Keresés

Részletes keresés

kkn Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31510

A többség tudja, hogy vízesés, meg ősemberbarlang, jó része utóbbihoz fel sem mászik ( bevallom, eddig egyszer jártam én is ott, akkor Bálapátfalváról sétáltunk át a hegyeken keresztül a barlanghoz, és le sem mentünk a völgybe ).

 

Sajna, a pénz(telenség) nagy úr, rengeteg dolgot vár feltárásra, renoválásra.

 

Itt van 3 kép 2007-ből, a kilátóból, amikor anyósékat vittük el oda.

A gerennavári képeket már korábban felraktam ekkorról. Itt az utolsó egy látkép a plató széléről.

 

 

 

 

Előzmény: Nagyon Várbarát (31509)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31509
Sajnos azt kell leírnom, hogy a Szalajka-völgy és környékének látványosságai között indokolatlanul kis szerepet kap Gerennavár és Éleskő. Lent a völgyben nem kapni róluk információt, nem szerepelnek a bazársorban kapható képeslapokon sem. Mintha nem is léteznének ezek a történelmi helyszínek.

A terület kezelője az erdészet, erről számos helyen olvasni információs táblákat. Legalább a könnyen megközelíthető Gerennavár méltóbb módon való kialakítására, a feljutást megkönnyítő lépcsősor renoválására gondolnának.

De valóban -- bántó szándék megállapítom - hogy a legtöbb kiránduló szandálban vagy papucsban sétált. Abban pedig nem lehet {vár}hegyet mászni.
Előzmény: kkn (31504)
kkn Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31508

Úgy rémlik, hogy Gerennavár mellett van egy magasabb vonulat, ami takar.

A kilátó elég jó körpanorámát ad, annak messzebb vannaka  hegyvonulatok, amik korlátozzák a kilátást.

 

Namost a kilátó faszerkezete szerintem olcsóbb, mint egy régészetileg helyes tornyot úgymond a semmiből felhúzni. Meg nem kell hozzá műemlékvédelmi engedély, hosszadalmas feltárás, parttalan szakmai vita, hogyan kellene kinéznie, így még jobban hatványozódnak a költségek.

 

Szarvaskőn is a várral átellenben felhúztak egy hasonló kilátót, ami egyben antennatorony is. A várhoz szintén nem nyúlnak, mert ahhoz sok-sok pénz, szakember, idő kell. Igaz, ott, mivel antenna van rajta, így ingyenes, nem kell behozni a beruházás árát.

Előzmény: Nagyon Várbarát (31506)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31507
Ha őszinték akarunk lenni, már a nagy "törökverő" Hunyadi János gubernátor sem bírt a XV. században hatalma csúcspontja felé jutó oszmánnal. Lásd Várna és Rigómező. Belátta ezt fia, jó Mátyás királyunk. Ezért létrehozta az állandó zsoldossereget, hogy a Zsigmond király által kialakított déli végvárrendszerre támadó törökök ellen időben felmentő sereget küldhessen. Többet Mátyás sem tett, nem akarta hergelni a szultánt. De a padisah sem mert igazából hadjáratot indítani ellene, hiszen Szabács keresztény kézre jutása rossz ómen volt a számára. Szóval 1490-ig olyan patthelyzet volt a déli végeken. Persze azért a pogány igyekezett zsákmányhoz jutni, belekapni a védtelen pórnépbe. Egy ilyen betörést zúzott szép a kenyérmezei csatában Báthory és Kinizsi.

1490 után a fekete sereget szétverték, a déli végvárakat elhanyagolták. 1521-ben elesett Nándorfehérvár, a végvárrendszer kulcsa. Ezzel a védelem két oszlopa ledőlt.

Tehát a mohácsi vereséget borítékolták, bármekkora erővel is állunk ki, Szulejmán hadait nem győzhettük volna le.

Amin végképp elbukott a középkori Magyar királyság ügye, az a csatavesztés utáni összefogás teljes hiánya, az egymással harcoló magyar nemesek botor hozzáállása. A török helyett egymást gyilkolták, a népet nyúzták.
Előzmény: sJz.hr (31498)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31506
Tényleg szép lehet ez a kilátó + mennyibe kerülhetett a felépítése! A Nagyon Várbarát-lelkületem azt súgja, hogy inkább a 759 méter magasan emelkedő Gerennavárat tárták volna fel, ahol egy tornyot {mert biztosan volt benne!} renoválva még pompásabb kilátóhelyet nyerhettünk volna.

Vagyis: egy csapással két legyet ütnénk. Volna egy restaurált várunk + benne egy kilátónk.

