Keresés

Részletes keresés

ronin s8 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61228

Nekem az alakja lehet szép, én is jobban szeretem, de alapvetően az íz a fontos, hogy abból mit mutat meg. A nagy Sommelier-vel pl. még koccintani sem lehet, mert olyan vékony kristályból van, mint a borotvapenge, de a többivel is csak a hasukkal. 

Valójában soha nem fogjuk megtudni, miből vannak ezek, de szerintem annyira nem is lényeges. Az a lényeg, amit tudnak. 

Előzmény: barkócza (61227)
barkócza Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61227

Az, hogy a fizika és a kémia hol válik el egymástól, vitatéma.

 

De nem értelek. Nem arról beszélünk, hogy melyik pohárból ízlik jobban a bor, és miért, csak arról, hogy kioldja-e a berilliumot a bor a pohárból. Valószínűleg az alatt a rövid idő alatt, amíg benne van a bor, nem jelentős az oldódás, de nem tudom, nem mértem, és valószínűleg te sem mérted. Pedig nem nagy macera, csak egy ICP kell hozzá, az üveggyártóknak pedig valószínűleg megvannak ezek az adatai. Az persze, hogy hogyan határozzák meg a szabványos vizsgálatokat, mitől annyi az egészségügyi határérték, amennyi, egy teljesen más kérdés.

 

Megnyugtatlak továbbá, hogy én is jobban szeretek vékony falú, szépen csengő, jó alakú pohárból bort inni, ha vizespohárból, vagy szocalista üveg kávéspohárból kínálnak, hát húzódozom. De azért szeretném tudni, hogy miből van az üveg.

Előzmény: ronin s8 (61226)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.04 -1 0 61226

A nedvesítés itt fizikai fogalom, nem a száraz ruha vs. nedves ruha viszonylatában értendő. ;-)

A víz/bor egy nedvesítő folyadék. A higany pl. nem nedvesítő folyadék, de hogy egy meghökkentő dolgot mondjak, az üveg sem...

 

De ez meddő vita. Van jó pohár és kevésbé jó. Teljesen mindegy, miből van. Aki ezt tagadja, az tapasztalatlan, műveletlen e téren, és buta is, mert beleszól olyanba, amihez nem ért. Valamint azt is elárulja, hogy nem nagyon iszik jó borokat, csak legurít valamit, aminek az íze csökkent mértékben jut el a tudatáig. Utána meg leírást ad róla... Hm...

 

Előzmény: barkócza (61224)
kifli Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61225

vigyázz, egy hívővel diskurálsz:)

Előzmény: barkócza (61224)
barkócza Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61224

Pontosan ez az, ha nedvesíti a bor, akkor nem elég inert a felület.

 

Laborban, ugye, szinte kizárólag bór-szilikát üveget használunk, ami kellően inert. Ugyanakkor bizonyos esetekben lágy üvegre van szükség (pl. platinát abba célszerű forrasztani). Mivel kiment a divatból a nátrium üveg (pl. Schilling üveg), az üvegtechnikusok nem is tudnak vagy nem szeretnek vele dolgozni, marad az ólom vagy az antimon üveg. Ezek, bizony, oldódnak, és tudnak sok ge..szt okozni. Persze, lehet, hogy messze nem olyan mértékben, hogy egészségkárosodást okozzanak.

 

Na de mindegy, hát valamiből kell inni. Oldani meg valószínűleg csak az ecetes bor oldja igazán az ólmot, olyat meg nem iszunk. :)

Előzmény: ronin s8 (61221)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61223

Egyébként maga kristály elnevezés is téves mert egyetlen üvegfajta sem kristályszerkezetű.

Az üvegmassza amikor hűl akkor gyakorlatilag megdermed, a folyóssága szűnik meg de nem kristályosodik ki.

Az adalék anyagok javítanak a fénytörésén és egyéb fizikai tulajdonságain de nem lesz kristály.

