Keresés

Részletes keresés

szervezkedő Creative Commons License 2006.12.26 0 0 4015
NEm szeretném az észt osztani.De szerintem először menj ki és nézd meg azt a tutinak tűnő internetes szerzeményt élőben is. Telefonon vagy emailban sok dolog nem derül ki. Télen leginkább azt tudják bebizonyítani neked, hogy a hegy tetején is van víz- és télen tényleg van.
Mi találtunk Sutomore és Bar között egy kis házikót. Neten nem volt kép. A hirdető telefonba csak azt hajtogatta, nézzem meg és beleszeretek. Hát se a házba (se belé) nem estem. Ami cicás volt a szomszédba egy lecsúszott család és mindenütt kecskeszar. Vízóra az van, víz az nem jön a csapból... stb.
No és az év legelején szerintem náluk is igaz, hogy a fű se nő!
Én január végén tervezek egy pár napot Sutomore- Ulcinj részen. Két - három órát önzetlenül segítek...
szervezkedő Creative Commons License 2006.12.26 0 0 4014
Misó!
A lányok csinosak! Nem???
haya1973 Creative Commons License 2006.12.26 0 0 4013
csatlakoznék
Előzmény: Törölt nick (4012)
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.25 0 0 4012
Ezt a véleményt megtarthattad volna magadnak.
Előzmény: Míso (4011)
Míso Creative Commons License 2006.12.25 0 0 4011

Kedves Lunaelsol,

Nem akartlak megbántani (tényleg nem!), de ennyi rossz képet Montenegróról még nem láttam együtt!

Vettem a fáradtságot, és legalább 70 képet megnéztem.

Ezekből egy jót találtam (197. számú). Ebből persze rögtön van még teljesen hasonló három. Tudnod kell, hogy az  idegenek képeit az ember elöbb megunja, mint a sajátjait, vagy azokat amelyikeken ismerősei is szerepelnek. Ezért csak válogatva érdemes közkincsé tenni  a képeket.

Az látszik, hogy sok felé jártatok, és általában rossz időtök volt. Mindnesetre azok a képek is homályosak, ahol nem látszik a köd (egyébként viszont a ködfoszlányos képek a legszebbek, annál is inkább mert ilyet az ember nyáron arra felé ritkán lát)

Valószínűleg a masinán is múlik, hogy minden kép túlexponált és  fakó, de a témákat is érdemes megválogatni, és azt is, mi kerül a kép közepére (meg kell komponálni)

Igaz, hogy digitális géppel ma már minden ingyen van, ez látszik ezeken a képeken.

Még egyszer elnézést a kritikáért, egyébként pedig kellemes ünnepeket.

Előzmény: lunaelsol (4010)
lunaelsol Creative Commons License 2006.12.24 0 0 4010
Én is mindenkinek kellemes karácsonyt kívánok!!!

www.kep.tar.hu/libella
Tesztelö20 Creative Commons License 2006.12.24 0 0 4009

Sziasztok!

 

Kellemes karácsonyi ünnepeket mindenkinek!

 

és amiért irok ide a forumra a következö...

Montenegroban élö magyart keresek aki tudna nekem segiteni... (interneten egy házat kinéztem és meg szeretném venni...  forditás ügyintézésbe kellene kis segitség lent...)  vagy esetleg tudnátok adni valami tolmács elérhetöségét montenegroba?      Január 2 töl 5 ig mennék le...  elég sürgös volna... 

Tehát ha valaki kint él... és fel tudnám venni vele a kapcsolatot .. segitene...( persze nem önzetlenül kellene segitenie meghálálnám)  az irjon kérem az email cimemre.

 

fantom20@vipmail.hu

 

Köszönöm mindenki segitségét elörre is!

Sziasztok!

 

 

mammamija Creative Commons License 2006.12.22 0 0 4008


Szép karácsonyt, és boldog, békés Új Esztendőt kívánok minden kedves topiktársnak:)
baffalolev Creative Commons License 2006.12.22 0 0 4007
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

...Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.

