trabantos hasonlat szerintem nem igazán szerencsés. A régi autók tulajdonosai és felújítói számára pont az az érdekes, hogy minél jobban hasonlítson az eredetire. Ez adja a múzeális értékét. Mert szerintem nem igazán esztétikai értékek miatt gyűjtik (a Trabantot biztos nem! :-))). Ez szerintem nem nagyon vihető át a vasútmodellekre, hiszen sok régi modellt egyszerűen meg lehet venni. A régi modellek felújítása is egy kicsit síkos talaj: rengeteg munkával lesz egy modelled, ami valójában nem felel meg a mai elvárásoknak (pl. hogy megbízhatóan, szépen guruljon a pályán), az üzemeltetése problémás, sok bosszúsággal jár és ráadásul többnyire beszerezhető majdnem gyári állapotban - nem is nagyon drágán.

 

Maga a modellek gyűjtése valóban a vasútmodellezés egyik ága, de igen távol áll tőlem. Ugyanis a gyakorlat azt mutatja, hogy ez valójában pénzkérdés. Akinek sok pénze van, az sok értékes modellt tud megvenni és mutogathatja. Ez azokra is igaz, akik nem Mikro-Metakit modelleket, hanem régi Märklin vagy PV modelleket gyűjtenek. Az elismerés valójában nem a modelljeinek, hanem a pénzének szól. Az én számomra a vasútmodellezés egy aktív, alkotó tevékenység.

Előzmény: e94 (93235)
ysenyerkesz 2013. márc. 12. Creative Commons License 93236

Szerintem még egy kategória elfér , az pedig aki csak gyűjti.

Előzmény: e94 (93235)
e94 2013. márc. 12. Creative Commons License 93235

 

Üdvözlet!

 

"nem számít, hogy a 'modell' hogy néz ki"

 

Szerintem igenis számít. Egy adott kategórián belül (ilyen lehet akár a régi Piko modellek szuperelése is) igenis fontos, a dolgok kinézete, vagy a kivitelezésük igényessége.

 

Ezzel egy kalap alá vetted a Piko kezdőkészlet mozdonyát a Micro-Metakittel.

 

Ennek még a látszatát is el szeretném kerülni. Viszont, egy igényesen elkészített terepasztalon, igényesen rendberakott 20-30 éves modellekkel szerintem nincs semmi baj. Hiszen az ember ilyenkor tudja, hogy milyen az a jármű eredetileg és ennek megfelelően értékeli azt. Valahogy úgy, mint egy kiállításon a veterán autókat. Egy szépen, eredeti állapotában megőrzött, 60-as években gyártott Trabantra is rá lehet csodálkozni, még akkor is ha egyébként pontosan ismerjük a korlátait.

 

Én inkább kategóriákban gondolkodnék. Lehet mondjuk egy olyan kategória, amibe tartoznak a FREMO:87-szabványnak megfelelően modellezők (ők kötik a legkevesebb kompromisszumot). Lehet olyan, ahol az emberek vásárolják a modelljeiket (hasonlóan a FREMO H0-Europához). Lehet egy, amibe a Lego-val modellezők tartoznak (tőlük ugye nem várunk el akkora élethűséget, mégsem mondjuk, hogy rosszak), és lehet olyan is, ahol egy bizonyos gyártó termékeiből (vagy azok egy korszakából) hozzák ki a legtöbbet.

 

Egy kezdőkészlet és a Micro-Metakit két külön kategória és mindkét kategóriában lehetnek gyengébbek és jobbak.

 

A lényeg mindig az, hogy az adott kategóriában legyen igényes a modellező. Az igényesség nem függ attól, hogy bemutatjuk-e a modellünket vagy sem.

 

Igényesség nélkül nem érdemes modellezni.

 

Szerintem.

 

Üdv

e94

 

 

 

Előzmény: rezgaras (93227)
alsó madárfogás 2013. márc. 12. Creative Commons License 93234

A fel/beismerés az első lépés a probléma megoldása irányába. :-)

Előzmény: siófoki35 (93232)
siófoki35 2013. márc. 12. Creative Commons License 93233

 

 

 

 

 

 

:)))

siófoki35 2013. márc. 12. Creative Commons License 93232

Én viszont kifejezetten a régi PIKO-hangulatot szeretem, tudom nem vagyok normális :D

Előzmény: alsó madárfogás (93231)
alsó madárfogás 2013. márc. 12. Creative Commons License 93231

Szerintem meg a modellezésről volt szó. Hogy a maximálisan eredetiségre törekvés (amit én tisztelettel megsüvegelek, ismerve a munkásságodat: veled kezdve) az, de nem egyedül az.

Ha viszont megmutatom a gyurmából készült M63-ast, akkor igen, (akár keresetlen őszinteséggel) értékelhető, egyetértünk.

De e94 - ha jól értettem - az otthoni, szobák mélyén folyó, eltérő igényű modellezésre mondta azt, hogy modellezés mind - a maga módján. Ha tudom is, hogy a kelleténél 4 mm-rel szélesebb, ennélfogva aránytalan a Ludmilla, attól még okozhat örömet a működése.

Ahogy én minap azon örvendeztem, hogy egy - gyártáskori új állapotában sem felülmúlhatatlanul modern - Piko Nohab (több) évtizedes tetszhalott állapotából életre kelt, az gyermeki dolog. De mivel eszembe sem jutott hasonlónak nevezni a Heljanhoz, Rocóhoz, ne adj' isten az NMJ-hez, ezért remélhetőleg senkit nem bőszítettem fel vele. Sőt. :-)

Előzmény: rezgaras (93230)
rezgaras 2013. márc. 12. Creative Commons License 93230

Összehasonlításról volt szó. Ahhoz, hogy te otthon kivel mit csinálsz, magánügy. Amint egy fórumon megmutatod és értékeled, közügy. Erről ment a beszélgetés, ha jól értem.

Előzmény: alsó madárfogás (93229)
alsó madárfogás 2013. márc. 11. Creative Commons License 93229

támogassuk az "száz kertitörpét minden kertbe" mozgalmat - ehhez az kéne, hogy éppen ne legyen ízlésbeli különbség, és mindenkinek egyformán tessen a kerti törpe. :-)

 

Egyébként abszolúte felesleges a kérdést feszegetni: ha én otthon például gyurmából készült vonatokkal játszadozom, és ezalatt jól érzem magam, ahhoz neked semmi közöd. Egészen addig, amíg mondjuk nem akarok komoly szándékkal modell- vagy makett-megmérettetéseken indulni, mondjuk a te alkotásaiddal szemben, vagy nem teszem közkinccsé a gyűjteményem. Akkor tetszésed szerint kinevethetsz vagy szánakozhatsz, de csak akkor, soha máskor.

 

Előzmény: rezgaras (93227)
rezgaras 2013. márc. 11. Creative Commons License 93228

"Ezzel egyik gyártó sem tud versenyezni"

 

Ez sajnos nem egészen így van. A gyártók azért tudnak szebb modelleket készíteni, mint a modellezők otthon, mert a rendelkezésükre állnak olyan technológiák, amelyeket modellező nem szerezhet be. Mert nagyon drága gépek kellenek hozzá, amelyeket csak nagy sorozat gyártásához érdemes beszerezni, meg különben is, ha mégis megvenné, átszakadna otthon a padlón :-)) (szikraforgácsolás, fröccsöntés, automata CNC eszterga, stb.)

Előzmény: e94 (93210)
rezgaras 2013. márc. 11. Creative Commons License 93227

Nagyon nehéz kérdéseket feszegetsz. Hiszen mondhatnánk (van, aki mondja is): "nem számít, hogy a 'modell' hogy néz ki, fő az, hogy a készítőjének, tulajdonosának örömet okoz". Ezzel egy kalap alá vetted a Piko kezdőkészlet mozdonyát a Micro-Metakittel. Ez lenne a cél? Akkor mi a fenének készítünk szép, élethű modelleket?

 

Egy kicsit hasonló ahhoz az örök témához: ha az ízlések a pofonokhoz hasonlóan értékfüggetlenül sokfélék lehetnek, akkor támogassuk az "száz kertitörpét minden kertbe" mozgalmat?

 

Előzmény: e94 (93201)
alsó madárfogás 2013. márc. 11. Creative Commons License 93226

"Valahogy meg kell oldani, nem hiszem, hogy akkora fejtörő ez" - akkor nosza, és majd írd is le. Meg fogjuk köszönni. :-)

 

Előzmény: Balu424 (93218)
Matiz 2013. márc. 11. Creative Commons License 93225

Märklin utángyártás volt Széplin néven. Tartozékokat nem ismerem, de van barátom akinél futnak Széplin vasúti járművek.

Előzmény: att7604 (93208)
TTmisi 2013. márc. 10. Creative Commons License 93224

Tisztelt ápolt-társak, kicsiny klubunk a balassagyarmati Művelődési Központba kiállítást rendez március 15-17ig.
Mindenkit szeretettel várunk!

JonyBravo 2013. márc. 10. Creative Commons License 93223

Üdv!

 

Megkérdezhetem, hol találtad ezt a képet? Egy linknek nagyon örülnék!

 

Előre is köszönöm!

Előzmény: Lac99 (93199)
Váltógyártó 2013. márc. 10. Creative Commons License 93222

Bocs, de most nem tudom megrajzolni, ha lesz rá időm, felrakom.

Előzmény: Balu424 (93221)
Balu424 2013. márc. 10. Creative Commons License 93221

Nem értem, hogy gondolod.   egy trafóról megy a közlekedés, de a szakaszoláson blül egy másik trafó is tud működni, ha akarom, egy kapcsolóval kell átváltani

 

Előzmény: Váltógyártó (93220)
Váltógyártó 2013. márc. 10. Creative Commons License 93220

Egy ötlet:

Gondolom, az adott szakaszt külön potméterről vezérled. Veszel 2 db 3 áramkörös ON-ON kapcsolót. Az első áramkörről vezérled a váltót, a másik kettőről pedig úgy kötöd be, hogy egyenes állásban a szakaszolt részen kívüli vágányok polaritását adja a szigetelt szakaszoknak, kitérő állásban pedig az adott szakasz vezérlésére szolgáló meghajtást kapcsolja.

Előzmény: Balu424 (93218)
Váltógyártó 2013. márc. 10. Creative Commons License 93219

Befejeztem a Fugerth átalakítást. A gyári állítóműről letettünk, sz.tem egész jó végeredmény született. Végül is szigeteltre lett átalakítva. A hátsó sínek átkötését nem csináltam meg, mögötte majd meg kell táplálni a vágányzatot.

 

  

 

     

Előzmény: Váltógyártó (93074)
Balu424 2013. márc. 10. Creative Commons License 93218

A váltókat kapcsolóval állítom.   Valahogy meg kell oldani, nem hiszem, hogy akkora fejtörő ez. A váltót állító kapcsoló persze állíthat egy relét amelynek érintkezői a váltót s mást is kapcsolhatna

Előzmény: Váltógyártó (93216)
Váltógyártó 2013. márc. 10. Creative Commons License 93217

Már úgy értem, kapcsolóval, nem pedig egy automatizált analóg üzem.

Előzmény: Balu424 (93215)
Váltógyártó 2013. márc. 10. Creative Commons License 93216

Hát ezen gondolkodni kell, mert a reed relés megoldás, ami eszembe jutott, az nem jó! :-(

A váltót kézzel kapcsolod?

Előzmény: Balu424 (93215)
Balu424 2013. márc. 10. Creative Commons License 93215

analóg

 

Előzmény: Váltógyártó (93214)
Váltógyártó 2013. márc. 10. Creative Commons License 93214

Ez így elég nehéz, mert egy relé honnan tudja, hogy az alsó vágány polaritását akarod felülre, vagy a felsőt alulra! Analóg, vagy digitális a rendszer?

Előzmény: Balu424 (93213)
Balu424 2013. márc. 10. Creative Commons License 93213

De nem kapcsolóval szeretném megoldani, hanem automatikusan (relével vagy diódával stb)

Előzmény: Váltógyártó (93212)
Váltógyártó 2013. márc. 10. Creative Commons License 93212

Egyszerűen a szigetelési vágásokat vidd jóval messzebb a váltóltól, és az alsó és felső vágány irányát egy-egy kapcsolóval állítsd. Így teljesen független lesz a pálya többi részétől.

Előzmény: Balu424 (93211)
Balu424 2013. márc. 10. Creative Commons License 93211

Sziaztok

 

Lenne egy problémám:

A képen látható vágányátszelés egy modul lenne.

Alapesetben a vonat rajta A-ból B-be és C-ből D-be megy

 

Na most. a váltókat átváltva jutna a vonat egyik vágányról a másikra:

A-ból elemegy B irányába -megáll -  a váltók átváltanak - irányt vált - válltón a vonat átmagy D irányba.

Igen ám, de a váltóknál visszajön a vonat, mert a másik vonalon is (C-D) az rályváltás megtörtént s jönne vissza.

 

Hogyan kössem össze a szakaszokat, hogy a vonat minden további nélkül átjusson?

 

Persze jó is legyen abban az esetben, ha a vonat így szeretne menni:  C-D - megáll - átmegy B-be.

 

Köszi

 

Balu

 

e94 2013. márc. 10. Creative Commons License 93210

Üdvözlet!

 

Az igazán értékes modellek viszonylag kevés anyagi ráfordítással készülnek. Egy kis réz, egy kis festék, és lehetőleg minél kevesebb "nagyipari" alkatrész.

 

Ami értékessé teszi a modellt, az a tervezésbe, a különböző megoldások kipróbálásába, az építésbe invesztált munka és idő. Ezzel egyik gyártó sem tud versenyezni, hiszen Ők éppen ezeket a folyamatokat próbálják leegyszerűsíteni.

 

Üdv

e94

Előzmény: róbertke (93204)
b_istvan 2013. márc. 10. Creative Commons License 93209

szeva tatombak,

jó ötletnek tartom a szakaszolást.

Ha egy szakasz PWM-jét akkorára veszed mint az előzőét, akkor a vonatnak az uj szakaszra való belépése után növelheted a PWM-et.

Ez pedig csak egy szenzor kérdése.

Ugrás nincs, a vonat pedig szépen gyorsul.

Kontroller nélkül is meg lehet oldani.

 

üdv

b_istvan

Előzmény: tatombak (93171)
att7604 2013. márc. 10. Creative Commons License 93208

Sziasztok!


Valaki tud erről a modellről valamiféle információt !? Annyit tudok, hogy elvileg ez is egy modellvasút terepasztal tarozék, de nem biztos! A neten szinte semmi infó róla.

 Attila

att7604 2013. márc. 10. Creative Commons License 93207

Sziasztok!

 

Valaki tud erről a modellről valamiféle információt !? Annyit tudok, hogy elvileg ez is egy modellvasút terepasztal tarozék, de nem biztos! A neten szinte semmi infó róla.

 

Attila

alsó madárfogás 2013. márc. 10. Creative Commons License 93206

Tedd vidámmá vasárnapunkat, mutasd meg. :-)

Előzmény: róbertke (93204)
alsó madárfogás 2013. márc. 10. Creative Commons License 93205

Úgy értem, alig befolyásol mások véleménye a gyűjteményem kialakításában. Van, ahol vállaltan alacsonyra teszem a mércét (ilyenek pl. a magyar vonatkozású modelleim: 12, 3), miközben máshol esetleg nem sajnálom a rávalót igényes darabokra. Például ez az öt motorvonat legalább a másfélszeresét éri az összes MÁV-os modellemnek, noha darabban utóbbiak jóval számosabbak:

 

Előzmény: e94 (93201)
róbertke 2013. márc. 10. Creative Commons License 93204

:-))))) 

Magam is készítettem Fuggi vezérlőkocsikból Ep.I. korszakos Bajor festésű motorvonatot, mivel pénzem sem akkor sem most nem áll rendelkezésre egy szép  Brawa/Trix/Märklin motorvonat megvásárlására :-))))) 

Előzmény: e94 (93203)
e94 2013. márc. 10. Creative Commons License 93203

Üdvözlet!

 

"Budapesti Közlekedési Múzeumban jártál már?  Nagy testvérek Derű nevű mozdonya ismerős?"

 

Micsoda kérdések? Mindjárt megsértődök! :o)))))

 

A vasútmodellezés története

 

Üdv

e94

 

Előzmény: róbertke (93202)
róbertke 2013. márc. 10. Creative Commons License 93202

Igen, modellezés ez is. 

Budapesti Közlekedési Múzeumban jártál már? 

Nagy testvérek Derű nevű mozdonya ismerős?

Én nem is írnék méretarányt, mivel életnagyságú megfelelője nem is volt soha ...:-)

Előzmény: e94 (93201)
e94 2013. márc. 10. Creative Commons License 93201

"de istenem, nevezzenek igénytelennek. :-)"

 

Ezt vissza kell, hogy utasítsam! Egyrészt azért, mert egy régi Piko modell megfelelő karban tartása sokkal nagyobb munkát, igényességet követel, mint egy mostani modellé. Ezért is nem javasolnám kezdőknek.

Másrészt meg azért, mert a vasútmodellezés nem feltétlenül a nagyvasút tökéletes leképzése. A szegecsszámlálós modellezés a vasútmodellezés egyik ága, de nem a vasútmodellezés maga. Van, akinek az jelenti a modellezést, ha minden felirat, szegecs, karcolás a helyén van és ez rendben is van. De a Pénzverdei Vasút is része a modellezésnek és mégsem azt nézzük rajta, hogy a V55-ösnek megvan-e mindene, mert tudjuk, hogy akkor, az nem úgy készült.

 

Nekem a vasútmodellezésre a kedvenc példám a 2010-es Zuidbroek-i FREMO találkozó. Mielőtt tovább olvasnánk, nézzük meg a találkozó képeit:

 

http://www.eisenbahnstudio.com/2010/10/photos-from-the-fremo-zuidbroek-2010-meeting/

 

Ugye szép? Ugye profi, ahogy azt a FREMO-ban megszoktuk?

 

De van egy kis bibi! Történetesen ezzel  képpel:

 

 

A képaláírás szerint:

Austrian narrow gauge train in Niederoberzissen

 

A mozdony viszont így sosem futott sem Ausztriában, sem sehol másutt. Merthogy az eredeti festése vérnarancs/fehér, barna, esetleg piros és bordó színezésű. De ha a szín még nem lenne elég, a mozdony eredetijének a tetején áramszedő is van, azaz az eredeti egy villanymozdony, míg a modell egy dízel.

 

Igen, a képen egy létezőből (ÖBB 1099) nemlétezőre erősen átépített mozdonyt láthatunk. Igényesen, valószínűleg rengeteg munkával.

 

Akkor most ez modellezés? :)

 

 

 

 

Előzmény: alsó madárfogás (93200)
alsó madárfogás 2013. márc. 10. Creative Commons License 93200

Szívemből szóltál. Az alanti méréseket nem tudtam volna elvégezni, ha nem lenne meg ugyanúgy a kettő: Piko és Roco. 

Sőt, mindkét DDR-s gyártmány (mert csak ez a két pályaszám - a DR-s és a CSD-s -  létezett - ha eredetit is találni akarunk hozzá, és békén hagyjuk a türkizt - bár ugye az is 005-ös - és a holland sárgát :-) digitális, sőt, a másodikat saját magam forrasztgattam.

 

Miért maradtak meg a Pikók is? Egyfelől az a 6000,- Ft, amit nagyjából érnek, még szerencsére nem kellett; másodjára mert a nem kicsit leharcolt, természetesen NDK időkből származó Städteexpress kocsik előtt pompásan mutat a 130-as. Persze, ezeket 132-esek vontatták, de nem korabeli a terepasztalon, hiszen oda csak az 1:1-es narancs Y-ok összeaprítása után jutottak jobb mozdonyok. Hovatovább még ürügyet is találtam, miért kell: ezek végsebebessége 140 km/h, vagyis jobb, mint a Vmax 120-as 132-es. :-)

 

Négy (rosszul futó) Schichttel még 40‰-es emelkedőn is elbánnak, ami épp a modernebb felépítésű ó-Gützold Szergej képességeinek határait feszegeti. Szóval miért ne maradhatnának állományban? Sőt, a 232-es Brawát eladtam, és amikor még megvolt, az akkori tervemet, miszerint lesz egy Trix is melléjük, inkább feladtam. Helyette kipofoztam mindkettőt, a külső hiányosságaikat gyári állapotra hozással új esélyt adtam nekik. 

 

Persze ettől még objektíve látom, hogy nem túl csinosak, se nem modernek, de istenem, nevezzenek igénytelennek. :-)

Előzmény: e94 (93197)
Lac99 2013. márc. 9. Creative Commons License 93199

Ennyit a túlzsúfoltság miatt nem élethű asztalokról. :-)

e94 2013. márc. 9. Creative Commons License 93198

legjobban=legjobbat

Előzmény: e94 (93197)
e94 2013. márc. 9. Creative Commons License 93197

Üdvözlet!

 

A cikk is, meg az itteni hozzászólás is arról szólna, hogy volt egy idő, amikor a többségünk még fekete-fehér tévén nézte a cicavíziót és ha valami baj volt a kollégiumban, akkor a szülőket a munkahelyükön hívtuk fel, mert otthon nem volt semmilyen telefon.

 

Szóval ezekben az időkben kaptnuk karácsonyra Ludmillát, az E69-et, meg a kék dízelmozdonyos Junior kezdőkészletet. Akkor ezek a modellek mind a helyet mind az időt figyelembe véve rendben voltak. És ez nagyon fontos!

 

Monstanra azonban a dolgok már máshogy festenek, és mások a modellek is. Na ezekről a különbségekről írtam és a Ludmilla helyett bármi más szerepelhetett volna. E69, Nohab, vagy akármi. Csak éppen ez jött fel és ezért lett épp a Ludmilla a téma.

 

DE! És ez is nagyon fontos! Nem a régi Piko modellt akartam ezzel "leszólni"! Mert akkor és ott az rendben volt. És - ami még fontosabb! - most is rendben van, ha egy 70-es évekbeli modellként nézünk rá!

 

Sőt! (most szentimentális részek következnek, akit ez sért, ne olvassa tovább! :o) )

Nem vol olyan rég, hogy igaziban is láthattam egy Ludmillát (erről itt írtam bővebben: A Ludmilla)

 

A dolog úgy folytatódott, hogy kevéssel a találkozó után nem bírtam nyugodni, kellett, hogy vegyek egyet. Be is mentem a boltba és meg is vettem egy Roco-t. Forgattam, nézegettem és konstatáltam, hogy van egy Ludmillám. De valahogy ez nem volt az, valahogy, nem okozott akkora élményt, mint vártam.

 

Mivel a fiam állandóan a modelljeim mellett sertepertélt, gondoltam, veszek az eBay-en egy Piko Ludmillát, az olcsó, hadd játsszon vele, azért nem kár annyira.

 

Megjött a csomag, a modell is kiváló állapotnak örvendett és természetesen a doboza is megvolt.

