az a baj, hogy (mivel nem szakmád) elhitted azokat, amiket olvastál, és most le is írtál...
elég sok hülyeséget képesek tudományosnak tűnő köntösben eladni...
sajnos, ha a kedves topiktárs stílusára jellemző extrákat levonjuk, akkor igaza van - én is ezt próbáltam írni, csak kicsit finomabban
szóval, penge ugyan nem vagyok kémiából, de az tuti, hogy a keményítő, bármelyik alapanyagból is származik, az bizony szénhidrát
szénhidrát lehet rövid (monoszacharid, diszacharid, oligoszacharid - szőlőcukor (1 alegység), répacukor, tejcukor(2 alegység)), vagy hosszú (keményítő, cellulóz - érdekes mód mindkettő szőlőcukorból van, de a cellulózt az emberi szervezet nem tudja bontani)
a hosszúak lassabban szívódnak fel, mert le kell bontani a bélben enzimeknek, a rövideknek a felszívódása meg attól függ, milyen enzim kell még hozzájuk, a vércukorra kifejtett hatásuk meg attól függ, van-e bennük glükóz, illetve milyen gyorsan alakulnak át glükózzá
a 90 napos diéták főleg azért hatnak, mert iszonyú sok zöldséget/gyümölcsöt megetetnek veled, jobban odafigyelsz arra, amit eszel, és az, hogy közben van "megengedőbb" nap, az meg a lelkednek jó...
Ha eszel hust - finom fustolttel. Meg szoktam fozni elore a fustolt hust elore.
Ha nincs fustolt vagy mas hus bele akkor alaplevel fozom, csirke vagy zoldseg.
A babot fozom, bezoldsegelem mikor mar majdnem puha. A zeller zold nagyon fontos ebbe a levesbe - es a baber level.
Mikor puha a zoldseg is meg a bab is, pirospaprikat szorok bele, es sok vagott petrezselyem zoldet. Ha zoldseg alaplevel foztem, es nincs zsiradek a levesben, most adok hozza, altalaban oliva olajat. Belefozom a csipetket - es kesz.
Nektek bizonyára igazatok van, de a híres, 90 napos fogyókúra éppen a szénhidrát, keményítő és fehérje szétbontásában áll. Eszerint a keményítő napon lehet sűrítésre étkezési keményítőt használni, lisztet és lisztes termékeket viszont csak szénhidrát napon. Bár a szakemberek is azt mondják, hogy ebben a fogyókúrában a legkevésbé az a zavaró, ha a szénhidrát napon némi keményítőt is veszünk magunkhoz, mert a szénhidrát és a keményítő " rokonok" és a táplálék lebontásában nem zavarnak be egymásnak. Én így csináltam a fogyót és pár éve jópár kilótól szabadultam meg. Itt szerintem arra gondoltak, hogy abban a bizonyos termékben mi van túlsúlyban, hiszen minden kajafélében van minden.
kis pontosítás, nem minden szénhidrát keményítő, de ami a lisztben van, az jórészt az
a keményítő glükóz (szőlőcukor) molekulákból felépülő hosszú láncú szénhidrát (poliszacharid), a hosszúsága miatt lassabban szívódik fel, mert le is kell bomlania előtte a bélben
(ha valamit rosszul írtam, bocsi, kémiából soha nem voltam túl jó - pedig még tanítottam is...)
szerintem is van valami félreértés, a liszt kb. 75 %-a szénhidrát, ami keményítő, a többi egy kevés rost és fehérje, a keményítő teljes mértékben szénhidrát, és ha sokat eszel belőle ez is hizlal
annyi a különbség, hogy a kapható keményítőket krumpliból vagy kukoricából vonják ki, ezért a glutén-érzékenyek is ehetik, illetve valószínűleg könnyebb emészteni, mert nincs benne az anéhány egyéb dolog