Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Vettem 500 kg szőlőt. lebogyóztuk, daráltuk. 300kg-ot préseltük, a must tartályba bornak, a prés pedig hordóba.
200 kg ment cefrének, ami kiforrt. Utána kinyomkodtam, a levét kifőztem, a bogyó ment hordóba a többi mellé és irány a főzde :) Tavaly nagyon finom lett a törköly is.
Eltelt 2 nap most reggel mértem , 2,8- ról felkúszott 3,0-ra ez így jó lesz, hozzáadtam a pektinbontót és 1% napfényt. Jó egy hét múlva tudom főzni , szépen hűtve pont főzhető lesz.
A cefrében lévő pár deka élesztősejt a hozzáadott foszforsav mennyiségéhez képest elhanyagolható mennyiségű foszfort használ fel a saját sejtjeinek építésére.
Ha "ragaszkodik" a magjához, akkor kb. 75%, hogy veres szilva. Régen nagyon kedvelt alanyfajta volt. embertelen mennyiséget terem, igen erőteljes növekedésű a fája. Mivel nem magvaváló, így nem "piacos", lassan kikopott a termesztésből. Pedig igen finom szilvafajta.
"Megeszi"! A legtöbb növényi sejtnek (és élesztősejtnek) nagyobb mennyiségű foszforra van szüksége, mint kénre. Ként rendszerint az enzimek felépítésére, és kis mennyiségben aminosav szintézisre használnak. Jóval több fogy a foszforból Az beépül a sejtfalba is.
A kénes-retkes szagosodás egyébként baktériumos anaerob erjedés eredménye. Ha tisztán cefrézel, kicsi az esélye a rothadást okozó bacik elszaporodásának.
Nekünk szerintem nem okoz gondot ez a fehér hártya , egyszer leszedtem egy evőkanállal és semleges ízű valami ,úgy gondolom nem visz bele semmi rossz ízt. A boroknál biztos gond,hogy úszkál valami és ott lehet a hosszú idő alatt valami ízhiba. Biztos sok fajtája lehet ennek is.
A fehér réteg nem biztos, hogy pimpó vagy penész, lehet élesztőhártya is, melegben könnyen kialakul. Úgy, mint a darabban tartott bor tetején, vagy a sherry készítésénél.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szép illatos ? Kíváncsian várom az előszesz mennyiségét. Az enyém nagy része is érett volt, sőt szedtem sok aszalódottat is az mint valami mazsolás aszus csoda. Nagyon nagy szakirodalma van ennek a gyógynövénynek csinálnak ebből a lekvártól az ivólevig mindent , mondjuk ez, amit én szedtem, nem a vad, ez valami nemes ültetvény.
Azt nem tudom,de leírom, hogy csinálom most. Én ittam és nagyon finom tud lenni, órákig lehet csodálni az illatát.
Érett gyümölcs leszedni , zöld szártól elválasztani, állítólag nem jó, de én szétrágtam és semmi rossz íze nem volt, de higgyük el. Nabiti rettenetessel szedtem ki ,nem könnyű, de meg lehet csinálni.Gyönyörű édeskés mazsolás egyedi illat már a kezdettől az egész bogyó az ültetvényen a növény a tintás, kékes, pirosas, nagyon elvarázsolt az egész úgy ahogy van! Savat beállítani , élesztőtáp és élesztő, hűtöm zacskóba jeges flakonnal, mert szinte lehetetlen lemosni.Szépen forr pektinbontót még nem tudom, hogy rakok e, de valószínű kicsit később. A napfényt tervezem ,de nem sokat 1% . Alapból 4-5 litert ad mázsánként állítólag. Akinek lehetősége van főzzön , ne menjen veszendőbe , hasznosítsuk ezt a természet csodáját! Ja még valami , ha érzékeny valaki rá ne sokat egyen belőle ,mert hasmenés a vége, nekem későn szóltak!