Keresés

Részletes keresés

3x Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9186

Igen, mert e szerint nekem van igazam:-)

Előzmény: vrobee (9185)
vrobee Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9185

Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdenem :)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_nyelv#Mondattan

Előzmény: 3x (9182)
vrobee Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9184

fókuszban  fókusz van

Előzmény: vrobee (9183)
vrobee Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9183

Mit nézzünk rajta? Hogy a szórend ugyanaz, csak az egyikben fókuszban az egyik szón, amin a másikban nincs?

A szerinted semleges mondatot nekem nem sikerül külön fókusz nélkül kimondanom.

Előzmény: 3x (9182)
3x Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9182

Annyit kommentálnék, hogy felállítottál egy koncepciót és azt a megfelelő szavak aláhúzásával alátámasztottad:

 

Pista Marcsinak dobja a labdát.  -- Szerintem ez a semleges, én így mondanám, ha semmi érdekesség nincs*:

 

A többiben valami általában ki van emelve.

 

Marcsinak dobja Pista a labdát -- és nem Lillának.

Pista Marcsinak dobja a labdát -- és nem Lillának. Fontos, hogy Pista dobja. (Pista Marcsinak

 

Oppá, nézzük csak meg ezt, amiben Marcsi van aláhúzva :-)))

Előzmény: vrobee (9180)
wawabagus Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9181

Köszi mindenkinek a segítséget!!!

vrobee Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9180

Jók a példáid, rágtam őket egy darabig, és a következőkre jutottam.

(Lehet spanyolviasz, és lehet butaság - kommentáljátok légyszi!)

 

Két dolog is meghatározó. A szavak sorrendje, és hogy van-e külön kiemelt (hangsúlyozott) mondatrész. Ezek valamennyire összefüggnek, de nem teljesen.

A kiemelt szó hordozza a legtöbb információt.

Ha a kiemelt szó a második helyen áll, akkor az első helyen álló szó fontosabb (több információt hordoz), mint a harmadik.

 

Pista Marcsinak dobja a labdát.  -- Szerintem ez a semleges, én így mondanám, ha semmi érdekesség nincs*:

 

A többiben valami általában ki van emelve.

 

Marcsinak dobja Pista a labdát -- és nem Lillának.

Pista Marcsinak dobja a labdát -- és nem Lillának. Fontos, hogy Pista dobja. (Pista Marcsinak dobja a labdát, Lillának Béla)

Pista a labdát Marcsinak dobja -- és nem Lillának. Amit dob, az a labda és nem egy frizbi. (Pista a labdát Marcsinak dobja, a frizbit Lillának.)

 

Pista dobja a labdát Marcsinak. -- és nem Béla.

Marcsinak Pista dobja a labdát -- és nem Béla. Fontos még, hogy Marcsinak dobja. (Marcsinak Pista dobja a labdát, Lillának Béla)

A labdát Pista dobja Marcsinak. -- és nem Béle. Fontos még, hogy nem frizbit.

 

Pista a labdát dobja Marcsinak -- és nem egy frizbit.

Pista Marcsinak a labdát dobja -- és nem egy frizbit. Fontos még, hogy nem Lillának dobja.

 

Pista dobja a labdát Marcsinak -- és nem gurítja

 

Lehet két hangsúly is:

Pista dobja Marcsinak a labdát. -- És nem Béla dobja Lillának.

A labdát Pista dobja Marcsinak -- És nem Béla dobja Lillának.

...

 

De a legérdekesebb:

Dobja Pista a labdát Marcsinak

... -- Ezzel gyakorlatilag folyamatos jelenidőt fejeznek ki.

[Éppen] dobja Pista a labdát Marcsinak, amikor észreveszi, hogy közelít felé a frizbi.

 

Amikor a Pista van a mondat végén, vagy amikor a hangsúlyos labdát áll elöl, az erősen tájnyelvi jellegű szerintem.

 

---

3x,

*Pista dobja a labdát Marcsinak -- ez szerintem semmiképp sem a default. Vagy a Pista, vagy a dobja ki van emelve.

