Keresés

Részletes keresés

karako-hid Creative Commons License 2010.07.04 0 0 31715
Biztos igazad van, hogy a olasz, nemet, angol, francia, szentfoldi, torok stb várfejlődést ismerni kéne a magyar várak jobb megértéséhez, de igen kevés embernek adatik meg, hogy ezeket tényleg be is tudja járni. Nemhogy mind, egy részét se.
Számomra ez például esélytelen.
Míg pl a legtávolabbi felvidéki vár sincs messzebb lakóhelyemtől kb. 300 km-nél, ezért akár két nap alatt egy tucat várat is meg lehet nézni. Ennyi idő alatt mondjuk oda-vissza megjárom Franciaországot, és nem láttam még semmit.
Előzmény: Törölt nick (31705)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.04 0 0 31714
Érdekes kezdeményezést jelent egy kora Árpád-kori falu felépítése és lakottá tétele: Emese-park
kkn Creative Commons License 2010.07.04 0 0 31713

Kár, hogy csak így derülnek ki dolgok, az eredménnyel elvész a tárgyi bizonyíték.

 

Ez a földcsuszamlás eddig nem nagyon volt téma nálunk, most meg egyre-másra ezt hallani. A telkünk az egyik Egom feletti vonulat gerincén van, és tőlünk pár száz méterre csúszott le egy jó teleknyi rész a hegyoldalból. Még jó, hogy rég felhagyott telkek voltak csak ott. Attól függetlenül, hogy tiszta bokor és fa, mégis lejött.

 

Még jó, hogy a vár egy sziklán áll, az nehezen csúszna meg.

Előzmény: Nagyon Várbarát (31710)
kkn Creative Commons License 2010.07.04 0 0 31712

Én sem csak urakra gondoltam.

 

Talán hollandok csinálták meg Európa géntérképét. Azon van egy szláv kör, ami benyúlik északról hozzánk. Meg egy másik szláv kör, ami benyúlik délről hozzánk, és a kettő halmaz metszete adja hazánk területét.

Így érdekes az itt talált "szórvány" nép, mert akkor sem tudom elképzelni, hogy ennyi bejött hozzánk, és magyarrá vált, amikor a magyarok megritkultak. Ilyen arányok úgy adják magukat, hogy eleve itt is voltak, és maradtak.

 

Nekem ojbá tűnik, mint az inka birodalom, ahol a hódító törzs a meghódítottakból élt. Nem volt mindenki inka, csak az uralkodóosztály ( de ma az egyszeri embernek úgy jön le, hogy ott mindenki inka volt, ha már inka birodalom ).

Csak itt pár száz év alatt, ahol mint írtad, a parasztnak kuss volt a neve, ők is magyarrá váltak. Magyar államalapítás, keresztény hitre térítés, mindet rájuk tukmálták, és szépen átvették az urak kultúráját.

 

Szóval én a tudománynak jobban hiszek, mint történészi spekulációknak. Azok a régészek, akik felhasználják a modern tudomány vívmányait, most ezt spekulálták ki.

 

Hiszen a várakról is, ha megkutatják őket, sok új dolog derül ki, amit addig másképpen hittek. Vagy a nemrég linkelt csatarekonstrukciók, amik más megvilágításba helyezik a dolgokat.

 

A Földet is sokáig középpontnak hitták, mert az volt kézenfekvő, azután a tudomány mégiscsak győzött.

 

Nekem mindegy, hogy honnan eredünk, nem zavar, ha kiderül, hogy a szlovák, meg a szerb lényegében "vértestvér", mert az eredményeinken, a kultúránkon nem változtat, akkor is azok vagyunk, akik, nem leszünk tőle kisebbek.

