Keresés

Részletes keresés

jzp2107 Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42100

sziasztok

 

köszönöm mindenkinek a segítséget, ötletelést, felajánlást

végülis az eredeti elképzelésnél maradtam, picivel több mint egy órával a busz indulása előtt Romhányban voltunk, úgyhogy még a Rákóczi-fát is megnéztük

Sajnos előre tervezhetetlen a gyerek, ha jó napja van mint most akkor megy szépen rendesen, ha meg nem akkor nyűglődik

Nade biztos én is épp ilyen voltam ennyi idősen :-)

 

Pecsétek Ősagárd-Felsőpetény-Alsópetény-Romhány viszonylatban rendben vannak, párna egyedül Romhányban szükséges

 

Előzmény: jzp2107 (42057)
nagypapi Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42099

Szevasz Józsi, örülök, hogy ebben a topikban is találkozunk! :-)

Mi kicsit kacifántos megoldással abszolváltuk a Gerecsét, de talán vannak benne hasznosítható ötletek.

1. Szárliget - Koldusszállás, kb. 19-20 km. A Vértestolnai műútig terveztük, aztán fiamnak fájt a lába, lesétáltunk inkább Koldusszállásról az aszfaltos erdészeti úton a kb. 8-900 m-re levő buszmegállóig (Tébánya-Fabegyűjtőtelep a neve, ha jól emlékszem).

2. Egyik pénteken munka után utaztunk le ugyanoda, majd Tardosig gyalogoltunk (12-13 km), ott megszálltunk egy vendégházban. 5000 volt 2 főre.

3. Másnap Tokodig mentünk, ott szálltunk buszra és Dorogon át jöttünk haza. A busz Tokodon több mint 10 perccel korábban jött, jót rohantunk.

4. Piliscsaba-Tokod. Ekkor már (még) ment a 30 körüli táv. :-) Dorogon a központban kajáltunk egy jót, mielőtt továbbindultunk, és K felöl tényleg sokkal egyszerűbb megmászni a Getét.

Előzmény: radio100jozsi (42074)
timetable Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42098

Ha már Kőszeg és vidéke ÁFÉSZ:

Nekem valószínűleg arrafelé lesz a séta jövő hét végén. Kérdések:

 

- Aludt-e valamelyikötők a kollégiumi (Jurisics) szálláson? Hány ágyas szobák vannak, mennyire esélyes hogy nyugodtan lehet tölteni ott az éjszakát (és nem egy osztálykirándulás nyughatatlan résztvevői lesznek szomszédság?

 

- A Kőszeg és Szeleste közötti távot, nagy zsákkal reális bevállalni egy napos menetre? Ha igen, mennyi lehet vajon időben? Reggel 7-8 körüli indulással, napnyugta után kicsivel (már téli időszámítás szerint) úgy számolom át lehetne érni. Csak nem tudom, akkor itt mi is a pontos kilométeradat: Kőszeg (kapu) az hol van például? Szelestén a távolságot a falu központjához kell mérni?

Előzmény: Törölt nick (42095)
Pápai vándor Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42097

Közép Dunántúli Piros

Vinye-Zirc

 

Elkezdtem a KDP-t , ez volt az első túrám.

Kocsival mentem Bakonyszentlászlóig , így a Bakonygyiróti sváb pincesort is meg tudtam nézni ,ami nagyon szép őszi hangulat áraszt.

Miután megnéztem Bakonyszentlászló nevezetességeit , Vinyén csatlakoztam a pirosra , de előbb még a Pokol csárdában megszreztem az első pecsétemet , az Ösvénytaposó Baráti társaság egyedi ördögös pecsétjét .

Mivel éppen teljesítménytúra volt így Porva-Csesznek vasútállomáson sikerült egy nagyon szép pecsétet szereznem amin a turistaház képe látható. Zircen pedig a vasútállomáson pecsételtem az OKT bélyegzővel.

A jelzéseket nem is nagyon figyeltem hiszen a Cuha-völgyben gyakorlatilag nem tudsz eltévedni mert végig a patak és sínek mellet vezet a piros.

