Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2005.06.18 0 0 160
Sziasztok,

Engedjétek meg, hogy lassan már rutinos nyelvvizsgajáróként pár felvetésre válaszoljak :-)

Goethe Zertifikat Deutsch:

Ismereteim szerint meglehetősen egyszerű abszolválni, több ismerősöm is átment rajta, holott szinte a nyelvtani alapokkal is alig voltak tisztában. Én a múlt hónapban a majdnem felsőfokúnak számító Goethe PWD-nek futottam neki, majdnem át is mentem rajta (a magnót szúrtam el), pedig nem állítható, hogy a nyelv elismert professzora lennék. Szerintem a ZD-től nem kell félni, gyakorold be a mintafeladatokat, ugyanolyanok lesznek a vizsgán is.

Magnóhallgatás:

Örökzöld probléma, ugyanakkor a reklamációnak szinte semmi értelme (talán akkor, ha elegen vagytok, és közösen reklamáltok). Egyebekben a felvetésre az obligát válasz, hogy másoknak sikerült, akkor Önnek is kellett volna. Sokszor egyébként (főleg magasabb szinteken) a szöveg direkt rossz minőségű, az említett PWD nyelvvizsgán pl. telefonminőségű beszélgetést sugároztak, ami alatt még angolul is beszéltek.

Hol vizsgázzak?

Attól függ mire van szükség. Érdemes olyan helyre menni, ahol van előtte valamilyen felkészítő tanfolyam, vagy a nyelviskolában lehet megcsinálni, ez mindenképpen előnyt jelent (főleg a szóbeli résznél). Nekem angol és német üzleti középfokú kellett, mind a kettőt a BGF-en csináltam meg. Angolul jól beszélek, németből szerencsém volt (szóbeli!). A vizsga erőssége meglehetősen változó, én könnyebbeket írtam, de láttam elég durvát is, főleg németből.

Az ún. "szakmai" nyelvvizsgák nagy előnye, hogy viszonylag kevés (kb. alsó-középfokú) nyelvtantudással is abszolválhatók, ha az ember tudja a szükséges szakszavakat. Én pl. megtanultam mondjuk a tőzsdét, de gondban lennék, ha ételekről kellene beszélgetnem valakivel :) Ha nagy a baj, érdemes az ún. "x-elős" vizsgákra elmenni - a Goethe nagy része ilyen - ahol ha nem is tudod a megoldást, esetleg beletalálsz párba, ami fontos plusz pontokat eredményez.

Érdemes tanárokat megkérdezni, mert középfok és középfok között is égbekiáltó különbségek vannak (sokkal nehezebb lerakni mondjuk egy Rigó utcai középfokút, mint mondjuk egy ZD-t). Más kérdés, hogy a Rigó utca méltán megérdemelt sorsát szenvedi most (üzleti nyelvvizsgát talán nem is lehet tenni, mert nem akkreditált, a népek pedig elszoktak onnan, hiszen ki szivatná ott magát, mikor más helyen szinte játszi könnyeddséggel át lehet evickélni?)

Nem mellékes a vizsga szerkezete, olyan helyet keress, ahol nem kell minden részfeladaton elérni x %-ot, hanem egybe az összes számít. Így egy rettenetesen elronott nyelvtani teszt után (lásd engem németből) is van esély a vizsga megszerzésére a többi résszel.

Hogyan vizsgázzak?

Megint bejön az előzetes tanfolyam és a nyelviskola faktor. Én olyan helyen vizsgáztam, ahol a nyelviskolában lehetett lerakni a vizsgát, ennek megfelelően valamivel lazább volt a felügyelet. Voltam a Rigó utcában is, az meg olyan volt, mint valami egyetemi szigorlat.

a, írásbeli

Ha megkapod a feladatot, és elsőre nem megy, nem szabad pánikba esni! Karikázós, x-elős, igaz-hamisoknál próbáld először megválaszolni azokat, amikben biztos vagy, majd a lehetőségek függvényében kezdj el a szomszédokra körülnézni. (Ehhez a többiek tudásszintjének előzetes felmérése szükséges, de ez a vizsga előtti beszélgetésből kiderül). Innen azért bejön pár jó válasz, a többit pedig tippeld meg. Kitöltős válasznál ha vannak lehetőségek megadva, szintén a fenti módszert javaslom. SEMMIT NEM SZABAD ÜRESEN HAGYNI, amihez van választható megoldás, ha máshogy nem megy, írkáld be vaktában, vagy zárj ki néhányat, és a maradékból dönts. Egy bizonyos %-a jó eséllyel helyes lesz, ami szintén fontos pontokat eredményezhet. Ha üresen hagyod, biztos a nulla!

