angi8-nak. Milyen géped van, azt írod, hogy nem akarja forgatni a lapátot! Van olyan gép ami a start után húsz percig előmelegít, addig viszont nem forgat csak utána. Azt hiszem Hauser a márka ami van a családomba is, engem speciel megszívatott rendesen, hosszas telefonálgatás után derült csak ki az igazság. Más: nem olyan régen irtam a receptet, a vízmennyiséget elcsesztem, helyesen 400 ml-
Az én gépemmel is ez a gond, nem forgat, akkor sem ha kiveszem az üstöt, akkor sem ha bennvan az üst, lapáttal vagy nélküle!
Beszéltem most telefonon egy szerelővel. Kérdése volt: Hallom e hogy megy a motor? Ha nem, vagy nagyon csúnya hangokat ad, akkor valószínű motor hiba lesz. Ha hallom a motort, akkor vagy szintén motorhiba vagy ha szerencsém van akkor "csak" a fogaskerekek mozdultak el (ezt tartotta valószínűbbnek az én esetemben) amik hajtják, amit bármelyik szerelő helyre tud tenni. ha motor rossz akkor jó drága egy új és nem is biztos hogy tudnak szerezni. HA EZ A BAJ AKKOR ÉN KUKÁRA ÍTÉLEM AZ ENYÉMET!
Én ma vagy holnap leviszem a szerelőhöz és meglátjuk mi történt, meg is írom.
Etna köszönöm a választ, csak most látogattam vissza ide. Na, ezt a francia pirítós receptet még sosem próbáltam, de jól hangzik, mindenképp kipróbálom legközelebb:D Köszi
Néhány korábbi hozzászólásomban leírt receptek, tanácsok stb., kizárólag azért, hogy ne kelljen keresgélni:-))
591.hsz sütik 581.hsz mitől süllyed meg a cipó 466.hsz programok 377.hsz francia kenyér recept 370.hsz alaprecept és a Langalló, Pompos, Pizza receptje (erről a 300-as hsz-ben is lehet olvasni ... a sót kihagytam a fokhagymás tejfölből, természetesen só is kell bele!)
367.hsz 1/2 kg-os kenyérhez szükséges mennyiségek, itt szúrtam be egy fotót a szerintem legjobb gyorsélesztőről (SAF francia) is
359.hsz pizzatészta bekészítéséről fotó 332.hsz általános tanácsok 305.hsz receptek 291.hsz fűszeres, olasz stb. kenyerek receptje
Köszönöm a segítséget " étolajos"kipróbálom a receptedet, de ételízesítők nélkül,ugyanis azok is tele vannak "E" betűs anyagokkal ami nem biztos,hogy egészséges.Újabban 1 kg-s kenyerekkel kisérletezek s variálom a liszteket is.Nekem az egylapátos Clatronik nagyon bevált,bár még csak egy hónapos tapasztalatom van.A legfontosabb a liszt és a folyadék aránya,ezt nehéz eltalálni, s akkor nem esik be a teteje.Az élesztőkkel nincs bajom egyharmadát teszem bele. /5dkg- nak/.Ehhez a tipúshoz bevált recepteket szivesen kipróbálnék bármilyen lisztből is legyen összeállitva.Köszönöm CSVili
Csak beugrottam, időtlen idők óta sütöm a kenyeret géppel. Clatronic egykanalas gép. 75 dkg "tescos" BL 55-ös liszt, és csak az. Én mindenhez ételízesítőt használok só helyett, igy a kenyérbe is azt rakok, 4-5 teáskanál szinü só, másfél evőkanál cukor, másfél teáskanál francia élesztő. Azt a baromságot, hogy egy cacskó élesztő felejtsétek el.Ahány élesztő, annyi súlyu csomagolás, és annyi féle minőség. Eddig a mérőkanálról beszéltem, legvégén három nagyobb rendes evőkanál étolaj. 5-ös fokozat 2,55 perc. 10-ből egyet szoktam rontani. Természetesen a víz jön bele előszőr, 320 mili liter körüli de ahány mérőedény annyi féle mennyiség.Egy picit több víz akkor beesik a kenyér teteje, ha kevés a víz akkor nem kel meg rendesen. Minden összetevő sokat határoz a kenyér minőségén, ki kell tapasztalni. Jó sütkétezést.