 

Szóval amikor kibontottam, és még csak a dobozt fogtam a kezembe, rögtön elfogott egy érzés, ti., hogy hiába sokkal drágább, de inkább játsszon a gyerek a Roco-val, mint ezzel.

 

Amikor pedig kezembe vettem a szinte bolti állapotban lévő modellt, lepergett az egész gyerekkorom, és tisztává vált a kép: igen! ez a Ludmilla.

 

Hogy nem mérethelyes? Hogy öt kocsival már küszködik? Mindegy! A tolómérőt én még csak elő sem vettem, mert nem érdekelt, hogy mennyire modellhű és, hogy hány szegecs van rajta! Mert nem ez a lényeg.

 

Van egy korosztály akiknek ezek a modellek jelentették A Vasútmodellezést. Köztük vannak profik (és nem csak Magyarországon :) ), akik digitalizálják, tuningolják ezeket a modelleket. És vannak apák, akik gyermekükkel hosszasan tudják bámulni ezeket a modelleket ahogy egy kiállításon szaladnak ide-oda. Mert ezeknek is megvan a helyük és ezek nélkül kevesebb lenne a vasútmodellezés!

 

De az (újra)kezdőkészletnek már egy modernebbet választanak, hogy a gyerek is a lehető legjobban kapja. Pont úgy, ahogy akkor és ott Ők maguk! :)

 

Üdv

e94

 

 

 

 

Előzmény: alsó madárfogás (93190)
atidas 2013. márc. 9. Creative Commons License 93196

Na, egye kukac! :-))

Előzmény: alsó madárfogás (93195)
alsó madárfogás 2013. márc. 9. Creative Commons License 93195

Okod volt rá a múltkoriért. Remélem, döntetlenben kiegyezhetünk. :-)

Előzmény: atidas (93194)
atidas 2013. márc. 9. Creative Commons License 93194

Tökéletes! :-)

 

Értem értem, csak megpróbáltam fogást találni!! :D

Előzmény: alsó madárfogás (93193)
alsó madárfogás 2013. márc. 9. Creative Commons License 93193

Honnan hiányzik vessző? Szerintem sehonnan. De ha leírnád a te verziódat, lehet, hogy ráébrednék.

Kezdem elölről, a kedvedért, bár érted te, csak nem vagy hálás a múltkori segítségért (:-): a Piko 130-as 38 mm széles. 38 mm*87: 3306 mm. 3306 mm - 2950 mm = 356 mm.

Vagyis ha a Piko mérethelyes lenne, akkor a Ludmilla eredeti mérete a ténylegesnél 356 mm-rel lenne szélesebb. Így már jó? :-)

Előzmény: atidas (93192)
atidas 2013. márc. 9. Creative Commons License 93192

A PIKO gyárt H0-ástól nagyobb méretű Br 130-ast is? Legalább is 356 mm-el szélesebbet. Csúnya gép lehet ha H0-ás! :-))) Magasság: ok, Hosszúság: H0 Szélesség H0+356mm? Így kell érteni???  :-)))

 

Na, mit tesz egy vessző elhagyása.....

Előzmény: alsó madárfogás (93190)
róbertke 2013. márc. 9. Creative Commons License 93191

 

 

 

 

alsó madárfogás 2013. márc. 9. Creative Commons License 93190

"de szélesebbnek is tűnik" - noha úgy gondolom, aligha tér el a 130-131-132-142-esek szélessége, de a 131-esét tudjuk is:

2950 mm.

A Piko 130-asa: 38 mm. Felszorozva 356 mm-rel szélesebb a szükségesnél.

A Roco 132-esét megmértem, mit tesz isten: 33,9 mm. *87=2949,3 mm.

Előzmény: nazareth (93185)
hodika1977 2013. márc. 9. Creative Commons License 93189

A Ludmilla tervezése inkább 40 év mint 30, mert az enyém 1978 as gép.Durva lenne ennyi idö alatt csak az áruk fejlödött volna a vasutmodelleknek.

e94 2013. márc. 9. Creative Commons License 93188

"Ezért kell a PIKO gépet az eredetijéhez hasonlítani, és nem egy másik változat modelljéhez:"

 

A cikk két modellt hasonlít az eretetihez.

 

" (amit a nevezett cikk hiányosságként ró fel)."

 

Én ilyet nem írtam és nem is olvasok ki a cikkből.

 

Azt, hogy a Piko Ludmillája szélesebb a kelleténél (ennélfogva torz) éppen a (93172) -as hozzászólásban olvashattuk és az a hozzászólás is csak erősíti a cikk mondanivalóját, tudniillik, hogy egy modern modell - köszönhetően a technológiai fejlődésnek - klasszisokkal jobb, mint egy 20-30 éves.

 

Gondolom, ezt meg itt nem kell hosszasan taglalni.

 

Előzmény: nazareth (93185)
Sihu 2013. márc. 9. Creative Commons License 93187

Ezt nagyon nem ide akartam, eltévedtem, elnézést...

Ha modi erre jár kérném, hogy törölje, nem akartam szemetelni.

Előzmény: Sihu (93186)
Sihu 2013. márc. 9. Creative Commons License 93186

Hölgyek/Urak!

 

Eladó egy Csíkos Műhely-féle PWM Handy szabályzó. Újszerű állapotban, annak idején digire áttérés miatt én már nem is használtam. (Azóta meg sajnos pláne...) Hálózati adapaterrel együtt! A sínbetáphoz is van rajta vezeték, valami dugócsatlakozóval. Ára 4.000 Ft + posta, össz. 4.500 Ft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Érdeklődni a publikus e-mailemen lehet.

 

Üdv.

nazareth 2013. márc. 9. Creative Commons License 93185

A Ludmilla egyébként annyi változatban futott a német vasutakon, hogy azt felsorolni sem lehet

Ezért kell a PIKO gépet az eredetijéhez hasonlítani, és nem egy másik változat modelljéhez:

http://www.dleuschner.de/Bilder/lok/BR130_1.jpg

Stimmel a géptérablakok sorrendje, stimmelnek az oldalablakok, nagyobbak és szélesebbek a szélvédők, csak egy, tényleg alig látható kapaszkodó van az elején (amit a nevezett cikk hiányosságként ró fel).

 

Ezen a képen elég szembeszökő a kapaszkodó, viszont az is látható, hogy a korai példányoknak tényleg nagyobb a szélvédője, és lehet, hogy csak emiatt, de szélesebbnek is tűnik:

http://ludmilla.webs.com/BR130%20verkehrsmuzeum%20Dresden%20Wvd%20Broek.jpg

Előzmény: e94 (93178)
stillll 2013. márc. 9. Creative Commons License 93184

Igen, Nagyon köszönöm.

Előzmény: róbertke (93183)
róbertke 2013. márc. 9. Creative Commons License 93183
Előzmény: stillll (93179)
JonyBravo 2013. márc. 8. Creative Commons License 93182
Előzmény: stillll (93181)
stillll 2013. márc. 8. Creative Commons License 93181

Igen de ez gyári. Amit láttam az saját gyátmány, a minden napok ban fel lellhető anyagokból elő állitott szerkezetek.

Előzmény: Dash 9 (93180)
Dash 9 2013. márc. 8. Creative Commons License 93180
Előzmény: stillll (93179)
stillll 2013. márc. 8. Creative Commons License 93179

Jó estét mindenkinek!

 

Nemrégiben kitárgyaltuk a sín tisztítás rejtelmeit, valaki belinkelt egy oldalt ahol különböző megoldások voltak, köztük egy pőre kocsira szerelt porszívó,

Az istenért sem találom, tudna valaki segíteni (aki belinkelte).

Előre is köszönöm.

 

e94 2013. márc. 8. Creative Commons License 93178

OFF

 

A típusok külső eltérései elenyészőek a modellek különbségei mellett, azok elsősorban a belbecsre vonatkoznak. Ráadásul az eredeti képen (és alább is) látható 130 101-nek (a 102-sel együtt) is volt vonatfűtése.

 

A Ludmilla egyébként annyi változatban futott a német vasutakon, hogy azt felsorolni sem lehet (130, 131,132,142 majd később 232,233,234,241). És a sorozatokon belül is voltak még különbségek, de ezek a külsőt ritkán és akkor is csak kismértékben érintették. (Pl. a 130-ason látható vékony csíkot egyetlen egy fűtőház (talán a lipcsei vagy a hallei, már nem emlékszem) alkalmazta, nem csak a Ludmillákon, hanem minden járművén)

 

ON

 

Előzmény: csíkos-háTTú (93167)
Váltógyártó 2013. márc. 7. Creative Commons License 93177

MÁV 48XIII192-1:9

 

 

 

rezgaras 2013. márc. 5. Creative Commons License 93176

Na igen, Gützold jól látta, merre van a megoldás, csak teljesen hasznavehetetlen részletmegoldásokkal agyoncsapta az elvileg jó koncepciót (áram továbbítás, forgóváz alátámasztás csúszkákkal, csigatengely a tengelyek fölött, stb.) Irv Athearn Amerikában már a Gützold előtt megtalálta a helyes megoldásokat, őt másolja azóta is mindenki.

Előzmény: hodika1977 (93174)
Váltógyártó 2013. márc. 5. Creative Commons License 93175

Remail!

Előzmény: m0L (93173)
hodika1977 2013. márc. 5. Creative Commons License 93174

Azért ha körbenézünk a 70es évek modellpiacán elgé sok ilyen "förmedvény" volt abban az idöben,hogy csak a  Lima forgováz motorját emlitsem többek közt....és azt se felejtsük el,hogy a Pikonak egy olcso,nagytömegben elöállithato modelleket kellett gyártani,nem egy félhvi fizetésü csodát.Más kérdés ,hogy ebben az idöben a Gützold már régen középmotoros gépeket gyártott.Gützoldéknál a fogaskerék repedés az agyrém,föleg ugy,hogy repednek a 2005 ös modellein is.Én azért kiváncsi leszek a A.C.M.E Csodagigantomra 40 év mulva)))))

Előzmény: nazareth (93172)
m0L 2013. márc. 5. Creative Commons License 93173

Szia!

 

Küldtem emailt.

 

Ha esetleg nem akarsz vagy tudsz a dologgal foglalkozni akkor is jelezz vissza légyszi.Csak,hogy tudjam.

 

Köszi

Előzmény: Váltógyártó (93164)
nazareth 2013. márc. 4. Creative Commons License 93172

Gondolom, a hatalmas háromtengelyes forgóvázra helyezett óriási motor igényelte a helyet, ezért lett ilyen kövér a Piko.

Az a szomorú, hogy tulajdonképpen ilyen motorral és a hajtással lehetett volna vékonyabb is a Ludmilla, ha nem ragaszkodott volna a Piko ahhoz, hogy ennyire univerzális legyen a mozdony bele. De ragaszkodott, így a Ludmilla és a Gorilla bántóan szélesre sikerült, a "nagygőzösök" (amiknek ugyanez az univerzális förmedvény van a szerkocsijukban - BR01, 04, stb.) pedig a két hajtott tengely és az elszúrt súlyeloszlás miatt ab ovo életképtelenek. Nem is értem, hogy milyen megfontolásból vállalhatott be valaki ennyi kompromisszumot csak azért, hogy egy annyira univerzális hajtást barkácsoljon, ami mindenbe jó (=semmmibe nem jó).

Előzmény: alsó madárfogás (93168)
tatombak 2013. márc. 4. Creative Commons License 93171

Sziasztok Urak !

 

Megoldódni látszik a PWM vezérlés probléma.

Miszerint ha egy vágányon (szakaszolva) 2 db PWM dolgozik ,akkor az átmenetnél jó nagyot ugrik a mozdony. Azt hiszem sikrült megoldani.

A körpálya két félből áll és egyik felét az egyik ,másik felét a másik PWM hajtja.Érdemes megnézni az átmenetnél.Még csak tesztek vannak ,de úgy néz ki működik.Ha pedig működik ,akkor 6-7 PWM is lehetséges.

 

rocos 2013. márc. 4. Creative Commons License 93170

Tiszteletem MESTER!

 

Értem,köszönöm,akkor nem vacakolok vele,maradnak motor nélkül"dummy"-nak:-)

Előzmény: csíkos-háTTú (93165)
Tiborsan 2013. márc. 4. Creative Commons License 93169

Sziasztok!

 

SOS keresek Fuggerth V43-hoz összeszerelési útmutatót. Ha valaki meg tudna Velem osztani egyet, akkor nagyon hálás lennék!

 

Előre is köszi!

 

Tibi

alsó madárfogás 2013. márc. 4. Creative Commons License 93168

Ez tény, de az is, hogy nem volt az első sorozatból való BR 130-as másfélszer olyan széles, mint a későbbiek. :-)

 

Gondolom, a hatalmas háromtengelyes forgóvázra helyezett óriási motor igényelte a helyet, ezért lett ilyen kövér a Piko.

 

Ha nincs valami erős érzelmi motiváció az ős-Piko mellett, akkor ki kell várni a Piko Expert Ludmillát, esetleg körülnézni a használtpiacon. Sem a Roco, sem a Brawa nem megfizethetetlen.

Előzmény: csíkos-háTTú (93167)
csíkos-háTTú 2013. márc. 4. Creative Commons License 93167

Stimmel!

Csak azért azt tessék beleírni a cikkbe, hogy a szemléltető képen a régi PIKO, az a Ludmillák első sorozatát hivatott szemlélteni, a DR BR130 sorozatú gépét (max seb: 140km/h, vonatfűtés: nyáron a nap), míg az újabb modell már a BR232 (ex DR BR132), ami azért a "felszerelt, vagy fel nem szerelt" részletekben alaposan eltér az 130-astól. Többek között ebben már van vonatfűtés:-)))

Előzmény: e94 (93166)
e94 2013. márc. 4. Creative Commons License 93166
Pikoból tényleg elég nehéz Ludmillát faragni. Összehasonlításképp: http://booci.hu/index.php?p=oldnew_hun.html
Előzmény: csíkos-háTTú (93165)
csíkos-háTTú 2013. márc. 4. Creative Commons License 93165

A kettőnek köze sincs egymáshoz!

 

Igaza van Kálmán barátomnak, én nem vesződnék egy régi PIKO Ludmilla feltuningolásával. Pénzkidobás, sokkal pontosabb, szebb festésű, és jobban kivitelezett modellek vannak a paicon, és kb. annyiba kerülnekl, mint egy régi PIKO feltuningolása. (Trix, ROCO, meg az én favoritom ezen a téren, a belbecsben legjobb Brawa, és talán jelenleg ez most a legolcsóbb is.)

Előzmény: rocos (93157)
Váltógyártó 2013. márc. 3. Creative Commons License 93164

Szívesen!

Előzmény: V43 1279 (93163)
V43 1279 2013. márc. 3. Creative Commons License 93163

Hali!

 

Köszönöm a szakszerű választ!

Előzmény: Váltógyártó (93160)
Váltógyártó 2013. márc. 3. Creative Commons License 93162

A csúcssín sínpapucsdarabkával van illesztve a fix részhez, így eleve fémes kapcsolat van, ráadásul 0,25mm-es rugóacél szállal van a helyén tartva, és ez egyben a delejt is átviszi a mozgó részre. Folyamatos csúcssín esetén persze erre nincs szükség.

 

Előzmény: crash__override (93161)
crash__override 2013. márc. 3. Creative Commons License 93161

A csúcssínek áramellátását hogyan oldod meg?

Előzmény: Váltógyártó (93160)
Váltógyártó 2013. márc. 3. Creative Commons License 93160

Hi!

 

A szívdarab megtáplálását álltalában az állítóművel, vagy egy, az állítóműre szerelt mikrokapcsolóval oldják meg. Jó minőségű gépeknél nem is szükséges a megtáplálás, lévén 12 foknál olyan rövid a szigetelt rész, hogy még egy forgózsámoly sem tud egyszerre két kerékkel ráfutni. Gondot talán csak a rosszabb áramszedésű kéttengelyeseknél okozhat. Hosszabb váltóknál, 6,4-8-10 fokos váltóknál azért már érdemes megtáplálni, de elvben még ezen is átmennek táplálás nélkül a jó áramszedésű gépek.

 

A szigetelő vágásokat természetesen a legvégén csinálom meg, amikor már stabil a szerkezet.

Előzmény: V43 1279 (93159)
V43 1279 2013. márc. 3. Creative Commons License 93159

Értem, de amikor a vonat egyenes irányban halad a váltón akkor az egyik, amikor kitérőben megy akkor meg a másik pólus szükséges a szívdarabba. Van valami elektronikus átkapcsoló vagy a kiszigetelt részen addig nem szedi az áramot a gép?

A bevágásokat már összeszerelt állapotban csinálod meg?

Előzmény: Váltógyártó (93158)
Váltógyártó 2013. márc. 2. Creative Commons License 93158

Köszönöm!

Én nem használok szigetelőanyagot, a szükséges helyeken egyszerűen nagyon vékony lombfűrésszállal átvágom, és egy vezetéket forrasztok be, amelyen keresztül meg lehet táplálni a kiszigetelt szívdarabot.

 

  

 

A most készülő angolváltón a szigetelő vágások még nincsenek elkészítve, az az utolsó lépések egyike.

Előzmény: V43 1279 (93156)
rocos 2013. márc. 2. Creative Commons License 93157

Szia!

 

Nekem úgy tünt,mikor néztem,hogy ugyan az a szerkezet,a kettő.

Előzmény: HOTotya (93150)
V43 1279 2013. márc. 2. Creative Commons License 93156

Le a kalappal! Gyönyörű munka! ;-)

A keresztezésnél (szív), hogyan szigeteled el egymástól a 2 sínszálat?

Az egyik képen láttam egy vékony csíkot, ott van valamennyi szigetőanyag? Én úgy csináltam régen.

Előzmény: Váltógyártó (93136)
róbertke 2013. márc. 2. Creative Commons License 93155

Fotomontage (Hans-Joachim Weise): Zu teuer und zu leistungsschwach wäre sie gewesen - so blieb die "15-kV-Ludmilla" nur eine Idee.

Előzmény: róbertke (93154)
róbertke 2013. márc. 2. Creative Commons License 93154

Egy ilyen átépítésnek viszont lenne értelme...:-))))

Előzmény: alsó madárfogás (93153)
alsó madárfogás 2013. márc. 2. Creative Commons License 93153

Az általam vélt (csekély) keresletre utaltam. Se nem ritka, sem nem szép a Piko Ludmilla (mondom úgy, hogy van két digitalizált darabom), tehát minek remotorizálni? Persze te szereted a kihívásokat, és ezek szerint l'art pour l'art elvét vallva nem törődsz a hasznával. :-)

Előzmény: HOTotya (93152)
HOTotya 2013. márc. 2. Creative Commons License 93152

------de majd megnézem.........mit lehet csinálni..:)------

Nézni már csak szabad nem???? !!!!! :D:D:D:D:D:D:D:D:D Ja az "M" is sorra kerül..:):)

Előzmény: alsó madárfogás (93151)
alsó madárfogás 2013. márc. 2. Creative Commons License 93151

"majd megnézem.........mit lehet csinálni.." - venni Rocót, Brawát vagy Trixet, hamarosan új Pikót...

Én nem küszködnék vele, amikor ekkora a kínálat.

Inkább koncentrálj az M.. - tudod, mire. :-)

 

Előzmény: HOTotya (93150)
HOTotya 2013. márc. 2. Creative Commons License 93150

Természetesen bele fog férni !! :D:D:D Próbálom lehetőleg úgy kialakiítani,hogy ne sokat keljen átalakítani (lásd PMT)

Sajnos a BR 130-ba nem fér be,mert az nem közép motoros már mint a Piko,de majd megnézem.........mit lehet csinálni..:)

Előzmény: rocos (93149)
rocos 2013. márc. 2. Creative Commons License 93149

Szia!

 

Azért a szerkocsiba,bele fog férni? A BR 130-ast is meglehet így oldani majd? 

Előzmény: HOTotya (93148)
HOTotya 2013. márc. 2. Creative Commons License 93148

Szia!

Kb 1.5-2 hónap és készen lesznek!! Sajnos csak most lett időm rá....... Nagy Bühler motorral!!!!!

Előzmény: rocos (93137)
rocos 2013. márc. 2. Creative Commons License 93147

Köszönöm szépen.

Előzmény: alsó madárfogás (93138)
rocos 2013. márc. 2. Creative Commons License 93146

Tisztelt MESTER!

 

Ha kész lesz,privátban értesítenél? Előre is köszönöm szépen,a többi sem változott,csak a piszkos anyagiak,és a körülmények......

Előzmény: csíkos-háTTú (93143)
STModell 2013. márc. 2. Creative Commons License 93145

Arról nem is beszélve, hogy ugyebár nem első szedővel szoktunk személyvonatot vontatni :)

Előzmény: csíkos-háTTú (93144)
csíkos-háTTú 2013. márc. 2. Creative Commons License 93144

Azt a hanyag, nemtörődöm mozdonyvezetőjét nekije!

Szedte-vette-teremtette, hát nem bekapcsolva hagyta a zárfényt a mozdony végén!

:-)))

Előzmény: STModell (93139)
csíkos-háTTú 2013. márc. 2. Creative Commons License 93143

Hangdekóder az mehet bele, a Tran az simán túlordítja a motort.:-)))

KÉszül hozzá egy új hajtás, cca, olyan, mint a pmt, amivel három legyet lehet ütni egy csapásra:

- nagyobb tömeg = nagyobb vonóerő, biztosabb áramszedés és futás

- csendesebb motor és hajtás = Bühler motor lesz benne, és DCC előkészítés

- az új kerekeknek köszönhetően nem billeg a sínen.

Pici türelmet kérünk még, lassan célegyenesbe fordul a dolog!

Előzmény: rocos (93137)
alsó madárfogás 2013. márc. 2. Creative Commons License 93142

Már értem, akkor tehát esőben azért nem ázik az asztal. :-)

Előzmény: STModell (93141)
STModell 2013. márc. 2. Creative Commons License 93141

Lámpa mellett zajos szokott lenni a videó, de most szépen bevilágított a napfény, és azért ő megérdemli hogy jó fényviszonyok közt kapják lencsevégre :)

Előzmény: alsó madárfogás (93140)
alsó madárfogás 2013. márc. 2. Creative Commons License 93140

Jól tetted, de miért kellett ehhez a jó idő? :-) Köszi a linket.

Előzmény: STModell (93139)
STModell 2013. márc. 2. Creative Commons License 93139

Megjött a jóidő, megjárattam egy kicsit a "királynét" egy viszonylag korhű szerelvénnyel: http://youtu.be/LhuGUZIK68U

 

alsó madárfogás 2013. márc. 2. Creative Commons License 93138

Keresd meg HOTotya topiktársat, csinált már ilyet.

Előzmény: rocos (93137)
rocos 2013. márc. 2. Creative Commons License 93137

Tiszteletem az URAKNAK!