A völgy őszi hangulata magával ragadó , ajánlom mindenkinek most felkeresni aki teheti.

timetable Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42096

A mátrai szakasznál nekem is a K-->Ny irányú bejárás jött be, még Vörösmarty th.-ig is sikerült továbbmennem a nyáron, és még ott is vártam a buszra, amivel elértem az utolsó vonatot Gyöngyösön, Vámosgyörk felé.

 

A Gerecséhez:

- Koldusszállásnál nem is muszáj a buszhoz ragaszkodni: Tatabányára, a turul felé érdemes jelzett utakon továbbgyalogolni akkor már.

 

- Péliföldszentkeresztről lehet Őrisápra kimenni, de mezei utakon toronyirányt, Nagysáp központjába szintén elég könnyű átjutni. Onnan pedig, közvetlen járatok is vannak Budapestre (Széna tér).

 

Egy másik lehetőség, ha a helyet érintő délutáni buszpár valamelyikéhez igazodsz, de ezeknél már figyelembe kell venni az évszakot is, és akkor jó kis túrát lehet belőle kihozni:

Vagy ott kezdesz egy kora nyári délután, és akkor kb. mehetsz napnyugtát nézni a Getére, aztán sötétedésben Dorog már nincs messze. Ugyanez napkeltével, fordított irányban is eljátszható, és ahhoz még nyári időszak sem kell. Nekem ez utóbbihoz volt szerencsém, nagyon szép volt a hajnal, ahogy megült a köd Sárisáp felé a völgyekben. De akkor még nem volt füzetem: úgyhogy megyek vissza oda, és most az előbbi megoldást tervezem, délutáni túrának.

A Vértestolnai elág. az a pont a szakaszon, ahol egyébként tényleg jó lenne ha lehetne megszakítani, mert az őszi-téli túráknál kb. minden irányból ez az a táv, ami a legoptimálisabb.

Előzmény: radio100jozsi (42066)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42095

Határnyitás előtt teljesen más felé ment a túra, Köszegről a Király-völgyön át indult a hegyek felé, majd az alsóbb utakon, pár forrást érintve Velem (Szent-Vid) volt a végpont, a mai útvonal teljes egészében tiltott terület volt akkoriban.

Éppen két hónapja jártam be a régi útvonalat, akkor írtam is róla, a mai útvonal azért nagyságrendekkel szebb helyeket érint:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126631253&t=9012640

 

De ezen a táblán is olvasható zanzásítva:

Előzmény: BaloghP (42090)
radio100jozsi Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42093

Köszi a jótanácsokat, jegyzetelek, jók ezek az ötletek a szakaszolásnál.

Előzmény: Törölt nick (42088)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42092

Ez a gondolat bennem is felmerült. :-)

Másik variáció: talán a szederrel lehet kapcsolatban a név.

Előzmény: K. Kata (42091)
K. Kata Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42091

Valamiért nekünk is Szederjes-tetőn volt a holtpont, még vicceltünk is rajta hogy biztos azért az a neve,  mert szederjes lesz az arcod mire felérsz :-)

 

Előzmény: Jesper Olsen (42087)
BaloghP Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42090

Írottkős hétvégét tartottam, az utolsó/első pecést ugye a kilátó alatt van az esőbeálló mellett egy fán, viszont onnan kb 4 kmre a Szent-Vid kápolnánál van a Nyugativégpont emlékhely, a határ nyitás előtt csak odáig tartott a túra?

Jesper Olsen Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42089

Szívesen mesélek:

- Mátraházán még 7-kor simán tudtunk pecsételni, majd elindultunk felfelé. Volt zseb- és fejlámpánk, de a (szinte) telihold is elég lett volna a gyalogláshoz. A sípályára rátérve a TV-torony fénye szinte végig irányt mutatott. 35 perc alatt feljutottunk a csúcskőig, majd lesétáltunk a fogadóhoz

- nekünk teljesen bejött a szálláshely, bár a (névadó) tulajdonossal nem találkoztunk, rajtunk kívül még két szobának volt lakója. Minden megvolt, amire egy túrázó vágyik estefelé. Ide még visszatérünk nagyobb létszámban is.

