Keresés

Részletes keresés

Arth_ur Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10625
Nálunk -18 alá csúszott, egy kb. 2 méter magasan, háztól 1,5-2 méterre, fügebokor ágán lévő külső érzékelő szerint. A leghidegebb még éjfél előtt volt, utána hajnalig -16-17 között maradt. A télikert 1,4-es hőszigetelő üvegezésű ajtóira belülről ráfagytak a muskátlik levelei, pedig a télikert légterében 5-7 fokot tartottam.
Előzmény: Floo2 (10621)
lszab Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10624
Érdekes, hogy a belinkelt cikk is említi a sárga fajták színeződés/tárolással összefüggő problémáját; múltkorában vettem sárga kiwit egy szfehérvári hiperben és azon kívűl, hogy már erjedt volt egy része, a többi gyümölcs is íztelen, megbomlott struktúrájú volt. Na, gondoltam, megint a szemetet hozták ide olaszból...amellett, hogy a sárga húsúak eleve kevésbé tárolhatóknak tűnnek mint a zöld

Nino, ezekkel nincs esetleg kapcsolatod?
hátha adnának oltványt, "kísérleti célra" ;-))

jingold

Előzmény: pz07 (10620)
Floo2 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10623
Viszont ha tudod, hogy hol és milyen helyen mérték a -17 fokot, és ahhoz képest Te milyen fekvésben vagy, akkor kitalálhatod 1-2 fokos pontossággal, mennyi volt Nálad!?
Előzmény: magyarliba (10622)
magyarliba Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10622
Ami engem illet, azért hallgatok mélyen, mert még nem tudom, mit tett a fagy pl. a feledékenységem miatt kinthagyott babérommal... Pár nap múlva biztosan meg lehet állapítani de nekem most még nem tűnik fel semmi rajta. Ráadásul saját megbízható mérőm sincsen, csak a "sógorok" értékeire hagyatkozhatok: pár km-re innen -17-et jeleztek hivatalos oldalon, aminek az általatok leírt okokból ugyancsak megkérdőjelezhető a valódisága...
Előzmény: Floo2 (10621)
Floo2 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10621
Furcsállom, hogy senki sem írja, hogy hány fok volt nála és mi fagyott el esetleg vagy mi nem, mindenki hallgat.
1-2 infó van már, de sokaknál nem tudjuk még, keletkezett-e valamilyen kár?!
pz07 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10620

Ezt nézzétek meg!

http://www.freshplaza.com/news_detail.asp?id=14448

Ő lesz a következő.

 

 

Majd. Ha már lesz arunövény is belőle. Meg ha rendelni is lehet. Addig odaképzelem a suhanc zöld, az ovis sárga és a még meg nem jött piros mellé. :-)

ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10619
Este viszont lehetett jóval lejjebb is, sajnos.
Előzmény: H.J (10615)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10618
Igen, sajnos síkvidéken, vagy völgyben ez egy nagy fügeelfagyós tél volt (már múlt időben, pedig alig kezdődött el). Ezekről a bizonyos időjárási epizódokról írtam sokszor, amelyek meghatározóbbak, mint az időjárás általános jellege. Az élővilág a szélsőségeket nem tudja elviselni.
Teljesen értelmetlen globális felMELEGEDÉST emlegetni, ha sűrűbben van megtűzdelve ilyen szélsőséges eseményekkel, mint a korábbi időszak.
Lemásoltuk 1996-ot, amitől tartottam.
Egyébként a kivivel kapcsolatban nem kell aggódni, tapasztalat szerint bírja még a most síkvidéken jellemzően előfordult -17 - -22 fokokat is. A kákiknál az olyan fekvésekben rügy és vesszőkárosodásra lehet számítani. Nem véletlenül gyűjtöttem már be az oltóvesszőket. Ilyen tekintetben úgy kéne figyelni a viselkedésemet, mint ahogy egyéb állatokét szokták, az elkövetkező időszak időjárásának előjeleként.
Előzmény: pz07 (10616)
H.J Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10617
Bocs az ide nem illő témáért.Csak figyelmeztetni szeretnék mindenkit ,nehogy hirdessetek az Ingatlan bazáron.(internetes oldal) www.ingatlanbazar.hu
Az itt ingyenesnek mondott hirdetéseket nem lehet felmondani.majd néhány hónappal később megkeresnek egy horribilis összeggel,hogy fizesd be a tartozásod.Már komoly ügyek vannak ebből.Figyelmeztessetek minden ismerőst.Ne húzzanak csőbe több embert.
pz07 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10616
Azt hiszem, a jövő évi fügetermésre keresztet vethetek. Tegnap este 10-kor -17 fok volt, ma reggelre már csak -12. Sovány vigasz.
H.J Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10615
Nálad milyen értékek voltak?
Itt Érden hajnali 4-kor -14 C. Reggelre -12C.
Előzmény: Island* (10584)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10614
Hóvastagság mérése "unoka-mértékegységben" a havazás napjának estéjén:
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10613
Az alábbi hőtérkép alapján mondhatna valaki olyan marhaságot, hogy "Dél-Zalában mediterrán klímahatások érvényesülnek". Ilyet általános érvénnyel megállapítani akkor is marhaság, ha ezt ez a pillanatkép még akár alá is támasztja. A baj csak azzal van, hogy ennek már semmi köze a fagyzugaink elmúlt napokban mért -20-aihoz és azok pusztító hatását visszamenőleg nem is tudja orvosolni.
A helyes megállapítás az, hogy a magyarországi területek közül a pillanatnyi légáramlási helyzetnek a dél-zalai térség a kedvezményezettje. (Egy másiknak majd egy másik térség lesz.)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10612
2008. január 3.


