Én meg azt mondom, hogy ostobaság azt mondani, az olcsó egyenlő az igénytelenséggel!
Minőségi anyagból készülnek, igen drága gépeken, egyedi dizájnnal, nem túllihegve.
Ne keverjük össze a kínai 7 zenés kvarcórákkal ezeket kérem.
Itt a mennyiség a döntő. Hogy a fenébe versenyezhetne árban az a kisüzem, ami naponta készít párszáz poharat a százezres tételekkel?
Na erre találták ki ezek a manufaktúrák a márka imázst. A sznob rajongói kör pedig már nem is érzi jól magát ha nem ilyenből iszik mert ezekben még a vinkó is csodálatos ízhatású. A 8-10 ezer forintos csodák meg már spirituális magasságba emelkednek :)
Így aztán megél a kisüzem is meg a nagy is békésen egymás mellett.
Ja a berillium: nyugtassátok meg magatokat, az összes szépen csengő kehely anyagában van, a sima üveg csak kongó hangot ad.
Valoszinuleg barkocza kartars epp az olomuveg miatt kerdezett ra a kioldasra. Abban nem tanacsos alkoholtartalmu italokat tarolni, meg nehany oranyi idotartamban sem. Es, bar eltero hatassal, a berillium sem kimondottan egeszseges.
Kezd el erről a listáról a pontokat lehuzogatni és el fogsz jutni az olcsó pohárig. Értelem szerűen rendłvül ostobának kellene lennie bárkinek ahhoz, hogy azt gondolja, hogy ez kompromisszumok nélkül megtehető. Ezzel együtt ha valaki ezeket a kompromisszumokat vállalni tudja úgy jó neki és akkor van olcsón neki megfelelő pohara. Pontosan ugyanilyen logika mentén van a négyszázforintos parizernek is létjogosultsága.
Szerintem berilliumuveg lesz az, ami ugy kristaly, ahogy a kristalypoharak altalaban. Hogy kioldodik-e a berillium a poharbol, arra nem talaltam semmilyen infot ot perc alatt. Ha igen, az problema lehet.
Az a problémám a te tévedhetetlen logikáddal, hogy így egyszerűen nem igaz.
Elfeledkezel arról, hogy a sorozatok nagysága mennyire hat az árakra!
Egy manufaktúra nyilvánvalóan nem tud olyan áron dolgozni mint egy nagy üveggyár.
A pasabahce Török gyár a világ második legnagyobbja. Modern automata gépein egy műszakban 100 ezer pohár készül!
Na ezért tud 200 FT-ért is poharat adni! De csőpoharat akár 80 Ft-ért is. És egyes kehelysorozatát ( nyilván nem 200, hanem 6-800 Ft között ) bátran mellélehet tenni bármelyik exkluzív márkának. Anyagminőségben pedig a berillium kristály vetekszik minden egyéb anyaggal.
A lecsengése 4-5 másodperc ha érted mire gondolok.
Akkor viszont nem értem az értetlenkedésedet... Na mindegy. Nekem nem célom senkit meggyőzni arról, ami működik, és nem is vagyok a Riedel fizetett ügynöke. Mindenki úgy issza a bort, ahogy akarja vagy tudja.
Nekem az ilyen fajtára, borvidékre dizájnolt poharak ott buknak meg, hogy kivétel nélkül mindegyik a nyelv térképre alapoz. A„nyelvi íztérkép” pedig egy tudományos tévhit, amelynek alapja egy félreértett közlemény (Források: https://en.wikipedia.org/wiki/Tongue_map)
Mondhat bárki, bármilyen okkult és marketig maszlagot. Egy borospohárnak semmilyen más szempontból nincsen jelentősége mint:
Elég nagy űrtartalmú legyen, hogy lehessen benne levegőztetni a bort
Záródó szája legyen, hogy az illatokat megtartsa
Könnyű legyen, hogy így alacsony hőkapacitása miatt ne fűtse fel a bort
Kényelmes legyen, hogy jól lehessen akár egy hosszú vacsora vagy borkostoló során fogni
Szép, legyen, hogy ivás közben vizuális élményben legyen részünk
Ezeken kívül nincsen semmilyen más szempont. A drága poharak azért drágák mert
minőségi anyagból készülnek,
drága gépeken és/vagy drága kézi munkaerővel
egyedi dizájnnal
tudatosan presztizs terméknek.
Az olcsó pohár pedig azért olcsó mert ezekben a pontokban kompromisszumot kötnek. Minél több pontban, annál olcsóbb lehet a pohár.
Aki mást mond az simán ostoba vagy üzleti érdekből hazudik. Az egy meg egy az nem vélemény szerint kettő, hanem azért mert annyi, akkor is ha a marketingesek, vásári kardnyelők és a profi gazemberek pörögnek a hátukon.
Sajnos én baromira nem hiszek abban, hogy van a noname pohár, ami nagyjából pont úgy néz ki, mint a Riedel burgundi pohara, és az "buta".
Másrészt, a Riedelre vagy valami más kifinomult márkára paramétereiben hajazó poharat nyilván nem lehet nettó 200 forintért kapni Magyarországon.
Még hozzáteszem, hogy bárki bármiben hihet, vegyen nyugodtan Vuitton táskát és Riedel furmint poharat, meg igyon tüdőgyulladásra tízezerszer higított macskapisit - szabadság vagyon, és S. Lajos is mondta 1szer, márpedig ő nagy ember (volt): mindenkinek jogában áll hülyének lenni.
Na, az a pohar egy rettenet. (Kritikam erre a konkret tipusra vonatkozik). A borfesztivalok ajandek poharait egy ido utan nem is kertem, mert pont nem voltak jok semmire. Ellenben pl. az etyeki bulikon hasznalhato poharak voltak. Valamint egyszer a Varosligetben lehetett Riedelt venni (azt a kisebb gasztros fajtat, amirol volt itt szo korabban), illetve vettem meg ajkait is egyszer, amikor eppen gyartottak rendes poharat.
Azt írtam, hogy szerintem nem lehet jó poharat kapni. Ha szerinted lehet, akkor vélhetőleg szerencsés vagy és mások az igényeid.
Nyilván nem az áron múlik, de az én saját személyes tapasztalatom az, hogy az igazán jó poharak ennél drágábbak. A hatezer forintos poharak hozzáadott értékét én sem tartom elegendőnek. Én úgy 1200 forintért vettem Riedel Degustazione poharakat. Ez lényegében az a kalibert amit szerte a világon a nagyobb forgalmú élvonalbeli éttermekben és borbárokban használnak. Géppel mosogatható, de még könnyű, kecses pohár. Számomra ennél feljebb menni nem érdemes.
Az a pohár amit te mutatsz nem tudom, hogy milyen. Az én tapasztalatom az, hogy az egyszerűbb poharak nehezebbek és emiatt kényelmetlenek valamint a nagyobb hőkapacitásuk miatt jobban/gyorsabban melegítik a bort.
Amúgy egy borospohártól a kényelmes fogáson, könnyűségen túl azt várom el, hogy kellően megfogja az illatokat és eléggé öblös legyen a szükséges levegőztetéshez.
Nézd én ebben a szakmában dolgozom, így elég érdekes hallani a bírálatot. Miért is nem lehet jó poharat kapni 300 forintért?
Gyertek el hozzám a boltunkba, szívesen megmutatom például az a borkóstoló kelyhet amit sztenderdnek tartanak boros rendezvényeken és 198 Ft a nettó ára.