Keresés

Részletes keresés

Jesper Olsen Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42160

Szintén zenész...

Előzmény: nazo1982 (42159)
nazo1982 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42159

Meg tudja valaki mondani, hogy a tuhu miért nem működik? Próbálnék Pilisszentkereszt és Klastrompuszta között mérni, de nem ismeri fel az utakat, akárhonnan próbálom. Pár napja még működött. Elég dühítő. És sajnos nem először fordul már elő.

imi_75 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42158

Csak azt ne feledd el, hogy ők is kapni fogják az infókat valahonnan, hiszen nem fognak permanensen a túra valamely szakaszán járni. Honnan fogják kapni? Ugyanonnan, ahonnan most kaphatná a Pecsétek Ura is, ha figyelné: a túrázóktól fogják kapni (ttt fórum, index fórum, személyes fórumok, telefon, stb).

Nos, akkor mi fog történni: létrejön egy új szint az Ismertekből (bizoccság, igazgatóság, munkacsoport, szocialista brigád, mindegy mi a neve), ezáltal bonyolultabb lesz az adminisztráció, az elérhető információ pedig ugyanúgy a "nem hitelesektől" (a NEM Ismertektől) jön, mint most; csak közben átmegy egy "hiteles" emberen, és ettől "hiteles" lesz(?) a Nagyok szemében is, a rendszer pedig csikorogva megmozdul.

Ez is egy út, de (szigorúan szerintem!!!) épp ez az a metódus, amitől lassan szabadulni kéne az MTSZ-ben, ami mára érzésem szerint a "mammutlétbe" vezette ezt a nagymúltú szervezetet.

 

Előzmény: rozaa (42155)
V43 1279 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42157

Értem, köszi.

Én is észrevettem magamon, hogy a túra előrehaladtával változik a hangulatom, ezeket az elmúlt túrák alatt kb. így tudom felsorolni:

- lendületes szakasz, első 5-10 km

- fáradtság kezdete, kb 10 km után, negatív hangulatváltozás, a Te szavaiddal élve "utálom a világot"

- "most már csak megyek"

- "most már tényleg nagyon fáradt vagyok, legyen vége"

 

Az biztos, hogy a hőség az kemény. A 14-es szakaszt augusztus elején jártam végig, hát kb mindenem vizes volt az izzadságtól. Télen viszont valóban a szél, hó és a rövid nappalok a korlátozó okok. Igyekszem még kihasználni az ősz adta időjárást.

Előzmény: timetable (42156)
timetable Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42156

Még egy dolgot hozzátennék: az időjárás, és a napszakok, és a társaság még nagyon sokat számítanak.

 

A Kőszeg-Szelesténél (én vagyok az érintett) én pl. már most számítok rá, hogy az utolsó kilométereket lehetséges hogy sötétben kell megtennem. Ha előre számít az ember ilyenre, vagy mondjuk esőre, hőségre, stb., akkor általában könnyebb a teljesítés, és nem borul a túraterv, nem ér meglepetés.

 

A Sárvár-Szeleste pl. már megvan. Elindultam reggel 9 körül egyedül, azzal hogy legkésőbb fél 3-ra Szelestén kéne lennem a vonatnál. 20 kilométer alig, kis táskával, ez kevesebb mint 4 kilométeres óránkénti átlag. Egyszerűnek tűnt. Odaértem végül, már 2 körül, de a Bögötig tartó kilométerekre úgy emlékszem vissza, hogy szenvedős volt. Eleve, nem voltam elég kipihent, mert keveset aludtam, és a szinte teljesen sík terepen, a hideg téli széllel nem számoltam (hó még nem is volt). Egyedül eléggé elhagyatva éreztem magam, utáltam a világot. :)

Bögötön pihentem egy kicsit, ami nagyon fontos volt, meg utána lett változatosabb a terep: onnan már jobban is ment a gyaloglás.