"Egy-egy hidegbetörést követő anticiklonális helyzet fennmaradási időtartama és az időközben zajló, akár kisebb, a magasnyomás felszámolása felé mutató változások esetről- esetre más és más területeket kedvezményezhetnek, vagy hagyhatnak kiélezett, kisugárzási hővesztésnek kedvező, hátrányos helyzetben. Zala megye délnyugati részét pl. gyakran menti meg szélsőséges hidegtől mediterrán ciklonközpont depressziós hatása által generált "szívott" északkeleti légmozgás, vagy ugyancsak mediterrán ciklon által keltett magasköd (Hochnebel). De hasonlóan kedvező hatást tud kelteni egy atlanti ciklon előoldalán beinduló délnyugati szél ugyanebben az Alpok előtti Dny-Ék szélcsatornában, miközben a medence közepén szélsőséges hidegek alakulnak ki. Ilyen példát produkált a május 2-ai ék-i fagy, amikor a mi térségünkben Nk-től nyugatra nem süllyedt a T +8 fok alá a Hochnebel alatt. Unos-untalan hivatkozhatnék egy ilyen esetre, ha pl. egy ilyen szituáció adná az egyik tél abs. min.-át. Minden térségnek megvannak a számára kedvezőbb és hátrányosabb áramlási viszonyai a medencén belül. Aztán hogy mikor melyik válik meghatározóvá egy adott évszakon belül, az már egy kicsit lutri. Ezért is emelem ki ennyire a fekvés jelentőségét, hiszen itt arról van szó, hogy a feltételezett leghátrányosabb körülményeket is megfelelően képes ellensúlyozni."
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10611
2008. augusztus elsején "parányi" javításokat eszközöltem az egyetemi növényadaptációs kísérletek projektjének szövegén. A napokban bemutatott demonstrációk alapján talán most már még világosabban értelmezhető, miért is tettem én ezt akkor.


„A Földön számos olyan terület található, melyek klimatikus viszonyai és az ott élő növények sok közös vonással rendelkeznek a nálunk várhatóan megjelenő klímával és növényvilággal. Ilyen jellegű a mediterrán klíma is, melyre a hosszú vegetáció, a száraz és forró nyár, valamint a viszonylag enyhe tél a jellemző. A szakemberek által készített, időjárásunk változását modellező forgatókönyvek szerint, az üvegházhatás erősödésével a hazai éghajlat szárazabbá és napfényben gazdagabbá válik....”
HELYETT:

A Földön számos olyan terület található, melyek klimatikus viszonyai és az ott élő növények sok közös vonással rendelkeznek a nálunk lévő klímával és növényvilággal. A globális felmelegedés néven prognosztizált általános hőmérsékletemelkedés a mostani mediterrán éghajlathoz hasonló klímaviszonyokat vizionál térségünkre. Az üvegházhatás erősödésének tulajdonítható, szakemberek szerint szárazabbá és napfényben gazdagabbá váló éghajlat azonban magában még nem elégíti ki a közvetlenül a tengervíz klimatizációs hatása alatt álló területekre jellemző összes éghajlati elem meglétének feltételeit. Különösen érvényes ez a növények túlélése szempontjából meghatározó abszolút téli minimumokra, vagy egyáltalán azokra az alacsony hőmérsékleteket okozó időjárási epizódokra, amelyek a klíma általánosan enyhébb, magasabb hőmérsékleti ÁTLAGOKKAL jellemezhető volta ellenére akár az eddigieknél nagyobb gyakorisággal, vagy intenzívebb formában bekövetkezhetnek, anélkül, hogy epizód jellegüknél fogva a magas ÁTLAGOKra nagyobb kihatással lennének. Ennek ellenére a korlátozottan téltűrő növények túlélési esélyeit akár a korábbinál is szűkebb korlátok közé szorítják. Ezen megfontolások alapján honosítási célzatú kísérleteinket nem a bizonytalan kimenetelű általános klímaváltozásra alapozva, hanem mindenekelőtt a szárazföldi körülmények adta mikroklímalehetőségek kiaknázására alapozzuk.


„A mediterrán térségből származó dísznövények telepítésével régóta foglalkoznak Magyarországon. Keszthely környéke, a Balaton közelsége miatt kialakult szubmediterrán jelleg következtében alkalmas arra, hogy a mediterrán területekről származó növényeket kiültessük.
„Horvátország Medimurska megyéje klimatikus és edafikus viszonyai hasonlóságot mutatnak térségünkkel....”
„A pályázatban foglalt célok megvalósításához 4400 m2 terület állt rendelkezésünkre. Mindhárom terület a Pannon Egyetem Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar tulajdonában, a Georgikon Tanüzem Kht. fenntartásában van. Az 1. sz. kísérleti terület 2500 m2-es, Cserszegtomajon, a Kar Szőlészeti Kísérleti Telepén található. A terület érdekessége, hogy az 1950-es években a területen Jeszenszky Árpád vezetésével Szubtrópusi növények honosítása címmel, a citrom és a narancs árkos termesztésével foglalkozó kutatások kezdődtek.
A 2. sz. kísérleti terület 1750 m2, amely a Kar Újmajori úti területén, a kísérleti gyümölcsös szomszédságában található. Ezen a területen korábban az Alpok-Adria kutatási együttműködés keretében, különböző alma alanyok vizsgálata folyt.
A 3. sz. kísérleti terület, a konténertelep, amely edényes növények nevelésére alkalmas a Kar Újmajori úti Kertészeti telepén 150 m2-en került kialakításra. Ez a parcella korábban dísznövény-és gyógynövény bemutató kertként funkcionált...”
HELYETT:

A mediterrán térségből származó növények telepítésével régóta foglalkoznak Magyarországon. Ezidáig azonban a szakma eléggé elhanyagolta ezt a területet, így hiányoznak azok, a tapasztalatokra alapozott növénytani és termesztéstechnológiai ismeretek, amelyek segítségével egyes honosításra alkalmas fajok művelése sikeres lehetne. Ennek a hiánynak a pótlását célozza meg jelen projekt, annak tanulmányozásával, hogy hazánk területén megvannak-e azok az éghajlati feltételek, amelyek a vizsgált fajok klímaigényeit kielégíthetik. Feltételezésünk szerint az egyik ideálisnak mutatkozó térség a Balaton környéke, ahol talán a tó klimatizáló hatása is kedvező hatást gyakorolhat, növelve a honosításra szánt fajok túlélési esélyeit.
Horvátország Muraköz(!) (magyarul pl. Bécs a Wien és Pozsony a Bratislava) nevű megyéjének edafikus viszonyai hasonlóak a vele szomszédos Zala megyéével, ám a klíma tekintetében jelentős eltérés mutatkozik, annak köszönhetően, hogy Muraköz a Mura és Dráva folyók közé eső teljesen sík, alföldi típusú területet foglalja magában, amíg Zala megye domborzatilag rendkívül változatos felszínt tudhat magáénak. Ez a körülmény azt a feltételt támasztotta, hogy a tesztelt növények részére több olyan területet jelöljünk ki, amelyek helyi klímája reprezentálja ezt a széles mikroklíma skálát.
Ennek érdekében derült, szélcsendes éjszakákon számos hőmérsékletmérést végeztünk a szakmai kritériumok alapján kiszemelt területeken, a jól ismert kisugárzási inverziós jelenségre alapozva, megkeresve az egész térség fagylefolyás szempontjából legkedvezőbbnek és legkedvezőtlenebbnek mutatkozó pontjait, valamint az inverziós helyzetekben átmenetinek mutatkozó hőmérsékletű pozícióit.
Külön, speciális területet jelöltünk ki az egyetem tó fölött fekvő cserszegtomaji telepén, annak vizsgálatára, hogy a Balaton képes-e olyan klimatizáló hatást kifejteni, ami miatt ezt a térséget megkülönböztető, „szubmediterrán” jelző illeti, különösen a kritikus téli minimumokat adó éjszakák tükrében, amikor a tavat vastag jégpáncél és több cm-es hótakaró fedi, vagy netalán a megye területén ennél lényegesen kedvezőbb fagylefolyású pontok is vannak a dombvidék egyes részein, amelyekre ez a jelző ilyen kritériumok alapján sokkal jobban illene, ha már semmiképp nem akarunk eltekinteni annak használatától.
Island* Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10610
Egyetlen pozitívum ma, hogy ma van a téli napforduló, a fény születésnapja.....
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10609
Ma éjszaka az "utolsó éjszaka effektussal" tovább sarkított inverzió az ide legközelebb eső omsz állomásbeli -21 fokos minimumhoz képest éppen 11 fokot "hozott a házhoz".
Előzmény: Floo2 (10606)
Floo2 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10608
Nappal aztán már az iklódbördőcei fagyzugállomáson mért hőmérséklet is elárulja, hogyan volt lehetséges a DOMBON ez az országos összehasonlításban kiemelkedően kedvező éjszakai minimum. Szépen kirajzolódik most az Alpoktól délkeletre húzódó szélcsatorna, amelyben az áramlás már az alsó rétegekbe is lekeverte a meleg levegőt.
Előzmény: Floo2 (10606)
Floo2 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10607
Ahogy már említettük, elhatároztuk, hogy ma a hófelszínről vágunk le fügeágakat annak bizonyítására, hogy feltételezésünk szerint a tegnapi -12,5 fokhoz tartozó a füge tűréshatárát feltétlenül túllépő radiációs minimum egy hatásában nem létező hőmérsékleti érték.
Itthon lesznek kihajtatva.
Floo2 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10606
De látva azt, hogy több dombi pozíció is elvérzett -15-16-17 fokokkal, kicsit félve mentünk fel a fügék mellé kihelyezett hitelesített, szabványosan elhelyezett hőmérőhöz, annak ellenére, a lendvai szőlészeti és a becsehelyi csillagdai adatok megnyugtatóaknak látszottak.
Izgalommal bontottam ki a műszer vevőjét, és a kijelzőn a következő érték állt minimumként, ami minden várakozást felülmúlt:
Floo2 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10605
A mára virradó éjszaka országos viszonylatban borzalmas hideget hozott.
Többhelyütt mértek -18-22-24 fokokat a hivatalos állomások.
Ez azt jelenti, hogy az állomásoknak megfelelő fekvésekben nem maradhatott életben egyetlen füge sem.
Egyedül a dombi pozíciók maradtak a bűvös -15 fok körüli értéken belül, de láthatóan a térképen lévő legmagasabb hőmérsékleti érték is csupán -13 fok.
Floo2 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10604
Van a lendvai szőlőhegyen, innen sehány km-re egy szőlészeti, szőlő és növényvédelmi meteorológiai állomás, ennek az éjszakai adatsora itt megtekinthető.