Lehet, be van ragadva az üst tengelye. Üresen tanácsos megforgatni a tengelyt. Lehet a tengelynél a simeringbe egy pár csepp étolajat csepegtetni. Amikor elkészül a kenyér, utána az üstbe vizet kell tölteni, hogy a benne levő lerakódás felázzon.Az üst eltevése előtt megforgatni az üst tengelyét.
Ha végképp nem boldogulsz, kell egy új üstöt vásárolni.
Sziasztok! Hauser kenyérsütőnk 1 évi állás után újra elővettük. A dagasztással nagyon erőlködik a motor és a második kavarási fázisban meg is áll, és nem bír tovább menni. Tudnátok tanácsot adni, hogy hogy lehet házilag megjavítani?
Sajna a csuklóm nem bírja a dagasztást, így nálam az ilyen előre bedagasztott variáció szóba sem jöhet, legfeljebb, ha a férjem megcsinálja (szerencsére ő is szeret főzni, sütni, csak ritkán ér rá), ezért is kaptam anno a kenyérsütőt:-))
Köszi az ötletet. Van az enyémen olyan program ("Bake"), ami csak 1 óra. Ez éppen az olyan előre elkészített, megkelesztett tésztákhoz jó, amilyet az előző hozzászólásom végén írtam le. Vagyis nem kever, nem dagaszt, csak süt. Persze először az alapprogrammal (közel 3 óra) sütöttem, majd utána jöttem rá, hogy gyorsabban is megoldható a dolog. :-)
A leírt 600 grammos kenyér 1,1 pohár vízzel is jó (ahogy megadtam), de 1,25-tel még jobb. Úgy vettem észre, hogy a víz mennyisége nagyon fontos: ha túl sok kerül bele, akkor a kenyér a sütés során összeeshet, illetve a belseje ragacsos marad; ha túl kevés, akkor tömörebb lesz, és nem tartja meg a frissességét olyan sokáig (bár 1-2 nap alatt úgyis elfogy). Az optimális vízmennyiséget egyénileg kell kikísérletezni, hiszen a liszt minősége és sütő típusa is befolyásolhatja. Nem tudom, hogy mennyire standardizált a pohárméret, ezért jelzem, hogy az enyém 230 ml-es. A kenyér árát olcsóbb zabpehely használatával 215 Ft-ról 180 Ft-ra tudtam csökkenteni (1 kg-ra számítva 300 Ft). Először ugyanott vettem a zabpelyhet, ahol a gépet; csak egy német (Kölln) zabpehely volt, ami 530 Ft (500g). Majd az ALDI-ban sikerült venni 159 Ft-ért (ez is 500g). A teljes kiőrlésű rozsliszt helyettesíthető teljes kiörlésű tönkölybúzaliszttel. Később kipróbáltam, hogy hagyományos élesztőt használok. A kenyérsütő használati útmutatója szerint csak porélesztőt szabad használni, ezért – bár így sokkal idő- és munkaigényesebb – egy külön edényben összekeverem a száraz hozzávalókat, majd hozzáteszem a langyos cukros vízben feloldott élesztőt. Kézzel összegyúrom. A kenyértésztát átteszem sütőgép edényébe (a keverőlapátot kiveszem előtte!), egész éjszaka hagyom kelni, majd másnap reggel sütöm meg. Előnye, hogy egyrészt szebben kel meg a tészta, másrészt nem kell sütés után a keverőlapát eltávolításával bíbelődni.