 

De maradt már abba gerecsei szakaszom sötétedés miatt, ugyanott keményre fagyott hó miatt, idén nyáron pedig nem mentünk tovább Sümegről, a nagy hőség miatt. A kéktúra leckét ad abból, hogy ne becsüld le az időjárást, bármennyire is nem valami magashegységi túrára indulsz, csak középhegységbe...(csak hajlamos vagyok ezt néha elfelejteni).

Előzmény: V43 1279 (42153)
rozaa Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42155

Nem arra céloztam. Szavahihetők, csak nem hitelesek. A teszkós 1 literes mérőküblit nem fogadja el a fogyasztóvédelem, mert nem hiteles. Ezek az infók egymásnak íródnak. De, ha lenne egy (több?) szervezet/egyesület olyan tagokkal/vezetőkkel akiket bent is ismernek (O.T., Hörp, HEV), akkor rajtuk keresztül akkreditálód(hat)na a Kéktúrára. A Pöcsétek uráról meg ennyit.

Előzmény: imi_75 (42154)
imi_75 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42154

Ha ezzel arra céloztál, hogy az a sok túrázó, akik a pecsétfórumot írja nem szavahihető és feltételezni kell róluk, hogy dezinformációkat írnak, hogy szabotálják a munkát; azaz mivel nem ismerik őket a központban, alapból gyanúsak (az a gyanús bennük, hogy nem gyanúsak), akkor sajnos olyan szakadék tátong a véleményeink között, hogy a millaui viadukt is kevés, hogy áthidaljuk.

 

Előzmény: rozaa (42151)
V43 1279 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42153

Egy nap alatt oda és visszaúttal együtt, a Szárliget-Bányahegy szerintem elég komoly teljesítmény, mind szintkülönség és mind távolság terén.

 

Nekem is célom egy ilyen kondi összehozása, mert a távoli szakaszokat csak így éri meg anyagilag bejárni (értsd: minél rövidebb idő alatt minél nagyobb táv).

 

Úgy gondolom a túrázáskor az emberi teljesítmény alapvetően két dologra fordítódik: a szintkülönbségek legyőzősére és az adott táv teljesítésére.

Ha jól értem, akkor az energia amit az ember hegymászásra használ el általában, azt a Kőszeg-Szeleste részen rá tudja fordítani a távolságra és így nem olyan vészes az a táv.

Előzmény: hörpölin (42149)
V43 1279 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42152

OKT 15. szakasz: Üröm-Dobogókő

 

Ködös, párás idő volt amikor leszálltam a buszról, gyorsan pecsételtem a Rozália téglagyárnál, majd irány a Bécsi úttal párhuzamos földútra. Sajnos vannak szemétkupacok az út szélén, ezt leszámítva hangulatos rész a patak mellett. A Bécsi utat keresztezve megmásztam a meredek Kövesbérci utcát, majd a Köves bércet is. A bércen volt pár földből kiálló betongyám (előtte balr kilátópont), amelyek levágott hengeres faoszlopot fogtak közre, ez kilátó volt régen? (3. kép)

Tovább haladva gyönyörködhettem az őszi erdő szép színeiben, ekkor még napsütés nélkül. Pilisborosjenő szélét érintve majd elhagyva meredek, izzasztó emelkedőkön (a vége előtt nem sokkal kilátópont) keresztül jutottam fel a Kevély nyeregre. Kifejezetten jó ki pihenőhely, fa pavilonnal, padokkal, asztallal és odakészített nyársakkal, kijelölt tűzrakóhellyel. A pecsét állapotáról lejjebb írtam, lenyomata ocsmány, olvashatatlan sokadik próbálkozásra is.

