Keresés

Részletes keresés

pz07 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10431

Megint egy holland linkkel jövök: http://www.fruitlent.nl/popups/opbrengst_kiwiplanten.html

Ez két hobbista gyümölcsöskertje egész korrekt fajta-összehasonlító mérésekkel. A kivin kívül van sok más gyümölcstermőjük is.

ninovarga Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10430
Mindenesetre az egészből a legjobban a hótakaró nélküli "legszubmediterrántalanabb" területek fognak kijönni.
Előzmény: ninovarga (10428)
pz07 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10429

Visszaigazolt a holland kertészünk (piros kivi, sárga kivi, klematisz) STOP Egyenlőre minden rendben STOP A csomag várható érkezési ideje vmikor január második fele STOP Majd jelentkezem, ha tudok újat STOP

pz

ui: egy hét múlva Karácsony :-) STOP

ninovarga Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10428
Mindez természetesen a "globális felmelegedés" jegyében zajlik! :))))
A magyarországi vasárnap reggeli izotermák az éjszakai, délnyugat felől történő kiderülés időbeliségét próbálják visszaadni. Északkelet-Magyarország pillanatnyilag előnyösebb helyzetben lesz, mint Észak-Olaszország.
Magyarországon belül viszont éppen a mi térségünk lesz a "vesztes". A kegyelemdöfést pedig a hétfő éjszaka teszi meg, kedvétől függően súlyos, vagy kevésbé súlyos mértékben.
Előzmény: Floo2 (10425)
pz07 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10427
Na erről beszélek. Segítsünk magunkon, és keressünk hasonló "őrült embereket". Biztos akad idehaza a hivatásosak közt is. Mi se zsigerből itélkezzünk!
Előzmény: szaguaro (10426)
szaguaro Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10426
Mindig is vallottam, hogy a hasonlóan őrült emberek megtalálják egy mást! Lám, ezen a topikon is hányan összejöttünk! :-)) Ritka kivételtől eltekintve -tapasztalataim szerint - ha valakinek szivügye egy növénycsalád v. hasonló, akkor, ha talál valakit, aki szintén foglalkozna vele, annak szivesen segit.
Előzmény: ninovarga (10403)
Floo2 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10425
Szombatra nagyon komoly havazás néz ki, egy un. genovai ciklon fogja megpakolni hóval a Genova-Magyarország vonalat, az ország délkeleti 2/3-án 15-20 centi hó fog rövid idő alatt lezúdulni.
Utána ha kiderül, akkor vasárnap és hétfő reggel bizony sokfelé fog -15-20 fok közé, esetleg az alá szállni a hőmérséklet.
Sőt, Olaszország északi és középső része bizony nagyon kemény fagyokat fog kapni jelen helyzetben.

Ha ez így lesz, akkor Nino tavasszal érdekes képeket készíthet majd arrafelé.
ninovarga Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10424
Nem félek attól, hogy bármit is eloroznak előlem. Lévén, hogy a kezdeti lépéseket tesszük, egyelőre csak rengeteg kísérletezési és népszerűsítési munkát tudnának "elorozni". Ha pedig szükség lesz rá, hogy az "érdemeimet" (nem érdeKeimet(!)) védelmezzem, itt vagytok Ti tanúnak (mit tanúnak, harcostársnak!) és itt van nálam (külön elmentve) ez a sok hozzászólás, amit produkálok. Ezek megőrzik ezeket a történelmi pillanatokat és mindenki visszanézheti történelmi távlatból, hogyan is indult el Magyarországon ezeknek a fajoknak szélesebb körben történő elterjesztése.
Előzmény: Törölt nick (10420)
Floo2 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10423
Nem vagyok benne biztos, hogy a "Kivihercegnő" diplomadolgozatát elolvasó mondjuk 15 szakmabeli, professzor, tanár vagy akármelyik fejében akár csak egy pillanatra is megfordult, hogy ezeket lehetne ültetvényszerűen is termeszteni.
Az országban többtíz, többszáz kivinövény él 15-20 éve és terem mázsányi gyümölcsöt, mégsem jutott senkinek eszébe, ugyanígy a kákival is ez a helyzet.
Ha lenne is a professzorok között 1 vagy 2, akik ezt a fórumot olvasva kedvet kapna a dologhoz, sajna az intézményekben olyan korlátok közé vannak szorítva ezek az emberek, hogy borzalmas nehéz onnan kitörni, és egy új eszmét, új módszertant és új dolgot meghonosítani. Sem ideijük nincs rá, sem kedvük, sem lehetőségük.
Én ezt évek óta tapasztalom a meteorológus szakma berkein belül.
Ez a feladat ránk, "amatőrökre" hárul.
Nagyon kevés olyan ember van, mint Nino, aki minden ellenérték nélkül, csak úgy kedvtelésből ilyen munkát végez.
Gyanítom, nélküle 100 év múlva sem lenne több kivi vagy káki az országban.
Ő a mi professzorunk! :))
Előzmény: pz07 (10419)
Island* Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10422
Dehogy harapjuk le a fejed....:)

