Keresés

Részletes keresés

Chavo Creative Commons License 1999.08.30 0 0 38
Olvasom alant, hogy egyesek azért hagyták ott vidéki otthonukat, mert nincs mozi, szinház.

Ez emlékeztet arra, amikor a volt NDK-s disszidenseket kérdezték: mi motiválta őket, hogy hazát változtassanak. Volt aki azt mondta: mert az NDK-ban csak egyféle joghurt van.

Nagyon sok pesti lakost ismerek, akik nem járnak se moziba, se szinházba. No nem azért, mert bunkók, de valahogy nem fussa a költségvetésből.

SZVSZ. A vidéki élet bizony más, mint a fővárosi. Ehhez kell berendezkedni és mint sokan bizonyítják is: lehet így is élni.

Lappantyú Creative Commons License 1999.08.30 0 0 37
Jó reggelt minden budapestinek és nembudapestinek!
A hétvégén összecsatangoltam az egész várost, fel és alá, valamint keresztben. Szép. Még mindig nagyon szép.

Lappa

error404 Creative Commons License 1999.08.28 0 0 36
Budapest über alles.

Az a ti bajotok, ha vidéken éltetek.

fasügér Creative Commons License 1999.08.28 0 0 35
hali,
én pesti vagyok az elejétől kezdve. először kispesten laktunk, az akkor még olyan félig falu
volt, bringával kábé húsz perc alatt igazi "ember nem lakta" vidékre jutottam, erdő, patak,
akármi (a Kakastó meg a környéke, ha valaki odavalósi volt:-))
aztán ferencvárosi, angyalföldi, végül erzsébetvárosi lakó lettem. most, ha kimegyek a kapun,
ötpercnyi járóföldön belül van közért, ilyen-olyan más bolt, mindenféle bkv-megálló,
igazi pijac (őstermelőkkel), kocsma, másik kocsma, "étterem" ..
tudja a fene. valahogy össze kéne komplikálni ezeket (ahogy a lökött húgom mondta, mikor egyszer
"vándortáboroztunk": legyen néptelen tiszta strand, de a belváros se legyen messze..)
(amúgy világítótoronyőr, vízmérceleolvasó, turistajelzésfestő vagy jáccótérifajátékfaragó
szeretnék lenni)
p.
nomira Creative Commons License 1999.08.28 0 0 34
Egy picit csatlakozom az előttem íróhoz, hiszen én is szabolcsi vagyok. Egy pici faluban születtem, vidéki kisvárosban jártam gimnáziumba, vidéki nagyvárosban főiskolára és most a fővárosban élek. Így néhány településtípust tanulmányozhattam. Azt, hogy hogyan éreztem magam egyik-vagy másik helyen nem feltétlenül a földrajzi elhelyezkedés határozta meg, hanem a település hangulata az ott élő emberek közötti kapcsolat milyensége. Még csak 2 éve élek Budapesten, nem ismerem igazán , persze látom a felszínt a koszt, a fullasztó szmogot, a hajléktalan és koldus seregeket, de minden nap látok valami érdekeset, amit tegnap még nem vettem észre, ami szép mégha omlik is . Amikor pedig utálom az egész nyomasztó szürkeséget, az autók rohamát, akkor felmegyek pl. a Széchenyi-hegyre, és már rögtön "vidéken" vagyok, tiszta a levegő , süt a nap, körbefog a természet. Ezt szeretem Budapestben, hogy rengeteg arca van, éppen annyira vidék, mint főváros, csak nézőpont kérdése az egész. Nem mindegy, honnan nézed...
zolko Creative Commons License 1999.08.27 0 0 33
szemelyes tapasztalat a videk budapest temaban :
egyetemre pestre jartam, jo allasban vagyok pesten, szuleim - ha akarnek - tiltananak, hogy visszamenjek a szulovarosba (elaruljam ? nyíregyháza )
országszemléletem megmaradt - nem vidékinek, hanem - szolidárisnak (nem állítva ezzel, hogy a budapestiek nem szolidárisak). meg lokálpatriótának : ha lehet, otthon vásárolok, satöbbi.
hogy milyen budapesten elni ?
en kibirom 4es metro nelkul es nemzeti nelkul es egyeb, nem csak budapest penzen felepitendo nyalanksagok nelkul.
pesti baratom kocsival "le-" utazott nyíregyházára és fehérgyarmatra, utána azt mondta : " bocsi öreg a két évvel ezelőtti vitáért, igazad van, lehet, hogy előbb autópálya kellene, és utána 4es metro."
Ardu Creative Commons License 1999.08.27 0 0 32
Íme még egy pesti, aki szeretne (szeretett volna) vidékre szakadni.

