Keresés

Részletes keresés

nagypapi51 Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96679

...basszus, én 129-ért veszem a szomszéd pékségban...

hát ez az! :(

A göböli lisztet én is ennyiért veszem, igaz, hiperben.

 

joy: a jánoshalmi műmalom üzemszerűen sajnos leállt pár éve, csak néha 'fűtik be', akkor ott kell lenni. Baján őrülnek csak a környékben.

Amig a malmok többen voltak, a termőtáj búzáját őrölték, mostanság összeöntik a más-más minőségű alapanyagot, aztán lesz amilyen lesz.

Nem biztos, hogy csak a sikér (szejtán) hiánya az oka a gyengébb lisztnek - meg aztán mennyihez mennyit teszel?

Bevallom, néha a krumpli mellett lisztet is hozok Bécsből...

Előzmény: Vének Tanácsa TM (96677)
joy Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96678

Sztetek val olyan liszt, amit nem lehet följavítani 1-2 kanálnyi búzasikérrel?
:o)

Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96677

No igen :(

 

lehet onlány is rendelni: http://egerszegshop.hu/index.php?route=product/product&product_id=665 ,

de basszus, én 129-ért veszem a szomszéd pékségban :(

Előzmény: nagypapi51 (96669)
joy Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96676

Működik még Jánoshalmán malom?
Még anyu is hozott -hozatott velem- a "60-asokban 2-3 kiló lisztet, mikor KKHalason nyaraltam. /De rüheltem a cipekedést!/

Előzmény: nagypapi51 (96669)
joy Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96675

Nagyanyáink idejében is úgy volt, hogy gyakran átmentek másik településre, más malom lisztjét venni, mert azon a környéken termő búzából más minőségű lisztet őröltek.
Ma sincs nagyon másként, csak jóval kevesebb a malom, nagyob területet látnak el.

nagypapi51 Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96674

a Szabó malomról már olvastam többször, bp-i boltok is árulják, pl. a Groby.

 

Előzmény: ásítósmacska (96671)
beetee Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96673

Revidiálom magam. A Pesti út sem Dunántúl... :)

De a lényegen nem változtat.

Előzmény: beetee (96670)
ásítósmacska Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96672

Ezt is jónak találom...

 

http://www.boldogbrios.hu/

 

 

Előzmény: nagypapi51 (96654)
ásítósmacska Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96671

Ezt a Sz.sztmiklósi malmot is szokták ajánlgatni, egy ugrásnyira van dél-Budától...

 

http://szabomalom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=58

 

pl. itt is olvastam..

http://ilovebalaton.blog.hu/2015/11/12/buzalelke_interju

 

 

Előzmény: nagypapi51 (96669)
beetee Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96670

Egyetlen egy helyen lehet kapni ami nem a Dunántúlon van. Az is a nyócker... :)

 

Egyébként zalai nagymamám képes volt hajnalban kelni, hogy elgyalogoljon a másik faluba, hogy a réteséhez megfelelő lisztet vegyen, ugyanis a faluban az egyetlen vegyesbolt pont nem annak a malomnak a termékét árusította.

Előzmény: Vének Tanácsa TM (96668)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96669

Az is jó, ha az Őrségben járok, szoktam hozni - Bp-en sajna nem kapni.

Detto mint a jánoshalmai liszt, csak Bácskában kapni.

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (96668)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96668

Tüskeszentpéteri, csakis.

Előzmény: nagypapi51 (96666)
joy Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96667
Előzmény: GPF (96661)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96666

Milyen lisztet használsz? Ha 'nagymamát', akkor cseréld le gyermelyire, v. göbölire. Mindkettő jobb.

 

Előzmény: Csimpolya (96663)
joy Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96665

Pékségben könnyű.

Előzmény: Törölt nick (96659)
beetee Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96664

Az a speciális, vágást ejtő kézi készülék tetszik... :)

Előzmény: Törölt nick (96659)
Csimpolya Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96663

Ne is beszéljünk tésztáról, ez a téma bosszant, és indokoltan bosszant. Szeretem a főtt tésztát, és többnyire magam gyúrom. No, ez az, ami az utóbbi két évben nem ment. Gyúrom, de csak valami szörnyűség sikeredik, ami tapad a deszkához, a kezemhez és a nyújtófához egyaránt. Egy maréknyi liszt kell ahhoz, hogy annyira-amennyire kinyújtsam. Hozzáteszem, hogy ötven éve gyúrok tésztát, tehát nem vagyok kezdő. 

