Keresés

Részletes keresés

Amida Creative Commons License 2018.03.01 0 0 174296

 

 

nem kell ennyire  vonalasan gondolkodni

intellektuális dolog tanulni, elmélkedni, meditálni ... számomra az elme dolga, és én úgy gondolom éppen az elme vagyok

vannak más részei a tudatnak, nekem így jön be

 

aztán tán az észlelés is intellektuális terület

vagy nyolc tudat összetett munkája

 

a tapasztalás az már egy másik ügy, ez a megfigyelése a dolgoknak és a tapasztalatok raktározása a tártudatban ... ez a fontosabb illetve a legfontosabb, mihelyst a kezedbe vetted a Tant. Amit a Dhammapadában olvasol, azt szüntelenül ellenőrizned kell, mindaddig amig a Tannal kapcsolatban a legkisebb kételkedésed is érzékelhető. Senkinek ne higgy. A Buddhának sem. Mindent mérlegre kell tenni, meg kell próbálni és csak azután elfogadni, mikor  tudatosan a tudásoddal fogadod el.

 

Itt nincs hit, nincsenek dogmák.

 

Senki nem mondja meg mit cselekedj miképp válassz a lehetőségeid közül. Azért nincsenek törvények mert a világ maga állandótlan, benne te magad is. Mire vonatkozhatna a törvény ami önmagában nem változik soha. Ha egy törvénybe egy vesszőt máshová teszel az már egy másik törvény.

 

Nincs bűn, nincs bűnös és nincs bocsánat.

 

Minden cselekedetért te vagy a felelős. A következmények alapján kapod meg azt szüntelenül ami jár neked. Ez nem a gyávák mozgástere, ebben biztos lehetsz.Itt még papi sincs, meg mami sincs, ... csak te tök egyedül. Amit kapsz az lehet kellemes és lehet kellemetlen, és ha túl sok a kellemetlen abba bele is pusztulhat a test.

 

namaszte

Előzmény: Törölt nick (174290)
Tiszta tudat Creative Commons License 2018.03.01 0 0 174295

 

"Evvel egyet értek"

 

Hizi ezt visszavonom, mert nem érthetek egyet veled!

Ez a Gyémánt szutrából van. Az "értelem feletti tudás gyémántja" ami valójában nem az "értelem feletti tudás gyémántja",...csak egy megjelölés.

 

A fogalmi gondolkodásra célozok.

 

 

Javítottam a szövegen mert helytelen a fordítás. Eredeti fordítás: Buddhának tekinthető. Az enyém: buddháknak tekinthrtő.

 

 

 

Szóval ez egy szép nap. Minden tökéletes.

 

 

Előzmény: Tiszta tudat (174285)
Tiszta tudat Creative Commons License 2018.03.01 0 0 174294

 

 

Ehhez hozzá kell szolnom mert  ez nagyon különleges. Le tudod írni ami történik veled,  ott az a megfoghatatlan örök valami ami nem érhető el,..../egyenlőre nem, de már elérted/, de megérinthető. Erre szoktam vadászni. Az olyanságra. 

Ha az elme elnyugszik,....nem mozdul ki, nincs gondolat...mindent érzékelsz, de nem lehet megfogalmazni azt, mert a fogalmi gondolkodást is feladtad....feltárul a valóság, .. ....AZ vagy!

 

Mert Te vagy a főnök !....nem az érzékeid!

 

Ha feladsz mindent minden leszel,...AZ leszel.

 

Azért kellemes mert hasonlók a "tapasztaltaim". 

 

Előzmény: Törölt nick (174290)
hizi Creative Commons License 2018.03.01 0 0 174293

A bódhiszattva fogadalom.

 

A szenvedő lények számtalanok, 
fogadom, hogy mindnek segítségére leszek.

A szenvedélyek kötelékei sokfélék, 
fogadom, hogy mindtől megszabadulok.

A tanítások sokrétűek, 
fogadom, hogy mindet megismerem.

A Út a teljesség elérése, 
fogadom, hogy végigjárom.

 

Fordította: Dobosy Antal

hizi Creative Commons License 2018.03.01 0 0 174292

lemaradt: 

 

tudatos: 
1. Egy semleges nézőpontból megfigyelni, beazonosítani, egy magam, vagy mások által okozott hozzáállást viselkedést. (amikor berúgtam láttam egy pillanatra magam, hogy mennyire nem vagyok tudatos) 
2.valamibe beleazonosul úgy hogy tudatában van ennek a cselekedetének. ( tudatossan vagy gonosz, hogy bántod ezeket az embereket?)