Csak az ÉLET sok mindent megmutatott már nekem/nekünk, hogy működnek ezek a dolgok a mi kis hazánkban....ezért javasoltam azt, ahogy Zsuzsa is fogalmaz a gesztenye-kapargatás azé legyen, aki meghonosította a gesztenyét itthon. :)

Minden tiszteletem Ninóé, csak azt sajnálom, hogy családi okoknál fogva eddig nem jutottam le hozzájuk Zalába, de ami késik nem múlik...:)
Előzmény: pz07 (10419)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10421
Nem értettelek félre. Pontosan úgy gondolom és értelmezem, mint, Te. Valóban jó lenne, ha fölbukkanna egy olyan valaki, aki intézményi háttérrel tudná támogatni ezt a mozgalmat.
A kivis szakdolgozatot körülvevő oktatói kör szerencsére 'k'-val írandó szakemberekből áll.
Előzmény: pz07 (10419)
pz07 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10419

Nem, nem, nem!!! Félreértettél, félreértettetek.

Én nem akarom a "prímet" valami "elit "szagember" gárdának" átadni. Én mindössze arra gondoltam, amit Ninó is megemlített. Azokat a szakembereket - és most itt a hozzáértő, fogékony emberekre gondolok, legyen az kertész, gépész, meteorológus, kereskedő vagy épp raktáros - kellene ide közénk becitálni, akik erre nyitottak, tudnak segíteni. Akik olvasnak minket, vagy épp még nem, de nem mondják azt, hogy ez egy baromság és zsigerből elutasít mindent, amit a hobbista mond, ír.

Mint például a Kivihercegnő. Az ő diplomadolgozatát is többen olvasták, jóváhagyták, minősítették, osztályozták. Nem ismerem őket, de szemellenzősek nem lehetnek.

No, rájuk gondoltam. Így most már világos, hogy az előbb mit akartam?

Le ne harapjátok a fejemet! :-)

Előzmény: Island* (10410)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10418
Természetesen, a stratégia részét képezi a "nem-különlegességgyűjtő" típusú egyéni kertészkedők figyelmét is fölhívni ezekre az eddig nem elterjedt fajokra. Megcélozni azt az optimumot, hogy ezek szaporítóanyagai ugyanúgy hozzáférhetők legyenek, mint a többi gyümölcsfajé és az önellátó céllal, ház körül kertészkedők ugyanúgy ültessék és termesszék őket, mint az eddig közismert fajokat.
Előzmény: Törölt nick (10417)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10417
Nagyon jól foglaltad össze a szándékodat.Csak egyet lehet vele érteni.És az az aspektus sem elhanyagolható.hogy az olyan hobbi emberek száma is növekedjen akiknek azonos a véleménye ennek megfelelő a témához való viszonyulása,rolla való véleménye hiszen ezeknek a növények körüli "misztifikációs"ködösités elfulyásával a mi/én is hobbistának tartom magam/helyzetünk is kedvezőbb lesz.Nö a fajtaválaszték felmerülnek olyan tipusok amik eddig majd elérhetetlenek voltak,tehát nekünk is érdekünk a szemlélet terjesztése.Szerintem ahogy nő a fák,gyümölcsök tere az ültetvényeken majd a gyümölcse a boltokban ezek általánosak lesznek a családok asztalán,az a mezőgazdász kultúra fejlődéséhez fog hozzájárulni.Viszont avval is tisztában vagy,hogy alulról épitkezni az "ukászos"irányitási szemlélétben az nehéz-néha reménytelennek tünő-de tudnia kell a hozzád hasonló szemléletüeknek,hogy nem vagytok egyedül.Ebben biztos vagyok.
Előzmény: ninovarga (10414)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10416
Teljesen kontinentális viszonyok között vagyunk. Ahogy most kinéz, az Adriai-tengertől "centiméterekre, de a klímaválasztó hegylánc szárazföld felőli oldalán fogják most mérni valószínűleg egész Európa legalacsonyabb hőmérsékleteit.
Az amatőr mérésekkel nem érdemes foglalkozni. Ha nem megfelelő helyen, nem megfelelő eszközökkel végzik őket, akkor csak megtévesztésre jók.
Előzmény: Island* (10415)
Island* Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10415
Igen-igen, ilyen mennyiségű hideg levegővel szemben a mediterránumhoz való átlagos távolság sem véd....:)

