Ez a mi mostani új sütőgépünkkel is előfordult, és teszek bele egy nagymérő 10%-os ecetet és most jó lett. A 2/3 teljes kiőrlésű tán sok, nálam épp fordítva van, de ezt nem tudom.
Ha már ilyen korrekt és segítőkész....a postát is átvállalta... amugy minden müszaki cikkel igy járok h tuti hibás,még ha uj is....mindkét sz.gépem pl 3 napos cserében ment vissza...
Rögtön előjött a hiba... írtam neki,ma válaszolt h küld egy másikat,és elnézést kért. Írta h tudja ez nem lehet az én hibám. Nagyon korrekt eladó volt!!
Hupsz, talán emiatt adta el, mert az nagy szemétség! Persze, ha eleinte még nálad is jól működött, akkor ez csak szimpla pech (de a javából) és az eladó nem tehet róla.
Ha viszont rögtön az első kipróbálásodnál már előjött ez a hiba, akkor azonnal írj az eladónak... és kérd vissza a teljes vételárat, ha nem hajlandó, akkor írj az oldal fenntartójának... kizárhatják és biztos van még egyéb szankció lehetőség is...
Persze azért először légy udvarias, de később keményíts be... mond neki, hogy bizonyára elkerülte a figyelmét.... de a gép hibás... stb.stb.
A végén mikor keverte kikapcsoltam és áttettem csak sütésre,de akkor is kevert.Mintha nem birna leállni a végén,kikapcsolom és nem áll le csak ha kihúzom.
Ciki. Azt nem tudod megtenni, hogy a 2. keverés után kikapcsolod, kivárod végig a kelesztési időt, majd bekapcsolod a sütést, utóbbi 1 óra szinte mindig. Csak próbaképpen. Csak sütés minden gépen szokott lenni, az utolsó program általában.
Hm... valami gond van, mert a programokban a különböző fázisok egymást KÖVETIK... előmelegítés, keverés, dagasztás 1, 2, kelesztés 1,2,3, majd sütés.. Max. némelyik fázis kimaradhat a különböző progiknál (pl. a sütő progiban), de hogy egyszerre menjen két feladat... ez szerintem is géphiba, sajnos:-(
Talán tégy még egy próbát... rosszabb már nem lesz.
Süt keverés közben? A miénk először 20 percet előmelegít, aztán kever, pihen, kever, pihen majd süt. Teljes kiőrlésnél ez össz. 3.5 óra. Valami gond lehet.
Na most asszem meghülyült a gép amit vettem: összekeveri a hozzávalókat,pihentet,ujra kever,ujra pihen,és elkezd megint keverni miközben süt!!! ez miért van????
Hát, ez persze hogy egyéni beállítódás kérdése. Nekem is van digitális mérlegem, de ritkán használom...leginkább csak süteményeknél. Nelem annak a használata macerás.
A gyerekeim mindig nevetnek rajta, hogy tőlem nem lehet receptet kérni, mert a mennyiségek meghatározása mindig ilyen: valamennyi, amennyit felvesz, érzésből...
Azt, hogy a zsiradéktól hamar morzsálódik (ld kelt tészták, kalácsok) még sok sok évvel ezelőtt tanultam, tapasztalni sokat nem tapasztaltam, mert nem teszek a kenyérbe.
A porélesztő inkább lustaság, ez mindig van (lehet) otthon, a friss élesztő pedig ugye csak "frissen" jó, ha nem fogy olyan gyorsan a kenyér és nincs kedvem élesztővel mást sütögetni, mit kezdjek az élesztő kocka többi háromnegyed részével, nem szeretem a hűtőben tartogatni, nem is tesz jót neki... szóval a por tényleg inkább csak praktikum és lustaság kérdése:-))
Szerintem, senki nem tudná megmondani, hogy friss, vagy porélesztővel készítettem a kenyeret, jelentősebb különbséget (íz, állag stb.) nem vélek felfedezni.
Természetesen, ahogy írtam is, én a tejport soha nem teszem bele, de gondoltam egy az egyben bemásolom a receptet:-)
Köszönöm a gyors választ, kipróbálom a receptjeidet.Mi a magyarázata annak,hogy a receptek zömében porélesztőt írnak elő ?Talán az, hogy később kezdjen el dolgozni,mint a friss élesztő.Ellentmondást látok,hogy Te is a friss élesztőt először felfuttatod, s úgy teszed a gépbe. A végeredményben van különbség ha csak rászórom a liszt tetejére ?
Az én üstöm is hasonló alakú (Tuskógazdaságos típus) a 90 dekás elég kockaformájú lesz. Ha laposabb, jobban téglatest formájút akarsz, pl. a kenyérpiritóhoz, akkor 60 dekás kenyeret süssél vele.
Nem TESZÜNK ilyesmit a kenyérbe, ezt írja a recept, de már ő sem kezdő a kenyérsütésben, nyilván tudja, hogy neki mi a jó. Én csak bemásoltam egy receptet a gép használatijából, de attól, hogy a receptben szerepel, nem kell az utasítást követni, de ezt biztosan az is tudja, akinek ajánlottam.