Előzmény: hizi (174291)
hizi Creative Commons License 2018.03.01 0 0 174291

A TUDAT.

A tudat már eleve tudatos. A megnyilvánulatlan, az örök. Az univerzum azonban csak fokozatosan felismerések végtelen során át válik tudatossá. Maga a tudat időtlen, sohasem született és nem hal meg. Amikor a tudat megnyilvánult univerzummá válik, akkor látszólag ki van téve az időnek, és látszólag evolúciós folyamaton megy keresztül. Emberi elme képtelen teljesen megérteni e folyamat okát. Ám önmagunkban megpillanthatjuk ezt a folyamatot, és annak tudatos résztvevői lehetünk.

A tudat a forma megjelenése mögötti intelligencia, a szervező elv. A tudat már évmilliók óta készít formákat, hogy rajtuk keresztül kifejezhesse magát a megnyilvánultban.

Bár a színtiszta tudat megnyilvánulatlan birodalmát tekinthetnénk egy másik dimenziónak, de a tudat nem különül el a forma dimenziójától.  A tudat megnyilvánulatlan tudatosságként, belső térként, jelenlétként áramlik bele ebbe a dimenzióba. 

 

tud
1. egy olyan képesség birtoklása, amely létrehozhat, irányíthat, és végrehajthat egy vagy több határozott célt megvalósitó mozgássorozatot. 
(Lajos jól tud autót vezetni )

tudat:
1.A tudat az ismeretek olyan rendszerének birtoklása, melyben az egyes ismeretek egymással összefüggenek és készek az alkalmazásra. 

tudás:
1. olyan képesség mely ismeri egy vagy több elképzelésnek vagy tárgynak a létezési célját valamint birtokolja alkalmazásukat használatukat. 
2.olyan képesség mely tanulás során, a cselekedetek utáni tapasztalatokból összefüggések felismerésével megszerezhető. 
3.az a képesség még létrejöhet tapasztalatok során tudattalanul kialakult összefüggések felismerése révén. A képességeket az emberek, akárcsak az állatok, gyakorlat (tanulás vagy másolás) során szerzik. 
4.filozófiában:a tudás egy igazolt vélekedés.

tudatos: 
1. Egy semleges nézőpontból megfigyelni, beazonosítani, egy magam, vagy mások által okozott hozzáállást viselkedést. (amikor berúgtam láttam egy pillanatra magam, hogy mennyire nem vagyok 

Törölt nick Creative Commons License 2018.03.01 0 0 174290

Köszi.

Eddig az intellektussal próbáltam felfogni, hogy mi az igazi valóság, de már tudom, azzal képtelenség.

A szabadság érzet, egy megnyugtató, békés, lebegéshez hasonlítható érzet, ahol nincsenek gondolatok.

A baj akkor kezdődik amikor megint elkezdek gondolkodni, hogy ezt és ezt hogyan valósítsam meg.

 

Ellenben, ha van egy szándékom - nehéz észrevenni, de meg sem jelenik gondolatként - és csak állok csendben a szobában, ide-oda jár a fejem aztán egyszer csak elkezdem csinálni azt ami a szándék volt, de fura mód se a szándék se a végrehajtás megtervezése nem jelenik meg gondolatként minden a Csenben zajlik. A valami ami gondol, nem tudom minek nevezzem (elme?), egyszerűen lemarad a valóságról, neki csak a valóság árnyéka jut.

 

A formai valóság a Csendből bontakozik ki, a gondolkodó már nem képes felfogni, túl lassú hozzá.

Előzmény: Amida (174280)
hizi Creative Commons License 2018.03.01 0 0 174289

Mester! Mi lehet a boldogság titka? 

Ne vitatkozz idiótákkal. 

Én nem hiszem hogy ez lenne a titok.

Igazad van-mondta a Mester. 

Amida Creative Commons License 2018.02.28 0 0 174288

 

 

Az elme legmagasabbrendű rezdülése felfogás, az észleletek, gondolatok meghatározása!

Amida Creative Commons License 2018.02.28 0 0 174287

 

A három minőséggel (guna) rendelkező természet, ahamkara felbukkanásával teljesen elveszíti egyensúlyi (mely az avyakta állapotban volt jellemző) állapotát.