 

Előre is bocsánatot kérek,ha nem ide való a kérdésem,de nem tudom hol tegyem fel. Van egy régi analog Piko BR 03-asom,és szeretném a motorját kicseréni valami csendesebbre,ebben kérnék segítséget,hogy lehetséges-e,van-e gyártó-vagy tipus ami szóba jöhet,vagy próbáljak hang modult bele szereltetni valakivel aki vállalja a digit átalakítást? A válaszokat előre is köszönöm szépen.

Váltógyártó 2013. márc. 1. Creative Commons License 93136

A dolgok jelenlegi állása:

 

  

Előzmény: Váltógyártó (93134)
tomcat#01 2013. febr. 28. Creative Commons License 93135

Na, und wie geht es das deutsch? :-D

A megfejtést sajna nem tudom.

Előzmény: Váltógyártó (93134)
Váltógyártó 2013. febr. 28. Creative Commons License 93134

Lassan befordulok a sok tanulástól, úgyhogy kis kézimunkát iktattam be!

 

Na, itt mi készül? :-)

 

     

 

Segítségképpen:

Többen panaszkodtatok rá, és pár hónappal ezelőtt összehasonlításként egy 12 fokos angolváltómmal együtt lefényképeztem! :-)

e94 2013. febr. 25. Creative Commons License 93133

http://www.youtube.com/watch?v=Ut3ZNa52Zms

 

(A zene csak a családi beszélgetést hivatott elnyomni. :) )

Előzmény: e94 (93131)
e94 2013. febr. 25. Creative Commons License 93132

... most, hogy jobban nézem az N&W jelzők nem is színváltósak, csak különbözó típusúak... na mindegy, én sem leszek már fiatalabb. :)

Előzmény: e94 (93131)
e94 2013. febr. 25. Creative Commons License 93131

Üdvözlet!

 

Ahhhh... és ráadásul többféle fénnyel egy pozícióban! :) Nekem a többfényűből ez van még a megvalósítandó projektek között (gyakorlatilag minden pozíción előfordul mindegyik szín):

 

 

Persze, hogy hol fogom felállítani, az nem tudom. A berlini S-Bahn-t csak nem építem meg, max. elviszem a Loxxx-ba. :)

 

Üdv

e94

Előzmény: RhB (93129)
róbertke 2013. febr. 25. Creative Commons License 93130

F.1.sz. Jelzési Utasítás szerint az alsó-felső számok is beleszámítanak!! :-)))

Előzmény: RhB (93129)
RhB 2013. febr. 25. Creative Commons License 93129

"Az hiszem ennél több lámpa nincs egy jelzőn az egész világon. :)"

 

Azért próbálkoztak. :-))) A tieden - ha alul a számot nem számítom bele - 12 lámpa van, ennél egy jelzőlapon van 7, tehát a kettőn akár 14 is lehetne. :-))) Azért van mégis csak 12, mert a felsőnek nem kell tudnia a "balra dőlős" verziót, ezért ott lámpa sincs, tehát ezen is 12 van. Természetesen a kétlapos nem színeset kell nézni.

 

 

Előzmény: e94 (93119)
róbertke 2013. febr. 25. Creative Commons License 93128

Van nekem egy 900mm hosszú **Praktikus** "U" profilú alumínium idomom, aminek a külső szélessége 16,5mm, ennek segítségével szabályozom a Flexi síneket.

Előzmény: Váltógyártó (93127)
Váltógyártó 2013. febr. 25. Creative Commons License 93127
Így igaz, az 1mm a Piko (Tillig) profilra vonatkozik, de bármelyik profil esetén nagyobb lesz a nyomtáv.
Előzmény: róbertke (93126)
róbertke 2013. febr. 25. Creative Commons License 93126

De az sem mindegy, hogy melyik sínprofillal dolgozunk! 2.5 - 2.1 - 1.9 mm (Code ....akármik) :-))))

Előzmény: Váltógyártó (93124)
diginewl 2013. febr. 25. Creative Commons License 93125

Bizonyám!!!

Így van!

Szóval nem egyszerű cseréről van szó, hanem nagyon oda kell figyelni!!!

Előzmény: Váltógyártó (93124)
Váltógyártó 2013. febr. 25. Creative Commons License 93124
Azért egy fontos dologra figyeljen mindenki! A kalapsín belsö széle 16,5mm, ha ennek a helyére rakjátok a sínprofilt, akkor a nyomtáv ~1mm-rel lesz szélesebb! A NEM szerinti türés 0,3mm! A legtöbb kerék ennyivel még megbírkózik, de pl. egy Lima kerék már határeset. Ezért kell a sínprofilt a sínkötések belsö feléhez szorítani.
Előzmény: diginewl (93123)
diginewl 2013. febr. 25. Creative Commons License 93123

Igen, ez pedig a végső lökést adta, hogy hozzá merjek látni...

 

Előzmény: róbertke (93121)
Giesl-ejektor 2013. febr. 25. Creative Commons License 93122

Szép munka! Ha már szóba került a kocsiszétkapcsolók átépítése/beépítése. Egy régi Ezermesterben is van ezzel foglalkozó cikk.

Előzmény: róbertke (93121)
róbertke 2013. febr. 25. Creative Commons License 93121

 Pistti  válasz | vissza a topikba  2009.03.09 22:07:30 © (16276)  

Szia István! Látom felcsigáztam a kíváncsiságodat. Akkor a képeket, remélem sikerül feltennem.
1. Az üres talpfarács a kalapsínektől megfosztva.
2. A talpfáról el kell távolítani a megvezető csapokat. Ezt egy átalakított fúróval végeztem. A mozzanat egy marógéphez hasonlítható csak itt kézzel vezettem a munkadarabot.
3. Füleket hajlítottam, és felforrasztottam a profil sínre. A rögzítés így megegyezik a kalap sínével.
4. 5. Az átalakított kitérők.
6. Egy keresztezés.

7. Végül egy kocsi szétkapcsoló. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: diginewl (93120)
diginewl 2013. febr. 24. Creative Commons License 93120

Igen. Én is innen vettem az ötletet!

Kezdetnek szerintem nem rossz, és egyszerűen kivitelezhető.

Előzmény: róbertke (93105)
e94 2013. febr. 24. Creative Commons License 93119

A teljes karácsonyfa. Az hiszem ennél több lámpa nincs egy jelzőn az egész világon. :) Ezért is kellett a multiplex kapcsolás, így csak négy vezeték kell hozzá... meg egy dekóder, de az meg úgyis. :)

 

 

 

 

 

Előzmény: e94 (93118)
e94 2013. febr. 24. Creative Commons License 93118

Most, hogy nézem... tényleg. :) Köszönöm! :)

Előzmény: alsó madárfogás (93117)
alsó madárfogás 2013. febr. 24. Creative Commons License 93117

Jobb volt sötétebben, mint amikor eltűnik a hegy mögött a Nap, és csak a sötét sziluettjét látod. :-)

Előzmény: e94 (93110)
Váltógyártó 2013. febr. 24. Creative Commons License 93116

e94 hozzászólását annyival egészíteném ki, hogy a PECO Setrack vágánytengely-távolsága  - épp a 00 miatt - 67mm, ami H0-ban túl széles. A MÁV-os állomási vt.-távolság 1:87-ben ~57mm (5m:57,47mm). A Tillig 59, a Roco 61,6, a PIKO 61,9mm. A Setrack váltók elég nagy kitérésűek, a Streamline váltók szebbek, és több verzió van belőle. A Setrackban pl. nincs angolváltó.

Előzmény: BittoJozsef (93113)
e94 2013. febr. 24. Creative Commons License 93115

Sokat számít, de nem a nyomtávban. Az angol 00 a kicsivel eltérő méretarány ellenére ugyanazt a 16.5mm-es nyomtávú vágányokat használja, mint az európai H0. Az N-ben még furcsább a helyzet, mert az angol N 1:148-as méretarányt használ az európai 1:160 helyett és ott még az elnevezésben sincs az a nüansznyi különbség.

Előzmény: BittoJozsef (93113)
1044 2013. febr. 24. Creative Commons License 93114

Igen.

Előzmény: BittoJozsef (93113)
BittoJozsef 2013. febr. 24. Creative Commons License 93113

00 1:76 19,1 mm H0 1:87 16,5 mm

az a 2.6mm az sokat számít?

Előzmény: modell13 (93112)
modell13 2013. febr. 24. Creative Commons License 93112

Nyomtáv ugyanaz.
H0 1/87
00 1/100 asszem. 

Előzmény: BittoJozsef (93111)
BittoJozsef 2013. febr. 24. Creative Commons License 93111

Már nézegetem ezeket a peco cuccokat! mi a különbség a h0 és a 00 között?

Előzmény: Váltógyártó (93106)
e94 2013. febr. 24. Creative Commons License 93110

A háttér építési területet takar...meg egy picit sötét is lett. :) Ugyanaz egy picit világosabban.

 

Előzmény: alsó madárfogás (93104)
Váltógyártó 2013. febr. 24. Creative Commons License 93109

:-)))

Előzmény: róbertke (93108)
róbertke 2013. febr. 24. Creative Commons License 93108

Szerintem is elég ha csak mi tömjénezünk ....:-)))))))

Előzmény: Váltógyártó (93107)
Váltógyártó 2013. febr. 24. Creative Commons License 93107

Nem akarom sztárolni magamat, de sz.tem az enyém szebb! :-)

Előzmény: róbertke (93105)
Váltógyártó 2013. febr. 24. Creative Commons License 93106

És Pecoból javasolnám a Streamline rendszert. A flexi sínek miatt kicsit macerásabb a megépítése, mint egy geometriát összedugdosni, de szebb a végeredmény. Tudsz keskenyebb vágánytengely-távolságot csinálni, nem vagy fix ívekhez kötve, és szebbek a kitérők is. Macerásabb, mert precízen ki kell jelölni a vágányutakat, és vágni kell a síneket!

 

http://www.rocket-modell.hu/?gclid=CMWo_IOdvKwCFUFBzQoddkhCoA#cat=peco_gyik;vm=simple

 

Ezeket olvasgasd át, elég jó kis leírás(ok).

Előzmény: BittoJozsef (93101)
róbertke 2013. febr. 24. Creative Commons License 93105

Német "kolléga" sem gyötri agyon magát az átépítéssel, csak a legszükségesebb sínszálakat cseréli ki. 

 

http://modellbahn.technikfreun.de/hersteller/piko/umbau-einer-h0-piko-hohlprofilweiche-aus-ddr-produktion-auf-a-gleis-profile/ 

Előzmény: diginewl (93096)
alsó madárfogás 2013. febr. 24. Creative Commons License 93104

Szuper. (Karácsonykor is tudjátok hasznosítani. :-) A háttér is ügyes.

Előzmény: e94 (93103)
e94 2013. febr. 24. Creative Commons License 93103

Üdvözlet!

 

Megint jelzőt építettünk...

 

 

Üdv

e94

JonyBravo 2013. febr. 24. Creative Commons License 93102

Peco

Előzmény: BittoJozsef (93101)
BittoJozsef 2013. febr. 24. Creative Commons License 93101

Értem értem!

 

akkor hasonló árfekvésben mik azok amik esetleg szóba jöhetnének még?

Előzmény: lgonda (93100)
lgonda 2013. febr. 24. Creative Commons License 93100

Én úgy mondanám, hogy ugyanabban az árfekvésben vannak jobbak is. Ez pedig fordítható úgy is, hogy a minőségéhez, meg a kialakításához képest drága.

Előzmény: Hernyofan (93099)
Hernyofan 2013. febr. 24. Creative Commons License 93099

Mihez képest drága az a kitérő?

 

Amúgy nekem eddig csak az angolváltóikkal volt komolyabb problémám.

Előzmény: Váltógyártó (93098)
Váltógyártó 2013. febr. 24. Creative Commons License 93098

Irreálisan nagy talpfaközök, borzasztó hosszú szigetelt résszel rendelkező, lötyögő csúcssínes, nem túl esztétikus, és drága váltók.

Előzmény: BittoJozsef (93097)
BittoJozsef 2013. febr. 24. Creative Commons License 93097

Sziasztok!

 

Azt szeretném megkérdezni hogy a Piko A sinekröl mi a véleményetek? azzal szeretném épiteni az asztalomat majd, csak elöbb még utánaérdeklődök.

diginewl 2013. febr. 24. Creative Commons License 93096

No, én ezt a régi piko u-profilos váltó átalakítást megejtettem.

Nagyon szépen néz ki a váltó, bár a belső (szívdarab, és mozgórészek) részek a régiek maradtak.

 

Ha üzembiztos lesz a tesztjeim során teszek fel róla képeket. Egyenlőre nem volt kisiklás, de egy-két nap tesztje nem elég.

A belső (váltónyelv? szívdarab) részeket nem tudtam volna szépen megcsinálni, ezért azt hagytam arra az időre, ha majd ügyesebb leszek (öszzesen 5 db váltóról van ám szó :).

 

(Váltógyártó is felajánlotta segítségét, de ezt inkább én magam szeretném megcsinálni - ha nem megy akkor nem megy :)

 

Előzmény: nazareth (93083)
alsó madárfogás 2013. febr. 24. Creative Commons License 93095

Na, azért nehogy komolyan vedd az alanti "kifakadásom". Semmi nem sürget, sőt, most szegény Totyát kerülgetheti a gutaütés, hogy a nagy hajrával (:-) elkészített lámpák sincsenek még beépítve. :-) Szóval amikor elkészül, elkészül.

Előzmény: Váltógyártó (93094)
Váltógyártó 2013. febr. 24. Creative Commons License 93094

Kálmán!

Hidd el, csinálnám a váltóitokat, ha meglenne a sínanyag, amíg az nincs, nem tudom csinálni! Mindenesetre a V8-as hasonlatot köszönöm, és róbertkének is az AUDI-t! Egy nagypapa kért meg sok unokával és nem túl sok nyugdíjjal, hogy nézzem meg, tudok e csinálni v.mit vele. Az átsínezéssel nincs nagyobb gond, az állítómű átalakítása a macerás. Azért írtam, hogy ezt most megcsinálom, de erre többet nem vállalkozom.

Előzmény: alsó madárfogás (93087)
alsó madárfogás 2013. febr. 24. Creative Commons License 93093

Így legalább eléred az eladót. :-)

Előzmény: dodidodo (93092)
dodidodo 2013. febr. 24. Creative Commons License 93092

Én is bocsánatot kérek a felesleges hozzászólásért, figyelmetlen voltam!

Előzmény: alsó madárfogás (93091)
alsó madárfogás 2013. febr. 24. Creative Commons License 93091

Bocsánatot kérek. (Szóljon halvány mentségemre, hogy anno az első terepasztalomon a Pikók kiegészítésre megvett Fuggerth kitérők(és vágányelemek) villámgyors korróziója, vacak működése kitörölhetetlen kellemetlen emlékeket hagyott.)

Előzmény: 1157 (93089)
tomcat#01 2013. febr. 24. Creative Commons License 93090

Köszi!

Előzmény: Dolmi mackó (93088)
1157 2013. febr. 24. Creative Commons License 93089

Ejnye!

Előzmény: alsó madárfogás (93084)
Dolmi mackó 2013. febr. 24. Creative Commons License 93088

Pedig nagyon szép modellek (és különlegesek is), egyébként az igazi vagonok különlegessége a belső elrendezés, fülkés és termes rész is van benne, a termes rész is érdekesen van "berendezve".

A modellen is egész jól utánozták ezt az elrendezést.  (nem bánnám, ha a MÁV beszerezne pár ilyen vagont használtan...)

 

 

A börzén doboz és kiegészítők nélkül árulják, szerintem akkor inkább már jobban megéri megvenni a boltban 30 ezer körül.

A gyári modellhez jár 2-2 kurzkuplung is.

Előzmény: tomcat#01 (93086)
alsó madárfogás 2013. febr. 24. Creative Commons License 93087

Pardon, kicsúszott.

Na jó, de itt nem szereli a Trabantot, hanem V8-as biturbó motort, új váltót, futóművet épít bele. :-) 

Előzmény: róbertke (93085)
tomcat#01 2013. febr. 24. Creative Commons License 93086

Köszönöm szépen. Ilyesmire gyanakodtam mert mióta megkérdeztem találtam egy ilyent:

"3-teiliges Set aus vierachsigen Schnellzugwagen der Österreichischen Bundesbahn (ÖBB), Epoche V, im aktuellen Betriebszustand. Es handelt sich um Leihwaggons der DB AG in speziellem Design, die von der ÖBB überwiegend im innerösterreichischen Verkehr eingesetzt werden. "

Bár nem jó a németem de ilyesmire következtettem. A börzén van fent most egy ilyen szett 22e-ért, azért néztem utána. De azt hiszem maradok a hagyományos ÖBB-s kocsiknál.

Előzmény: Dolmi mackó (93080)
róbertke 2013. febr. 24. Creative Commons License 93085

Na de barátom, mily illetlen szavakat használsz?? 

Váltógyártónak igenis igaza van, mert ha megnézed egy autószerelőnek nem csak Audit, hanem néha Trabantot is tudnia kell szerelnie ...:)))))))

Előzmény: alsó madárfogás (93084)
alsó madárfogás 2013. febr. 24. Creative Commons License 93084

Igen, engem is bőszít, hogy Váltógyártó ezekkel a szemétbe való szarokkal bíbelődik, ahelyett, hogy az én H0f váltómat építené. :-)

Előzmény: nazareth (93083)
nazareth 2013. febr. 24. Creative Commons License 93083

Na de ki az a sóher, aki még egy régi Piko váltót is sajnál, inkább egy hulladék Fuggerthet alakíttat át? A Fuggertheknek hírhedten gyenge az állítóművük, a talpfarácsuk is vacak. Egy Piko váltót már egy ezresért lehet kapni, normális, visszajelzéses hajtóművel...

Előzmény: Váltógyártó (93079)
Dolmi mackó 2013. febr. 24. Creative Commons License 93082

Nem akartam képet beszúrni, de ez nagyon megtetszett:

 

(kép forrása: http://www.bkcw-bahnbilder.de/PictureGallery/pix/at/diesel/oebb2067/oebb20670881_bk1002050140.htm )

 

 

Előzmény: Dolmi mackó (93081)
Dolmi mackó 2013. febr. 24. Creative Commons License 93081
Előzmény: Dolmi mackó (93080)
Dolmi mackó 2013. febr. 24. Creative Commons License 93080

Ezek nem sima ÖBB-s kocsik, tudtommal a németektől bérelték őket, ezért ilyen a festésűk, az adott szettben a fehér kocsinak D-ÖBB felségjelzése van, a másik kettőnek D-DB, www.regionalbahn.huoldalon néhaszó esett ezekről (az eredti) a kocsikról 1-2 cikkben.

 

 

 

Egyébként jó pár hónapja akciózza a Roco, persze még 30 ezerért (listaára 46 ezer körül volt) sem nagyon kapkodnak érte a modellező népek :-)

Én 15-18 ezer közötti áron vettem a szettet, annyit megért nekem :-D

Előzmény: tomcat#01 (93078)
Váltógyártó 2013. febr. 24. Creative Commons License 93079

Hát nem volt rövidebb idő, mint egy újat építeni, az tuti! Eleve, mire csak a talpfát átalakítottam, hogy rá tudjam ültetni a síneket, az volt vagy fél óra. Az U profilt tartó pöcköket óvatosan ki kellet csiszolni a kis kézi csiszolómmal, a nyákok helyeit kivágni, a sínpapucsok alatt kimélyíteni, úgyhogy elvoltam vele. Utána a vágányzatot is macerásabb volt megcsinálni, mert rá kellett forrasztani a huzaldarabkákat. És a legnagyobb gáz az állítómű sérült karjának a cseréje lesz, ez még mindíg nincs kész.

 

Szóval tuti, hogy ezt az átalakítást nem fogom iparszerűen űzni, mert többe kerülne, mint az új, és soha nem lesz olyan üzembiztos, mint egy új. Nézegettem a talpfát, erős kívánnivalót hagy maga után! Nem is lett eegyenes a sín, de ez csak közelről látszik, és a futást nem zavarja.

Előzmény: diginewl (93077)
tomcat#01 2013. febr. 24. Creative Commons License 93078

Üdv!

Csak kíváncsiságból kérdezem: van a Roco-nak egy 64061 számú ÖBB-s kocsiszettje. Ezzel a festéssel hol közlekednek kocsik, mert ilyent mág nem láttam az ÖBB-nél.


diginewl 2013. febr. 24. Creative Commons License 93077

Hú!

Azért így átolvasva, és újra megnézve a képeket.... volt vele sok munkád!!!

Előzmény: Váltógyártó (93076)
Váltógyártó 2013. febr. 23. Creative Commons License 93076

Hi!

 

Az eredeti vágányzatot egyszerűen ledobtam róla, az új sínekre 1,5mm-es rézhuzalt forrasztottam azokra a pontokra, ahol a régi lefogatások voltak. A belső oldalon tövig lecsiszoltam, a külső oldalon olyan hosszúra hagytam, hogy enyhén befeszüljön a talpfa lyukaiba. Utána pillanatragasztóval szívfájdalom nélkül leragasztottam.

 

A középrészt egy 15 fokos sablonban összeraktam, szerencsére a sablon talpfái pont a műanyag talpfaközökbe estek. Azokat a műanyagon kivágtam, és a középrészt is beillesztettem úgy, ahogy a tősíneket. A nyákot nem közvetlenül a sín mellett vágtam le, hogy minnél jobb tartása legyen. Most, hogy már le van ragasztva, lehet, hogy lecsiszolom, de ez még nem biztos. Megnézem,mennyire zavaró lefestve.

 

Utána kialakítottam a két csúcssínt, és sínpapucsos megoldással felraktam. Az állítás megoldása még hátravan, v.színűleg rugószállal oldom meg.

Előzmény: diginewl (93075)
diginewl 2013. febr. 23. Creative Commons License 93075

Hali!

Nagyon szép lett :)

Mivel vannak a sínek lerögzítve a talpfához?

Gondolom jól eldolgoztál a u-prof tartó műanyag peckekkel, mire kivagdostad :)))

 

Üdv: jenő

Előzmény: Váltógyártó (93074)
Váltógyártó 2013. febr. 22. Creative Commons License 93074

Ma alkottam egy kicsit, bár most javítottam (ill. feljavítottam). Egy nagypapa megkeresett Fugi váltók átsínezésével. A vágányzattal már kész vagyok, de az állítással akadtak gondjaim, mert a gyári állítómű iszonyat nagyot nyit, a műanyag rudazat meg nem elég stabil, hogy csökkentsem a mozgást. Csináltam egy új rudat rézlapból, szépen beillesztettem, azután rájöttem, hogy remekől rövidre zártam az egészet. Mára feladtam, majd holnap befejezem. A vágányzatról csináltam pár képet:

 

     

 

Azért ilyen szívdarab kevés Fugi váltón van! :-)

László Er 2013. febr. 22. Creative Commons License 93073

OK, értem, elnézést.

Megyek a börzére.

Előzmény: HUN_Sector (93072)
HUN_Sector 2013. febr. 21. Creative Commons License 93072

Szia.