Én 25 évig éltem Pesten a belvárosban. Ott születtem. Másfél éve élek Csepelen. És ez már nem Pest. Más csepeliek meg vannak sértődve, ha falunak nevezem. Pedig ez benne a jó, hogy például tőlünk 5 percre már a "puszta" van, bányatavak, csend… Vásárláshoz, szórakozáshoz, ha valaki igényesebb, be kell menni a Pestre… A csepeliek többsége ronda lakótelepeken él, talán azért, mert csak ott kaptak lakást. És nem érzik magukat igazán csepelinek. De szerintem Pesthez se sok közük van… Mert én is naponta 1 órát buszozok Csepelről Kőbányára, meg vissza. És ezt bármely két falu között megtehetném…

Manapság egyre több a távmunka lehetősége. Otthonra internet, és csak a munka miatt nem kell Pestre költözni. De távmunka-lehetőség mellett is sokan inkább a pesti munkahelyet választják…

Én azért ragaszkodom Pesthez, mert itt nőttem fel, meg itt vannak a rokonaim, barátaim. Szép város, az igaz, de szerintem a vidéki városok sokkal kedvesebbek…

Lappantyú Creative Commons License 1999.08.27 0 0 31
Hát köszönöm, kedves asztaltársak mai hozzászólásaitokat. Én elpályázom, asszem veszek hazafelé egy csokor virágot, hogy kedves kis budai lakásomat még kedvesebbé tegyem. A hétvégén valószínűleg elmegyek moziba, talán vásárolni is, jól fogom érezni magam és nem lehetetlen, hogy egyszer-kétszer haza is gondolok.
Így megy ez.
Viszont látásra hétfőn!

Lappa

Unkasz Creative Commons License 1999.08.27 0 0 30
Szia Passami!
Te itt is nyomulsz? Igazad van, csak sajna nem olyan egyszerű a dolog, mert akkor pl. egy kis faluban hogyan lennénk törzsasztalosok, ugy, hogy mellette még meg is tudjunk élni. Magyarul én is marhára szeretnék a természetben élni de valéószínűleg rövid időn belül éhen halnék.
Passami Creative Commons License 1999.08.27 0 0 29
Ime egy pesti aki szeretne vidékre szakadni.

Bár a föváros gyönyörű, de a ledurrantságot és az igénytelenséget nem lehet elkendözni. Néha jó sétálni az utcákon és a századfordulós grandiózus bérpalotákat csodálni még akkor is ha omladozik a homlokzatuk, de elég egy pillantás az utcaszintre hogy azt az elképesztö igénytelenséget meglássuk ami engem mindennél jobban taszit.
Kutyapiszok, szemét és kosz a házak tövében sokszor méteres gaz nö, mig a parkokból az utolsó élö növényeket is kiirtják kedves polgártársaink. Este tücsökciripelés és kutyaugatás helyett a csendet részegek randalirozása veri fel.
Nincs olyan utca a városban (legyen az bármilyen rövid) ahol nincs legalább három kocsma.

A magam részéröl szeretnék inkább egy kisvárosban vagy faluban élni, ahol talán egy kissé rendezettebb környezet venne körül.

