Keresés

Részletes keresés

vénkecsi Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150954

Jól értetted... nem kellett volna ?  :(   íze még nem volt vészes, de már nem olyan volt mint 30 foknál.

Meddig érdemes lemenni, ha még nem fazékízű?

Előzmény: öreg_néne_b (150952)
vénkecsi Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150953

Pont ezt akartam írni! 
Vagy az edény fedele vagy a kotyogó csatlakozása elengedi a nyomást, ami a vizen áttolná a bubikat.

Előzmény: öreg_néne_b (150950)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150952

Jól értem, hogy 25 %-os lejövőnél abbahagytad a cefre főzését? Miért?

Előzmény: vénkecsi (150951)
vénkecsi Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150951

Ebből a 30l-ből meg lett 3,8l alszesz, 25 fokosan leállítottam. Azt még nem mértem (nem öntöttem össze)hogy hány fokos lett, de olyan 45-47-re saccolom.

Előzmény: vénkecsi (150949)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150950

a kotyogő szépen buborékolt, kb másodpercenként egyet. Ez tartott délig amikor teljesen leállt, egyáltalán nem buborékol.

Sz@r a tömítés, szivárog. Csak addig buborékolt, amíg a viharos erjedés tartott.

Előzmény: egarak (150939)
vénkecsi Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150949

A mai 30l is cefre volt.

Ááá, mikor lesz nekem 30l alszeszem?!  :)

Előzmény: barkócza (150941)
Green Corner Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150948

Levét is tegyél hozzá, vagy még jobb, ha csak abból teszel!

Előzmény: egarak (150947)
egarak Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150947

Tettem a bundából egy palcka, várom az eredményt. Egyébként a cefre súlyát mérem, az nem csökkent számottevő módon.

Előzmény: Green Corner (150946)
Green Corner Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150946

Tegyél PET palackba valamennyi cefrét, nyomd össze, zárd le és 1-2 óra múlva nézd meg! Ne a tiszta szobába próbáld!:)

Előzmény: egarak (150945)
egarak Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150945

Nem dugult el. Teljesen rendben van.

Előzmény: Green Corner (150944)
Green Corner Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150944

Eldugult a kotyogód?

Előzmény: egarak (150939)
egarak Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150943

Lehetséges, hogy egy nap alatt kierjed? Eléggé alkoholos íze van. A jégakkut bennehagyjam?

 

Előzmény: egarak (150942)
egarak Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150942

Nem annyira mint az elején de szerintem édeskés.

Előzmény: barkócza (150940)
barkócza Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150941

Nem világos, cefrét főztél, vagy finomítottál?

Előzmény: vénkecsi (150936)
barkócza Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150940

Kóstold meg a cefrét, hogy édes-e vagy sem.

Előzmény: egarak (150939)
egarak Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150939

Sziasztok.

Életem első cefréje. Szilvát aprítottam festékkeverővel , pektin bontóztam aztán beoltottam  élesztővel. Másnap reggelre mire felébredtem, egyrésze a cefrémnek kifutott mivel túl kevés szabad helyet hagytam neki de némi takarítás után a kotyogő szépen buborékolt, kb másodpercenként egyet. Ez tartott délig amikor teljesen leállt, egyáltalán nem buborékol. Ekkor benyomkodtam a bundát a lébe de nem indult újra. Kézel érezhető, hogy a bunda melegebb mint az alja. A bunda jelenleg 31-32 C fokos. Nyomtam a bundába két jégakut de egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy jót teszek vele. Mi a vélemyényetek? 

kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150938

A garat felső része kipattintható. Nem lesz egyszerű, de megoldható. Tedd ki a napra, és dél tájban már olyan meleg lesz, hogy csak na. 0,5-ös horganyzott bádogból meg csinálhatsz hozzá nagyobb töltőnyílású garatfelsőt. De tegyél rá gumilemezből visszacsapó szelepet, mert nagyon könnyen kiröpteti a matériát.

Előzmény: Jocó0423 (150925)
schlumberger Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150937

nem esik ám messze a foglalkozásától,

 

Enyim meg egészségügyi, meg pedagógus, úgyhogy én halmozottan hátrányos helyzetű vagyok :-(

Előzmény: vénkecsi (150935)
vénkecsi Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150936

Persze jogos és logikus!

 

A középpárlat 60-45 fokos sokáig, legutóbb 25 fokig tudtam lemenni, így lett 1,7L alszesz 15 liter körte cefréből (próbafőzés).