Előzmény: NevemTeve (9165)
3x Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9179

Szerintem a helyesírás mellett a szórendet és a kiejtést is akadémiailag kéne szabályozni, amely elsőre kicsit elitista és nyelvtannáci koncepciónak tűnhet, de a nyelv akkor ér valami, akkor használható és tanítható legjobban, ha egységes és következetes.

 

Nem tudom mit jelent, hogy egy nyelv "ér valamit", de a fenti állítás valóban véleményes, és véleményem szerint téves. Minden nyelv "egységes és következetes", hiszen ha nem lenne az, akkor a következő hozzászólásod azzal kezdődne, hogy magyarázzam meg mit akartam mondani ezzel a hosszú mondatommal, mert egy szót sem értesz belőle. Mivel megértetted, mondhatjuk, hogy a nyelv(ünk) - mint minden másik nyelv - igenis egységes és következetes. Viszont a "vöröshagyma" Erdélyben a  (pesti) lila hagymát jelöli, és ez súlyos problémákat vet fel.

Előzmény: Atom-anti (9178)
Atom-anti Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9178

Elég korrekt elméletnek tűnik, pláne ahhoz képest, hogy saját kútfőből van. Feltéve, hogy egyébként helyes, egyetlen hátránya, hogy csak az "alap" szórend kérdésében igazít el, "szokatlan" szórend esetén nem segít.

 

Ha nyelvész lennék, valahogy úgy kezdenék neki a magyar szórend szabályrendszerének, hogy bármelyik szó szerepelhet bárhol a mondatban, KIVÉVE a kivételek, amelyek nem cserélhetők fel, nem szakíthatók el egymástól, másik szótól, mondatrésztől. Annyi kiegészítés még szükséges lenne, hogy az alap szórendet külön definiálnám, valami olyasmi módszerrel, hogy érzelmileg semleges legyen a mondat és ne hangsúlyozzon semmit. Valahogy így nagy vonalakban. Részleteiben viszont nagyon nehéz lehet következetesen egy ilyen átfogó elméletet kidolgozni. Elég nagy baj, hogy még nem publikáltak ilyet. Szerintem a helyesírás mellett a szórendet és a kiejtést is akadémiailag kéne szabályozni, amely elsőre kicsit elitista és nyelvtannáci koncepciónak tűnhet, de a nyelv akkor ér valami, akkor használható és tanítható legjobban, ha egységes és következetes.

Előzmény: e_laca (9177)
e_laca Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9177

Szerintem a magyar alapszórend:

[téma] + [igeelőke] + állítmány + [az összes többi]

Az "igeelőke" leginkább igekötő. Tudniillik a magyar igének van egy enklitikus tulajdonsága: szeret hangsúlytalan lenni, és valamihez odasimulni. Az igekötőhöz pl. annyira, hogy évszázadok óta egybe is írjuk vele. (Ez az elmélet nem szól a helyesírásról, az egy külön dolog; az igekötő külön szónak számít.)
Igeelőke lehet határozatlan tárgy is (néha határozott is: nyakát szegi), sőt az összetett állítmány névszói része is az.

Ha nincs igeelőke, az általában egy folyamatos (folyamatban lévő) dolgot jelent. (Ezek a példamondatok is ilyenek.) A névszói állítmány is ez az eset (a levés is egy folyamatos dolog).

A "témában" ugyanazok állhatnak, mint "az összes többi"-ben, de ezt két helyre nem írhattam. Azért írtam "témá"-t, mert érzésem szerint, ha valami így a mondat elején van, akkor az egy téma+réma mondat lesz, hasonló egy japán は(wa)-s mondathoz.
(Általában. Ebben a példában azért valamit - elsősorban az alanyt - a dobja elé hoznám e nélkül az érzés nélkül. Vagy mit tudom én, lehet azt is témának nevezni.)

A "szokatlan szórend" egyik fajtája, amikor egy mondatrészre hangsúlyt helyezünk, azt szembeállítva a többi lehetőséggel. (Ezt hívják fókusznak?) Ekkor az ige ehhez fog simulni, az előke meg megy "az összes többi" közé (esetleg a "témába"). A tagadó mondat is ilyen: a nem szócska (magában, vagy a tagadott mondatrésszel együtt, ha az nem az állítmány) hátraszorítja az előkét (nem csinálom meg).