...És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.
baffalolev Creative Commons License 2006.12.22 0 0 4006
Kellemes karácsonyt és eredményekben gazdag boldog új esztendőt kívánok!
És sokk sikeres utat Montenegróba, mindenkinek.
baffalolev Creative Commons License 2006.12.20 0 0 4005
Sziasztok ma éjszaka jöttem vissza Montenegróbol. Az idő kint jó volt Sutomoren 13-15 C csak esett az eső de az nagyon. Montenegróban 1lavina elzárta az utat, Boszniában szakadt a hó végig meg még Horvátban is. De nagyon jó kint. Megyek is megint.

Indulok Sziasztok.

haya1973 Creative Commons License 2006.12.15 0 0 4004
épp akartam irni h nagy a punnyadás pedig már ideje lenne vagy nosztalgiázni avgy tervezni a jövö évi montis utat:-)
Előzmény: baffalolev (4003)
baffalolev Creative Commons License 2006.12.15 0 0 4003
Mi ez a csönd;,?
lunaelsol Creative Commons License 2006.12.08 0 0 4002
Én is azt hiszem, hogy elkaptuk a nagy olaszországi szabadságolási időszakot.
bckm Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4001
Hello!
Pontosan értem miről ír Luna, mi 10-kor érkeztünk H noviba és este 9-ig végig jártuk a partot Bar-ig és nem volt szállás. A buszmegállókban nem voltak nepperek. Kisebb helyeken ugyan találtunk volna helyet de azok olyanok voltak hogy még az ukránok is tovább álltak onnan. Ikább a kocsiban aludtunk. Másnap reggel aztán szerencsénk volt és találtunk megfelelő szállást . Ja, kocsmákkal is próbálkoztunk. Mindenki nagyon segítőkész volt, sokan végig telefonálták az ismerőseiket de igy sem sikerült az első nap.Nagyon át tudom érezni Luna csalódottságát mert akkor este mi is nagyon nekikeseredtünk.
Előzmény: moon430 (4000)
moon430 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 4000

Nem ketelkedem szavaidban ha azt mondod, hogy nem volt szallas biztosan ugy van.

Mi jul 14-tol voltunk agusztus 4-ig. Petrovac mellett egy kis faluban , valoban nagy volt a tomeg, az is igaz szallast sem kerestem. Petrovacra sokat atugrottam a reggeli orakban szinte minden nap ott alltak a buszallomason a szallas dillerek, nem is egy. Jartam Barban is, valoban Canj kornjeken neha lepesben ment a kocsisor, mert mindenki az uj alaguton jon megy. Ja Barba vittem az ismerosom vonattal utaztak haza, a vasutallomason leszolitottak kell e szoba, a bejovo vonatot varok kozott volt olyan aki tablat tartott fel angol nemet szerb nyelven kiado szoba.

Elhiheted nem vagyok hazudos :-).

En is hiszek neked, rossz napot fogtal ki szerintem es lehet keson erkeztel.

 

 

Előzmény: lunaelsol (3999)
lunaelsol Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3999
Hahó, ember!
Nem először voltam ott, értem, amiről beszélsz. Mondom, majd 8 órán keresztül kerestünk szállást és SEHOL NEM VOLT. Tivatban bementem egy kocsmába és megkérdeztem a pultost, hogy szerinte a Lusticán hová érdemes menni. Azt mondta, ő a helyünkbe inkább Tivatban maradna, mert ott még van esély szállást találni, de a Lusticán nem érdemes, mert úgysincs. Azt hittem csak szivat. Még a félsziget legvégén, Herceg Novival egyvonalban, fenn a hegytetőn sem találtunk, ahová már kocsival sem tudtunk bemenni, felgyalogoltam. Petrovacban egyáltalán nem volt, és mondom, Canjban ismerőseim sem tudtak segíteni, a kempinges pedig felajánlott egy sátorhelyet a kerítésen kívül. Budvától Canjig összefüggő kocsisor állt, azért csak addig tudom, mert onnan már mentünk az alagúton keresztül a Skodrai tóhoz. Ez volt a megdöbbentő az egészben, direkt nem foglaltunk szállást előre, mert nem tudtuk, mikor indulunk pontosan és mert nem akartunk egy helyben maradni végig. Ja, a horvát határnál több mint 1 órát álltunk sorba, büszkén hirdették, hogy EU-pénzből építettek csúcszuper határátkelőt, míg 1 évvel korábban mindössze 2 konténer állt ott. Gondolom, ezt többen megerősíthetik. úgyhogy no comment. Mindenki menjen és nézze meg, ha nem hiszi.
Előzmény: moon430 (3998)
moon430 Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3998

