" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
Minden kedves ismerös és ismeretletlen,hazai és határon kivüli növénybarátnak békés ünnepeket kivánok.Köszönöm,hogy fél év óta veletek lehettem.József.
Újabb hőfokokról vannak értesüléseim Emilia-Romagnából. Ravenna környékén -11 - -13 fok körül szóródott a minimum, de Russi település közelében kiterjedt területeken mértek -18 fok körüli értékeket. (Ezt a részt mélyebb fekvése miatt fagyzugként tartják számon, tavaszi fagyok idején is ugyanitt szokták a legalacsonyabb értékeket mérni.)
Éppen két ilyen képet szándékoztam én is föltenni, megelőzvén valamelyik, értelmesebb témát nem találó sajtóterméket, mielőtt még a Mecsek vidékének bámulatos karácsonyi virágorgiájáról tudósítana. Szakmai tanulságként: amikor arról beszélnek, hogy a hótakarónak milyen "jótékony hatása" van nagy hidegek esetén, akkor elfelejtik elmondani, hogy a "nagy hideg" kritikus hőmérsékleti tartományba kerüléséért éppen a hótakaró felelős és amit megvéd az az, amit a talajon befed.
Ősszel kinyílt és a havazást és lehűlést megelőző ideig nyíló tavaszi primulák a szomszédasszony szemenyei kertjében tegnap, amikor a baromfiudvari kiviről vágtam hajtásokat hajtatási teszthez. (Arról képek később)
Még mielőtt a magyar szagma 1985-87 környékén a kivit elparentálta, jó lett volna, ha mondjuk a Maurizio édesapját megkérdezte volna, hogyan kell megítélni az akkor tapasztalt dolgokat.
Szóban megelőlegeztem már Neked, hogy a hivatalos állomási mérési adatok után várjuk csak meg a gyümölcstermesztőktől a "pusztából", a nyitott, szabad terekről beérkező adatokat. Egészen megbízhatóak, mert legtöbben komoly műszerekkel mérik és a terület több pontján is. Várom már az olasz szaksajtó fagykár latolgatási cikkeit, ahonnan további meglepő hőmérsékleti adatra való hivatkozásra számítok. Még mielőtt valaki úgy képzelné, hogy a MAGYAR intézmények öncélú kritizálásáért lennék finanszírozva egy "öncélúan kritizáló lobbi" által, elmondom, hogy a legtöbb helyen város által körbenőtt ponton, a környező terephez képest magasabb pozícióban, jelentős hőt kibocsájtó ipari létesítmény közelében stb. városi állomások adatait az EGÉSZ VILÁGBÓL fenntartásokkal kezelem.
Nehogy levedd a takarást! Hol van az megírva, hogy ez volt a tél egyetlen, vagy legnagyobb hidegbetörése? Sajnos, lehet több is és ennél még súlyosabb is! (Egészen márciusig, amikor egy ilyen váltásnál, mint ami most volt, a hideg után már hirtelen nem csak +17-18 fokot, hanem egyik napról a másikra +27-28-at mérünk majd, csak hogy a FELMELEGEDÉSt hirdetőknek is igaza lehessen.)
Az olívák károsodására én is kíváncsi vagyok. Most hogy melegebb lett,bontsam le a takarást? Ne védje semmi az olívákat a kisebb hidegtől. Nehogy a takarás alatti melegben meginduljanak.
Az durva. Azon a környéken az állomások -11-13 fok körüli értéket mértek, a -17 az nagyon durva. Ha Maurizio ültetvényében -11 fok volt a dombon, akkor a Forli, Bologna -11-13 fokos minimuma ezek szerint dombi mérés lehet, vagy városi. A -17 már visz ott mindent, mivel szinte még vegetációban lévő növényekre jött rá. Az olajfaültetvénye hogy vészelte át a -11 fokot?
