Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
No, ez az, ami miatt én már évek óta nem eszek pulykacombot, de csirkét is csak nyúzva...
Épp elég vacak kerül belém, ami a köszvényt segíti -enné a fene.
:o(
De tehetek én róla, hogy mi történt tegnap is?
Egy csoda szinpatikus
~ 1 kilós bőrös süldőoldalas darab rámtámadott a boltban, így kénytelen voltam haza vinni.
Mangalicazsír oladt, a bűrét bekockáztam mélyen az első húsrétekig, alaposan megsóztam, minden oldalát körbesütöttem bőrös felét is, majd a csontossal lefelé fordítottam,
- 2 méretes fej vöröshagymát megpucoltam, 1/8-doltam, beleszórtam, öntöttem rá
- 1/5 dl vizet, lefedtem és takarékon sütöttm 40'-ig, majd fedő nélkül még bő 20'-ig, hogy a víz teljesen kisüljön alóla. Ezután be a sütőbe grill alá, és ropogós piros-hólyagosra sütöttem.
Citromos-joghurtos-olívás salátakeverék volt mellé, és héjában főtt krumpli.
A mai reggeli meg pecsenyezsíros frissss kenyér...
/Pedig nagyon nem kéne, mert nekem is sajog a lábfejem./
Ha véletlen utánam dobják, csak-csak, vagy esetleg olyan sok fölödsleges pont összejönne...
Ebben kételkedem.
Elég ritkán szoktam olyan húst venni, amiről le kell szedni a fölösleges zsírt, hártyát. Azokat törölköző és a séfkés segítségével gyorsan megszabadítom tőle.
Még annyit sem melózok vele, elkopott az magától az évtizedek során. A csontozót szüleimtől örököltem -de nagyon ritkán van rá szükség.
A főtt-sült csülökből, oldalasból magától kijön mást meg nem szoktam csonttal venni.
A hosszúkarajt meg a hentessel kicsontoztatom, és összeméretem. Neki seperc alatt megvan, én meg eltoszakodnék vele akár fálórán át, mikorra különszedném a szűzet és a karajt a csonttól.
Csempére 2komponensü UHU-ragasztóval, vagy azzal az icipiri kistubusos SUPERATTAK nevü csudával mindent fel lehet ragasztani.
1-2 csöpp elég és masszívan ott tart bármit.
Ha aztán megunja az ember, akkor egy kis hosszanti ferdén odahelyezett kalapácsütéssel letöri a felragasztott fémakármit, és csempérõl meg pengés ablakpucolóval le lehet vakarni a maradékot.
Persze csak ha nem kilószámra visszük fel a ragacsot a csempére.
De ezek a ragacsok olyan erõsek, hogy tényleg csak 2-3 csöpp kell.
Olyan bikaerõs mágneslécet vettem, hogy cca. 2-3 hónap után az ott tartott késeim a kisebb szegeket, csavarokat, acélbögréket, és egyéb delejezhetõ eccájgokat lazán magukhoz rántják.
Ez sem mindig elõny.
És a delejezett acélból nem lehet ezt csak úgy kiradírozni...ezek már mágnesesek lesznek 1700 évig.
Vettem egy ilyen mágnest, nem bírtam elnézni az egymáshoz, egy máshoz verődő késeket. Aztán valahogy nem került falra. Összefurni a csmpét, olyan bazárian néz ki .........
A végén vettem egy fa blokkot, a mágnese pedig arra vár, hogy szerszám tartóvá lényegüljön át.
A nem átlag háziember pedig csak hosszas és erőteljes behatásra, duzzogva áll neki egy napi használatú konyhakést megfenni. Amikor pedig párja az első alkalommal tányéron vág vele valamit, elkéri, hogy beledőljön :)