Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
A Zwilling fenőjéhez mellékelt egy használati utasítást, amelyik nagyon egyszerű, de jó:
Nyelét fogva letámasztjuk a húsvágó deszkára a másik végét, és a kés élét 20-30o-os szögben egyetlen íves mozdulattal végihúzzuk a fenőn jobbról, majd másik oldalról is 5-10*.
Stabil, gyors, és hatásos.
Nekem bejött.
/Azóta szidnak, mert a többi kést is megéleztem... magam is bőrömön tapasztalom a változást... :o)
"Fenõacélon pl. ma sem tudok jól fenni, mert ugye azesetben mindkét objektum mobil,"
Nem szükségszerűen -- attól, hogy a profi giroszos úgy használja, mi amatőrök elfektethetjük az asztal szélén, mint a követ, vagy tarthatjuk függőlegesen is, a hegyét rányomva pl. egy parafa alátétre, a gyártók tudtommal ez utóbbit ajánlják.
"kikisérletezem a port -vagy pasztát- ami a legjobb,"
Lehet kapni pont erre gyártottat, Puma márkájút az E.-metálnál, bár nem olcsó. (És mostanában csak a durvább feketét tartják, a finom zöldet nem.)
Ne is mondd! Sok komoly munkaórát elcsesztem a semmire ( elfuserálásra!) amíg megtanultam a szöget tutira tartani.
Fenõacélon pl. ma sem tudok jól fenni, mert ugye azesetben mindkét objektum mobil, nálam meg legalább az egyiknek lerögzítettnek kell lennie, hogy biztos legyen a siker.
Ha a mai kisérletem bejön ezzel a fenõszijjel (lásd lentebb!) akkor egy gyalult tölgyfalécre fogok egyet applikálni, kikisérletezem a port -vagy pasztát- ami a legjobb, és a cuccot asztalra rögzithetõsre csinálom majd, pillanatszorítókkal.
Én késbuzi vagyok, már nagyobbacska gyerekkoromban is a kedvenc délutáni foglalatosságom volt a a lugasban a 7-8 kis bicskáimat élezgetni,...állitólag ez krypto-agresszivitást takar, (ezt valami retek cihológus mondta), persze én nem hiszem, mert abszolut nem vagyok agresszív, de annak a cihológusnak lerugom a fejit az bisztos.
Ma a reggeli KV után nekem is kedvem kerekedett egy kis vasárnapi konyhai fuseráláshoz, így a tegnap d.u. padláson talált klf. szíjdarabok egyikét (találtam egy nylanyszatyornyit, mert nagyon spájzolós voltam valamikor) u.n. "Attack" gyorsragasztóval ráragasztottam egy régi masszív vonalzómra, úgy, hogy a bõr bolyhosabb felülete legyen felül.
Ma délután meg fogom kenni fogkrémmel, -állitólag az nagyon jól políroz-, és egy már jól tegnap jól kiélezett pengémet elkezdem rajta fínomabbra fenni,...talán 5 órás munkával (hehehe!) elérem, hogy beleszalad a kezembe, (jártam így vagy 16 éve).
Van olyan ipari köszörükõ, amely préselt keménygumi, és abba az alapanyagba van a nemeskorund, vagy a sziliciumkarbid- por keverve,.... na az egy remek élezõ! Borotvaélt lehet vele csinálni lassú kézi mozdulatokkal egy negyedóra alatt.
Egyszer jutottam hozzá egy ilyen korongnak egyetlen cikkéhez, azt vagy 5 évig használtam, és csodájára jártak a késeimnek a haverok.
Kis étolajat rácsöppentettem, és szuper élt tudtam csinálni azzal, persze elõbb síma falapra ragasztott smirglivel egy jó alap-élt kellett kialakítani.
Értem. Én a keresztmetszetre gondoltam, lévén az ilyen kézből fenésnél ha egy kicsit billeg a kéz és nem tartja az élszöget, az domború profilt eredményez, "pofás" lesz a penge.
Én az elköszörülés általi HOMORÚ élprofilon EZT értem,---hogy egyrõl beszéljünk.
(Más az, hogy a képen levõ penge eleve így lett kialakítva, szóval konkrétan a homorúság itt nem hiba, de ha egy kést évekig csak a penge közepére fókuszálva fennek (kaszakõvel,... ahogy a haver írta lentebb) akkor az nem éppen elõnyére változik meg. )
Az elköszörülést lehet nagyon csinosan is utánakorrigálni,... ha a kés az évek alatt kopik, és az éle esetleg "homorú" lesz, mint egy gurka-harcikés -ami elõfordulhat- ,akkor néha, (feláldozva akár 4-5 millimétert is a szélességbõl), remek bontókést lehet varázsolni az egyébként rosszul, nemszépen élezett késekbõl is.
Ezt az alsó kést én 25 éve (!!!) vettem az IKEA-ban, az is van beleeloxálva a pengéjébe hogy IKEA.
Eredetileg 28 milliméter volt a pengeszélessége. Negyed évszázada ez a leggyakrabban haszhált konyhai kézikés, a nejem csirkebontó késnek hívja, mert arra a célra csakis ezt tudta mindig használni. Mindig borotvaéles.