Előzmény: Nagyon Várbarát (31707)
Törölt nick Creative Commons License 2010.07.03 0 0 31711
;-)
Előzmény: Törölt nick (31705)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.03 0 0 31710
Az ezeréves abaújvári ispánsági vár fa-föld szerkezetű falát földcsuszamlás rongálta meg. Cikk: Itt
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.03 0 0 31709
Gyermekkorom óta járom a várakat. Előbb családdal, majd magányos farkasként, aztán hasonszőrű társakra lelve. Ezt a Topikot egy barátom ajánlotta a figyelmembe.

Amúgy lógsz még egy börzsönyi élménybeszámolóval! Vagy nem jártál arrafelé?
Előzmény: Em. Rescue (31706)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.03 0 0 31708
Fenntartom: életcélom bejárni a REX HUNGARIA uralma alá egykoron tartozott várakat.

Ha ez sikerült, utána jöhet a többi.
Előzmény: Törölt nick (31705)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.03 0 0 31707
A megboldogult László Gyula régészprofesszor elmélete volt a "kettős honfoglalás" vagyis, hogy a Kárpát-medencébe már a VII. században érkeztek magyarok {griffes-indás temetkezés} akiket a sokkal jobban ismert IX. századvégi újabb magyar honfoglalás {Árpád népe} követett. A "fekete magyarok és fehér magyarok" tézisét azonban a történelemtudomány berkeiben nem fogadták el.

Tévedsz azonban, ha azt képzeled, hogy a magyarok {bármikor jöttek be} mind lovas szabad ember volt, azonos jogállással. Már akkoriban is akadtak előkelők, nagyszámú jószágállományuk és hatalmi befolyásuk révén a politikai elit tagjai. Valamint voltak szegény de szabad jogállásukat, akik kisebb vagyonnal rendelkeztek. Mint ahogyan számos embernek nem volt semmije, ők szolgaként élték napjaikat. De a jószágokkal együtt számolt, tehát vagyontárgy rabszolgákra is tudunk példát.

A magyarok népében a vagyoni helyzet alapján éles társadalmi rétegződés alakult ki. Ez a rendszer települt rá a Kárpát-medencében itt talált, akkoriban már szórvány népekre. Azokat meghódították, betagolták a törzsfők. A IX. század végén megkezdődött Géza nagyfejedelem, majd fia István uralomra jutásával a központosított állam létrehozása.

Előzmény: kkn (31702)
Em. Rescue Creative Commons License 2010.07.03 0 0 31706
Azért azt ismerd el, hogy előbb a topicra találtál rá, és csak utána választottál nicket! ;)
Előzmény: Nagyon Várbarát (814)
jazd Creative Commons License 2010.07.03 0 0 31704

Általában a kisebb jövevény,de katonailag erősebb nép olvadt bele az ott talált nagyobb népbe és vette át a nyelvüket. Ez a magyarokkal nem történt meg.Két dolog jöhet számításba: ekkor egy politikai,katonai vákum volt főleg a Duna-Tisza közén,gyér lakossággal és nem volt kikbe beolvadni vagy pont ellenkezőleg,az itt talált Avar népesség jóval nagyobb volt mint eddig gondolták.Egyébként mostanság az utóbbit tartják valószínűnek.Ugyanis a két nép nyelve állítólag majdnem azonos volt és ez magyarázná,miért nem tűnt el a nyelvünk.

 Sok érdekes elmélet létezik,ebből az egyik a Szlovákságról: hogy Ők valójában a Huszita háborúk idején petelepült csehek akik idővel valamelyest elmagyarosodtak.:)

Előzmény: kkn (31702)
kkn Creative Commons License 2010.07.03 0 0 31702

Azután jön még manapság a genetika, ami szerint a magyarok génállománya jobbára európai, és tőlünk északi, valamint déli szláv népekével egyezik nagyrészben, valamint nyomokban ázsiai elemeket is tartalmaz.