Ami Éleskőt illeti, míg oda jutottam legalább 3, várépítésre alkalmas sziklaszirtet másztam meg. Hogy mi alapján alapozták meg pont oda, nem tudom.
Előzmény: kkn (31501)
comad Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31505
:-D Csak a kis képet látva mondom: nimán ez a süket képes volt valami korhű ruhát felcipelni egy fotózásra!
Előzmény: Nagyon Várbarát (31502)
kkn Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31504

"Mert igazából itt lehetne egy autentikus vadászati + erdészeti múzeumot kialakítani és nem lent, a Szalajka-völgyében."

 
Igen, csak az embereket ismerve kisebb látogatószámmal. A többség megáll a völgy elején, végigsétálja azt ( még többen csak a fátyolvízesésig ), és visszamegy. Ide fentre kevesebben jönnek fel, annak dacára, hogy kocsival a várlépcső tövéig lehet jutni.

Előzmény: Nagyon Várbarát (31502)
kkn Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31503

Na, ezzel is elkészültek? Egy múltkori cikkben, amit ide linkeltem, még csak a győri csata animációját mutatták be, meg a mohácsi előzetesét.

A mohácsi még jobban néz ki, mint a győri.

Előzmény: sJz.hr (31491)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31502
Kissé elszontyolodva, hogy nem találtam meg Éleskőt, indultam tovább a másik erősség, Gerennavár felé. Ebben már erősen bizakodtam, mivel a turistatérkép szerint jelzett úton megközelíthető + a Várhegy alatt kiépített parkoló van. Így is volt, simán ráleltem.

Most nézegetem a Heves megyei vármonográfiát + Engel Pál történész archontológiáját. Ezek szerint, amikor már Éleskő királyi kézbe került, azt a kicsiny várat lerontották és helyette a völgy túloldalán, magas hegyplatójával egy nagyobb méretű objektumnak helyet adó várat emeltek. Mivel Nagy Lajos király {uralkodik 1342 -- 1382 között} imádott vadászni, számos ilyesforma épületet húztak fel {pl. Várgesztes, Végles, Zólyom, Diósgyőr}. Tehát nagy építtető volt Lajos.

A Várhegyre valamikor betonozott kőlépcső vezetett fel, ez napjainkra erősen lepusztult. Fönt padok várják a kirándulókat. Maga a várrom elhagyatott, a nagyobb fák gyökerei erősen bomlasztják. Pedig a belsővár kicsiny területe viszonylag kis energiával megkutatható lenne. Nem igazán értem, miért nem látták még meg Gerennavárban a nagy lehetőséget? Hiszen Nagy Lajos király eredeti {átépítetlen} rezidenciáját lehetne bemutatni. Nem úgy, mint pl. Várgesztesben, ami alig hasonlít az eredeti állapotára.

Mert igazából itt lehetne egy autentikus vadászati + erdészeti múzeumot kialakítani és nem lent, a Szalajka-völgyében.

kkn Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31501

Kár, hogy nem jutottál fel a kilátóba, pazar a látvány onnan, így érzékelhető igazán, milyen is a Bükk. Az a sok vár után kínálkozó orom.

nem is tudom, mia alapján szemelték ki az egyes várak helyeit, mert itt anyi hegycsúcs van.

A térképen mindíg szemeztem Éleskővel, meg a dédesi romokkal, de csak Gerennavárhoz jutottam el párszor.

Előzmény: Nagyon Várbarát (31493)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31500
Bocsánat, akkor nem fogalmaztam 100 %-an, hogy nem Éleskőben jártam a vártúrám első napján.

Folyt. köv. mindjárt...
Előzmény: comad (31497)
sJz.hr Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31499
Hoppá! A Jó kislovag és Hoczim, meg Keminyec Podolszk!

Hotim
sJz.hr Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31498
Óóó! Én sajnos nem foglalkoztam a mohácsi csatával, csak a terepet jártam be többször is - no nem a csata miatt, hanem szolgálatból! Ám, ha elfogadjuk a sereglétszámokat, 25 ezres magyar haderőt, 70-80 ezres török haderőt amelyeket még a segédnépek miatt meg kell duplázni - egyszerűen nincs máshol hely, ahol ennyi ember elférne táborostól, csatamezőstől.
Ami máig bosszant az a Szapolyai hibáztatása a csatavesztés miatt!
Ti. Szapolya az erdélyi hadaival időben elindult de vagy három levelet kapott, melyek egymásnak mondtak ellent. Vagy visszaküldték, hogy védje Erdélyt, vagy sürgették!
Ugyanakkor a Frangepán Kristóf hasztalan kérte a királyt, hogy várják be, mert Valpónál nem tud a megáradt Dráván átkelni. Se a király, se Tomori nem hallgatott se Szapolyára, se Frangepánra, hanem nekiugrottak a töröknek.
Így Szapolya Bajánál, Frangepán meg Valpónál "nézhette" végig a csatát.
A vesztés után a balfácán és menekülő vezérek jó magyari szokás szerint mindenkit hibáztattak, csak saját magukat nem!
Sajnos ez rögzült a nemzeti emlékezésben! :-(
Előzmény: Nagyon Várbarát (31495)
comad Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31497
Biztos, hogy jó helyen jártál?
Előzmény: Nagyon Várbarát (31496)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31496
Áttérve a Topik főirányvonalát képező várakra, előbb Éleskő kalandos felkereséséről írnék. A leírás szerint jelzetlen gyalogösvény vezet hozzá, meredek kapaszkodókkal. Akkor irány a hegy, amelyen sejtettem. Mintegy 4 órányi, záporozó esőben történt, kullancs felszedő bozótáttörések után egy kerek fehér kör - jelzést követve eljutottam arra a hosszúkás sziklagerinc végébe, ahol éles kövekből a természet fenséges ereje által formált csúcs nevetett rám kárörvendően.

