Keresés

Részletes keresés

ke_fe Creative Commons License 2012.12.10 0 0 356

Az, hogy sok helyen le van rola verve a zomanc, csak az esztetikai erteket csokkenti az edenynek.  Belul szorasd meg homokkal, nem fontos femtisztara a teljes feluletet, azutan avasd be. De at is csuszmakolhatod femszivaccsal, aztan avasd be.

 

A nagymamamtol rammaradt osoreg 4.5 literes labas belsejeben csak az oldalan, korben a felso 1/3 reszen volt zomancmaradek. A alja-oldala tukorsima volt a fakanaltol. Rantotthust es disznooleskor lesutott hust keszitett benne, masra nem hasznalta.

Előzmény: furjescsaba (354)
bmari62 Creative Commons License 2012.12.10 0 0 355

Most  Metroban van öntöttvas edény, 16 ezer körüli áron.

A márkája :  Le cuisine

 

Ismeri valaki?

Előzmény: PathosVerdesIII (348)
furjescsaba Creative Commons License 2012.12.09 0 0 354
Köszi a válaszokat, én is hasonlóan gondoltam, de jó a megerősítés. Zománcozott, de sok helyen levert öntöttvasról van szó egyébként.
Előzmény: ZsuR (353)
ZsuR Creative Commons License 2012.12.09 0 0 353

Zomancos onottvas edenyrol beszelsz?

Előzmény: furjescsaba (351)
ke_fe Creative Commons License 2012.12.09 0 0 352

Homokszoras utan a femtiszta feluletet be kell "avatni". Maskeppen rozsda lesz rajta a tarolas soran.

 

Azt hogy hogyan kell avatni, itt mar tobbszor leirtuk.

 

Hasznalat utan forro vizzel es szivaccsal elmosod, megszaritod es halovanyan ojajjal atkened.  Utanna lehet eltenni.

Ujra hasznalatba vetel elott, ha akarod, lemoshatod a regi olajat a feluletrol.

 

Nehany okolszabaly:

-ne tarolj benne etelt.

-ne fozz benne savas eteleket. Pl. paradicsom, ecetes valamik, stb.

-ne tedd mosogatogepbe!

-ne ejtsd le, mert elreped

Előzmény: furjescsaba (351)
furjescsaba Creative Commons License 2012.12.09 0 0 351

Sziasztok!

 

 Olvastam, hogy régi, zománcos edényeket le lehet homokszórni, és utánna lehet javítani. Homokszórás után úgy kell használni, mintha felületkezelés nélküli lenne?

 Köszi a választ

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.09 0 0 350

Ez a Tarte Tatin, kivéve, hogy ott az alma alá nem teszünk vajat, csak a cukrot. Nagyon gyakran csinálok. Én egy régi zománcos lábast tartok erre a célra.

Előzmény: PathosVerdesIII (349)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2012.12.09 0 0 349

Tegnap megcsináltuk ezt az almás sütit, isteni lett margarinnal is. Kicsi a serpenyőm ezért kibuggyant a cucc, de a sütőtakarítással együtt is megérte :)

http://thepioneerwoman.com/cooking/2009/09/apple-cake-in-an-iron-skillet/

PathosVerdesIII Creative Commons License 2012.10.22 0 0 348

Nem tudja valaki hol lehet nagyobb serpenyőket értelmes áron venni itthon? Pl a Lodge 12in amazon.com-on 18 dollár, amazon.de-n már 60 euró :(

Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.31 0 0 347

Ragyogó válogatás. Hajrá!

Előzmény: PathosVerdesIII (346)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2012.08.31 0 0 346

Peka:

 

Potjie:

 

Dutch Oven: 

 

nem csak lényegében azonos.

Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.31 0 0 345

Így van, lényegében mindkettőnél ugyanúgy meg kell a tüzelőanyagot gyújtani.

Előzmény: PathosVerdesIII (344)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2012.08.30 0 0 344

oké, az elv ugyanaz, csak az egyik alatt is van parázs, a másik alatt nincs. Attól még a lényeg ugyanaz :)

Előzmény: Muity Mijo (343)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.29 0 0 343

Itt használat közben is látható.

 

Előzmény: PathosVerdesIII (341)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.29 0 0 342

Annyiból hasonló, hogy konyhaművészeti eszköznek tekinthetjük, de valójáan egészen más, mint amiket te mutatsz itt.

A lábak nélküli pekát nem fűti alulról semmi, csak parázs veszi körbe és fedi be a tetejét.

A fedő speciális, úgy borítja be a tálat, hogy szennyeződés ne hulljék bele.

 

Előzmény: PathosVerdesIII (341)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2012.08.29 0 0 341

Ha jól látom ez a peka valami hasonló elgondolás, mint a dél-afrikai potjie (poyke) meg a "camp dutch oven"...

