Keresés

Részletes keresés

vaesz Creative Commons License 2010.04.25 0 0 671
Köszönöm a segítséget!
Szerintem én az Aldi-s, Auchanos lisztet fogom kipróbálni, annak kicsit barátibb az ára, még ha macerásabb is most egy kicsit. Sajna a magándokik baromi drágák, és amíg pontosan nem tudják, hogy mi is a bajom, addig ki kell fizetni :( Drága kis jó magyar TB...
Igen, tudom, hogy ezek a kenyerek jó tömörek, azzal bíztatom magam, hogy: Finom lesz az majd meglásd:D Ebből biztos nem eszik az ember jó kis zsíros kenyeret hagymával:D :D :D
A SAF élesztőt már régebben kipróbáltam pont a te ajánlásod alapján ETNA, és nekem nagyon bevált, jó párat be is tankoltam belőle.
Előzmény: .ETNA. (668)
myrtill82 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 670
Nemrég kaptam válaszokat hogy anyunak milyen kenyérsütőt vegyünk,nagy sikere lett!!
Most viszont magunknak vennénk,viszont az egylapátos jobban elférne,igy elsősorban ezeket nézem.Körülnéztem az aukcios oldalakon is,ott hirdetnek kipróbálatlan vagy csak 2-3x használtat.Ezeket vajon meg merje venni az ember?Vagy mire figyeljek??Mire érdemes rákérdezni az eladónál?
vonalzoo Creative Commons License 2010.04.25 0 0 669
Én még nagyon ajánlom az ALDI-ban kapható lisztkeverékeket, 290,- Ft, ha jól emlékszem.
Van teljeskiörlésű búza és rozs keverék is, mind a kettő nagyon finom, és nagyon jó sikerül elsőre is. Semmi más nem kell beléjük, csak víz! (Illetve van ciabatta kenyér is, ahhoz kell egy kis olíva-olaj is)
Én úgy szoktam csinálni, hogy kevesebb vizet teszek bele (fél kiló liszthez 3 dl víz), és pár perc dagasztás után 'állítom be' a sűrüséget.
Ezekkel a lisztekkel mindig jó lett a kenyér, ha magam kevertem össze, akkor előfordult, hogy túl morzsálós lett, vagy nyúlós lett a belseje.

Előzmény: .ETNA. (668)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.25 0 0 668
Kedves Vaesz, az alábbi módszerek valamelyikét javaslom :

1. MÓDSZER:
http://www.diabettrade.hu/index.php?menu=2120

A fenti oldalon rendelhetsz speciális, cukorbetegeknek való lisztet, igaz kicsit húzós az ára, de azért egyszer ki lehet próbálni. Nyisd meg az oldalt és a lap jobb oldalán megtalálod az "Otthoni kenyérkészítés" és a "Receptek" alatt mindazt, amire szükséged van. Persze ezek a receptek a saját lisztjükhöz íródtak.

No és ott van a Norbi-féle Update liszt is, azt hiszem ez is jó cukorbetegeknek, de szintén nagyon drága, közel van az 1000 Ft-hoz / kg.

2. MÓDSZER:
Vásárolj a Herbáriában (itt kicsit drágább, a Bio 400 Ft körül van/kg), vagy ha van a közelben, akkor az Auchan áruházban teljes kiőrlésű lisztet. Viszonylag jó áron, kb. 200-300 Ft/kg, kapható az Auchanban ABO Mill teljes kiőrlésű rozsliszt (zöld papírzacsis), tönkölybúzaliszt, de van Graham liszt is stb stb..

A korábbi hozzászólásaimban írtam néhány receptet, van közte barna kenyér, európai fekete, vagy fehér+teljes kiőrlésű vegyes...

