Az /átkosban/ 30 évvel ezelőtt telepített kisüsti bérfőzdei berendezéseken nem volt jellmző, szerintem. A szürke szín volt a kérdés. Láttam párszor, a jó cefrénél is látható volt a jelnség.
Az a szürke szín az-az opállos rész. A szeszfőzdékben úgy indul meg, 100-120 liter alszesz, hogy jön 2dl szintelen, aztán 5dl opálos, ez lassan kitisztul. Mikor már kitisztult akkor váltanak középpárlatra. A berendezéseken nincs mintavevő csap. Az előpárlat levétel 1-2 perc. Utópárlat váltásnál lehet kóstolni, a középpárlat gyűjtőtartály befolyó csővezetéknél.
Én még nem láttam olyan helyet, ahol hordóba magoznak, és ne a selejtet rakják bele. Sajnos ilyen helyen nem is mosnak. Vízről a magozásnál nem is beszélve.
Nem a terméssel van az ilyen szituációkban a gond, hanem pl azzal a vízzel, ami belekerül vödör szám a magozógépbe, hogy jobban csússzon, aztán persze le van mérlegelve.