RobuR Creative Commons License 1999.08.27 0 0 28
Most Bp-en dolgozom, de nem sokaig (max 4 ev). Arra torekszem, hogy az elonyeit elvezhessem (szinhaz, mozi, kiallitasok, sport etc.) a hatranyai nelkul (felesleges sorolni). Ket lakassal megoldhatonak tunik.
Bölöm Bika Creative Commons License 1999.08.27 0 0 27
Egy idegenbe szakadt benyomásai.
Budapesten születtem, ott nôttem fel, jártam iskolába, éltem fiatalságomat. Jelenleg külföldön élek, és évente hazalátogatok. Gyönyörű fôvárosomnak csak egy csúnya, büdös, szennyes árnyéka maradt:
A volt parkok megszüntek vagy összezsugorodtak. Virág alig-alig
A levegô szennyezett, közlekedés kaotikus, járdákon nem járókelôk közlekednek, hanem autók parkolnak
Az utcai emberek durvák, közönségesek, türelmetlenek, túlhajszoltak
Bűzös lépcsôházak, szenny, elvadult, ápolatlan környezet, poszterek borítják az egész várost
A belváros tele van kétes alakokkal, (prostik, üzérek), ahol az ember nem érzi biztonságban magát
Ezzel szemben a vidéki városok (Székesfehérvár, Eger, Pécs, Sopron, Kecskemét, Szeged, stb) ápoltak, gondozottak, tiszták
Az emberek kedvesek, nyugodtak, barátságosak, udvariasak, akikkel el lehet beszélgetni
Ha és amikor hazaköltözünk, csak vidéken tudnánk élni
John Quentin Creative Commons License 1999.08.27 0 0 26
Szerintem meghatározó az lehetne, hogy szeressük az országot, benne az embereket. Bp. < nem Bp. hosszú ideig téma lesz, mert így alakult ez az aránytalanság. Nekem van sok rokonszenves városom, ahol az emberek szeretnek élni és büszkék rá, hogy ott élnek. Ha lehet jósolni, akkor viszont szerintem a kis falvak reménytelen helyzetűek. Ez lehet szomorú, de mit lehet tenni.
psmith Creative Commons License 1999.08.27 0 0 25
Miskolcon élek, van munkám, családom, stb. Havonta 4-5 napot töltök Pesten. (munka.)
Szeretem a nyüzsit, ez tényleg nagyobb ott, mint otthon. Utálom a dugókat, az is nagyságrendekkel nagyobb, mint otthon. Utálom a szemetes és elhanyagolt utcákat az omladozó épületekkel. Ez kb., mint otthon.
Ami hiányzik csak a színház. De ha kész lesz az M3 végig, ez se probléma. 1 óra autózás oda-1 vissza.
Vásárlás? Három épülő bevásárló központ, Európa legnagyobb TESCOja, METRO, Praktiker, folytassam?
Tíz perc és a hegyek közé értem, (Lillafüred gyönyörű) persze ha kisvasúttal megyek 30 perc.
Húsz perc és egy bányatónál strandolok. Persze van több városi strand is. Nem messze van Tiszaújváros, valami szuper szabadidő központtal. (Hiába, az olajban még törvényesen is sok pénz van.)
Ja és kábeles net elérés néhány héten belül.

skorpio,
Neked Debrecenben nem tűnt fel a Fontana, Red Line vagy a Flamingó?
Lehet, hogy a Debreceniek nem ismerik a saját szórakozó helyeiket?

Az én ismerőseim közül azok, akik Bp.-re költöztek, nem a színházak és szórakozó helyek miatt változtattak lakóhelyet.
Az ok pusztán gazdasági. Több a munka, nagyobb a pénz. De hogy is lenne másként. Egy Matáv a bevételeinek döntő többségét Bp-en kívül szedi be, de az elosztásról a pesti vízfej, és az ott dolgozók gondoskodnak.
Ez a mi cégünknél is így van. Miskolcon a központban ISDN30 központ, a kisebb településeken + örülnek, ha egy faxos telefont kapnak.

Emberek. Miskolcon élnek tahók is. Pesten nem?

saolin Creative Commons License 1999.08.27 0 0 24
Sziasztok!

Pár éve dolgozok itt, de MINDEN hétvégén megyek vissza "vidékre", mert semmivel nem cserélném el. Otthon bármilyen irányba hagyom el a várost, 2 km-en belül erdő van. Ez nekem többet jelent, mint akármelyik színház a világon.

Seagull Creative Commons License 1999.08.27 0 0 23
Nekem nem tetszik ez a gyökér dolog, mert azt ugye nem tudjuk megválasztani és nem mindenkinek olyan szépek és jók a gyökerei, amihez érdemes lenne ragaszkodni, élete meg csak egy van, amit nem mindegy hogy hol és hogyan él le.