- a reggeli borongósabb idő széllel párosulva nem volt kellemes, közben pedig láttuk, hogy a Mátra alján fekvő falvakban már ragyogóan süt a nap. Nekünk először a Nagy-Szár-hegynél sütött ki a nap, majd egyre több fény jutott számunkra is.

- rengeteg szép kilátásban volt részünk (a felhők pedig még szebbé tették

Előzmény: Törölt nick (42088)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42088

Jesper Olsen, örülök hogy jól sikerült a túrátok, ezeken a lejtőkön meg ha valakinek csak egy kicsit is rakoncátlankodik a térde akkor az biztosan kijön. Egyébként gratula, szépen belefértetek az időbe a kitérőkkel együtt is! (geoládák)

Mesélhetnél picit bővebben, milyen volt az esti mászás a Kékesre, hogy tetszett a fogadó, (ha esetleg nem jött be az is érdekel:-) ), a borongósabb idő ellenére volt-e valahol szép kilátás...stb.

 

Más...

A Dorog-Szárliget túrát mi így szakaszoltuk: (Hörpölin honlapja volt az irányadó)

 -Dorog-Mogyorósbánya, buszközlekedés teljesen megoldható

 -Tardosbánya-Mogyorósbánya, logisztika: itt a Club Leonardo tulajának fia autóval áttvitt minket Tardosra, náluk aludtunk, benzinpénzben átvitt

 -A Tardos-Szárliget szakasz esetében a közeli Tarjánban szálltunk meg a Sziget Panzióban(4000ft), szombaton busszal Tardosra, onnan Koldusszállásig, majd pár km kitérő volt Tarján.

Másnap Koldusszállás-Szárliget, majd onnan vonat-busz vissza Tardosra, aztán kocsival haza.

 

 

 

Előzmény: Jesper Olsen (42087)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42087

Még egyszer megköszönöm a sok jótanácsot, amellyel elláttatok. Ezeknek és a további aprólékos tervezésnek köszönhetően sima ügy volt a Mátraháza - Kékestető - alvás Kányai uramnál - Kékestető - Sirok túránk (sima ügy? - a térdem közbeszólása).

 

Szombaton reggel még borús időben indultunk a Kékesről fél 8-kor és negyed 3-ra értünk le Sirokra a buszhoz (ilyenkor fél 3-kor megy közvetlen járat Pestre). 10 szembejövő túrázóval találkoztunk. Eltévedni nem sikerült, csúszkálás volt (nemrég elég sok csapadék zúdult le itt.) A legnehezebb számomra a Szederjes-tetőre való feljutás volt, ill. ereszkedés szempontjából az Oroszlánvárról lefele. Geoláda-eredményünk 5-ból 2 találat. Viszont sikerült a Szederjesvár kódját is begyűjteni. (Képek talán később.)

V43 1279 Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42086

Köszi! Igen, olvastam beszámolódat :-)

Ha oda fogok jutni lehet, hogy ezt a lehetőséget választom, attól függően mennyi szabadidőm lesz majd.

Előzmény: Pápai vándor (42077)
HIMBALA Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42085

Sziasztok!

 

Múlt hétvégén, okt. 12. – 13. napján jártuk be az OKT Mogyorósbánya – Dorog – Piliscsév szakaszát.

 

Dorogon volt a szállásunk. Az elsődleges terv az volt, hogy szombat reggel elbuszozunk Mogyorósbányára, és onnan túrázunk Dorogra, de nem volt számunkra ideális busz, így aztán módosítottunk, és Dorogról indultunk gyalog, Mogyorósbánya céllal. Mire felértünk a Nagy-Getére, a köd megszűnt, de azért nem volt „tökéletes kilátás” a pára miatt – így az esztergomi bazilikát is csak sejteni lehetett. A Nagy-Getére Dorog felől feljutni – a leírásokkal megegyezően - valóban nem volt nehéz, ugyanakkor nekünk a lefelé menet elég „húzós” volt. Tokodon nagyon jót ebédeltünk, majd felmásztunk a Hegyes-kőre, szerintünk is kihagyhatatlan a panoráma. A Tokodi pincék után, a Kősziklára menet volt egy „hullámvölgyünk”, nagyon nehéznek és hosszúnak tűnt, mire felértünk. Aztán végre lecsorogtunk Mogyorósbányára, ahol a dorogi busz indulásáig a Kakukkban sikerült hasznosan eltölteni az időt.