Szallaskeresesnel. Ne add fel konnyen tuzetessen nez at mindent :-). Szoval ha olyan nagy tavot bejartatok igazan nem ertem hogy nem talaltato szallast. Tavalymi foglalt helyre jottunk viszont a lanyomek nem voltak betervezve ok csak ugy hogy majd ott talalunk helyet. Julius masodik fele, persze helyet nem talaltunk, de csak ott a kozelben, azutan mar tobb is akadt, vegul is igaz kicsit tavolabb a parttol de 5 euro per koponyaert lett szoba. Az iden is ott voltunk, kocsival tobbszor elugrottam ugrottunk ide oda. Nem emlekszemminden alkalommal e de nagyon sokszor azt hittek erkezo turistak vagyunk es megrohamoztak szoba kinalattal.

Tehat az en ajanlatom nem feladni keresgelni tovabb kerdezoskodni buszallomason, uzletekben, vegigjarni a hazakat, jarokeloket megkerdezni. Persze ha te keresel nehezebb alkudni mintha neked kinaljak.

Jovore is szeretnenk menni. Nagyon csodalatos mar magaban az ut is. Azutan a tengerpart, a levego, a sos viz illata, a hegyek, a forro napsutes, egy jo pofa hideg sor :-).

Előzmény: lunaelsol (3997)
lunaelsol Creative Commons License 2006.12.07 0 0 3997
Hello,
Misó, levél ment.
Korzika már nekem is aktuális volt az idén, egybekötve egy genovai látogatással, barátnőm ott lakik, gondoltam összekötöm a kellemeset a hasznossal, de aztán csak Montenegro maradt, nyilván nem véletlenül. De ami késik nem múlik.
Törölt nick Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3996
"nagy távolság, drága benzin, drága autópálya, még drágább komp, ráadásul hónapokkal előre le kell foglalni, mert tömve van."

A drága komp az stimmel, a többi egyszerűen nem igaz. Idén voltam Korzikán, nyoma sincs tömegnek, tömegturizmusnak. Ha meg kéne becsülnöm az embersűrűséget, akkor kb 1/5-e Montenegrónak. Én is ajánlom mindenkinek, aki szereti az érintetlen természetet.
Bocs az offért.
Mindettől függetlenül Montenegró van még mindig az első helyen nálam.
Előzmény: Míso (3995)
Míso Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3995
Én 20 éve voltam Korzikán, nagyon tetszett – de Montenegró jobban. A tengerpart ott is „túristaparadicsom”.

Ami még visszatart: nagy távolság, drága benzin, drága autópálya, még drágább komp, ráadásul hónapokkal előre le kell foglalni, mert tömve van. Nagyságrendel drágább, mint a Balkán. Nem engedhetem el anyagilag úgy ott magam, mint a Balkánon, és ami talán személyes gondom, hogy nem beszélek franciául vagy olaszul, viszont szerbül igen.

Most egy hónapja jöttünk haza egy Szerbia – Makedonia – Albánia - Montenegró útról. Szenzációs volt, és az idővel is szerencsénk volt. Rengetegszer kajáltunk étteremben, és a legdrágább szállodai férőhely is csak 20  €  volt. Igaz hogy számos helyen ingyen laktunk, de négyen kijöttünk „cakumpak” 600 € -ból.

Talán, mert tényleg rég járok ezen a vidéken, nagyon jó volt, hogy az úton hat baráttal találkoztam, ebből eggyel véletlenül. Én erre felé otthon érzem magam, de azt hiszem, még mindig vannak titkai.

Te lunaesol, lehet, hogy tudnánk szövetkezni, nekem írhatnál a feketecrno@freemail.hu –ra,

 Mert nekem sem könnyű olyanokat találni, akik nem kipihenni, meg szusszanni akarnak, hanem kalandozni.