Az nagyjából átlagos ugye ?

Majd a mai 30L-ből pontosabb kép alakul talán.

Előzmény: öreg_néne_b (150934)
vénkecsi Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150935

Köszi átadom :)

 

Annyira nem esik ám messze a foglalkozásától, szakácsnő a lölköm.

Végigtanulmányoztattam vele a szakirodalmat, most majd büszkén kínálgathatja a termékét :)

Előzmény: schlumberger (150933)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150934

A forráspontot (és vele a gőz hőmérsékletét) nem te határozod meg, hanem az anyag összetétele. Ahogy fogy az üstben az alkohol, úgy emelkedik a hőmérséklet. A kétlépcsős főződ nem hasonlítható az egylépcsősökhöz.

Előzmény: vénkecsi (150932)
schlumberger Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150933

Kézcsók a nagysasszonynak! Az enyém már a gondolatért agyonütne :-( :-)

Előzmény: vénkecsi (150932)
vénkecsi Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150932

Üdv Mesterek!

 

Miután megelégeltem a régi liebig stílusú 14 literes edénnyel működő szerklimet, és az asszony nem hagyott békémet a "ne hagyjuk kárbaveszni a gyümölcsöt"  szöveggel, mérgemben összedobtam egy nagyobb főzőt.

Egy feltétele volt, hogy ő fog mellette ülni órákig, ha főzni kell. :)

 

Úgy tűnik működik ez is, bár eddig nem vettem észre nagyobb különbséget a régihez képest.
Most kapott egy maghőmérőt is a kivezető cső tetejébe. Hasznos dolog tényleg mert jól látható a beindulás előtti értékekből, mikor várható a párlat eleje.

Viszont egy leírásban azt olvastam (igaz az egy egylépcsős készüléké volt reflux jellegű) hogy a gőzt 78-92 fok közt illik tartani . Nálam ez akárhogyan is visszaveszem a fűtést, stabilan áll a középpárlat alatt végig 94 fok körül.  

Rendben van ez így?
Teszek pár képet is róla.

törpmorgó Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150931

Nekem egy egyszerrű alsó 2 késes ágdarálóm van,2 éve nyüstölöm,teljesen rendben van.

A legolcsóbb a legjobb ha nem akarod ipari méretekben csinálni.

Előzmény: sono77 (150917)
sogi01 Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150930

                                                       vf1 linkgyüjteménye  

                            

 

                                               linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                    A tudás forrása

                                              http://snapszmester.hu/

                                                             Benne

                                       Snapszmester és Nabiti összefoglalója

                                            Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

                                               

                                                Magánfőzés jogszabályai

          

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsa

Előzmény: sogi01 (150916)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150929

Koszi a homeros linkeket, vegul csak sikerult megertenem mimicsoda, nem is pont azt, de hasonlot rendeltem, kivancsi leszek.

Előzmény: kopasz szuzukis (150924)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.19 0 0 150928

Lehet hasonlot vettunk. Napokban alakitjuk at, majd lefotozom, ha sikerult.

Előzmény: Jocó0423 (150925)
naivkezdo Creative Commons License 2018.08.18 0 0 150927

Rengeteget

Előzmény: spapda (150926)
spapda Creative Commons License 2018.08.18 0 0 150926

Sziasztok!

 

Ma végre lefőzték a cefrémet, életem első saját pálinkája. Végül kibírta a +2 hét "állásidőt", tanácsotokat megfogadva a 23°C-os kazánházban, légmentesen lezárva vészelte át a nagy meleget. Nem lett ecetes, a főzőmester is azt mondta, hogy illatra kellemes, érződik, hogy nem lett beledobálva minden sz@r.

Állítása szerint egyre többen keresik őt, mert direkt kis berendezéssel dolgozik, 50 liter cefrét már külön kifőz, és nem keveri a kuncsaftok cefréjét. Sok kertben nem jön össze 100 liternél több.

 

Az első kóstolás alapján tényleg nem tűnik rossznak (70% körte - 30% szilva), de az lenne a kérdésem, hogy frissen lefőzött pálinka íze mennyit változik még? Palackozás után tényleg még alakul?

 

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

 

Jocó0423 Creative Commons License 2018.08.18 0 0 150925

Én most kezdtem az átalakítást de van vele probléma.

7 cm-es a bemenet és egyenlőre nem tudom hogyan nagyítsam.

Előzmény: mili70 (150922)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!