Vegyél velőscsontot, vágasd félbe, +némi marhahúst hozzá. Sózd be a vágásfelületet, dobd forró vízbe, öntsd le róla, tégy hideg vizet a fazékba, újból sózd be a velős részt, és főzd meg. A velő ütéssel kicsúszik a lé pedig bezöldségelve remek húsleves lesz leves lesz.
Nekem is sikerült már sótlan pogi. Úgy sóztam, hogy megkentem tetejét elkavart tojással, megsóztam, resztelt sajtot rá, és visszanyomtam a sütőbe, míg ráolvadt a sajt. Épp ehető, bár elég száraz -söralap lett. :o)
Az aprókockát amúgy is max. kétszer kell kuszálni...
Dehát igaz, nem kell szétpacsálni, továbbá az a pár perc, amit én alkalmazok, nem is alkalmas a szétfőzésre, félkemény korában kerül a csuszára, hiszen ott fog végleges lenni. Ott se keverés, se rázás.
Ha van szálka, csont, lefilézni, és 1-1,5 cm kockára vágni, sózni.
A csontos részeket megfőzni egy pitliben alaplének.
Nagyobb edényben erdélyi szalonnát apróra vágva, ha nincs, tokaszalonnát pirítani.
Ez a csuszára kell, tehát egy tányérra kiszedni, ha kész.
Közben zuboghat a csusza főzővize ( lehet kockatészta is)
Ha forr, beledobni egy paradicsomot ( én nem szívelem a paradicsomhéjat)
Lehámozni a paradicsomot, és fölaprítani egy kis paprikával együtt, lecsó lesz feltétnek, de csak jelzésértékű.
7.-8. persze kihagyható. Ha mégis, előbb a paprikát apróra vágott hagymával puhítani, aztán hozzá a paradicsomot, pár perc, és kiszedni, majd csak a tálaláskor kell, a pörc mellé szedhető. Ja, csöpp préselt fokhagyma nem árt meg, ha a szalonna nem erdélyi.
10. Lehet a tésztát sós vízbe beleölni, közben a harcsát a kitisztított alaplébe berakni., egy féldeci tokaji nem árt meg bele. Absztinensek ne sikítsanak, az a 6 köbcenti alkohol fél perc alatt elpárolog, de az íze nem árt… de persze a szükséges folyadék lehet víz is.
11. A harcsát kevergetni, ha a tészta megfőtt, szűrőbe kiszedni, és némi zsiradékkal összekeverni, nehogy összeragadjon..
12. Harcsát pár perc után megkóstolni, ha puha, leállítható.
13. Nekem van csuszatálaló kőedényem, bele tészta, összemorzsolt túró, és persze tejföllel elkeverni.
14. Tetejére a pörc, a lecsóféle, melléjük a harcsa.
Az egészet be a sütőbe, vagy a mikróba, és sercegésig izzítani. Először csak lassan, hogy minden átmelegedjen, aztán durrbele.
16. Ja, és a kész harcsát kevés tejföllel, és némi paprikával ( a szín kedvéért) elkeverni
És persze minden fázisban a sót ellenőrizni, mert a végén sózni nem az igazi …:}}}
de jot mondtal, mert ott ha befordulsz balra, akkor az ottani hentesnek is van kulon belsosegresze az oldalso hutoben. ott rendszeresen van birka is peldaul.
Még egyszer nagyon köszönöm a kedvességeteket és a tippeket, közben egész meglepő módon olddódott meg a probléma: egy sima hétköznapi környékbeli hentes közölte, hogy minden kedden és csütörtökön kapnak mindenféle belsőséget, disznóvelőt is beleértve.
Bevallom, a sütőbe betolni sokkal kevésbé munkaigényes, mint egy jó kis pirítós érdekében egy egész lábosnyi levest kreálni. :-)
Én megkérem a hentest, hogy hosszában vágja ketté, és a vágott felével felfelé kerül a tepsire, csak az én sütőmben 180 fok és 20 perc után már nézegetni kell, hogy mikor veszti el az utolsó rózsaszín folt is a színét, mert utána rohamosan engedi a zsírját, és effektíve elolvad. :-)
(mindig zavarban vagyok a "vese velővel" kifejezés miatt, ugyanis szövettant tanítok, és a "vese velőállomány" a vesének kb. a belső része a szövettani leírásban - és amikor "konyhailag" látom-hallom, helyre kell tenni, hogy ez a velő az egy másik szerv :) )