 

Vasárnap nehezen indult a nap, hatalmas köd, nedves, szürke volt minden. Azért csak nekiveselkedtünk, és elég gyorsan Kesztölcre értünk, ráadásul a köd is felszállt, de felhős maradt az ég. Kesztölcön bíztunk benne, hogy a söröző nyitva lesz, de sajnos most is zárva volt, így a sajátot fogyasztottuk az egység előtti asztaloknál. Ezután elég sokára értünk oda Klastrompusztára, annak ellenére, hogy szép volt a Kétágú-hegy alatti rész, a táj, a kilátás. Klastrompusztán a sörözőben kicsit megpihentünk, ettünk-ittunk, majd a romokhoz mentünk, amit meg akartunk nézni, de nem lehetett bemenni. Végül legyalogoltunk Piliscsévre, ahol a kocsmában pihentük ki fáradalmainkat, valamint erőt gyűjtöttünk, mert miután a busz visszavitt Dorogra, várt ránk több mint három órás autóút haza.

 

A jelzések végig jók voltak, sehol sem kevertünk el, a pecséteket is mindenhol gond nélkül megszereztük.

 

https://www.youtube.com/watch?v=GHNVs9LzDq0

V43 1279 Creative Commons License 2013.10.20 0 0 42084

Igen, az húzós, de viszont az általad írt tervezetben a 2. szakasz is lenne 26,2 km egy olyan részen ahol nem igazán van megszakítási lehetőség.

Valaki írta itt, hogy Péliföldszentkereszttől kigyalogolt ha jól emlékszem Őrisápra, ahonnan állítólag még Pest felé is van busz (ennek még nem néztem utána).

Előzmény: radio100jozsi (42074)
hörpölin Creative Commons License 2013.10.19 0 0 42083

"...PSP-nél pedig 24.5-re jön ki, a vasúti megállóig..."

 

PSP honlapján a track is megtekinthető, eszerint nála a 24,5 km a túrája "bruttó" hosszúsága, mert tartalmaz kitérőket is. Pl. Kékestetőről le a pecsételőpontig és vissza, a fotózás kedvéért ki-kilépett az ösvényről, geoládázott is, egy-két helyen útkeresés is benne van a trackben. Én csak a "nettó" távolságot adom meg a táblázataimban, tehát nincs benne semmilyen kitérő, csak tisztán a K- jelzéseken megtett út. Gondolom, így van az igazolófüzet távolságadataival is. 

 

Természetesen egy "valódi" túra - az enyém is - nagyjából olyan, mint PSP trackje, vagyis legalább 5-10%-kal többet megyünk mindenféle letérés miatt, mint ami a turistaúton mért távolság, de most a tiszta útvonalhosszról beszélünk.

Előzmény: Törölt nick (42082)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.19 0 0 42082

Jé, Mátraháza-Sirok tényleg csak 21.6 km hivatalosan! Ritkán nézem a füzetet, mindig 25-26-nak gondoltam ezt a szakaszt.