 

Kolléga útmutatását kicsit kedvesebben megfogalmazva: http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9119466&la=124004554

Ebben a topicban tudod feltenni a hirdetésed, ez szól az adás-vételről, itt valószínűleg könnyebben találsz rá érdeklődőt.

Szép estét!

Előzmény: László Er (93070)
Váltógyártó 2013. febr. 21. Creative Commons License 93071

Erre van a Börze topic! Ez viszont nem!

Előzmény: László Er (93070)
László Er 2013. febr. 21. Creative Commons License 93070

 

 

N MÉRETARÁNYÚ MODELLVASÚT TEREPASZTAL SOK TARTOZÉKKAL ELADÓ

Házilag készített, 160x63 cm méretű léckeretből, közbenső merevítőkkel ellátott, műbőrrel borított terepasztal.
A lap maga kb. 5 cm vastag, a síneket kivéve szinte minden levehető róla, így helyhiány esetén akár szekrény mellé állítva
betolva is tárolható. A 63 cm szélessége miatt nem lóg ki a szekrénysor mellől.
A hegy maga is egyben levehető, valamint a jelzőlámpák közül a közúti kereszteződés lámpái kivehetők.

A vasút elektronikája analóg, a sínek szakaszolással vezéreltek. A terepasztalon tulajdonképpen két, egymással csak az X
 kereszteződésnél találkozó pálya van, melyek külön ki/bekapcsolhatóak, sebesség szabályozhatóak és az irányváltás is
 megoldott.
A két pálya között két helyen is van "átjárás", így a váltók megfelelő állításával elérhető, hogy egy szerelvény a teljes
utat (vagyis mindkét pályát váltogatva) bejárja. Két szerelvény esetén a két pálya függetlenül is használható.
Az "alsó (emelkedők nélküli) pálya egy szakasza a hegy alatt megy át alagútban.

A "pihenő" szakaszok a hozzájuk tartozó váltó állásától függően kapnak áramot, így az oda állított mozdony állva maradhat
akkor is, ha egyébként azon a pályán a másik mozdony közlekedik.

A házak közül a hegyen lévő épületek kivilágítottak, ez a hegy alján lévő közös csatlakozóról kap áramot.

Minden váltóhoz piros/zöld jelzőlámpa tartozik, a váltó állásától függően jelez.

A fénysorompó folyamatosan pirosan (váltakozva) villog, ez független attól, hogy jön-e arra vonat, vagy sem.
(A terepasztal készítésének idején még nem volt fehér led...)

A közúti lámpacsoport (4db) szabályosan, a valóságnak megfelelően vált, piros-sárga együtt égését beleértve.

A váltókhoz (6db) külön elektronika biztosítja, hogy csak a nyomógomb megváltozása esetén kapjon rövid ideig áramot, így
biztosítva, hogy a tekercsük véletlenül se éghessen le. Ennek megfelelően a mechanikus váltóérintkezők feleslegessé váltak.

A hegyen lévő fenyőfák beszúrósak, így áthelyezhetők.
Sok tartozék van hozzá (korlátok, kerítések, fű, virág, "síntöltés-kő", stb.), melyekkel a terepasztal tovább fejleszthető,
 díszíthető. Tartozék sín is van hozzá.

Az egész a 80-as években épült, de az utóbbi hetekben az elektronika, az érintkezők, mozdonyok, sínek, stb. kaptak egy alapos
 átnézést, tisztítást, karbantartást, kipróbálást.

Mindkét mozdony működik, a személyszállító kocsikból kettőben világítás is van.
A nagyobbik ezüst színű tartálykocsi és a világítás nélküli személyszállító kocsik vonó füle hiányos, így
azok javításra szorulnak vagy csak dekorációnak alkalmasak. (Ez a fotón is látható.)

Majdnem minden kocsinak megvan a saját doboza is.

A váltók nem újak, de feljavítottak, és működnek.

A tápellátás a felújítás óta egy 3.5A-es modern, kapcsolóüzemű tápról megy - ez jóval erősebb, mint a régi. 18V-ra van
 beállítva, de akár 12V-ra is levehető.
Ennek ellenére a terepasztalhoz jár az eredetileg használt ME002-es modellvasút trafó is.
Mindkét táp zárlat ellen védett.

A http://users.atw.hu/hawaiisoft/mvasut/mvasut.html címen sok kép látható, az összerakott terepasztalról, valamint az
összes kiegészítőről. A videón működés közben is látható.


A pontos lista részletesen:
- 160x63x5 cm terepasztal
- kb. 58x36x11 cm hegy alagúttal
- PIKO kék (dizel?) mozdony
- PIKO piros (dizel?) mozdony
- TRIX piros világítással ellátott személyszállító kocsi (nyugatnémet gyártmány)
- TRIX kék világítással ellátott személyszállító kocsi (nyugatnémet gyártmány)
- PIKO piros személyszállító kocsi
- PIKO kék személyszállító kocsi
- PIKO nyitott teherkocsi
- PIKO zárt teherkocsi
- PIKO ezüstszínű (kisebbik) tartálykocsi
- PIKO ezüstszínű (nagyobbik) "BP" tartálykocsi
- PIKO sárga "MINOL" tartálykocsi
- ATLAS "MILWAUKEE ROAD" tartálykocsi (osztrák gyártmány)
- összesen 14db épület (lakóházak, pékség, benzinkút, alpesi ház, irányítótorony, bakterház, vasútállomás, kertészet, stb.)
- kisebb épület kiegészítők (garázs, melléképület) 3db
- egyéb kiegészítők: 4db teherautó, 3db személyautó, fák, padok, kukák.
- sok korlát, kerítés, létra elem, maradék padok, ablakkeretek, "függönyök"
- zöld fű, "sárga" fű, síntöltés-kő, sok virág, ragasztó, "híd szerkezet-korlát"
- tartalék sínek (a fotón látható mennyiségben), kő/szikla szerű falburkolat (karton)
- 1db 3.5A-es (18V-ra beállított) kapcsolóüzemű táp
- 1db ME002-es (PIKO?) trafó szabályozható egyenáram és 16V-os váltóáram kimenettel


Az egész csak egyben eladó.
Ár: 120000 Ft

Bizonyos feltételekkel akár részletfizetés is megoldható.

Mivel nem sűrűn látogatom a fórumot, kérem, hogy a hsepitesz@t-email.hu címre írjanak.

 

Váltógyártó 2013. febr. 19. Creative Commons License 93069
Rajottem, mekkora marharepa vagyok, immar masodszor. Ugyanis a valtot ugy rajzolta meg, hogy el volt forgatva 7,5 fokkal (kvazi szimetrikusan, es ugy mertem ki vt. tavolsagot. Az meg persze nem adta ki a megfelelo meretet! :-(
Előzmény: nazareth (93067)
nazareth 2013. febr. 18. Creative Commons License 93068

*két R9-es...

Előzmény: nazareth (93067)
nazareth 2013. febr. 18. Creative Commons License 93067

Igazából a dolog nem a hosszon múlik... A vágánytengely-távolságot a kér R9-es 15°-os ív határozza meg, és abból kijön a 2x(907,97-907,97*sin(15))=61,9. A váltó hossza meg 2*(907,97*tan(7,5))=239. Nincs itt csalás... :)

Előzmény: Váltógyártó (93062)
Váltógyártó 2013. febr. 18. Creative Commons License 93066

De a végei akkor is le vannak vágva...

Előzmény: HOTotya (93065)
HOTotya 2013. febr. 18. Creative Commons License 93065

Nem nem az nem volt beépítve.....:)

Előzmény: Váltógyártó (93064)
Váltógyártó 2013. febr. 18. Creative Commons License 93064

Megvan, de azt ugyanolyan barbár módon megcsonkítottad, mint a többi váltódat! :-D

Nekem meg pont a hossza kéne!

Előzmény: HOTotya (93063)
HOTotya 2013. febr. 18. Creative Commons License 93063

Hová tetted az enyimet amit adtam.................................elba szigetére küldted????? Csúnya bácsi...:D:D:D

Előzmény: Váltógyártó (93060)
Váltógyártó 2013. febr. 18. Creative Commons License 93062

Köszi, ez nekem is megvan, de pontosan 1:1-ben kéne, mert a brossúrák adatai ritkán pontosak. Ha a megadott hosszra tervezem (239mm), akkor a 61,9mm-es vágánytengely-távolság helyett 62,3mm jön ki. Szeretném tudni, hogy melyik adattal csalnak.

Előzmény: lgonda (93061)
lgonda 2013. febr. 18. Creative Commons License 93061

Ha az ebben lévő képet kinagyítod, nem jó?

http://www.piko-shop.de/index.php?vw_type=1&vw_name=download&vw_id=3125

 

Előzmény: Váltógyártó (93060)
Váltógyártó 2013. febr. 18. Creative Commons License 93060

Urak!

Be tudna szkennelni, és PDF formátumban elküldeni valaki egy PIKO angolváltót?

Előre is kösz!

DZolTTán 2013. febr. 18. Creative Commons License 93059

Sziasztok!

Van valakinek személyes tapasztalata PIKO 51070 vagy 51080 vagy ezek variánsaival? Elsősorban az érdekelne, hogy milyen a hajtás / motor minősége, és hogy fut DCC üzemben.

Szóval, ha nem csak a vitrinbe kell, akkor érdemes-e beruházni?

Köszönettel: DZ

 

e94 2013. febr. 18. Creative Commons License 93058

"Jogos, erre nem gondoltam!"

 

Az elején én se! :) Azután hosszas fejvakargatások után jöttem rá, hogy miért csak akkor van zárlat, amikor a vonat áthalad egy bizonyos ponton. :) Majd visszabontás, átszerelés. Megérdemeltem, mert gondolkodás helyett mentem, amerre a papír vitt. :)

 

 

Előzmény: Váltógyártó (93056)
diesel691 2013. febr. 18. Creative Commons License 93057
Váltógyártó 2013. febr. 18. Creative Commons License 93056

Jogos, erre nem gondoltam! Ezért szigetelem ki teljesen a keresztezést, nem csak előtte. Így a  mögötte lévő szakaszt sem kell külön megtáplálni. Nemrég szőnyegvasutaztunk a gyerekkel, és a körbe beraktam a hármas váltómat, amit hátulról tápláltam meg, mégis tökéletesen ellátta az egész kört.

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=121934915&t=9005919

Előzmény: e94 (93055)
e94 2013. febr. 18. Creative Commons License 93055

Ott a pont! :)

Előzmény: 007Gergő (93054)
007Gergő 2013. febr. 18. Creative Commons License 93054

Én sem látok hibát, amíg nincs a pályán semmi.

 

Ha viszont valami áramszedős járgány áll a szigetelés felett, és átköti azt, akkor egy rosszúl álló váltó miatt lehet zárlat.

Előzmény: e94 (93051)
007Gergő 2013. febr. 18. Creative Commons License 93053

 

Märklin 3024-nek néz ki:

 

Kb középen:

 

http://www.modellbau-wiki.de/wiki/E_18

 

Árai az ebay szerint, "mit OVP" = "Eredeti csomgolás" "ohne OVP"="Eredeti csomagolás nélkül"

 

http://sammler.blue-parrot.de/showitrend.php?artid=186

 

Tehát az E-byen a doboz nélküli kb. 100 Euroért kb. 30000 Ft ért beszerezhető. Dobozzal ennek max a dupláját éri.

A viseltessége miatt viszont ez az érték akár a felére is csökkenhet.

 

Magyarországon, mivel igen kicsi a kereslet a 3 sínes vonatok iránt, börzén vagy  online hirdetésekben a 20 000 Ft már igen komoly eredmény lehetne. Használtat áruló boltok szerintem át sem veszik.

Én így ránézésre 5000 - 8000 Ft ról indítanám a licitet.

 

Előzmény: aquad (93035)
Váltógyártó 2013. febr. 17. Creative Commons License 93052

Én nem látok benne hibát, az elágazások után mindenhol el van szigetelve.

Részemről szabad a gazda... :-)

Előzmény: e94 (93051)
e94 2013. febr. 17. Creative Commons License 93051

Üdvözlet!

 

Az alábbi ábra a Peco Electrofrog váltók és keresztezések leírásában található.

 

Van egy találós kérdésem: mikor jelez zárlatot a vezérlő? (mert jelez, az biztos! :)  - a megoldáshoz ismerni kell a nevezett váltók lelkivilágát)  :)

 

Üdv

e94

 

Váltógyártó 2013. febr. 17. Creative Commons License 93050

Egy ilyen beszólás után?

Még a meglévőket is felszedem! :-)

Előzmény: HOTotya (93049)
HOTotya 2013. febr. 17. Creative Commons License 93049

Nézd meg jól,mert az enyém már rozsdás.................:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Nem megy ez a váltógyártónak..............................:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Laci  az elkövetkező időben még látom a váltóimat még.........??????:D:D:D:D:D:D:D:D

Előzmény: tomcat#01 (93048)
tomcat#01 2013. febr. 17. Creative Commons License 93048

Nem is tudom így hirtelen, utána kéne néznem... :-D

Előzmény: Váltógyártó (93046)
JonyBravo 2013. febr. 17. Creative Commons License 93047

Ha jól látom valami ezer éves kalapsines cucc, talán Piko Junior. :-)))))

Előzmény: Váltógyártó (93046)
Váltógyártó 2013. febr. 17. Creative Commons License 93046

Jó ez a váltó, honnan van? :-)))

Előzmény: tomcat#01 (93045)
tomcat#01 2013. febr. 17. Creative Commons License 93045

az szinte az osszes mas valaki asztalat disziti mar! :-)

Alakul :-) A vezetékeket már levittem alulra, még a szervó helyét kell kifúrnom és megtáplálnom.

 

tomcat#01 2013. febr. 17. Creative Commons License 93044

azaz gondoltam 

egy szerkesztés opció jól jönne...

Előzmény: tomcat#01 (93043)
tomcat#01 2013. febr. 17. Creative Commons License 93043

Köszönöm, erre gondoltasm én is, de jobban láttam rákérdezni :-)

Előzmény: diesel691 (93042)
diesel691 2013. febr. 17. Creative Commons License 93042

Az a lényeg, hogy a mozdony a szakaszolt részben ne kapjon üzemfeszültséget és biztosan megálljon. Ez több dologtól is függ (mozdony tömege, vontatmány tömege, beérkezési sebesség). A hely korlátoltsága miatt (általában) a két mozdonyhossz elegendő.

Előzmény: tomcat#01 (93040)
diesel691 2013. febr. 17. Creative Commons License 93041

Leginkább arra lehet gyanakodni, hogy a kritikus szakaszoknál a vágány nyomtávolsága deformálódás következtében lecsökkent és a nyomkarimák erősen súrlódnak.

Előzmény: EndiMD (93039)
tomcat#01 2013. febr. 17. Creative Commons License 93040

Sziasztok! Állomási vágányon mekkora részt illik szakaszolni a két végén? 1-2 mozdonyhossz elég?

EndiMD 2013. febr. 17. Creative Commons License 93039

kedves vasútmodellezők!

 

segítségeteket szeretném kérni! tegnap vettem egy piko expert mozdonyt. a szokásos bejáratás (mindkét irányba kb fél óra) ma megtörtént. már a bejáratás alatt feltűnt hogy az egyik irányban a mozdony (motorja!?) nyikorog néha (általába a pálya ugyanazon pontjain). mivel oválpályám van megfordítottam a mozdonyt. akkor is az 1-es vezetőállás irányába haladva nyikorog, a másik irányba nem. valaki találkozott már hasonló problémával?

 

a nyikorgás nem folyamatos csak 2x teszi ezt (egyszer az ív egy kis részén, valamint egyszer az egyenes szakaszon - de annak sem a teljes hosszában) aztán megy tovább halkan... a mozdonyt a sínről levéve oldalára fektetve és a kerekeire áramot adva nem nyikorgott pólusváltás esetén sem. csak akkor ha pályán van...

 

segítségeteket előre is köszönöm!

diesel691 2013. febr. 17. Creative Commons License 93038

Korábban a Marklin H0, ill. az ennek megfelelő 00 méretben gyártott, ez is az. (Igaz ezzel egyidőben már gyártottak 1 méretnagyságú modelleket is, de az jóval nagyobb méretű, ezért nem téveszthető össze a H0-lal.)

Előzmény: aquad (93037)
aquad 2013. febr. 17. Creative Commons License 93037

Fogalmam sincs! hossz: kb 175 mm széles: kb 40 mm magasság: kb 60 mm kerekek távolsága: kb 21 mm. Ha ez segít,.

Előzmény: pg54 (93036)
pg54 2013. febr. 17. Creative Commons License 93036

Lehet, hogy képről ki kellene találni...

De inkább megkérdezem: méretarány?

Előzmény: aquad (93035)
aquad 2013. febr. 16. Creative Commons License 93035

 

Üdvözlet

Segítséget szeretnék kérni. Megtaláltam a nagyon rég Märklin villanyvasutamat. Önök szerint mennyit érhet most a piacon?

 Mellékelten küldöm az egyik mozdonyról a képet, de van még egy másik gőzmozdony is. Állomásépület, pullman kocsik, tartálykocsik, szenes kocsik, pontosan nem is tudom milyen és menyi, váltók, sínek (egyenes és hajlított),és az eredeti trafó is. Ha esetleg érdekli önöket akkor tudok pontos leltárt adni róla.  Ez utóbbi (ha jól emlékszem) át lett tekercselve, vagy 40 évvel ezelőtt, mert eredetileg még egyenárammal üzemelt. Ez egy 3 sínes típus, nagyon-nagyon régi.

Mondjuk, ha csak ez a mozdony lenne, ezért mennyit ajánlanának fel? Kérem legyenek korrektek, mert nem vagyok a téma szakértője!

 

üdvözlettel

ertson 2013. febr. 16. Creative Commons License 93034

Köszönöm az útmutatást!

Előzmény: alsó madárfogás (93033)
alsó madárfogás 2013. febr. 16. Creative Commons License 93033

A digitális vasútmodellezés topikban megleled a válaszokat. Visszatérő kérdés, nem kell éveket visszaolvasni.

Előzmény: ertson (93032)
ertson 2013. febr. 16. Creative Commons License 93032

Kedves fórumozók!

 

Elnézést a következő naiv kérdésekért, de a témában még kezdő vagyok.

Hozzám került egy N-es terepasztal.

A kezelőszervei: a váltók, jelzők analógok, a  vonatirányítás digitális, eszközei: Loco 10718 Trafó, Loco10761 Erősítő,  LocMaus2.

Most ismerkedem és úgy tudom, hogy a digitális üzem 16V egyenfeszültségen működik.

 

Digitális multiméterrel kimértem néhány adatot:

A 10718 Trafóból a gyári ~15V helyett ~17V jött ki. Hm.

A 10761 Erősítőből =4,5V feszültséget mértem, ugyanezt a két sínszál között is (melesleg itt a multiméter ~19.3V is mért)

A mozdonyok dobozán ~20V van feltüntetve, miért?

 

Összekeveredtem.

Mégegyszer elnézést kérek a kezdő kérdésekért, de helyre tudna tenni valaki?

Mi a hiba:

- rosszul tudom, nem =16V kell az üzemhez, a mérés jó?

- rosszul mértem, nem így kell mérni?

- rossz a műszer, dobjam el?

- egyik sem, más a hiba?

 

Válaszaitokat előre is köszönöm!

István

 

SchefferJ 2013. febr. 15. Creative Commons License 93031

Van már valakinek valamilyen kézzelfogható tapasztalata a Z21-el?

 

Illetve a "smartrail" cimkével ellátott 450.000 Ft-os Roco "csodamozdonyokról"?

tomcat#01 2013. febr. 15. Creative Commons License 93030

szinte az osszes mas valaki asztalat disziti mar! :-)

Vagy legalábbis rohadtul igyekszik hogy fix helyen díszelegjen :-))) MInt én :-))

Előzmény: Váltógyártó (93029)
Váltógyártó 2013. febr. 15. Creative Commons License 93029
En sem, ezert az elso par darab valoban PECO flexibol kihuzott szalakbol keszult. Amiket a Facebookon lattal, az szinte az osszes mas valaki asztalat disziti mar! :-)
Előzmény: V43 1279 (93028)
V43 1279 2013. febr. 15. Creative Commons License 93028

Ezt nem tudtam.

Előzmény: alsó madárfogás (93027)
alsó madárfogás 2013. febr. 15. Creative Commons License 93027

Nem úgy érti, hanem ahogy írta: sínszálat is lehet külön vásárolni.

Előzmény: V43 1279 (93026)
V43 1279 2013. febr. 15. Creative Commons License 93026

Megnéztem, nagyon jók, gratulálok a szép munkákhoz!

Úgy értettem, hogy a sínanyagot a flexisínekből nyered gondolom.

Vállalsz megrendeléseket?

Előzmény: Váltógyártó (93025)
Váltógyártó 2013. febr. 14. Creative Commons License 93025

Ebben flexi sín nem igazán van, az egészet én csináltam, csak a sínprofil bolti termék:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=120659696&t=9005919

 

Ha megnézed az oldalamat a Fészbúkon, ott elég jól zanzásítva vannak a cuccaim, egyik-másik elég részletes fényképsorozattal.

 

www.facebook.com/Valtogyarto

Előzmény: V43 1279 (93024)
V43 1279 2013. febr. 14. Creative Commons License 93024

Ha jól vettem ki a hozzászólásokból akkor az alap flexisín a többi pedig saját készítés?

Egyszer én is csináltam saját kezűleg váltót, Roco 2,1-es sínekből.

Előzmény: Váltógyártó (93023)
Váltógyártó 2013. febr. 14. Creative Commons License 93023

Köszönöm, igyekeztem! :-)

Előzmény: V43 1279 (93022)
V43 1279 2013. febr. 14. Creative Commons License 93022

Nagyon jól néz ki! ;-)

Előzmény: Váltógyártó (92825)
Matiz 2013. febr. 13. Creative Commons License 93021

Ha kicsit visszaolvasol, találsz honlapot, telefonszámot. De e-mail címet is, ha a telefon drága lenne.

https://www.facebook.com/modellvasut

80 ezer.

Előzmény: atidas (93020)
atidas 2013. febr. 13. Creative Commons License 93020

Azt au M63-ast ők gyártják? Vajon mi lehet az ára?

M62235 2013. febr. 13. Creative Commons License 93019

Köszi!

Előzmény: Matiz (93018)
Matiz 2013. febr. 13. Creative Commons License 93018

Ezeket láttam. Nem volt nálam szégyenszemre egyetlen gyári rajz de még tolómérő sem, a mobillal pedig ugye nem fotózunk. Nyilván nem mindenkinek tetszenek, nekem a 301-es és a Roco alapú 424-es nagyon bejött, árban olyan 110 ezer körül vannak.

 

301 Roco alapon

324

424 régi Piko alapon, hát ez elég sután nézett ki, alatta a Roco gép - amiről nem készült külön fotó de szebb. Ez a 424-es kb egy nagyobb Roco gép ára.

