Keresés

Részletes keresés

ropcsi77 Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1474

Szia. 

 

Köszi a segítséget. A fialtatásban is gondolkodom,nemtudom,hogy te hogyan csinálod.Veszed a kicsiket netán van saját állományod?A lapály az kifejezetten húsdisznó lenne.

Előzmény: brekzg (1465)
Rzola Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1473

Szegény hentes :)

Előzmény: v2rider. (1472)
v2rider. Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1472

,,A böllér szerint gyönyörű két állat lett a semmin nevelt malackákból:)) ´´ - ez volt az utolsó mondat.

Előzmény: Rzola (1471)
Rzola Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1471

Nem írtam mellé,hogy a semmiből ha kint legel egész nap és estére egyszer kap abrakot az éppen elég ahhoz,hogy elérje ezt a súlyt.Persze krumpliból és kenyérből is kell mellé pár mázsa!

Előzmény: v2rider. (1470)
v2rider. Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1470

A forumozó azt elfelejtette megírni hány mázsa krumplit,kenyeret,almát,stb.adott a disznóinak. Mert azt ne higgye senki,hogy a vasárnapi ebédre pucolt krumpli héjján,meg a gyerekek által meghagyott kenyérvégeken meghízik 4 hízó! A semmibol pedig semmi lesz...

Előzmény: Rzola (1466)
Lilatigris Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1469

Vietnámi-nagyfehér keverék koca, majd nagyfehér kant akarok hozzá. Még fiatal, 4 hónapos, de már látszik hogy nem lesz olyan zsíros mint a vietnámi, jó hosszú, izmos, nem lóg a hasa.

A képen a vörösök, mangalica-vaddisznó keverékek, szerintem nem lesznek zsírosak, de majd decemberben kiderül, szalámit szeretnék belőlük. :) Nagyon lassan nőnek, de akkor sem kapnak tápot! :D

 

Előzmény: szendiszundi76 (1463)
Lilatigris Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1468

Se kolbász, se szalonna. Már alig kapnak kukoricát, azt is úgy hogy 60 % kukorica 30 % búza, 10 % zab. De most már főleg moslékot kapnak.

 

Előzmény: Rzola (1462)
brekzg Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1467

Szia!

 

Te tudod, milyen lehetőségeid vannak, de nem árt, ha nagyobb ólat csinálsz, mint amit a kolléga javaolt, mert nem tudhatod, hogy nem akarsz-e majd később több állatot tartani. Meg hát az a pár négyzetméter 2-3 kissúlyú disznónak sem sok, nem vagyunk mi állatkínzók!

Az én óljaim így néznek ki: 2x2,5 m akol plussz 2,5x3 m etetőtér. A képeken láthatod, hogy egy 200 kg feletti hízó hogy néz ki kb. 6 nm-en( csak az etetőteret nézd).

 

Szegény coca nem tudja, amit én tudok: jövő szombaton ...

Előzmény: kopibaki (1451)
Rzola Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1466

Egy másik fórumról!

 

Belepottyantam én ebbe a mangalicatartásba mint a rosz gyerek a pocsolyába...de.Elmondhatom mivel a nagybátyám húsdisznókat tart,én hozzá képest a semmin neveltem fel őket .Januárban kaptam 4 kis ördögöt,olyan 20,25 kilósak étrendjük minden ami a ház körül akad.Főtt kpumpli,krumplihéj,száraz kenyér savóba áztatva,főtt alma(szinte egész nyáron,katlanba főztük.Néha korpa,meg mindenféle ami a ház körül akadt,Egyedül tápot nem kaptak soha.Levágás előtt kb 2-3 mázsa kukoricát evett meg a  4 manga,és amit a kecskék elpazaroltak lucernát,természetesen.Mult hónapban vágtunk kettőt,olyan 140 kg.osak voltak.A böllér szerint gyönyörű két állat lett a semmin nevelt malackákból:))

Előzmény: Lilatigris (1461)
brekzg Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1465

Azt elfelejtettem megírni, hogy én a MNF x Ml X H39 vagy pindur malacokat tartom a legjobbnak, de önmagában minden korszerű fajtával lehet jól termelni.

brekzg Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1464

Szia!

 

Az, hogy megéri-e, sok mindentől függ. Megmondom, én hogy számolok:

Veszel két malacot, az legyen 30 ezer Ft.

1 malac megeszik 5 q-t, így lesz 100 kg-os(táp, koncentrátum nélkül, melléktermékek felhasználásával), ez kb. 30 ezer Ft/db.

Tehát 2 db 100 kg os hízó van neked 90 ezerbe. nagyjából ennyiért meg is tudod venni őket, és akkor nem kell dolgozni velük.

viszont a két disznóból lesz neked kb 100 kg színhús, plussz hurka, kolbász, stb. Ha csak a színhúst megveszed a boltban, az már magában 100 ezer Ft felett van, és akkor nem számoltuk a többit, amit gondolom szintén jó étvággyal elfogyasztasz. Tehát szerintem legalább saját fogyasztásra egyértelműen megéri nevelni a disznót, persze ha nem vagy lusta naponta foglalkozni vele.

Hogy eladásra megéri-e tartani, azt számold ki Te a fenti gondolatmenet alapján. A számokon lehet vitatkozni, jóval olcsóbban is kijöhetsz a buliból. Viszont ha saját termelésű a gabona, akkor is célszerű kb. 6000 Ft-tal számolni, mert nagyjából ennyiért el is tudnád adni.

 

Remélem tudtam valamit segíteni, és várom a többiek észrevételeit is a témában!

