Keresés

Részletes keresés

Pandacsökhy Creative Commons License 2009.01.25 0 0 619

Én az elköszörülés általi HOMORÚ  élprofilon EZT értem,---hogy egyrõl beszéljünk.

 

(Más az, hogy a képen levõ penge eleve így lett kialakítva, szóval konkrétan a homorúság itt nem hiba, de  ha egy kést évekig csak a penge közepére fókuszálva  fennek (kaszakõvel,... ahogy a haver írta lentebb) akkor az nem éppen elõnyére  változik meg. )

Előzmény: Boarhunter (614)
tuutuu Creative Commons License 2009.01.25 0 0 618

Na, annak az alsónak a markolata biztosan jobban teszene a Zwillingen...

Sokkal stabilabb fogást tesz lehetővé.

Előzmény: Pandacsökhy (613)
tuutuu Creative Commons License 2009.01.25 0 0 617

Kivéve, ha mint Apósom, kaszakövön feni valaki...:}}

Viszont van ezen módon keletkezett velőtrázó késünk.

Onnan kapta a nevét, hogy 4-5 mm-es a pengeszélesség, és a disznócsontokból jól lehet vele velőt piszkálni...:}}

Előzmény: Boarhunter (614)
tuutuu Creative Commons License 2009.01.25 0 0 616

Szeletelőt.

Nekem is az van, és annak ellenére, hogy ritka idióta kiképzésű a nyele, veszek egy séfkést én is...:}}

Majd rakok be képet, hogy mire gondolok, csak most nincs itt a gép.

Az a bajom vele, hogy túlzottan "disznóhátú".

( Akinek van puskája, tudja mi a bajom).

Szóvak a markolat tetejének ívét , ha 3 mm-rel, vagy fél centivel kisebbre veszik, akkor talán jobb lenne.

Nem a dájzingert, hanem az ergonómust kellett volna kérdezni...:}}

Előzmény: buttha (612)
könyvmoly Creative Commons License 2009.01.24 0 0 615
Ez a szeletelő.
Előzmény: buttha (612)
Boarhunter Creative Commons License 2009.01.24 0 0 614
Ha az évek alatt kopik, akkor az domború lesz...
Előzmény: Pandacsökhy (613)
Pandacsökhy Creative Commons License 2009.01.24 0 0 613

Az elköszörülést lehet nagyon csinosan is utánakorrigálni,... ha a kés az évek alatt kopik,  és az éle esetleg "homorú" lesz,  mint egy  gurka-harcikés  -ami elõfordulhat- ,akkor néha,  (feláldozva  akár 4-5 millimétert is a szélességbõl), remek bontókést lehet varázsolni az egyébként rosszul, nemszépen  élezett késekbõl is.

 

Ezt az  alsó kést én 25 éve (!!!)   vettem az IKEA-ban, az is van beleeloxálva a pengéjébe hogy IKEA.

Eredetileg 28 milliméter volt a pengeszélessége. Negyed évszázada ez a leggyakrabban haszhált konyhai kézikés, a nejem csirkebontó késnek hívja, mert arra a célra  csakis ezt tudta mindig használni. Mindig borotvaéles.

 

Ma már a pengeszélessége 11 millimérterre csökkent, de  az benne a jó ma is, hogy vékony acél, ( lent 1.3 milliméter a vastagsága, a hegyénél valamivel kevesebb mint 1 mm.)  szóval  könnyen beleszalad akármibe, de ugyanakkor nagyon frankó kenyény svéd anyag,... ha  átvágunk vele bontáskor 1-2 csontot is  /ami ugyan csak velem fordul elõ, mert csirkeboncnokként én csak 3-ast kaptam/   nem látszik meg rajta,  szóval elég ha kéthavonta  1x futtatom meg a fínomsmirglin.

 

A felsõ húsoskés is igen megkopott már, ez ott látható leginkább, ahova a piros jelet tettem.