601 és 301

Kandó kísérleti mozdonya, a rudazathajtás forog, az áramszedő működik

Lilla gőzös H0e-re

Mehano alapú M63-as, egész jók voltak a vonalai, nem a marcipán kategória

Nagybobó, ez nem volt túl részletesen kidolgozva

Radony, Roco alapon

Rézből készültek, mindegyik kipróbálható, megnézhető. Nem vásárolni vagy modellek miatt jártam ott, csak le kellett szállítanom egy rajzot oda. De ha már ott voltam körülnéztem, az eladó hívta fel a figyelmemet a modellekre: kinyitotta a vitrint, felkapcsolta a világítást - az már csak a csapnivaló minőségű mobilnak köszönhető, hogy ilyenek a képek amilyenek. A bolt facebook lapján voltak jobb képek róluk, tehát aki fent van ott nézze meg, akinek nincs regisztrációja annak talán mutatnak valamit a képek.

Előzmény: Matiz (93017)
Matiz 2013. febr. 13. Creative Commons License 93017

Van egy facebook oldaluk, ott vannak fent fotók. Én csak mobillal lőttem párat, azok nem éppen a legszebbek, mindjárt feltöltöm.

Előzmény: M62235 (93011)
M62235 2013. febr. 13. Creative Commons License 93016

De nem látok sehol 424-est 301-est...

Előzmény: róbertke (93012)
mikober88 2013. febr. 13. Creative Commons License 93015
Sziasztok.A Trix-c sinrendszer digitálissá tételéhez lehet használni bármilyen rendszert (pld.Roco), vagy csak a trix a megfelelő?
diesel691 2013. febr. 13. Creative Commons License 93014
Előzmény: HUN_Sector (93013)
HUN_Sector 2013. febr. 13. Creative Commons License 93013

Sziasztok!

 

Abban segítenétek, hogy egy rendkívül megkímélt, keveset futott TT méretű Tillig 1413-as kezdőkészlet mennyit érhet manapság?

Ágyazatos sínes, illetve plusz 1-1db 16,6 centis egyenes sínnel még meg van toldva.

Nem tudom melyik jobb, ha kész asztalként adom el amim van, vagy ha szétbontom és épületeket, szettet, fákat, járműveket, embereket külön-külön.

róbertke 2013. febr. 13. Creative Commons License 93012
Előzmény: M62235 (93011)
M62235 2013. febr. 13. Creative Commons License 93011

Képek nincsenek a gőzősökről? Mert a honlapon nem találtam.

Előzmény: Matiz (93004)
Dolmi mackó 2013. febr. 13. Creative Commons License 93010

Rendszeresen mennek e LÁNG börzére is árulni (bár ott kisszériás gőzösöket még nem láttam náluk), a boltjukban még nem voltam, talán épp a börzés megjelenésük miatt, de most hogy írtál a boltjukról, én is el fogok hozzájuk látogatni.

Előzmény: Matiz (93004)
róbertke 2013. febr. 13. Creative Commons License 93009

Akkor reklámozzuk mi őket! 

 

http://modellzona.com/vasut

Előzmény: Matiz (93004)
peti999 2013. febr. 12. Creative Commons License 93008

köszi a segitságet már csak egy gondom van kellene egy szerkocsi hozzá

Előzmény: e94 (93007)
e94 2013. febr. 12. Creative Commons License 93007

Akkor valószínűleg egy Kleinbahn ÖBB 52 1719 -esről van szó. Ez H0-ás és ezért ilyen vágányzat is illik alá.

Előzmény: peti999 (93006)
peti999 2013. febr. 12. Creative Commons License 93006

a kerekek külső pereméől mértem

Előzmény: e94 (93005)
e94 2013. febr. 12. Creative Commons License 93005

Üdvözlet!

 

A "keréknyomtáv" alatt mit kell érteni? Mert ha a kerekek belső pereme közötti távolságot, akkor S-es a mozdony. Ha távolságot a  kerekek külső szélei között mértük, akkor pedig akár H0-ás is lehet. Nem mindegy, hogy mit, honnan mérünk!

 

Üdv

e94

Előzmény: peti999 (93003)
Matiz 2013. febr. 12. Creative Commons License 93004

A Modellzónát még nem ismertem, ma voltam bent. Nem könnyű odatalálni és parkolóhelyet találni, de maga a bolt elég jó. Amin meglepődtem, hogy van elég sok kisszériás modellük, 424-es, 301-es, 601-es, rézből, elég "olcsón" legalábbis az általam eddig ismert árakhoz képest olcsón. Nem nagyon hirdetik magukat, nem a vasút a fő profiljuk de van külön vasútmodellezős kolléga is náluk, és elég jó választék. Nem reklámként írom, meglepő volt, hogy van egy ilyen bolt és nem túl sok hírverés van körülötte.

Előzmény: Dolmi mackó (92996)
peti999 2013. febr. 12. Creative Commons License 93003

öb  BR52. 1719 a  keréknyomtávot lemértem mérőszalaggal és 20mm jött ki

 

 

Előzmény: szuromia (93002)
szuromia 2013. febr. 12. Creative Commons License 93002

Gyártmány, cikkszám?

Hogyan mérted le?

Előzmény: peti999 (93001)
peti999 2013. febr. 12. Creative Commons License 93001

Kedves topiktársak!

 

Segítségt szeretnék kérni vettem egy BR52 es gőzöst és a  keréknyomtáv 20 mm es melyik sinen tud futni? 

 

Köszönettel: peterhorvath97@gmail.com

 

Dolmi mackó 2013. febr. 12. Creative Commons License 93000

Ezt én is olvastam, sőt a kőbányai bolttal is hasonló a helyzet, igaz, ott megoldható a személyes átvétel.

Viszont az átmeneti dolgokban az a jó, hogy akár holnaptól újra lehet boltjuk. :-)

Előzmény: csibesz2 (92998)
atidas 2013. febr. 12. Creative Commons License 92999

Sziasztok!

 

H0-ban csinált már valaki poggyásztér nélküli vezérlőkocsit? Nem találtam ilyet.

Jó lenne a gyomírtó szerelvényemhez. :-)

csibesz2 2013. febr. 12. Creative Commons License 92998

A Rocket-modell jelenleg csak webáruházként működik,a bemutatóterem január 15.-e óta átmenetileg zárva tart.

Előzmény: Dolmi mackó (92996)
e94 2013. febr. 12. Creative Commons License 92997

A szett cikkszáma 43389. A Märklin idei katalógusában van. A leírásában ez szerepel:

 

"Die passende Zuglokomotive RE 4/4 I finden Sie unter der Artikelnummer 37045 im Märklin H0-Sortiment.", ami egy váltóáramú modell.

 

Egyébként a bolt is lecserélte már a jelet AC~ re. :)

 

 

Előzmény: diesel691 (92982)
Dolmi mackó 2013. febr. 12. Creative Commons License 92996
Előzmény: emts (92986)
SchefferJ 2013. febr. 12. Creative Commons License 92995

Nézd meg jobban azt a MH "készletet"... :)

 

A webshop-on nagy a választék, de amit kosárba is tehetsz...

Előzmény: HUN_Sector (92993)
HUN_Sector 2013. febr. 12. Creative Commons License 92994

Megelőztek a linkükkel :)

Előzmény: HUN_Sector (92993)
HUN_Sector 2013. febr. 12. Creative Commons License 92993

Ezt leszámítva marad a két budai, a Vasútmodell-Centrum és a Mediker.

Pesten talán a Modell & Hobby van, de nem tudom nekik mekkora a készletük. A webshop alapján bőséges: http://shop.modell.hu

Előzmény: SchefferJ (92991)
prepo 2013. febr. 12. Creative Commons License 92992

Erkel utca, a vásárcsarnok mögött (már, vagy még épp Pest):

 

http://www.modellkit.hu/tools/newspublish/

 

Lehel úti M&H, Lehel út-Róbert Károly krt. saroknál egy kicsivel:

 

 http://shop.modell.hu/

 

 

Előzmény: emts (92986)
SchefferJ 2013. febr. 12. Creative Commons License 92991

Én a megkeresésből vasútmodell-boltra asszociáltam... ilyen szempontból a HO-KI modell a Medikerrel összehasonlítva elég harmatos...

Előzmény: HUN_Sector (92990)
HUN_Sector 2013. febr. 12. Creative Commons License 92990

A HO-KI modell Pesten van, 7. kerület asszem...

Előzmény: SchefferJ (92988)
HUN_Sector 2013. febr. 12. Creative Commons License 92989

Valóban kedves volt a hölgy. Csütörtökön megyek is átvenni a Z-s készletemet :) Hamarosan azt hiszem, lesz egy TT méretű terepasztal eladó :)

Előzmény: diesel691 (92960)
SchefferJ 2013. febr. 12. Creative Commons License 92988

Gond ha Budán van? :)

Előzmény: emts (92986)
alsó madárfogás 2013. febr. 12. Creative Commons License 92987

Igen, én is így tudom.

Előzmény: diesel691 (92985)
emts 2013. febr. 12. Creative Commons License 92986

Sziasztok, nem tud valaki ajanlani a pesti oldalon modellboltot, ahol van raktarkeszlet (H0 vonatok es epuletek, kiegeszitok)? Koszonom szepen elore is

diesel691 2013. febr. 12. Creative Commons License 92985

Variálni valóban lehetett, de a csúszka minden gyári mozdonyon rajta volt.

Előzmény: alsó madárfogás (92984)
alsó madárfogás 2013. febr. 12. Creative Commons License 92984

"TRIX EXPRESSZ rendszer egyenáramú, de háromsínes volt, ennél is szükséges volt a csúszka" - ez biztos? Mármint minden üzemmódban kellett? Nem pedig átkapcsolható volt, két- vagy háromféleképpen, egy vágányon való külön vezérelhetőségre: 

- a két külső sínszálból;

- egyik külső sínszál + középső, csak áramot biztosító sínszálból;

- (áramszedős járműveknél) egyik külső sínszál + felsővezetékből

szedve az áramot?

Előzmény: diesel691 (92983)
diesel691 2013. febr. 12. Creative Commons License 92983

 

 • "a váltóáramú csúszka (ezt mi kiszereltük),"
 • A féreértések elkerülése végett: A két kerék között lévő áramszedő csúszka nem a váltóáramú üzem tartozéka, hanem a sínrendszer következménye. A régmúltban az eléggé ismert és nagyszámban használt TRIX EXPRESSZ rendszer egyenáramú, de háromsínes volt, ennél is szükséges volt a csúszka.

  Előzmény: e94 (92980)
  diesel691 2013. febr. 12. Creative Commons License 92982

  Amint már írtam korábban, valóban voltak egyenáramú Marklin termékek. Néhány mozdony, ezek a váltóáramú tipusok 3xxxx cikkszámától eltérően 55xxx számot kaptak és egyaránt alkalmasak voltak egyen- és váltóáramú, Marklin digitál és DCC üzemre.

  Nagyobb számú személy kocsi és szerelvény szigetelt kerekekkel, alkalmas volt a kétsínes egyenáramú üzemre, ezek a 3xxxx cikkszám helyett 42xxx vagy 43xxx számmal kerültek kereskedelni forgalomba. Azonban ezek gyártását a Marklin 2005(2006-ban befejezte, valószínűleg egyes kereskedések raktáraiban azonban még vannak elfekvő darabok.

  Az említett példányok a Marklin honlapján az archívumban, a cikkszán beütése után megtalálhatók.

  Előzmény: e94 (92980)
  róbertke 2013. febr. 12. Creative Commons License 92981

  Van egy Märklin-Hamo DB BR24 -es gépem, 2,1mm sínen tényleg nem jól megy - mint azt a cikkben is írtad, de csíkos Mester ajánlására csak az öreg Pilz síneken futtatom, és azon gyönyörűen megy. Mivel több évi várakozás után sikerült beszereznem egyet, nyugodtan elmondhatom:Brawa E69 = Svájci óra.

  Előzmény: e94 (92980)
  e94 2013. febr. 11. Creative Commons License 92980

  Üdvözlet!

   

  Valószínű inkább, hogy elírták a jelölést. A Märklin honlapján nincs erre utaló megjegyzés és a többi bolt is a váltóáramú járművek között hozza.

   

  ... és ha már váltóáram... alakítgattunk egy kicsit: Brava E 69 átalakítása egyenáramúra

   

  Üdv:

  e94

  Előzmény: SchefferJ (92962)
  diesel691 2013. febr. 11. Creative Commons License 92979

  A Marklin Magazin itt rendelhető:

  http://www.cylex-tudakozo.hu/ceg-info/librotrade-kft--77857.html

  Éves előfizetés (házhoz szállítással) kb. 10 ezer forint.

  (Én1981-től folyamatosan járatom.)

  Előzmény: diesel691 (92978)
  diesel691 2013. febr. 11. Creative Commons License 92978

  Ezek már a gyár belső üzleti ügyei voltak, nem sokra mennél vele. Viszont ha a jövőben is érdekelnének a Marklin gyártmányai, ügyei, modellek részletes ismertetése, modellasztalok építésének ugyancsak részletes leírása, a nagyvasútak és azok múltja és még rengeteg egyéb dolog, számtalan kitűnő minőségű színes fényképpel, javasolnám a Marklin Magazin előfizetését. Ez a kéthavonta megjelenő 130 oldalas, szinte könyvszerű újság, még a német nyelvet csak egészen alapfokon ismerők számára is rengeteg értékes információt nyújt.

  http://www.maerklin.de/mm/

  A szállító cég címe és az előfizetés díja a következő hsz.-ban.

  Előzmény: HUN_Sector (92973)
  tomcat#01 2013. febr. 11. Creative Commons License 92977

  :-D

  Idén még nem voltam de mostanában én is fel fogom keresni, ki szeretném próbálni a sztatikus fűszórást, ehhez vadásznék füvet.

  Előzmény: HUN_Sector (92976)
  HUN_Sector 2013. febr. 11. Creative Commons License 92976

  Ahogy Ozzy Osbourne mondaná: You are my f*ckin hero! :)

  Előzmény: tomcat#01 (92975)
  tomcat#01 2013. febr. 11. Creative Commons License 92975

  http://www.boltapro.hu/index.php?page=/hirdetesek/hirdetes.php&kod=253195

   

  nyitvatartás:

  h-sz-cs-v: zárva

  k:14.00-18.00

  p:14.00-18.00

  sz:09.00-13.00

   

  A többi stimmel amit diesel topiktárs írt.

  Előzmény: HUN_Sector (92973)
  Matiz 2013. febr. 11. Creative Commons License 92974

  És most az egészet megeszi reggelire a Simba-Dickie :)

  Előzmény: diesel691 (92971)
  HUN_Sector 2013. febr. 11. Creative Commons License 92973

  A sok egyéb ismertetése -szigorúan privát módon- e-mailben lehetséges?

  Előzmény: diesel691 (92961)
  inez2010 2013. febr. 11. Creative Commons License 92972

  Sajnos Egri vagyok így nem tudok érte menni. Vásárolni meg elsőre nem akartam (Peco) 6 szálat. Nyomtáv ellenőrző etalon, és nyomtáv tartó érdekelne ha elküldöd emailben megköszönöm. Ha az ára is jó vennék is belőle és akkor pl: a csomagba beleférne a Peco sínszál. Természetesen azt is kifizetném. Köszi     Norbi

  Előzmény: Váltógyártó (92963)
  diesel691 2013. febr. 11. Creative Commons License 92971

  A Marklin (Maerklin) korábban, hosszú időn át egyes (H0 méretnagyságú) mozdony- és kocsi típusait legyártotta egyenáramú kivitelben is Marklin HAMO gyártmány megnevezéssel. Ezeket azonban sohasem nevezték Trixnek, a Trix a Marklin  és a Fleischmann mellett az egyik legrégibb német modellvasút gyártó volt.  A korai Trix - a Marklinhez hasonlóan - háromsínes, de egyenáramú rendszer volt, amelyet később felváltott a népszerűbb és elterjedtebb kétsínes rendszer.

  Miután a Marklin megvásárolta a Trixet, már nem volt szüksége a HAMO gyártására, ma már sok esetben egyidőben hoznak ki szinte teljesen hasonló mozdonyokat Trix és Marklin gyártmányként. Természetesen az előbbi kétsínes egyenáramú, a Marklin pedig továbbra is váltóáramú, de ma már nem háromsínes, hanem pontérintkezős vágánnyal működik.

  A Marklin H0-t, a ponttérintkezős rendszert nagy üzembiztonsága miatt Nyugateurópában (és persze Németországban) még nagyon elterjedten használják.

  Az igen népszerű kerti vasút gyártó LGB céget szintén néhány éve vásárolta meg a Marklin, de mellette tovább gyártja az igen népszerű 1-es méretnagyságú, hihetelen élethűségű (és csillagászati árú) modellvasútját is.

  A Trix megvásárlásával a Marklin megoldotta az N méret gyártását is (Minitrix).

  Előzmény: SchefferJ (92962)
  Váltógyártó 2013. febr. 11. Creative Commons License 92970

  Sőt még a valóságban is! :-)

  Előzmény: Golyszti (92969)
  Golyszti 2013. febr. 11. Creative Commons License 92969

  Köszönöm szépen a gyors választ! Egyébként ez minden méretarányban így van?

  Előzmény: Váltógyártó (92965)
  HUN_Sector 2013. febr. 11. Creative Commons License 92968

  Szia!

   

  Köszi a választ és a következő hsz-ben a sok jó hírt :)

  Előzmény: diesel691 (92960)
  Váltógyártó 2013. febr. 11. Creative Commons License 92967

  Természetesen 0,15mm-ről van szó! :-)

  Előzmény: Váltógyártó (92965)
  JonyBravo 2013. febr. 11. Creative Commons License 92966

  Közepe

  Előzmény: Golyszti (92964)
  Váltógyártó 2013. febr. 11. Creative Commons License 92965

  A két sín között középen lévő ívet jelenti (vágánytengely). A sínszálak belső fele ettől jobbra-balra 8,25mm-re vannak (+1,5mm oldalanként, ha tartják a NEM szabványt).

  Előzmény: Golyszti (92964)
  Golyszti 2013. febr. 11. Creative Commons License 92964

  Üdv!

   

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy amikor megadják a sínek sugarát, az a sín melyik részén érvényes? (Lehet, hülyén hangzik a kérdés, de remélem kapok választ :)) Esetemben H0-ás Piko sínekről van szó, R 380.

   

  Előre is köszönöm a választ!

  Váltógyártó 2013. febr. 11. Creative Commons License 92963

  Hi!

   

  Tillig 2,5mm-es (tk. a PIKO A sínanyaga), és 2,07mm-es a Medikernél azonnal megvásárolható.

  Ha PECO sínszálat szeretnél, ami igazi CODE 100 profil, azt én is tudok adni neked (ha pesti vagy, el tudsz jönni érte).

  Ha kell, van méretre vágott nyáklap csík (205x3mm), nyomtáv ellenőrző etalon, és nyomtáv tartó is. Persze ezekre csak

  akkor érdemes beruházni, ha több darabot akarsz csinálni.

   

  Sajnos képeket nem tudok feltenni mert vagy a telefonom, jobb esetben csak az adatkábelem murdelt meg. Elküldöm emailben, ha érdekel.

   

  Előzmény: inez2010 (92959)
  SchefferJ 2013. febr. 11. Creative Commons License 92962

  A Maerklin mióta csinál DC-t Maerklin név alatt? Eddig ezt a megoldást Trixnek hívták...

   

  http://www.modellbahnshop-lippe.com/produkt/M%C3%A4rklin/3-4-0-184934-002003-0-0-5-4-2-0-grp-gb-h-0/ein_produkt.html

   

  Vagy lemaradtam valamiről?

  diesel691 2013. febr. 11. Creative Commons License 92961

  Egyébként ha érdekel valakit. Az alábbi hsz.-ban említett régi kedves ismerősöm elmondta, hogy már jelenleg is egyre nagyobb kapacitással gyártják a Győri Marklin gyárban a Z mellett a Trix és Minitrix, valamint az LGB modelleket. További bővítéseket terveznek, folyamatban van egy újabb gyárépület létrehozása és a német központ tervezi a jelenleg még kínai beszállítás teljes megszüntetését, ill. Győrbe történő áthelyezését.

  Sok egyéb érdekességet is említett, de ennek ismertetése itt nem lehetséges.

  diesel691 2013. febr. 11. Creative Commons License 92960

  Kedves modellező társ!

  Most fejeztem be egy telefon beszélgetést a gyár egyik vezetőjével. Ennek során megtudtam, hogy a bolt csak időnként van nyitva és kezelője a gyár egyik női dolgozója, aki különben a Titkárság vezetője.

  Igy az elérhetőség:

  -Változatlanul hívni kell a gyár központi számát: 06 96434-780

  -Kérni kell a Titkárságot, ill. Márkus Ibolyát. Ő a bolt kezelője is, ma nincs bent, de

   holnaptól elérhető és minden felvilágosítást meg tud adni.

   

  Sok szerencsét, üdv.  S.J.

  Előzmény: HUN_Sector (92958)
  inez2010 2013. febr. 11. Creative Commons License 92959

  Szia Laci.   Van még hasonló amit érdemes lenne kipróbálni. Találtam képet is róla. Egy kérdés. Melyik sinanyagot használod mostanában ( Peco v. Tillig ) és melyik boltban lehet megvásárolni. Megpróbálok én is elkészíteni egy kitérőt csak a Pecot rendelni kell és sok van egy csomagban. A Tillig tipust lehet darabra is venni csak ott a szállítás kerül sokba. Köszönöm a választ.

  Előzmény: Váltógyártó (92948)
  HUN_Sector 2013. febr. 11. Creative Commons License 92958

  Sziasztok!

   

  Járt már valaki a győri Marklin gyárban a boltban?

  Kedvezményesebb valamennyivel a kiskereknél? Mettől-meddig van nyitva munkanapokon?

  (telefonon és emailben nem értem el őket)

  Robogooo 2013. febr. 11. Creative Commons License 92957

  Még néhány fotó a mozdonyról

  ez az oldala nem sérült
  Előzmény: Robogooo (92956)
  Robogooo 2013. febr. 11. Creative Commons License 92956

  Jó napot az uraknak!

  Keresnék az alábbi Roco BR-294-es kezdőkészletes H0-ás mozdonyhoz lépcsőt,ill.azt az alkatrészt,amin a lépcső

  található.nekem a menetirány szeinti jobb oldali van letörve ha valakinek van olyan alkatrésze,aminek a bal oldala sérült,vagy van ilyen lépcsője megköszönném ha jelezné.e-mail cimem publikus.ill.:0670 534 63 55

  itt látszik a letört lépcső
  Váltógyártó 2013. febr. 10. Creative Commons License 92955

  "A szivdarabot fogalmazd ujra, mert nemikepp rossz a szavak sorrendje :)"

   

  ?