 

Ezt úgy fordítják a történészek, hogy a honfoglaló magyarok nem szorították ki az itt talált népeket, csak harciasságuk miatt a nyakukra ültek, a létszámbeli eltérések ellenére ( így már sokkal jobban el tudom képzelni a honfoglalást, hiszen egy Kárpát-Medencényi embertömeg mozgása, betelepülése nekem homályos, de egy kisebb, harcias népcsoport elterülése már egészen emészthető ), és fordított asszimiláció történt, a vérvonal feloldódott az itteni népekében, de a hódító, és az uralmat képviselő magyarok kultúrájába asszimilálódtak a népek. Eleve az írott történelmünkről kései emlékek vannak, és kevesek, ami nem a köznéptől született. Mire a köznéptől is vannak nyomaink, akkorra más sokszáz év eltelt, és az is magyarrá vált.

 

A tatárjárás, meg a török idők sem hígíthatták fel ennyire a génállományt, hiszen azért trianon idején is elég magyar nemzetiségű élt, és a genetekia arányokhoz szinte az egész népességet ezután elmagyarosodott szlávoknak kellene alkotnia, akik betelepültek a szélekről, de ez nonszensz, ennyi ember nem magyarosodott volna hirtelen el, hanem megszűnt volna lényegében a magyar népesség. Ez az előző három-ötszáz évben lezajlott folyamat, csak eleve ott élő emberekkel.

Előzmény: jazd (31690)
jazd Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31701
Nagyon szépen állították helyre a kaputornyot.Példát lehet róla venni! Na persze elég jól dokumentált toronyról van szó,de tutira lenne aki azért belevitte volna korunk vasbetonját.:)
Előzmény: Nagyon Várbarát (31693)
sJz.hr Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31700
Így más! :-)
Előzmény: Nagyon Várbarát (31699)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31699
Látom, hogy nem vagyunk egy hullámhosszon... :-(((

Én erősen elfogult vagyok, ezért nem érdekelnek a Kárpát-medencén kívüli várak, csak amik a magyar történelemhez, a Magyar királysághoz {REX HUNGARIA} kötődnek. Bár megcsodálom a nyugat-európai várakat is, de mivel nem kötődnek hozzám történelmileg, hát közömbös vagyok irántuk.

A témáról tovább nem óhajtok vitázni, a politikai felhangokat máshol kéretik közzétenni.
Előzmény: sJz.hr (31698)
sJz.hr Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31698
Egy frászt, Kedves NVB!

Nem arra válaszolsz, amire írtam!

Én erre válaszoltam:
"Én erősen elfogult vagyok. Magyarnak születtem,...."

Ezért kérdeztem, hogy azért szóba állsz e velem!?
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31697
Már {megint, még mindig} félreérted a középkort, mert a XIX. századi ember nacionalista felfogásával gondolsz a távoli évszázadokra.

Mert mit gondolt valójában egy középkori király a hódításokról? Azért akarta meghódítani pl. Szent László király a horvátok földjét, hogy aki ott él az magyarul beszéljen?

Egy frászt!

Azért hódított egy középkori uralkodó, hogy az ott élő nemesek meghódoljanak előtte, míg a nemtelenek {pórnépek} dolgozzanak és adózzanak neki. Az tök mindegy volt a számára, hogy milyen nyelven beszélnek. A lényefi történéseket rögzítő oklevelek ugyanis a középkor egyetemes "nyelvén", latinul íródtak. A nemzetközi érintkezésben {egyházi és világi szinten} a latin számított a hivatalos elfogadott formulának. Persze a lustább főurak nem beszéltek latinul sem, azok "deákot" {íródeákot} tartottak a várukban, aki dolgozott {írt} helyettük.

Mi történt, ha felborult a középkor rendje? Vagyis az egyházi főpapok és a világi főnemesek által trónra emelt király uralma megrengett?

Ha az alávetett nemtelenek {jobbágyok} fellázadtak a nemesek uralma ellen? Akkor kitört a parasztfelkelés, pl. magyar részről Dózsa Györgyöt, vagy horvát részről Gubecz Mátét említeném meg. Őket a feudális rend tagozódását rendíthetetlenül őrző magyar, horvát és bármiféle nyelven beszélő nemesek győzték le.

