Köszi a segítséget. A fialtatásban is gondolkodom,nemtudom,hogy te hogyan csinálod.Veszed a kicsiket netán van saját állományod?A lapály az kifejezetten húsdisznó lenne.
Nem írtam mellé,hogy a semmiből ha kint legel egész nap és estére egyszer kap abrakot az éppen elég ahhoz,hogy elérje ezt a súlyt.Persze krumpliból és kenyérből is kell mellé pár mázsa!
A forumozó azt elfelejtette megírni hány mázsa krumplit,kenyeret,almát,stb.adott a disznóinak. Mert azt ne higgye senki,hogy a vasárnapi ebédre pucolt krumpli héjján,meg a gyerekek által meghagyott kenyérvégeken meghízik 4 hízó! A semmibol pedig semmi lesz...
Vietnámi-nagyfehér keverék koca, majd nagyfehér kant akarok hozzá. Még fiatal, 4 hónapos, de már látszik hogy nem lesz olyan zsíros mint a vietnámi, jó hosszú, izmos, nem lóg a hasa.
A képen a vörösök, mangalica-vaddisznó keverékek, szerintem nem lesznek zsírosak, de majd decemberben kiderül, szalámit szeretnék belőlük. :) Nagyon lassan nőnek, de akkor sem kapnak tápot! :D
Te tudod, milyen lehetőségeid vannak, de nem árt, ha nagyobb ólat csinálsz, mint amit a kolléga javaolt, mert nem tudhatod, hogy nem akarsz-e majd később több állatot tartani. Meg hát az a pár négyzetméter 2-3 kissúlyú disznónak sem sok, nem vagyunk mi állatkínzók!
Az én óljaim így néznek ki: 2x2,5 m akol plussz 2,5x3 m etetőtér. A képeken láthatod, hogy egy 200 kg feletti hízó hogy néz ki kb. 6 nm-en( csak az etetőteret nézd).
Szegény coca nem tudja, amit én tudok: jövő szombaton ...
Belepottyantam én ebbe a mangalicatartásba mint a rosz gyerek a pocsolyába...de.Elmondhatom mivel a nagybátyám húsdisznókat tart,én hozzá képest a semmin neveltem fel őket .Januárban kaptam 4 kis ördögöt,olyan 20,25 kilósak étrendjük minden ami a ház körül akad.Főtt kpumpli,krumplihéj,száraz kenyér savóba áztatva,főtt alma(szinte egész nyáron,katlanba főztük.Néha korpa,meg mindenféle ami a ház körül akadt,Egyedül tápot nem kaptak soha.Levágás előtt kb 2-3 mázsa kukoricát evett meg a 4 manga,és amit a kecskék elpazaroltak lucernát,természetesen.Mult hónapban vágtunk kettőt,olyan 140 kg.osak voltak.A böllér szerint gyönyörű két állat lett a semmin nevelt malackákból:))
Azt elfelejtettem megírni, hogy én a MNF x Ml X H39 vagy pindur malacokat tartom a legjobbnak, de önmagában minden korszerű fajtával lehet jól termelni.
Az, hogy megéri-e, sok mindentől függ. Megmondom, én hogy számolok:
Veszel két malacot, az legyen 30 ezer Ft.
1 malac megeszik 5 q-t, így lesz 100 kg-os(táp, koncentrátum nélkül, melléktermékek felhasználásával), ez kb. 30 ezer Ft/db.
Tehát 2 db 100 kg os hízó van neked 90 ezerbe. nagyjából ennyiért meg is tudod venni őket, és akkor nem kell dolgozni velük.
viszont a két disznóból lesz neked kb 100 kg színhús, plussz hurka, kolbász, stb. Ha csak a színhúst megveszed a boltban, az már magában 100 ezer Ft felett van, és akkor nem számoltuk a többit, amit gondolom szintén jó étvággyal elfogyasztasz. Tehát szerintem legalább saját fogyasztásra egyértelműen megéri nevelni a disznót, persze ha nem vagy lusta naponta foglalkozni vele.
Hogy eladásra megéri-e tartani, azt számold ki Te a fenti gondolatmenet alapján. A számokon lehet vitatkozni, jóval olcsóbban is kijöhetsz a buliból. Viszont ha saját termelésű a gabona, akkor is célszerű kb. 6000 Ft-tal számolni, mert nagyjából ennyiért el is tudnád adni.
Remélem tudtam valamit segíteni, és várom a többiek észrevételeit is a témában!
Na levágtuk a második és egyben utolsó csüngőhasút is. Tényleg kicsi volt, 9 hónapos és 40 kg. Lett 15 kg hús, 11 L zsír, és 12 hurka. Én be is fejeztem a csüngőhasú tartását, vagyis nem teljesen, a keverékekkel még próbálkozom. :D
Amúgy az előző és a mostani csüngőhasúból annyi zsír lett, hogy egy évig biztos elég, de lehet tovább is. :)
Sziasztok,volna itt valaki aki tudna nekem segíteni.Mostanában azon gondolkodtam mivel is kellene kiegészíteni a fizetésemet.Régebbeb mindig voltak sertések amiket saját célra tartottunk.Tartanom kellene ismét ,de megérie??Meg ha tartanám akkor már úgy csinálnám,hogy eladásra is? Melyik fajtát érdemes ,amiből minél több hasznot tudnék csinálni.Te hát a segítségeteket kérném,én helyileg borsodi volnék.a Akár a személyes találkozás is érdekelne.Válaszotokat előre is köszönöm..
Mi holnap vágunk egy csüngőhasút, nem túl nagy, elég sokat szaladgál, egész nap túr, nem olyan eszek-alszok típus. :D Kíváncsi vagyok én is, mennyire lesz zsíros.
Véleményem szerint a Mangalica jobb abban hogy igénytelenebb bármit megeszik és azon is meghízik, ellene szól hogy több idő kell neki a növéshez és lényegesen rosszab a hús szalonna aránya. A normál húsosabb fajtáknál jobb a növekedési erély, hús szalonna arány viszont a táplálásnál oda kell figyelni nehezebben nő meg csak átlagos terményen kicsit magasabb fehérje tartalom kell neki, jah és láttam már olyat hogy nem akart gyarapodni a nagyrészt kukoricán nevelt példány. Én személy szerint jobban szeretem a normál malacot de azért nem az általam "nejlon" malacnak nevezetteket amin nincs szalonna csak egy börréteg :) Az is igaz amikor mi tartottunk akkor mi mindig min 180kg osat vágtunk abból is rögtön kettőt és azoknak volt olyan 4-6 cm szalonna a hátán az szerintem egy ideális vastagság :D Igaz mi valamennyi tápot is adtunk neki de nem sokat és kb 10 hónaposan voltak akkorák. Én ha most tehetném akkor nagy fehérXLapály keverék kocát tartanék és pietrain#duroc keverék kannal búgatnám és azokra akölykökre lennék kíváncsi mert szerintem ott a szívósság a jó növekedés és a jó húsarány együtt lenne jelen (amellett hogy szalonna is akadna egy kevés)