A minőségi ugrás a 400Ft és a 1000Ft között van valahol. Én 913.5Ft áron vettem a Riedel Degustazione poharaimat és az én tapasztalatom az, hogy ha ezt a poharat (kalibert) használják a nagyobb forgalmú csúcséttermek akkor ez már jó.
De azt mondani, hogy a 200 forintos is ugyanazt tudja az blődség.
"Ezer forintot érdemes, mert ez az a kaliber ahol tényleg érezhető a különbség.
Az 1000 és 6000 között nincs különbség. Az a különbség amit szegény ronin érez az az ő fejében történik csak meg. Ha nem tudná, hogy egy drágább pohárból iszik akkor simán nem adná ki ezt az eredményt."
Engem nem kell meggyőzni, a szaglásom nem kiemelkedő, hogy finoman fogalmazzak - a poharak ízváltoztató hatásában pedig kevésbé hiszek, mint a biodinamikában és a homeopátiában együtt.
800-1000 pénz körül van az a pohár polci áron, ami nekem már esztétikailag örömet okoz, tehát "alkalomra" vagy jobb borhoz előveszem, majd elmosogattatom szegény párommal. :)
> NINCS, hangsúlyozom NINCS akkora különbség az ezer Ft alatti és a 6000 Ft-os kehely között,
Sokadszor mondom, hogy de igen _VAN_, hangsúlyozom _VAN_
Csak te nem látod és nem érted. Ahogy nagyon sok négyszázforintos parizert fogyasztó ember van aki nem érti, hogy mi a különbség a között a szemét között amit ő eszik és egy igazi felvágott között ami sokszorosába kerül.
Az, hogy neked üvegnagykereskedésed van csak még kellemetlenebbé teszi azt amit írsz. Tedd félre egy kicsit ezt a baromságot és olvasd el amit írtam, hogy mitől drága vagy olcsó egy pohár. Tételesen és pontokba szedve leírtam neked. Ha nem értesz valamit akkor kérdezz bátran. Nem szégyen.
Én szemlély szerint úgy vagyoka pohár kérdéssel, hogy a professzionalitás kritériumain (öblös, közepesen nagy, vagyis 0.5-0.6l, záródó szájú és alacsony hőkapacitású vagyis könnyű) túl nekem fontos hogy egy munkaeszköz kényelmes és szép is legyen. A metszőollókkal is pontosan így vagyok. Egy munkaeszközt legyen jó érzés kézbefogni. Érezzem, hogy az amit fogok az egy igényesen megtervezett, igényes anyagból elkészített, tartós és szép darab.
Ezt az igényességet marha nehéz metrikusan megfogalmazni. De aki nem teljesen hülye az ránézésre és tapintásra tudja, hogy miről beszélek.
Például a nagy szerelmem a Gabriel Glas kézzel húzott, szájjal fújt, 90 grammos szépsége, ami mégiscsak tíz rugóba kerül, de egy iparművészeti tárgy amit jó érzés kézben tartani. Ezért az árért már azért fizetsz mert ez kézműves (ez tényleg az) műtárgy. Szakmailag is nyilván jobb egy könnyebb pohár mert alacsonyabb a hőkapacitása és emiatt kevésbé melegszik fel benne a bor.
Inni persze ezzel együtt simán lehet egy 240 grammos Ikeás borospohárból is négyszáz forintért.
Hepci én ÉRTEM amit ti mondtok Zolival, a baj az, hogy ti nem akarjátok megérteni, hogy ez ÍGY nem igaz!
Üveg nagykereskedésem van, engedjétek már meg, hogy kicsit jobban értsek ezekhez az árakhoz poharakhoz.
Nem akartam én idáig ezzel jönni de több mint 1200 féle cikket tartunk üvegből és Német, Olasz, Belga, Görög, Török, Cseh, Lengyel importunk van.
Az Országháztól kezdve a kiskocsmáig szolgálunk ki igényeket.
ÉN nem bántom a Riedel kelyheket se, hiszen van hasonló árszínvonalú termékünk de tessék már engem is megérteni!
