Keresés

Részletes keresés

ninovarga Creative Commons License 2009.12.10 0 0 10212
Ezért igyekeztem mindig minden tanítványomat autodidaktává nevelni és megértetni velük, hogy elsősorban nem én tanÍTok, hanem ők tanULnak. Én csupán mindent megpróbálok elkövetni azért, hogy ebben az ÖNMŰVELÉSBEN minél hatékonyabban segítsem őket. És hogy különösen igyekszem ebben a folyamatban nem gátló tényezőnek lenni...
Előzmény: Floo2 (10209)
H.J Creative Commons License 2009.12.10 0 0 10211
Sziasztok.Egy visszaélés miatt megváltoztattam az email cimemet.Minden ismerösömnek megírtam.Sajnos az informatikus haverom más,poénosabb nevet írt a régi nevem helyére.Ha emiatt nem nyitottátok volna meg az üzenetet. Az új cím: h.josef22@hotmail.com
Előzmény: Island* (10208)
Növényexotics007 Creative Commons License 2009.12.10 0 0 10210
Sziasztok!
Valaki megtudná mondani, hogy a pralina, hegyikörte bokor-é avagy fa?
Valaki kóstolta már?
Floo2 Creative Commons License 2009.12.10 0 0 10209
Én sokszor elábrándozok azon, hogy meteorológusnak kellett volna mennem, és 18 éves koromban az ELTE meteorológus szakára kellett volna jelentkeznem.
Nem biztos, hogy az egyetem elvégzésével jól jártam volna, mert lehet, hogy kiölték volna belőlem a szenvedélyt, illetve megbolondultam volna a sok hülyeségtől, amit ott tanítottak volna.
Előzmény: Island* (10208)
Island* Creative Commons License 2009.12.10 0 0 10208

Kertész...nem kertész....

 

Tegnap volt szerencsém a treemail-es Dlusztus Úrral személyesen találkozni, aki egy nagyobb tétel növény rendelésemet elhozta hozzánk. Vele beszélgettem pont erről, hogy amikor mi pályakezdő korúak voltunk, annyira nehéz volt bekerülni a Kertészeti Egyetemre (KEK), hogy őt is harmadszorra vették csak fel. Nekem 6 pontom hiányzott, így kerültem az élelmiszeripari karra, de ettől függetlenül a virágok iránti szeretetem gyerekkoromtól kezdve elkísér....

 

Sokan ma kertészmérnökök a "papírt tekintve" és mégsincs meg az a vénájuk és szeretetük, elhivatottságuk, amivel az itteni topictársak is rendelkeznek....:)