- ha az én a sattva (fényesség, tisztaság, és megértés) tulajdonságát ölti magára, akkor létrejön az öt megismerési képesség (jńâna-indriya) és az elme (manas).

- ha ellenben a rajas(ami nem más, mint a mozgási energia és a gondolati cselekvés hordozó modalitása) kerül túlsúlyba, akkor az öt cselekvési képesség (karma-indriya) születik meg.

 

 

 

- amikor pedig a tamas (a mozdulatlan, sötét, szenvedélyeket gerjesztő tulajdonság) uralja az egot (ahamkara),megjelennek a tiszta lényegiségek (az önmagában létező hang, illat, stb.), az öt olyanság (tanmatra).

 

 

Amida Creative Commons License 2018.02.28 0 0 174286

 

 

Az elme legmagasabbrendű rezdülése felfogás, az észleletek, gondolatok meghatározása!

Tiszta tudat Creative Commons License 2018.02.28 0 0 174285

 

Evvel egyet értek.

Előzmény: hizi (174283)
sniffí Creative Commons License 2018.02.28 0 0 174284

azt érzem már csak a reményem marad, lesz az emberiségnek olyan történelmi időszaka amikor … a történelmi emlékek azt mutatják hogy a az emberiséget uraló, valláskárosult korszak a XXII. Század derekán lezárult. Lévén a tömegek felismerték, az istent hitek csak az uralkodó- kizsákmányoló társadalom elfogadhatóságát tették lehetővé, ami kis híján az emberiség saját maga ellen vívott háborúban, a faj s a bolygó pusztulásához vezetett volna .. a történelem- vallás-politika – haszon..szokások követése okán. Felismerve az embernél teremtőbb nem létezik.. így a valóságért*/*tér/ fel nem vállalt felelősség .. mi lehetővé tette az értelmetlen ember embernek rókája komplexust .. az egymáson élősködés értelmét. Fenntarthatatlan ha nem akarjuk az emberiséget megtizedelten, még nagyobb szellemi nyomorba süllyeszteni..A buddhaság .. - buddhistaság valóban nem azonos.a ma buddhistája semmi-ben sem különbözik szellemileg más vallás károsultjától. ..mi valójában manapság semmi mást nem szolgál mint .. az értelmetlen ideológia-civilizásió engedte hierarchia zombi rabszolgáit kitermelje, kik az értelmetlen -értelemnere bologatnak.A buddhai világ megismerése nem mond ellent az emberi infrastruktura létének. fejlődésének, sőt ... mivel az egyed buddhává-tudóvá- tudossá válását látatja a fejlett civilizáció lehetőségeként,így nyilvánvalón a teremtésünk sem a fajon-belüli hierarchia fenntartása .. hanem a valóság felet pozicionálása a fajnak, annak jövöje érdekében..... ha másért nem hogy .. értelmét nyerje a *haláltalanság * miértje..hogyanja

hizi Creative Commons License 2018.02.28 0 0 174283

az elme nem az ellenséged...ez a lehetőséged a felébredésre!

Előzmény: Tiszta tudat (174282)
Tiszta tudat Creative Commons License 2018.02.28 0 0 174282

 

Nem látok a természetben ilyent: bátor vagy gyáva. Mi ruházzuk fel a dolgokat vele. A törvények szerint "cselekszik" a vad.

Jobb ezektöl az ideáktól megszabadulni, mert belülröl emésztik a lelket,....szerintem..

 

Legjobb természetesnek maradni,.....amit az érzékek nem befolyásolnak.

 

 

 

 

Előzmény: hizi (174281)
hizi Creative Commons License 2018.02.28 0 0 174281

Ha az embernek nincs vesztenivalója, bátorrá válik. Csak akkor vagyunk gyávák, ha van mihez ragaszkodnunk.
~Carlos Castaneda~

Amida Creative Commons License 2018.02.27 0 0 174280

 

 

hí seiwin!