A példamondatok közül az utolsó hat "alapszórendű" e szerint az elmélet szerint. De nekem mégis szokatlan, mert túl sok van az ige után, előtte meg semmi. Ezért vagy, mint előbb írtam (Pista dobja ... = téma?), vagy tennék oda egy igekötőt: Odadobja ...

Az összes többi mondatban, ami közvetlenül a dobja előtt van, az a fókusz(?): Marcsinak Pista dobja a labdát (nem Béla), vagy Pista Marcsinak a labdát dobja (nem a partjelzőzászlót).  A Pista dobja kezdetű mondatokat kétféleképpen is lehet értelmezni. A különbség: ahol fókusz van, ott a dobja hangsúlytalan.

Ez az elmélet az agyam szüleménye, lehet szétszedni, és főleg jobb elnevezéseket találni.

Előzmény: NevemTeve (9165)
Atom-anti Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9176

Nagyon szépen írsz magyarul. Szeretnénk mi így tudni japánul. Nagyon finom kérdéseket és különbségeket vetsz fel. Az ilyen dolgokat egy átlagos, született magyar észre sem veszi és még annyira sem tudja ezeket, mint te. Magyar létemre magam is elkövetek a tiédhez hasonló mondatbeli hibákat, mert összezavarták a fejem a némettel és angollal. Legfeljebb nyelvtantanárok érzékenyek ezekre a szórendi apróságokra. Akadémiai szinten fontosak ezek, vagy ha egy egész ország elé állsz ki beszédet tartani. Nem is tudom, publikáltak-e egyáltalán a magyar mondat szórendjére vonatkozóan átfogó írást. A magyarul tanuló németeknek régen ajánlottak egy könyvet, de az csak a német-magyar különbségekre tért ki.

 

Egy javaslatom van, amivel fejleszthetnéd a magyar szórended. Miután megfogalmaztad a mondatot magyarul, próbáld meg úgy átfogalmazni, hogy benne legyen minden, amit mondani akartál, de mégis álljon a legkevesebb szóból. Ha pl. "nekem tanulni" szavak vannak a mondatban, azt olvasszd össze "tanul+nom" alakká. Ha felesleges egy szó, (akkor) vedd ki. Így nagyon tömörek lesznek a mondataid, és nagyobb valószínűséggel helyesebbek. A kevesebb, de jobban ragozott szó kisebb veszéllyel pakolgatható a mondaton belül.

Előzmény: Hyuji (9129)
Trebitsch Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9175

Szia!

 

"A: Meddig maradsz Budapesten?"

 

Ez egy időpontot kérdez, a távozás időpontját.  A kérdésre a helyes válasz, hogy "Év végéig"

 

 

 

"B: Mennyi ideig maradsz Budapesten?"

 

Ez pedig időtartamot kérdez, tehát a helyes válasz erre, hogy "Még egy évig".

 

Az élő beszédben természetesen nem ilyen szigorú a dolog, vidáman helyettesíti egyik a másikat.

 

 

C: Hetfoig megirom a hazi feladatot

versus

Hetfore megirom a hazi feladatot

 

ugyanazt jelentik, csak hangulati különbség van közöttük. Mind a kettő használható; az első inkább halogatja azt a leckét, a második nem annyira. :)

Előzmény: Hyuji (9172)
v79benno Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9174

Ezek árnyalatok szerintem mindkét esetben. A meddig/mennyi ideig között nehezen tudnék hirtelen nagy különbséget mondani, legfeljebb talán az utóbbi formálisabb, hétköznapi élőbeszédben inkább az előbbi fordulhatna elő.

 

Az utóbbi esetben viszont lenni látszik egy finom jelentéskülönbség: a "hétfőre" megírom azt jelenti, hogy hétfőre kész lesz, de annál előbb aligha (illetve ezt nem ígérem), a "hétfőig" viszont jelentheti azt, hogy hétfőig bezárólag valamelyik napon el fog készülni, de az lehet péntek, szombat, vasárnap is (a kijelentés idejéhez mérten).

