Keresés

Részletes keresés

bombaba Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25447

Azt eddig még nem sikerült megértenem, a gasztronómia mi okból lelkesedik a Meyer iránt. A héja speciel nem reszelhető, olyan vékony, de szakácsok lelkesen szokták mondani, hogy a "legjobb citromfajta". 

Valóban jó, a lé mennyisége szempontjából. 

Előzmény: bombaba (25445)
GYMNOMAN Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25446

Az Intersparban jó ideje kapható.

 

Előzmény: BAttila1964 (25433)
bombaba Creative Commons License 2017.12.07 0 0 25445

Egy narancssárga citrom, Törökországból a fotón és a aszövegben:  

http://isztambul.info/blog/2016/01/12/egy-igazi-citrom/

Meyer a kereskedelemben:

https://magyarnarancs.hu/gasztro/meyer-citrom-93385

... Formája általában kissé gömbölyűbb, a héja vékonyabb és simább, amikor érett, akkor a színe narancssárgába hajlik, inkább egy éretlen narancsra hasonlít. Legárulkodóbb azonban az illata, ami karakteres, édeskés, mandarinos, fűszeres. Néha határozottan kakukkfüves jellegű. Az íze sokkal édesebb, lágyabb, és igen lédús, gyakran sok a magja. Egyszóval, ez az ún. Meyer citrom, amit a nemzetközi gasztronómia nagyra ....

 

Előzmény: bombaba (25440)
gáborke Creative Commons License 2017.12.07 0 0 25444

Annak kell lennie sztem. Limonádés, nem vad savanyú, ha sokáig van a fán egész narancsszínű lesz és igen aránylag kicsi és bőtermő. Virágja meg lilás, de olyan cirmos-szerűen, virágja is jellemző. Héja kevésé citrom aromás, mint a citrom, kicsit fanyarabb szagú. Majd felteszem a saját képeket róla.

Előzmény: csoer (25443)
csoer Creative Commons License 2017.12.07 0 0 25443

Nagyon vékony és selymes héjú, nagyon lédús, mag nélküli és kellemesen savanyú-fanyarkás ízű.

A citromnál kevésbé savanyú. A mérete nem nagy, de lehet az első termések még kisebbek, mint majd később.

És rettentően sokat terem. Virág és termés egy időben tömegesen.

Előzmény: gáborke (25442)
gáborke Creative Commons License 2017.12.07 0 0 25442

Ízéből tuti el tudod dönteni. Nálam még szinte soha nem volt mag a Meyer-be egyébként.

Előzmény: csoer (25439)
sugar2001 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 25441

Ajánlom figyelmetekbe a Citrustartók Társasága csoportot is a Facebookon!

bombaba Creative Commons License 2017.12.07 0 0 25440

A magnélküliség  nem állandó tulajdonság.

A datolyaszilvák közt pl. vannak fajták, amelyek mag nélkül csersavasak, ha van magjuk, akkor meg keményen is édesek. 

De a citrusok közt is változó. A limakvatban ritkán, de előfordul mag, a Sharbatiban szintén.  A Karibiban emlékeim szerint még nem találtam magot, a Sweetie-kben sincs általában mag, de néha van.

Mennyi a súlya a Meyerednek? Elég nagynak tűnik.

A vásárolt citromról csak benyomás, hogy Meyer, mert a formája, a csücsök nélkülisége, a héjának a tapintása - puha, bársonyos, vékony - , a kevés, de nagy gerezdek, az íze mind erre utal, és a Meyeren kívül nem ismerek hasonlót. Még az is lehet, hogy a többiben, amit vettem, nem lesz mag.

Biztos persze nem vagyok benne, hogy Meyer.

 

Előzmény: csoer (25439)
csoer Creative Commons License 2017.12.07 0 0 25439

Én nem lennék benne biztos, hogy Mayer citrom. Vagy van belőle több fajta?

Az enyém szinte teljesen mag nélküli.

 

Előzmény: bombaba (25432)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 25438

Azt olvastam valahol, hogy a Meyer mind a három formában (magonc, dugvány, oltvány) jól szaporítható, jövőre kísérletezgetek majd... ;)

Előzmény: bombaba (25437)
bombaba Creative Commons License 2017.12.07 0 0 25437

Tavaly találtam a Sweetie-ben néhány magot, már kb 20 cm-esek. Hogy érdemes-e, azt nem tudom.