Előzmény: Törölt nick (10207)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.09 0 0 10206
Nem, nem vagyunk kertészek. A szakmánknak semmi köze a kertészethez. Autodidakták vagyunk a kertészetben is és a klimatológiában is. Jómagam nyugdíjas nyelvtanár vagyok, a fiatalok közül az egyik egyetemista, a másik ügynök. A képeken látott ültetvény nem a miénk, hanem egy szőlőoltványtelephez tartozik, amely tulajdonképpen mecenatúrát vállalt ezeknek a növényfajoknak a meghonosításában. Bemutatóültetvényeket telepített. Itt tartjuk a találkozóinkat, megfigyelve, nyomon követve ezeket a növényeket. Ezen kívül magunk is rendelkezünk egy-egy hobbikertnyi méretű növényi "show-room"-mal, amelyek szintén demonstrációs célokat szolgálnak. Továbbá több ponton vannak már ezekből a fajokból példányok különböző személyek birtokában, amelyek mind referenciát képeznek.
A szőlőoltványtermelő vállalkozás szerepe eddig abban merült ki a bemutatáson túl, hogy néhány hasonló méretű, kis ültetvény számára segített szaporítóanyagot beszerezni, ezeknek a "morzsáiból" jutottak növényekhez az itteni topictársak is, akik az ország különböző pontjain bővítik ezzel ebben a "nagy kísérletben" a referenciák számát. Egyelőre itt tartunk.
Létezik ezeknek a növényfajoknak néhány forgalmazója Magyarországon, akik tulajdonképpen egyelőre egy "market niche"-t töltenek be, lévén, hogy ezek a gyümölcsfajok még széles körben nem ismertek.
Az itt folytatott tevékenységünkkel akarva-akaratlan a jelenlegi forgalmazók javára óriási marketingtevékenységet folytatunk, anélkül, hogy ők tudnának erről, legfeljebb a forgalmuk növekedésében érzékelik, de valószínűleg nem tudják, hogy a háttérben állhat egy ilyen tényező is, hiszen legtöbbjük nem is ismer bennünket.
Szeretnénk eljutni odáig, hogy az itt tárgyalt fajok szaporítóanyaga ne egy szűk, "elit" vevőközönség igényeit szolgálja ki, hanem ugyanolyan legyen, mint bármely más, Magyarországon régóta honos fajé.
A cél érdekében legelőször is ismertté kell őket tenni. Egyelőre ezen munkálkodunk. Egyebek között itt a fórumban is.
Előzmény: Törölt nick (10203)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.09 0 0 10205
Október 12-én írtam le az alábbi gondolatokat. Most már csak ezen a zabolátlan időjáráson múlik, hogy miben ad nekem igazat.

"Szélsőséges események uralkodnak az időjárásban és ha egy-egy időszak az adott évszakban jellemzőnek tűnik, a véletlen műve csupán és érződik, hogy bármi megtörténhet. Ugyanúgy lehet egy nulla fok alá is alig süllyedő hőmérsékletű telünk, mint egy -30 fokos. Ugyanúgy temethet el bennünket a hó 2 méter vastagon, mint ahogy egész télen még egy hópelyhet sem látunk. Ugyanúgy érintheti az ország egyik felét valami szélsőséges helyzet, mint a másikat, miközben a másik oldalt megkíméli. Csak semmi tipikust ne keressünk, mert akkor téves úton járunk! A legtévesebben a minden évszakra és területre kiterjedő, általános hőmérsékletemelkedés feltételezésével!"

"Még mielőtt megnyugodva hátradőlnénk a fotelben, megállapítva, hogy "a globális felmelegedéssel" most már majd egyre inkább ilyen szeptemberekre lesz esélyünk a közép-európai térségben, TUDJUK, HOGY EZ IS CSUPÁN EGY IDŐJÁRÁSI ANOMÁLIÁBÓL FAKADÓ VÉLETLEN VOLT, AMELYNEK AZ ABNORMÁLIS JELLEGE A FENT LEÍRTAKBÓL ÉRZÉKELHETŐ ÉS AHOGY LEHETTÜNK MOST EGY ILYENNEK A KEDVEZMÉNYEZETTJEI, UGYANÚGY LEHETTÜNK VOLNA, VAGY LEHETÜNK MAJD EGY MÁSIK UGYANENNYIRE ABNORMÁLISNAK A KÁRVALLOTTJAI IS!!!!!!!!"
Előzmény: Floo2 (10198)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.09 0 0 10202
Nem, az északi eredetű.
A mediterrán az a jövő héten egy mediterrán ciklon miatt lezúduló 30 centi hó és utána az annak köszönhető -26 lehet. de én akkorra is megpróbálok a csak sarkvidékiben bízni, ami jóval enyhébb kimenetelű lenne.
Előzmény: Béla1007 (10201)
Béla1007 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 10201

szia Nino!

Most mondta a rádió hogy délután kisüt a nap !!

Akkor ez már mediterrán?