 

De az nagyjából kimondható, hogy a kétszer két mondat egyike sem "hibáztatható", mindegyik értelmes konstrukció.

Előzmény: Hyuji (9172)
3x Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9173

Árnyalatnyi különbség.

A válaszból kiderül:

A - Hétfőig

B - egy hónapig

Amúgy ha jobban belegondolok az A és B kérdésre is lehet válasz akár fordítva is, szerintem majdnem egyenértékűek:

Meddig maradsz?  - Egy hónapig.

Mennyi ideig maradsz? - Hétfőig.

 

C Hétfőig/Hétfőre megírom a házi feladatom

Szerintem teljesen egyenértékű

Előzmény: Hyuji (9172)
Hyuji Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9172

Sziasztok!

 

Bocsassatok meg, de meg van nehany kerdesem.

 

A: Meddig maradsz Budapesten?

B: Mennyi ideig maradsz Budapesten?

 

Szerintetek a fenti ketto kifejezest ugyanugy lehet hasznalni? Szoval meg szeretnem ismerni a kulonbsegeket, hatha leteznek kozottuk.

 

C: Hetfoig megirom a hazi feladatot.

 

Megtalaltam a fenti mondatot a tankonyvemben, de szeritem "Hetfore megirom a hazi feladatot", ez a mondat helyes. Tehat az adott esetben szerintem "ig" nem hasznalhato. De nem vagyok boztos benne, ezert szeretnem hallani a velemenyeteket rola.

 

Elore is koszonom!

 

Hyuji    

Hyuji Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9171

Kedves Onogur!

 

Nagyon szepen koszonom a reszletes magyarazatodat! Szeritem jol ertettem a magyarazatodat, de nagyon biztos vagyok benne, hogy valahanyszor irok vakamit magyarul, talan par bibat fogok elkovetni. Tehat rovid ido alatt nem tudom megjavitani a magyaromat, de mindenkeppen igyekszem!

 

Egyebkent a neved nagyon erdekes. Azt hiszem, hogy a "Hungary" szo eredetileg szarmazik az "Onogur" szobol, ha jol emlekszem.

Előzmény: Onogur (9156)
Hyuji Creative Commons License 2011.01.26 0 0 9170

Kedves cecilke!

 

Nagyon szepen koszonom, hogy kijavitottad a mondataimat!  A magyar szorend igazan nehez, de nagyon remelem, hogy majd jobban fogok irni vagy beszelni magyarul.

 

Hyuji

 

 

Előzmény: cecilke (9153)
cecilke Creative Commons License 2011.01.25 0 0 9169

Ugye, ki tudhatja, ki mire gondol, én úgy értettem, hogy homályos neki a helyes megoldás. A bizonytalanon nyomatékkal. Nem a mondatait akartam lecserélni, csak a szórenddel foglalkozni.

Előzmény: 3x (9154)
NevemTeve Creative Commons License 2011.01.25 0 0 9168

(Sajnos a felszólító mód jele megegyezik a tárgyas ragozáséval... nem szokás az igével kezdeni, de ha lenne előtte egy határozó, természetesebben hangzana: 'Vadul dobja a labdát Pista Marcsinak, aki megindul a kosár fedél, kikerül egy védőt, felugrik, kosárra dob, és...' )

Előzmény: 3x (9167)
3x Creative Commons License 2011.01.25 0 0 9167

Az utolsó hat felszólító mondatnak tűnik.

Előzmény: NevemTeve (9165)
3x Creative Commons License 2011.01.25 0 0 9166

Nekem is ez volt a bajom, hogy szerencsétlen japán barátunkat teljesen összezavarják: nem elég, hogy a magyar nyelv olyan, amilyen, még nem létező szabályokkal is etetik szegényt.

 

Amúgy nekem általános iskolából rémlik valami ilyesmi:

alany, állítmány, tárgy, határozó, jelző.

 

Úgyhogy az én szavazatom a default magyar mondatra a következő:

 

Pista dobja a labdát Marcsinak.