 

 

ez egy nagyon fontos poszt

valóban nem érdemes vetélkedni, de ez rajtunk múlik, ha nekem valami nem jön be és írok erről, akkor annyit mögé teszek hogy mire hivatkozom, de tiszta hogy ez a véleményem és csakis a poszttal kapcsolatban értelmezhető

amúgy mitől másssal hiszen nem ismerjük egymást

nem fújunk mi semmiféle követ és nekem nem úgy tűnik, hogy csak úgy elmegyünk egymás mellett

 

Ez így ahogy van, nagyon jó: "De attól, hogy köztünk béke van, attól én még a saját utam járom, mint ahogy te is."seiwin

Ha ugyanis nem lenne béke egyikünk sem jutna sehova, mert méltatlan rá. Ezt nevezem én elfogadásnak. Tisztán elfogadásnak mert semmit nem kell tolerálnom, mert az nem elfogadás lenne hanem tolerancia.

 

Most ugrok két bekezdést.

Te: "Nem is tudom, hogy van-e értelme azt a hozzászólást elküldeni, mert végtére is az egészet magamnak írtam."seiwin

szvsz csk ezért érdemes posztot írni és tartsd meg a szokásodat mert ha így teszel magadat fogod rajtakapni, amikor árt neked.

 

A másik két bekezdés(a 2. és a 3.) érdekes, de vannak benne dolgok amikről érdemes írkálni, mert másképp látom ... már ha érdekel, de nem volt benne egyetlen kérdőjel sem, nem írtad hogy erről vagy aról kinyilatkoztatást teszel, túlzottan nem izgatott fel, mert a te dolgod. Végül is úgy gondolom vsak a szóhasználatunk nem egyezik már ami a szavak fogalmi tartalmát és értelmi kereteit jelenti. Én örülök annak, hogy megosztod amit magadnak írsz. 

 

 

A 2. bekezdést ... ha akarod ... vesd össze a négy Dharma pecséttel erre a Lelketlen békát ajánlom, mint Astus blogját

 

A 3. bekezdést nem látom problémásnak, úgy tűnik nem régen kezdtél foglalkozni a buddhizmussal és így a négy nemes igazság és a nyolcrétű nemes ösvény gondolatiságába belefér ... de ez nem a Tan lényege.

A Buddhának szokása volt a provizórikus tanítás. Szóval ez is egy szint, de van több is.

 

 

Előzmény: Törölt nick (174277)
Tiszta tudat Creative Commons License 2018.02.27 0 0 174279

 

Szép.

Előzmény: Törölt nick (174277)
Semmisem Creative Commons License 2018.02.27 0 0 174278
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.27 0 0 174277

Nagyjából egy követ fújunk mégis elmegyünk egymás mellett.

A béke csakis tőlünk függ. Legalábbis az a béke amit én békének hívok. Amikor nem hadakozok másokkal, nem akarom rájuk tukmálni a nézeteimet. Ezért is hagytam rád az akármit az én falevelem helyett.

De attól, hogy köztünk béke van, attól én még a saját utam járom, mint ahogy te is.

 

Amit szerintem hasonlóan látunk az az, hogy energia vagyunk, valamiféle aktivitás, nem mozdulatlanság. A mozdulatlanság látszata a nyugalom abból fakad, hogy nem hasonlok meg önmagammal, békében vagyok mindennel.

Nem ragaszkodva akarok lenni (vagy nem lenni), hanem megengedem hogy legyek. Egész egyszerűen mert maga a lét vagyok, a van, ami folyton másmilyenbe öltözik de mégis van marad.

Ha szelíden változom át önmagam ritmusában akkor harmóniát tapasztalok, ha ezzel ellentétesen teszek akkor összekuszálom, megkötöm az energiát, az a dualista szemléletben negatív érzésként jellemzehető, nem-dualista szemléletben meg lelassítottam magam.

Ezt tette Buddha is amikor aszkéta életmódot folytatott. Elfojtotta az energiát az önsanyargatással. Az akkori énje képtelen volt elérni a célját (látszólag). Amikor végül "feladta" ezt az életmódot akkor megváltoztatta az énjét és az addig felgyülemlett energia hirtelen felszabadult és rendkívül nagy boldogság szállt rá. Akkor megtapasztalta, hogy nincs elkülönülés minden energia. Tehát az egykori énje (az elkülönölésben vetett hite) mégis elérte a célját paradox módon azzal, hogy megsemmisült.

 

Tehát a sokáig szenvedő én nem tud több energiát felhasználni az önző én kozpontúságághoz és egész egyszerűen megsemmisül és akkor az önzetlen van önmagára ébred.

Nincs olyan, hogy nihil, aki a nihil felé megy az is az önzetlenség felé megy.

