Naja, ez is egy jó ötlet valóban. Mondjuk érdekel ez a genetikai rész is, kíváncsi vagyok h milyen színű kisnyulakat lehet kihozni mondjuk egy egyszínű házinyúlból, meg mondjuk egy újzélandi bakból, ami szintén egyszínű. Tudom hogy nagyrészben a felmenőktől függ, de érdekes, na.
Köszi mindenkinek, aki segít elindulni eme rögös ámbár gyönyörökben gazdag keskeny úton :)
Egyet értek Veled! Sokkal azért a fajtatiszták sem érzékenyebbek, nekem sincs sokkal több bajom velük, mint pl a keverék nyulammal. Az érzékenység meg egyedfüggő is, nem csak fajta. Szerintem az is egy jó megoldás lehet, ha jól nevelő keverék anyát beszerez valaki és fajtatiszta bakkal pároztatja. Legalábbis nekem egy ilyen párosításból nagyon jó nyuszik szoktak lenni.
Azért ennyire nem szörnyű a helyzet.Nekem sok fajtiszta nyulam van!Kosorrú törpék,Kaliforniai,volt havannám is.Most van oriásom.És nincs baj velük.Egyeltalán nem betegesek.Kint vannak.Pedig nálam is keverve kapják a kaját.bár most egy jo ideje nem kaptak tápot.Csak buza,kukorica.A kaliforniaim pl a mixot se kapta el.Pedig 6 nyulamat elvitt.És ő nem volt beoltva.De persze te dolgod hogy eldöntsd hogy mit akarsz.Mondjuk a bécsi fajtákat annyira nem ajánlom na ők kényesebbek.A huzatra főleg.Vedléskor.A másik a házinyulak se olyan husosak.Ők inkább izmosabbak.Mint a kimondott husfajták.
Lényegében abban hogy jobb tartási körülményeket igényelnek: - nem bírják olyan jól az időjárás viszontagságait
- a betegségekre fogékonyabbak és ezek ellen antibiotikumos kezelésekkel ( ami kényelmesebb) vagy a higiénikusabb körülmények megteremtésével és fenntartásával ( ez viszont időigényes) tudsz védekezni.
Azt te döntöd el hogy mit adsz neki, de sztem egy olyan nyúlnak húsa ,amelyik tápot kapott és ezáltal hamarabb megnőtt, sosem lesz olyan jó mint egy "bio" nyúlé. Az antibiotikumok rendszeres használatának következményeiről nem is beszélve.
A fajta kiválasztásánál a fajtatiszta nyulak annyiból tényleg előnyösebbek hústermelésre hogy több húst kevesebb idő alatt (bár kíváncsi lennék hogy egy újzélandi-fehér hogyan éri el a 2,5 kg-ot a 12. hétre táp nélkül csak természetes táplálékon) adnak és a vágási kitermelése is jobb esetenként mint egy keveréknek, de az igazsághoz hozzá tartozik az is hogy minél jobb gazdasági tulajdonságokkal rendelkezik egy-egy fajta annál kényesebb is, ezért ha magadnak bio (gyógyszer- és tápmentes) nyulat akarsz termelni szerintem érdemesebb lenne egy gyengébb gazdasági tulajdonságokkal rendelkező keveréket választani.
Ez az én véleményem.
Boldog Új Évet Kívánok minden fórumozónak ezúton is.
Kíváncsi vagyok a nyuszikra! Élőben még nem láttam olyan vörös kosorrút, mint amilyen az újzélandi, de valaki már írt ilyenről itt a fórumon. Ha méretben, állásban és egyéb fontos dolgokban megfelelnek a fajtának, akkor valószínűleg létezik ilyen szín. Esetleg a fajtaklubbal kellene megbeszélni ezt, hogy nálunk elfogadott színként van-e ilyen nyilvántartva. Képed esetleg nincs róluk?
Elősször is Nagyon sok Boldog Születésnapot mindkettőtöknek!! :)
Másodszor pedig megérkezett 3db Új-Zélandi vörös nőstény! Nagyon szép sötét vörös színük van, majd holnap töltök fel képeket róluk!
Harmadszor pedig! A kosorrúknak van e olyan színváltozatuk mint az Új-Zélandi vörösnek, mert ma láttam ÉLŐBE olyanokat és nemtudom, hogy keverékek e vagy fajtatiszták!??!!
Lécci segítsetek benne, hogy van e ilyen színű kosorrú, mert ha van akkor megyek is és veszek:D
A német óriás nem a legmegfelelőbb választás, ha levágásra szeretnéd. Gyorsan eléri ugyan a 2,5-3 kg-ot, de akkor még csak csontból, bőrből és fülekből áll... Szerintem is inkább egy közepes testű fajtát válassz, mint a pannon, kaliforniai, újzélandi, német világos nagyezüst....
Megtudják enni azon keresztül is!Nos lehet házinyulat is tartani saját célra,de mégis érdemesebb fajtatiszta nyulat.Mert mig a házi akár 6-7 hónap alatt éri el a vágás súlyt a tiszta akár 3 hónaposan.A kaliforniai nagyon jó erre.Nekem is az van.Egy bak,majd most akarok hozzá anyát.De jó még a pannon és az ujzélandi is.:))Remélem segitettem!