Mariann! Szerintem idehaza sem és másfele sem nagyon volt példa arra, hogy téli fagy ellen védekezzen valaki. A tavaszi fagyok ellen szoktak az ismert módokon védekezni, amikor a -3 fokból kell csinálni 0 fokot. De hogy -18-ból pl. -15 fokot, szerintem ez nem túl gyakori. Nyilván, akinek sík, mély fekvésű területe van, és ott -22 fokból akar csinálni -15 fokot, na az esélytelen, de dombon ha fügéd van, -17-ből -15 fokot csinálni nem gond. Talán akkor igen, ha szállított fagy van, tehát eleve -15 fokos levegő jön be viharos széllel, mint 2006 januárjában, akkor szétfújja a füstöt. Inverziós éjszakákon nyilván lehet, este 10-kor körbeteríted egy sávban a fűrészport a területed körül, begyújtod, levágunk egy disznót és grillezünk :)) Biztosan vannak füstölő gyertyák is amik ilyen esetben alkalmasak arra, hogy belepjék füsttel a területet. Talán ezek más fajta füstöt bocsátanak ki, ami nehezebb, és nem folyik el meg egy kis szél nem tudja szétfújni. Amikor ez a durva hidegbetörés nézett ki, akkor mi is terveztük, hogy mit csinálunk, ha necces lesz a szitu, de szerencsére nem kellett közbeavatkozni.
Mariann, a füstöléses módszer alkalmazásáról Olaszországban nem hallottam, viszont tudom, hogy a légturbinás megoldást alkalmazzák. Annak az a lényege, hogy tornyokra szerelt turbinákkal az INVERZIÓS melegebb levegőt lekeverik a talajfelszínre a síkságokon. Ennek az egyszerűsített változata a miénk: ahelyett, hogy a levegőt hoznánk le, a növényt visszük föl olyan helyre, ahol a föld beleér a melegebb inverziós légrétegbe.
Maurizio barátom beszámolt a 20-án éjszaka az ő ültetvényeiben mért hőmérsékletekről. Az Imola melletti Mordano és Bubano közelében lévő síksági ültetvényeiben -17 fok körül szóródtak a mért értékek. Az Imola fölötti dombokon lévő olajfaültetvényében -11(!!!!) fok volt. Fél, hogy a kivi károsodhatott, mivel az eddigi szinte fagymentes időnek "köszönhetően" részben leveles állapotban érte ez a durva fagy. Ráadásul intenzíven öntözött és bőven táplált növényekről van szó. Azt hiszem, az idén lesz mit tanulmányoznunk itthon is, Olaszországban is.
Ebből a fajtából okvetlen kérek szépen a tavasszal, az sem baj ha az olaszoktól lesz egyenesen , akár forintért , akár euróért egy párt,de lehet több termővelis.
előre is köszönöm!! BÉKÉS KARÁCSONYT AZ EGÉSZ CSALÁDNAK!!!!!
Ma Maurizio barátom befutott a szokásos karácsonyi ajándékával, egy nagy doboz sárga kivivel. Ez az a bizonyos "konzorciális Gold". Nagyon finomak és meghökkentő méretűek vannak köztük, de általában is jóval meghaladják a Hayward méretét. Ilyenkor mindig eszembe jut, milyen "konstruktív" vitát kellett egyszer folytatnom ennek a fajta kivinek a méreteiről egy olyannal, aki még nem látott ilyet. Máig sem értem mi célja lehetett a kételkedéssel. Néha beleborzongok, ha eszembe jutnak a régi fórum ilyen vitái. De a karácsonyi áhitat tegyen bennünket megértővé azokkal szemben, akik nem tudják, hogy mit tesznek, vagy, hogy amit tesznek, miért teszik.
Dear Persimmon-sick Friends, you are the "non official" persimmon fans of cold areas (Germany, GB and the last... Hungary). Small but very strong network often in my mind for many reasons. I hope the best for all of you for a new 2010!
Edgardo Giordani Dipartimento di Ortoflorofrutticoltura - Università di Firenze Department of Horticulture - University of Florence - Italy