"Valami van, de nem az igazi" -- jutott az eszembe, majd sarkon fordultam, hogy lekavarodjam valahogy a hegyről.

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31495
Kíváncsian várom a RÉSZLETES véleményedet a mohácsi csatáról.
Előzmény: sJz.hr (31494)
sJz.hr Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31494
Brrr! Tamás! :(
Mohács Horvátországgal határos!
Amúgy a lokalizált csatahelytől délebbre nem lehetett. Arra felé tiszta mocsár minden még most is, hát még 500 éve!
Előzmény: Nagyon Várbarát (31492)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31493
Még néhány fotó Szilvásvárad község és a Szalajka-völgy látnivalóiról:

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31492
Érdekes megközelítése a témának. Hiszen eddig a történészek mindig a korabeli leírások alapján próbálták rekonstruálni az évszázadokkal ezelőtt történt eseményeket {csaták, várostromok, hadjáratok}. De a leírások sok esetben elfogultak, pl. a győztesek mindig kidomborítják a győzelmüket, lekicsinyítve a veszteségeiket.

Más: nagy jelentőséget tulajdonítok a csatatér kutatóknak. A múltkorában láttam egy dokumentumfilmet, amiben a százéves háború egyik ütközetének, az agincurt-i csatának területét kutatták át fémkeresővel. És találtak egy hosszú íjhoz tartozó nyílvesszőhegyet!

Sajnos a mohácsi csatatér kutatása nem lett befejezve. Egyes vélemények szerint az igazi csatamező már szerb területre esik:

http://local.google.com/?ie=UTF8&ll=45.962368,18.684311&spn=0.106917,0.21801&t=h&z=12

Tehát az írásos források mellett elsőrendű a terep megismerése, a helyszíni régészeti kutatások elvégzése.
Előzmény: sJz.hr (31491)
sJz.hr Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31491
Nagy csaták, 3D-ben modellezve!

Total War
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31490
Szilvásvárad község déli végén érhetjük el a kirándulók paradicsomának számító Szalajka-völgyet. Bejáratát sorompó zárja le. Mivel az erdészet magánútjának számít, az autóval való behajtásért fizetni kell. Ha tanácsolhatom, érdemes a kocsival még kívül leparkolni, majd a közeli erdei vasúttal végigutazni a csodálatos szépségű völgyet egészen a végállomásig. Onnan felkapaszkodni az Istállós-kői ősember barlangig, majd visszafelé a völgybeli lejtős úton, komótosan végignézni az egyes helyszíneket. Igazából ha mindent látni-megmászni és kipróbálni akarnánk, legalább egy szombatot-vasárnapot szükséges rá áldozni. Ami persze kellő anyagi áldozatokkal jár. De utólag az élmények bőven kárpótolnak minket.

Tehát előbb következzék az Istállós-kői ősemberbarlang:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ist%C3%A1ll%C3%B3s-k%C5%91i-barlang

http://www.vendegvaro.hu/Istalloskoi-barlang

http://www.barlang.hu/pages/barlangok_vilaga/ember.htm

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31489
Eredetileg erre a hétre mást terveztem. De aztán végül a B-terv lépett életbe, vagyis megvalósíthattam régóta dédelgetett elképzelésemet, a Bükk-hegység északnyugati részén található Szalajka-völgy felfedezését. Természetesen középkori várakra koncentráltam. De mivel gyanúm szerint a kedves Topiklakók meg{vár}köveznének, ha kihagynám a természeti szépségeket a hosszúra nyúlt mondandómból, hát nem hagyom ki őket! :-)

Az alábbiakban igyekeztem a "sok kép - kevés szöveg" mottót betartani.

Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.18 0 0 31488
Meglepődnél, ha megtudnád milyen messziről indítottuk be Szádvár megmentését! Egyikünk sem lakik B. A. Z. megye területén. Több száz kilométerről járunk oda a vármentő napokra, magunkkal cipelve csákányt-lapátot-fűrészt és lelkesedést.
Előzmény: jazd (31486)
vlak Creative Commons License 2010.06.16 0 0 31487

Jól sikerült művészi képekhez ajánlanám a flickr oldalt! Könnyű regisztrálni, és a világ összes részéről jönnek visszajelzések (én két éve vagyok fent: http://www.flickr.com/photos/32763019@N07/, és - ellentétben egypár másik képmegosztóval - soha semmi problémám nem volt. Érdemes angolul is kiirni a tartalmat, plusz ügyesen "tag"gelni. Az első pár képedet kb két hétig nem látja más - ez a szemetet feltöltők ellen van. Egyszerre 200 kép lehet fent).

 

...de ha már van oldalad valahol, nem szóltam.

 

 

Előzmény: kerol_t5 (31470)
jazd Creative Commons License 2010.06.15 0 0 31486

Vitánynál a közelben lakókat kellene valahogyan felrázni,mert a távolabb lakóknak képtelenség a helyi hivatalokat és hatóságokat végigjárni. Nekünk a távolabb lakóknak a nyílt vármentőnapokat lehet kétkezi munkával támogatni,lehetőségekhez képest.

Előzmény: Nagyon Várbarát (31476)
jazd Creative Commons License 2010.06.15 0 0 31485
Nem voltam eléggé figyelmes,hogy a Badacsony és Gulács keletre esik ezen a képen és hát keleten nem mehet le a nap:) Ki korán kel,jó képet készíthet.:)
Előzmény: kerol_t5 (31467)
jazd Creative Commons License 2010.06.15 0 0 31484
Én áprilisban megnéztem ezt a részt és ma is áll ott egy nagyobb faldarab. Állítólag egy kőböl épült őrtorony maradványai. Valamikor a hegy peremén valamiféle palánk futott körbe.
Előzmény: Nagyon Várbarát (31478)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.15 0 0 31483
Örülök, hogy ezek szerint van egy Topiklakó, aki évente minimum 2 x családlátogat + vártúrázik Erdélyben. Így első kézből értesülhetünk a változásokról az egykori "Tündérország" területén.

Ahogy a régen élt szászokat gondolom, a precíz falusi lakosok még azt is meghatározták, hogy melyik lőrésnél, melyik szuroköntőnél ki álljon harcba vész esetén. Mint ahogyan a városok falánál a céhek sorakoztak fel, az ő feladatuk volt az adott falszakaszt megvédeni háborúban, tatarozni békében.

Ezért sajnálatos, hogy Ceausescu idejében szabályosan eladták az erdélyi szászokat, nyugat-német márkában mérve minden emigrálót. Így a területre a XII. század végén érkezett szász népességből napjainkra alig maradt hírmondó. De amennyire tudom a hátramaradottak őrzik hagyományaikat, sok helyen a templomerődöket is ők gondozzák, renoválják.

De még Károly wales-i herceg is érdeklődik a Szászföld iránt:

http://szekelyfold.info.ro/index.php/component/content/article/53-aktualis-hirek/246-karoly-herceg-bevasarol-erdelyben

Egy régi metszet Prázsmárról, amikor még szászok lakták:

Előzmény: rablobaro (31482)
rablobaro Creative Commons License 2010.06.15 0 0 31482

Különösebb lázongás nélkül bírta az ostromokat. :) Hát, azért egy egyéves kölökkel nem olyan egyszerű, de megoldható.

Pl. Prázsmárt végigaludta a hátihordozóban, így nyugodtan tudtunk nézelődni.

Belépő van (kb 1000 Ft 2 felnőttnek), de mi nem találtuk meg a pénztárost, utánunk meg senki sem szaladt, így hát potyáztunk...

Prázsmár védművei szintén elképesztőek, nekem legjobban a szuroköntők rendszere és az azokat bizonyos időközönként megszakító árnyékszékek tetszettek :)

 

 

 

 

 

több kép Prázsmárról

 

 

Ahhoz képest, milyen sűrű volt a program (dédnagymama meglátogatása, Hargita meghódítása, ballagás, disznóölés-igen, nyáron-), na meg amilyen időnk volt, örülök, hogy ennyi belefért.

Na de hát évente kétszer úgyis megyünk.

Előzmény: Nagyon Várbarát (31481)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.06.15 0 0 31481
Szia! Jó téged ismét a Topikban olvasni és látni a fotóidat. Az élménybeszámolód alapján, ezek szerint remekül sikerült a vártúrád. Azért kár, hogy a Földvár kimaradt...
Látom, hogy a kis rablóbáró mindenütt felfedezte a látnivalókat! Nemhiába, meg kell edzeni az ifjúságot, hadd legyen ő is menő-manó! :-)
Előzmény: rablobaro (31479)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!