Pecsételés után indultam is tovább, ezúttal sok-sok lejtőn jutottam le a nyeregből a Kis Kevély mellett a Csobánka fölötti földútra, innen szép kilátás volt nyugati és keleti irányba is. A folyamatosan lejtő földúton haladva nemsokára kereszteztem a Pilisvörösvár-Csobánka aszfaltutat, majd a földút innen már emelkedve vezetetett be újra az erdőbe, sok érdekes törzsű fa áll az út két oldalán. Közben kisütött a nap, nemsokára jobbra le kellett térni a sorompós útra, majd arról megint le kellett menni jobbra és erős lejtő után megérkeztem a Szent kúthoz. Tovább haladva leértem egy tisztásra, szemben volt Csobánka az Oszoly és a Kevélyes. Itt élesen balra kell fordulni a susnyás útra, semmilyen jelzés nem jelzi ezt!

Az innen következő út elég hosszú volt, különböző fafajtájú és sűrűségű erdők váltogatták egymást, egy többnyire lejtős földúton. Elérkeztem a pilisszentkereszti aszfaltos út parkolójához (sorompó, gázló), ittam a patakból, elég pocsolyaíze volt, de egészséges és szomjoltó. Kisvártatva a Szurdokban haladtam, jó néhány hídon keltem át a kiszáradt patak fölött, rengeteg szikla mellett, fölött, egészen meghökkentő a látvány sok helyen. A Szurdok után, már láttam némi pangó vizet a köves mederben, feljebb már vízcsobogás is volt és egy kis felduzzasztott tó. Pilisszentkeresztve beérve végighaladtam a főutcán, majd a központban sikertelenül kerestem a pecsétet (végül a gyógyszertárban kaptam egyet), a Szabadság utcán meredeken mentem tovább Dodogókő felé. Az út a hegyen aszfaltról kövesútra majd földútra vált, átkeltem az Esztergom felé vezető aszfaltúton. Innentől Dobogókőig csendes, hangulatos délutáni napsütés által megvilágított szép őszi erdőben haladtam tovább. Találkoztam jónéhány bükkfával és egy foltban fenyvessel is. Elhaladtam a Zsivány sziklák mellett is. Dodogókő üdülőterületre érve már több emberrel találkoztam, meg egy talán általános iskolás osztály vagy évfolyam tagjaival. Megnéztem a szép panorámát, majd pecsételtem (gumis pecsét, teljesen jó), ezek után szálltam fel a buszra és hazafelé vettem az irányt.

 

rozaa Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42151

Nagyon sokat számít a szavahihetőség. Sajnos a bizalom sosem feltétlen, az elnyeréséért bizonyítani kell... Gondolom itt a fórumon van tíz ember akik tudnának egy egyesületet alkítani, ami aztán mint MTSz tagszervezet átvehetné a gályamunkát (jelzés, bélyegzők, bejárás, etc...). Így lenne utánpótlás is, lenne hiteles infó, és mindenki kiélhetné magát. A tartós dolgok alulról szerveződnek, pl: Kéktúra! Á

Előzmény: imi_75 (42150)
imi_75 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42150

Én csak azért írtam le neked, mit teszek az ügyért (hogy ez kevés, vagy sem, nem tudom; tőlem ennyi telik pillanatnyilag), mert úgy éreztem, azt gondolod, hogy semmit sem teszek, csak kritizálok.

 

Mindettől függetlenül fenntartom, hogy szomorú vagyok, hogy miközben létezik egy ilyen szinte naprakész adatbázis egy érzékeny, néhol problémás, a szövetség legfontosabb mozgalmát érintő fontos kérdésben, mint a pecsételés (hisz ez a mozgalom igazolásának alapja); ezt az adatbázist egyszerűen nem követik, nem használják fel ahhoz, hogy a helyzet, ahol szükséges, javuljon; hanem évek óta ez megy, mint amit most hörpölin tesz, hogy úgymond "külön kérvényt kell benyújtani", mert máskülönben nem tudnak róla.... És ismétlem, ez a szövetség legismertebb mozgalma, az OKT, nem a simagöröngyösi kis piros körút!

