Működik még Jánoshalmán malom? Még anyu is hozott -hozatott velem- a "60-asokban 2-3 kiló lisztet, mikor KKHalason nyaraltam. /De rüheltem a cipekedést!/
Nagyanyáink idejében is úgy volt, hogy gyakran átmentek másik településre, más malom lisztjét venni, mert azon a környéken termő búzából más minőségű lisztet őröltek. Ma sincs nagyon másként, csak jóval kevesebb a malom, nagyob területet látnak el.
Egyetlen egy helyen lehet kapni ami nem a Dunántúlon van. Az is a nyócker... :)
Egyébként zalai nagymamám képes volt hajnalban kelni, hogy elgyalogoljon a másik faluba, hogy a réteséhez megfelelő lisztet vegyen, ugyanis a faluban az egyetlen vegyesbolt pont nem annak a malomnak a termékét árusította.
Ne is beszéljünk tésztáról, ez a téma bosszant, és indokoltan bosszant. Szeretem a főtt tésztát, és többnyire magam gyúrom. No, ez az, ami az utóbbi két évben nem ment. Gyúrom, de csak valami szörnyűség sikeredik, ami tapad a deszkához, a kezemhez és a nyújtófához egyaránt. Egy maréknyi liszt kell ahhoz, hogy annyira-amennyire kinyújtsam. Hozzáteszem, hogy ötven éve gyúrok tésztát, tehát nem vagyok kezdő.
Most engem nagyon elkezdett izgatni az általad linkelt oldal alapján a magasan hidratált kenyerek világa. Limara is foglalkozik vele egy kicsit, de korántsem annyira alaposan, mint némelyik amerikai oldal.
Hogy mik vannak!
(Azt hallom, most elég trendi a kenyerezés Amerikában. Állítólag nyíltak kovász hotelek, ahova el lehet vinni a kovászodat gondozásra, amíg üdülsz :))
Nem ismerem ezt a Limarat. De én a Bözsinktől kérdeztem meg, hogy kell kenyeret sütni. Ő pedig a nagymamámtól tanulta. Nem kellett hozzá semmi féle könyv. Régesrégen Stockholmban rendszeresen sütöttem, mert nem lehetett kapni jó kenyeret. Összes barátnőm sütött ez okból. Mindannyian könyv és blog nélkül.
Kösz, de nem az én érdemem. Egy élelmiszer vegyész ismerős mondta társaságban, hogy az élesztőgombák jó "káros E-detektorok", akkor került elő a kovász kérdése. Anno drága, boltban nem kapható volt a (sör)élesztő, ezért házilag az öreg brúgból tornáztatták a kemence sutban /huzatmentes-állandó meleg/ 2-3 napon át a heti kenyér sütéshez.
Ne búsulj! Ugyan az a csapat fújja föl a bucit, csak másképp nevezik, és a kovásszal többet kell kínlódni, mire ugyan annyi össze jön az élesztőgombákból, mint a töményebben.
Az más, hogy a liszt beltartalmával mi történik, de anno szüleim mondták: "Gyorsabb ebéd, több meló!" Vagy ráérősen-lassabban készítjük, vagy többet kell izmozni-dagasztani. "entweder-oder" Ahogy Apu mondta: "Enweder csülök, oder sóder!" :o)