Cukor helyett használhatsz édesítőszert is, ahol keverve írtam a fehér+teljes kiőrlésűt, te csináld az egészet teljes kiőrlésűvel, DE NE FELEDD, hogy akkor már 320 ml VÍZ KELL hozzá !! A recepteket variáld a saját ízlésed szerint úgy, hogy alkalmazkodjon a betegségedhez.

Készülj fel arra, hogy a csak teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér jó kis zömök, tömör, sűrű lesz:-)

kenyér receptek: 591, 545, 480, 440.
friss élesztőről: 432
az általam használt SAF gyorsélesztő fotója: 367

KAKAÓS KALÁCS itt kaptam a receptet a fórumon, szerintem ezt is kipróbálhatod teljes kiőrlésű liszttel, bár nem tudom milyen lesz, én sima fehérből csináltam:

3dl tej, 5dkg vaj, 4ek cukor, 1ek kakaópor, csipet só, 50dkg liszt, 2,5dkg élesztő.

Előzmény: vaesz (666)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.25 0 0 667
Kicsit vissza kell olvasnod, de pill, hátha gyorsabban rátalálok én.
Előzmény: vaesz (666)
vaesz Creative Commons License 2010.04.25 0 0 666
Sziasztok!
Úgy néz ki, hogy inzulinrezisztanciában szenvedek, ezért teljes kiőrlésű dolgokat ehetek csak. Esetleg van ilyen receptetek? Ami cukrosoknak szól + teljes kiőrlésű kenyér? Kalácsreceptet se bánnék, bár nem hiszem, hogy ilyen van cukrosoknak...vagy mégis?
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.21 0 0 665
Kedves Barbidu igazán nincs mit! Remélem sikerül olyat találni amivel meg is leszel elégedve!

Még korábban, a 627-es hozzászólásban írtam egy oldalról, ahol a különböző kenyérsütőkről vásárlói visszajelzések, vélemények is olvashatóak, bemásolom, hátha segít a választásban:

"Esetleg nézd meg ezt az oldalt is, itt ismertetik a gépek tulajdonságait is, és a boltokat is felsorolják, ahol kapható. Az ára alatt fel van tüntetve, hogy 5, 3, 8, 12.. stb.stb. bolt kínálatában... Ha erre rákattintottál, a következő oldalon már vásárlói véleményeket is olvashatsz és a minőségre a vásárlók által adott csillagok is látszanak, így talán könnyebb lesz dönteni."

http://www.arukereso.hu/kenyersuto-c4110/
Előzmény: barbidu76 (663)
Veszpremi Creative Commons License 2010.04.20 0 0 664
Egészen friss a véleményem, mint írtam már talán a másik kenyese topikban, nekünk 4.5 éven át egy 1karos Boman sütőnk volt, aminek a tengely tömítése most elromlott majdnem ezer kenyér után. Most a második kenyeret sütöttem az új 2karosban (7e ft-os Fibinett, Lidl termék) és csodálatos nagy kenyeret vettem ki a teljes kiőrlésű program után. A 70 dekásra kimért adaggal az 1.3 kg-ra kalibrált üst úgy telelett, hogy a kenyér elérte az üveget. Ilyent az 1karossal sosem lehetett sütni, ennek a dagasztása ránézésre is jobb. Nem is tudom, hogy lehetne evvel 1.3 kilós kenyeret sütni, szerintem sehogy, mert a kis kenyérrel is tele lesz. Én most a 2karosnál tenném le a voksomat a minőséget illetőn e friss tapasztalat alapján. A sütő márkája szerintem nem a legfontosabb.
Előzmény: barbidu76 (661)
barbidu76 Creative Commons License 2010.04.20 0 0 663
szia

köszi,hogy írtál:)

az az igazság,hogy ketten vagyunk,így a kisebb kenyér is megfelelne,ill. a formája is majdnem mindegy,inkább a meghibásodás miatt kérdeztem,azt olvastam,hogy a 2 lapátos könnyebben elromlik..
meg az is érdekelne,hogy lehet-e 1 lapátossal u.olyan jól dagasztani.
amit most kölcsönkértem,az pont 2 lapátos..az gyönyörűen dagasztott,csak ámultam és bámultam:)
Előzmény: .ETNA. (662)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.19 0 0 662
Szia! Szerintem jobb a kétkaros! Ennek nem hibásodás, hanem a szép formájú kenyér szempontjából van jelentősége. Illetve, ha jól tudom, a két karossal nagyobb kenyér is süthető.