Viszont ha a GPS-es felméréseket nézzük akkor Hörpölinnél 22.5-re, PSP-nél pedig 24.5-re jön ki, a vasúti megállóig, és onnan Sirok központja még jó két km, az első buszmegálló is megvan 1.5. Szóval van bőven tartalék a túrában.:-))

 

www.kektura.eu/21szakasz.html

 

 

Előzmény: radio100jozsi (42080)
jzp2107 Creative Commons License 2013.10.19 0 0 42081

én anno emiatt nem is a turistaháznál szakítottam meg a túrát, hanem bent Kóspallagon

Előzmény: radio100jozsi (42080)
radio100jozsi Creative Commons License 2013.10.19 0 0 42080

Köszönöm a tanácsot, akkor majd ezt is megvizsgálom, annyira nem ragaszkodom a Nyugat->kelet irányhoz, hanem inkább az optimálisabb oda/visszajutás a szempont. Most is 23-án pont kelet->nyugat irányba fogunk mennie gy szakaszon, mert az induló ponton (Kisinócs th) csak vasárnap 1 busz van reggel, és kettő este, míg a végponton Nagymarosban meg 60 percenként éjjelig van vonat Pestre, na meg pont a Dobogókő-Visegrád szakasz után átkompolva láttuk, hogy Nagymarosaon milyen jó kis falatozó helyek vannak, amiket szeretnénk a túra után felkeresni. 

Előzmény: Kékdroid (42078)
radio100jozsi Creative Commons License 2013.10.19 0 0 42079

Nem egy könnyű táv az bztos a 854 m-es szintemelkedéssel, de kompenzálja, hogy "csak" 21,6 km. Kékesen meg nemrég voltam sokadjára, inkább az utána lévő részek érdekesebbek majd számomra. A max 30 km-es szint csak arra írtam, hogy egy Bp oda-vissza egy napos túrába kényelmesen ez fér bele, ennél több már tényleg csak a rohanásról szól, ezért nem tervezek be ennél nagyobb szakaszokat, meg túratársakat is figyelembe kell venni, és nem mindenki bír ekkora távot. Na de majd ez a jövő ősz inkább, akkor kerülne tervek szerint ez a szakasz sorra.

Előzmény: Törölt nick (42075)
Kékdroid Creative Commons License 2013.10.19 0 0 42078

Szia radio100jozsi!

 

Erre a szakaszra szerintem közlekedés szempontjából kényelmesebb egy Sirok-Mátraházát tervezni. Tudom, hogy nehezebb (és megtöri a nyugat -> kelet irányú bejárást), de sokkal több idő áll rendelkezésre:

Budapest-Eger-Sirok, 8:37-es érkezés.

Tényleg nehéz szakasz, azonban így rohanás nélkül teljesíthető.

Mátraházáról ugyanis jobb a közlekedés, Gyöngyösön átszállva még 20:20-as indulással vissza lehet jutni Budapestre.

 

-Kékdroid-

Előzmény: radio100jozsi (42073)
Pápai vándor Creative Commons License 2013.10.19 0 0 42077

Vértestolnán a katolikus plébánián tudsz aludni hálózsákban , én pár hete aludtam ott , Szalai Gábor atyát kell keresni ez ügyben.

Előzmény: V43 1279 (42072)
olahtamas Creative Commons License 2013.10.18 0 0 42076

Ugye mondtam én :)

Mi is ott adtuk egyszer fel a túrát :D

Persze nem volt váratlan, mert ismerem magamat annyira, hogy a kísértésen kívül, bárminek ellen tudok állni :)

 

A Kékestető - Sirok etap miatt is eléggé megorroltak rám a haverok, amikor bepaliztam őket, egy könnyed kis túrára, a "csak lesétálunk" szlogennel :)

És akkor még a vonat is járt...

Előzmény: Törölt nick (42075)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.18 0 0 42075

Jut eszembe, a Hármaskönyv esetében is igazad van, olyannyira hogy idén júniusban (majdnem) ki is fogott rajtunk:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=125656468&t=9012640

 

radio100józsi!

 

Sok mindent meg lehet oldani busszal Pestről egy napos túra keretében, de egy Mátraháza-Sirok nem biztos hogy ez a kategória, főleg ha egy 30-as táv amúgy is húzósnak számít neked. Ez ugyan nincs 30, de a leghúzósabb szakasz a kéken.

Az már csak az én véleményem hogy egy ilyen logisztikával egy ilyen túra már másról sem szól mint a rohanásról, stresszelésről hogy elérd a buszt stb... de persze ki ahogyan szereti.