Ez így ment egészen a XIX. századig. Felül magasan trónolt a Habsburg császár és király, őt az udvarhű arisztokrácia vette körbe, az uralmukat biztosító elnyomó fegyveres hatalommal.

Legalul aztán {a béka feneke alatt} az alávetett pórnépek. Beszélhettek azok bármiféle nyelvet, a nevük KUSS volt. Pofa be, dolgozz és adózz!!! Aki ezt a törvényt megszegi, az a halál fia!

A nemzetállami eszme vagyis egy ország = egy nyelvet beszélő nép csak az 1789-es francia forradalom után keletkezett. A XIX. században pedig tért nyert Európa más országaiban. Még mindig ennek a levét isszuk itt a Kárpát-medencében, ahol a népek nyelvi alapon ölre mennek egymással.

Előzmény: sJz.hr (31686)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31696
Tetszenek a kisfilmjeid {hiszen várakat mutatnak be}.

Két építő kritikai megjegyzés: érdemes volna a vártúráidra egy kis kameraállványt vinni a zavaró képi remegések ellen + bővíthetnéd a zenei repertoárt.
Előzmény: Törölt nick (31676)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31695
Köszönöm szépen a linket. Alaposan áttanulmányoztam a terveket, alaprajzokat.

Ami a külső homlokzatokat illeti, azt teljesen rendben találom, szerencsére nem akarnak belevenni valami extravagáns, modern acél-üveg szörnyszülöttet.

A két várudvarra bejelölve látok érdekességeket. Jól gondolom, hogy ezek földalatti helyiségek? {étterem és konferenciaterem?}

Előzmény: temetvényi farkas (31681)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31694
Igen az.

Jól kiegészítjük itt egymást a szlovák várbarátokkal. Ezt a régi képeslapot az Obnova.sk oldaláról ollóztam ki, ahogy ők is számos képet innen vagy más magyarországi honlapokról. Végül is ez a cél: minél jobban megismerni és megismertetni egymással a várakat, a mi KÖZÖS TÖRTÉNELMÜNKET.

Előzmény: temetvényi farkas (31678)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31693
A kaputorony udvar felőli fala teljesen leomlott, míg a két oldalfala erősen rongált volt. Jártam benne akkortájt {1990-es évek eleje} amikor még nem törődtek vele.

Végles {Víglas} egészen 1944-45-ig épségben állt, mint vadászkastély szolgálta urait. Majd a partizánháborúban égett le, falait golyók lyuggatták. Aztán gazdátlanul pusztult évtizedekig. A helyreállítás első jeleit a kaputornyon tapasztaltam, amit követett a sokszögű bástya renoválása. Közben másik tornya meg leégett. Igazából eddig nem volt gazdája, legalább a helyi önkormányzat egy-két magát bíró nyugdíjas férfit beállíthatott volna gondnokul, hogy ne jusson ebek harmincadjára. Most talán megváltozik sanyarú sorsa...

Előzmény: jazd (31675)
Nagyon Várbarát Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31692
Remélhetőleg olyasféle megoldást alkalmaznak, mint pl. a várvidéki Borostyánkőben. Ott a külsővár szabadon látogatható, míg a belsővár csak a szálloda vendégeinek van fenntartva. Azt azonban fájlalnám, ha a Nagy Lajos király idejéből való, boltíveinek csonkjaival fennmaradt palotaszárnyat elzárnák a műemlékek iránt rajongó érdeklődők elől.

