Keresés

Részletes keresés

Nandesz2 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1323
Egyébként meg ne szólíts apukámnak, te sem örülnél, ha fiacskámnak szólítanálak.
Előzmény: Törölt nick (1321)
Nandesz2 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1322
Figyelj, ha így kiabálnának utánad miközben gyanútlanul mész a helyed felé, neked is átfutna a fejeden, hogy ugyanmár, mivel érdemelted ki ezt...

A mondatodnak az a része, hogy "ha megtörtént", erősen sértő számomra, nem azért járok ide a fórumra, hogy kamu sztorikkal szórakoztassalak benneteket. Attól, hogy te ezt nem tudod elképzelni, hogy megtörténhet, még megeshetett.

Beszélgessünk inkább a railjet vonatokról. (Ideje lenne a topikcímet javítani egyébként...)
Előzmény: Törölt nick (1321)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1321

Ha nem féltem volna, hogy rámveti magát, vagy hátbalő a baromarcú a Premium osztály kellős közepén, közöltem volna, hogy "Igen, van", és továbbmegyek az ülőhelyem felé.

Ugyan már apukám!

Na ilyen beköpések miatt miatt kételkedem én a storik fekete-fehérségében. Szépen ki vannak színezve és itt előadva. 

Előzmény: Nandesz2 (1296)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1320

Nem mondtam, hogy joga van ellenőrizni, azt sem hogy át kell adnod a jegyedet.

 

Annyit állítok és tartok a magam részéről helyesnek, ha kéri a jegyemet, én meg odaadom neki. Nincs "rejtegetni" valóm, odaadom és a részemről le van tudva a dolog. A másik lehetőség, hogy el kezdek vele vitatkozni az ő jogairól és kötelességeiről, meg az enyémekről. Nekem ehhez nincs kedvem. Ha attól lesz boldog, hogy nézegeti a jegyeket, hát legyen.

 

A "bunkó" stílus más kérdés. (Továbbra is fenntartom), már ha megtörtént.

Előzmény: Törölt nick (1298)
alállomás Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1319
Csak az a szomorú, hogy azokat, akiket igazoltatni kéne, azokat ők sem merik. Ők is olyanok, mint a vasútőrök nagy része, a könnyű prédára mennek, akit meg el kéne fogni, azt messze elkerülik (tisztelet a kivételnek, bár az egyre inkább nincs). Mondjuk ebben benne van az is, hogyha fegyvert (kés, stukker, kard, stb) ránt az igazoltatott, akkor már nem is mernek szembeszállni a jogszabályok miatt, amik eleve a bűnözőt védik. Így hát, hogy csináljanak valamit, b@szogatják az egységsugarú felhasználót.
Előzmény: Mickey73 (1310)
mv75 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1318

Egyébként a dologhoz hozzá tartozik, hogy egész európát bejárták a jeggyel és minden kalauz lekezelte. A visszaút utolsó 180 km-én buktak meg nálam:-) Ráadásul azt a jegyet amit bevontam először elő se vették:-)

rutthin topiktárs bizonyosan emlékszik az esetre.

Előzmény: mv75 (1317)
mv75 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1317
Hát eléggé meglapődtek a megoldáson! Leírnám ide is de olyan jó ötlet, hogy nem akarok tippeket adni:-)
Előzmény: Törölt nick (1314)
nagymacko21 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1316
manapság mindent tudnak hamisítani! csak kérdés ,hogy megéri-e a befektetett összeg vagy sem...
PLACI Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1315
A mostani Startos jv-knek van egyébként UV-lápmájuk? Mennyire jellemző mondjuk egy Mezőhegyes-Battonya vonalon?
mv75 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1313

Annak idején amikor még vjv-ként üzemeltem bevontam egy nagyon ügyes hamisítvány nemzetközi jegyet.  Rendőrség nyomozás stb. A (nem mondom meg melyik) kerület gazdaságvédelmi alosztályára beidéztek, ahol a nyomozó arra kért hogy áruljam már el mitől hamis a jegy mert ők már mindenhogyan vizsgálták de nem jöttek rá.  Amikor elárultam a titkot leesett az álluk.....