NINCS, hangsúlyozom NINCS akkora különbség az ezer Ft alatti és a 6000 Ft-os kehely között, hogy ne tartsam kidobott pénznek olyat venni. Az pedig, hogy más az íz a drágábbikban, hát higgyen mindenki amiben akar, van aki szerint a föld is lapos.
Az olcsó is jó valamire, mint az a zsemle, amit a magyar honpolgárok 99 százaléka fogyaszt (én nem tartozom közéjük, csak hogy világos legyen).
BZoli azt mondja, hogy - borral intenzíven foglalkozó embernek - 1000 Ft körül van a határ, amennyiért jónak nevezhető poharat kap. Szerintem ez az állítás teljesen rendben van - mondjuk családi autóban ez az alapfelszerelt Opel Astra, ami már nem Dacia, viszont nem SUV, és közel se Bugatti.
Zsömlében meg ez a Jókenyér (Ludwig) zsömléje.
A kettő között annyi a különbség, hogy az emberek valami furcsa vágytól vezérelve autóból gyakran vesznek olyat, amit alig engedhetnek meg maguknak, míg élelmiszerből simán megveszik a lehető legszarabbat- így aztán sokkal több az utakon az Opel Astra, mint ahányan nem teszkós zsömlét esznek.
1+1 = 2 Ezt nem csak én tudom, de ignoráns ostoba fajankó aki szerint nem 2 hanem 3 mert neki más a véleménye. Ennyi... Én veled nem vitatkoztam, hanem téged tájékoztattalak.
Ezt a 2015-ös Yealands pinót én is ittam. Különösebben nem ragadott meg, 5 ezerért kicsit sok. Az új-zélandiak közül akkor már inkább a BT-nél picit olcsóbban kapható csontszáraz Matuát javaslom. 😊
A CO2 kérdést én sem tudom megválaszolni, de az óvszer vs. izzó kérdésben szerintem egyértelműen a vizuális szempontok érvényesültek kubai emberünknél :)
Egyetértek abban, hogy egy jó pohár elég a kóstoláshoz borászat szinten, nem kell csúcspohár. Az, hogy Neked hogyan jön be a kóstolás és miből az szubjektiív.
Lehet, hogy amatőr vagyok (tényleg az) de nem ismerek olyan borkészítési/kezelési technikát amivel a bort hangolni lehet pohár karakterhez. Illetve ha létezik ilyen - abból a borból én nem biztos, hogy szívesen innék. A poharat én borfogyasztási KIEGÉSZÍTŐNEK tartom, tehát a gombot a kabáthoz és nem fordítva.
Van nekem is Riedel poharam, egy falusi használtcikk kereskedőnél vettem 200 Ft-ért, valami nyugaton túrt 225 mm magasságú, alappohár. Ált ebből iszom, illetve a bal oldali egyszerű, 500 ft os ból. A középső SZ burgundist én is utálom mosogatni Hepcihez hasonlóan. Valamelyik este megittam egy üveg pinot a 11-esünkből és a kommersz pohárból is éreztem az epret.
A te poharaid gyönyörűek, tényleg, nyilván van alapja annak amit írsz, viszont az, hogy csak abból lenne élvezhető egy bor az számomra már a scientológia határait súrolja!
Az ötlet önmagában nem rossz, de a cikk utolsó mondatát nem igazán értem. Ha egy kotyogót tenne rá, ugyanannyiba kerülne a bor és az is többször felhasználható. Én kotyogó helyett hagyományos izzót használok erre a célra. A co2 meg tudja emelni, az oxigén nem megy vissza és ha netán erőteljesen forr és habzik, a habot is megtöri, ahogy emelgeti és visszaesik. Pár évtizede bevált.