Azzal egyetértek, hogy minden jobb, mintha gazdátlanul hagyják összedőlni. Vagy mint a múltkorában, amikor engedték, hogy a paintball-os fickók összelövöldözzék a falait! :-(

Előzmény: jazd (31673)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31691
Tetszett a filmed! Nekem úgy tűnik, mintha több helyet lehetne bebarangolni a várban múltkori ottjártunk óta (2005).
Előzmény: Törölt nick (31684)
jazd Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31690

Ami Horvátországot illeti teljesen igazad van. Azért nézzük meg a Kárpát-medencét Árpádék honfoglalásától a tatárjárásig etnikailag.Talátak itt őseink Avar maradvány csoportokat akik gond nélkül beolvadtak,hiszen lovasnomád nép voltak,hasonló kultúrával.A dunántúlon ha voltak Germán-Frank csoportok,ők biztosan nem várták meg az általuk útált keleti törzseket. Lent délen Nándorfehérvár környékén akkoriban Bolgárok éltek,ők valójában nem szlávok voltak.A vár neve is tőlük származik. A végére hagytam a Szlávokat,mert talán ők maradtak meg legtöbben az előttünk itt élt népekből. A magyarság a tatárjárásig csak gyarapodott,terjeszkedett. Más etnikum alig létezett,kivéve a betelepített Szászokat és a Szlávokat. Úgy 1000 körül a Románok ősei jóval délebbre voltak,állítólag Albánia körül és a Szerbek is kicsivel délebre voltak mint mostanság.Ezt az erős Magyar királyságot tette tönkre a tatárjárás.Az ország lakosságának harmada vagy negyede odalett és már soha többé nem lett olyan mint előtte volt.Ezután jöttek még keletről népek,Jászok,Kunok,Úzok és Besenyők,de ezek viszonylag hamar beolvadtak mert sokmindenben rokonok voltak.Ezen népek nem is követelőztek sem akkor és azóta sem.Bezzeg az utánuk jövők....

Én azt a felfogást tartom,hogy Magyar az aki magyarként él,a magyarságért és magyarországért tesz és alkot.Ettől még tartozhat más nemzetiséghez és ápolhatja is azt.

Előzmény: ujbubo (31688)
sJz.hr Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31689
Igaz! Noha az általad felsorolt területek azért pld. még IV. Béla is épített várakat!
Előzmény: ujbubo (31688)
ujbubo Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31688

Ráadásul Horvátország sose volt Magyarország, csak personálunió, az ottani várakat se magyarok építették.

Jó, Lajos is pl. Horvát király is volt, de 1370 után lengyel király is, ilyen alapon a lengyel várak is magyar várak.

Sőt Luxemburgi Zsigmond német római császár volt akkor a német várak is magyar várak....

Előzmény: sJz.hr (31686)
ujbubo Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31687

igen nyitva van

a koordináta hasznos mert több óra autózás után van aki a várat szeretné megnézni nem még órákat keringeni hogy merre is van pontosan és hol lehet parkolni.

A lenti parkolónál van egy tábla hogy a fenti parkoló zárva, de ez nem igaz, 6-7 autó fér el de lehet parkolni, ha nincs tele (1 autó állt ott)

Ha lent parkolsz akkor még 20 perc séta a várig, ami nem sok csak én már az 5. vár után amiből 4 hegyen van nem akartam mászni.
Előzmény: karako-hid (31671)
sJz.hr Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31686
Azért még szóba állsz velem? Aki Európában, azon belül Közép-Európában, pontosabban a Kárpát medencében születtem! Őseim között számos polák, tót, sváb krabót és magyar is található.
Előzmény: Nagyon Várbarát (31668)
temetvényi farkas Creative Commons License 2010.07.02 0 0 31681
S ha akar valaki megnézni helyreállított tervek, (alaprajzok......)
http://polana.eu/viglas-o271-page100.html
To Sjose, az nem tipp. nem olyan régen láttam aszt a képet, valahova fellrakott már zsolnalitvai barátom gotha.
Előzmény: temetvényi farkas (31680)
temetvényi farkas Creative Commons License 2010.07.01 0 0 31680
Nem, jobban lehet látni a képeken oldalon
http://www.zamky.sk/hrady-a-zamky/viglassky-hrad
Súčasný stav (jelenlegi helyzet)
S még ilyen "csodát" lehet látni, ki és mikor csinálta nemtudomvegles.jpg
Előzmény: jazd (31675)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!