Akkor a a vonaton a rendőr biztos meg tutja állapítani, hogy van-e jegyed és az igazi:-)

Előzmény: Törölt nick (1304)
FOMA Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1312
Pontosan így van. Nem könnyű a dolguk, mert ha ellenőriznek, akkor zaklatásnak veszi az utas, ha viszont +lovasítanak tőle valamit, akkor meg miért nem vetkőztetnek mindenkit alsógatyára, a Baross tértől a Blaháig.
Előzmény: Mickey73 (1310)
FOMA Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1311
Nem kívánom 1esével feleslegesen szaporítani a hozzászólásokat, ezért röviden ehhez kapcsolódok. Itt sokan összekeverik a "megmutatást", meg "elkérést" és az ellenőrzést/kezelést. Ellenőrzést vagy kezelést természetesen az arra feljogosított vasúti dolgozó végezhet.

Ez meg alapos tévedés:

"de a rendőr nem kérheti a jegyet, ha érvénytelen jeggyel utazás gyanúja merül föl benne, mivel az nem bűncselekmény és nem szabálysértés"

De bizony lehet szabálysértés is, meg bcs. is, mint ahogy vannak is folyamatban büntetőeljárások, meg voltak is, lesznek is. Pl. hamis vagy +hamisított, kedvezményre jogosító igazolvánnyal váltott menetj1 az adott szabálysértési vagy büntetőeljárás során tárgy bizonyíték, a tárgyi bizonyítási eszközt pedig a rendőrség köteles lefoglalni. Ehhez meg ugye előtte el kérni, vagy el kell venni.:-) A lopásokra vissza utalva, arra meg a vasúti rendőröket is kiképeztük, hogy a trükkös tolvajok által felmutatott kamu j1et felismerjék, mert a dátumot, a vonatszámot, kocsiszámot, helyszámot általános iskola 1. oszt. végzettséggel is fel lehet ismerni.

Tehát nagyon jó, hogy az olvtársak ennyire ismerik az ÜSZ-t, csak éppen a rendőrt soha nem érdekli az ÜSZ, mivel a rendőrség polgárjogi ügyekbe csak erősen korlátozottan léphet be (elsősorban igazoltatás, illetve végrehajtási eljárás biztosítási során) azonban az Sztv. vagy a Be. alapján meg el kell járnia. Ehhez viszont a mi vonatszemélyzetünk nem ért, és nincs is joga ilyen intézkedéseket +tenni.

Ha konkrét rendőri intézkedés miatt van valakinek panasza, célszerű a Keleti pályaudvari rendőrőrs parancsnokához vagy helyetteseihez fordulni, de ajánlatos a rendőr jelvényszámának ismerete az azonosításhoz, hogy továbbítani tudja a bejelentést, ha nem az ő beosztottja volt.
Előzmény: Törölt nick (1302)
Mickey73 Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1310
Nem a rendőrök védelmében, de azzal hogy a személyi mellett a menetjegyet is el kérte, azzal valószínüleg csak azt akarta megállapítani, hogy utazási céllal tartózkodik-e az egyén a vasúti jármű "fedélzetén". Egy átlagos ember, legyen az rendőr vagy akárki más nem igen vannak tisztában az efféle vasútőrültek szokásaival, akik úgy járnak a pályaudvarokra, mint más a múzeumba. Az ő feladatuk ott az lenne, hogy a vonaton jogszerűen ( személyzet vagy utas) tartózkodóktól távol tartsák a mindenféle csomagokat meglovasító gáláns uriemberektől. Ha valaki jár már úgy, hogy esetleg a célállomáson már nem volt meg a csomagja/ tárcája, biztos nem így fog hozzáállni a dolgokhoz. Írom ezt úgy, hogy jónéhány éve éjjel, munkából hazafelé gyalogolva  nekem is ki kellett raknom az utolsó szem szotyit is az rendőrkocsi motorháztetőjére, pedig nem hiszem hogy akár negró, akár valami szakadt csöves kinézetem lett volna, mint ahogy most sem az.
FOMA Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1309
"Nem tudod véletlenül, hogy indulás előtt a railjeten keletis rendőrök járőröznek?"