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2009.12.09 0 0 10200
A most várható, valószínűleg mediterrán ciklont kiváltó lehűlés kapcsán ismét felmerül a jellemzően pozitív felhanggal emlegetett "mediterrán hatás" kérdése. Korábban is többször leírtam már, hogy soha sehol senki nem tisztázta még a kárpát-medencei "mediterrán hatás" fogalmát. Ha a múltkori ciklon-előoldali áramlást értik rajta (amikor éjszaka fölszaladt 17 fokig a hőmérséklet), akkor is térben és időben változóan lehet hatása egy ilyen helyzetben a medence bármely térségében.
Még ellentmondásosabb helyzetet idéz elő egy sarki légtömeg hatására keletkező földközi-tengeri ciklon, amelyik nagy nedvességtartalmú levegőt szállít, ütköztetve a hideg sarki levegővel és annak függvényében eredményez intenzív havazást, hogy hol milyen erősen érvényesül. Az északabbi területek, amelyek fölött a száraz sarki levegő miatt már nincs csapadékképződés, adott esetben képesek "szárazon" megúszni egy ilyen eseményt, ezáltal a csapadéktevékenységet követő derült éjszakákon jóval jobban jöhetnek ki (enyhébb éjszakai minimumokkal, a hó hiányának köszönhetően) ugyanazzal a hideg levegővel elárasztva, mint a hótakarós déli területek, amelyek "mediterrán hatás" alatt voltak a csapadékhullás időtartama alatt.
Erre az elmúlt teleken is volt példa. Tavaly télen például a magyar baranyai területektől még délebbre, Szlavóniában egészen alacsony téli minimumok fordultak elő egy olyan havazást követően, amelyik a magyar területeken csak éppen a Dráva-mentét érintette. Ennek következtében alakulhattak ki olyan hőmérsékletek például Sellyén, amelyeknek "köszönhetően" az épületektől távolabb lévő fügék elfagytak, amint erről májusban képekkel tudósítottunk. Eközben a Dunántúl akkor hómentes területein épségben teleltek a fügék.
Előzmény: aiol19 (10196)
Mediterránum Creative Commons License 2009.12.09 0 0 10199

Gondolom, hogy nekem is ez a két tipus van, mert ezeket lehetett beszerezni.Ezeket a növényeket dugványról szaporitják mert jól gyökeresedik. Én poncirusra szemeztem, föld felett elágaztatom,alacsonyra nevelem a szélessége nagyobb legyen a magasságánál, ha kell könnyen lehessen takarni.3-4 évig előnevelem.

Aztán majd meglátjuk.