Előzmény: Jocó0423 (61222)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61222

Nátrium és kálium karbonátot mindig is használtak az üveggyártásban, hiszen ez viszi le a kvarchomok olvadáspontját 1000 fok környékére. Tehát ez az üveg alapanyaga, ettől nem lesz kristály és a hangja sem az igazi.

Előzmény: barkócza (61220)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61221

Inkább csak 25% az a 40... ;-)

Nem kell megijedni, nem oldódik ki semmi. Környezetvédelmi meggondolásokból cserélik le az ólmot. A legjobb minőségű kristàlyüvegekhez és enamelhez (ólommáz) még mindig kénytelenek ólomkristályt alkalmazni, mert az egészen más, mint a modern helyettesítők.

A Riedel Grand Cru Sommelier-k is ólomkristályból vannak, amit máshogy nedvesít a bor, mint a sima üveget vagy műanyagokat (pl. a tritánt). Ez az egyik titka a jó poharaknak...

Előzmény: barkócza (61220)
barkócza Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61220

Öreg üvegtechnikusok a kálium üveget emlegették, mit a szépen csengő, ólommentes üveget, szemben a sima nátrium üveggel.

 

Kérdés, hogy a berillium kristályban mennyi a berillium, és mennyire oldódik. Az ólomüvegben simán van 40% ólom, és remekül oldódik. A magam részéről nem szívesen iszom sem ólmot, sem berilliumot - akkor inkább egy vacak cseh kálium-üveg.

Előzmény: Jocó0423 (61217)
barkócza Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61219

Igen, erre gondoltam, antimon üvegről már hallottam, berilliumról még nem, de hát tanul az ember.

Előzmény: dezso (61216)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61218

Még egyéb csúnyaságot is raknak az üvegbe, például báriumot, borzasztóság.

Előzmény: Jocó0423 (61217)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61217

Én meg azt mondom, hogy ostobaság azt mondani, az olcsó egyenlő az igénytelenséggel!

 

Minőségi anyagból készülnek, igen drága gépeken, egyedi dizájnnal, nem túllihegve.

 

Ne keverjük össze a kínai 7 zenés kvarcórákkal ezeket kérem.

 

Itt a mennyiség a döntő. Hogy a fenébe versenyezhetne árban az a kisüzem, ami naponta készít párszáz poharat a százezres tételekkel?

 

Na erre találták ki ezek a manufaktúrák a márka imázst. A sznob rajongói kör pedig már nem is érzi jól magát ha nem ilyenből iszik mert ezekben még a vinkó is csodálatos ízhatású. A 8-10 ezer forintos csodák meg már spirituális magasságba emelkednek :)

 

Így aztán megél a kisüzem is meg a nagy is békésen egymás mellett.

 

Ja a berillium: nyugtassátok meg magatokat, az összes szépen csengő kehely anyagában van, a sima üveg csak kongó hangot ad.

Előzmény: BZoltan (61214)
dezso Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61216

Valoszinuleg barkocza kartars epp az olomuveg miatt kerdezett ra a kioldasra.  Abban nem tanacsos alkoholtartalmu italokat tarolni, meg nehany oranyi idotartamban sem.  Es, bar eltero hatassal, a berillium sem kimondottan egeszseges.

Előzmény: Jocó0423 (61213)
bakatorro Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61215

igen, savanyú. citromlé íze van, többek közt.

 

 

pont ilyen a címkéje, csak ugye SB :)

 

ööö, állítólag Új Zéland híres a Sauvignon Blanc-járól.

szóval nem vássa el a fogam a magyar sem, csak tesztelni akartam.

Előzmény: dezso (61208)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61214

Ezt írtam:

  • minőségi anyagból készülnek, 
  • drága gépeken és/vagy drága kézi munkaerővel
  • egyedi dizájnnal
  • tudatosan presztizs terméknek. 

Kezd el erről a listáról a pontokat lehuzogatni és el fogsz jutni az olcsó pohárig. Értelem szerűen rendłvül ostobának kellene lennie bárkinek ahhoz, hogy azt gondolja, hogy ez kompromisszumok nélkül megtehető. Ezzel együtt ha valaki ezeket a kompromisszumokat vállalni tudja úgy jó neki és akkor van olcsón neki megfelelő pohara. Pontosan ugyanilyen logika mentén van a négyszázforintos parizernek is létjogosultsága.