A Keletiben öt rendőri szerv járőrei ellenőriznek.

Gyakorisági sorrendben:

- Keleti pályaudvari rendőrőrs
- Készenléti Rendőrség
- BRFK Metró és Vasútbiztonsági Osztály Vasúti Alosztály
- BRFK Központi Gépkocsizó Járőr Osztály
- BRFK Bevetési Főosztály

Ritkán, de előfordulnak - valamilyen konkrét ügyben -más rendőri szervek járőrei, mostanában párszor találkoztam vidéki vasúti járőrökkel is. A rendőrök hovatartozását alapvetően a karjelvényükről lehet +állapítani. A BRFK-nál a jobb karon lévő kiegészítő karjelvényről lehet tudni a kerülethez, illetve területi (középfokú) szervhez tartozást. A vidékiek közül a pécsieknek speciális vasúti karjelvényük van.

"Amúgy igazoltatás során kérhetik a menetjegyem megmutatását?"

Semmi nem tiltja, hogy elkérje, de az érvényességét nem ellenőrizheti. Mivel időszakonként felbukkannak az indulás előtt, illetve Keleti-Kelenföld között az utasok figyelmetlenségét kihasználva dolgozó tolvajok, ezért szorgalmazzuk a rendőri ellenőrzéseket. A rendőr annyit meg tud tenni, hogy az esetleges bcs.-k felderítése érdekében akár ruházat átvizsgálást is végrehajt6 indokolt esetben, és ilyenkor természetesen +nézheti az intézkedés alá vont személynél lévő tárgyakat. A j1 hiánya adott körülmények között akár bcs. gyanús előállítást is lehetővé tehet /Rtv. 33. § (2). bek./, de az intézkedés jogszerűségét csak egy adott eset összes körülményeinek ismeretében lehet vizsgálni.

Összefoglalva: elkérheti, de alapból az utas azt nem köteles +mutatni, viszont bcs., vagy szabs. gyanú esetén meg akár a zsebeket, csomagokat is kiforgat6ja.
Előzmény: Nandesz2 (1284)
PLACI Creative Commons License 2009.01.16 0 0 1308
"Érdekelte volna őket a jegyem és az úticélom is."

Megkérdezték? Mit csináltál? Megmutattad?
Előzmény: Nandesz2 (1307)
Nandesz2 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1307
Sérelemnek nem nevezném, csak a lentebb általam részletezett bunkó stílusban igazoltattak indulás előtt ma a 66-on. Érdekelte volna őket a jegyem és az úticélom is. Jó, hogy nem kérdezték miért megyek oda, mert ha megmondom, hogy csak egy csekket fogok feladni a győri állomás melletti postán, és jövök is vissza a másik railjettel, akkor tán be is visznek. :-D
Előzmény: PLACI (1306)
PLACI Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1306
"Arról nem beszélve, hogy egy rendőr mégis mi alapján képes eldönteni, hogy a papír, amit mutatnék neki, jegy-e, vagy sem, érvényes-e, vagy sem, illetve mire érvényes?"

Pont ezt akartam írni. Nem tök mindegy, mit mutatsz? Ha azt mondja, ez nem jó, azt mondom: dehogynem, ezért, meg azért, meg amazért. És el is hinné. :)


Másrészt a magántulajdon értelmében nem vagyok köteles kiadni a menetokmányokat, mert pénzt adtam értük, tehát az enyéimek!

Amúgy hogy jött fel az egész téma? Valakit itt a fórumon ilyen sérelem ért?
Előzmény: Törölt nick (1304)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1304
>Másnak semmi köze hozzá, hogy van jegyem, vagy nincs!

