Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Én az elköszörülés általi HOMORÚ élprofilon EZT értem,---hogy egyrõl beszéljünk.
(Más az, hogy a képen levõ penge eleve így lett kialakítva, szóval konkrétan a homorúság itt nem hiba, de ha egy kést évekig csak a penge közepére fókuszálva fennek (kaszakõvel,... ahogy a haver írta lentebb) akkor az nem éppen elõnyére változik meg. )
Az elköszörülést lehet nagyon csinosan is utánakorrigálni,... ha a kés az évek alatt kopik, és az éle esetleg "homorú" lesz, mint egy gurka-harcikés -ami elõfordulhat- ,akkor néha, (feláldozva akár 4-5 millimétert is a szélességbõl), remek bontókést lehet varázsolni az egyébként rosszul, nemszépen élezett késekbõl is.
Ezt az alsó kést én 25 éve (!!!) vettem az IKEA-ban, az is van beleeloxálva a pengéjébe hogy IKEA.
Eredetileg 28 milliméter volt a pengeszélessége. Negyed évszázada ez a leggyakrabban haszhált konyhai kézikés, a nejem csirkebontó késnek hívja, mert arra a célra csakis ezt tudta mindig használni. Mindig borotvaéles.
Ma már a pengeszélessége 11 millimérterre csökkent, de az benne a jó ma is, hogy vékony acél, ( lent 1.3 milliméter a vastagsága, a hegyénél valamivel kevesebb mint 1 mm.) szóval könnyen beleszalad akármibe, de ugyanakkor nagyon frankó kenyény svéd anyag,... ha átvágunk vele bontáskor 1-2 csontot is /ami ugyan csak velem fordul elõ, mert csirkeboncnokként én csak 3-ast kaptam/ nem látszik meg rajta, szóval elég ha kéthavonta 1x futtatom meg a fínomsmirglin.
A felsõ húsoskés is igen megkopott már, ez ott látható leginkább, ahova a piros jelet tettem.
Ez melyik kés? Már beszereztem a séfkést, remek vele dolgozni! Eddig nem tudtam, hogy az egyébként jónak gondolt késeim bugylibicskák. Van még pontom, de nem tudom melyikre használjam fel. Szerintetetek?
Hát, egy hentes 10 perc alatt vág annyit, mint mi otthon napok alatt.
Amellett a hentesnek jó a mikrofűrészes él, mert a kést szinte kizárólag húzó vágásokra használja -- ha egyenesen akar vágni, akkor odacsap a bárdjával. Nekünk viszont többnyire nncs bárdunk, szükségünk van a toló vágásra is (főleg a zöldségekhez).
De úgy sejtem, a hentesek is odaadják időnként a késüket vmi élező szolgálatnak -- árulnak néha látni iparban használt késeket, azokon rendesen el van köszörülve a penge nagy része, amit nem csinálhattak kizárólagos acélhasználattal.
Gondolom hogy a fenõacél az csak rövid idõre vékonyítja vissza az élt, ezt abból gondolom hogy elnéztem a henteseket sokszor, és ahogyan láttam; a folyamatos munka minden 8-10 percében használják, szóval azt hiszem hogy akkor, amikor érzik, hogy a munkában levõ kés már nem igazán fog.
Már. Valamikor az is éles volt. Ugyanmár. Ezeknek a mélybordás, körkeresztmetszetű vackoknak köze nincs a rendes, húsiparban használatos fenőacélokhoz. Azok újan se voltak ilyenek. Én is újan vettem a sajátomat meg talán láttam is már párat.
Az acéllal a legnagyobb gond, hogy nagyobb gyakorlat kell hozzá mint a fenőköves fenéshez. Alátámasztás nélküli fenő alkalmatosságon húzogatni úgy a kést, hogy mindig állandó legyen a szög, az nagyon benne kell, hogy legyen a kézben.
Én amatőrként ritkán használom az acélt. Más amatőröknek ajánlom a Fiskars késélezőjét, vagy más hasonlót (pl Ikea). Gyors pontos, csúcs minőségű élezést ugyan nem lehet vele csinálni, de a napi konyhai feladatokra elegendő.
Elvileg minden Spar-os boltban van, az akció március végéig tart, és a pontokat egy gyűjtőlapra kell fölraggasztgatni. Azzal, és a kiválasztott késsel-ollóval kell menni a pénztárhoz.
