Tudom, hogy nem valami nagy dolog, de én az ilyen halfiléket( ugye az?) mindíg ugyanúgy csinálom. Hirtelen megforgatom olivaolajban( előtte kicsit besózóm és citromot csöpögtetek rá), majd petrezselymet összekeverek elnymott fokhagymával és amikor kész, vékonyan megkene vele.
Egyébként utoljára nem ezt csináltam, hanem amikor a halat betettem az olajba, akkor mellédobáltam rozmaring ágakat. Na úgy sem rossz. Csak semmi faxni:))
Megláttam és megvettem valami nagyon szép u.n. "laposhal" filét. Tengeri hal, de nem tudtak semmi normális nevet mondani rá. Valakinek valami ötlete, az elkészítéssel kapcsolatban???
Kis olajon párolom a karikára vágott cukkiniket fokhagymával, ha olyan kedvem van hagymával is. Sózom, borsozom, megszórom liszttel, azzal is pirítom kicsit. A liszt nem csak sűrítésre van, az ízéhez sokat hozzátesz, nem kell sok. Felöntöm vízzel, esetleg kis szárított zöldséget teszek hozzá, puhára főzöm, botmixerrel belemegyek. Citromlé, tejszin (esetleg tejföl), megy még bele. Ha nagyon ráérek, akkor betétként gyufára vágott, lisztezett és olajban kisütött cukkinik mennek hozzá, unokáknak levesgyöngy, egyébként betét nélkül is jó.
Cukkinileves??? Mesélnél róla valamit? ilyen felhasználásban még nem találkoztam a cukkinivel. Bá gondolom erre sincsen receplt, olyasféle lehet, mint a poréhagyma..., kedvünk szerinti.
Életemben először én is csináltam szilvalekvárt, sütőben sütüttem, igazán jól sikerült, mindjárt használtam is belőle, "magyarosítottuk" a Sacher tortát, igazán jót tett neki az a savanykás lekvár.
Én ma raktam ki az erkélyre az idei negyedik kovászos uborkámat.
A második adag bepenészedett. Azt kenyérrel készítettem.
Egyébként a sváb kovászost készítem egy neten talált szerint.
Kifogástalan, az sem probléma, ha nem öreg a krumpli:
Sváb kovászos uborka recept:
Végy 1 nagy uborkás üveget!
Alulra pakolj bele 1 csokor kaprot. Erre 1 sor karikára vágott nyers burgonyát. /Nem tévedés, nem kenyeret! Én öreg krumplit spájzolok be erre a célra. A lé sose penészesedik meg, áttetszően tiszta marad és behűtve a legfinomabb nyári üdítő ital./
Erre pakolom a megmosott, felhasított uborkát, amelyet aznap reggel /!/ szedek le, mert csak akkor lesz ropogós.
Tetejére szintén karikára vágott nyers, öreg krumplit rakosgatok. Legfelülre jön még 1 csokor keményszárú kapor,amely alkalmas arra is, hogy leszorítsa az egész rakományt.
Végül leöntöm langyos, sós vízzel /ahány liter víz, annyi evőkanál só/, kistányérral letakarom, 3 nap múlva csudát tálalhat a családjának. Én egy esztergomi, Ferences atyától tudom a receptet. Ha egyszer kipróbálják, nem bánják meg.
Ma: Maradék levesek( avocadó és csirkeaprólék) és túrós csusza. Este - miután amerikás sógor itthon van- pácolt csirkemell és flekken faszénen, tzatzikivel.
Most lett kész az idei harmadik kovászos uborkám és fogalmam sincs, hogy miért, de elég hülye íze van. Na most hagyom magában, aztán holnap megint megnézem.
Én mindkét fajtát szoktam csinálni, el is felejtettem már, hogy milyen finom. Megyek is holnap a piacra káposztát venni!
Szombatra nem főzök, unoka 5 éves, családi buli lesz.
Vasárnapra le akarok vágni 2 csirkét - hosszú idő után először csinálok ilyet. Elég aprók még, rántott csirke lesz belőlük. Levest még addig megálmodom, már kezdjük unni a cukkinilevest. Sütinek pedig valami szilvás süti lesz.