Amit még nem értek, hogy hol jön ki a co2 jelen esetben. Merugye valahol ki kell jönnie. Lefúj az üveg nyaka és az óvszer között? Vagy mire kész az erjedés, tele lesz lufival a pince? :)
Az számomra evidens, hogy a borásznak kell legjobban képben lennie a saját borával kapcsolatban, tehát mindenképpen valós információkat kell szereznie róla. Most hogy ezt mivel oldja meg, az mindegy lenne, de nem mehet el észrevétlenül amellett, hogy ma világszerte megnőtt az igény ezekre a jobb poharakra, amik újabb követelményeket támasztanak a borok felé. Nyílván nem kizárólag a Riedel jön itt szóba, de ezt én nem is állítottam, csak a díszes társaság úgy fordult észrevétlenül az én utcámba (hogy ti. igencsak számít a pohár), hogy csak arra a szóra emlékeznek páran, hogy Riedel. 😂
Egyikőjüknek üzenem, hogy egy közepes borhoz nagy öngól a jó pohár. 😜
A kérdés továbbra is az, hogy vajon egy bor pozícionálásához mennyire veszik figyelembe a pohár-élményt..? Ugyanis minden fejben dől el, póriasan szólva, tökmindegy mit iszom, a hatás a lényeg...
Még mindig nem olvastad el amit írtam. Én nem magyarázok neked semmit. Én leírtam a megkérdőjelezhetetlen és vitathatlan frankó tényt. Te ezt nem akarod megérteni, illetve félre akarod magyarázni, terelsz össze-vissza.
Olvasd el figyelmesen amit írtam, értsed is meg és utánna éljél tovább eggyel okosabban. Tanulni mindig jó dolog. Ez most neked erre egy lehetőség.
A poén az, hogy ha már mindenképpen a pohárra kellene hangolni, akkor épphogy nem arra hangolnám a bort, hogy egy 8000 forintos pohárból adja ki a maximumot (ami ugye önmagában is ostobaság már), mert a fogyasztók elenyésző töredéke iszik rendszersen ilyen drága pohárból.
Az ésszerű pont az lenne, hogy egy bor akár a klasszikus nálunk kávéspohárnak használt Picardie pohárból is érvényesüljön. Mert ha onnan is átjön egy bor akkor az a 8000 forintos presztízspohárból is érvényesülni fog.
Én egyébként pontosan ilyen okkal szoktam lényegében befogott orral, szimatolás és pörgetés nélkül kóstolni az érlelés során a palackozás előtt. Régebben én is pörgettem, meg szagolgattam a döntéshozáshoz a bort, de rájöttem, illetve megtanultam nálam okosabbaktól, hogy a probléma és a hiba az pusztán ízlelve is kijön, de egy esetlegesen kellemes, behízelgő illat elvonja etttől a figyelmet és megtéveszt. Ezért egy borászank elsősorban kóstolnia kell és nem szagolgatni meg pörgetni. Ez a fogyasztó dolga :) Szóval a borász az kóstlhat nyugodtan akár lopóból is. Sőt.
De bizony igaz amit leírtam és nem érdekel ha megakarod magyarázni.
Mögöttem is áll nem kevés tapasztalat tehát ne próbálj már kioktatni kérlek!
Szerintem és a borkóstolások 90%-nál tökéletesen megfelel a 200 Ft-os borkóstoló kehely.
220 ml-es, szűkülő szájú, könnyű kehely, tökéletesen tartható a száránál fogva. A szépség pedig olyan fogalom amiről jobb ha nem vitatkozunk, annyira más lehet erről mindenkinek a véleménye.
Nagyon ésszerű kompromisszum sokaknak, borbírálóknak, kóstolóknak! Tudja az alapvető dolgokat!
Szánd már rá te is azt a pici és drága idődet, hogy megértsd mit írok! Én az ésszerű kompromisszumról írtam ahol bizony szerintem vállalható ez a kehely.
értem. komoly birtokon természetesen jó pohárból kóstolják/kóstoltatják a borokat. van ahol Riedel van ahol más (Magyarországról nézve néha tűnhet úgy hogy a Riedel egyeduralkodó, de ez nincs így). ez egy dolog.
azt viszont én még nem tapasztaltam egy birtokon sem, hogy a pohárhoz igazítanák a bor stílusát. szerintem ez nagy öngól is lenne.
Ez nem igaz. Leírtam neked, hogy miért nem. Tételesen. Légy olyan kedves és olvasd el és szánd ráé azt a tíz másodpercet, hogy meg is érted azt amit neked írok. Úgy gondolom, hogy ha én rád szánom az amúgy nem éppen bőséges időmet, hogy információval és kontextussal kisegítselek akkor elvárhatom azt a minimumot, hogy te figyelmesen elolvasod azt amit kapsz.