Üdvözletem

anarchy Creative Commons License 1999.08.27 0 0 22
OK igazad van igyekszem okosabb lenni.
De a HMCS az Petsen is HMCS, annyit tesz helyi menő csávó. Nálunk a lakótelep is tele van velük.
És én egy szóval nem mondtam, hogy aki vidéki, az eke szarv mellett a helye.
Miért alakult ki ez a torz elő ítélet, hogy vidéken nincs város? És ezt nem én forszíroztam. Talán ebben a nagypolitika is hibás, de ezt végképp nem keverjük ide. (miszerint a vidék fejlesztés nálunk az ekeszarv fejlesztést és nem a helyi színházak fejlesztését jelenti)
És akkor egy személyes élmnény: nekem nagyon tetszett Sopron. Ha valamiért oda vetne a sors, azt hiszem el tudnék ott éldegélni. (Sopron vidék? :-))))
oops Creative Commons License 1999.08.27 0 0 21
Az tetszett Lappa inditasaban es cimadasaban, hogy megfeleloen SZEMELYES volt, igy remeltem, nem megy el altalanositasokba. Sajnos tevedtem. Pedig a sablonozas csak arra jo, hogy ne kelljen egy problemat melyen atgondolni. Ugyhogy en sem altalanositok: Anarchy hozzaszolasaira gondolok. Es visszautasitom a "videki=HMCs"-"pesti=bigmekkzabalo"-"aki nem pesten szuletett aszt' megis ott akar elni az meg egy bugris torteto, me'rt nem maradt az ekeszarvanal" altalanositasokat. Es mi az, hogy nyomakszik???

Hajra elmenyek :))))

anarchy Creative Commons License 1999.08.27 0 0 20
I'll surly kiss you. Egy fecske mely remélem csinál nyarat. Pontosan az ilyesmit hiányolom. De nem csak a vidék részéről. Az egész országra benne Pestre jellemző a gyökerek elhagyása.
S.h.s.
Seagull Creative Commons License 1999.08.27 0 0 19
Kedves Lappantyú!

Egyetértek az előttem szólókkal, jó ötlet ez a topik. Én vidéki kisvárosból jöttem. Ahol nincs munkahely, nincsenek lehetőségek, még mozi sincs, színház meg pláne nincs és nem is túl szép hely. Úgyhogy én örülök, hogy el tudtam jönni onnan. A fővárosnak is vannak előnyei meg hátrányai, de több az előny a vidéki kisvároshoz(Borsod megye) képest. Én jól érzem itt magam.
Az emberek pedig olyanok szerintem, hogy szeretnek csoportokban élni, és a főváros Magyarország legnagyobb és legszínesebb csoportja, emberi tulajdonság, hogy szeretnének minél többen ehhez a csoporthoz tartozni.

Seagull

KissMe Creative Commons License 1999.08.27 0 0 18
VIDÉKEN JOBB!!!!
Ezt akartad olvasni?
Van összehasonlítási alapom, és ezt bátran ki merem jelenteni. És nem mindenki olyan vidéken, mint aminek te írtad. Nálunk, a faluban pl. két éve működik a néptánc-csoport, és annyian vannak, hogy egyszerre fel sem tud lépni mindenki. Csupa 15-25 közötti fiatal. És azt sem tudják, ki az a Ganxsta Zolee (jól írtam egyáltalán??).

Üdv

anarchy Creative Commons License 1999.08.27 0 0 17
Azért a cocacolabigmekk, beszólást visszautasítom. Aki ezt akarja látni annak tényleg csak ez Pest. De együgyű amerika buzuló emberből vidéken, és falun úgyszint rengeteg van. Egy együttes révén voltam már vidéken is, és ott sokkal nagyobb súlyban keresték a fiatalok a menő rave, meg egyébb amerika mániás zenéket mint Pesten. Kis falu HMCS ji között a favorit a Gzolee. Nyilván kicsi a mintám, de tapasztalatom szerint vidéken sokkalta nagyobb amerika buzulás megy (a fiatalok körében) A TV ből ezt látják, és a helyi művelődés hiányában gyökereket szakítva robognak az áhított hollywood után, majd nagyot koppannak és Pesten maradnak. De hogy lesz vége Pest vízfejűségének, ha mindenki ide nyomakszik. Még 1 hozzászólást nem hallottam amellett, hogy vidéken jobb. Pedig én sok budaival simán szembe szállok, hogy Kőbányán van olyan jó, és én ezt tekintem igazi szülőföldemnek, és csak ha összedől a házunk (amire nagy az esély, panel rulez :-)) akkor fogok elmenni innen.
s. h. s.
Chavo Creative Commons License 1999.08.27 0 0 16
Szintén zenész.

