Azt nem tudom, hogy az egységsugarú fogyasztókkal mi a helyzet. Feltételezem, hogy inkább mennyiség- és akciófüggő a dolog.
A https://riedelrestaurant.com oldalon ha van EU-s adószámod tudsz regisztrálni és legalább 48 darabos (vagy 200 eurós) rendeléssel 120 euróért (+ sarc) adnak neked 48 darabot. Ezzel cirka 1000Ft-ra jön ki ennek a pohárnak a darabja. Ami szerintem bagó egy ilyen pohárért.
Étteremben ittuk. Az első pohár súlyosan ecetes volt, nyittattam másik palackot. A lényegesen bizalomgerjesztőbb illat és tiszta szín után a beltartalom kusza, ecetességre hajazó, mellette bántó savanykásság és a lecsengésben kesernye. Az ihatóság határán.
Nem tudom, hogy ez ilyen-e, vagy palackhiba, vagy csak nem bírja a kedvezőtlen körülményeket (a kb. 24 fokos vendégtérben tárolják a palackokat a falba épített látványizén).
Nálunk a napokban azért volt combos hideg, 16-17 fokos fagyok is befigyeltek. Szerintem lesz pár tőke ami elhasadt, a rügyek meg majd megmutatják magukat tavasszal :)
Inkább -16 környékén van az a kritikus határ, ahol több fajta már érezhető rügyfagykárt szenved még ilyenkor mélynyugalomban is; a Nyugat-Dunántúlt valóban - a ma reggelig - elkerülték ezek a hidegek (hajnalban azért néhol ott is befigyelt a -17, 18). De nem biztos hogy az ország azon részein is osztják a véleményed, ahol napok óta 20 alatt van az alja; pl. ez egy eléggé "hűvös" reggel volt: OMSZ
De most ha akkor nagyon bosszús voltam, hogy lemaradtam, de már elfelejtettem, akkor miért juttatod eszembe, hogy megint eszembe jusson, hogy bosszús vagyok :D
(Úgy gazdaságos, ha azokat eszed meg, amik már eltörtek, csak mondom.)
Tegnap jóféle steakhez ittunk olyat, hogy Montes Alpha Syrah 2014. Chilei eresztés, a felső sorból, nagyon ment a húshoz, nem egy bonyolult bor, de ízbomba, telitalálat. (És akkor most ide lőjetek, és mondhatjátok, hogy 4500 HUF-ért mit kellett volna innom ehelyett a sztékhez.)
Pohár: nekem még van abból a szériából, amit a Köpcös (ha emlékeztek rá) terített az óidőkben a topik erre fogékony közönsége körében. Az volt a sztori, ennyi év után talán már leírható, hogy ezek Schott-Zwiesel poharak, amelyeket az Ajka Kristály gyárt itthon bérbe, de nincs rajtuk márkajelzés, mert mikrobuborékok találhatók bennük (a talpában némelyiknek 5 perc keresés után meg is látod), ezért nem mentek át a S-Z minőségellenőrzésen. Kb. bagóért hozta a Köpcös, cseszett nagy űrtartalmú bordóist meg burgundist vettem, sátras ünnepen felteszem, buli nagyon. Illetve chardonnay-st is, az mindenféle fehérre, incl tokaji, kiváló.
Én is végignéztem a kínálatukat. Nincsen egyetlen olyan poharuk sem ami a száj részénél szűkülne. Úgy látszik a pohár dizájnerük egy szobában dolgozik a weboldaluk fejlesztőjével :)
Egyszer régen (ebk Pécsett, asszem egy itteni boros találkozó apropóján, 2004 májusban tán) vettem 6 Ajka Kirstályt, ami szép és szerintem kiváló tokajis, de pár éve már nem találok AK normális poharat.
Bármit, aminek tetszik a formája/mérete és nem ésszerűtlenül drága - ilyeneket kb. bárhol-bármikor látok. :)
Itthon egyébként Ajka Kristály poharaink vannak (természetesen ugyanaz a pohár fehérnek-vörösnek, plusz 6 db pezsgős) és 6-8 db olyan pohár kiegészítésnek, amiket borfesztiválokon gyűjtöttem össze és nem ótvar rondák.
Én évekkel ezelőtt vettem párszáz Riedel Degustazione poharat darabját 1200Ft áron A Borszer cégtől (Hantos László). Azóta mindenre azt használom. Fehérre, vörösre, bubisra és édesre is. De működik szörpökre és gyümölcslére is :) Bírja a mosogatógépet, nem törik könnyen és kényelmes.
Bevallom, hogy én mindig is szkeptikus voltam a prémium árazású luxuspoharakkal kapcsolatban. A pohár funkciója az, hogy megfogja az illatokat és lehetőséget adjon a bor levegőztetésére. Na és hogy a bort bejuttassa a számba :)
Az az igazság, hogy amióta csúful pofára esett az évtizedeken át a bortanfolyamok első leckéjétől az utolsóig pumpált úgynevezett nyelvtérkép azóta pedig csak röhögni tudok a különféle extra poharakon amiknek ugye az a lényege, hogy a száj és a nyelv olyan területeire löttyinti be a lé ahol speciálisan az adott ízeket érzed. Na, szóval ilyen nincs. Mármint anatómialilag és neurológiailag.
Szóval, az én két centem az, hogy vegyél egy alap vörösboros Schott & Zwiesel, Riedel Degustazione vagy lényegében bármilyen hasonló formájú és hasonló ürtartalmű poharat ami neked tetszik :) Teljesen felesleges még külön fehér-vörös boros poharat is venni. Sőt, több mislenklaiberű étterem szomeliérje mondta már nekem, hogy e legmenőbb sampány is tökéletesen élvezhető egy alap Riedel Degustazione kaliberű pohárból.