Gatyás levelű magonc, tiszta anyja :)

A szintén tegnap vett Meyer-szerű citrom rendkívül leveses.

Egyszer már volt Meyerem, de rövid idő alatt elpusztult, ez a citrom most ismét kedvet csinált hozzá. 

Előzmény: BAttila1964 (25436)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.12.07 0 0 25436

Na, most vettem a helyi Tesóban, 799.- Ft/kg, kb. 33 dkg-os példányt hoztam el.
Van magja a Sweetienek?
Ha igen, érdemes alanyt nevelni belőle?

Előzmény: bombaba (25434)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 25435

Sajnos nem esik útba... ;) (Esztergom)

Előzmény: bombaba (25434)
bombaba Creative Commons License 2017.12.06 0 0 25434

Vásárcsarnok, Pécs

Előzmény: BAttila1964 (25433)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.12.06 0 0 25433

Melyik piacon, vagy multinál? (Sweetie)

Előzmény: bombaba (25432)
bombaba Creative Commons License 2017.12.06 0 0 25432

Megérkezett a második könyvem az USA-ból:

 

Megjelent a piacon az idei Sweetie, 790Ft/kg:

Citromom nem terem idén, a lime-ok nem érnek még a fogyasztás tempójában, így citromot vettem a piacon. Egy "török citrom" lett a kiválasztott, szép darabok, 15-18 dkg súllyal. Ilyen jellegű citromot csak egyet ismerek, a Meyert. Szerintetek?

csoer Creative Commons License 2017.11.28 0 0 25431

OK!

Nekem a chip szemzés vált be. A lakásban készítve télen nagyon jól sikerült.

Többek közt a T szemzéshez jól lenne, ha a héj kissé elválna. A chipnél ez nem probléma.

Előzmény: Chas_Chez (25430)
Chas_Chez Creative Commons License 2017.11.28 0 0 25430

Rengeteg helyen használjak a szemzést ott ahol nagyiparban tolják!

Magam is használtam, sőt a Meyer -em es a Clementin -em is szemzéssel volt szaporítva.

Nálam a fordított T-szemzés jó eredményeket produkált.

 

https://aggie-horticulture.tamu.edu/citrus/nursery/L2305.htm

 

 

Budding. Budding height on the stock should be 6 to 8 inches, which normally provides ample height of the union to reduce the incidence of Phytophthora foot rot. Budders use the inverted-T method for inserting the bud into the stock.

 

 

Előzmény: csoer (25420)
csoer Creative Commons License 2017.11.27 0 0 25429

Az ékoltás OK.

Előzmény: pikubá (25428)
pikubá Creative Commons License 2017.11.27 0 0 25428

Raktam én az alanyba szemet is, oltást is, és valóban "úgy rémlik", az ékoltás ragadt meg.

Előzmény: csoer (25425)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.11.25 0 0 25427

Én október 22.-én hoztam be őket, olyan 8-11 fok között vannak, a legtöbb levelet az Ausztrál citrom dobálta le, a többiek túlnyomó részénél egy levél sem esett le eddig, amelyiknél pedig leesett, az sem több 1-2 öreg levélnél. ;)

Előzmény: evodia2010 (25426)
evodia2010 Creative Commons License 2017.11.25 0 0 25426

Kb. 2-3 hete behoztam a citrusokat a szabadból. Azóta 7-8 fokban vannak, közepesen világos helyen. Egy db. levél sem hullott le. Szerintem ez a hőfok tetszik nekik, nem is kell több. A párolgás is szerényebb mint 10 foknál.

csoer Creative Commons License 2017.11.25 0 0 25425

Ezt ismerem, de ez nem igazán sima szemzés.

Ez chip szemzés, amit már sikerrel csináltam és az oltás és szemzés egy speciális változata.

Az U alakú seb ejtése az egyik jellemzője a sima T szemzéssel szemben.

Változatlanul mondom, én legalábbis nem találkoztam sima szemzéssel a citrusoknál és én nem is készítenék.

A lényege, hogy akkor is alkalmazható, ha az alany nem adja a héját.

Előzmény: GYMNOMAN (25422)
bombaba Creative Commons License 2017.11.25 0 0 25424

Forrás: Martin Page: Growing citrus c. könyve.