Előzmény: rozaa (42147)
hörpölin Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42149

"Őszintén, hogy tudtál annyi idő alatt annyit gyalogolni?"

 

Ezt hogy érted, egy nap alatt, vagy összességében? Mert egyikben sem vagyok különösebben csúcstartó! :-)

 

A Kőszeg-Szelete tényleg nem egy nagy durranás! Szint kb. nulla. Az út nagy része földút, csak kevés ösvény van benne. Szelete előtt tényleg figyelni kell a jelzéseket, de mostanában sokkal jobbak arrafelé a dzsindzsaviszonyok, mint az első bejárásomkor. Ha olvastad a leírásokat, akkor tudod, hogy ezzel a szakaszolással már kétszer is végigjártam. 

Előzmény: V43 1279 (42145)
imi_75 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42148

Olvass bele ebbe a fórumba a túráid előtt, és találhatsz alternatív/újabb/máshol nem említett pecsételési lehetőségeket az egyes igazolópontokon. Esetleg még hasznos úti tanácsokat itt-ott (benézhető elágazások, jelzések, stb)

Előzmény: V43 1279 (42146)
rozaa Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42147

Kedves Nagypapi/Imi! Nem kioktatni akartam, a stílus pedig inkább csak őszinte :)! Azt próbálom érzékeltetni, hogy 2500km Kéktúra fenntartása nem háromemberes feladat - fizetett alkalmazottak. Lehet húsz vezető bárhol, ha nincs aki dolgozzon, akkor abból csőd lesz. Ezért írtam régebben, hogy ha Kéktúrát akarunk, akkor azért mindenkinek tenni kell (itt is, máshol is). Lehet szapulni bárkit, de inkább csináld jobban, ha tudod - természetesen ingyért. Üdv: Á

Előzmény: nagypapi (42135)
V43 1279 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42146

Igen, utólag értesültem én is erről a lehetőségről.

Ezt remélem én is, mert még szerintem lesznek a túra során.

Előzmény: nagypapi (42143)
V43 1279 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42145

Ennek örülök!

 

"stempliztem már Bányahegy helyett Tardoson"

Azt a túraleírást (is) olvastam az oldaladon! Nagyon jó! Őszintén, hogy tudtál annyi idő alatt annyit gyalogolni? Tegnap jártam be a 15-ös szakaszt (képek hamarosan), reggel a buszon volt olyan agymenésem (ami kitartott Pilisszentkereszt előttig), hogy elmegyek Ürömtől Pilisszentlászlóig ami több mint 30 km, a 15-ös meg ugye "csak" 22,2 km. A út második felében rájöttem, hogy a hosszabbításból már nem lesz semmi, mégha lenne is időm az már kínlódás lenne. Reménykedem benne, hogy mihamarabb eljutok én is arra a szintre, hogy napi akár több mint 30 km is teljesíthető lesz. Pedig rengeteget bicikliztem régebben, de a gyaloglás az más műfaj.

Olvastam is lejjebb is, hogy az egyik topiktárs egy nap alatt akarja végigcsinálni a Kőszeg-Szeleste részt, hát elég meredek lehet egy nap alatt annyit menni, ráadásul egy háromnapos túra második napján. Én is szeretnék majd jövőre ilyet csinálni, remélem a fizikumom addig felfejlődik erre a szintre.

 

"A kéktúra ellenőr, aki társadalmi munkában bírálja el az igazoló füzeteket, szerintem már számon sem tartja, hány OKT teljesítésnél tart! Szerintem már a paca alakjából megmondja, hol készülhetett az illető stempli! :-)"

Azt elhiszem! Igazi kilométermilliomos :-)

Előzmény: hörpölin (42142)
pavarotti Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42144

azért a fémbélyegzők védelmében elmondanám, hogy szerintem hozzáaadnak az OKT hangulatához, mi kifejezetten szerettük, és az első próbálkozások után igen jó nyomatokat készítettünk velük. S ha egyébként időtállóbbak (rongálással szemben nem, de amortizáció tekintetében), mint gumi társaik, én nem irtanám ki őket.

nagypapi Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42143

Klastrompusztán a Tölgyfa büfében - közvetlenül a Kék mellett van, a romoktól Kesztölc felé pártíz méterre - van új gumibélyegző, ha a romoknál levő fémbélyegző nehezen olvasható, ott is érdemes próbálkozni.