Előzmény: Taxus (10193)
Floo2 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 10198
Egyébként én is inkább egy kisugárzásos éjszakát választanák akkor már, mert a dombok megússzák akkor, egy 85-ös vagy 87-es hidegbetörést viszont nem.
Az új futás mediterrán ciklon, hó, utána kiderülés, és -20-25 fok.
Ez fog most menni, egyik futás így másik úgy, sajna a veszély benne van az alapfelállásba.
Egyébként 2005. februárjába sem volt -10 fokosnál sokkal hidegebb a levegő, és többfelé lettek -20-25 fokok.
Előzmény: aiol19 (10196)
aiol19 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 10197
Ahogy a legfrissebb adatokat átnézem, jó esetben az lesz, hogy ennek a zöme keletebbre áramlik el, aztán jön egy kisebb enyhülés, beáll a ködpárna, ez pedig remélhetőleg kitart addig, amíg megjavul az elromlott atlanti ciklongyár.
Előzmény: aiol19 (10196)
aiol19 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 10196
Azért az előzőekhez képest lényegesen enyhült 7-9 napos időtávon. T850 hPa-on -10 fok nem számít rendkívülinek és jó esetben 2 méteren nem eredményez -15 fok alatti értékeket a fagyzugok kivételével, még talán átlagos, vagy enyhén kiemelkedő síksági fekvésekben sem, pláne, ha folyamatos marad az áramlás. Ma estére ezeket az utolsó 3 térképen látható borzalmakat kivette, persze újra berakhatja, de újra ki is veheti. Sokszor az esemény előtt 2-3 nappal változtatja meg az egészet. Aki nincs otthon abban, hogy miről beszélgetünk, ezek különböző meteorológiai modellfutások, 14 napra előre jósolnak vele, de minden nap négyszer frissül és sokszor az egy napon belüli különböző modellfutások is mást adnak egy adott időszakra. Persze ha egy mediterrán ciklon valóban lepakol 50 centi havat és valóban jön rá egy derült, szélcsendes, hideg éjszaka, akkor tényleg súlyos helyzet van, de ugye a mediterrán ciklon pályája sokszor egy nappal az érkezése előtt sem pontosan előrejelezhető. Na meg egy ilyen esetben a dombok azért megúsznák a dolgot, mert kisugárzásos lehűlésről lenne szó. Én elkerülhetőnek gondolom az évszázad leghidegebb telét, de talán még a 2003-ashoz hasonlót is. Nem tudom, miért vagyok ennyire bizakodó, pedig alapjáraton igazán nem vagyok egy optimista ember.
Előzmény: Floo2 (10188)
aiol19 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 10195
Hát igen, ezt meg ki tudja, milyen adat, vagy feltevés alapján rajzolták így be. Van Szlovákiáról is USDA zónatérkép, jól láthatóan ez is úgy készült, hogy az akármilyen tereppontokon lévő meteorológiai állomások alapján csinálták a foltokat és ehhez figyelembe vették még a magashegységeket is. Komoly hiba itt is, hogy egyes szűk völgyekre magas zónát raktak, gondolom az abszolút tengerszint feletti magasságuk miatt, holott az ilyen szűk folyóvölgyekre inkább éppen a környezetüknél alacsonyabb zónát kellett volna. Itt Pozsonyt rakja a legmagasabb osztályba, ez nyilvánvalóan helyes is, hiszen az a legnagyobb város, nem fagyzug, síkság és hegység találkozásánál van, fölkúszik a hegyoldalra.
Előzmény: ninovarga (10191)
aiol19 Creative Commons License 2009.12.09 0 0 10194
Igen, én is valami ilyesmire emlékeztem. Ez alapján elvileg a közönséges narancsnál sem lenne sokkal jobb a fagytűrése. Azért valószínűnek tartom, hogy sosem tudtak igazán beérni a hajtások, így esetleg előnevelt növény valamivel jobban bírta volna. Ez lehet az a Morton, amit a zombai kertészet Norton Webbery névvel árul, de vannak más Poncirus trifoliata X Citrus sinensis hibridek is.
Előzmény: Taxus (10193)
Taxus Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10193

Igen nekem van: Poncirus trifoliata × Cirtus sinensis Norton Webbery

Poncirus és narancs hibrid 2006 tavaszán ültettem, az elmúlt 3 télen mindig tövig visszafagyott, de őszre 1 m-re nőtt, több ágon. Először nagyon takartam, avar gyékény, minden, tavaly alg takartam, az eredmény mindig ugyanaz. A növény délre néző palakerítés mellett van, viszonylag védett helyen. Mellette az elmúlt télen Eucalytus gunnii volt, ez alig sérült. Szerintem -10 alatt tövig visszfagy. Szétfagy szétnyilik a szára, jégcsap áll ki belőle.

A Poncirus trifoliata  viszont mindent kibír.