 

 

Előzmény: Muity Mijo (340)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.29 0 0 340

Hát ha nincs ajánlat, akkor ajánlom magamnak.

Lévén a minap egy barátomnál vendégeskedve rájöttem arra, hogy nekem nem kell, hogy magas kiadást jeletsen egy PEKA vásárlása, hiszen erre a lábasomra a repedés javítását követően csak egy tárcsa kell fedőnek, és máris működik a parázsban sütés-párolás. Nem lesz olyan cicomás, mint egy gyári, de a célnak tökéletesen megfelel.

 

 

 

 

Előzmény: ke_fe (333)
PathosVerdesIII Creative Commons License 2012.08.27 0 0 339

Kiégettem a Griswold serpenyőt, néhány napja csináltam benne "grilled cheese sandwich"-et ami finom lett és ma mexikói fűszeres tarját, mert nem volt időm/kedvem befűteni a tárcsa alá. Fotózni elfelejtettem de jó szaftos lett meg is lepődtem, a takarítás simán forró víz + Ikeás edénykefe, utána szárazra töröltem, 1 csepp olajat papírtörlővel körbekentem és visszatettem a még meleg főzőlapra kiszáradni. Következő ez az almás torta lesz csak őszibarackkal.

http://thepioneerwoman.com/cooking/2009/09/apple-cake-in-an-iron-skillet/

És lassan kezdek gondolkozni hogy beszerzek egy nagyobbat is, ez 10 inches, jó lenne egy 12.

Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.23 0 0 338

Biztos volt már róla szó a topikban: a gyógyítás egyik variánsa.

 

Előzmény: Muity Mijo (337)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.23 0 0 337

Szakik szerint javítható, de mivel van két olyan másik, melyek kívül-belül profi módon le vannak kezelve, nem igazán szeretnék foglalkozni vele.

Amúgy a libaszezonom végén szándékomban áll feltenni Vaterára, de ha te mondasz valami okosat, akkor lehet, hogy rövidre zárjuk a kérdést.

 

A vaslábas paraméterei:

 

- átmérő: 47 cm

- magasság: 20 cm

- súly: 8 kg

- felirata: BUBNA 20.

 

A sárga vonallal a repedést kívánom egyértelműsíteni.

 

 

 

 

 

Előzmény: ke_fe (333)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.22 0 0 336

Ma nem volt időm ezzel vacakolni, de holnap mutatok és közlök mindent ami fontos.

 

Előzmény: ke_fe (333)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.21 0 0 335

Teged is arra kerlek, hogy fotot keszits.  Hadd lassam a hibat.

 

Az email cimem publikus. Arra kuldheted a fotot.

Előzmény: Muity Mijo (331)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.21 0 0 334

Mél ment.

Előzmény: ke_fe (332)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.21 0 0 333

Kerlek fenykepezd le a repedest, hadd tudjam eldonteni, hogy javithato-e. 

Add meg a sulyat, hogy ajanlatot tudjak tenni.

Előzmény: Muity Mijo (331)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.21 0 0 332

"Mit lehet kezdeni egy repedttel? (Nekem van egy kb 10-12 literes régi öntöttvas repedt lábosom, ki tudja milyen állapotban. Szivesen hasznosítanám.)"

 

Megjavitanam. Ha nekem adnad.

 

Ha zomancos, kiflexelnem belole a zomancot, vagy szemcseszorossal tavolitanam el.  A felulete igy oxidmentes lesz. Ezutan mar javithato.

Előzmény: Törölt nick (328)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.20 0 0 331

Látom beleolvastál a libás topikba. :)

Az épe(ke)t - mert kettő ilyen van - nem adnám el, de mit kínálnál a repedtért?

Kb. 15 literes lehet.

Előzmény: ke_fe (327)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.08.20 0 0 330

Az őszi vágások reményében tíz darab csodálatos landeszi szürke lúd számára még azt sem tartanám méltatlannak, ha saját kedvenc poharamból kéne itatni őket. :)

Csak alapos tisztítás és fertőtlenítés kérdése, hogy ismét főzésre használjam.

 

Előzmény: bohókása (326)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.20 0 0 329

Bár arra, amire Mijo használja, jó lehet, nem borítják fel a tyúkok:) 

Másik beteg edényem egy öntöttvas zománcos apró (kb 2.5 -3 literes) bogrács, annek a zománca belül nagyon hiányos. Mivel kukába sajnáltam volna dobni, abból nálunk a kutya iszik.

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.20 0 0 328

Mit lehet kezdeni egy repedttel? (Nekem van egy kb 10-12 literes régi öntöttvas repedt lábosom, ki tudja milyen állapotban. Szivesen hasznosítanám.)

Előzmény: ke_fe (327)
ke_fe Creative Commons License 2012.08.20 0 0 327

Mindket ontottvas edenyt (az epet es a repedtet is) szivesen megvasarolnam.

Mennyiert adod?

Előzmény: Muity Mijo (325)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!