Ezek engem túl fognak élni...

Előzmény: H_G (609)
buttha Creative Commons License 2009.01.24 0 0 612

Ez melyik kés? Már beszereztem a séfkést, remek vele dolgozni! Eddig nem tudtam, hogy az egyébként jónak gondolt késeim bugylibicskák. Van még pontom, de nem tudom melyikre használjam fel. Szerintetetek?

Előzmény: H_G (611)
H_G Creative Commons License 2009.01.24 0 0 611
"Szerintem a közepe túl vastag, nem lehet átfogni."

Ezt viszont továbbá sem értem...



Előzmény: tuutuu (582)
H_G Creative Commons License 2009.01.24 0 0 610
Bocs', de ezek az élezők még a bordás acélnál is inkább tönkreteszik az élt -- amikor végül csak nekilát az ember kővel, sokkal nehezebb dolga lesz.
Előzmény: krizsi_l (605)
H_G Creative Commons License 2009.01.24 0 0 609
Hát, egy hentes 10 perc alatt vág annyit, mint mi otthon napok alatt.

Amellett a hentesnek jó a mikrofűrészes él, mert a kést szinte kizárólag húzó vágásokra használja -- ha egyenesen akar vágni, akkor odacsap a bárdjával. Nekünk viszont többnyire nncs bárdunk, szükségünk van a toló vágásra is (főleg a zöldségekhez).

De úgy sejtem, a hentesek is odaadják időnként a késüket vmi élező szolgálatnak -- árulnak néha látni iparban használt késeket, azokon rendesen el van köszörülve a penge nagy része, amit nem csinálhattak kizárólagos acélhasználattal.

Előzmény: Törölt nick (607)
valaki ül kint a szárnyon Creative Commons License 2009.01.24 0 0 608
Megér az a fadarab ötezer forintot?
Előzmény: joy (602)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.24 0 0 607
Gondolom hogy a  fenõacél  az  csak rövid idõre vékonyítja  vissza az élt, ezt  abból gondolom hogy elnéztem a henteseket sokszor, és ahogyan láttam;  a  folyamatos munka minden 8-10 percében használják, szóval azt hiszem hogy akkor, amikor érzik, hogy a munkában levõ  kés már nem igazán fog.
Előzmény: Boarhunter (606)
Boarhunter Creative Commons License 2009.01.24 0 0 606
Már. Valamikor az is éles volt.
Ugyanmár.
Ezeknek a mélybordás, körkeresztmetszetű vackoknak köze nincs a rendes, húsiparban használatos fenőacélokhoz. Azok újan se voltak ilyenek. Én is újan vettem a sajátomat meg talán láttam is már párat.
Előzmény: krizsi_l (605)
krizsi_l Creative Commons License 2009.01.24 0 0 605
Már. Valamikor az is éles volt.

Az acéllal a legnagyobb gond, hogy nagyobb gyakorlat kell hozzá mint a fenőköves fenéshez. Alátámasztás nélküli fenő alkalmatosságon húzogatni úgy a kést, hogy mindig állandó legyen a szög, az nagyon benne kell, hogy legyen a kézben.

Én amatőrként ritkán használom az acélt. Más amatőröknek ajánlom a Fiskars késélezőjét, vagy más hasonlót (pl Ikea). Gyors pontos, csúcs minőségű élezést ugyan nem lehet vele csinálni, de a napi konyhai feladatokra elegendő.

http://www.fiskars.com/HU/Housewares/Product+Details5e14.html
Előzmény: Boarhunter (604)
Boarhunter Creative Commons License 2009.01.24 0 0 604
De a szakács és hentes ismerősöd nem ilyen mélybordás fenőacélt használ, hanem egész simát minimális felületi érdességgel.
Előzmény: joy (603)
joy Creative Commons License 2009.01.24 0 0 603

Hááát?

