Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.04.28 0 0 696

Istenem, nem jártam erre vagy egy éve, most benéztem, és mit látok: cukrot, olajat, tejport tesztek a kenyérbe....minek?

 

Vagy 5 éve sütök géppel (meg gyakran dagasztok géppel és sütőben sütök), de ilyesmit még sose csináltam. A tejpor a külföldi gépgyártók heppje, az olaj, cukor felesleges, sőt az olajtól morzsálódik a kenyér.

 

Igazság szerint vagy 3 éve már nem is mérem a hozzávalókat, beleteszem a folyadékot(kefír+víz) majdnem a lapát tetejéig, bele az élesztő (friss, nem por, kb 1/4 kockányi), két mokkáskanál só, majd szemre beleszórom a lisztet-liszteket.

Legfontosabb: Pár perc múlva megnézem, teszek hozzá, ami kell (folyadék v. liszt). A kenyér minőségét meghatározza a tészta állaga: ne ragadjon sehol, de ne is legyen rücskös. Szép síma gombócot kevergessen a gép.

 

Én nem variálom a programokat: ha géppel sütök, csak a 3 órás programot használom, bármilyen lisztekből is áll a tészta.

ágika1 Creative Commons License 2010.04.28 0 0 695
Látogass el a www.emargit.gportal.com  oldalra találsz diétás recepteket.
Előzmény: vaesz (666)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.28 0 0 694
Esetleg próbáld meg arányosan csökkenteni az alábbi receptek valamelyikét az egykarosodra:

1./ A csak teljes kiőrlésű lisztes 1 kg-os kenyérhez teljes kiőrlésű progin:
320 ml + még 1 nagy adagolókanálnyi víz
560 gr liszt
2 kis só
3 nagy cukor (leginkább barna cukor)
3 nagy vaj vagy olaj
2 kis zacskós porélesztő

2./ 310 ml víz, 560 gr liszt (400 gr fehér+160 gr teljes kiőrlésű tönkönybúzás, vagy teljes kiőrlésű rozs), két kiskanál porélesztő, 2 kiskan. só, 3 nagykan. olaj, 2 nagykan.cukor, ALAPPROGRAMON sütve;

3./ 320 ml víz, 560 gr liszt (400 gr teljes kiőrlésű + 160 fehér búzaliszt), 2 kisk élesztő, 2 kisk só, 3 nagykan olaj, 3 nagykan cukor TELJES KIŐRLÉSŰ PROGRAMON sütve;
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.28 0 0 693
Nem éppen teljes kiőrlésű, de attól még egészséges és finom. Mert nemcsak a barna, vagy teljes kiőrlésű kenyér egészséges. Különben is az egészséges hosszú élethez 90 táplálékkiegészítőre van szükség, ebből 60 ásvány, 16 vitamin, 12 alapvető aminosav és 3 alapvető zsírsav, de ez egy másik történet.

A leglazább szerkezetű kenyér a francia kenyér, francia programon sütve, kicsit talán emlékeztet a kalácsra.

Már bemásoltam a receptjét a 377-es hsz-embe, de itt van újra:

"Hát akkor jöhet a francia kenyér receptje, ami csak annyiban különbözik a fehér kenyértől, hogy nem kell bele vaj/olaj és tehetsz bele tejport, amit egyébként elég nehéz beszerezni manapság, mindenütt csak a kávéízesítő port ajánlgatták, már kezdtem azt hinni, hogy sok eladó talán nem is hallott még arról, hogy létezik ilyen, mert úgy néztek rám, mintha UFO lennék :-)

FRANCIA kenyér: francia programon sütve!
310 ml víz,
560 gr erős fehér liszt (jó a sima fehér is, de ha látsz valahol, vegyél erős fehér lisztet, ami nem BL55-ös, vagy ilyesmi, hanem pl. BL80-as stb. - az Auchanban szokott ilyen lenni)
2 kiskanál só
2 evőkanál cukor
2 kiskanál zacskós élesztő
2 evőkanál tejpor (nem muszáj, ezt egyébként tehetsz a sima fehér kenyérbe is)"
Előzmény: CSVili (692)
CSVili Creative Commons License 2010.04.27 0 0 692
Tanácstalan vagyok, egylapátos gépem van, s nem sikerül laza szerkezetű ritka állagú kenyeret sütnöm.Több receptet kipróbáltam, könnyű és nehéz liszteket is. Tudom, hogy a teljes kiőrlésű lisztek alapvetően sűrű szerkezetű kenyeret eredményeznek. Kovászt, sikért,ecetet is használok. A receptjeimben, vagy az arányokban lehet a hiba ? Tud valaki erre megoldást, vagy receptet ? Köszönöm
myrtill82 Creative Commons License 2010.04.27 0 0 691
Vagy a lapát alján esetleg egy apró hiba hogy nem teljesen sima az alja??
Előzmény: .ETNA. (689)
Chimney Creative Commons License 2010.04.27 0 0 690