 

Előzmény: ropcsi77 (1459)
szendiszundi76 Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1463

milyen keverékel mert nekkem is valami ilyesmi van vietnámi vadisznó vagy mangalica

nem tudom hogy víetnámi kanal akkarok majd lapály vagy durocot bugatni tavaszal ki tudja milyen kis malacok lennének

 

Előzmény: Lilatigris (1461)
Rzola Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1462

Szalonna,kolbász? Sajnos ezt teszi a kukorica a mangalica még jobban szedi a zsírt tőle!

Előzmény: Lilatigris (1461)
Lilatigris Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1461

Na levágtuk a második és egyben utolsó csüngőhasút is. Tényleg kicsi volt, 9 hónapos és 40 kg. Lett 15 kg hús,  11 L zsír, és 12 hurka. Én be is fejeztem a csüngőhasú tartását, vagyis nem teljesen, a keverékekkel még próbálkozom. :D

Amúgy az előző és a mostani csüngőhasúból annyi zsír lett, hogy egy évig biztos elég, de lehet tovább is. :)

Előzmény: szendiszundi76 (1449)
v2rider. Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1460

eléggé pihent

Előzmény: kopibaki (1458)
ropcsi77 Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1459

Sziasztok,volna itt valaki aki tudna nekem segíteni.Mostanában azon gondolkodtam mivel is kellene kiegészíteni a fizetésemet.Régebbeb mindig voltak sertések amiket saját célra tartottunk.Tartanom kellene ismét ,de megérie??Meg ha tartanám akkor már úgy csinálnám,hogy eladásra is?  Melyik fajtát érdemes ,amiből minél több hasznot tudnék csinálni.Te hát a segítségeteket kérném,én helyileg borsodi volnék.a Akár a személyes találkozás is érdekelne.Válaszotokat előre is köszönöm..

kopibaki Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1458
v2rider. Creative Commons License 2013.01.19 0 0 1457

ha csak hizlalni akarsz 2x2 vagy 2x2,5 m elég nekik,vályúbol jusson fejenként 30 cm.

Előzmény: kopibaki (1454)
karvas77 Creative Commons License 2013.01.19 0 0 1456

szevasztok azt szeretném kérdezni,hogy a szotyola menyire jo a hozoknak,és ha jo milyen arányba köszi

Rzola Creative Commons License 2013.01.19 0 0 1455
Előzmény: kopibaki (1454)
kopibaki Creative Commons License 2013.01.19 0 0 1454

mondjuk 2-t 3-at tartanék

!!!!

 

Előzmény: v2rider. (1452)
Rzola Creative Commons License 2013.01.19 0 0 1453

Kicsit vissza olvasol 50-100 hozzászólást akkor ott van három csüngő vágásából adat ,ebből kettőt én vágtam!

Előzmény: szendiszundi76 (1449)
v2rider. Creative Commons License 2013.01.19 0 0 1452

az attól fugg,mit és mennyit akarsz tartani

Előzmény: kopibaki (1451)
kopibaki Creative Commons License 2013.01.19 0 0 1451

disznóólat szeretnék csinálni ötleteket kérnék és képeket ha kérhetnélek titeket! köszönöm mekkora legyen stb

 

v2rider. Creative Commons License 2013.01.18 0 0 1450

szuletéstol számítva 10 hónap alatt lett 180 kg?

Előzmény: csukazs (1445)
szendiszundi76 Creative Commons License 2013.01.18 0 0 1449

Majd írdle léci

 

Előzmény: Lilatigris (1448)
Lilatigris Creative Commons License 2013.01.18 0 0 1448

Mi holnap vágunk egy csüngőhasút, nem túl nagy, elég sokat szaladgál, egész nap túr, nem olyan eszek-alszok típus. :D Kíváncsi vagyok én is, mennyire lesz zsíros.

Előzmény: menike88 (1434)
szendiszundi76 Creative Commons License 2013.01.17 0 0 1446

víetnámi mellet az szól hogy a mai takarmány árak mellet és 40-50-kg-osan lehet vágni 

igy mindig van friss hús és némi szalonna és nem áll a fagyobba a hús hetekig vagy 3-4 hónapig.

 

csukazs Creative Commons License 2013.01.17 0 0 1445

Véleményem szerint a Mangalica jobb abban hogy igénytelenebb bármit megeszik és azon is meghízik, ellene szól hogy több idő kell neki a növéshez és lényegesen rosszab a hús szalonna aránya.
A normál húsosabb fajtáknál jobb a növekedési erély, hús szalonna arány
viszont a táplálásnál oda kell figyelni nehezebben nő meg csak átlagos terményen kicsit magasabb fehérje tartalom kell neki, jah és láttam már olyat hogy nem akart gyarapodni a nagyrészt kukoricán nevelt példány.
Én személy szerint jobban szeretem a normál malacot de azért nem az általam "nejlon" malacnak nevezetteket amin nincs szalonna csak egy börréteg :)
Az is igaz amikor mi tartottunk akkor mi mindig min 180kg osat vágtunk abból is rögtön kettőt és azoknak volt olyan 4-6 cm szalonna a hátán az szerintem egy ideális vastagság :D
Igaz mi valamennyi tápot is adtunk neki de nem sokat és kb 10 hónaposan voltak akkorák.
Én ha most tehetném akkor nagy fehérXLapály keverék kocát tartanék és pietrain#duroc keverék kannal búgatnám és azokra akölykökre lennék kíváncsi mert szerintem ott a szívósság a jó növekedés és a jó húsarány együtt lenne jelen (amellett hogy szalonna is akadna egy kevés) 

Előzmény: kopibaki (1444)
kopibaki Creative Commons License 2013.01.17 0 0 1444

köszönöm szépen a segitséget!! láttam a képeket! nagy dilemma ez nekem . szted melyiket válasszam mangalicát v.hagyományosat azon belül melyik fajtát?

 

Előzmény: csukazs (1442)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!