Előzmény: bckm (3993)
mammamija Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3994
Ó te lány! ez tényleg nem jött össze úgy,ahogy szeretted volna:(
Előzmény: lunaelsol (3991)
bckm Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3993
Hello!
Úgy látom egy időben voltunk M.-ban. Tapasztalataink is hasonlóak. Szerencsére nekünk sikerült megfelelő szállást találnunk ezért én most már csak a szépre emlékezem. Ha el szeretnél jutni az egyik földi paradicsomba ajánlom neked Korzikát oda még nem ért el a tömegturizmus.
Előzmény: lunaelsol (3991)
csakamunka Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3992

Szia!

Hello Mindenki!

 

Mi még csak 3x voltunk Montenegróban és féltem tőle, hogy jön a változás amiről mások is beszámolnak. A jövő nyári uticél még mindig ua.,de én is szeretnék körülnézni Albániában és folyamatosan követni fogom a beszámolókat mert lehet, hogy csak szeptemberbe megyünk le.

"Érintetlen földi paradicsom"? = Már gondolkodtam Albánia mellett egy Makedoniai

(Ohrid) kiránduláson is, de a tenger nekem is kell(ene).

Előzmény: lunaelsol (3991)
lunaelsol Creative Commons License 2006.12.06 0 0 3991
ENgem mindenhol az autentikus környezet érdekel, és az emberek. Nem vagyok az a városnézős túrista, inkább hátizsákkal, gyalog. a kocsit pl. most határozottan kényelmetlennek éreztem. Jövőre talán megnézem Albániát. Meg nekem kell a tenger!
Kicsit úgyérzem, hogy most elvettek tőlem valamit. Merthogy pénzem sincs sok, ugye...
Na de mindegy is, nem kesergek. Mikor először voltam ott, akkor is tudtam, hogy előbb-utóbb ez lesz, ahhoz túl jó az az ország, hogy "úgyhagyják".
De ha tudtok még érintetlen földi paradicsomokról, szívesen veszem.
Előzmény: Míso (3989)
haya1973 Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3990
sajna énis ugy tapasztaltam h idén már rettenet sokan voltak montiban és az árak sem olyanok mint anno
bár én csak 3 éve járok oda
késön érö tipus vagyok és késön nyilt fel a szemem:-)))
idén kicsit nehezebben találtunk nekünk szimpatikus szállást
bár hozzátezsem h petrovacban aug 19én még igyis kb egy ora alatt 5 szállást néztünk meg35 eurotol 150 euroig/nap
aztán nagynehezen találtunk 20eurosat is
nemvolt puccparádés de nemis légkondizni meg tz ni mentünk le
(légkondit improvizáltunk:-))) kinyitottuk a hütöt)
:DDD
Míso Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3989
Már elég régen szóltam itt hozzá bármihez is.

Lunaelsol leve kissé megrázott. Ha így volt (és miért ne hinném?), akkor megértem a csalódást.

Én valóban az elkötelezett Montenegró rajongók közé tartozom, bár a romlást én is évről évre látom, de ez nem csak Montenegróra igaz. A kor átka, hogy az ember emlékezik, milyen volt régen: eredetibb, őszintébb, jobb, szebb, olcsóbb, stb.

Én már évek óta nem nagyon dugom le az orromat a tengerpartra, nem utazok oda július végén, és augusztusban, és előre tekintve valószínűleg a feltételek sora növekedni fog (nem lehet előre foglalás nélkül menni, szombaton őrület van az utakon stb.).

Én akkor voltam Virpazarban először, mikor még víz vette körül és nem volt elmocsarasodva a környéke, még földrengés előtt, amikor nem voltak új épületek, sem ott, sem Budvában, sem máshol. Sőt mikor legelőször voltam, még a vasút sem ért le a tengerpartig. A Moraca kanyonon átvezető utat állandóan egyenesítik, szélesítik. Lehet, hogy gyorsabban végig lehet rajta robogni, de a keskeny, kanyargós út miatti romantika elvész. Sokkal izgalmasabb volt korábban az is. Ma tömegek vannak az Ostrog kolostorban, 35 éve még a papok külön üdvözöltek, mikor külföldiként oda vetődtem. Igaz, hogy a Podgorica-Niksic közti út (egészen a Piváig és Boszniáig) még nem létezett. Minden célra eljutni egy külön kaland volt.