Előzmény: aiol19 (10177)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10192
Az alsó-ausztriai és burgenlandi 7b-s "kiflivel" kapcsolatban meggyőződésem, hogy jó nyomon vagy. Egészen biztosan valami kiemelkedő mikroklímatapasztalatok vannak ennek a hátterében. Mivel közel van a főváros, ezek a (jó fagylefolyású) helyek szem előtt vannak és a magyarokhoz hasonlóan szűk látókörű uesdealógusok úgy képzelik, hogy azok annyira kivételes helyek (ráadásul az egész kifli, hegyen-völgyön), amilyen Közép-Európában legfeljebb a Balatonnál lehet, mivel az ennek a térségnek a legnagyobb tava.
Addig a felismerésig, sajnos, ők sem jutnak el, hogy eldugottabb helyeken is lehetnek ugyanolyan jó fagylefolyású dombok, még ha olyan elhanyagoltak is, hogy nincs rajtuk egyetlen, jó klímát bizonyító indikátornövény sem, vagy ha van is, annyira kevés és olyan eldugott helyen, ahol magára valamit is adó uesdealógus soha meg nem fordul. Nem véletlenül vannak Magyarországon is a kivételes klímájúnak vélt körzetek kedvező domborzati adottságú, nagyobb hírnevű, frekventáltabb városok vagy helyek köré képzelve.
Előzmény: aiol19 (10181)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10191
A legmurisabb az benne, hogy az osztrák-szlovák határon azonnal két osztályt "ugrik a klíma".
Ezek a derék uesdealógusok a Mecsekben ugyan nem "botlottak el", de a Balatonba azért "belepottyantak".
Előzmény: aiol19 (10181)
Mediterránum Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10190

Már irtam róla szeretnék foglalkozni, kisérletezni télálló citrus félékkel.

Eddig poncirus trifoliata x c. reticulata troyer mandarin és poncirus trifoliata x c.sinensis van.Mind p.trifoliatara oltottam szemeztem, hogy az alany fokozza fagytürő képességét. Alacsonyra nevelem, hogy kb.1 méternél ne nőjjön magasabbra, ha szükséges takarni lehessen.

Szeretnék szerezni, cserélni changsha mandarint vagy oltóágat és ichang papedát.

Légyszives ha lehetséges add meg ismerősőd címét.Sok dézsás citrus félém is van.

e-mail cimem:tibor_58 citromail.hu

Előzmény: aiol19 (10177)
szaguaro Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10189
Ettem már, sztem banánhoz hasonlit, de édesebb, olyan ananászos vagy sárgadinnyés beütése van, de én nem vagyok profi borkóstoló, aki kiérzi a ribizli meg a tőzeg meg a szederlevél ( Anyád!) izét a borból, nekem ilyennek tünt. Ja és magok vannak benne.
Előzmény: Béla1007 (10170)
Floo2 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10188
Sajnos a várható hideg nem akar enyhülni, és már jóval látótávolságon belül van, jelen állás szerint nagyon kemény időszak következik, ami évek óta nem volt. Utoljára talán 2003-ban és 2005-ben. Azt meg csak remélni tudjuk, hogy nem az 1985-ös vagy 1987-es borzalom ismétlődik meg.
Első térképen jövő hét kedden látható a hideg levegő elhelyezkedése, amikor elér bennünket. Ez a hideg most nem lesz annyira durva, mint amilyennek a korábbi modellfutások alapján tűnt, viszont a leszakadási helyéből fakadóan mediterrán ciklonokat generálhat, amik az ország déli 2/3-át nagyon meg fogják pakolni hóval, amint a 2-3-4. térképen látható.
Utána pedig ha kiderül, akkor sajna az 5-6. képen látható hidegek lesznek, illetve még ennél is hidegebbek.
magyarliba Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10187

Szia! Undon lakom, Gy-M-S megye.

Lövésem sincsen, hogyan kell dugványozni hatékonyan, még nem próbáltam, de nem lehet nagy művészet, elég életerős fajta ez a homoktövis. De ha kapsz Aiol-tól, az még jobb. Sarjakat én is tudok majd adni, csak ahogy írtam, nem tudni, milyen neműek. A két növényem közel van egymáshoz és így a kutya se tudja megállapítani, hogy melyik sarj kinek a gyereke...

Gratulálok a kivi-szaporításodhoz, remélem szép növények lesznek belőlük és sok klassz gyümölcsöt szüretelhetsz róluk!

Előzmény: Gizellamama (10185)
Gizellamama Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10186

Köszönöm a gyors reagálást , hol is laksz?

