Ebből a 30l-ből meg lett 3,8l alszesz, 25 fokosan leállítottam. Azt még nem mértem (nem öntöttem össze)hogy hány fokos lett, de olyan 45-47-re saccolom.
Életem első cefréje. Szilvát aprítottam festékkeverővel , pektin bontóztam aztán beoltottam élesztővel. Másnap reggelre mire felébredtem, egyrésze a cefrémnek kifutott mivel túl kevés szabad helyet hagytam neki de némi takarítás után a kotyogő szépen buborékolt, kb másodpercenként egyet. Ez tartott délig amikor teljesen leállt, egyáltalán nem buborékol. Ekkor benyomkodtam a bundát a lébe de nem indult újra. Kézel érezhető, hogy a bunda melegebb mint az alja. A bunda jelenleg 31-32 C fokos. Nyomtam a bundába két jégakut de egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy jót teszek vele. Mi a vélemyényetek?
A garat felső része kipattintható. Nem lesz egyszerű, de megoldható. Tedd ki a napra, és dél tájban már olyan meleg lesz, hogy csak na. 0,5-ös horganyzott bádogból meg csinálhatsz hozzá nagyobb töltőnyílású garatfelsőt. De tegyél rá gumilemezből visszacsapó szelepet, mert nagyon könnyen kiröpteti a matériát.
A forráspontot (és vele a gőz hőmérsékletét) nem te határozod meg, hanem az anyag összetétele. Ahogy fogy az üstben az alkohol, úgy emelkedik a hőmérséklet. A kétlépcsős főződ nem hasonlítható az egylépcsősökhöz.
Miután megelégeltem a régi liebig stílusú 14 literes edénnyel működő szerklimet, és az asszony nem hagyott békémet a "ne hagyjuk kárbaveszni a gyümölcsöt" szöveggel, mérgemben összedobtam egy nagyobb főzőt.
Egy feltétele volt, hogy ő fog mellette ülni órákig, ha főzni kell. :)
Úgy tűnik működik ez is, bár eddig nem vettem észre nagyobb különbséget a régihez képest. Most kapott egy maghőmérőt is a kivezető cső tetejébe. Hasznos dolog tényleg mert jól látható a beindulás előtti értékekből, mikor várható a párlat eleje.
Viszont egy leírásban azt olvastam (igaz az egy egylépcsős készüléké volt reflux jellegű) hogy a gőzt 78-92 fok közt illik tartani . Nálam ez akárhogyan is visszaveszem a fűtést, stabilan áll a középpárlat alatt végig 94 fok körül.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Ma végre lefőzték a cefrémet, életem első saját pálinkája. Végül kibírta a +2 hét "állásidőt", tanácsotokat megfogadva a 23°C-os kazánházban, légmentesen lezárva vészelte át a nagy meleget. Nem lett ecetes, a főzőmester is azt mondta, hogy illatra kellemes, érződik, hogy nem lett beledobálva minden sz@r.
Állítása szerint egyre többen keresik őt, mert direkt kis berendezéssel dolgozik, 50 liter cefrét már külön kifőz, és nem keveri a kuncsaftok cefréjét. Sok kertben nem jön össze 100 liternél több.
Az első kóstolás alapján tényleg nem tűnik rossznak (70% körte - 30% szilva), de az lenne a kérdésem, hogy frissen lefőzött pálinka íze mennyit változik még? Palackozás után tényleg még alakul?