De ez nem csak Montenegróban van így. Nyugatra, vagy Horvátországba már el sem indulok, és húsz éve Krétán már minden csak turistáktól „bűzlött”. Persze, kényelmes euróval fizetni, bankkártyát használni, de ilyen kényelmi dolgok vonzzák oda a tömegeket, amiből aztán elegünk lesz. Pedig mi is a tömeg része vagyunk

Idén a Skoderi tó partján rátaláltam néhány szimpatikus németre, akik szintén csalódottak voltak a tengerparti nyaralástól. Elvittem őket magammal olyan helyekre, ahol egész nap nem láttunk még egy turistát, nem kellett fizetni a campingezésért, a bennszülöttek kedvesek és segítőkészek voltak, már a következő napon visszatért az életkedvük, és remekül érezték magukat (harmad áron) még egy hétig.

Gyerekkoromban a Balatonnál sem volt camping, és szálloda is alig. Bárhol befogadtak, mikor diákkoromban körbebicikliztem. Ma ez már elképzelhetetlen, ahogy fürdés a Dunában Budapest felett is…

Sajnos egyre inkább el kell bújni a nagy túrizmus szinterei elöl, hogy az ember jól érezze magát.

Ma felébredtek sokan, hogy házat vagy telket vegyenek Montenegróban. Mire oda jutnak, hogy belakják új szerzeményüket, észre kell venniük, hogy egy üdülőváros közepén laknak, zajban, bűzben (lásd ma Budvát). Szerencséjük van, ha kilátásukat nem építette be a lejtő felöli szomszéd. Nem veszik észre, hogy ezt maguk okozzák, mert maguk is a „tömeget” képezik. Sutomréban tavaly kicsit barangoltam a hegyoldalban. Az önkényes beépítések miatt minden út egy nyomsávos a telkek között, parkolási lehetőség nincs. Lejutni a partra egy őrület, este vissza szintén, nappal pedig a parton nincs parkoló hely. Nekem ez nem pihenés és szórakozás.

Persze a helyiek sem hülyék, ha látják, hogy jön a turista, emelik az áraikat, a világ minden részén így csinálták, csinálják. Miért pont a montenegrói ne élvezze ki a kapitalizmus „áldásait”?

A nyugat-európaiak igazsága az, hogy külföldön negyed annyiból megélnek, mint otthon, és meg vannak győződve arról, hogy a föld így igazságos.  Akik pedig hozzájuk utaznak, fizessék meg az ő magas áraikat, azaz tartsák fenn a jövedelemkülönbségeket továbbra is.

Szóval sok aspektusa van a dolgoknak, de megértelek lunaelsol, ha megírod milyen típusú utazás érdekel, talán tudok segíteni.

Ha pedig máshova utazol ugyanez vár, csak azért nem fogsz csalódni, mert tudni fogod, hogy ez nem "Montenegró", és itt már eleve rosszabb lehet.

(elnézést a hosszú hozzászólásért)