Fene tudja mi ez. Na mindegy. Üstöt biztos nem veszek, ha nem megy el, felteszem a padlásra-mint a fritőzt- és mikor anyu már nem győzi kerülgetni, kidobja :-)

Előzmény: .ETNA. (688)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.27 0 0 689
Most hogy még alaposabban szemügyre vettem az üstöt... nem is igazán a lapát forgási terében van a kopás... lehet, hogy kicsit erőteljesebben nyomtad rá a szivacsot egy mosogatás során? Hm!
Előzmény: .ETNA. (687)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.27 0 0 688
Bár tudom, hogy el akarod adni, de azért megjegyzem, hogy lehet hozzá külön új üstöt vásárolni.. igaz nem tudom, hogy pont a Te gépedhez van-e, de általában lehetséges az üst pótlása/cseréje.
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.27 0 0 687
Hát fogalmam sincs, olyan, mintha forgás közben folyamatosan súrolná, kicsit hozzáérne az üst aljához. Lehet, hogy az üst alja nem egyenes? S ahol magasabb (ferdébb, vagy mifene) ott hozzáér a lapát? Legalább is úgy tűnik.

Azt hittem - amíg a képeket nem szúrtad be ide - hogy pl. a tisztításnál felsértetted egy erősebb szivaccsal, vagy pl. fém kanállal nyúltál bele stb.stb. De ez nem olyan "karcolásos" kopás, hanem inkább "kidörzsölés", vagy ilyesmi, nem?

Előzmény: Chimney (686)
Chimney Creative Commons License 2010.04.27 0 0 686

bocs, ezt:

 

 

 

Előzmény: Chimney (685)
Chimney Creative Commons License 2010.04.27 0 0 685

Nincs gond, de most már érdekel, hogy mi okozhatja-csak úgy kiváncsiságból. Megmondom őszintén nem is törődtem vele, mert nem használtam. Szóval mi okozza ezt?

Előzmény: .ETNA. (683)
myrtill82 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 684
Köszi:))
Előzmény: .ETNA. (683)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.26 0 0 683
Nem tudom miről is kellene véleményt mondani, nem láttam a képet, így nem tudom milyen mértékű a kopás, de olvass vissza - még mielőtt kérdezted volna, írtam, hogy erre figyelj !

Ha az üstről le van kopva a bevonat, az - bocsi Chimney, de ez az igazság - nem túl biztató. Mi történik, ha egy teflon serpenyőről már lekopott, vagy lekopófélben van a teflon? Hát ezt ugye mindannyian tudjuk...

Nekem, nem is tudom pontosan, úgy kb. 2 éves a gépem, nagyon sokat használom és egy langalló sütés fázisait fotózva, arról is készítettem egy képet (már ide is beszúrtam korábban), hogy milyen szépen kijön az üstből a megdagasztott tészta, látsz rajta kopást? Hát kb. erről van szó.
Előzmény: myrtill82 (681)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.26 0 0 682
Erre konkrétan kérdezz rá, ha csak annyi a baja, hogy valóban a külső (papír doboz) csomagolása sérült, tehát ajándéknak nem való, az Téged, mivel magadnak veszed, nem zavar, gondolom.

A lényeg az, hogy a sérülés jellege olyan legyen, ami a használatát, az előírás szerinti működését nem zavarja.
Előzmény: myrtill82 (678)
myrtill82 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 681
Hozzáértőbbek:szerintetek?csinál ilyet egy gép?gari van rá?
Előzmény: Chimney (680)
Chimney Creative Commons License 2010.04.26 0 0 680
valószínű......... nem nyikorgott vagy ilyesmi.Igazából fogalmam sincs hogy csinálta.
Előzmény: myrtill82 (679)
myrtill82 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 679
közben megtaláltam:)
az üst alján a lapát koptatta ki?
Előzmény: myrtill82 (678)
myrtill82 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 678
Belinkelnéd?azt szabad:)megnézném.
gy olcsó egyszerüt szeretnék,igazából párom eszik csak kenyeret,de sokat,és jo lenne ha teljes kiőrlésűt is süthetnék vele,mert hajlik rá hogy olyat egyen,de boltban baromi drága:((

Etna!ami csomagolás sérültnek van hirdetve az mit takar??
Előzmény: Chimney (677)
Chimney Creative Commons License 2010.04.26 0 0 677

Szia!