Főtt tészta, túró, tejföl, pirított bacon, reszelt sajt, zöld pesztó. Összekeverem, sütőben kicsit átsütöm, és kész.
Hasonlót sütöttem holnapra, éppen most vettem ki a sütőből, csak éppen túró-tejföl-pesto helyett fokhagymás spenót tejszinnel. Igazából frissen lenne finom, de hát a dobozolás...
Köszi! Most a túró még ugyanott van, ahol volt, mert fiúgyermek bejelentkezett szombatra ebédre. Miután holnap egy percem sincs, kénytelen voltam ma összerittyenteni a szombati kaját. Vadas marha, zsemlegombóccal. A gombócok már készek, a marha meg most fő. Egyébként meg mindjárt összeesek.
Ma főztem csirkelevest, sütöttem szilvás sütit, voltam vásárolni és 4-kor nekikezdtem a vadasnak, de nem volt itthon fehérrépám, azért külön el kellett menni, úgyhogy most azt érzem, hogy leszakad a lábam.
Holnapra. Maradt lecsó, borzasztó csípős volt benne a kolbász. Följavítani, lágyítani belekeverek egy sült padlizsánt.
Minden multinál katasztrófális a zöldséges rész. Van néhány kedvenc zöldségesem, de azok drágábbak a piacnál. Kedvelem a piacokat, a Nagycsarnokot, a Fény u-it, a Bosnyák térit, Békásmegyerit. Hangulatában páratlan a szentendrei, őstermelői piac a Bükkös patak partján, és még nem túristalátványosság.
Sós ételbe is finom, ezt épp most találtam ki, egy paradicsomos receptből koppintva. Sajtos ételhez nagyon szeretem a pesztót. Arányok függnek a létszámtól és izléstől.
Főtt tészta, túró, tejföl, pirított bacon, reszelt sajt, zöld pesztó. Összekeverem, sütőben kicsit átsütöm, és kész.
Ezt a héten készítettem, izlett. Én muffin formákba töltöttem.
Túrós kuglóf
A Túrós kuglóf egy tipikus desszert, amely kiváló választás egy gyors uzsonna részeként. A túrós kuglóf elkészítéséhez 90 percre van szükség. Ezt a receptet kezdő és haladó szakácsoknak ajánljuk. Olvasd el a Túrós kuglóf elkészítésének módját és próbáld ki!
A túrót szitán áttörjük. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk. A puha Ramát először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A tojásokat egyesével beledolgozzuk, azután a túrót és a lisztet is hozzáadjuk.
A masszát Ramával kikent, belisztezett kuglófformába simítjuk, és előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (175 ˚C, légkeveréses sütőben 160 ˚C) kb. 50 perc alatt megsütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük. Csak akkor borítjuk tálra a formából, amikor már kihűlt.
Tipp: A kuglóf masszáját mazsolával vagy reszelt citrom- illetve narancshéjjal is ízesíthetjük.
Igazi, nyári napokra való töltöttkáposzta készülhet belőle. Csak lágy füstölésű húsokat tűr meg. A tölteléke lehet gombás is. Fűszere a borsikafű (csombor) és a kapor. Erdélyben kedvelt étel. Én is készülök ilyen étekre :-))
Na saját paradicsomtöveim nekem is vannak. No nem sok, talán négy. Ebből az egyiket ajándékba kaptam és egészen fura alakú és hatlamas paradicsomok teremnek rajta. Először kétkedve néztem, hogy ez vajon tényleg paradicsom-e, de aztán a piacon láttam egy kofánál ugyanilyeneket. A lucullus társa lehet, csak annál jóval nagyobb és a közepe elkeskenyedik.
A paradicsomaidnál lehet látni, hogy ezek tényleg biók. A bruscetták meg nagyon jól néznek ki!
en tegnap egy gombasztarsamtol kaptam egy szatyor sajat termesztesu paradicsomot. hat, mit mondjak, elkepeszto finom zamatuk van! vacsira gyorsan csinaltam is nehany szembol egy kis bruscettat, amit megbolonditottam friss galambgombaval. fogyott mint a cukor! ;)