Előzmény: lunaelsol (3988)
lunaelsol Creative Commons License 2006.12.05 0 0 3988
Baj igazából nem volt, csak csalódás.
Augusztus elején mentünk, beértünk Horvátország felől egész éjszakás kocsikázás után, kb. délelőtt 10 kor, és Herceg Novitól Canjig (értsétek ezalatt a teljes Lustica-félszigetet és az összes létező települést) sehol sem találtunk szállást. Mikor 1 órás (!) kocsisorban állás után "befértünk" Canjba, ahol vannak ismerőseim, akik szintén nem tudtak segíteni, pedig helybéliek!! akkor elbőgtem magam, hogy mi lett ebből... És Canjban fizetni kellett a strandért, dugig volt, és a parkolásért is fizetni kellett, ésmindehol a tojtojok szaga terjengett. 2 euroért ittam egy kólát. Lehet, hogy sört kellett volna inkább...
majd Virpazar mellett egy faluban találtunk szállást, ott töltöttünk 5 napot.
Aztán átmentünk Magyar Csaba uraság kempingjébe, ahol első este akkora esőt kaptunk, hogy 5 perc alatt minden egyes darab holmink szarrá ázott, az igényesen kialakított konyhájában aludtunk egy asztalon ill. egy padon.
Másnap mondtam az öregnek, hogy nincs túl nagy kedvünk új helyre menni, de mindenünk vizes, 100 % a páratartalom, ráadásul erdőben vagyunk, ésmeg sem fogunk száradni, adjon bármilyen helyet - akár egy előszobát is - ahol 1 éjszakát alhatunk (megjegyzem, akkor már csak ketten voltunk csajok, mert autos haverunknak haza kellett jönnie). Erre azt mondta, ez a topiktársak szerint kedves és jólszituált, szerintem lepattant béna "úriember", hogy megkérdi a nejét, majd fél óra múlva visszajött, hogy van egy apartmanjuk 40 euroért. akkor aludtunk még egy éjszakát a konyhában, majd megszáradtak aholmijaink.
Pár nap múlva elindultunk Zelenikáról Zabljakba, Budvában szerettünk volna felszállni a buszra, de a sofőr kedveesen elmagyarázta, hogy jobban járunk ha átmegyünk vele Podgoricába, onnan több busz megy Zabljakba. Éppen el tudtam fogadni az érvet, csak már kezdett gyanússá válni, hogy Budvában 20 percet áll a busz,és minden erejével azon van ez a jólélek, nehogy meg bírjam nézni az információs táblát. ezek után podgoricában kiderült, hogynincs már aznap busz Zabljakba, de ez az áldott lélek felvisz kettőnket 100 euroért nagyon szívesen.
Erre egyetlen mozdulattal felugrottunk az utolsó niksici kombira, hogy onnan hátha van, de niksicben még buszpályaudvar sincs. Némi keresgélés után megtudtuk, hogymásnap délelőtt 11kor indul egy busz Zabljakba. ekkor - ott álltunk ketten csajok egy nagy csapat koldusgyerek között - kigondoltunk, hogy szépen kisétálunk a város szélére, és ott felverjük a sátrat, majd másnap visszacaplatunk - nem volt pénzünk ti., hogy az egyetlen hotelben 30 euros szállást fizessünk.
csak még beülünk iszunk egy niksickot... És itt jó volt, mert összebarátkoztunk a szép pultosfiúval, aki a hazavitt bennünket anyukájáékhoz, és alhattunk a hitvesi ágyukban. reggel kaptunk sütit meg kávét, és elvittek bennünket a buszhoz.
Zabljakban pedig már vártak.
De sírt a szivem, mert minden tele volt franciákkal,olaszokkal, izraeliekkel, zabljak pedig sok magyarral :-( keserű maradt a szám íze.
Hát ez volt. Szép volt, meg minden, és jó volt ott tölteni majd' 3 hetet, de már sosem lesz olyan, mint régen volt. Demján úr elintézi...
Talán ha ősszel megy az ember, azt még érdemes.
remélem nektek jobbak voltak az élmények, lehet, hogy rosszkor mentünk.
haya1973 Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3987
kicsit változott a felállás!
apu felesége minap mondta h ugy döntöttek h jövöre elmennek egy hétre külföldre a tengerhez
legkisebb hugim fruzsika még nemlátott tengert(5éves lesz)
én meg felbuzdulva isteni ötleteimtöl rávágtam h jöjjenek akkor mondtiba amikor majd mi megyünk a párommal meg kislányával
egyböl rábolintottak de annyit hozzátettem h ne egy hét legyen hanem min 10nap
:-)
szal ugynézki h tökjoo lesz
naon rég voltam apuval együtt nyaralni
amikor még muterral együttéletk
szoval az sem ma volt:-)
Előzmény: haya1973 (3970)
haya1973 Creative Commons License 2006.12.04 0 0 3986
mibaj történt???
Előzmény: lunaelsol (3981)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!