Van szakács, és hentes ismerősöm, azok dícsérik és használják a fenőacélt.

/Igaz, "csontozókésért pénzt egyikük sem adott soha, "csinálódik az magától". :o)

Előzmény: H_G (597)
joy Creative Commons License 2009.01.24 0 0 602

Elvileg minden Spar-os boltban van, az akció március végéig tart, és a pontokat egy gyűjtőlapra kell fölraggasztgatni. Azzal, és a kiválasztott késsel-ollóval kell menni a pénztárhoz.

Elvileg mindig van minden, de pölö Karácsony előtt több boltból is eltünt a késtartó. Én is Karácsonyi ajándékként vettem meg :o)

Előzmény: gera86 (598)
gera86 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 601
Köszönöm a gyors válaszokat!
tuutuu Creative Commons License 2009.01.23 0 0 600

Ott áll a bejárat közelében egy állvány rekeszekkel, ott az útmutató, hányas számú fakkban keresd a cuccot, amit szeretnél.

Amikben én járok, elég sok van még a fakkokban, de nem kell a végére hagyni...

Előzmény: gera86 (598)
H_G Creative Commons License 2009.01.23 0 0 599
Igen, úgy működik; elvileg a készlet erejéig, de ált. ezek a dolgok kitartanak az akció (ez esetben február) tervezett végéig; és rendes Sparban is.

Előzmény: gera86 (598)
gera86 Creative Commons License 2009.01.23 0 0 598
Erről a sparpontos Zwillinges dolgról írna nekem valaki 1-2 szót? Ha jól értem úgy működik, hogy gyűjtök/szerzek/veszek ilyen pontokat bemegyek bármelyik sparba és megvehetem az adott áron az általam kiválaszott kést? Ezek vannak raktáron vagy bizonyos készlet erejéig, és akkor sietnem kellene a vásárlással? Sima Sparban is van vagy csak Intersparban? a választ előre is köszönöm
H_G Creative Commons License 2009.01.23 0 0 597
"Egyelőre nagyon jónak tűnik, és nem tudom, miért kellene recésednie a pengének, ha a cég által is javasolt módon haszáljuk?"

Azért kell recésednie, mert az él önmagánál keményebb (puhább fenőacél nem működne) és a barázdák miatt nagyon kicsi felületű acélhoz van nyomva, így a fizika törvényei szerint ő enged.

A cég pedig azért javasolhatja az acélt, mert egyszerűen csak ennyit néz ki a vevőiből, hogy ezt még mind képesek lesznek alkalmazni, szemben a némi ügyességet és sok gyakorlást igénylő köves élezéssel.

Egy sima fajta fenőacél mindazonáltal hasznos dolog, az nem mikrocsipkézi ki a pengét, viszont ha még megvan a jó él, csak (vékonysága miatt) elhajlott a pont középre mutató iránytól, akkor visszaigazítja és így kitolja a következő köves élezés időpontját -- így a kés acélja is lassabban fogy, szóval ezt az acélos simogatást (néhányszor egy-egy nem erős húzás jobbról-balról) érdemes pár naponként megismételni! De ehhez nem kell márkás célszerszám, egy jobbfajta ("krómvanádiumos") csavarhúzó pont megfelelő.

Előzmény: joy (594)
tuutuu Creative Commons License 2009.01.23 0 0 596

Én is egyszer, hirtelen barkácsolási felindulásból ugrottam neki, azóta van...:}}

A project 0 Ft költségvetésű, egy lépcsőkorlát, darabka, ingyen bőrszíj, meg pár csavar...:}}

Előzmény: joy (593)
joy Creative Commons License 2009.01.23 0 0 595

Lehet, hogy valakiknél úgy volt, de én nem vezetek kóser konyhát.

:o)

Előzmény: UseR (590)
joy Creative Commons License 2009.01.23 0 0 594

Akkor visszatérek a 25 éves fenőkövemhez.