A 200 forintos pohár _NEM_ tudja azokat az alapvető dolgokat amiket már egy 1000 forintos is tudjat. Pont ahogy egy 400 forintos parizer szükségszerűen hoz olyan vállalhatatlan kompromisszumokat amiket már egy 800 forintos sem feltétlenül hoz.
Az ismétlés a tudás anyja:
Egy borospohárnak semmilyen más szempontból nincsen jelentősége mint:
Elég nagy űrtartalmú legyen, hogy lehessen benne levegőztetni a bort
Záródó szája legyen, hogy az illatokat megtartsa
Könnyű legyen, hogy így alacsony hőkapacitása miatt ne fűtse fel a bort
Kényelmes legyen, hogy jól lehessen akár egy hosszú vacsora vagy borkostoló során fogni
Szép, legyen, hogy ivás közben vizuális élményben legyen részünk
Ezeken kívül nincsen semmilyen más szempont. A drága poharak azért drágák mert
minőségi anyagból készülnek,
drága gépeken és/vagy drága kézi munkaerővel
egyedi dizájnnal
tudatosan presztizs terméknek.
Ennyi. Ez a megkérdőjelezhetetlen igazság. Nem az én igazságom, hanem _AZ_ egyetlen és objektív igazság. Minden ami ezen túl van az okkult, fundamentalista ezotéria vagy nyers kreténség. Részemről ezzel a pohárkérdés veled lezárva. Ha akarsz tanulsz ebből, de ha téged az tesz boldoggá akkor mantrázhatod a kétszázforintos pohár butaságot. Részemről mindent elmondtam neked amit a kérdésben érdemes tudni.
Ez is egy olyan eset amikor az 1+1 eredménye nem azért 2 mert hiszel benne vagy mert az a véleményed. Hanem azért kettő, mert tényszerűen, konkrétan, a logika és a természet vitathatatlan alapvetése szerint 2. Szívből és szenvedélyesen rühellem azt amikor valaki az 1+1-re 3-at mond és követeli, hogy ez vélemény vagy szemlélet kérdése legyen. Nem az... és itt válik el a hülye és nem hülye ember. A hülye az aki az alapvető tényeket nem fogadja el vagy relativizál. Ennyi.
Vegulis annyit tudunk meg, hogy csak kicsit veszelyes :) Mivel a korabbi mondatokra reflektal, az a mondat arrol szol, hogy egy ido utan nagyon keves olom oldodik ki, mivel a hatarfelulet kozelebol egyszeruen elfogy. Addig viszont szepen hozzatesz az alap napi bevitelhez. Mondjuk valoban nagyobb problema egy dekanter, mint a pohar.
"Az egésznek egyébként az a lényege, hogy miután kész a bor, az üvegekre ráhúzzák az óvszereket, amik aztán lassan felfújódnak a gázképződés miatt. Mikor az erjedés befejeződik, az óvszer leereszt, ami azt jelenti, a bor készen áll a palackozásra."
Most nem tudom ki kit néz hülyének de nézz már vissza, hogy mikor írtam mást?
Amit állítottam és állítok az az, hogy ugyanúgy lehet élvezni a bort 200 Ft-os borkóstoló kehelyből mint a 6000 Ft-os csodából. Nálad a határ 1500 Ft, ennyi!
Ezer forintot érdemes, mert ez az a kaliber ahol tényleg érezhető a különbség.
Az 1000 és 6000 között nincs különbség. Az a különbség amit szegény ronin érez az az ő fejében történik csak meg. Ha nem tudná, hogy egy drágább pohárból iszik akkor simán nem adná ki ezt az eredményt.
De mondom... tényként, hogy egy 1000-1500 forintos pohár tudja azokat a dolgokat amik fontosak lehetnek. Ezeket leírtam neked tételesen.
> Egy manufaktúrában, esetleg kézzel fújt kehely minősége sokkal jobb mint egy automata poháré.
Há nem mondod, vaze??? :D :D :D
Ez az amit napok óta magyarázok neked. Egy kézzel húzott pohár minősége lehet (nem szükségszerű, mert lehet szarul is húzni) sokkal jobb mint egy gépié. De az ára az szükségszerűen magas.