Előzmény: GPF (96661)
öreg_néne_b Creative Commons License 2017.02.20 0 0 96662

Nálunk is vannak nagyon jó búzák, csak kereslet nincs rá. A malmoknak egy szempont létezik: olcsó legyen. 

Előzmény: Törölt nick (96658)
GPF Creative Commons License 2017.02.19 0 0 96661

Hú, mintha nem is tészta lenne, hanem valami horrorfilm élőlénye.

Ilyet még nem láttam. Szerintem esély sincs nálunk erre. Lehet, hogy tényleg tud valamit az a liszt.

 

Persze, erről is azt hisszük, hogy a mi lisztünk a legjobb...

Előzmény: Törölt nick (96658)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.02.19 0 0 96660

...Összes barátnőm sütött ez okból. Mindannyian könyv és blog nélkül...

Persze, Gutenberg, és  Vint Cerf előtt is volt élet, csak hajlamosak vagyunk erről elfelejtkezni. :)

 

 

Előzmény: Boszorka (96656)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.19 0 0 96659
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.19 0 0 96658

:) :)

 

Nézd meg ezt a tésztát:  https://www.youtube.com/watch?v=PU6zJ58BOnM

 

Amerikában egyébként nagyon jó búzához van hozzáférés, olyanhoz, amiről Európában nem is álmodnak. Fennsíki, téli búzafajták, magas sikértartalommal.

Előzmény: GPF (96657)
GPF Creative Commons License 2017.02.19 0 0 96657

Most engem nagyon elkezdett izgatni az általad linkelt oldal alapján a magasan hidratált kenyerek világa. Limara is foglalkozik vele egy kicsit, de korántsem annyira alaposan, mint némelyik amerikai oldal.

 

Hogy mik vannak!

 

(Azt hallom, most elég trendi a kenyerezés Amerikában. Állítólag nyíltak kovász hotelek, ahova el lehet vinni a kovászodat gondozásra, amíg üdülsz :))

Előzmény: Törölt nick (96655)
Boszorka Creative Commons License 2017.02.19 0 0 96656

Nem ismerem ezt a Limarat. De én a Bözsinktől kérdeztem meg, hogy kell kenyeret sütni. Ő pedig a nagymamámtól tanulta. Nem kellett hozzá semmi féle könyv. Régesrégen Stockholmban rendszeresen sütöttem, mert nem lehetett kapni jó kenyeret. Összes barátnőm sütött ez okból. Mindannyian könyv és blog nélkül.

Előzmény: nagypapi51 (96654)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.19 0 1 96655

Valóban nagyon jó Limara blogja, de azért elég erős túlzásnak tartom, amit mondasz. :)

Előzmény: nagypapi51 (96654)
nagypapi51 Creative Commons License 2017.02.19 0 0 96654

Nem kell ide könyv, ami Limara honlapján nincs fenn, azt kenyér ügyben nem is érdemes tudni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (96653)
Törölt nick Creative Commons License 2017.02.19 0 0 96653

Ne add fel! Ez az egyik legjobb könyv a témában:

 

https://www.amazon.com/Artisan-Baking-Maggie-Glezer/dp/1579652913

Előzmény: ZsuR (96651)
joy Creative Commons License 2017.02.18 0 0 96652

Kösz, de nem az én érdemem.
Egy élelmiszer vegyész ismerős mondta társaságban, hogy az élesztőgombák jó "káros E-detektorok", akkor került elő a kovász kérdése. Anno drága, boltban nem kapható volt a (sör)élesztő, ezért házilag az öreg brúgból tornáztatták a kemence sutban /huzatmentes-állandó meleg/ 2-3 napon át a heti kenyér sütéshez.

Előzmény: ZsuR (96651)
ZsuR Creative Commons License 2017.02.18 0 0 96651

Koszonom Joy - megvigasztaltal! :))  Eleszto!!!  Le a kovasszal!!! :))

Előzmény: joy (96650)
joy Creative Commons License 2017.02.18 0 0 96650

Ne búsulj!
Ugyan az a csapat fújja föl a bucit, csak másképp nevezik, és a kovásszal többet kell kínlódni, mire ugyan annyi össze jön az élesztőgombákból, mint a töményebben.

Az más, hogy a liszt beltartalmával mi történik, de anno szüleim mondták:
"Gyorsabb ebéd, több meló!"
Vagy ráérősen-lassabban készítjük, vagy többet kell izmozni-dagasztani.
"entweder-oder"
Ahogy Apu mondta:
"Enweder csülök, oder sóder!"
:o)

Előzmény: ZsuR (96649)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!