Magnónál az egyetlen recept, hogy minél nagyobb figyelemmel olvasd el a feladatokat, és azokra koncentrálj. A magnós szövegekben sok a rizsa, nagyon kell figyelni az adatokra, állításokra.

Írásfeladatnál próbálj kreatív lenni, ha nem is megy teljesen az amit kérnek, próbálj közelítő megoldást adni, vagy valami egyedit belevinni a megoldásba. Biztosan jobban díjazzák, mintha semmit nem írsz.

b, szóbeli

A szóbelire ki kell öltözni, nincs mese. Ezt lehet ugyan figyelmen kívül hagyni, de nemigen szeretik a vizsgáztatók. Szóbelin a lényeg, hogy beszélj. Ha nem is feltétlenül pont arról, amiről kérdeznek, de beszélj. Legyél kezdeményező, dobj fel témákat, plussz infókat, ha pedig át tudod venni a beszélgetés irányítását már biztos a siker. Szinte minden vizsgán van valamilyen bemutatkozó rész, azt érdemes irányítottan előre kialakítani, mert abba biztosan belekérdeznek. Nem kell a valóságot mondani, ha pl. otthon vagy a vendéglátásban (és a szókincsben) akkor mondd azt, hogy olyan helyen dolgozol. Senki nem fogja ellenőrizni. Egy dolgot nem szabad: kukán ülni.

Remélem tudtam segíteni :)











Előzmény: Chip17 (159)
Chip17 Creative Commons License 2005.06.18 0 0 159

Sziasztok!

Tegnap voltam nyelvvizsgázni németből az osztrák intézetben. Ez egynyelvü vizsgarendszer, és zertifikat deutsch tipusu vizsgát tettem. Sajnos nem sikerült, a szóbeli katasztrofális volt, egy osztrák anyanyelvü nővel kellett beszélni és olyan fura volt a kiejtese hogy alig értettem. Az irásbeli viszont 76 százalékos lett, vagyis csak 4 százalék hiányzik hogy legalább középfoku irásbelim meglegyen. Az irásbelin volt a magnó hallgatás is, de a magnó nagyon szarul volt beálltva, hangos volt és torzitott, igy ezt szintén alig lehett érteni, a vizsga után mindenki panaszkodott is emiatt. A pontok egy nagy részét itt vesztettem el, pedig lehet ha normálisan van beállitva és pár mondattal többet tudok értelmezni már megvan a 80 százalék. Ezért szeretném a véleményeteket kérdezni, szerintetek érdemes ezért reklamálni vagy fellebezni? Lehet ezzel valamit elérni, nektek esetleg volt már hasonló esetben részetek?

Angel DC Creative Commons License 2005.06.17 0 0 158
EURO B2 szeptember 3.
Előzmény: lillma (157)
lillma Creative Commons License 2005.06.17 0 0 157

Sziasztok!

 

Nekem némi segítségre lenne szükségem. Másfél héten belül államvizsgázom és sürgősen kéna a nyelvvizsga de egyszerűen nem tudok kiigazodni a sok nyelviskola meg vizsgatípus között. A nyáron szeretnék valami tanfolyamot és ha van olyanakkor augusztusban nyelvvizsgáznék.

Légyszíves adjatok tippeket ha tudtok.

Angel DC Creative Commons License 2005.04.25 0 0 156

ment... a ma estét nem ígérem.. te napközben nem érsz rá, ugye? kár.. holnap délelőtt free vagyok.. na, mindegy, holnap délután (kedd)?