Itt is éjjel -7,5 C volt.....:((((( Nem is értem, hogy mért a metnet-es pázmándi emberke 152 méteren ezalatti hőmérsékletet, lehet a ház mellett mérte...:)

Villányi borász eltűnt a képből, nagyon régóta nem írt nekem a kertjéről, nem tudom mi lehet vele. Mondjuk azt ő is látta, hogy a legkedvezőbb éves hőösszegek és a téli minimumok a domboldali szőlőiben vannak...
Előzmény: ninovarga (10413)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10414
Amikor a "szagemberekről" írok, vagy egyéb "provokatív" megnyilvánulásaim vannak, ez nem véletlenül történik. Tudom, hogy ennek a fórumnak hatalmas olvasóközönsége van. Úgy gondolom, hogy nem egy szakmabeli is olvassa. A nagyon kritikai hangvétel a stratégia részét képezi. Azok a szak (G) emberek, akik ebből sértő szándékot olvasnak ki, önmagukat automatikusan diszkvalifikálják, nem olyan jellemek képviselői, amilyenekre ebben a mozgalomban nekünk szükségünk van.
Őszintén remélem, lesz bátorsága egy valódi szakmai kompetenciát fölmutatni képes, valamelyik illetékes intézményt képviselő professzionistának itt fellépni, olyannak aki a kritikában is helyesen értelmezi a jobbító szándékot és ugyanúgy hatékonyan támogat bennünket ebben, mint a külföldiek. Én babérokra nem pályázom, nem érdekel, ki milyen dicsőséget szerez és hogyan, csak azt akarom, hogy különösen a kivi minél hamarabb termesztett gyümölcs legyen hazánkban.
Amikor egy hobbikertészeknek szóló internetes fórumban kezdtem írogatni, abból a megfontolásból tettem, amit Mariann ír. Igen, egyetlenegy megoldás jelenleg Magyarországon, alulról indítani kezdeményezéseket és azoknak tömegbázist szerezni.
Azzal is tisztában voltam elejétől kezdve, hogy a hobbikertész attitűd nem egészen esik egybe azzal, amit én keresek. De ha nagy futballt akarna valaki csinálni Magyarországon, ugye mégiscsak azoknak a köreiben kellene kutakodnia, akik szeretnek focizni.
A két topic története és a bennük felbukkanó jellemek és megnyilvánulási formák szépen körülírták, hogy kikre lehet számítani egy ilyen mozgalomban és az önszelekció egyre határozottabban érvényesült. Úgy érzem, most már itt egyre inkább közösen gondolkodó és jó együttműködési készséget mutató kis társaság állt össze. A "már nem csak olvasók, hanem írók is" egyre növekvő száma számomra azt jelzi, hogy mind többen éreznek rá, hogy itt valamivel több és más zajlik, mint a szokványos, hobbi-témákról csevegő fórumokban.
Előzmény: pz07 (10408)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10413
Ez a ma reggeli hőtérkép pedig azt mutatja, hogy a medencét uraló EGYSÉGES hideg levegőben hol és milyen időtartamra vékonyodott el a felhőzet, vagy derült ki az ég. Azért látványosabb most ez a szokásosnál, mert a véletlen éppen a papírformák favorizáltjainál produkálta az alacsonyabb értékeket, bizonyítva, hogy egy ilyen helyzetben nincsenek a valóságban kedvezményezettek.
Látod, Mariann, a villányi borász mekkora badarságokat mondott annak idején?
Ez történt most egy rövid időtartamú kiderülésnél!
Ugyanígy zajlik mindez ennél még alacsonyabb hőmérsékleti tartományban is!
Előzmény: Island* (10407)
Gizellamama Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10412