Sziasztok! valami almás kenyér, vagy kenyérben süthető almás receptetek nincs véletlenül? Van itthon rengeteg felesleges almám, de nem akarok vele sokat vesződni.
:-)) Kedves Contributor! Szépen összefoglaltad, hogy mi is az otthoni kenyérsütés, ill. a kenyérsütőgép használatának (egyáltalán "létének") értelme, haszna!!!!
Ha van rajta gyors program, azt is próbáld ki, én különösebb eltérést nem véltem felfedezni az alap (több mint 3 órás) és a gyors (alig 2 órás) progi eredményeképpen elkészült kenyér között. Ez a következő előny: a gyorsprogin, mire megérkezik a váratlanul bejelentkezett vendégsereg, már az asztalon illatozhat a különleges hozzávalókból/adalékokkal készített egészséges házikenyér, pl. szendvicsként stb.stb.
Sziasztok! A topicot olvasva kedvet kaptam arra, hogy most már én is vegyek egy elektromos kenyérsütőt. Igazából évek óta terveztem, de eleinte 15-20 ezer forintba került, amit sokalltam érte. Néhány hete viszont az egyik hiperben akciós áron csak 8990 forintért árultak egy alapgépet (gondoltam kezdetnek ez is megfelel). Vannak pozitív és negatív tapasztalataim, de mindent összevetve nem bánom, hogy megvettem. Jó például, hogy a használati útmutató sok receptet tartalmaz (a legizgalmasabb talán a reszelt sárgarépás, de van banános is). A készülék méretéhez képest (ami nagy) csalódást okozott a kivehető, tapadásgátló bevonattal ellátott sütőkosár mérete (ami kicsi). Az első kenyerem elég jól sikerült ahhoz képest, hogy az első volt :-). A súlya csak 560 g lett, pedig a géphez adott füzet szerint 700 g-osnak kellett volna lennie. Még csak egy negatívumot tudok említeni, nevezetesen azt, hogy a dagasztás-sütés során (ami közel 3 óra!) nem túl kellemes élesztőszag tölti be a konyhát (bár most, hogy jön a tavasz, nyitva lehet a konyhaablak végig a sütés alatt). Úgy számoltam, hogy 1-2 év alatt (attól függően, hogy milyen kenyeret, és milyen gyakran süt az ember) hozza be az árát. Végül egy recept (600 grammos /1 órával sütés után mérve/ kenyér lesz): 1,1 pohár langyos víz, 1 ek olivaolaj, só ízlés szerint (én egy csapott tk sót teszek hozzá, így sótlan lesz a kenyér, de egészséges :-)), 1 kockacukor, késhegynyi őrölt rozmaring (vagy kömény, aki szereti), 2,5 pohár BL80 liszt, 1 pohár teljes kiőrlésű rozsliszt, 1/3 pohár zabpehely, 10 gramm instant porélesztő. Költsége: 215 Ft (1 kg-ra számítva 360 Ft). A kenyérsütő fő előnyei: kiélheti az ember a kreativitását (szinte csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek); tudod, hogy miből készült (nem eszel annyi E-anyagot, csökkentheted a sófogyasztásodat /amiben mi magyarok élen járunk/); a 3 napos ünnepek végén is ehetsz friss kenyeret :-).
Clatronic BBA 2866 /egylapátos gépem van/ ehhez vettem 10kg BL-80 as kenyérlisztet.Tud e valaki kipróbált receptet adni ehhez a tipushoz ? 70-75 dk kenyeret szoktam sütni.Egészségesebb hozzávalókból is lehet.Köszönöm.
Ha nincs teljesen megkelve, rágós, akkor a hiba általában az, hogy túl vizes a tészta, vagy valami miatt nem keverte rendesen össze a gép a tésztát.
Az 591-es hsz-ben írtam recepteket, általában vegyesen szokták használni (pl: 400 fehér búza+160 rozs), mert a tiszta teljes kiőrlésű rozsból készült kenyér elég kemény.