5-ig órám van, 6 körül esetleg?

Előzmény: Catly (155)
Catly Creative Commons License 2005.04.24 0 0 155
várom...
Előzmény: Angel DC (154)
Angel DC Creative Commons License 2005.04.24 0 0 154

Össza-vissza vagyok itt, és sokszor csak pár percre. Én sem itt szándékoztam lebonyolítani:-)

Az msn-emről küldök rád egy invitation-t.

Előzmény: Catly (153)
Catly Creative Commons License 2005.04.23 0 0 153
huha...nagyon huha. tényleg inkább folytassuk msn-en, vagyok olyan bátor és itt a nagy nyilvánosság előtt: catly@datatrans.hu a címem. Estefelé ált fent vagy, olyan 7 óra és azutén...
Előzmény: Angel DC (152)
Angel DC Creative Commons License 2005.04.23 0 0 152

A Londonstyle-t nem ismerem.

 

Természetesen elismert, azért is van európai besorolása, a B2 ugyanis azt jelzi. Egyszerre kapsz magyar és uniós nyelvvizsga bizonyítványt. De nem csak az unióban ismerik el, most néztem meg a saját vizsgáztatóimon, egy halom más országban is elismert.

 

A csetet l tudjuk bonyolítani, nekem msn messengerem van, ha érdekel megírom privát a címet, csak egyeztetni kell az időpontot.

 

Egyik felkészítés a másikat sajnos nem pótolja.. mert a kurzus egy része, hogy kikupáljuk a szókincsed, rendszerezzük a nyelvtani tudásod, stb (nem megtanítkjuk!!! arra ilyenkor már nincs időkeret! Csak átvesszük és kisebb hiányosségokat teszünk helyre), a másik része pedig hogy az adott vizsga feladattípusait begyakoroltatjuk, mert a sikertelen vizsgák nagy részéért az időhiány a felelős, tehát nincs felesleges 5 perced rájönni, mit is kell tenned. Egyúttal a megoldási technikában is útmutatást kapsz, mert máshogy nyúl az ember egy reading checkhez mint egy paraghraph headinghez.

 

Tehát ha nem találunk eurós felkészítőt, talán marad a Londonstyle.. még ha nem is tudom, az micsoda:-))

 

 

Előzmény: Catly (151)
Catly Creative Commons License 2005.04.22 0 0 151

A chat, bármennyire ad hoc is, de még a legjobb ötlet. Namost ami minket illet, ha jól tudom, itt vannak a Londonstyle-osok, de most mit csináljak én velük? Jó, úgy kb tudom, na, csak azt nem tudtam, hogy ilyet csinálnak, hogy felmérés és felkészítés kifejezetten erre a vizsgára. De tetszik, viszont kicsit légyszi mesélj róla nekem, hogy ez úgy lehetséges-e...

 

A másik, hogy ez ugye nemzetközileg is elismert?

 

Eger felé...hm... minden febr. 30-án ott vagyok, egyébént sajnos ritkán, pedig szép város. Szeressük, ismerve van, de valahogy soha nem esik útba. ...

 

Jelentkezni mintha május 20-ig kellene hivatalosan. Namost ez eléggé a nyakamon van, de ha azt vesszük, a másik szimpatikus vizsgára holnaoután kellene, szóval az kiesett. A Rigó meg... khm...

 

Szóval akkor ha jól értem, vadászatot kell indítanom  a Londonstyle-osok felé...ugye?

Előzmény: Angel DC (150)
Angel DC Creative Commons License 2005.04.22 0 0 150

Kár hogy nem vagy közelebb, pillanatok alatt fel tudnánk mérni.

Az IH-ban megvásárolhatók a vizsgatesztek és a kazetták, de én tanárként úgy gondolom, ez önmagában kevés, olyan segítséggel hasznos ez, aki vlóban beleásta magát a témába. Tudod, én is csak ahhoz a pár vizsgatípushoz értek, amivel valaha is komolyabban foglalkoztam.