A márkák szerinti különbségeket annyira nem ismerem, néhány éve van Hausmaister HM1300-asom, nekem tökéletes, kb. 1,3 kg-os a maximum süthető kenyér súlya.

Az ár, ahogy általában lenni szokott, ebben az esetben sem feltétlenül jelenti a minőséget is, bár azért a drága, nagy nevű cégek gépei, biztosan jók.

A vásárlásnál figyelj ezekre: legyen magyar használati, a tető jól záródjon (ellenőrizd!), adagolókanál és mércés edény legyen hozzá, legyen jó sok program: alap, gyors, sütemény, sütés, francia stb., ja és lekvárfőző - jam - progi, sose lehet tudni, mikor lesz házi lekvárra szükséged :-)
Előzmény: barbidu76 (661)
barbidu76 Creative Commons License 2010.04.19 0 0 661
sziasztok!

érdeklődnék,hogy ki mit ajánl,1 v. 2 karos kenyérsütőt?
van jelentősége?
(hibásodás,dagasztás,sütés,stb)

illetve márkában van különbség?

köszönöm!
étolajos Creative Commons License 2010.04.18 0 0 660
angi8-nak.
Milyen géped van, azt írod, hogy nem akarja forgatni a lapátot!
Van olyan gép ami a start után húsz percig előmelegít, addig viszont nem forgat csak utána. Azt hiszem Hauser a márka ami van a családomba is, engem speciel megszívatott rendesen, hosszas telefonálgatás után derült csak ki az igazság.
Más: nem olyan régen irtam a receptet, a vízmennyiséget elcsesztem, helyesen 400 ml-
angi8 Creative Commons License 2010.04.16 0 0 659

 

 

Kedves hehu!

 

Az én gépemmel is ez a gond, nem forgat, akkor sem ha kiveszem az üstöt, akkor sem ha bennvan az üst, lapáttal vagy nélküle!

Beszéltem most telefonon egy szerelővel. Kérdése volt: Hallom e hogy megy a motor? Ha nem, vagy nagyon csúnya hangokat ad, akkor valószínű motor hiba lesz. Ha hallom a motort, akkor vagy szintén motorhiba vagy ha szerencsém van akkor "csak" a fogaskerekek mozdultak el (ezt tartotta valószínűbbnek az én esetemben) amik hajtják, amit bármelyik szerelő helyre tud tenni. ha motor rossz akkor jó drága egy új és nem is biztos hogy tudnak szerezni. HA EZ A BAJ AKKOR ÉN KUKÁRA ÍTÉLEM AZ ENYÉMET!

Én ma vagy holnap leviszem a szerelőhöz és meglátjuk mi történt, meg is írom.

 

angi8

Előzmény: hebu (653)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.07 0 0 658
Nincs mit, ha csinálsz almás-kenyeret, majd írd meg, hogy milyen lett, ja és persze, hogy ízlett-e az almás pirítós:-)
Előzmény: vaesz (657)
vaesz Creative Commons License 2010.04.06 0 0 657
Etna köszönöm a választ, csak most látogattam vissza ide. Na, ezt a francia pirítós receptet még sosem próbáltam, de jól hangzik, mindenképp kipróbálom legközelebb:D Köszi
Előzmény: .ETNA. (646)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.06 0 0 656
Néhány korábbi hozzászólásomban leírt receptek, tanácsok stb., kizárólag azért, hogy ne kelljen keresgélni:-))

591.hsz sütik
581.hsz mitől süllyed meg a cipó
466.hsz programok
377.hsz francia kenyér recept
370.hsz alaprecept és a Langalló, Pompos, Pizza receptje (erről a 300-as hsz-ben is lehet olvasni ... a sót kihagytam a fokhagymás tejfölből, természetesen só is kell bele!)