Arról nem beszélve, hogy egy rendőr mégis mi alapján képes eldönteni, hogy a papír, amit mutatnék neki, jegy-e, vagy sem, érvényes-e, vagy sem, illetve mire érvényes?
Merthogy railjetre fölszállhatok egy görög betűkkel kitöltött interrail jeggyel, vagy egy Kisszénáson váltott 90%-os 200 km-es bárcajeggyel is (utóbbihoz nyílván a vonaton még pótjegyet kell váltanom, ami, még ha nem is olcsó, szabályos). Sőt, semmi nem tiltja, hogy jegy nélkül szálljak föl a vonatra.
Előzmény: rutthin (1303)
rutthin Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1303

Szerintem elkérni a rendőrnek is van joga a jegyet (ahogy a személyit is meg bármi mást is) ellenőrizni (kezelni) viszont nincs.

 

Szerintem meg nincs joga elkérni a jegyet!

 

Nem tartozik az igazoltáshoz szükséges dokumentumok felsorolásába!

 

2. Vasúti menetjegyet csak arra felhatalmazott (érvényes vizsgával rendelkező!) vasúti személyzet ellenőrizhet!

Másnak semmi köze hozzá, hogy van jegyem, vagy nincs!

Előzmény: tomcat#01 (1301)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1302
Igazoltatásról

"A magánlakásnak nem minősülő egyéb helyre (pl. iskola, kórház stb.) a
rendőr a feladata elvégzése érdekében általában szabadon léphet be (ezt csak jog-
szabály tilthatja meg), és intézkedhet, de lehetőség szerint tiszteletben kell tartania
az adott intézmény rendjét "

Vagyis, hogy a jegyvizsgálatot a jegyvizsgáló végzi.

"Az igazoltatás csak a személyazonosság megállapításához szükséges ideig
tarthat."

A jegyednek nincs köze a személyazonosságodhoz. Nem kérheti. Ha igazoltad magad, akkor pontosan két lehetősége van: elenged, vagy előállít. További bájcsevelynek helye nincs. Sőt: igazoltatás közben követned kell a rendőr utasításait, ám az igazoltatás megtörténtével azt teszel, amit akarsz, a rendőri intézkedés véget ért, még akkor is, ha ő azt mondja, hogy nem.

"A rendőr igazoltathatja azt, akinek a személyazonosságát meg kell állapítania."

Kérdés, hogy a rendőr személyes kíváncsisága mennyire tartozik a "kell" alá. Szerintem semennyire. Ha senki nem kérte a kíváncsiskodásra, akkor miért kíváncsiskodik?

"A rendőr a ruházatát, járművét átvizsgálhatja, ha azt a személyazonosság meg-
állapítása, a valószínű veszély elhárítása, bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja szükségessé teszi."

Más esetben nem. Tehát a pénzügyőr kérheti a jegyet, ha vámcsalás gyanúja merül föl benne (a jegy bizonyíték), de a rendőr nem kérheti a jegyet, ha érvénytelen jeggyel utazás gyanúja merül föl benne, mivel az nem bűncselekmény és nem szabálysértés (veszélynek pedig végképp nem veszély). A jegy nélkül utazás polgárjogi probléma, amiben az eljárás során a jegyvizsgáló kérheti a rendőr segítségét a későbbi bizonyításhoz, például az utas igazoltatását, de fordítva nem történhet. Legközelebb majd válópert indít a rendőr a gyanúja alapján?
tomcat#01 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1301
Üdv!
Má' bocsi hogy beleugatok, de ez szerintem a jegyvizsgálók jogairól szól és nem a rendőrökéről.

Anno dolgoztam a Pénzügyőrség berkein belül nemzetközi vonatokon. Nekem sem volt leírva a munkakörömben, hogy elkérhetem a jegyet, de ha meg akartam tudni igazat mond-e az uticéljáról, igen is elkértem azt is az útlevél mellé.

Szerintem elkérni a rendőrnek is van joga a jegyet (ahogy a személyit is meg bármi mást is) ellenőrizni (kezelni) viszont nincs.
Előzmény: Törölt nick (1300)
Nandesz2 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1299
"Persze! Csak úgy a semmiből belebömböl a levegőbe. Ugggyan már!"

Nem hiszed? Pedig sajnos így volt. A mi adónkból fizetik őket, közben egy bankrablót sem képesek megtalálni egy tömbházban, és úgy tűnik, akad köztük aki köszönni sem tud tisztességesen.