 

Én vagyok az egyik,aki feltette-ma-a vaterára a sütőgépét. Anyutól kaptam, nagyon fellelkesültem. Olvasgattam itt a hölgyeket milyen csudákat készítenek. Nekem is sikerült, feljött a kenyér szép volt stb. de mivel 2-en vagyunk nem éri meg vele vacakolnom. Őrizgettem a szekrény tetején 1/2 éve, és most úgy gondoltam, hogy csak a helyet foglalja, felesleges.

Szóval biztos találsz ott olyat, mint én, aki kapta, de nem az a pék típus:-)

Nem akartam itt meghirdetni, nehogy kimoderáljanak.

.............és hogy milyen értékelések vannak?..........rólam pl. semmit nem fogsz ott találni, mert ez a 2. termék amit ott eladásra kínáltam, de a másikat egy kollégám vette meg végül.

Előzmény: myrtill82 (670)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.26 0 0 676
Hát azt sajnos nem tudod ellenőrizni, bármit mondhat. Legfeljebb látja rajtad, hogy nem egy nyeretlen kétévessel van dolga, vagyis, hogy tisztában vagy a dolgokkal. Ez inkább olyan "virítása" a tudásnak:-DD

Ja és kérdezz rá arra is, hogy ugye nincs megkarcolva belül az üst..
Előzmény: myrtill82 (674)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.26 0 0 675
Igazán nincs mit. A zsíroskenyér bizniszt azért még ne add fel:-)) Ettem én már évekkel ezelőtt Pozsonyban olyan fekete kenyeret, hogy a mai napig összefut a nyál (szó szerint!) a számban, ha csak rágondolok. Valami isteni íze volt!! Egyszóval nem is biztos, hogy rossz lesz:-)

Különben is, ha jó sok mindent ráteszel a szendvicsre, szerintem nem lesz annyira domináns a kenyér íze. Csinálhatod pl. kevés sóval magát a kenyeret, de akkor a szendvicsre tegyél pl. kapribogyót, vagy olajbogyót szeletelve, esetleg egy kevés piros aranyat, sós szójaszószt stb.stb.. A kaliforniai paprikától pedig pl. egészen klassz édeskés íze lesz a legízetlenebb vajas kenyérnek is:-)
Előzmény: vaesz (671)
myrtill82 Creative Commons License 2010.04.26 0 0 674
Köszi:)
honnan tudom h az üst gyári-e?ha rákérdezek megírja?
beszámolok róla ha sikerül vennem!!
Előzmény: .ETNA. (673)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.26 0 0 673
A szokásos dolgokra, tökéletesen záródik-e a teteje, van-e magyar használati utasítás, esetleg van-e rajta még garancia, még a gyári eredeti-e a sütő üstje (azt, hogy szervízben volt-e úgysem mondják meg) stb.stb.

Talán érdemes megnézned az eladó oldalán az értékeléseket, elolvasni a róla írt vásárlói véleményeket, s ha szerencséd van sikerült olyan eladót találni, aki Veled egy városban él és akkor akár a személyes átvétel is lehetséges, akkor Te magad is ki tudod próbálni, hogy minden rendben van-e. Én többször is vásároltam már a vaterán, tesz-veszen, igaz nem műszaki cikket, de ha az eladónak sok pozitív értékelése van, talán nem lesz gond.

Sok sikert és szerencsét a vásárláshoz!
Előzmény: myrtill82 (670)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.26 0 0 672
Köszi, ezt még nem láttam, de legközelebb kipróbálom. Az ilyen előre elkészített (bekevert) liszteknél azért nagyon kell vigyázni arra, hogy MI VAN BENNE, különben is - ma már - mindennek megnézem a tartalmát, még szerencse, hogy jó a látásom, én biza' elolvasom még az icipici apró betűs részt is:-)