  Előzmény: nazareth (92954)
  nazareth 2013. febr. 10. Creative Commons License 92954
  Sebaj, a MAV sincs :)

  A szivdarabot fogalmazd ujra, mert nemikepp rossz a szavak sorrendje :)
  Előzmény: Váltógyártó (92948)
  életművész-71 2013. febr. 10. Creative Commons License 92953

  Ok! Köszi, megpróbálom!

  pg54 2013. febr. 10. Creative Commons License 92952

  A leírás alapján vezetékszakadás/érintkezési hiba lehet. Egyszerű szétszedni, lehet, hogy egy forrasztás az egész.

  Persze, ha valaki nem szokott elektromos kütyüket bogarászni, jobb, ha csak fázisceruzával nyúl bele!

  Előzmény: életművész-71 (92951)
  életművész-71 2013. febr. 10. Creative Commons License 92951

  Jó, reggelt!

   

  Van 2db Fz1-es trafóm. Mind a 2tőnél azonos a hiba,nem add le feszültséget a trafó az pedig zúg.  A ház ütőgetésére néha tőrténik vmi. vagy zárlatot jelez. A váltó kimenet az működik! Ebben kérnék a segítségeteket hogy lehet javítani, mit lehet tenni ilyenkor vagy kuka!?

  Ha, valaki megtudja csinálni nekem az is  mefelelne!

  (persze nem ingyen)

  Előre is köszönöm!

   

  Üdv mindenkinek.

   

   

   

  róbertke 2013. febr. 10. Creative Commons License 92950

  ""Na ez az, amire lelkileg még nem vagyok felkészülve! :-) ""

   

  Őszintén? Én igen!! :-))))

   

   

  Előzmény: Váltógyártó (92948)
  Váltógyártó 2013. febr. 9. Creative Commons License 92949
  Előzmény: Váltógyártó (92948)
  Váltógyártó 2013. febr. 9. Creative Commons License 92948

  Egy kicsit rajzolgattam délután:

   

   

  Na ez az, amire lelkileg még nem vagyok felkészülve! :-)

  V43 1018 2013. febr. 9. Creative Commons License 92947

  Köszönöm szépen, azok pont jók! És a győri kocsik honnan vásárolhatók? Leginkább Startos festésben szeretnék venni öket.

  róbertke 2013. febr. 8. Creative Commons License 92946
  Előzmény: V43 1018 (92944)
  róbertke 2013. febr. 8. Creative Commons License 92945
  Előzmény: V43 1018 (92944)
  V43 1018 2013. febr. 8. Creative Commons License 92944

  Üdvözlet!

   

  Keresnék győri kocsik és szilik ahonnan tudnám venni. Aki nekem tudna egy pár modell boltok vagy linket felajánlani, azt nagyon megköszönem.

  alsó madárfogás 2013. febr. 7. Creative Commons License 92943

  Én írtam - és nem véletlenül, magas labda lett volna, ha nem -, hogy 1:87-est keresek. :-)

  Előzmény: M61-001 (92938)
  alsó madárfogás 2013. febr. 7. Creative Commons License 92942

  A Bobóhoz hajtásnak vett Fleischmannon egy rom van, nem is V100-as, hanem 4. korszakos. A CSD M286 alá korábban szerzett pedig 212-es.

  Előzmény: róbertke (92937)
  alsó madárfogás 2013. febr. 7. Creative Commons License 92941

  Köszi, a DOM meghaladja lehetőségeimet. Deák nincs szerintem, Limit lenne - ha lenne. De arról is le tudok mondani, ha belenézek az erszényembe. :-)

  Előzmény: atidas (92934)
  nazareth 2013. febr. 7. Creative Commons License 92940

  Mint az autóba'.

  Melyik gyártóé a legjobb, és melyiké a legrosszabb? Tudsz nekem írni egy egyértelmű sorrendet?

  Előzmény: BittoJozsef (92939)
  BittoJozsef 2013. febr. 7. Creative Commons License 92939

  Sziasztok!

  tudnátok olyanba segíteni hogy a gyártók között hogyan van a minőségi sorrend? mármint hogy milyen sorrendben vannak a részletességek kidolgozva.

  köszönöm elöre is

  M61-001 2013. febr. 7. Creative Commons License 92938

  Ajánlom figyelmedbe... :-))

  http://www.bobokft.hu/

  Előzmény: alsó madárfogás (92932)
  róbertke 2013. febr. 7. Creative Commons License 92937

  Kérdezd meg vasutTOM kollégát, talán tud segíteni!

  Apropó!! Tényleg DB V100 -as géped van, a III. korszakos?

  Kaszni milyen állapotú? Mit csinálsz vele?

  Előzmény: alsó madárfogás (92932)
  1047-505 2013. febr. 6. Creative Commons License 92936

  Nem a kocsi különleges hanem a szett!

  Előzmény: Votom (92916)
  atidas 2013. febr. 6. Creative Commons License 92935

  Üdvözöllek!

   

  Nos, nem akarok mentegetőzni, csak pillanatnyi elmezavar lehetett, mert a kérdés után már az általad is írt módon jártam utána,

  és a Zemokinál megleltem a pontos méreteket.

  Előfordulhat bárkivel hasonló. Tudom, a méretarány mellőzése szarvas hiba volt!

  Bocs!

   

  (Köszönöm a dícséretet, a blogot illetően!) :-)

  Előzmény: kalivas (92931)
  atidas 2013. febr. 6. Creative Commons License 92934

  Én megpróbálkoznék a Dommodels-el. Ha jól vagyok tájékoztatva, ők csináltak/csinálnak Bobót H0-ban.

  Deákot nem merem javasolni ilyen céllal.

   

  No problem! ahogy az angol mondja, nem történt semmi baj! :-)

  Előzmény: alsó madárfogás (92932)
  dodidodo 2013. febr. 6. Creative Commons License 92933

  Köszönöm!

  Előzmény: 007Gergő (92921)
  alsó madárfogás 2013. febr. 6. Creative Commons License 92932

  Hadd kérdezzem a H0-s témában otthon lévőket, hogy 1:87-es M44-es karosszériát vajon lehetett valamikor és valahol vásárolni? 

   

  Indítanék egy Bobó-projektet, a Fleischmann DB V100-asának egy forgóvázas hajtású alvázát felhasználva, de felépítmény nélkül nehéz lesz.

  kalivas 2013. febr. 6. Creative Commons License 92931

  Üdvözöllek !

  Engedd meg, hogy valamit ne értsek. Adva van egy kérdés, és adva van egy kérdező. A kérdezőnek több, mint 1600 hsz-a van regisztrálva, színvonalas vasúttal foglalkozó honlapot gondoz. Mint írja nincs itthon, ezért kérdez, de miután én is olvasom kérdését, arra gondolok, hogy bárhol is légyen most, internetet tud használni.

  Ugyanis, ha beíromaz első keresőbe az első eszembe jutó modellboltot, és ott rákattintok a Fugi Csörgőre, megjelennek annak adatai, méretei. stb,stb.

  Úgye érted, mit nem értek ?   :-)

  Barátsággal üdv : kalivas

  Előzmény: atidas (92929)
  alsó madárfogás 2013. febr. 6. Creative Commons License 92930

  Nem hossztorzított a Fuggerth, azért mertem az eredeti méretét írni. :-) Csörgő van kéznél, az ütközők közötti hossza 176 mm, tehát az is (nagyjából) méretpontos. Persze hozzá kell adni 2-3 centit a kuplungok miatt, azért írtam, hogy felfelé kell kerekíteni.

  Én kérek elnézést a tréfálkozásért. :-)

  Előzmény: atidas (92929)
  atidas 2013. febr. 6. Creative Commons License 92929

  Na, a csörgőé megvan.

   

  Gondoltam az eredeti méretek osztására, de attól féltem, hogy esetleg nem-e hossztorzítottak a járművek Fugiéknál.

   

  Azért köszi a segítséget és bocs! :-)

  Előzmény: alsó madárfogás (92928)
  alsó madárfogás 2013. febr. 6. Creative Commons License 92928

  Írtad, hogy milyen méretarányban? A börze fórumon is szoktak pl. digitalizálásról kérdezni, már semmin sem csodálkozik az ember. :-)

   

  A helyedben mindenesetre elővennék egy zsebkalkulátort vagy egy közönséges papírlapot meg egy ceruzát, és elosztanám az előző hozzászólásban megadott értéket 87-tel. Kicsit felfelé kerekítve meglesz a szükséges adat. Ha viszont tényleg milliméter pontosan kell, akkor várd meg azt, aki hajlandó lemérni.

   

  És nem szeretni kell a humort, elég érteni. :-)

  Előzmény: atidas (92927)
  atidas 2013. febr. 6. Creative Commons License 92927

  Ez jó. A modellvasutas topikban megadod a valós szerelvény méreteket.

   

  H0-ás méretre van szükségem!

   

  Ha otthon lennék, nyilván nem kérnék ilyet, hanem utánajárnék a neten. Nemhogy otthon, de még az országban se vagyok, csak hogy értsd.

  Előzmény: alsó madárfogás (92926)
  alsó madárfogás 2013. febr. 6. Creative Commons License 92926

  Nem értem, ezek szerint otthon van egy M41-esed négy Bhv-val? Ritkaság, de előfordulhat. :-)

   

  De hogy konstruktív (:-) legyek:

  - Csörgő 15500 mm;

  - Bhv - 23740 mm;

  - a szerelvény 4 Bhv-val - 110 méter és 46 centiméter.

  Előzmény: atidas (92925)
  atidas 2013. febr. 6. Creative Commons License 92925

  Sziasztok!

   

  Megírná valaki, hogy egy csörgő+4 Bhv kocsi együtt milyen hosszú?

  Fontos lenne, de nem vagyok otthon és még egy darabig nem is leszek, ezért ez a kérdés.

   

  Előre is köszönöm!

  siófoki35 2013. febr. 6. Creative Commons License 92924

  :D

  Előzmény: nazareth (92923)
  nazareth 2013. febr. 6. Creative Commons License 92923

  Az eredeti kerekei bénák, mert esztergálás helyett lapolással készítették a csúcscsapágyakat, a nyomkarimái is kisebbek. Az eredeti forgóvázai bénák, mert nagyon magasak, és a Schicht kocsikhoz képest a leszorítórugók túl kemények, így a forgóvázak nem mozognak szabadon. A szekrény eredeti alja béna, mert nincs 3 pontos megtámasztás (bár a túl erős rugók miatt első sorban nem ez a probléma:). A berendezése béna, hülye a színe, és iszonyatosan elnagyolt. A szekrénye béna, mert elnagyolt, ronda a kidolgozása, hatalmas öntőcsonk van a tetején és anyagában szinezett. Öööö... van még valami alkatrésze? Ja, és az egészet úgy csavarozták össze, hogy megmelegítették a csavarokat, ezért majdhogynem lehetetlen szétszedni :)

  Előzmény: Votom (92916)
  nazareth 2013. febr. 6. Creative Commons License 92922

  Kicsit OFF itt, de a bizber nem a váltókkal játszik, amikor a kizáró meneteket ellenőrzi, hanem az átszelést figyeli: egy átszelésen egyszerre csak egy irány lehet beállítva és lezárva.

   

  Ez a "beállítva" átszelések esetében érdekes kérdés. Logikailag minden átszelésnek van állása, először állítjuk, aztán vágányutat állítunk és lezárjuk. Fizikailag ez többnyire semmit nem jelent (eltekintve a ritkán előforduló mozgószíves átszelésektől). Logikailag viszont olyannyira kézenfekvő a dolog, hogy bizonyos bizberek még állítani is hagyják az átszelést. Pl. egy SpDrS60 pultján nyomkodva egy átszelést, azt dobálhatjuk ide-oda, és azt a tényt, hogy fizikai állítás nem történik, csak az jelzi, hogy az átállásról 0 idő alatt megjön a visszajelzés :)

  Előzmény: lgonda (92917)
  007Gergő 2013. febr. 6. Creative Commons License 92921
  Előzmény: dodidodo (92918)
  fúrómester 2013. febr. 6. Creative Commons License 92920

  N méretben.

  Előzmény: STModell (92919)
  STModell 2013. febr. 6. Creative Commons License 92919

  Nem tudom, hogy volt-e már, de a VMC-ben akciós a Roco Haydn Teknő (34 ezer).

  dodidodo 2013. febr. 6. Creative Commons License 92918
  Meg tudná valaki mondani, hogy lesz-e február 16-án Láng börze?
  Hol tudom megnézni?
  lgonda 2013. febr. 6. Creative Commons License 92917

  ...

  Ami a 4. állapotot illeti (mind a négy váltó kitérőben), nem tudom pontosan az okát.Szerintem nem megengedet, 

   - mert a vágányútban nem érintett váltók oldalvédelmet adnak, és ha egy jármű megsértené a vágányutat, akkor minimum egy váltót is fel kellene vágnia, amit a bizber észrevesz;...

   

  Ez a pontos ok biztber szempontból, hogy ne lehessen egyszerre két vágányutat beállítani egymást keresztezve.

  Új vágányút állításához mindenképpen váltót kell állítni.

  Mert ha minden váltó  kitérőbe járna, egymást keresztező vágányutak lennének, ami tiltott egyidejű menetet engedne.

  Lehet lenne jelző kezelve, de mivel távol a vonat, még tolatás lehetne a keresztező részen, ha nincs foglaltságellenőrzés, ami visszaverné a jelzőt...

  Előzmény: nazareth (92906)
  Votom 2013. febr. 6. Creative Commons License 92916

  Nekem van egy szem ilyen CFR kocsim. Ki kellett cserélni mert az eredeti kerekei elég bénák voltak. Miért is ilyen különleges ez a kocsi?

  Előzmény: 1047-505 (92886)
  Váltógyártó 2013. febr. 5. Creative Commons License 92915

  Szóval egy hózentrágerbe ekkora korlátozást bevinni szerintem ölég nagy luxus.

   

  Tökéletesen igazad van, erre van a négy állítóműves megoldás, ahol úgy állítanak, ahogy te mutattad, soha nincs mindkét út egyszerre kitérésre állítva, így az átszelés szívei szintén meghajthatók. Hátránya, hogy itthoni viszonylatban a váltó állítása annyiba kerül, mint maga a váltó (bár, ha egy sima váltót nézek, ez ott is igaz).

  Előzmény: nazareth (92913)
  tomcat#01 2013. febr. 5. Creative Commons License 92914

  Főleg a Tillig Ökombi, Tillig kerékpáros halbi ami érdekelne, de az ACME Gorilla is ígéretes (bár nem profilom).

  Előzmény: V63-017 (92912)
  nazareth 2013. febr. 5. Creative Commons License 92913

  Hátránya, hogy párhuzamos közlekedéshez is állítani kell a váltót, hiszen egy állással csak egy irány szabad, mint az angolváltónál.

  Hááát azért itt elég komoly különbségek vannak. Egy kettős vágánykapcsolatnál simán lehet egyszerre két vágányutat állítani egyenesben (mi több, általában ez az alapállás), míg egy kettős átszelési váltónál (angol, bázeli) ez fizikailag lehetetlen. Szóval egy hózentrágerbe ekkora korlátozást bevinni szerintem ölég nagy luxus.


  Engem már a Locomotion játékban is az idegesített halálra, hogy egy hózentrágeren nem tudott két vonat elmenni egymás mellett :)

  Előzmény: Váltógyártó (92911)
  V63-017 2013. febr. 5. Creative Commons License 92912

  Mint pl? :)

  Előzmény: tomcat#01 (92908)
  Váltógyártó 2013. febr. 5. Creative Commons License 92911

  Néztem amcsi oldalakat, ott sem mindíg használják a ki-be megoldást, és a hózentróger megtáplálása is másképp van. Tk. ugyanúgy négy állásban kapcsolják két állítóművel, mint az angolváltót. Előnye, hogy az átszelés szívdarabjai külön kapcsolás nélkül, az állítóműről polarizálhatók, amire egy #10-es váltónál (5,7°) erősen szükség is van. Hátránya, hogy párhuzamos közlekedéshez is állítani kell a váltót, hiszen egy állással csak egy irány szabad, mint az angolváltónál.

  Előzmény: nazareth (92906)
  tomcat#01 2013. febr. 5. Creative Commons License 92910

  Parancs, értettem :-))))

  Előzmény: Váltógyártó (92907)
  tomcat#01 2013. febr. 5. Creative Commons License 92909

  Ha csak kapcsolókkal kapcsolgatsz, elég az egyenesen-keresztbe variáció.

  Igen, erre gondoltam én is.

  Előzmény: nazareth (92906)
  tomcat#01 2013. febr. 5. Creative Commons License 92908

  Vannak (számomra) érdekes dolgok :-) Jók!

  Előzmény: V63-017 (92905)
  Váltógyártó 2013. febr. 5. Creative Commons License 92907

  Háromnegyed órát kerestem, mert nem mentettem el a linket, úgyhogy most már tessék megvalósítani! :-)

  Előzmény: tomcat#01 (92904)
  nazareth 2013. febr. 5. Creative Commons License 92906

  Modell esetén biztosítóberendezésfüggő, hogy lehet-e csalni. Ha csak kapcsolókkal kapcsolgatsz, elég az egyenesen-keresztbe variáció. Ha vágányutakban gondolkdunk, már kell a négy állítómű. Ugyanez igaz egyébként az egy- és kétállítós angolváltókra is: játékra bőven jó az egy hajtóműves, de ha vágányutakban gondolkodunk, kell a két állítómű.

   

  Ami a 4. állapotot illeti (mind a négy váltó kitérőben), nem tudom pontosan az okát. Szerintem nem megengedet, 

   - mert a vágányútban nem érintett váltók oldalvédelmet adnak, és ha egy jármű megsértené a vágányutat, akkor minimum egy váltót is fel kellene vágnia, amit a bizber észrevesz;

   - vagy mert a vágányútban nem érintett váltók közelebb vannak az átszeléshez, mint a vágányútban lezárt váltókhoz, ezért az átszeléstől elterelnek;

   - vagy mert az esetlegesen arra tévedő jármű vezetője így a váltójelzőkből egyből látja, hogy nincs beállítva neki vágányút,

   - vagy a fentiek kombinációja :)

  Előzmény: Váltógyártó (92902)
  V63-017 2013. febr. 5. Creative Commons License 92905
  tomcat#01 2013. febr. 5. Creative Commons License 92904

  Köszi! :-) Ezek a forgó kis "sarkok" egész jók.

  Előzmény: Váltógyártó (92898)
  huebsch 2013. febr. 5. Creative Commons License 92903

  Nem tudom egészen hova tenni az utolsó bekezdésedet. Amennyiben úgy gondolod, hogy az esetleges vásárlóidat én valamely meghatározott irányba akartam terelni, sajnos nagyot tévedsz. Cirka 10 perce tudom, hogy vannak 3D-nyomtatott kiegészítőid. Semmilyen érdekem nem fűződik a Te dolgaidhoz, ezen kár is morfondíroznod. Az pedig, hogy ki vagyok… hát hajrá :)

   

  Természetesen a többi pontodat sem fogom válasz nélkül hagyni, csak éhgyomorra nem tudok fogalmazni. Nem kell félni, bár a gúnyom mar, mint a kénsav, a fórumokon minden esetben higgadtságot és nyugalmat sugárzok :)

  Előzmény: saama (92865)
  Váltógyártó 2013. febr. 5. Creative Commons License 92902

  Erről már én is hallottam, de ez miért van?

   

  Persze modell esetén lehet csalni, mert így egy szervóval is meg lehet oldani a kapcsolást...

  Előzmény: nazareth (92899)
  nazareth 2013. febr. 5. Creative Commons License 92901

  Fejből nem tudom, de a románok aligha voltak annyira fantáziadúsak, hogy a Schicht kocsi hosszától eltérjenek. Ugyanis a Schicht kocsikat lopták le. És csak olyan paramétereken változtattak, amitől élvezhetetlenebb lett (a hossz meg ugyebár nem ilyen).

  Előzmény: alsó madárfogás (92893)
  huebsch 2013. febr. 5. Creative Commons License 92900

  Ööö… semennyit? :) A vasútüzem ilyen szintű modellezése 1:87-ben szerintem indokolatlan.

  Előzmény: Wolf27 (92868)
  nazareth 2013. febr. 5. Creative Commons License 92899

  Mert hogy elvileg ugye a hózentróger résznek 2 állása lehet: mikor minden egyenesben megy, illetve mikor mindegyik kitérőben áll.

   

  A hózentrógernek gyakorlatilag lehet két állása, elvileg viszont három van neki:

  Olyan állás, amikor mindkét vágánykapcsolat kitérőben áll, nem megengedett.

  Előzmény: tomcat#01 (92887)
  Váltógyártó 2013. febr. 5. Creative Commons License 92898
  Előzmény: tomcat#01 (92896)
  szergely22 2013. febr. 5. Creative Commons License 92897

  Annyi a különbség, hogy az én első verziómnál elég csak egyszerre egyett működtetni.

  Előzmény: tomcat#01 (92896)
  tomcat#01 2013. febr. 5. Creative Commons License 92896

  Hmmm, köszi, megfontolandó.

  Hasonlóan gondoltam én is csak tengely nélkül. A rajzod felhasználva: egy szervó húzná az alsó kettőt egy irányba, a másik a felső kettő egy irányba

  Előzmény: szergely22 (92892)
  szergely22 2013. febr. 5. Creative Commons License 92895

  Mondjuk így:

  Előzmény: szergely22 (92894)
  szergely22 2013. febr. 5. Creative Commons License 92894

  Most, hogy nézegetm, egy szervóval is meg lehet csinálni, csak kell egy olyan szerkezet, ami a zöld és a piros rész egymáshoz viszonyított szögét tudja állítani.

  Előzmény: szergely22 (92892)
  alsó madárfogás 2013. febr. 5. Creative Commons License 92893

  Hoppá, hátha elfelejtette, kié, és olcsón eladja. :-) A négytengelyes kék CFR kocsik milyen hosszúak, fejből esetleg tudod?

  Előzmény: nazareth (92890)
  szergely22 2013. febr. 5. Creative Commons License 92892

  Én úgy csinálnám, hogy a keresztezés közepébe tennék egy tengelyt, arra két rudat vagy csövat stb...amik keresztben lennének összekötve a csúcssínt állító műanyaggal és ezeket hajtanám meg egy-egy válóállítóval. Így egy motorral két váltót állíthatsz, ellentétes irányba.

  Eléggé móricka rajz, de kevés időm volt rá és paint-ben amúgy is nehézkes... :)

  Előzmény: tomcat#01 (92887)
  siófoki35 2013. febr. 5. Creative Commons License 92891

  :D

  Előzmény: nazareth (92890)
  nazareth 2013. febr. 5. Creative Commons License 92890

  Jesszus, most, hogy szóba került, el kellene hoznom Teaháztól... A szocialista játékok kiállításán szerepet - a tavalyin :-/

  Előzmény: siófoki35 (92885)
  nazareth 2013. febr. 5. Creative Commons License 92889

  Horror.