 

Az iskolai jegyeid nekem nem adnak támpontot, esetleg valamikor, ha egyeztetünk, tudnánk pár szót csetelni, de ez csak egy ad hoc ötlet:-) Ha esetleg Eger felé jársz, szólj.

 

Azt nehéz elképzelni, hogy nálatok ne lenne ezzel foglalkozó szakember, esetleg a pesti IH-t hívd fel és kérdezd meg, van-e nekik fehérvári vizsgáztatójuk és hogy lehetne őt elérni. Esetleg, ha gondolod, megkérdezem én a pestieket, csak hétvégén nem zavarom őket, csakis mailben. Hogy mikor válaszolnak, az egy dolog. Egyébként én is azért lettem vizsgáztató, hogy teljesen tisztán lássam, mi alapján pontoznak.

 

Visszatérünk a témára, jó? Kb egy hónappal a vizsga előtt van a deadline a jelentkezésre. Ez a vizsga nem könnyű, de állatira emberbarát és kommunikáció orientált. Viszont nem sok időd van, hogy találj valakit, aki felmér és ha esélyesnek érez, fel is készít.

 

 

Előzmény: Catly (149)
Catly Creative Commons License 2005.04.22 0 0 149

Hmm... Hát tudod én egyrészt fehérvári vagyok, és itt tényleg ismeretlen. Én úgy találtam rá, hogy nyelvcenter.hu-n kezdtem keresni magamnak valamit. És lőn. :) Azt viszont nem nagyon tudom, hogy nekem jó lenne-e, mert 1: ált. sulit is beleszámítva 7. éve tanuzlok angolt, és ebből egy fél éve járok különtanárhoz, namost ha valakikkel angolul kell bezsélni az kb nekem megy a legjobban, de az ilyen sulis dogák meg hármas-négyesre szoktak sikerülni (ja igen, nyolcosztályos gimibe járok, és 9.-es vagyok. Ami ugyanazt, mint egy rendes gimis kilencedikes). Mert a nyelvtan az megy, de sose tökéletesre. Egyébként fordítani még csak-csak tudok, ez viszont egyértelműen abból jön, hogy magyarul mondjuk itt az újság meg néhány dolog, ami (bár itt ez most nagyon nem látszik) javítja az ember lányának a stílusát. Tehát arról pl fogalmam sincs, hogy nekem egyáltalán menne-e ez a vizsga.

 

Másik: egyértelműen a júniusi kellene, ha már csinálunk valamit, mert természetesen azért hajtok ennyire kilencedikben egy nyelvvizsgára, hogy ki tudja vele váltani az érettségit. Mivel jövőre már ugye nem lehet.

 

 

Harmadik: azt tudom, ami az IH weboldalán van és semmi többet. Egyetlen példafeladatot nem láttam, soha egy vizsgázóval nem beszéltem és még csak olyan ember sincs a közelemben, aki kb tudná, hogy miről van szó. Szóval maga a vizsga úgy konkrétabban érdekelne, ha tudsz erről mondani valamit. Meg hogy szerinted vállaljam-e?

 

Köszi a segítséget előre is :)

Előzmény: Angel DC (146)
Angel DC Creative Commons License 2005.04.22 0 0 148

Típus kérdés, kinek mi az erőssége, mivel a nyelv a kommunikációért van, alapozásnál mázlista, aki olyan típus mint te. Sajnos, kb középfok alatti szinten kezd el komolyan hiányozni az analitikus gondolkodás.

Ilyenkor plusz drillekkel, kommunikációs helyzetekkel is lehet ezt fejleszteni, de nem butaság, ha heti 2-3 memoritert bevállalsz, de jegyezd meg, kizárólag akkor működik, ha olyan pontosan betanulod, mint egy verset, és minden egyes szóval, szerkezettel tisztában vagy. Ha ez oké, akkor ezek a betanult kis szövegek nyelvtani elemei elő fognak neked ugrani beszéd közben. Olyan memoritert keress, ami téged érdekel, hogy könnyen megragadjon.

 

Te németről beszélsz én meg angoltanár vagyok, de az alaptechnikák ugyanazok, csak a németben még hangsúlyosabb a nyelvtani pontosság.