http://spletni2.furs.gov.si/agromet/Podatki.asp?ID=2080
Beszédes!
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10603
De ugye ha lényegében a szakmák sem léteznek, akkor mik között legyen interdiszciplináris kommunikáció!
Előzmény: ninovarga (10602)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10602
Nyilván a meteorológusok és klimatikusok is látják ezeket a szakadéknyi különbségeket az egyes pontok között, de az általuk eddig produkáltak arról tanúskodnak, hogy rendkívül gyenge lábakon áll a gyakorlatias gondolkodás, a szakmák közti interdiszciplináris kommunikáció pedig nem létezik, mert ugye az azt feltételezné, hogy az egyik szakma által feltárt összefüggések, vagy felfedezések azok felé a szakmák felé közvetítődjenek, amelyekben azoknak gyakorlati hasznát lehet venni.
Addig azonban, amíg egy egész szakma a fejét a homokba dugja azzal kapcsolatban, amire mi autodidaktaként föl szeretnénk hívni a figyelmét, fényévnyi távolságokra vagyunk mindettől.
Előzmény: Island* (10595)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10601
Az adatok maguk valósak (természetesen kizárólag a mérés topográfiai pontján), de az interpolált színes mezők annak függvényében változnak és képeznek átmeneti színeket, hogy a legközelebbi, véletlenszerű mérési ponton milyet mérnek. Egy csupa jó fagylefolyási pontra telepített mérőállomáshálózattal még most is egy elég világos színárnyalatú hőtérképet lehetett volna produkálni, amíg csupa fagyzugba helyezettel egy sötétlilát, miközben a valós hőmérsékletek ugyanazok lettek volna, amik a valóságban voltak.
Éppen erről szoktunk beszélni: ha egy nagyobb térségen belül jó fagylefolyási pozíciójú állomások vannak egy kupacban, mint például a Pogány-Árpád-tető-Tevel vonalban, akkor a hőtérképen úgy tűnik fel, mintha ott egy "meleg térség" lenne. Ezzel szemben például a két zalai fagyzugállomás egy mindig "hideg térség" képét festi éjjel. Ettől még lehet Becsehelyen magasabb érték, mint Pogányban és Kozármisleny aljában alacsonyabb, mint Iklódbördőcén.
Röviden szólva, ebben a formában csak arra jó, hogy a részleteket nem ismerőket csúnyán megtévessze!
Előzmény: Island* (10596)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10600
Nem öncélúan tettük be ezeket a térképeket és hoztuk mellé folyamatosan a fenológiai tapasztalati példákat.
Sajnos, bizonyos "félreértelmezők" régebben állandó "zavarórepüléseket" végeztek ezek ellen, hazugsággal, csúsztatással, meg hasonlókkal vádoltak bennünket, amire én mindig csak azt tudtam válaszolni, hogy a tények magukért beszélnek.
Ezeknek a humorral kevert példáihoz tartoztak a paprikalegtovábbépenmaradási" versenyek és ehhez hasonlók, de mindig DIDAKTIKAI és NEM RIVALITÁSI célzattal
Előzmény: Gizellamama (10593)
Floo2 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10599
Szombaton eleinte eső, majd a Dunántúlon átmehet havazásba.
Ez a tél következő támadása.
Utána mozgalmas időszak következik, sajna északon hatalmas mennyiségű hideglevegő van felhalmozva, ami egy neki kedvező időjárási helyzetben Európa belső részei felé fordulhat.
Ez most egyenlőre nem látszik, de mint lehetőség, fennáll.
Előzmény: Island* (10595)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10598
Egy sarkvidéki eredetű hidegelárasztás esetén Pécs környékén ugyanúgy semmit nem keres a "mediterrán hatás", mint ahogy a medence bármely más pontján. Olaszországban azért lettek "csak" a mi jó dombi pozícióinkhoz hasonló (vagy alig rosszabb) minimumok a síkvidéki állomásokon, mert élvezik a tenger közvetlen klimatizáló hatását, ami a potenciális -20-23 fokokból ennyit tudott "lefaragni". ANNYIT, AMENNYIT A MI DOMBJAINKON AZ INVERZIÓ!
Előzmény: ninovarga (10597)
ninovarga Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10597
Ez ugye annyit jelent, hogy a városi fűtés 4-5 fokot emel ott a hőmérsékleteken. Ezek után elképzelve, hogy Becsehely helyén egy nagyváros terülne el, fölkúszva a 310 méteres tetőig és ott is jó sűrűn beépítve. Nem "szubmediterrán", hanem "supermediterrán" jelzőt kaphatna, ami persze ugyanolyan hülyeség lenne, mint Pécs esetében. Nagyon hasznos tudni, hogy mi minek tulajdonítható, mert csak úgy tudunk vele a hasznunkra bánni. De a sztereotípiák az emberi gondolkodás gyilkosai.
Előzmény: Floo2 (10590)
Island* Creative Commons License 2009.12.21 0 0 10596
Persze, biztosan csalós értékek az amatőr mérések, de a met-es adatok sem valósak. A térképen -20 C alatti értékeket jeleztek egész Velencei tó környékére.....
Előzmény: ninovarga (10594)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!