  Előzmény: siófoki35 (92885)
  tomcat#01 2013. febr. 5. Creative Commons License 92888

  Persze tudom, hogy 6 szervó lenne a legegyszerűbb mindegyik alá 1-1, de szeretnék kettőt megspórolni :-)

  Előzmény: tomcat#01 (92887)
  tomcat#01 2013. febr. 5. Creative Commons License 92887

  Mint mindig, most is több szálon fut minden. :-)

  Egyrészt csinálom a MŰ moduljának a szerkezetét és közben azon agyalok hogy lehetne értelmesen működtetni. Mert hogy elvileg ugye a hózentróger résznek 2 állása lehet: mikor minden egyenesben megy, illetve mikor mindegyik kitérőben áll. Nos mivel ehhez két kitérőt jobbra, kettőt meg balra kéne egyszerre húzni (váltani) még nem jöttem rá hogy lehetne ezt megoldani. Egy szervóval tuti nem menne (szerintem), kettővel már megoldható lenne: egy szervó a két jobboldalira, egy meg a két baloldalira és akkor egy kapcsoló kapcsolná a két szervót. éS akkor elvileg 4 szervó működtetni tudná az egészet (2 a trógerét 1-1 meg az angolok másik felét).

  Közben meg megjött a szervóim első csomagja, ezeket is próbálgatom hol hogyan fér el alul (ugye lesz egy szint alatti hurok). Most hogy jött ma fizu megrendelem a szervóállítókat is hogy azzal is tudjak kísérletezni mit hogyan és merre :-)

  Előzmény: Váltógyártó (92836)
  1047-505 2013. febr. 5. Creative Commons License 92886

  Ha véletlenül egy felkerülne a börzére tuti 600 jelentkző csapna le rá akár egy jobb roco digitális kezdőkészletes áron is! Erre nagy összegbe mernék fogadni!!!

  Előzmény: siófoki35 (92885)
  siófoki35 2013. febr. 5. Creative Commons License 92885

  Itt pedig a román Piko Junior (és Schicht) koppintás, a lugosi kisvonat:

   

  http://imageshack.us/photo/my-images/705/1000248z.jpg/

  http://imageshack.us/photo/my-images/801/1001076s.jpg/

  http://imageshack.us/photo/my-images/526/1005389.jpg/

   

  Nazareth kolléga tud mesélni róla, neki van is ilyenje.

  siófoki35 2013. febr. 5. Creative Commons License 92884
  Előzmény: siófoki35 (92883)
  siófoki35 2013. febr. 5. Creative Commons License 92883

  Műszaki tartalma a kis kék dízelmozdonyhoz hasonlatos.

  http://p2.vatera.hu/photos/2e/93/7a56_4_big.jpg

  Előzmény: siófoki35 (92882)
  siófoki35 2013. febr. 5. Creative Commons License 92882
  Előzmény: e94 (92880)
  siófoki35 2013. febr. 5. Creative Commons License 92881

  Tehát igazából a zöld Piko E69 az II.korszakos?

  Előzmény: e94 (92877)
  e94 2013. febr. 5. Creative Commons License 92880

  A PIKO kéken? Olyanom nincs, de amit láttam azon mintha nem lenne semmi? Vagy mégis? Megöl a kíváncsiság! :)

  Előzmény: róbertke (92879)
  róbertke 2013. febr. 5. Creative Commons License 92879

  Másnak már írtam róla, de ha neked van a kékből, nézd meg alaposan a feliratokat rajta ....:-)))))

  Előzmény: e94 (92878)
  e94 2013. febr. 5. Creative Commons License 92878

  Nagyon szép lista, csak a "mesés" mozdonyokat igazán kivehették volna (Fleischmann meg a svédek). :) Ennyi erővel a Piko kéket is be kellett volna sorolni. :)

   

   

  Előzmény: róbertke (92867)
  e94 2013. febr. 5. Creative Commons License 92877

  "Valamint a zöld festésű fantázia, mert 3.korszakos DR-ként adták ki, olyan meg nem volt."

   

  A gép '38-tól tartozott a Deutsche Reichsbahn kötelékébe (persze ez még nem a keletnémet DR volt (vagyis hát... de ez egy másik, hosszabb történet, ti., hogy miért is volt "Reichsbahn" egy szocialista ország vasútja? :) ), ezért is hiányzik a DR felirat).

   

  A 02-est is ilyen állapotban hagyták meg, a pályaszám felett látszik a felirat. Így az 5-ösnek is minden bizonnyal ilyen ruhája volt a DB bordó előtt.

   

   

  "mindkét német vasut - a DB és a DR - főképpen könnyü tolatószolgálatra"

   

  A többi persze már a "korszelem" terméke, nem a valóságé. :)

   

  Üdv

  e94

   

  Előzmény: siófoki35 (92874)
  HUN_Sector 2013. febr. 5. Creative Commons License 92876

  Nekem anno azt mondták, csak digitálisan tudja használni.

  Előzmény: mikober88 (92875)
  mikober88 2013. febr. 5. Creative Commons License 92875
  Sziasztok.Lenne egy amatőr kérdésem.A ROCO 63289-es gőzmozdonya analóg pályán is tudja használni a füstgenerátorát, vagy csak digitális üzemmódban?
  siófoki35 2013. febr. 5. Creative Commons License 92874

  Valamint a zöld festésű fantázia, mert 3.korszakos DR-ként adták ki, olyan meg nem volt. Sőt a korabeli katalógus szerint "Az E69 sorozatu, igen megbizható kis villamos mozdonyokat mindkét német vasut - a DB és a DR - főképpen könnyü tolatószolgálatra és iparvágánykiszolgálásra használja, engedélyezett legnagyobb sebességük 50 km/óra"

   

  Ekkora lódítást :DD

  Előzmény: rezgaras (92869)
  STModell 2013. febr. 5. Creative Commons License 92873

  Uhh, jól néz ki, már hallottam róla, de ez az első kép, amin látom is. Kár, hogy csak erős kompromisszumok árán készíthető csak el modellben...

  Előzmény: Votom (92866)
  1157 2013. febr. 5. Creative Commons License 92872

  SZia.

  Ha megengeded és nincs sértödés csak pár dologban nem osztom véleményedet. Itt emlited a homok fuvást ami a köznyelvben egy álltalános  rosszul bevett fogalom!! Hisz szemcse szorásnál rengeteg anyagot használnak(dióhély, mü. anyag granulátum, drót vagdallék,acél sörét, stb. Egy biztos, hogy az éles határozott sarkokat éleket el mossa ill. lekerekiti. ( bár anyaga és a megmunkálás időtartama jelentősen számit.) Itt a megmunkállandó és a szemcse szórásra hasznánt anyagra gondolok. Pl. a gumi hossú ideig imunis a szemcse szórásra( még az acél vagdalék és sörétre is.)

  Előzmény: rezgaras (92871)
  rezgaras 2013. febr. 5. Creative Commons License 92871

  Kösz, hogy leírtad a tapasztalataidat. Nagyjából megegyezik az én tapasztalataimmal és információimmal - de én jóval kevesebbet foglalkoztam ezzel a technológiával, tehát az ismereteim is hiányosabbak. Azért hadd adjak hozzá egy-két morzsát:

   

  Ha jól értem, a leírásodban lényegében egy anyagfajtáról írsz. A gyártók felkínálnak több lehetőséget is. Ha azonban végignézzük a számtalan lehetőséget, előbb-utóbb ugyanannál kötünk ki. Ugyanis a tartósság-méretpontosság-ár követelmények egymásnak részben ellentmondanak. A szép felületű, erős anyagok igen drágák. Több cég is felajánlja az utólagos felületkezelést ("golyófúvatással" - olyan, mint a homokfúvatás, de nem homokkal, ami a műanyagot másodpercek alatt megenné, hanem apró acélgolyókkal). Az ilyennel kezelt tárgyaknak azonban lekerekednek a sarkai!

   

  Én ugyan nem kísérleteztem forró vízzel, de valóban nem tapasztaltam deformálódást. A páka viszont megolvasztja - ez mondjuk várható volt.

   

  Araldittal ragasztottam, eddig nem tapasztaltam, hogy nem tartana.

   

  Úgy találtam, hogy az anyagot elég nehéz reszelni. Sokkal nehezebb, mint más műanyagokat! A reszelő szinte lecsúszik róla. Viszont pengekéssel, szikével jól lehet vágni. Mivel a vágást nem nagyon lehet nagy pontossággal végezni, a reszelés pedig bajos, úgy tapasztaltam, hogy a munkadarabokat elég nehéz feladat utánigazítani. Úgy kell őket megtervezni, hogy egyből jók legyenek.

   

  Előzmény: saama (92865)
  fúrómester 2013. febr. 5. Creative Commons License 92870

  Sok tonnánál egészen más, egyenletesebb és hosszabb a dolog kifutása, szebben gurul. Ilyen pici dolgoknál ez nem működhet szebben, ez ilyen. Darabos a mozgása meg életszerűtlenül gyors. Ezért használnak ilyen pici motoroknál is lendítőtömeget, hogy szebb legyen a járása.

  Előzmény: Wolf27 (92868)
  rezgaras 2013. febr. 5. Creative Commons License 92869

  Sajnos, ahogy több német internetes cikk megírja, a Piko E69-es nem 1:87-es méretarányban készült, hanem sokkal nagyobb. Nyilván, amikor tervezték az 1960-as években, csak így fért bele a motor.

   

  Előzmény: siófoki35 (92863)
  Wolf27 2013. febr. 5. Creative Commons License 92868

  Ha nem egy pár grammos kocsi gurulna neki egy pár milliméteres alkatrésznek.

   

  Te egy H0-ás sarunak hány grammos kocsit akarsz neki gurítani?

   

  Előzmény: huebsch (92844)
  róbertke 2013. febr. 5. Creative Commons License 92867

  Ha megengeded, egy kis kiegészítés a cikkhez: - Mindegyik mozdonynak elkészült a modellváltozata 

  Szemgyönyőrködtető: http://www.modellbau-wiki.de/wiki/E_69 

  Előzmény: e94 (92861)
  Votom 2013. febr. 5. Creative Commons License 92866

  Láttátok már az új trendet?

  saama 2013. febr. 4. Creative Commons License 92865

  Üdv mindenkinek!


  Megszólítva érzem magam a 3D nyomtatással kapcsolatban!

  Amit tudni kell rólam: 13 éve foglalkozom csomagolás és formatervezéssel, ezen idő alatt találkoztam már

  sok 3D nyomattal, és voltak köztük egészen jó illetve nagyon rossz minőségűek is.

  Sok modellt és prototípust terveztem már igaz nem vasútmodellezéssel kapcsolatban, de az alapja ugyanaz,

  tehát több éves tapasztalattal a hátam mögött írok a témával kapcsolatban.


  Sokféle 3D nyomtatás létezik, ennek megfelelően nem lehet általánosságokban beszélni róla,

  minden technológia más felhasználásra lett kitalálva, és természetesen akad olyan is ami nem alkalmas modellezési célokra.


  A 3D nyomtatás nem megváltó, hanem a többi modellezési technika mellett egy újabb lehetőség.

  Nem kell elfelejteni a rézből készült dolgokat, a sztirol, vagy műgyanta modelleket,

  ezekkel párhuzamosan itt egy újabb eszköz arra, hogy alkothassunk. És igen, bárki megteheti,

  akinek van megfelelő kézügyessége, tudása, tapasztalata és látásmódja, mert ez mind kell a 3d nyomtatáshoz is.

  Nem lehet csak úgy elhatározni, hogy én most kinyomtatok egy mozdonyt, aki így áll neki annak el kell áruljam,

  évekbe fog telni, sok-sok ráfordított idő és pénz, mire tényleg lesz belőle valami.

  És ugyan az elején azt mondtam, hogy bárki megteheti, és a lehetőség tényleg mindenki előtt ott van, de csak kevesen tudnak élni vele. 


  Pár napja egyik modellező társunk írt egy összefoglalást a 3D nyomtatás hátrányairól. 

  Amit leírt nagyon egyoldalú álláspont, és nekem úgy tűnik nem járta körül rendesen a témát,

  ezért most szeretnék reagálni ezekre az állításokra:


  1 Felületi minőség.

  Ezt szerintem nem kell nagyon magyaráznom, mindenki látta a képeket, amiket készítettem a 3D nyomtatással készült modellekről, 
  nyílván, ha nem lennének szépek, nem is foglalkoznék vele, illetve nem kellenének senkinek. 

  Nem azt mondom, hogy egy nagy egybefüggő sima felület szép lesz, mert sajnos ott még nem elég jó a 3D nyomtatás felbontása,

  viszont egy apró modell esetében -ahol nagyon kevés, vagy egyáltalán nincs nagy sima felület - a részletezettség miatt

  nem is látszik a nyomtatásból adódó csíkozás, tehát erre a célra kiválóan alkalmas ez a technológia.

  Más eljárásokkal és anyagokkal nem lehet kivitelezni ezeket az alámetszéseket, amik 3D nyomtatásnál 
  gyönyörűen működnek, ettől a modellek még részletgazdagabbak "filigránabbak" lesznek.


  2 Hőállóság.

  A 3D nyomtató anyagának leírásában valóban szerepel egy 50 fok körüli adat, de ez nem arra vonatkozik,

  hogy 50 foknál a modell szétolvad, sőt tapasztalataim szerint ennél jóval nagyobb hőmérsékletet is elvisel deformálódás nélkül,

  ha nem éri valamilyen fizikai behatás is. Tehát, ha felmelegítem és meghajlítom, akkor visszakeményedéskor úgy marad,

  de ha felmelegítem, és nem nyúlok hozzá, deformálódás nélkül hül ki.

  Ezt le is teszteltem, forró vízbe tettem az általam készített egyik állítómű imitációt, és mikor kivettem, nem volt eldeformálódva,

  illetve az asztalra ejtve jellegzetes koppanó hangot hallatott, ami azt jelenti, hogy visszakeményedett kb. 1-2 mp alatt.

  Persze ennél tovább mentem, és betettem a mikróba a pohár vizet úgy, hogy benne volt az állítómű imitáció is, és így felforraltam.

  Az állítómű imitáció hasonlóan viselkedett mint az előző kísérletben, itt is pár mp alatt visszakeményedett,

  és deformáció nélkül túlélte a 100 fokos fürdőt. De tettem már bekapcsolt izzólámpa üvegére is 3D nyomatokat,

  hogy lássam mi történik, és semmi, pedig az nem 50 fok. Persze ezek nagyon messze vannak a normális felhasználástól,

  de kíváncsi voltam, és így legalább leírhatom nektek mint saját tapasztalatot. 

  A megmunkálással kapcsolatban csak egy dolgot említenék: MINEK? Megtervezem, kinyomtatom és kész.

  Na jó, nem egészen. Persze meg lehet munkálni, én is számtalanszor dolgoztam már 3D nyomatokon, lehet csiszolni, fúrni,

  csak a megfelelő technika kell hozzá, de ez igaz minden anyagra, pl. aki már dolgozott plexivel az tudja, hogy nagy sebességgel fúrva,

  marva bizony megolvad, de ehhez kell a tapasztalat, hogy az ember tudja, mit szabad egy anyaggal, és mit nem.

  Épp ezért nem tud mindenki modelleket készíteni, mert híján van a megfelelő tapasztalatoknak.


  3 Alaktartósság, időtállóság.

  Ezt a két dolgot én egyben kezelném. Meg kell hogy cáfoljam az 1 évet, sőt több éves viszonylatban sem tapasztaltam, tapasztaltunk alakváltozást,

  tudok 6 éves modellről, ami a mai napig eredeti állapotában van. Az említett modellekkel kapcsolatban persze ilyen tapasztalatom nincs,

  mert még frissek, pár hete készültek, de korábbi munkáim alapján nem aggódok az alaktartósság és az időtállóság miatt.

  Ez is egy műanyag, nem úgy tervezték, hogy csak prototípus lesz, és ezért szét kell esnie egy éven belül, hanem egy ellenálló anyag,

  amiről senki nem tudja, mennyi az élettartama lehet hogy 5-6 év, lehet, hogy 25, szerintem ezalatt az idő alatt a vasútmodellezők többsége

  2-3 terepasztalt elfogyaszt, és nem ezek a 3D nyomatok fognak először tönkre menni, ráadásul az említett másik technológiákkal szemben

  van pár hatalmas előnye a 3D nyomtatásnak: gyorsan és pontosan reprodukálható, és sokkal kedvezőbb áron, mint pl. egy réz, vagy egyéb műanyag modell. 

  Az általunk készített 3D nyomatokat a felhasználók minden esetben lefestik, a festékréteg pedig megvédi őket az UV sugárzástól, és az egyéb káros 

  behatásoktól. És tegye fel a kezét az aki kitenné a kedvenc mozdonyát sugárzó hő hatásának, vagy dermesztő hidegnek...

  nem sok kezet látok, szerintem az élettartam nagyban függ attól, hogyan bánunk az adott anyaggal.


  Összefoglalásként szerintem a technológia -annak ellenére hogy még gyerekcipőben jár- igenis alkalmas kis szériás modellek készítésére.

  Sőt néhány helyen sokkal jobb mint a réz vagy a műanyag, jó pár helyen viszont azok előnyösebbek.


  És még pár apróság a végére, nem tudom te ki vagy, és mi bánt, de had döntsék már el az emberek, hogy mi kell nekik,

  és milyen termékeket szeretnének megvenni. Én eddig kizárólag olyan dolgokat terveztem és gyártottam, amikre megkértek,

  nem kívánok senki konkurenciája lenni, sőt tudatosan kerülöm azokat a dolgokat amiket mások már kitaláltak és gyártanak,

  ez eddig egyetlen egy esetben nem sikerült a váltóállító imitációnál, de ez is megrendelésre készült, és arról nem tehetek,

  hogy tetszetős darab lett, és sokaknak bejön.


  Köszönöm a figyelmet!


  Üdv:

  Mau

  Előzmény: huebsch (92603)
  nazareth 2013. febr. 4. Creative Commons License 92864

  Igen, ez az :)

  Előzmény: TOM912 (92860)
  siófoki35 2013. febr. 4. Creative Commons License 92863

  Köszi, jóféle! A PIKO-féle masina legendás gép! :)

  Előzmény: e94 (92861)
  Váltógyártó 2013. febr. 4. Creative Commons License 92862

  Kösz a cikket! Nekem is van egy, de fogalmam sem volt a történetéről!

  Előzmény: e94 (92861)
  e94 2013. febr. 4. Creative Commons License 92861

  Üdvözlet!

   

  Hátha valakit érdekel: LAG - E69 - 169

   

  Üdv

  e94

  TOM912 2013. febr. 4. Creative Commons License 92860
  Előzmény: nazareth (92853)
  alsó madárfogás 2013. febr. 4. Creative Commons License 92859

  Értem, kösz. Akkor nem megfognia kell a kocsit, hanem ledobnia a vágányról - ezt minden további nélkül meg tudja tenni, csak méretezés és időzítés kérdése. :-)

  Előzmény: benbe (92857)
  siófoki35 2013. febr. 4. Creative Commons License 92858

  Igen arra, csak nem jutott eszembe a neve :)

  Előzmény: benbe (92856)
  benbe 2013. febr. 4. Creative Commons License 92857

  Csakhogy az nem fékezősaru, hanem siklasztósaru. Az igaz, hogy azt a valóságban is hajtómű mozgatja. Hogy valósághű kiképzéssel megfogja-e az elguruló kocsit, az jó kérdés.

  Előzmény: alsó madárfogás (92854)
  benbe 2013. febr. 4. Creative Commons License 92856

  Alátétfára gondolsz? :D

  Előzmény: siófoki35 (92855)
  siófoki35 2013. febr. 4. Creative Commons License 92855

  Az épületek mellé kitéve pár darab meg élethűbbé teszi az állomást. Még 1-2 páros fa féksaru/"elgurulásgátló" melléjük... :D

  Előzmény: nazareth (92853)
  alsó madárfogás 2013. febr. 4. Creative Commons License 92854

  Hát, ha csak analóg módon képzelünk valamit, tényleg kell P. Ignác, ha viszont el tudunk vonatkoztatni, és keresünk modellvasutas párhuzamokat, akkor van megoldás:

  http://www.vonatmagazin.hu/2010/10/becsi-modellkiallitas-2010tth0h0e-meret/

  http://www.vonatmagazin.hu/wp-content/uploads/2010/10/Bécs-2010-091.jpg

   

  "A kis fékezősarut szervómotor tette a sinre…" Persze ettől aligha az eredeti funkcióját kapjuk meg, csak az elgurulást lehet megakadályozni.

  Előzmény: rezgaras (92852)
  nazareth 2013. febr. 4. Creative Commons License 92853

  Magát a sarut még el tudom képzelni egy terepasztalon - "működő" dekorációként egy tárolóvágányon, hogy ne szaladjanak szanaszét a leállított kocsik (pl. kiállításon, ha valaki véletlenül meglöki az asztalt). Valami webshopban láttam is kisszériás sarut.

  Előzmény: rezgaras (92852)
  rezgaras 2013. febr. 4. Creative Commons License 92852

  Arról nem is beszélve, hogy a saru használata is elég furcsa - ha csak nem jön Preiser Ignác és felteszi a sínre... :-))

   

  Előzmény: nazareth (92845)
  diesel691 2013. febr. 4. Creative Commons License 92851

  Meglepően szép dolgokat és precíz munkákat láthatunk. Ez is azt bizonyítja, hogy talán alig van olyan szeglete a világnak, ahol ne lennének vasútmodellezők.

  Köszönjük.

  Előzmény: róbertke (92850)
  róbertke 2013. febr. 4. Creative Commons License 92850
  murray 2013. febr. 4. Creative Commons License 92849

  javítva: "Roco 10727 "   :-)

   

  Előzmény: murray (92848)
  murray 2013. febr. 4. Creative Commons License 92848

  Azt kérdezném a T. Uraktól hogy a Rocci 10727 menetszabályozóban táp céljából alkalmazható általános (pl hálózati router, stb) tápként használt tápok?  sajnos nem tudom mennyi a bemenő fesz. köszi

   

  HUN_Sector 2013. febr. 4. Creative Commons License 92847

  Első lépésként a TT asztalomat még befejezem és megpróbálom eladni, az volt a tanuló asztalom :)

  Előzmény: diesel691 (92846)
  diesel691 2013. febr. 4. Creative Commons License 92846

  Ma már minden nehézség nélkül (nálunk is) beszerezhetők a nagyobb Z mozdonyokba beépíthető digitálikis, kisméretű dekóderek. Ha nem vállalkozol rá magad, vannak akik elvállalják.

  Előzmény: HUN_Sector (92843)
  nazareth 2013. febr. 4. Creative Commons License 92845

  Miért kell olyasmit tesztelni, ami a legalapvetőbb fizikai törvényszerűségekből kifolyólag soha az életben nem fog még megközelítőleg sem úgy működni, mint a nagyvasúton?