Előzmény: Jocó0423 (61213)
Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61213

A berilliumot az ólom kiváltására vezették be az üveggyártásban. Ha ólomkristályról hallottál akkor csak van némi fogalmad ezekről.

 

Urak olyanokat mondtok, hogy a sok okosságtól már fáj a fejem :)

 

No igen a drágáról elmondtad, én meg elmondtam az olcsóról Zoltán Úr :P

Előzmény: barkócza (61207)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61212

Leírtam, hogy mitől drága egy drága pohár.

Előzmény: Jocó0423 (61204)
BZoltan Creative Commons License 2017.04.04 0 1 61211

Miért, nem okoz vakságot??? Bakker... engem csúnyán átvertek. Mától minden megváltozik :D

Előzmény: Hepci (61202)
dezso Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61210

Szerintem berilliumuveg lesz az, ami ugy kristaly, ahogy a kristalypoharak altalaban.  Hogy kioldodik-e a berillium a poharbol, arra nem talaltam semmilyen infot ot perc alatt.  Ha igen, az problema lehet.

Előzmény: barkócza (61207)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61209

Melyik termelő?

Előzmény: bakatorro (61205)
dezso Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61208

A citromsav leginkabb csak savanyu (mondjuk nagyon savanyu).  Erre gondolsz, amikor citromsavas izt emlitesz?

Előzmény: bakatorro (61205)
barkócza Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61207

Engem megijesztettél a berillium kristállyal, nem oldja azt ki a bor?

Előzmény: Jocó0423 (61204)
barkócza Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61206

Kevés a hazai SB, Bott Frigyes?

Előzmény: bakatorro (61205)
bakatorro Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61205

sziasztok! 

vettem egy üveg Új-Zélandi Sauvignon blanc-t, 2015-ből.

erősen citromsavas ízt produkál.

ez normális ennél a fajtánál?

tudnátok ajánlani hazai SB-t összehasonlításnak?

 

Jocó0423 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61204

Az a problémám a te tévedhetetlen logikáddal, hogy így egyszerűen nem igaz.

 

Elfeledkezel arról, hogy a sorozatok nagysága mennyire hat az árakra!

 

Egy manufaktúra nyilvánvalóan nem tud olyan áron dolgozni mint egy nagy üveggyár.

 

A pasabahce Török gyár a világ második legnagyobbja. Modern automata gépein egy műszakban 100 ezer pohár készül!

Na ezért tud 200 FT-ért is poharat adni! De csőpoharat akár 80 Ft-ért is. És egyes kehelysorozatát ( nyilván nem 200, hanem 6-800 Ft között ) bátran mellélehet tenni bármelyik exkluzív márkának. Anyagminőségben pedig a berillium kristály vetekszik minden egyéb anyaggal.

A lecsengése 4-5 másodperc ha érted mire gondolok.

Előzmény: BZoltan (61196)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61203

Akkor viszont nem értem az értetlenkedésedet... Na mindegy. Nekem nem célom senkit meggyőzni arról, ami működik, és nem is vagyok a Riedel fizetett ügynöke. Mindenki úgy issza a bort, ahogy akarja vagy tudja.

Előzmény: kifli (61200)
Hepci Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61202

Kivételesen (?) teljesen egyetértünk.

Továbbra is itt van a sötét középkor, csak most éppen nem abban hisznek a hívők, hogy a maszturbálás vakságot okoz. :)

Előzmény: BZoltan (61196)
kifli Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61201

nettó marketingnek tartottam

Előzmény: kifli (61200)
kifli Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61200

én sok riedel bemutatón voltam:)

 

Előzmény: ronin s8 (61199)
ronin s8 Creative Commons License 2017.04.04 0 0 61199

Igen.

Annyiban van csak köze a valláshoz, hogy akinek eddig megmutattam, mind megtért. A többiek - hitetlenek. 😂

Előzmény: kifli (61198)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!