Én pl. tejport soha sem tettem még bele. De oliva olajat, vagy vajat (nem margarint!) mindig, nem tudom mi lehet Nálad a gond, nekem nem morzsálódik tőle a kenyér. Általában barna cukrot használok, de helyett sokszor inkább mézet (nagyon finom, közvetlenül a méhész barátunktól vesszük).
Szerintem a porélesztővel sincs semmi gond, feltéve, hogy jó a minősége, de ha éppen friss élesztőt akarok használni, azt előtte egy kis cukros tejben mindig megfuttatom és úgy teszem a kenyérbe, bár tudom, hogy van, aki csak belemorzsolja, Háát én spec. nem szeretem a szemre-mércét, szuper digitális mérlegem van, minek fárasszam magam a persaccal:-))
Istenem, nem jártam erre vagy egy éve, most benéztem, és mit látok: cukrot, olajat, tejport tesztek a kenyérbe....minek?
Vagy 5 éve sütök géppel (meg gyakran dagasztok géppel és sütőben sütök), de ilyesmit még sose csináltam. A tejpor a külföldi gépgyártók heppje, az olaj, cukor felesleges, sőt az olajtól morzsálódik a kenyér.
Igazság szerint vagy 3 éve már nem is mérem a hozzávalókat, beleteszem a folyadékot(kefír+víz) majdnem a lapát tetejéig, bele az élesztő (friss, nem por, kb 1/4 kockányi), két mokkáskanál só, majd szemre beleszórom a lisztet-liszteket.
Legfontosabb: Pár perc múlva megnézem, teszek hozzá, ami kell (folyadék v. liszt). A kenyér minőségét meghatározza a tészta állaga: ne ragadjon sehol, de ne is legyen rücskös. Szép síma gombócot kevergessen a gép.
Én nem variálom a programokat: ha géppel sütök, csak a 3 órás programot használom, bármilyen lisztekből is áll a tészta.
Esetleg próbáld meg arányosan csökkenteni az alábbi receptek valamelyikét az egykarosodra:
1./ A csak teljes kiőrlésű lisztes 1 kg-os kenyérhez teljes kiőrlésű progin: 320 ml + még 1 nagy adagolókanálnyi víz 560 gr liszt 2 kis só 3 nagy cukor (leginkább barna cukor) 3 nagy vaj vagy olaj 2 kis zacskós porélesztő
2./ 310 ml víz, 560 gr liszt (400 gr fehér+160 gr teljes kiőrlésű tönkönybúzás, vagy teljes kiőrlésű rozs), két kiskanál porélesztő, 2 kiskan. só, 3 nagykan. olaj, 2 nagykan.cukor, ALAPPROGRAMON sütve;
3./ 320 ml víz, 560 gr liszt (400 gr teljes kiőrlésű + 160 fehér búzaliszt), 2 kisk élesztő, 2 kisk só, 3 nagykan olaj, 3 nagykan cukor TELJES KIŐRLÉSŰ PROGRAMON sütve;
Nem éppen teljes kiőrlésű, de attól még egészséges és finom. Mert nemcsak a barna, vagy teljes kiőrlésű kenyér egészséges. Különben is az egészséges hosszú élethez 90 táplálékkiegészítőre van szükség, ebből 60 ásvány, 16 vitamin, 12 alapvető aminosav és 3 alapvető zsírsav, de ez egy másik történet.
A leglazább szerkezetű kenyér a francia kenyér, francia programon sütve, kicsit talán emlékeztet a kalácsra.
Már bemásoltam a receptjét a 377-es hsz-embe, de itt van újra:
"Hát akkor jöhet a francia kenyér receptje, ami csak annyiban különbözik a fehér kenyértől, hogy nem kell bele vaj/olaj és tehetsz bele tejport, amit egyébként elég nehéz beszerezni manapság, mindenütt csak a kávéízesítő port ajánlgatták, már kezdtem azt hinni, hogy sok eladó talán nem is hallott még arról, hogy létezik ilyen, mert úgy néztek rám, mintha UFO lennék :-)
FRANCIA kenyér: francia programon sütve! 310 ml víz, 560 gr erős fehér liszt (jó a sima fehér is, de ha látsz valahol, vegyél erős fehér lisztet, ami nem BL55-ös, vagy ilyesmi, hanem pl. BL80-as stb. - az Auchanban szokott ilyen lenni) 2 kiskanál só 2 evőkanál cukor 2 kiskanál zacskós élesztő 2 evőkanál tejpor (nem muszáj, ezt egyébként tehetsz a sima fehér kenyérbe is)"
Tanácstalan vagyok, egylapátos gépem van, s nem sikerül laza szerkezetű ritka állagú kenyeret sütnöm.Több receptet kipróbáltam, könnyű és nehéz liszteket is. Tudom, hogy a teljes kiőrlésű lisztek alapvetően sűrű szerkezetű kenyeret eredményeznek. Kovászt, sikért,ecetet is használok. A receptjeimben, vagy az arányokban lehet a hiba ? Tud valaki erre megoldást, vagy receptet ? Köszönöm