Aki pedig az önzetlenség útjún halad, de az elkülönésben hisz az is az önmagára ébredés (éntelenség) felé megy.

Az egyik út hirtelen hatalmas változást eredményez, a nagy szenvedésből nagy öröm válik, a másik út a szelídebb szélsőségektől mentes út. De minden út az önmagára ébredésbe visz.

Minden én maga dönti el miképpen válik nem-énné. Tehát a cél az önzetlenség, mert akkor leszek önmagam.

És amikor már önmagam vagyok akkor csak a jellennel foglalkozom. Miképpen tudnám még hangaulatosabbá tenni azt amit tapasztalok, mert valójában önmagam tapsztalom.

És a "mással" való hadakozás nem tetszik, pont azért nem mert elveszítem önmagam, az egységet.

 

Nem is tudom, hogy van-e értelme azt a hozzászólást elküldeni, mert végtére is az egészet magamnak írtam. Talán, hogy ne felejtsem el olyan gyakram magamat.

És valahogy nincs kedvem átolvasni, hogy vannak-e helyesírási meg fogalmazási hibák, mert minden bizonnyal vannak, főleg az elején lehetnek, mert mikor elkezdtem írni nem voltam teljesen önmagam.

 

Szép napot!

Előzmény: Amida (174276)
Amida Creative Commons License 2018.02.25 0 0 174276

 

... a béke léte nem tőlünk függ, minden létező nyugalom felé törekszik, ez a béke. ... de a nyugalmat is átjárja a (helyzeti)energia az állandótlansága, ezért a müködése is.

"Nekem tökéletes az is, hogy akármi... és akkor béke van."

ja-ja-ja ...;)

Előzmény: Törölt nick (174269)
Amida Creative Commons License 2018.02.25 0 0 174275

 

 

ezért már érdemes dolgoznunk:

 

Az érzékek világa nem lehet a felébredett.
Az anyag világa nem lehet a felébredett.
Csupán ami nem
lehet sohasem a bálvány,
az lehet a felébredett

 

köszönöm a segítséget, amit adtál ... a rizstermelőnek. a vándornak, a portyázónak ... a széljáróknak és a térhajlítóknak.

Előzmény: Tiszta tudat (174272)
sniffí Creative Commons License 2018.02.25 0 0 174274

aki nem védi - teremti a létet, aki nem boldog a létért-léttől ... az még mind meghalt. Gondolod Te leszel a kivétel? Vagy nem a kezünkben van a sorsunk*/*tudat-lanság/?

Előzmény: sniffí (174273)
sniffí Creative Commons License 2018.02.25 0 0 174273

miért szeretnél ellobbanni?

 

Előzmény: Tiszta tudat (174271)
Tiszta tudat Creative Commons License 2018.02.25 0 0 174272

 

Ezt is csak te vetted észre.

 

Játszottam egy kicsit a gondolattal, a te verzióddal.

 

Az érzékek világa nem lehet a felébredett.
Az anyag világa nem lehet a felébredett.
Csupán ami nem
lehet sohasem a bálvány,
az lehet a felébredett


Azért érdemes ide járnom.

 

Szép hétvégét.

Előzmény: Amida (174259)
Tiszta tudat Creative Commons License 2018.02.25 0 0 174271

 

 

.....akkor nem érted a közönyt,...A minősítésed is ezt bizonyítja. De az a te felelősséged, aminek egyszer beérik gyűmölcse, ......ahogyan Titu szándékának is.

 

Üdv.

 

Törekedj!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: sniffí (174270)
sniffí Creative Commons License 2018.02.25 0 0 174270

közöny =nihilizmus

így hogyan véded az élete? .. hogyan tudatosodsz? hogyan-miért valósítanád + a halálktalanság állapotát? miért tanulsz meg beszélni? miiért ..... ?

/Te egy buta szellemi erőszak tevő vagy az értelmen . Aki az uralhatóságra zereled a nyájas olvasód! /

Előzmény: Tiszta tudat (174254)
Törölt nick Creative Commons License 2018.02.25 0 0 174269

Nekem tökéletes az is, hogy akármi... és akkor béke van.

 

Emberi nyelven pedig falevél.

Előzmény: Amida (174266)
hizi Creative Commons License 2018.02.24 0 0 174268

 

::)))))

Előzmény: Törölt nick (174263)
Amida Creative Commons License 2018.02.24 0 0 174267

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!