A fémbélyegzők lenyomata miatt ne aggódj, el fogják fogadni, az MTSZ-ben is tudják, hogy ezek nehezebben olvashatók.

Előzmény: V43 1279 (42141)
hörpölin Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42142

Mint már írtam, végigjárom most a legközelebbi napokban a Dorog-Dobogókó szakaszt, és majd pecsételek és jegyzetelek.

 

A kéktúrák kiírása szerint minden pecsét jó, amin szerepel az illető pecsételőpont neve - én pl. egy Kinizsin végistempliztettem az OKT igazoló füzetemet Bányahegytől Szárligetig a teljesítménytúra pecsétjeivel, oszt azt is elfogadták igazolásképpen! De az is benne van a kiírásban, hogy jó a legközelebbi hely pecsétje is (pl. stempliztem már Bányahegy helyett Tardoson). Sőt, tőlem már fogadtak el a második teljesítésémen TKM-es pecsétet is, pedig azon csak sorszám van, mert Felsővadászon csak olyat bírtam szerezni a kis árpád-kori templomocskában. 

 

A kéktúra ellenőr, aki társadalmi munkában bírálja el az igazoló füzeteket, szerintem már számon sem tartja, hány OKT teljesítésnél tart! Szerintem már a paca alakjából megmondja, hol készülhetett az illető stempli! :-)

Előzmény: V43 1279 (42141)
V43 1279 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42141

"ott benn simán végig lehetne pecsételni az Írott-kőtől Hollóházáig egy igazoló füzetet cirka egy délután alatt! :-)"

 

Nem semmi! :-)

 

"Mivel ez utóbbinak a tagja vagyok, úgy veszem, hogy be van jelentve."

Köszönöm! A Kevély nyergi pecséten kívül a klastrompusztai is elég rossz állapotban van. A Hármashatár hegyi még némi ügyeskedéssel (jónéhány próba lenyomat) használható szerintem. Az én meglátásom szerint mindehova az újfajta gumis pecsétek kellenének, azok lennének a legjobbak. Remélem amikor majd az igazolófüzetet végignézik az OKT teljesítése után, akkor nem fognak belekötni a mostani fémpecsétek lenyomatainak minőségébe. Biztos ami biztos alapon le is fotóztam magam a pecsételőhelyeken.

Pilisszentkereszten viszont pecsétet sem találtam, így a gyógyszertárban az ott dolgozó kedves hölgy segítségével sikerült pecséthez jutnom, tudtommal ez is egyenértékű az MTSZ-es pecsétekkel, mert ugyanúgy igazolja az ottlétet.

Előzmény: hörpölin (42122)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42140

"Nem található megfelelő útvonal" a pontos hibaüzenet.

Előzmény: Jesper Olsen (42139)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42139

A Gerecsében szerettem volna kijelölni az útvonalamat, de valami "Nincs megjelenithető útvonal" üzenetet kaptam csak. Pedig OKT és rövid szakaszkák...

Előzmény: olahtamas (42138)
olahtamas Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42138

Nekem most megy, de az kérdés, hogy neked mi nem ment rajta?

Előzmény: Jesper Olsen (42133)
hörpölin Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42137

"Volt már rá példa, hogy valaki próbált tenni valamit, de nem volt túl nagy fogadókészség az MTSZ részéről"

 

Na igen, van amikor koppan a fej a falon... Tudod, a cigány lova sem vak, csak vakmerő... :-)

 

Egy dolog tény: az MTSZ-ben egyetlen ember próbálja az egész gyalogtúrázási szekciót vinni főmunkaidejében. Mindenki más csak szabadidejében, "társadalmi munkában" teszi azt, amit. Biztos lehetne szebb fémbélyegzőkat gyártani, de én szeretem azokat a kis ákom-bákomokat nyomogatni a füzetembe, meg a túrajelentésekre. Ez a "sufnituning" teszi őket egyedivé.