367.hsz 1/2 kg-os kenyérhez szükséges mennyiségek, itt szúrtam be egy fotót a szerintem legjobb gyorsélesztőről (SAF francia) is

359.hsz pizzatészta bekészítéséről fotó
332.hsz általános tanácsok
305.hsz receptek
291.hsz fűszeres, olasz stb. kenyerek receptje
CSVili Creative Commons License 2010.04.06 0 0 655
Köszönöm a segítséget " étolajos"kipróbálom a receptedet, de ételízesítők nélkül,ugyanis azok is tele vannak "E" betűs anyagokkal ami nem biztos,hogy egészséges.Újabban 1 kg-s kenyerekkel kisérletezek s variálom a liszteket is.Nekem az egylapátos Clatronik nagyon bevált,bár még csak egy hónapos tapasztalatom van.A legfontosabb a liszt és a folyadék aránya,ezt nehéz eltalálni, s akkor nem esik be a teteje.Az élesztőkkel nincs bajom egyharmadát teszem bele. /5dkg- nak/.Ehhez a tipúshoz bevált recepteket szivesen kipróbálnék bármilyen lisztből is legyen összeállitva.Köszönöm CSVili
Előzmény: étolajos (654)
étolajos Creative Commons License 2010.04.04 0 0 654
Csak beugrottam, időtlen idők óta sütöm a kenyeret géppel.
Clatronic egykanalas gép. 75 dkg "tescos" BL 55-ös liszt, és csak az.
Én mindenhez ételízesítőt használok só helyett, igy a kenyérbe is azt rakok, 4-5 teáskanál szinü só, másfél evőkanál cukor, másfél teáskanál francia élesztő.
Azt a baromságot, hogy egy cacskó élesztő felejtsétek el.Ahány élesztő, annyi súlyu csomagolás, és annyi féle minőség.
Eddig a mérőkanálról beszéltem, legvégén három nagyobb rendes evőkanál étolaj.
5-ös fokozat 2,55 perc. 10-ből egyet szoktam rontani. Természetesen a víz jön bele előszőr, 320 mili liter körüli de ahány mérőedény annyi féle mennyiség.Egy picit több víz akkor beesik a kenyér teteje, ha kevés a víz akkor nem kel meg rendesen. Minden összetevő sokat határoz a kenyér minőségén, ki kell tapasztalni.
Jó sütkétezést.
hebu Creative Commons License 2010.04.02 0 0 653
Nem az üsttel van gond. Abban szépen forog a tengely. Próbáltam, hogy kiveszem a gépből az üstöt, és úgy járatom, de ürsen sem bír forogni a motor.
Előzmény: andfer (652)
andfer Creative Commons License 2010.04.01 0 0 652

Lehet, be van  ragadva az üst tengelye. Üresen tanácsos megforgatni a tengelyt. Lehet a tengelynél a simeringbe egy pár csepp étolajat csepegtetni. Amikor elkészül a kenyér, utána az üstbe vizet kell tölteni, hogy a benne levő lerakódás felázzon. Az üst eltevése előtt megforgatni az üst tengelyét.

Ha végképp nem boldogulsz, kell egy új üstöt vásárolni.

Előzmény: hebu (651)
hebu Creative Commons License 2010.04.01 0 0 651

Sziasztok! Hauser kenyérsütőnk 1 évi állás után újra elővettük. A dagasztással nagyon erőlködik a motor és a második kavarási fázisban meg is áll, és nem bír tovább menni. Tudnátok tanácsot adni, hogy hogy lehet házilag megjavítani?

