Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Nem tudom, mert még csak 2 éve hoztam az első alanyt belőle, és idehaza ilyenre nem szemeznek. Én nálam 1,75-re van a tőtáv. Van kétéves szemzésem kb. 1,4-1,5 magas, de van rajta virágrügy.
Ma elkezdtük az Ilonka szedését is befőzési célra.
Csarli!
Oltottam tavasszal Diel vajkörtét vadkörtére és Faroldra is. Vadkörtén rettenetesen tör fölfelé, a Faroldon egész jó most, a kérdés hogy később is kellően vissza tudja-e fogni a Dielt? Szerinted 3m tőtávval 2,5m magasan tudom tartani? (Hungária sövény féleségben.)
Nem tudom. Nem hinném mert ezt úgy ettük meg kb egy hét alatt hogy nem igazán szottyosodott. A ma levett utólsó is olyan volt mint az egy hete levett, rágható de nem kemény. Érett. Most rágom épp körbe, és azt látom hogy a pirossága a magháztól indul.
Nem tudom mi ez, de még nem érett, dudros mint a Pachams, méretre is olyan, de tuti hogy nem az mert az ott van mellette, viszont fehér mint a hó. Vérbelűnek vérbelű, csak fehérvérbelű. Igazi különlegesség. :-) Lehet hogy Hardy?
Szóval levettem az utólsó szemet is, csak azt még a feleségem telefonjával csináltam, majd később felteszem. Ez elég kicsi volt a többihez képest, illata nincs, de nekem a húsa nem tünik száraznak, és az ize is jó, körte ízű. Megpróbálom visszanézni az e-mailjeimet hogy kitől kaptam, hátha még fórumozik.
Nagy jellemzéssel nem szolgálhatok mert idén termett először, innen a fórumról kaptam valakitől a vesszőt, de holnap leveszek mégegy szemet és leírok mindent amit le lehet róla. Lefényképezem, lemérem, stb.
Jellemeznéd néhány szóval a vérbélű körtédet? - mert nem tűnik azonosnak ezzel a ládányi mennyiségűvel, aminek a szaporító anyagát eredetileg Tengeri-ből kaptam, majd sikerült rádupláznom a "Rumanyi" fórumtárs fajtagyűjteményéből. / A július közepén érő "Ribbeck-féle vérbélű körte"-vel is ez történt. :) / Augusztus elején érő Vérbélű:
11-18 dkg-ra nőttek, mutatósak, alig van illatuk, a húsállomány száraznak, ritkának érződik, hiányolom a savat, kevés az édeske, kövecses és hamar szotyósodik..- mégis ez is egy vérbélű körte, ami ránézésre nagyon hasonlít az olaszok "Pero cocomerina o Briaca"-jára, vagyis a "Részeg körte"-'jére.
Aminek a származása: Ville di Montecoronaro, ahol éppen most augusztus 16-18-án rendeznek 3 napos ünnepet a tiszteletére: A bordó héjú variáns talán csak illatos, de a zöld héjút úgy jellemzik, hogy nagyon finom és muskotályos is: http://goo.gl/ypmEqY, http://goo.gl/KdPnzM Van még belőle október végén érő is.
Köszi, de kétféle csonthéjas gyümölcsöm nincs, meggy és cseresznye. Pusztán növényvédelmi megfontolásokból persze, viszont következésképp nem tudok mit hozzátenni a topikhoz.
Nem tudom a topiktárs körtéje miért nem pirul, viszont múlt héten módomban volt megkóstolni a Carment, és tényleg van benne fantàzia.