A Nyakas szinte valamennyi bora nagyon jó. Én egyedül a félédes chardonnayjukkal nem vagyok kibékülve, elvi alapon (félédes...). A Don Olivér cuvée-jüket ittad-e már? Irsai-chardonnay.
A Gere-Weninger 2004-est még elég friss korában kóstoltam a Gere olaszrizlinggel és a portugiserrel együtt. Messze a rosé volt a leggyengébb. Érdekes. Nekem nagyon bejön a Teleki Framboise Cuvée, Günzer Zoltán roséja, valamint a Gere Tamásé is nagyon jó volt.
Én egyszer ittam, az a palack éppen dugós volt... :( Ettől persze még lehet jó. Azért kóstold meg Thummerer Bertram Cuvée-jét is, az Auchanokban 600 körül is kapható. 1000 alatt jó még a nagyrédeiek (Szőlőskert Rt.) Mátra Hill Cabernet Franc Barrique-ja is.
-Az apró trükkben szerintem az is benne van, hogy el kell fogyni egy év alatt. Azért vannak kivételek. Ki kell próbálni. Ha rátalál valahol az ember. Én biztosan nem fogom két évig tartogatni a kontroll kedvéért. Nincs más, el kell menni a gazdához és ha van neki ilyen megnézni. A saját tapasztalatom szerint a le nem palackozott tételt KOR-tartályban, hűtve, kis szédioxid túlnyomás alatt el lehet tartani.
Ez ok , köszi , ismertem , de azt nem tudom elképzelni , hogy a rozé még 2 évesen is olyan , mint frissen ! Én pont az üde friss , gyümölcsös íz - illat hatást keresem egy rozéban ! Kíváncsi lennék ugyanazon borász friss és két évvel öregebb borára !
-Természetesen János nem árulta el a titkot, de mint nemrégen még jómagam is gyakorló borász lévén néhány tippem van. Az erjesztésre szánt tétel egy részét lassan, hűtve kell kierjeszteni az illat megőrzése végett. Másik részét a test és és beltartalom fokozására. Azután márciusban sok próbaházasítás alapján összeállítjuk a tételt. Meg sok apró trükk. Így azután a rozé csak fejlődik míg el nem fogy. Addigra viszont ott a következő.
ez engem is érdekelne...... az általam kedvelt rozék egy év után már jelentősen veszítenek a gyümölcsösségükből ...... ahogy elkezdenek hagymahéj szinűvé válni ...
-Ha 2002-ben jártál arra akkor tényleg rémületes.(hehehe, bár ezt nem gondolom) Igaz, hogy a rozé műfaj más mint a beaujoulais. Ezt erősíti meg a ma délelőtti soltvadkerti tapasztalatom is, aholis Frittmann János mutatta meg az egy évnél hosszabb életű rozék példáját.
Malya Ernőt én is a Nyakason keresztül ismertem meg .... Gonda Jánosról nem hallottam még , bár egy tavaszi napon végigjártam fél Hajóst.... ott rémültem meg igazán , ahol a 2002es rozéját ajánlgatta a gazda ....
-Szép sorozat. Látszik az irányultság is. Meg még kosárlabda is. Én Szöllősy Mihály(Neszmély), Malya Ernő(Buda), Frittmann János(Kunság), Gonda János(Hajós) borait kedvelem.
-Nyugodtan bevallhatom, én mindenivó vagyok. Egy dolgot tartok szem előtt. (Kállay prof.-tól hallottam) Az élet túl rövid ahhoz, hogy minden szir-szart összeigyunk. Amúgy inkább a könnyebbeket kedvelem. (Kékfrankos rozé Gyula barátomtól)
Persze , nagy kedvencem , a lepalackozott 260 ból szerintem egy karton már az én keringésemet javítja!
Már várom , hogy megjelenjen a 2003 as !
Fehérbort ritkán iszom , de a Nyakast én is kedvelem . Mondjuk én a Budai Cuvée-t szeretm , vagy nemrég jelent meg a Béres féle 2005 ös száraz sárgamuskotály , na az még a nagy kedvenc.... általában a rozét iszom , vörösbort csak esténként , aféle gondolkodós borként .....
a viccet értem , Solus-t életemben csak kétszer ittam , a Bock Syrahból pedig még csak hordóminta van (2004) de nekem az is fantasztikus nagy élmény volt ...
Borban a verseny Radiocafé: megvan a legjobb magyar bor Gyüjtobe vele! 2006. április 28. 11:15 Utolsó módosítás: 2006. április 28. 11:18 Nyomtatható verzió A radiocafé 98.6 bormagazinja, a Késői szüret meghirdette „A legjobb magyar bor” választást. Másfél hónap alatt e-mailben, az adás alatt és sms-ben, valamint a rádió weboldalán lehetett szavazni a legjobb magyar borra.
Az eredmények:
A legjobb borok (1–5.):
1. helyezett: SZEPSY ISTVÁN ÉDES SZAMORODNI, TOKAJ, 2003
Nem akarom elkiabálni, de azt hiszem megoldottam a problémámat. (Valószínúleg előző életemben nagy borász voltam.) Ha tényleg bejön és valakinek lesz hasonló gondja, majd megírom.
Nekem eddig derítési problémáim nem voltak, néha szűröm a bort, attól szebb, csillogóbb nem kell, és diliből palackozok egy pár üveggel, azt mindig szűröm. Szeretném eltenni sok-sok évre, de sajna nem marad belőle, mert nálunk fogyóeszköz.
Én is használtam már enzimet, a legjobb volt, amit a gazdaboltosom adott egyszer, németből hozták, akkor lett a legjobb hozamu a cefre.
"Hihi" így igaz, a szüret még messze van, de gondolom mindannyian készülünk rá és reménykedünk a kegyes időjárásban, hogy jó borunk legyen jövőre is.
-Bármelyik "magára valamit adó" gazdaboltban megtalálhatók az Erbslöh, vagy a Keller, vagy más gyártók anyagai. Nem akarom reklámozni őket, mert se ingem, se gatyám(hihi). A "nagyüzemi szerekhez" pontosabb elővizsgálat(labor) kell. A Deritonnal azonban nem lehet nagyon mellé lőni. Vörös bornál vigyázni mert színanyagot visz el. A bentonitos (Tükrös, Deriton, Neoder, BW2000, stb) nem is mindíg szükséges, hiszen a vörösbor csersavtartalma kicsapja a fehérjéket és tkp stabilizál. Egy jó csersav-zselatin derítés vagy a régi jó tojásfehérje a házi technológiánál beválik.
-A vörösbor színe a szőlőben felhalmozott színanyagtól függ. Ha nincs benne, hiába erjesztek a világ végéig, nem lesz sötétebb. Általában a cukortartalom 75%-os kierjedésekor a színanyag is kioldódik. A kioldódást segíti a cefre kénezése, az enzim alkalmazása, a magasabb alkoholtartalom, a magasabb hőmérséklet. #De hol van még a szüret?(hihi)