 

(Ha most még idekeverném a németből az "azt neki" szabályt, akkor az már tényleg túlzás volna, ezért nem teszem :-)

Előzmény: NevemTeve (9165)
NevemTeve Creative Commons License 2011.01.25 0 0 9165

Az 'alapszórend' kifejezéssel van a gond, bármit is jelentsen az;)

 

Itt van pár kombináció, szavazzuk meg, hogy melyik van 'alapszórendben', és melyik van 'szokatlan szórendben', hogy hangsúlyozza az egyik mondatrészt:

 

Marcsinak Pista dobja a labdát.

Marcsinak Pista a labdát dobja.

Marcsinak a labdát Pista dobja.

Marcsinak a labdát dobja Pista.

Marcsinak dobja Pista a labdát.

Marcsinak dobja a labdát Pista.

 

Pista a labdát Marcsinak dobja.

Pista a labdát dobja Marcsinak.

Pista dobja a labdát Marcsinak.

Pista dobja Marcsinak a labdát.

Pista Marcsinak a labdát dobja.

Pista Marcsinak dobja a labdát.

 

A labdát Pista dobja Marcsinak.

A labdát Pista Marcsinak dobja.

A labdát dobja Pista Marcsinak.

A labdát dobja Marcsinak Pista.

A labdát Marcsinak dobja Pista.

A labdát Marcsinak Pista dobja.

 

Dobja Pista a labdát Marcsinak.

Dobja Pista Marcsinak a labdát.

Dobja Marcsinak Pista a labdát.

Dobja Marcsinak a labdát Pista.

Dobja a labdát Marcsinak Pista.

Dobja a labdát Pista Marcsinak.

Előzmény: Onogur (9160)
3x Creative Commons License 2011.01.25 0 0 9164

OK, elfogadom, mert csak érintőlegesen ismerem az angolt és csak szótáraztam.

 

Akkor tőled érdemes angolt tanulni. Erről az az anekdota jut eszembe, hogy a 20-as években egy magyar emigrált az USA-ba, ahol nem talált munkát magának. Az újságokat böngészve talált egy hirdetést, amelyikben japántanárt kerestek egy gazdag család hülyegyereke mellé. No, ő azonnal jelentkezett és egy éven át tanította a gyereket, természetesen magyar nyelvre, mert úgyse vette észre senki.

(Ha jól emlékszem Faludy György mesélte, de lehet, hogy nem)

 


Előzmény: Onogur (9162)
3x Creative Commons License 2011.01.25 0 0 9163

wazze, teaches = okít nem okul vagy okít = okul?

Előzmény: Onogur (9159)
Onogur Creative Commons License 2011.01.25 0 0 9162

OK, elfogadom, mert csak érintőlegesen ismerem az angolt és csak szótáraztam.

Eredetileg egy példát kerestem a m. tanul jelentéskülönbségeire, s elvileg 4 alapvető jelentéskülönbsége van. Az angol megfelelőket azért raktam mellé, hogy ha Hyuji tud angolul, akkor érezze a különbséget.

 

Köszönöm a kiigazítást és Hyuji, ennek értelmében értelmezd!

Előzmény: NevemTeve (9161)
NevemTeve Creative Commons License 2011.01.25 0 0 9161

Off: az egész kifejezésnek tényleg ez az értelme, de önmagában teach=tanít

Előzmény: Onogur (9159)
Onogur Creative Commons License 2011.01.25 0 0 9160

>khm khm

---

Was ist das? Csak a konstruktív ellenvéleményt tudom elfogadni.

:o)

Előzmény: 3x (9157)
Onogur Creative Commons License 2011.01.25 0 0 9159

ISBN 963 05 6943 4 - Magyar-Kiss: magyar-angol kisszótár (piros-kék) 277. oldal:

okul v vmn/vmből sg teaches* sy a lesson

Előzmény: 3x (9158)
3x Creative Commons License 2011.01.24 0 0 9158

okul - teaches

 

what?

Előzmény: Onogur (9156)
3x Creative Commons License 2011.01.24 0 0 9157

Pista a labdát Marcsinak dobja.

Ez az alapszórend.

 

khm khm

Előzmény: Onogur (9156)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!