GIzellamama

CSAK EGYETÉRTÉSEMET tudomtolmácsolni!!!

Előzmény: Island* (10410)
Gizellamama Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10411

   gizellamama

Örülök, hogy ilyen jó kapcsolatokra tudott ráakadni!

Ez minannyiunknak csak azt jelzi, hogy mennyire elhivatott ebben a témában.

Szeretném megkérdezni, hogy amit majd a tavasszal szaporítanak, abból mikor , ill.  mennyi idő mulva lesz olyan csemete amit már mi is elültethetünk?

Amióta ezt a topikot olvasom , azóta annyira izgat ez a dolog .

Sajnos az idő gyorsan száll és én még annyi mindent ki szeretnék próbálni.

Nem tudok elég hálás lenni a sorsnak, hogy összehozott Önnel és a topikkal is.

CSAK AZT SAJNÁLOM, HOGY NEM SOKKAL KORÁBBAN.

Húsz évvel ezelőtt a Dánszentmiklósiaktól szerettem volna venni kiwit, írtam is nekik

Ők küldtek egy rövid ismertetőt,de elég kevés volt ahhoz , hogy bele is vágjak.

Most bánom,de mint a szólás mondja ,késő bánat, eb gondolat.

Most viszont a lelkesedésem az határtalan, csak a pénzem és a fizikai erőm szab

HATÁROKAT, na meg hogy kapok -e szaporító anyagot.

ÜDVÖZLETTEL LG.

U.I.Tegnap betakartam a kaki fámat .Két kéve kukoricaszárt körbe raktam és összekötöttem.Előtte a földet körülötte és a törzset hullámpapírokkal takartam .Remélem azért húsz fok csak nem lesz,86-87.-ben volt 26-27fok, még a nagy diófánk is csúnyán megfagyott. Azt hittem ki sem hajt újra.

Előzmény: ninovarga (10403)
Island* Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10410
Szerintem pedig pont így a jó, hogy Ninó és "csapata" viszik ebben a primet. Vigyék is csak a jövőben is! Én nekik drukkolok és nem az elit "szagember" gárdának...

Ez így sokkal nagyobb tanulság lesz később majd a gyümölcstermesztő szakembereknek. Ninóék indította kiskerti és termelői vállalkozások lassan beérlelik a maguk gyümölcsét és elismerését is majd...

Ha most bevonásra kerülne egy "fejes" az csak learatná a sikert és sajátjaként ismerné el a köz "szép" magyar szokás szerint. Ne adjuk meg másnak a semmi munkáért az ajándék-lehetőséget az önfényezésre!!!!

Inkább így a hobbykertészek közt, kistermelők körében terjedjen ez a kór, mert az alulról jövő kezdeményezések mindig sikeresebbek, mert azok tapasztalatokon és élő példákon alapulnak, nem úgy mint a felülről jövő és íróasztal mellett kiagyalt okosságok.

Különösen ha a mai közéletet tekintjük és a (kis)embereknek nagyon kezd elegük lenni a "mi értünk szolgáló" politikai/hatalmi és szakmai-hatalmi elitből.....
Előzmény: pz07 (10408)
pz07 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10409

Kákival nem tudok szolgálni, mert az nincs a holland kertészetnek. De piros kivivel igen.

Előzmény: farkasetus (10395)
pz07 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10408

Őszintén örülök, hogy ilyen jól sikerült a kapcsolatfelvétel és ennyire partner az olasz prof. Ezek szerint nem egy "fakabát".