Javaslom, hogy ha látsz itt receptet mentsd el magadnak a gépedre egy fájlban, akkor nem kell kérdezni, mert hirtelen a sok hozzászólás közül elég nehéz megtalálni azt amelyikre éppen szükséged van.
Ha nem akarod fehér, vagy teljes kiőrlésű búzaliszttel keverni, esetleg próbáld a sima fehér rozsliszttel (a jele RL 60-as), vagy a világossal (RL 90-es) és ehhez adj sötét "barna" rozslisztet (RL125-ös) vagy teljes kiőrlésű rozslisztet (RL-190-es). Bár még nem próbáltam, de ha ezt a kétféle rozslisztet kevered, hátha jobb lesz az eredmény.
A fehérből legyen több, pl. 35 dkg fehér rozsliszt+15 dkg teljes rozs vagy ilyesmi. Én spec. tejsavóport nem használnék.. de hát ízlések és pofonok:-)
Használd az 591-esben a mézes teljes kiőrlésű kenyérnél megadott receptet. De ha jól emlékszem ebben írtam a barna kenyér receptet is (én még nem próbáltam).
Egyébként csak megjegyzem, hogy a hazipatika.com-on most jelent meg egy cikk arról, hogy a Lund Egyetem kutatói kimutatták, hogy a fehér rozsliszt jobb inzulin- és cukorháztartást eredményez, mint a korpát tartalmazó búzakenyér, tehát nem feltétlenül a teljes kiőrlésű rozsliszt a jó, hanem a fehér, vagy világos rozsliszt is!
Eddig teljes örlésű búzával csináltam a kenyeret és jó is lett. Kb 500 g liszthez adtam 300 ml vizet, kevés élesztőt, mézet, sót, olajat. Most áttértem a rozslisztre és nem jó a kenyér. Túl puha lesz, szétmálik a szeletelésnél. Igaz többet próbáltam sütni 650 g liszt és 400 ml víz, két kanál méz, élesztő, só Már a tésztája sem az igazi, olyan mint a csíriz, nehezen gyúrja a gép. Megdagad, megkel, igaz barázdás a teteje de azért jól mutat. Viszont ha szeletelem szétesik. Mi lehet a gond? http://bit.ly/dq9tic
A Dacia példát arra értettem, hogy nem tudod eldönteni, hogy melyik gép a legjobb, mert ez mindig attól függ, hogy adott ember az adott kenyérsütőjével mennyire van megelégedve. Tehát nem két különböző, hanem két AZONOS gépre gondoltam! Van aki esküszik a Hausmeisterre (nekem is ilyen van, max 2,5 fontot - 1,2-1,3 kg-t tud), van akinek nem jött be, mert fehér a kenyér teteje meg stb.stb. ... de az enyém nem fehér, tökéletes, korábban fotókat is tettem be, a használatijában lévő recepteket már sokan kipróbálták, elégedettek voltak ... na szóval nem egyszerű történet:-))
Ja még egy példa: a mi Thomson tévénket Japánban szerelték össze (Made in Japan) az öcsémét Kínában, szerintem a Thomson szuper, szerinte elmegy... ezek alapján vennél Thomson tévét? Max. ha megnézed, hogy hol gyártották:-)) Sok ilyen példa van.
A 40 ezer szerintem is nagyon jó ár, igaz ott meg a márkanevet kell megfizetni, de időnként előfordul, hogy a márka valóban minőséget is jelent, bár ennek a fordítottjával is találkoztam már:-)
Majd írd meg, hogy végül melyik gépet választottad és milyen lett az első kenyér!
Off: Ez a Dacia példa nem tökéletes. :-( Működik az enyém, csak nem olyan jó. A Daciával is és a Bentleyvel is eljutsz a célba, csak nem mindegy közben hogyan éled meg az utat. :-) ON
Mostmás csak egy nagyobb kenyeret sütni tudó Panasonic kellene. Megérne 40 körüli árat.