Mikor akarod őket kiszedni és szerinted a porzó,vagy a termő van több?

A zalai szomszédnak a hegyoldala a szőlő fölött elég meredek és ha nagy eső van

állandóan lehordja a víz , a homokos talajt. A vaddisznók rendszeresen feltúrják valamiért és oda gondotam ültetni.

Előzmény: aiol19 (10179)
Gizellamama Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10185

   Kedves Magyarliba!

Először is szeretettel köszöntelek ,és mindjárt az az első kérdésem,hogy hol is laksz

a második mit tudok neked helyette adni?Érdekes nevet választottál magadnak.

Ha nem túl bonyolult a dugványozosa akkor én is megcsinálom ha kapok arra alkalmas szaporítóanyagot .Mikor és hogyan ,kell e valamilyen gyökereztető hormon annak is mint a kiwinek? Én avval is próbálkoztam hormon nélkül csak a felső

dugvány részt mártottam méhvíaszba. Sokféleképpen reagáltak a dugványok:

volt ami rögtön kihajtott,sőt még 20-30cm -es hajtása is lett,akkor pedig egy pillanat alatt tönkre ment.  A másik csoport ki sem hajtott soha elszáradt azonnal.Voltak amik

jóval később indultak be ezekhez volt a legnagyobb bizodalmam ezek között olyan is volt ami a következő tasszal is kihajtott és később derült ki ,hogy még mindig

nem volt gyökere.  Az idei dugványok közül végre  sikerült néhánynak gyökeret

növeszteni .Kora tavasszal amikor metszettem szedtem több dugványnak való ágat

Lehetett vagy1-200 különféle vastagságu saját komposztomba, perlitbe,keverékbe,

tőzegbe,egyszóval mindenfélével kipróbáltam. Végül is nem tudom mi lett a jó, mert

kétféle anyaban lett ugyan néhány aminek szép gyökere van de elfeljtettem,hogy mibe tettem.  Meg nem jelöltem  ,most ősszel átültettem a gyökereseket külön-

külön és tavasszal gondoltam kiültetni a helyére. 

 

Előzmény: magyarliba (10176)
aiol19 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10181
ez kimaradt: "... éppen átcsúszik 7 a zónába a mély fekvésnek köszönhetően."