  (Ez kötekedés volt :)

  Előzmény: HosszúPuska93 (92837)
  huebsch 2013. febr. 4. Creative Commons License 92844

  Nagyon meggyőző - lenne. Ha nem egy pár grammos kocsi gurulna neki egy pár milliméteres alkatrésznek. A rapid manufacturingre rákeresve találtam egy kicsit régi Wiki szócikket, ami csúful lehúzta, de a legfrissebb dátum 2009-es. Azóta eltelt egy kis idő, fejlődött a technika. A másik, elöl lévő találat egy amerikai intézmény rövid összefoglalója volt, ami kissé az amerikai ízlést figyelembe véve íródott. Igen alacsony volt az információtartalma, cserébe fellistázott kismillió céget, akik használják. Öntöttvas csapágytokokat és ragasztott biztonsági üveg szélvédőket is sokan használnak, nekünk modellméretben mégsem az a legideálisabb :)

   

  Ha már itt tartunk, kinek van tudomása 3D-nyomtatással sorozatban gyártó cégekről? Kikötés: csak, mert Gipsz Jakab nyomtatott magának 5 db. M44-est, még se nem gyártó, se nem cég. Én történetesen tudok egyet, de megvárom, hátha más is írja :)

   

  OFF

   

  Nem Te szoktál sorozatokhoz feliratokat készíteni?

  Előzmény: HosszúPuska93 (92834)
  HUN_Sector 2013. febr. 4. Creative Commons License 92843

  Köszi a választ mindkettőtöknek!

   

  Egyszer szert szeretnék tenni egy megfizethető áru, de digitális Z készletre.

  Előzmény: diesel691 (92842)
  diesel691 2013. febr. 4. Creative Commons License 92842

  Legalább is a nálunk a boltokban elsősorban vásárolható Marklin gyártmámyúak egyenlőre kizárólag analógok.

  Előzmény: HUN_Sector (92838)
  dieselheaven 2013. febr. 4. Creative Commons License 92841

  Sziasztok!

   A héten Helszinkiben leszek. Ismer itt valaki vasútmodell boltot?

   

  Tulip990911 2013. febr. 4. Creative Commons License 92840

  Láttam már digitálist is, tavalyelőtt Modellbaun.

  Egy német klub volt kint vele.

  Előzmény: HUN_Sector (92838)
  Citadis 2013. febr. 4. Creative Commons License 92839

  Nagyon szépen köszi! Igen, akkor rossz szavakkal kerestem.

  Előzmény: nazareth (92831)
  HUN_Sector 2013. febr. 3. Creative Commons License 92838

  Uraim. Z-s méretben csak és kizárólag analóg készletek vannak, ugye?

  HosszúPuska93 2013. febr. 3. Creative Commons License 92837

  És a lemaradt 2 darab videó:

   

   

  Jó nézelődést!

   

  Üdv:

   

  D

  Előzmény: HosszúPuska93 (92834)
  Váltógyártó 2013. febr. 3. Creative Commons License 92836

  Amúgy hol tart a dolog? :-)

  Előzmény: tomcat#01 (92833)
  Váltógyártó 2013. febr. 3. Creative Commons License 92835

  Nekem meg takarni kell a lámpát, hogy ne csillogjon túlságosan!

  Előzmény: tomcat#01 (92833)
  HosszúPuska93 2013. febr. 3. Creative Commons License 92834

  Tisztelt Topikozók!

   

  Szeretném felhívni a figyelmeteket arra a tényre, hogy a 3D nyomtatás manapság már nem csak „rapid prototyping” néven fut. Akit érdekel nézzen utána a következőnek: „rapid manufacturing”. Lehetséges, hogy kezdetben csak és kizárólag prototípusok gyártására használták, de mint azt mindenki tudja a technika napról napra fejlődik. Ezzel a fajta technikával igenis lehet szép, aprólékos dolgokat nyomtatni, amik tartósak és időtállóak. Szeretnék pár videóval rácáfolni arra a tényre, hogy könnyen eltörhetnek 3D-s nyomtatással készülő dolgok, amik szépen ki vannak dolgozva, és kisebb méretűek. Véleményem szerint nem kell megijedni az újtól, csak azért mert új.

   

  És a link:

   

   

  Üdv:

   

  D

   

  Előzmény: huebsch (92603)
  tomcat#01 2013. febr. 3. Creative Commons License 92833

  (Amellett, hogy lassan fotóművészi adottságod is felszínre tör :-)

  Ez így igaz! Mikor megkaptam a kétangolos hózentrógert az istennek se tudtam olyan fénybeállítást összehozni hogy úgy csillogjon mint az ő fotóin (mondjuk a mennyezeti nálam messzebb volt mint egy asztali, de attól még jók a képek!!!!) :-)

  Előzmény: diesel691 (92828)
  Váltógyártó 2013. febr. 3. Creative Commons License 92832

  Amit a mobilomból ki lehet hozni! :-)

  Előzmény: diesel691 (92828)
  nazareth 2013. febr. 3. Creative Commons License 92831
  Előzmény: Citadis (92830)
  Citadis 2013. febr. 3. Creative Commons License 92830

  Sziasztok!

   

  A HGD-n kívül tudnátok egyéb romániai modellboltok weboldal elérhetőségében segíteni? Már próbáltam keresni, de ezek szerint rossz keresőszavakkal próbáltam, mert nem igazán sikerült találni normális weboldalakat. előre is köszi a segítséget!

  diesel691 2013. febr. 3. Creative Commons License 92829

  (92825)-re.

  Előzmény: diesel691 (92828)
  diesel691 2013. febr. 3. Creative Commons License 92828

  No most méginkább úgy vagyok mint Józsi bácsi, aki az állatkertben életében először látott zsiráfot és kijelentette...."ilyen állat pedig nincs is!".....     :-)

  (Amellett, hogy lassan fotóművészi adottságod is felszínre tör :-)

  Előzmény: Váltógyártó (92823)
  diesel691 2013. febr. 3. Creative Commons License 92827

  Értem és ebben Te vagy a menő, én csak robertke beírásából indultam ki.

  Előzmény: Váltógyártó (92822)
  vgabri 2013. febr. 3. Creative Commons License 92826

  Szia!

  Nagyon gyári lett!!!

  Bezzeg N-es méretben csak most kezdesz tervezni mikor már meg csináltál minden váltómat.:-)))) Pedig 10db ilyen jobban mutatott volna és már nem is kellett volna mellé csak 20db flexi sín.:-)

   

  Előzmény: Váltógyártó (92823)
  Váltógyártó 2013. febr. 3. Creative Commons License 92825

  Néhány jobb kép békaperspektívából:

   

       

  Előzmény: Váltógyártó (92823)
  Emperor_ 2013. febr. 3. Creative Commons License 92824

  1. Én is belefutottam ilyen sínekbe. Az sajnos már nem tudom megállapítani, hogy 25 éves vagy később vásárolt sinekről van szó. A válasz engem is érdekelne.

  Előzmény: siófoki35 (92804)
  Váltógyártó 2013. febr. 3. Creative Commons License 92823

  Elkészült! :-)

   

       

  Előzmény: Váltógyártó (92815)
  Váltógyártó 2013. febr. 3. Creative Commons License 92822

  Köszi, de megmondom őszintén, ennek nem sok értelmét látom. A váltó leginkább attól a felülettől függ, amire lefektettik. Ha az egyenes, a váltó is az, főleg ha az ilyen hosszú. Fontosabb, hogy a csúcssín megfelelően legyen illesztve, és a szívdarab ugyanolyan magas legyen, mint a könyöksín.

  Előzmény: diesel691 (92821)
  diesel691 2013. febr. 3. Creative Commons License 92821

  Egyébként ha szükségesnek látnád, ilyen lemezjátszó vízszintezőt tudnál használni.

  Alig nagyobb egy gyufaskatulyánál, a forgóvázra felerősíthető lenne.

  Előzmény: Váltógyártó (92819)
  bicsi 2013. febr. 3. Creative Commons License 92820

  Szia!

   

  Tőled vagy a témához még hozzáértőktől kérdezném: ez a synolite 0328-A-1 alkalmas pl. kocsiablakok öntésére is? Nem vagyok otthon műgyantában, de szeretnék, ha erre alkalmas lenne, érdekelne is egyből.

   

  üdv:

  Bicsi

  Előzmény: HUN_Sector (92580)
  Váltógyártó 2013. febr. 3. Creative Commons License 92819

  Igen, az egyik forgóváz egy ütött-kopott PIKO, a másik egy NEM szabványos LIMA. Ha mindkettő szépen fut, akkor jó. Tk. a keskenyebb PIKO-val azt tesztelem, hogy a vezetősínek nem túl szélesek e, a másikkal, hogy a szíveken az átfutás a lehető legzökkenőmentesebb legyen. Ha kicsit döccen, akkor lecsiszolok egy kicsit a magasabb vágányból. Persze a 24 fokos átszelésen mindíg döccen, mivel az már túl nagy szög, hogy a kerék szélessége átérje.

  Előzmény: róbertke (92817)
  Váltógyártó 2013. febr. 3. Creative Commons License 92818

  Festés után lesz igazán szép! Már szárad! :-)

  Előzmény: diesel691 (92816)
  róbertke 2013. febr. 3. Creative Commons License 92817

  Nagyon szép lett! Gratulálok!! 

  Látom a két forgóvázat, gondolom azokkal méred a váltók beállításának pontosságát. 

  Egy külföldi fórumon láttam, hogy a forgóvázakat plexi csíkkal fogták össze, és erre a plexire ráragasztottak még egy miniatür vízmértéket is.  

  Előzmény: Váltógyártó (92815)
  diesel691 2013. febr. 3. Creative Commons License 92816

  Ez olyan szép és tökéletes, hogy ilyen nincs is!   :-))

  Előzmény: Váltógyártó (92815)
  Váltógyártó 2013. febr. 3. Creative Commons License 92815

  Festés előtt...

   

    

  Előzmény: Váltógyártó (92807)
  umbakro 2013. febr. 3. Creative Commons License 92814

  köszönöm

  Előzmény: róbertke (92810)
  pmgabi 2013. febr. 3. Creative Commons License 92813

  Az több, mint szerencse! - Ünnep! :)

  Viszont most bőven rá fox érni sínezni! Ezért irigyellek! Rám is rám férne egy kis plussz idő foglalkozni a gépekkel...!

  Előzmény: Váltógyártó (92806)
  alsó madárfogás 2013. febr. 3. Creative Commons License 92812

  Hadd kérdezzem a hozzáértőket, hogy a már digitális előkészítéssel rendelkező Deák Bzmot-ba vajon hová és hogyan lehet betenni a dekódert? Nem merek hozzányúlni, főleg anélkül, hogy elképzelésem lenne arról, mivel kéne kezdeni.

  Előre is kösz.

  CanGuru 2013. febr. 3. Creative Commons License 92811

  Mind a hungarocell, mind a habosított sztirol lap ragasztásához használható:

  - egyik oldalon fa felület esetén faipari ragasztó, mivel ki tud száradni,

  - minden körülmények között Decosa sztirol ragasztó (csak kenni borzalmas és nem olcsó),

  - és a sokféle kartusos ragasztóból illetve tömítőanyagból is jó néhány féle alkalmas hozzá, a leírásokat kell elolvasni (árban 600 Ft-tól 4000 Ft-ig). Alapveőten tömítőanyaggal is be lehet ragasztani az elemeket, csak a nagyon erős terheléseket nem bírják, de az meg nem üzemszerű egy terepasztalnál...

  Előzmény: diginewl (92798)
  róbertke 2013. febr. 3. Creative Commons License 92810

  Eggyel feljebb nézel, és a legtöbb kérdésre megtalálod a választ. 

   

  A topiklakók által összeállított FAQ 

  Előzmény: umbakro (92809)
  umbakro 2013. febr. 3. Creative Commons License 92809

  Sziasztok!

   

  Egy kezdő kérdés.

   

  Semmim nincs még, most kezdenék az egészhez.

  Ha H0-ban gondolkodom, piko,lima marklin sínek összeépíthetők? Vagy nem kompatibilisek?

  Mi a lényegi különbség közöttük, ha van egyáltalán?

  siófoki35 2013. febr. 2. Creative Commons License 92808

  http://www.youtube.com/watch?v=ULVEVbkVET0

   

  Hogy szedjük szét a szigetszentmiklósi modellgyár termékeit?

  Váltógyártó 2013. febr. 2. Creative Commons License 92807

  Elkészült a szerkezet. Megcsináltam rajta a végállásban tartó rugókat is, mert egy ideig csak kézzel lesz állítva a cucc.

   

    

   

    

  Előzmény: Váltógyártó (92732)
  Váltógyártó 2013. febr. 2. Creative Commons License 92806

  Szerencséd, hogy most fél évre megszabadultál tőlem! :-) De ez is elmúlik egyszer!!!

  Előzmény: pmgabi (92805)
  pmgabi 2013. febr. 2. Creative Commons License 92805

  Hihetetlen, h. az életben végül volt olyan mondatod, amivel teljes mértékben csak egyetérteni tudok...! :) :):) Egy történelmi nap!

  Előzmény: Váltógyártó (92757)
  siófoki35 2013. febr. 2. Creative Commons License 92804

  1, Nagybátyám régi vasútja hozzám került javításra. A sínek jelentős része U-profilú, műanyag talpfás, de az aljára nem PIKO, hanem "R. Beck KG" van írva? Ez micsaoda? Valami, a Fuggerthhez hasonló kis cég, akik észrevették, hogy a Piko nem tud elég sínt gyártani, és betömték a piaci rést? De hogy kerültek ezek Magyarországra?

   

  2, A régi startszettes BR80-nál normális, ha a kerék és a sín érintkezésénél szikrázik?

  szuromia 2013. febr. 2. Creative Commons License 92803

  :) Zenél az mind, legfeljebb nem brácsán, hanem mp3 lejátszón. :P

  Előzmény: 1157 (92799)
  1157 2013. febr. 2. Creative Commons License 92802

  Levél a postaládában!

  Előzmény: diesel691 (92730)
  diginewl 2013. febr. 2. Creative Commons License 92801

  Jajj, majd elfelejtettem a polikarbonátnál az 1 cm-esel kísérleteztem. (a 4mm-es az szívás igen..)

  A boltban néztem egy táblát... egész jó tartása volt neki. Vannak vastagabbak is (2-3cm) ezekben még több a kereszt irányú merevítő szál (az 1 cm-ben is van). Önmagában nem elég stabil az 1 cm-es, de valamihez hozzáragasztva, vagy léckereten egész jó lehet :)

  És ugye nem vetetemedik, nem érzékeny nedvességre, könnyű!!!

   

  Használt már valaki esetleg polikarbonátot alapnak? :)

  Előzmény: alsó madárfogás (92800)
  alsó madárfogás 2013. febr. 2. Creative Commons License 92800

  A polikarbonát lemeznek vízszintesen semmi tartása - volt otthon maradék 4 mm-est próbáltam, tapasztalatból mondom (vízszintes kitöltésnek gondoltam, aztán a sokkal praktikusabb habkarton lett helyette). Szabni rettenetes, a merevítő bordák ellenállnak. És ha épp a bordánál kéne belefúrni, csavart belehajtani, ott félremegy mindkettő. Úgyhogy terepasztalépítéshez szerintem nem való.

  Előzmény: diginewl (92798)
  1157 2013. febr. 2. Creative Commons License 92799

  TÉVEDSZ!!! Csupán egy felírat kell ill. piktogram (dötűvetés hiánya!) Munkaeszköz  máris mesziről elkerülik a tűcskök, bár azok zenélnek inkább a másik fajta a veszélyes a (fémezök).

  Előzmény: szuromia (92791)
  diginewl 2013. febr. 2. Creative Commons License 92798

  Üdv!

  Ehhez az alternatív terepasztalnak való dologgal kapcsolatban és is beleszólnék, ha lehet.

  Munkahelyem szigetelése során kicsit körüljártam a hőszigetelős cuccok lehetőségeit, némi modellezésbe áttehető lehetőségeket is szem előtt tartva :))) Nem vagyok szigeteléstechnikai szakember!

  Amikkel én találkoztam:

   

  hungarocell (golyós, expandált) rendszerek fehér lapok. Eps 30-tól 200-ig (keménység). A 100-as a legelterjedtebb, ezt lépésállónak is titulálják. Nagy méretben nem túl alaktartó, sok réteg kellene belőle átlapolva. Úgy már elég erős öntartó lehet.

   

  Extudált polisztirol hab. EPS ezek álatlában 200-as erősségűek (praktikerben zöld, baumaxban sárga, és van a roofmate, styrofoam ezek kékek a DOW-tól). Előnyük, hogy jóval keményebbek, mint a hungarocell. erősebbek, öntartók is. Viszont kb 2,5ször drágábbak (4-5 cm-es már jó lehet)

   

  Ragsztásuk nem egyszerű. Vannak pur hab ragasztók (dow, tytan stb). Ezek úgy néznek ki mint a purhab, de összenyomva ragasztók lesznek, és iszonyat erősek, miközben hőszigetelnek, és minden rést kitöltenek...

   

  Ezen hőszigetelő felületekre nem lehet dolgozni. Sem csavar, sem szög nem marad meg bennük. Valami ráragasztott habosított pvc, vagy valami kell, amihez lehet a terepdolgokat, síneket csavarozni, ragasztani.

   

  Ami itt nem fordult elő, az a cellás polikarbonát lemezek. Ennek felülete erős, csavarozni, ragasztani közvetlenül lehet rá, és a pur ragasztó is fogja szépen.

  (Egy léckeretbe foglalt polikarbonát lemez hihetetlenül könnyű, és szerintem stabil is - ezt csak gondolom).

  Amit kicsiben kipróbáltam, az a polikarbonát hungarocellel összeragasztva pur ragasztóval. Ez kis területen nagy stabilitást adott. Kérdés hogy egy 3-4 m hosszú terepasztalnál mennyire stabil. Viszont erre is egy léckeret szerintem elegendő lenne, viszont könnyű maradna, ha a hordozhatóság is szempont...

   

  Jenő

  rocos 2013. febr. 2. Creative Commons License 92797

  Még egy kérésem lenne. Ha valakinek van a Fleischmann 6380-as DB ICE 1-es start szethez kis leírása,és eltudná juttatni a részemre valamilyen formában(pdf,fénymásolat),azt megköszönném.

  rocos 2013. febr. 2. Creative Commons License 92796

  Szia!

   

  Megpróbálom felvenni velük a kapcsolatot,szegedi lévén ez a könnyebb-egyszerűbb út. Köszönöm a válaszod.

  Előzmény: Kecske89 (92795)
  Kecske89 2013. febr. 1. Creative Commons License 92795

  Hello!

   

  A Láng-börzén kint szokott lenni a Posch-modell és a srácok nagyon királyul öntenek, több munkájukat is láttam már.

  Előzmény: rocos (92794)
  rocos 2013. febr. 1. Creative Commons License 92794

  Szia!

   

  Köszönöm szépen a választ,értem! Öntésben esetleg tudsz valaki kollégát ajánlani?

  Előzmény: rezgaras (92793)
  rezgaras 2013. febr. 1. Creative Commons License 92793

  A keretnek és az alatta lévő tartósínnek azért kell rézből lennie, hogy a mozdony kerekéhez oda tudja vezetni az áramot. A keret alul keresztben persze szigetelő, hogy ne zárja rövidre. Azért kell a tartósín, hogy a kereteket hosszában el lehessen tolni a mozdony keréktávolságának megfelelően.

   

  A csapágyak külső átmérője 6mm. Ez egy kompromisszum eredménye. Így a legkisebb tengelytávolság kb. 13mm (2 csapágy átmérője plusz 1mm). Ha ennél nagyobbak a csapágyak, kis mozdonyokat nem lehet tesztelni. Ha nagyon kicsik a csapágyak, rosszul gurul.

  Előzmény: rocos (92789)
  maTTato 2013. febr. 1. Creative Commons License 92792

  BR86 (katalógus szerint 113 mm hosszú)

  Aukciós oldalako néha egész szépeket lehet kifogni, egész jó áron. Igaz ezek BTTB gyártmányok túlnyomó részt. Viszontáramszedés szempontjából jobbak, mint a Tillig. Bár azt hallottam, a cég orvosolta a hibát. 

  Előzmény: HUN_Sector (92790)
  szuromia 2013. febr. 1. Creative Commons License 92791

  Csak őrséget kéne közben állni, nehogy a tücskök elhordják a csíkos szerszámokat. :)

  Előzmény: Hernyofan (92786)
  HUN_Sector 2013. febr. 1. Creative Commons License 92790

  Sziasztok!

   

  TT méretben milyen Tillig gőzmozdonyt ajánlanátok (analóg), amelyiknek van világítása?

  Jelenleg egy világítás nélküli, start készletes BR80-asom van, nem nagyon szeretnék ennél hosszabbat.

  Árérzékeny vagyok :)

  rocos 2013. febr. 1. Creative Commons License 92789

  Szia!

   

  Igen,ilyenre gondoltam,csak nekem nem fontos,hogy rézből legyen maga a keret,a befoglaló méretek,csapágy méretek kellenének. Illetve kocsi alváz,és egyéb kiegészítők műgyantából való öntésére keresek valakit aki vállalja,vagy tanácsot tud adni az otthoni kezdéshez.

  Előzmény: rezgaras (92782)
  tomcat#01 2013. febr. 1. Creative Commons License 92788

  (ex)FRISZ, jelen :)

  Előzmény: szawaz (92783)
  rocos 2013. febr. 1. Creative Commons License 92787

  Szia!

   

  Igen,de nem fontos,hogy ennyire profi legyen,csak kenéskor használnám, a gőzösökhöz.

  Hernyofan 2013. febr. 1. Creative Commons License 92786

  Lőrincen is van - az nincs messze a csíkos műhelytől.

   

  Csíkos könnyen tudná oda kihordani a szerszámait esténként, és titokban életet lehelni a gépbe. :)

  Előzmény: 1157 (92784)
  szawaz 2013. febr. 1. Creative Commons License 92785

  Ha találunk egy szponzort:)  Az Ancsa óránként 200 liter avgast iszik (kb 550HUF/liter)

  Előzmény: 1157 (92784)
  1157 2013. febr. 1. Creative Commons License 92784

  Meki elött a Polusnál van egy obsitos AN-2-es. Mikor lesz a produkció?

  Előzmény: szawaz (92783)
  szawaz 2013. febr. 1. Creative Commons License 92783

  Úgy látom van itt egy egész obsitos légierő. Már csak egy repülő kellene. Ti előkészítitek, én felszállok vele, Váltógyártó meg kiugrik :)

  Előzmény: csíkos-háTTú (92775)
  rezgaras 2013. febr. 1. Creative Commons License 92782
  Előzmény: rocos (92777)
  vgabri 2013. febr. 1. Creative Commons License 92781

  Szia!

  Több mint 15 éve használom és még nem mart szét semmit. 

  Előzmény: ZsoltH0e (92774)
  1157 2013. febr. 1. Creative Commons License 92780

  92749, 92775=92750 ????

  Váltógyártó 2013. febr. 1. Creative Commons License 92779

  Annak a hozzászólásnal a végéről lemaradt a :-)

   

  Egyébként ismeritek a mondást:

  Nem haragszom, hiszen még éltek! :-)))

  Előzmény: csíkos-háTTú (92775)