 

Köszi:

    Hebu

.ETNA. Creative Commons License 2010.03.28 0 0 650
Sajna a csuklóm nem bírja a dagasztást, így nálam az ilyen előre bedagasztott variáció szóba sem jöhet, legfeljebb, ha a férjem megcsinálja (szerencsére ő is szeret főzni, sütni, csak ritkán ér rá), ezért is kaptam anno a kenyérsütőt:-))
Előzmény: contributor (648)
digicat Creative Commons License 2010.03.24 0 0 649
A mi német gépünkön Kuchen a program neve, a hossza állítható.
Előzmény: contributor (648)
contributor Creative Commons License 2010.03.24 0 0 648

Köszi az ötletet. Van az enyémen olyan program ("Bake"), ami csak 1 óra. Ez éppen az olyan előre elkészített, megkelesztett tésztákhoz jó, amilyet az előző hozzászólásom végén írtam le. Vagyis nem kever, nem dagaszt, csak süt. Persze először az alapprogrammal (közel 3 óra) sütöttem, majd utána jöttem rá, hogy gyorsabban is megoldható a dolog. :-)

Előzmény: .ETNA. (644)
contributor Creative Commons License 2010.03.24 0 0 647

A leírt 600 grammos kenyér 1,1 pohár vízzel is jó (ahogy megadtam), de 1,25-tel még jobb. Úgy vettem észre, hogy a víz mennyisége nagyon fontos: ha túl sok kerül bele, akkor a kenyér a sütés során összeeshet, illetve a belseje ragacsos marad; ha túl kevés, akkor tömörebb lesz, és nem tartja meg a frissességét olyan sokáig (bár 1-2 nap alatt úgyis elfogy). Az optimális vízmennyiséget egyénileg kell kikísérletezni, hiszen a liszt minősége és sütő típusa is befolyásolhatja. Nem tudom, hogy mennyire standardizált a pohárméret, ezért jelzem, hogy az enyém 230 ml-es. A kenyér árát olcsóbb zabpehely használatával 215 Ft-ról 180 Ft-ra tudtam csökkenteni (1 kg-ra számítva 300 Ft). Először ugyanott vettem a zabpelyhet, ahol a gépet; csak egy német (Kölln) zabpehely volt, ami 530 Ft (500g). Majd az ALDI-ban sikerült venni 159 Ft-ért (ez is 500g). A teljes kiőrlésű rozsliszt helyettesíthető teljes kiörlésű tönkölybúzaliszttel. Később kipróbáltam, hogy hagyományos élesztőt használok. A kenyérsütő használati útmutatója szerint csak porélesztőt szabad használni, ezért – bár így sokkal idő- és munkaigényesebb – egy külön edényben összekeverem a száraz hozzávalókat, majd hozzáteszem a langyos cukros vízben feloldott élesztőt. Kézzel összegyúrom. A kenyértésztát átteszem sütőgép edényébe (a keverőlapátot kiveszem előtte!), egész éjszaka hagyom kelni, majd másnap reggel sütöm meg. Előnye, hogy egyrészt szebben kel meg a tészta, másrészt nem kell sütés után a keverőlapát eltávolításával bíbelődni.

Előzmény: contributor (643)
.ETNA. Creative Commons License 2010.03.23 0 0 646
Nincs, de a google mindent tud:-) Ez volt az első link, amit kiadott:
http://www.mindmegette.hu/almas-kenyer_1.recept

Egyébként próbáltad már az igazi "francia pirítós"-t??

Szükséges: szeletelt toastkenyér, vékony szelet sonka, vékony szelet savanykás alma, vékony szelet sajt és szendvicskészítő gép.