Gyanítom, hogy ez a térkép szerepelhet a cikkben. Valószínűleg a Bécs környéki foltot a városi hőszennyezés, plusz néhány burgenlandi dombi állomás, esetleg éppen szőlészeti telepeken rögzített meteorológiai adatok miatt rajzolhatták oda. A Balaton körüli karika ugye nem túlzottan reális, viszont éppúgy hiányzik az a rengeteg apró kis 7 b-s, esetleg 8 a-s foltocska, mint ahogyan a sok 6 b-s és 6 a-s foltocska is a fagyzugfekvésekből. Én szerkesztettem korábban egy zónatérképet, de még mindig igen erősen pontatlan, még az alapelv tudatában is számos meteorológiai állomás speciális fekvésből származó adataival hagytam magam megvezetni. Mindenesetre pozitív dolog, hogy a Pécs-mítosszal viszont nem hagyták magukat megvezetni a németek. Ez a sztereotípia úgy tűnik, hogy a magyarokon kívül máshol nem is ismert. Néhány német városnál szerepel a magasabb zóna, valami ilyesmit kellett volna Bécsnél, Pécsnél, vagy bármely jelentősebb beépítettségű városnál rajzolni.
Előzmény: aiol19 (10180)
aiol19 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10180
Érdekesnek tűnik ez a cikk, mintha már találkoztam volna vele. Magyarországon is ugyanilyen komolysággal kellene foglalkozni asiminával, mert ebben is le fogunk maradni. A második cikket nem tudtam megnyitni, de sejtem, melyik térképre gondolsz. Nagyjából semmi valós adat nincs mögötte, a német térképrajzolók valószínűleg összekeverték a Balatont egy nagyon mély vizű, 2000 m magas hegyekkel körülzárt alpesi tóval, mint pl. a Garda. Általában amikor ezek a téli leghidegebb hőmérsékletek kialakulnak, a Balaton már befagy, bár természetesen ez sem mindig így van. Mindenesetre keveset dob a statisztikán, a siófoki, közvetlen vízparti állomás sokéves abszolút téli minimum átlaga is éppen átcsúszik 7 a zónába. Viszont a jó fagylefolyású dombokra valóban be lehetne rajzolni a 7 b zónát, nagyon sok foltot lehetne csinálni, de elképesztően részletgazdag térkép kellene. 280-320 m körüli magasságú, jó fagylefolyású dombokra a 8 a zóna is reális lehet.
Előzmény: pz07 (10168)
aiol19 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10179
Sarjak nálam szabadon elvihetők, ki is ásom, ha eljönnek érte. Van egy olyan érzésem, hogy nem nagyon fogok én ilyenekkel pepecselni, ha olyasmi íze van, mint a bogyónak, akkor én nem igazán tudnám megszokni. Továbbra sem tartozik a kedvenc növényeim közé.
Előzmény: Gizellamama (10172)
aiol19 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10178
Nehezen tudom elképzelni, hogy valakinek ne jöjjön be az íze. Édes is, kellemes, pépes állagú, az ízét nehéz más gyümölcshöz hasonlítani. Én eddig egyszer ettem. Szeptember-október környékén érik és mivel nehezen tárolható, ezért szezonon kívül nem valószínű, hogy hozzá lehetne jutni.
Előzmény: Törölt nick (10171)
aiol19 Creative Commons License 2009.12.08 0 0 10177
Ezt a Rollin River-es rendelést egy kicsit elhamarkodtad, mivel nézd csak meg, milyen citrusai vannak!

http://www.rollingrivernursery.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=67&Itemid=26

Changsha: ehető mandarin, ami 10 Fahrenheit fokot is kibír, de egy gyűjtő ismerősömnél -17 Celsiust /kb 0 F/ is kibírt.

Ichang papeda: nem olyan jó minőségű a gyümölcse, de konyhában használható, olyan fagytűrő, mint a Poncirus trifoliata, de azzal ellentétben állítólag örökzöld.

Morton citrange: Poncirus és valódi narancs hibridje. Állítólag lehet belőle egész jó narancslét csinálni, ez viszont magyar tapasztalatok szerint nem annyira kiemelkedő fagytűrésű, ez Taxus fórumtársunk tapasztalata, de az is lehet, hogy csak túl fiatal volt a növény, mindenesetre érdemes vele próbálkozni.

Shangjuan: Az ichang papeda nemesítése, citromra és grapefruitra hasonlító ízzel, citrom kinézettel és állítólag 5 F /-15 C/ fokig fagytűrő!

Trifoliate orange: ez az a bizonyos Poncirus trifoliata, ami egészen biztosan mindent kibír, de ez télen ledobja a leveleit, a gyümölcse pedig közel ehetetlen. Ezt használják a hibrid kísérletekhez is.

Yuzu: Az ichang papeda és a valódi mandarin hibridje. 5-10 F fokig fagytűrő, ez is olyan citrom kategória, állítólag jó citromlevet lehet belőle csinálni.

Szóval csupa olyanokat árulnak, amit feltétlenül érdemes lenne beszerezned, ráadásul nálunk még nem is lehet beszerezni mindet, amit igen, azt is csak gyűjtőktől, oltóág formájában. És akkor még meg sem említettem a különböző csodálatos gránátalma fajtákról, vagy a japánnaspolya fajtájukról (loquat), jujubáikról, stb... Ezt a blue nevezetű persimmont viszont nem láttam az oldalukon.
Előzmény: Törölt nick (10161)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!