Tudjátok, ez jó, hogy szerte a világban van már a fórumnak kapcsolata. Most már csak valaki hazai profot vagy kutatót kellene találnunk (szakembert és nem szagembert), hogy a kezdeményezés ne csak "partizánakció" legyen. Nino evvel nem megbántani akarlak, épp ellenkezőleg, segíteni. Optimista vagyok és bízom benne, hogy ezt is megoldjuk. Kicsit én is töröm rajta a fejem, hogy a hobbikertész szintről hogyan tudnánk továbblépni. Egyre jobban izgat a dolog. Sikerülni fog. (vagy csak én álmodok túl nagyot?)

Előzmény: ninovarga (10397)
Island* Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10407

Ha ezt a hideget túlélik a növényeink hálát adhatunk az égieknek....

 

Olvasom, hogy a folytatásban jövő keddtől erőteljes melegedés kezdődik és esőzés is várható, éjszakai fagyok is eltűnnek....

Borúra derű?

Előzmény: ninovarga (10398)
Béla1007 Creative Commons License 2009.12.17 0 0 10406

Sziasztok !

Reggel 5:30-kor a kutyáknál -7°C-be botlottam Baracson !

Üdv

Béla

Béla1007 Creative Commons License 2009.12.16 0 0 10405

Nino !

Ez most olyan mintha most mutatna valaki egy induló MLM rendszerű üzleti vállalkozást.

Méltó lezárása lesz ez az évnek és jó kezdés jövőre!

Üdv

Béla

ninovarga Creative Commons License 2009.12.16 0 0 10404
Azért részesítem előnyben Olaszországot, mert itt minden megtalálható és a szakmának kiváló képviselői vannak. Nem utolsósorban a legközelebb van, a nyelvét jobban beszélem az összes többinél, ezen tudok leginkább árnyalatokat, vagy érzelmeket is kifejezni. Egész Észak-Olaszországot ismerem földrajzilag.
Nem olyan szándékkal indultam el, hogy sok fajjal elaprózódjak, vagy hogy dísznövénykereskedő legyen belőlem. Legelsősorban a kivit, másodsorban a kákit szeretném Magyarországon termesztett gyümölcsfajokká tenni.
Tulajdonképpen én nem is vagyok igazán hobbikertész. Megfigyelhetted, hogy nem tanúsítok élénk érdeklődést a Kuro típusú kerti játékszerek iránt, de tökéletesen megértem a kertbarátok gyűjtőszenvedélyét, át is érzem, bizonyos különlegességek engem is megragadnak, de inkább valamilyen gazdasági haszonban is mérhető többlethez szeretném hozzájuttatni ezt a népet. Nyugdíjas koromra egy ilyen célt tűztem ki, aztán majd az események és a valóság mindig megmutatja, hogy mi lehet a legcélravezetőbb és leghasznosabb következő lépés ebben a "hivatásban".
Előzmény: Törölt nick (10400)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.16 0 0 10403
Gondoltam, hogy az élőszóban folytatott személyes beszélgetés nagyobb lehetőséget ad a bemutatkozásra. Azért hívtam telefonon. Az olaszokra jellemző közvetlenséggel fogadott és pillanatok alatt megértette a magyarországi helyzetet és azt, hogy mennyire elhivatottak vagyunk ezeknek a növényfajoknak a terjesztésében. Beszéltem neki a fórumról is, annak kapcsán került szóba külön a Kuro. Kiderült, hogy Olaszországban sok közös ismerősünk van, többek között a gesztenyés Turchetti prof., akit már régebbről ismerek és akivel éppen a közelmúltban működtek együtt egy projektben, de a nagy nevek között megemlítődött Zuccherelli prof. is. A részére küldött képek nem merültek ki a kákiban, küldtem neki képeket kivikről és fügékről is.
Így most teljesen képben van velünk kapcsolatban és örül, hogy segíthet nekünk.
Béla1007 Creative Commons License 2009.12.16 0 0 10402

Szia Nino !!

Örülök hogy lett egy kákis komoly olasz kapcsolatunk !!

Üdv

Béla

Törölt nick Creative Commons License 2009.12.16 0 0 10401
Ez egy hatalmas dolog.Gratulálok.
Előzmény: ninovarga (10399)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!