Elvileg mindig van minden, de pölö Karácsony előtt több boltból is eltünt a késtartó. Én is Karácsonyi ajándékként vettem meg :o)
Erről a sparpontos Zwillinges dolgról írna nekem valaki 1-2 szót? Ha jól értem úgy működik, hogy gyűjtök/szerzek/veszek ilyen pontokat bemegyek bármelyik sparba és megvehetem az adott áron az általam kiválaszott kést? Ezek vannak raktáron vagy bizonyos készlet erejéig, és akkor sietnem kellene a vásárlással? Sima Sparban is van vagy csak Intersparban? a választ előre is köszönöm
"Egyelőre nagyon jónak tűnik, és nem tudom, miért kellene recésednie a pengének, ha a cég által is javasolt módon haszáljuk?"
Azért kell recésednie, mert az él önmagánál keményebb (puhább fenőacél nem működne) és a barázdák miatt nagyon kicsi felületű acélhoz van nyomva, így a fizika törvényei szerint ő enged.
A cég pedig azért javasolhatja az acélt, mert egyszerűen csak ennyit néz ki a vevőiből, hogy ezt még mind képesek lesznek alkalmazni, szemben a némi ügyességet és sok gyakorlást igénylő köves élezéssel.
Egy sima fajta fenőacél mindazonáltal hasznos dolog, az nem mikrocsipkézi ki a pengét, viszont ha még megvan a jó él, csak (vékonysága miatt) elhajlott a pont középre mutató iránytól, akkor visszaigazítja és így kitolja a következő köves élezés időpontját -- így a kés acélja is lassabban fogy, szóval ezt az acélos simogatást (néhányszor egy-egy nem erős húzás jobbról-balról) érdemes pár naponként megismételni! De ehhez nem kell márkás célszerszám, egy jobbfajta ("krómvanádiumos") csavarhúzó pont megfelelő.
Nekem nincs gondom vele, és csak a két nagykést, tartót, a fenőt, meg a mindenes ollót vettem meg, mást nem is szándékozok +1 tartón, és ollón -lányomnak- kívül venni. A kisebb kések nem kellenek, a recéseket meg végképp nem kedvelem, nem jók fenének sem.
Még pár régebbi jó kést meghagyok, a többit kivágom a francba.
Elvben igazad van, de ez így mégsem minden esetre érvényes.
A döntõ ugyanis az acál minõsége, edzettsége. A feldolgozás.
A tömegkéseknél, pl. a TRAMONTANA típusú konyhakéseknél, vagy a sheffieldi olcsóbb tömegkéseknél ez valóban így lehet.
Ezeket ab start fürészfogassá csinálják, adnak nekik egy gyors olajos edzést, ami azt eredményezi, hogy az utcai, harmadeladói árusaik látványosan bemutatják egy késsel , ahogy 5-6 féle zöldséget hajszálvékonyra felszeletelnek, majd belevernek a vágódeszka oldalába egy szöget, -azt is elvágják- (nagy taps a közönségtõl, aztán sorbaállnak, hogy a 3 darabból álló késkészletet 15-18 dolcsiért megvegyék.)
Tudtommal cca. ennyi az ára egy 3-as szettnek.
Egy idõ után (ahogyan Te írod) valóban szintbe jönnek a fogak, tompul az él...persze élezni így-úgy odahaza is lehet, van akinél akár 10 évet is kihúz egy ilyen kommersz kés.
De a márkásabb acéloknál (Wusthof, Zwilling, Sabatier, Kershaw, Miyabi) az acél az márkás, esetenként rétegzett, -sokszor még plusz csavart is- az edzés többszörös, az él kopásállósága szinte határtalan...igaz hogy ezekbõl pl. a Bob Kramer exkluzívabb kései nem ritkán 1800 dolcsiba is kerülnek, szóval drágák.
Magam is láttam teljesen normál vasboltban olyan damaszkuszi metóddal készült santoku kést, amely 220 €uróba került, és nem az extrák polcán volt, hanem az osztályosabb köznapi kések között.
Eszméletlen amit ma a profik az acéllal csinálni tudnak, a blacksmithing ma csodákat tud tenni, igaz, hogy az alapanyag maga eleve drága, 1-1 "powerhammer" csak maga 50 mázsa, -és vagyonokba- kerül, szóval ezeket aztán mind a vevõ kell megfizesse. Lassanként.
Én elkacérkodom azzal néha, hogy szívesen vennék pl. egy Kramer-húsoskést, -ártól függetlenül is- (annyit egy év alatt úgyis elpálinkázik az ember) de mivel késbuzi vagyok; így is máris van vagy 40 konyhakésem, és van köztük olyan is amit már 3 éve nem is használtam. Áll az olajos textilben....oszt' néha megpengetem.