18 éves koromban jöttem a fővárosba, azóta itt élek.
Azóta eltelt 25 év. Ma már csak a munkahely köt ide. De ez a döntő érv, hogy nem szakadok el innen. A nyugdíj pedig, ha megélem - ilyen korban bizony nem kell kinevetni az embert, ha ez felmerül benne - még messze van.

Egy dolgot tudok biztosan. Ha leutazunk vidékre, ahogy elhagyjuk a várost, érzem, hogy leengedek, elszáll a feszültség és fel tudom venni a falusiak tempóját.

(tudtátok, hogy a falusi emberek gyalogsebessége 2-2,5 km/h szemben a városi 3-4 km/h-val?)

Ha jövünk vissza, már az induláskor töltődik vissza a feszültség.

De a lényeg: A gyerekeknek itt tudok optimális indítást biztosítani az élethez, itt a munkahelyem és elég öreg vagyok már, hogy fejest ugorjak a bizonytalanba.

skorpio Creative Commons License 1999.08.27 0 0 15
Vidékiként mondanám el, hogy számomra mi vonzó a fővárosban:
Itt (Debrecen az ország 2., 3. legnagyobb városa) kevesen vagyunk. Mit értek ez alatt. Egyetlen színház van, szvsz évről évre silányabb műsorral, ha az ember nem disco-ba szeretne menni szórakozni, nem igazan talal megfelelő helyet magának. Itt kb. tizedannyian élnek, mint fővárosunkban. Ez kb. azt jelenti, hogy tizedannyi embernek van igénye színházra, táncra, ilyen-olyan színvonalas szórakozási lehetőségre. S akkor a gazdasági lehetőségeket még nem is említettük.
Hogy mégis miért maradok itt? Mert idekötnek a barátaim, a hobbym, a munkám.
jocó Creative Commons License 1999.08.27 0 0 14
Sziasztok! Oriási különbség van kedeveseim a föváros a vidéki város és a falu között. 30 éves iskolatalálkozon voltam a nyáron. Külsöleg a különbségek 5-5-5 év. Igénnyesség, pesszimizmus szintugy. Egy tanár házaspár akik még akkor házasodtak össze mikor 6. -os voltam elmesélték, hogy 1 évben 2x jutnak el a fővárosba, külföldön még nem voltak. Felneveltek 2 gyereket, épitkeztek, de a gyerekek nem akarnak ott maradni. Most ott a nagy ház és ketten vannak benne. Azt hiszem ez tipikus példa Mo-gon. Bátyám ugyanigy járt a házépitéssel. A dunántul osztrákokhoz és a balatonhoz közel esö részét meglepték a németek és az osztrákok. Felvásárolják a falvak házait, számitván ha unio leszünk többet ér, illetve itt a nyugdijábol jobban megél. Elvesziti a varázsát. Keleten még vannak csodálatos falvak, aranyos városok. Lappantyunak teljesen igazat adok, azzal a különbséggel, hogy én már elvesztettem a gyökereimet és nem érzem otthonomnak falumat. Igaz én is 14 évesen kerültem el, régi barátaim, iskolatársaim közül 3an élnek még a faluban de gyerekeik már nekik sem marad ott. Lehet nosztalgiázni, de munka és szorakozási, sőt vásárlási lehetőség csak nagyvárosokban és a fövárosban biztositott legmagasabb fokon. A kényelem, a közelség és a lehetőség a 3 meghatározó kategoria.
jocó
oops Creative Commons License 1999.08.27 0 0 13
Szinten zenesz... Falu, onnan 14 évesen kisvárosba, onnan 18 évesen Bpest. 8 év alatt 10 helyen... Körbelaktam Pestet is és Budát is. Amikor idekerültem (utálom a felmegyek, feljöttem Pestre, és a lemegyek vidékre kifejezéseinket! én pl térkép szerint LE...), hónapokig az összes szabadidőmben utaztam a városban, össze-vissza. Kedvencem a 13-as villamos vonala :-))).
Még mindig otthon választok képviselőt, polgármestert, és szeretném ezt még egy ideig kitolni. Pedig a falumban jóformán csak a család van már, a barátságok lazulnak.
Ha kérdeznek vidéki vagyk. Ezért szerintem jobban értem Budapesetet, mint a legtöbb őslakos.