 

maszogep74:

csak egy kicsi, önkéntes csavar vagyok a csikorgó gépezetben, nincsen mindenre rálátásom.... :-D

Előzmény: nagypapi (42135)
imi_75 Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42136

Félreértettél, a bejegyzésem nem róla, hanem a hörpölin által Pecsétek Őrének nevezett központos dolgozóról/alkalmazottról (nevezhetjük nevén is, Pálmai Vencelről) szólt.

 

Magam részéről teszek az ügyért, amennyit tudok: évek óta rendszeresen töltöm fel a túráimon személyesen tapasztaltakat a ttt pecsétfórumára (ugyanezen a nicken teszem, utánanézhetsz ->az elmúlt négy évben a Putnok-Mátraverebély; a Becske-Gánt; illetve a Nagyvázsony-Vállus utakat teljesítettem az OKT-ből kb 20-22 túranap alatt kisebb-nagyobb szakaszokban: mindegyik esetben beírtam a tapasztalatomat a megfelelő helyekre, volt, ahova többször is, mert többször jártam arra). Továbbá egy ideje itt is jelzem hörpölinnek, ha van valami, mióta van bizottság (ez is visszakereshető). Illetve régebben egy alkalommal már levélben azt is felajánlottam, hogy viszek ki bélyegzőt, ha rámbízzák, mivel éppen olyan helyre készültem, ahol gond volt (Somlyóvár). Ekkor Farkas Györgynek írtam, aki akkoriban itt aktív fórumos volt; ő udvarisan megköszönte, de sajnos éppen nem volt alkalmas a dolog, mert az előbb említett úr nem volt bent a központban és nem voltak elérhetőek a tartalék bélyegzők.

 

Szóval úgy érzem, amit én tehetek, megteszem.

Előzmény: rozaa (42134)
nagypapi Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42135

Volt már rá példa, hogy valaki próbált tenni valamit, de nem volt túl nagy fogadókészség az MTSZ részéről.

És ez sajnos nemcsak a bélyegzőkkel kapcsolatban van így, hanem általában a kéktúrázással kapcsolatban.

Úgyhogy vissza lehet venni a kioktató stílusból.

Előzmény: rozaa (42134)
rozaa Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42134

Kedves Imi! Az az TURISTA, aki a pecséteket gyártja és kihelyezi TÁRSADALMI munkában teszi ezt - több, mint tíz éve. Hiába lelkes, ha saját pénzén kell legyártania és aztán elutaznia valahova cserélni, azt csakis hivatástudatból, önszorgalomból teszi. Ha valamin változtatni akarsz, azért először próbáljál meg tenni. Üdv: Á

Előzmény: imi_75 (42129)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42133

Miért nem működik a TUHU?

Jesper Olsen Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42132

A Hármashatár-erdészház közelében lévő fémbélyegző pl. nekünk nagyon jó lenyomatot adott, saját, 19 éves bélyegzőpárnámba mártás után. De nem mindig sikerül kihozni a maximumot belőlük, ez tény.

Előzmény: hörpölin (42127)
Jesper Olsen Creative Commons License 2013.10.22 0 0 42131

Mi is kacsingatunk a Kőszegi-hg. felé jövőre, kösz, hogy leirtad. Max. annyi lenne a különbség, hogy az első napot a leutazásra és városnézésre szánjuk, aztán kisebb zsákkal irány az Irottkő (Velem felől). - Ha komolyra fordul a dolog, akkor még biztosan lesznek kérdéseim (pl. szállások).

Előzmény: Törölt nick (42121)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!