A megvajazott két szelet kenyér közé sonka+alma+sajt .... gépbe tesz, lapít, süt.... mi imádjuk:-)

Előzmény: vaesz (645)
vaesz Creative Commons License 2010.03.22 0 0 645
Sziasztok! valami almás kenyér, vagy kenyérben süthető almás receptetek nincs véletlenül? Van itthon rengeteg felesleges almám, de nem akarok vele sokat vesződni.
.ETNA. Creative Commons License 2010.03.22 0 0 644
:-)) Kedves Contributor! Szépen összefoglaltad, hogy mi is az otthoni kenyérsütés, ill. a kenyérsütőgép használatának (egyáltalán "létének") értelme, haszna!!!!

Ha van rajta gyors program, azt is próbáld ki, én különösebb eltérést nem véltem felfedezni az alap (több mint 3 órás) és a gyors (alig 2 órás) progi eredményeképpen elkészült kenyér között. Ez a következő előny: a gyorsprogin, mire megérkezik a váratlanul bejelentkezett vendégsereg, már az asztalon illatozhat a különleges hozzávalókból/adalékokkal készített egészséges házikenyér, pl. szendvicsként stb.stb.
Előzmény: contributor (643)
contributor Creative Commons License 2010.03.22 0 0 643

Sziasztok! A topicot olvasva kedvet kaptam arra, hogy most már én is vegyek egy elektromos kenyérsütőt. Igazából évek óta terveztem, de eleinte 15-20 ezer forintba került, amit sokalltam érte. Néhány hete viszont az egyik hiperben akciós áron csak 8990 forintért árultak egy alapgépet (gondoltam kezdetnek ez is megfelel). Vannak pozitív és negatív tapasztalataim, de mindent összevetve nem bánom, hogy megvettem. Jó például, hogy a használati útmutató sok receptet tartalmaz (a legizgalmasabb talán a reszelt sárgarépás, de van banános is). A készülék méretéhez képest (ami nagy) csalódást okozott a kivehető, tapadásgátló bevonattal ellátott sütőkosár mérete (ami kicsi). Az első kenyerem elég jól sikerült ahhoz képest, hogy az első volt :-). A súlya csak 560 g lett, pedig a géphez adott füzet szerint 700 g-osnak kellett volna lennie. Még csak egy negatívumot tudok említeni, nevezetesen azt, hogy a dagasztás-sütés során (ami közel 3 óra!) nem túl kellemes élesztőszag tölti be a konyhát (bár most, hogy jön a tavasz, nyitva lehet a konyhaablak végig a sütés alatt). Úgy számoltam, hogy 1-2 év alatt (attól függően, hogy milyen kenyeret, és milyen gyakran süt az ember) hozza be az árát. Végül egy recept (600 grammos /1 órával sütés után mérve/ kenyér lesz): 1,1 pohár langyos víz, 1 ek olivaolaj, só ízlés szerint (én egy csapott tk sót teszek hozzá, így sótlan lesz a kenyér, de egészséges :-)), 1 kockacukor, késhegynyi őrölt rozmaring (vagy kömény, aki szereti), 2,5 pohár BL80 liszt, 1 pohár teljes kiőrlésű rozsliszt, 1/3 pohár zabpehely, 10 gramm instant porélesztő. Költsége: 215 Ft (1 kg-ra számítva 360 Ft). A kenyérsütő fő előnyei: kiélheti az ember a kreativitását (szinte csak a képzelet szab határt a lehetőségeknek); tudod, hogy miből készült (nem eszel annyi E-anyagot, csökkentheted a sófogyasztásodat /amiben mi magyarok élen járunk/); a 3 napos ünnepek végén is ehetsz friss kenyeret :-).

CSVili Creative Commons License 2010.03.18 0 0 642

 

Clatronic BBA 2866 /egylapátos gépem van/ ehhez vettem 10kg BL-80 as kenyérlisztet.Tud e valaki kipróbált receptet adni ehhez a tipushoz ? 70-75 dk kenyeret szoktam sütni.Egészségesebb hozzávalókból is lehet.Köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!