Ma már a pengeszélessége 11 millimérterre csökkent, de az benne a jó ma is, hogy vékony acél, ( lent 1.3 milliméter a vastagsága, a hegyénél valamivel kevesebb mint 1 mm.) szóval könnyen beleszalad akármibe, de ugyanakkor nagyon frankó kenyény svéd anyag,... ha átvágunk vele bontáskor 1-2 csontot is /ami ugyan csak velem fordul elõ, mert csirkeboncnokként én csak 3-ast kaptam/ nem látszik meg rajta, szóval elég ha kéthavonta 1x futtatom meg a fínomsmirglin.
A felsõ húsoskés is igen megkopott már, ez ott látható leginkább, ahova a piros jelet tettem.
Ez melyik kés? Már beszereztem a séfkést, remek vele dolgozni! Eddig nem tudtam, hogy az egyébként jónak gondolt késeim bugylibicskák. Van még pontom, de nem tudom melyikre használjam fel. Szerintetetek?
Hát, egy hentes 10 perc alatt vág annyit, mint mi otthon napok alatt.
Amellett a hentesnek jó a mikrofűrészes él, mert a kést szinte kizárólag húzó vágásokra használja -- ha egyenesen akar vágni, akkor odacsap a bárdjával. Nekünk viszont többnyire nncs bárdunk, szükségünk van a toló vágásra is (főleg a zöldségekhez).
De úgy sejtem, a hentesek is odaadják időnként a késüket vmi élező szolgálatnak -- árulnak néha látni iparban használt késeket, azokon rendesen el van köszörülve a penge nagy része, amit nem csinálhattak kizárólagos acélhasználattal.
Gondolom hogy a fenõacél az csak rövid idõre vékonyítja vissza az élt, ezt abból gondolom hogy elnéztem a henteseket sokszor, és ahogyan láttam; a folyamatos munka minden 8-10 percében használják, szóval azt hiszem hogy akkor, amikor érzik, hogy a munkában levõ kés már nem igazán fog.
Már. Valamikor az is éles volt. Ugyanmár. Ezeknek a mélybordás, körkeresztmetszetű vackoknak köze nincs a rendes, húsiparban használatos fenőacélokhoz. Azok újan se voltak ilyenek. Én is újan vettem a sajátomat meg talán láttam is már párat.
Az acéllal a legnagyobb gond, hogy nagyobb gyakorlat kell hozzá mint a fenőköves fenéshez. Alátámasztás nélküli fenő alkalmatosságon húzogatni úgy a kést, hogy mindig állandó legyen a szög, az nagyon benne kell, hogy legyen a kézben.
Én amatőrként ritkán használom az acélt. Más amatőröknek ajánlom a Fiskars késélezőjét, vagy más hasonlót (pl Ikea). Gyors pontos, csúcs minőségű élezést ugyan nem lehet vele csinálni, de a napi konyhai feladatokra elegendő.
Elvileg minden Spar-os boltban van, az akció március végéig tart, és a pontokat egy gyűjtőlapra kell fölraggasztgatni. Azzal, és a kiválasztott késsel-ollóval kell menni a pénztárhoz.
Elvileg mindig van minden, de pölö Karácsony előtt több boltból is eltünt a késtartó. Én is Karácsonyi ajándékként vettem meg :o)
Erről a sparpontos Zwillinges dolgról írna nekem valaki 1-2 szót? Ha jól értem úgy működik, hogy gyűjtök/szerzek/veszek ilyen pontokat bemegyek bármelyik sparba és megvehetem az adott áron az általam kiválaszott kést? Ezek vannak raktáron vagy bizonyos készlet erejéig, és akkor sietnem kellene a vásárlással? Sima Sparban is van vagy csak Intersparban? a választ előre is köszönöm
"Egyelőre nagyon jónak tűnik, és nem tudom, miért kellene recésednie a pengének, ha a cég által is javasolt módon haszáljuk?"
Azért kell recésednie, mert az él önmagánál keményebb (puhább fenőacél nem működne) és a barázdák miatt nagyon kicsi felületű acélhoz van nyomva, így a fizika törvényei szerint ő enged.
A cég pedig azért javasolhatja az acélt, mert egyszerűen csak ennyit néz ki a vevőiből, hogy ezt még mind képesek lesznek alkalmazni, szemben a némi ügyességet és sok gyakorlást igénylő köves élezéssel.
Egy sima fajta fenőacél mindazonáltal hasznos dolog, az nem mikrocsipkézi ki a pengét, viszont ha még megvan a jó él, csak (vékonysága miatt) elhajlott a pont középre mutató iránytól, akkor visszaigazítja és így kitolja a következő köves élezés időpontját -- így a kés acélja is lassabban fogy, szóval ezt az acélos simogatást (néhányszor egy-egy nem erős húzás jobbról-balról) érdemes pár naponként megismételni! De ehhez nem kell márkás célszerszám, egy jobbfajta ("krómvanádiumos") csavarhúzó pont megfelelő.