Nem egészen értem, hogy hogy is csinálod... ha látod, hogy híg stb. akkor szórsz még bele lisztet? Így értetted? Közben kikapcsolod a gépet, vagy menet közben töltöd bele?
Előzmény: vonalzoo (669)
vaesz Creative Commons License 2010.04.25 0 0 671
Köszönöm a segítséget!
Szerintem én az Aldi-s, Auchanos lisztet fogom kipróbálni, annak kicsit barátibb az ára, még ha macerásabb is most egy kicsit. Sajna a magándokik baromi drágák, és amíg pontosan nem tudják, hogy mi is a bajom, addig ki kell fizetni :( Drága kis jó magyar TB...
Igen, tudom, hogy ezek a kenyerek jó tömörek, azzal bíztatom magam, hogy: Finom lesz az majd meglásd:D Ebből biztos nem eszik az ember jó kis zsíros kenyeret hagymával:D :D :D
A SAF élesztőt már régebben kipróbáltam pont a te ajánlásod alapján ETNA, és nekem nagyon bevált, jó párat be is tankoltam belőle.
Előzmény: .ETNA. (668)
myrtill82 Creative Commons License 2010.04.25 0 0 670
Nemrég kaptam válaszokat hogy anyunak milyen kenyérsütőt vegyünk,nagy sikere lett!!
Most viszont magunknak vennénk,viszont az egylapátos jobban elférne,igy elsősorban ezeket nézem.Körülnéztem az aukcios oldalakon is,ott hirdetnek kipróbálatlan vagy csak 2-3x használtat.Ezeket vajon meg merje venni az ember?Vagy mire figyeljek??Mire érdemes rákérdezni az eladónál?
vonalzoo Creative Commons License 2010.04.25 0 0 669
Én még nagyon ajánlom az ALDI-ban kapható lisztkeverékeket, 290,- Ft, ha jól emlékszem.
Van teljeskiörlésű búza és rozs keverék is, mind a kettő nagyon finom, és nagyon jó sikerül elsőre is. Semmi más nem kell beléjük, csak víz! (Illetve van ciabatta kenyér is, ahhoz kell egy kis olíva-olaj is)
Én úgy szoktam csinálni, hogy kevesebb vizet teszek bele (fél kiló liszthez 3 dl víz), és pár perc dagasztás után 'állítom be' a sűrüséget.
Ezekkel a lisztekkel mindig jó lett a kenyér, ha magam kevertem össze, akkor előfordult, hogy túl morzsálós lett, vagy nyúlós lett a belseje.

Előzmény: .ETNA. (668)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.25 0 0 668
Kedves Vaesz, az alábbi módszerek valamelyikét javaslom :

1. MÓDSZER:
http://www.diabettrade.hu/index.php?menu=2120

A fenti oldalon rendelhetsz speciális, cukorbetegeknek való lisztet, igaz kicsit húzós az ára, de azért egyszer ki lehet próbálni. Nyisd meg az oldalt és a lap jobb oldalán megtalálod az "Otthoni kenyérkészítés" és a "Receptek" alatt mindazt, amire szükséged van. Persze ezek a receptek a saját lisztjükhöz íródtak.

No és ott van a Norbi-féle Update liszt is, azt hiszem ez is jó cukorbetegeknek, de szintén nagyon drága, közel van az 1000 Ft-hoz / kg.

2. MÓDSZER:
Vásárolj a Herbáriában (itt kicsit drágább, a Bio 400 Ft körül van/kg), vagy ha van a közelben, akkor az Auchan áruházban teljes kiőrlésű lisztet. Viszonylag jó áron, kb. 200-300 Ft/kg, kapható az Auchanban ABO Mill teljes kiőrlésű rozsliszt (zöld papírzacsis), tönkölybúzaliszt, de van Graham liszt is stb stb..

A korábbi hozzászólásaimban írtam néhány receptet, van közte barna kenyér, európai fekete, vagy fehér+teljes kiőrlésű vegyes...

Cukor helyett használhatsz édesítőszert is, ahol keverve írtam a fehér+teljes kiőrlésűt, te csináld az egészet teljes kiőrlésűvel, DE NE FELEDD, hogy akkor már 320 ml VÍZ KELL hozzá !! A recepteket variáld a saját ízlésed szerint úgy, hogy alkalmazkodjon a betegségedhez.

Készülj fel arra, hogy a csak teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér jó kis zömök, tömör, sűrű lesz:-)

kenyér receptek: 591, 545, 480, 440.
friss élesztőről: 432
az általam használt SAF gyorsélesztő fotója: 367

KAKAÓS KALÁCS itt kaptam a receptet a fórumon, szerintem ezt is kipróbálhatod teljes kiőrlésű liszttel, bár nem tudom milyen lesz, én sima fehérből csináltam:

3dl tej, 5dkg vaj, 4ek cukor, 1ek kakaópor, csipet só, 50dkg liszt, 2,5dkg élesztő.

Előzmény: vaesz (666)
.ETNA. Creative Commons License 2010.04.25 0 0 667
Kicsit vissza kell olvasnod, de pill, hátha gyorsabban rátalálok én.
Előzmény: vaesz (666)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!