:o)

Egyelőre nagyon jónak tűnik, és nem tudom, miért kellene recésednie a pengének, a a cég által is javasolt módón haszáljuk?

Előzmény: H_G (589)
joy Creative Commons License 2009.01.23 0 0 593

Szíjam nincs, valszeg nem is lesz, nem akarok én a késsel borotválkozni.

:o)

Előzmény: tuutuu (583)
joy Creative Commons License 2009.01.23 0 0 592

Nekem nincs gondom vele, és csak a két nagykést, tartót, a fenőt, meg a mindenes ollót vettem meg, mást nem is szándékozok +1 tartón, és ollón -lányomnak- kívül venni. A kisebb kések nem kellenek, a recéseket meg végképp nem kedvelem, nem jók fenének sem.

Még pár régebbi jó kést meghagyok, a többit kivágom a francba.

 

Előzmény: tuutuu (582)
Pandacsökhy Creative Commons License 2009.01.22 0 0 591

Elvben igazad van, de  ez így mégsem minden esetre érvényes.

A döntõ ugyanis az acál minõsége, edzettsége. A feldolgozás.

 

A tömegkéseknél, pl. a TRAMONTANA típusú konyhakéseknél, vagy a sheffieldi olcsóbb tömegkéseknél ez valóban így lehet.

 

Ezeket  ab start fürészfogassá csinálják, adnak nekik egy gyors olajos edzést, ami azt eredményezi, hogy  az utcai, harmadeladói  árusaik látványosan bemutatják egy késsel ,  ahogy  5-6 féle zöldséget  hajszálvékonyra felszeletelnek,  majd belevernek a vágódeszka oldalába egy szöget, -azt is elvágják- (nagy taps a közönségtõl, aztán sorbaállnak, hogy a 3 darabból álló késkészletet 15-18 dolcsiért megvegyék.)

Tudtommal cca. ennyi az ára egy 3-as szettnek.

 

Egy idõ után (ahogyan Te írod) valóban szintbe jönnek a fogak, tompul az él...persze élezni így-úgy  odahaza is lehet, van akinél akár 10 évet is kihúz egy ilyen kommersz kés.

 

De a márkásabb acéloknál (Wusthof, Zwilling, Sabatier,  Kershaw, Miyabi) az acél az  márkás,  esetenként  rétegzett, -sokszor még  plusz csavart is- az edzés  többszörös, az él kopásállósága szinte határtalan...igaz hogy ezekbõl pl. a Bob Kramer  exkluzívabb kései nem ritkán 1800 dolcsiba is kerülnek, szóval  drágák.

 

Magam is láttam teljesen  normál  vasboltban olyan damaszkuszi metóddal készült santoku kést, amely 220  €uróba került, és nem az extrák polcán volt, hanem az osztályosabb  köznapi  kések között.

Eszméletlen amit ma  a profik az acéllal csinálni tudnak,  a blacksmithing  ma csodákat tud tenni,  igaz, hogy  az alapanyag maga eleve drága, 1-1  "powerhammer" csak maga  50 mázsa, -és vagyonokba- kerül, szóval ezeket aztán mind a vevõ kell megfizesse. Lassanként.

 

Én elkacérkodom azzal néha,  hogy szívesen vennék pl. egy Kramer-húsoskést, -ártól függetlenül is-  (annyit egy év alatt  úgyis elpálinkázik az ember) de mivel késbuzi vagyok;  így is  máris van vagy 40  konyhakésem, és van  köztük olyan is  amit már 3 éve nem is  használtam.  Áll az olajos textilben....oszt'  néha megpengetem.

 

Szal  már nem lenne értelme megvenni.

 

 

Előzmény: H_G (589)
UseR Creative Commons License 2009.01.22 0 0 590
őőőő... az nem úgy volt, h kenyeret csak kenyérkéssel vágunk?!
Előzmény: joy (581)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!