 

Bocs, hogy csak most válaszolok, nem is figyeltem, hogy kezdett beindulni ez a topik is. Ezentúl gyakrabban benézek.

Előzmény: ptdk (141)
Angel DC Creative Commons License 2005.04.22 0 0 147
Igen, mindkét helyen elvileg tudniuk kellene, hogy mi az eljárás hogy visszaigényelhesd a pénzt. Azért azt megemlíteném, hogy mikor az öcsém távollétében az ő nyelvvizsgapapírjával mentem a diplomájáért, ott se tudta senki a fősuli TO-ján hogy mit kéne csinálni, csak ámuldoztak, hogy milyen jól néz ki az Euro-nyelvvizsga-bizonyítvány:-)
Előzmény: Aynaditti (140)
Angel DC Creative Commons License 2005.04.22 0 0 146

Senki sem ismeri az IH-t? Ezt nem mondod komolyan:-))))))))))))

 

Ezer éve vagyok nyelvtanár, és 18 évesen én is az IH-ban készültem fel a felsőfokú nyelvvizsgámra (akkor még csak az origós létezett.)

 

Az Euro B2 legközelebb júni 18-án lesz, OM által elfogadott, kétnyelvű, európai és magyar nyelvvizsgát is ad és az ára a magyar nyelvvizsga limitnek felel meg, 14 500 forint.

Én két éve csak Eurós vizsgára készítek fel és én is vizsgáztatok, de konkrétabban kellene kérdezned, hiszen te is el tudsz olvasni bármilyen tájékoztatót a neten, nem akarom őket ismételni.

 

Előzmény: Catly (145)
Catly Creative Commons License 2005.04.22 0 0 145
Tud valaki kicsit mesélni nekem az EuroB2 nyelvvizsgáról, meg a BME középfokról? Légyszi...nagyon fontos lenne. Valamelyiket meg kell próbálni most már, csak az a baj, hogy az IH-tól félek, mert senki nem ismeri. Balladai homály...
gaad Creative Commons License 2005.04.16 0 0 144
Üdv!

Azt szeretném megtudni, hogy a Zertifikat Deutsch vizsga nehézsége hogyan viszonyul az arra felkészítő könyvek szintjéhez? Gondolok itt a Klett Kiadó "Mit Erfolg..." könyveire pl.!

Köszi!
Aynaditti Creative Commons License 2005.04.15 0 0 143
Szia !

Egy kedves topiktárs segítségével ezt találtam az OM honlapján. Egy kicsit zavar a dátum, de szerinte u.úgy jár idén is.
Előzmény: ptdk (142)
ptdk Creative Commons License 2005.04.14 0 0 142

Ez a díj visszatérítés engem is érdekelne. Nem kell mindent leírnod, csak egy kis infot adj, hol találok leírást a dologról, mer gondolom nem feltételek nélkül megy a dolog.

 

Kösz

Ptdk

ptdk Creative Commons License 2005.04.14 0 0 141

A nyelvvizsgával kapcsolatban. Angel dc, szóval te nyelvel foglalkozol. A nyelvtanom nagyon pocsék, de szinte folyékonyan beszélek, és jó a szövegértésem is. A ragozással vannak gondok főleg, a melléknévragozással, és az ilyen akusativos meg dativos valamikkel. Írásban még elmegy, de beszéd közbe szinte sose jó. Nálatok, Egerben hogy kezelitek, az ilyen nehéz eseteket?

 

Kösz

Ptdk

Aynaditti Creative Commons License 2005.04.13 0 0 140
Köszi az infót ! a suli azt jelenti, hogy a nyelvközpont ? Esetünkben a BME. Tehát ott érdemes érdeklődni ?És oda vajon kell hitelesített vizsgabizonyítvány ? Merthogy ott van ugye nyilvántartva. A "vagy önkormányzat"  is lehet ? Nálunk ez vidéki kisváros, önkorm. oktatási osztályon ezekszerint ? Kell, hogy csináljanak valamit, ha besétálunk egy nyelvizsgával ? Bocs a sok kérdésért, de úgy hallgat mindenki erről. ( sajtó )
Előzmény: Angel DC (139)
Angel DC Creative Commons License 2005.04.13 0 0 139

A suli gazdasági osztályán vagy az önkormányzaton adják vissza a sikeres vizsga díját, de csak a minisztérium áltam limitált összegig, ergo ha 23 ezer forintos TELC-et csinálsz, akkor is csak a 14,5 ezret adják, ami egy Rigó utcai vagy egy EURO-s középfok ára.