 

Előzmény: olahtamas (42069)
radio100jozsi Creative Commons License 2013.10.18 0 0 42074

Az 1-es túra kicsit húzos a 30-as távval, így én elsőnek csak a Koldusszállásig gondoltam Szárligettől, és onnan le busszal Tatabányára. Utána innen tovább Péliszentföldkeresztig, majd harmadik ahogy írtad Dorogig. Viszont a Péliszentföldkereszten írtó rossz a buszközlekedés, http://vertesvolan.hu/images/stories/m2012_13/m8546.pdf pedig optimálisan most nekem így tűnik jónak a szakaszolás.

De majd kitalálódik még, most még csak előzetesen néztem a szakaszokat. Most a jövő nyár végéig a Dorog-Becske szakasz végigjárása van betervezve az OKT-ból, és persze még más egyébb teljesítménytúrák is, így lesz még időm gondolkozni a "problémásabb megközelítésű" szakaszok útiterveivel.

 

Előzmény: V43 1279 (42072)
radio100jozsi Creative Commons License 2013.10.18 0 0 42073

Sirok csak úgy jön ki tényleg, hogy reggel Egerbe busz vagy vonat Pestről, onnan busz át Sirokra a szakasz kezdetére, és csalog Szarvaskőre a vonathoz, és haza Pest. A Mátraháza-Sirok szakasznál meg a szakasz végén Sirokról akkor Egerbe kell venni az irányt busszal, és onnan hazafelé jövet. 

Előzmény: HEV (42067)
V43 1279 Creative Commons License 2013.10.18 0 0 42072

Szárliget-Dorog szakaszra a javaslatom:

1. túra: Szárliget-Vértestolna vagy ha bírod, akkor Bányahegyi erdészház, onnan le Tardosra, majd busszal és vonattal haza
2. túra: Vértestolna/Bányahegyi eh.- Péliföldszentkereszt
3. túra: Péliföldszentkereszt-Dorog

Előzmény: radio100jozsi (42066)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.18 0 0 42071

Látod jzp! Hát nem megmondtam!:-)))

Előzmény: olahtamas (42069)
Törölt nick Creative Commons License 2013.10.18 0 0 42070

Először is szeretnék gratulálni ehhez a remek ötlethez, le a kalappal!

Másodszor: véleményem szerint ha tutira akartok menni akkor vagy pecsételjetek egy-egy új füzetbe ti is, vagy ami olcsóbb megoldás lehet minden bélyegzőhelyen fényképezzétek le magatokat ha lehet akkor a gyerekekkel.

Harmadszor: szerintem nem lesz gond, ha írtok egy pár sort, vagy szóban elmondjátok a dolgot odabent akkor is el fogják hinni, nem annyira merev azért az elbírárlás.

 

jzp! Vágj bele nyugodtan, menni fog az! Az uccsó 4 km szinte végig szekérúton lefelé vezet a Romhányi-hegyről, ha a tetejére odaértek 6 óra alatt akkor onnan szűk egy óra múlva már a buszmegállóban vagytok még gyerekkel is. Az pedig 15km/6óra= 2.5 km/h, ennél még a gyerkőc is biztosan gyorsabb.

 

Ha mégis elmenne a busz, ami nem valószínű:

Vészhelyzetben meg mindig rögtönözni kell, nekem eddig párszor már sikerült. Makkoshotykán már kétszer is fejeztünk be úgy túrát hogy nem volt visszafuvarunk, egyszer pont ttúra volt, és kit intettünk le tökéletesen véletlenül hogy vigyen vissza Vágáshutára? Egy régi topiktársat, larzent.:-))  (nem is ismertem amúgy, csak útközben derült ki)

Másik esetben pedig egy sárospataki srácot, aki éppen arra járt kocsival, hirtelen azt sem tudta merre van Regéc, ahová vissza akartunk jutni, de azért összejött. Alig több mint benzinárban.

Segítőkész emberből szerencsére sok van, bármilyen hihetetlen is.

Előzmény: Thomasb (42062)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!