Örülök, hogy vidéki, mert én szükségszerűen megismertem 3 teljesen különböző élet-teret, és hogy hogyan lehet ott élni. Egy Budapesti leélheti úgy az életét, hogy falun csak átutazik, és egész életében egy félresikerült romantikus nosztalgiával gondol a "csendes falusi életre". Ennek ellenére nem vagyok boldog attól, hogy itt vagyok, Pesten. Persze hazugság lenne a "nagy-büdös-város-csak-a-munkám-miatt-vagyok-itt", mert már csak itt tudom elképzelni, hogy legyek...

Hű, ez jó zavaros lehet, dehát ZP ma hajnali 5-ig, vagymi... :)
Lappa, most már nagyon szeretnék veled találkozni ám! Ez a topic a 2. nagyon jó topic-od (hogyeznekemmiértnemjutottazeszembe! :) )

gysmoo Creative Commons License 1999.08.27 0 0 12
Munkahelyileg, gazdaságilag, megélhetésileg, fizetésileg és színházilag mindenképpen jobb a főváros.
Viszon ki nem állhatom az összes kóláshamburgeresmekdonaldszosamerikásmultiplexes egyebet.
KissMe Creative Commons License 1999.08.27 0 0 11
Kedves Lappa!
Szerintem bármikor visszaköltözhetsz a faludba is. A munkahiány mondjuk elég nagy akadály, de ha az megoldódik, akkor ne félj pl. attól, hogy az emberek nem fogadnak vissza stb., mert tudom, hogy én bármikor újra szívesen látnám a barátnőmet tőlünk öt háznyira, nem pedig 200 km-re. És nem vágnám állandóan a fejéhez, hogy "mi az, meguntad a nagy Budapestet, büdös volt" stb., hanem újra mennék vele szórakozni, mindenfelé. Örülnék, ha visszajönne.
A modem és a számítógép a legjobb megoldás. Nekem otthon, a faluban hamarabb volt számítógépes modemem és internet kapcsolatom, mint a munkahelyi gépemen. És nagyon klassz, hogy még mindig van.

Üdv

Lappantyú Creative Commons License 1999.08.27 0 0 10
Én otthonomnak érzem. Csak az a baj, hogy a falut is otthonomnak érzem. És néha elemi erővel tör fel belőlem a vágy, hogy hazaköltözzek. De tudom: otthon már nem megy. Nálam tényleg speciálisabb kicsit a helyzet, hiszen ha vidéki városba kéne visszaköltöznöm, az valószínűleg könnyebb lenne. De a falu azért más.
Főképp abban, hogy nem volna munkám. És ez elég súlyos tényező.
Azért egyszer, majd, valamikor hazamegyek. És veszek otthonra modemet, meg számítógépet és továbbra is kapcsolatban maradok a nagyvilággal... Vagy valami ilyesmi.

Lappa

anarchy Creative Commons License 1999.08.27 0 0 9
Igazából én sem értem miért akkora nagy vágyak netovábbja, sok máshol élőnek, Pestre jönni. Sokan sokszor elmondták már, Pest egy vízfej. És ez nem jó. Ehhez képest semmit nem látok, a régió központok valódi ember megtartó erejének növelése érdekében. Én itt születtem itt érzem lokálpatriótának magam, itt vannak a barátaim. De aki nem itt születik annak idegen város, sokkal könnyebben megutálja lefikázza. Nagyon sokszor pont az a baj a Pesten élőkkel , hogy csak itt élnek, szenvednek de nem érzik otthonuknak, nincs vágyuk a szépítésre a történetének megismerésére. Valaki mondja el nekem a gazdasági előnyökön kívül, mert nem tagadom van olyan terület amiben Pestre érdemes jönni, miért van sok vidékiben a Pest az demenő, én is pesti akarok lenni imidzs?
Én annak örülnék ha aki csak teheti a vidéki központokat fejlesztené és BP vízfelyűségét, zsúfoltságát csökkentené.

Semmi hatalmat senkinek, Pestnek sem, vidéknek sem.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!