Lehetne vele vitatkozni a tápozással kapcsolatban. Nem találtam a könyvben olyat, hogy télen nem tápozunk, valamint a talaj savanyítására is vannak más módszerek, nemcsak a kén (amiről a neten olvastam, hogy nagyon lassú hatású.)

A tápok összetétele szintén kérdéses.

Nem tudom, a citrusaim idei frenetikus mennyiségű, folyamatos virágzása mennyiben tulajdonítható a tápozásnak, és mennyiben a folyamatosan savanyított talajnak. Rá lehetne áldozni kb 5-10 évet, és savanyított talajjal kipróbálni az általa jónak tartott összetételű tápokat. 

Egyenlőre maradok az Agriplant 4 (8-14-25+3) és az Agriplant 1 (20-5-10) váltott használatánál, amíg jobb ötlet nincs.

Előzmény: bombaba (25423)
bombaba Creative Commons License 2017.11.25 0 0 25423

II. Tápozás

 

A citrusok többsége jól nő jó minőségű talajjal  feltöltött dézsában, csak kiegyensúlyozott táp adagolását igényli egészségi állapota biztosításához.

A citrusfáknak számos nyomelemre van szükségük a jó növekedéshez. A konténeres növényeknek az eső és öntözővíz nagyon kevés tápanyagot tartalmaz, így csak pótlólag adott tápokkal biztosítható az a tápanyag, ami egy normál talajban van. Minden öntözéssel mosódnak ki a talajban levő tápanyagok. Tápanyaggal gyengén ellátott fa gyökere satnya, a levelei sárgák és - ha terem van - kevés a termése.

Tápanyag-hiányos fejlődés  valószínűtlen a 3 fő elemet és nyomelemeket tartalmazó táp használatával. 

A citrusfáknak télen kiegyensúlyozott tápra van szükségük, ami egyenlő arányban tartalmaz N, P és K-ot, mint pl. 20-20-20-as táp. A N magasabb szintje szükséges tavasszal és nyáron, amikor az ideális táp 25-15-15. 

Az oldható műtrágya olcsóbb, mint az oldott, használatra kész alternatíva. 

Káros anyagok a talajban

Mész (kálciumkarbonát) a kemény vízből kerül a talajba és ott felhalmozódik. A mész szintje olyan magas lesz a talajban, ami akadályozza a gyökereknek elegendő tápanyag felszívódását.

A citrusfák az enyhén savas talajban érzik jól magukat, de a Ph idővel emelkedik és lúgossá válik.

A talaj Ph-ja és a mész szintje kontrollálható kén adagolásával.

a homoktalajok alkotórésze.  A citrusfák nagyon érzékenyek a sóra, viszonylag alacsony koncentráció is kinyírja a fákat. A só kimosódik a talajból esőzés hatására, de öntözött talajban a sókoncentráció emelkedik.

A citromfáknál a magas sószint a levelek sárgulását, kunkorodását okozza, majd a levélvégek barnulását és lehullását. A levelek kinőnek újra, de ugyanaz a sorsuk. 

A narancsfa másképp reagál: az öregebb, érettebb levelek barnulnak, kanalasodnak és lehullanak.

A legtöbb citrusfa rendbe jön, ha friss, sómentes vizet kap.

  

 

Előzmény: bombaba (25402)
GYMNOMAN Creative Commons License 2017.11.25 0 0 25422
Előzmény: csoer (25420)
GYMNOMAN Creative Commons License 2017.11.24 0 0 25421
Előzmény: csoer (25420)
csoer Creative Commons License 2017.11.24 0 0 25420

Én még nem találkoztam citrus szemzéssel.

Magam igen sokat oltok citrusoknál, rózsát szemeztem eredményesen, de citrust még nem szemeztem.

Előzmény: pikubá (25418)
Ali-bá Creative Commons License 2017.11.24 0 0 25419

/Ha a gépet  - a témától függetlenül -  vízszintesen tartod fotózáskor, akkor egyenes állású lesz itt is. Amúgy sokat kell(ene) vacakolni a 90°-os elfordítással mielőtt a fórumra feltennéd./

Előzmény: pikubá (25418)
pikubá Creative Commons License 2017.11.24 0 0 25418

Szevasztok !

 

Többszöri oltás-szemzés után, végre 2 megragadt.

Most már így néz ki. :)

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!