A gazdasági irodában (elvileg) tudják a hölgyek.

Előzmény: Aynaditti (138)
Aynaditti Creative Commons License 2005.04.13 0 0 138
Sziasztok !

Kérdeznék, hátha tudja valaki: Az érettségi előtt letett nyelvizsgadíj visszatérítéséről. Létezik ez a jogszabály, vagy csak valami kampányfogás volt ?
Nekem rémlik valami ilyesmi. Hol tudnék utána nézni ?

Köszönöm !
ptdk Creative Commons License 2005.04.08 0 0 137

HI!

Goethe Zd-t teszek májusban a Novoschoolban. Van valakinek valami személyes élménye, vagy hasonló tapsztalat?

 

Kösz

Ptdk

www.apnl.atw.hu

www.mhbyptdk.atw.hu

Nikó... Creative Commons License 2005.03.29 0 0 136
Sziasztok!

Tud valaki valamiféle személyes élménnyel, információval szolgálni az ECL (nem ELC!) angol felsőfokú nyelvviszgáról?
A közeljövőben szeretnék menni, de sajna nem találtam infot a sikerességi arányról, nehézségről.
Szal nagyon megköszönnék egy autentikus beszámolót.

üdv:
Nikó
Angel DC Creative Commons License 2005.03.25 0 0 135
Angel DC Creative Commons License 2005.03.22 0 0 134

Én is csoportra gondoltam, csak van ott ismerősöm, aki segíthet, hogy odafigyeljenek, tuti jó helyre kerülj.

Mindjárt megnézem a naptárt.. 10 és 12 között biztos itt leszek a gépnél.. de addig is írhatsz, majd szépen sorban válaszolok:-)

A

Előzmény: Betti21 (133)
Betti21 Creative Commons License 2005.03.22 0 0 133

IH=International House?

 

Jobban szeretek csoportban dolgozni, de azért köszönöm a kedvességed:)

Akkor holnap folytatjuk:) Hány óra fele?

Előzmény: Angel DC (132)
Angel DC Creative Commons License 2005.03.22 0 0 132

Igen, csak mi ezt szóban csináljuk, személyesen, egyenként.-)

Ha ekkora a különbség a passzív és aktív tudás között, akkor valószínűleg nem volt elég kommunikatív a technika..de ez fejleszthető, mert az órákon a passzív, értési, olvasási készségre építve halad az ember, és ha ez oké, akkor elég gyorsan lehet.

Alap vagy középfok per pillanat a cél? Hosszútávon persze minimum a közép, egy diplomához az már a beugró.

(Én Pesten a személyes tapasztalat alapján feltétlen az IH-t ajánlanám (Bimbó út valamennyi, második kerület, de ha akarod, keresek közvetlen ismerőst is ott neked.)

Ma este nem tudom meddig tudok ide be-benézni, csak be van kapcsolva a gép, én meg teszem a dolgom, de max holnap reagálok.

Üdv:

 

Angel

Előzmény: Betti21 (131)
Betti21 Creative Commons License 2005.03.22 0 0 131

Milyen könyvekből? Rengetegből:) Már van olyan is, amire nem is emlékszem. Mondjuk a gimnáziumban Headway-ből tanultuk, most fősulin meg felmentést kértem angolból.

Szerintem nekem az angol nyelv értése a könnyebb, mert volt szerencsém Hollandiában egy angol konferencián részt venni, ami 3 napos volt, és elég sok mindent megértettem.

Viszont beszélni nem nagyon merek, sajnos az igeidőkkel kicsit bajban vagyok.

Én Bp-ről írok, de hát erre jó az internet, nem? :)

Előzmény: Angel DC (130)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!