A hepciáskodásról pedig csak annyit, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ha közúti ellenőrzéskor azt mondják, Jó napot kívánok, jogosítványt, forgalmi engedélyt legyen szíves, akkor visszaköszönök, odaadom neki, majd az ellenőrzés után további jó munkát kívánok nekik. Leggyakrabban szerencsére valóban így történik.

Hiába hatóság ő, nekem is vannak jogaim, és bár nem vagyok jogprofesszor, de szerintem ahhoz is jogom van, hogy igazoltatáskor ne utánamkiabálva szólítsanak meg ha ez nem szükséges, és tisztességesen bánjanak velem. Elmentem mellette, megszólíthatott volna akkor, de ő inkább az utánamkiabálós paraszt módszert választotta.

A legszebb az volt, hogy a társát elküldte, hogy szóljon a kalauznak, ne induljon el a vonat, amíg igazoltatnak, mert nincs kedve Kelenföldről visszajönni. Természetesen ezt sem hagytam szó nélkül.
Előzmény: Törölt nick (1297)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1297

Tök mindegy, mit mutogatsz szívesen vagy mit nem. Ő a hatóság, függetlenül attól, hogy fakabát vagy sem. Ha nincs mit "rejtegetned", megmutatod amit kér és mindenki megy a dolgára. Ha nem, a rövidebbet úgyis te húzod, ha fakabát, akkor különösen. Hepciáskodhatsz, csak felesleges, a választás joga viszont a tiéd. 

 

"Van magának egy személyi igazolványa?" felordítást ejti el.

Persze! Csak úgy a semmiből belebömböl a levegőbe. Ugggyan már!

Előzmény: Nandesz2 (1296)
Nandesz2 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1296
A jegyem ellenőrzésére ott a vonat jegyvizsgálója. Továbbá nem szívesen mutogatom a jegyem egy olyan fakabátnak, aki a "Jó napot kívánok, legyen szíves igazolni magát!" kifejezés helyett a "Van magának egy személyi igazolványa?" felordítást ejti el.

Ha nem féltem volna, hogy rámveti magát, vagy hátbalő a baromarcú a Premium osztály kellős közepén, közöltem volna, hogy "Igen, van", és továbbmegyek az ülőhelyem felé.
Előzmény: Törölt nick (1295)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1295

Akkor jó.

Nem olyan egyszerű ez.

Ha nincs jegyed, mit keresel a vonaton?

Ha van jegyed, miért nem akarod odaadni ha kéri, még ha nem is az ő dolga azt ellenőrizni?

Ha valaki jegy nélkül utazik és semmi papír nincs nála, de elmegy Győrbe ingyé és ott kiteszik akármilyen szankcióval, te meg fizetsz a szolgáltatásért, neked tetszik?

Előzmény: Nandesz2 (1294)
Nandesz2 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1294
Akkor jó.

Én is ezt mondtam nekik, a válasz annyi volt, hogy ők mindent megnézhetnek.
Előzmény: Törölt nick (1293)
Nandesz2 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1292
A Győrből való indulás után úgy 10 perccel. Ha ennyi idő alatt nem ért el hozzánk a fullüresnek mondható 1. osztályon keresztül, akkor már valószínű, hogy nem is jön magától oda felmérni, hogy van-e új felszálló.
Előzmény: PLACI (1291)
PLACI Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1291
Akkor ha nem jön a cucc, szólni kell? Azért nem ezt várnám el az ÖBB-től, de hát ez van.

Kb hol szóltál?
Előzmény: Nandesz2 (1285)
Törölt nick Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1290
A 63-as Münchenből jön igen. A személyzetfordulót passzolom.
Előzmény: Szili_V43 330 (1289)
Szili_V43 330 Creative Commons License 2009.01.15 0 0 1289

Lehet hülye kérdés, de a személyzet cserélődik?

Inkább ott kezdeném, hogy a 63-as az München-ből jön? :-S

Előzmény: Törölt nick (1288)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!