Keresés

Részletes keresés

Alfato Creative Commons License 2010.10.26 0 0 4324
No nekem nem száll el ilyen szépen a füst, hanem a ház teteje környékén hömpölyög...mint most is.

A szigeteléssel kapcsolatosan a födémemen csak 20 cm üveggyapot van tegnap vettem még 2 rétegre elegendő 5 cm-t, de a felső réteg hőtükrös is lesz plusz.

De nézegettem, ha még egy méterrel magasabb lenne, akkor a gerinc fölött elmehetne a füst...vagyis meg fogom toldani még egy méterrel szigetelt toldalékot fogok felcsavarozni a peremre (vagy mi a kutyaguminak hívják).

Jasu: ha annyi papírt teszek bele, akkor semmi hely nem marad a fahamunak :-)

Más begyújtás: én még mindig felülről (elölről hátra csapó lánggal) gyújtok be, kb 8-10 perc alatt van a kazán üzemi füstgáz hőmérsékleten...sőt nem is szoktam hasítani a fát, hacsak nem akkora, hogy nem fér be az ajtón. Most a nagyja kb csukló és alkar vastagságú...

Tamás
Előzmény: TgY (4317)
kod1111 Creative Commons License 2010.10.26 0 0 4323
spucc Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4322

"mintha egy dugó volna"
Hidegdugó-nak hívják:

http://www.ezermester.hu/articles/article.php?getarticle=230
Előzmény: TgY (4317)
CAT man Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4321

Szerintem nekem kicsi az alapparázs majd fokozatosan izzik be a ráhelyezett tüzelő. Nem füstöl soha.

A füstcső illesztéseit kitömitettem Berneres pasztáva. 1500 C ig hőálló kikeményedik rendesen, bárhova jó. Nem fűstölt nekem itt sem hanem a nagyon finom hamu szivárgott rajta. A fekete füstcső nagyon porosodott. Mióta kitömítettem azóta tiszta. Ki is vágna a nejem ha füst szag lenne. Korábban raktam fel képet ott látszik hogy nem kimondottan kazánházban van a "reaktor"

Előzmény: spucc (4318)
spucc Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4320

Lehet, hogy igazad van.
De hogy ez más, az biztos. Az előző kazánom, vegyes ÖV, 6 év alatt termelt annyi hamut, mint ez egy szezon alatt.
Pechemre akkor jöttek a kéményseprők, amikor nem tudtam otthon lenni, anyámnak mondtam, hogy mondja meg nekik, hogy nem vagyok otthon. Erre nem csak megmondta, hanem alá is írta a papírt.
Puff neki, pedig ki akartam kotortatni velük a kürtőt
Előzmény: Alfato (4312)
kod1111 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4319
Ma beszéltem 1 ismerőssel, a napokban állított be 1 kandallót, nem akart neki működni vissza felé jött a füst, levágták a tetejéről a Meidinger tárcsát és azóta tökéletes.
Előzmény: csiba00 (4314)
spucc Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4318

" "Ez a kupac, mivel alulról ég lefele" ";

Jogos a csodálkozásod, de a kulcskérdés az hogy MEKKORA az előtűz, vagy ahogy Nevetnem kolléga hívja találóan: az alapparázs.

Ha nagy, akkor a ráhelyezett aprót valóban hamar belobbantja, ilyenkor megy az égés alulról FELFELÉ, ahogy írod.
De ha kicsi az alapparázs, akkor csak lassan teszi. Ekkor alulról LEFELE ég. Ma pontosan megfigyeltem. Egyszerűen arról van szó, hogy a kicsi alapparázs nem bírja be hő-sugározni a ráhelyezett anyagot.

A Te módszered, hasonló, ott is az a lényeg, hogy lassítani kell a bemelegítést, akkor nincs füst.

És még egy előny: ha elő tűzzel, és lassan, fokozatosan gyújtok be, a kazánházba se "pöfögi" bele, a füstcső apró résein keresztül a füstöt. /orrán-száján/


Előzmény: CAT man (4309)
TgY Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4317

 Tamás,

Nálam is hasonló füst probléma jelentkezett amikor javaslatodra egy ideig "felülről" gyújtottam be a megrakott Atmos-t.  Igaz, hogy ez volt a legkényelmesebb módszer, de:

 - sokkal lassabban érte el a kazán az üzemi hőmérsékletet, a gáz/füstcsóva csak akkor gyulladt be, amikor már fentről lefelé átégett a farakás s lent képződött valamennyi parázs

 - még száraz fával is sokat füstölt, hiába húzza a lángot lefelé a ventilátor, valahogy nem tökéletes az égés, a begyújtást követő legalább 30 percig füst terjengett a ház környékén (amit viszont csak pár alkalom után vettem észre hogy a mi kéményünkből származik)

 

 Akkor is voltak problémáim, amikor bár "alulról" gyújtottam be, viszont egyből telepakoltam a kazánt, így már hamarabb melegedett, kevesebb, de még mindig jelentős füstmennyiséggel az elején.

  A legjobban az vált be, hogy gyújtósból egy kisebb máglyát rakok, s pár perc után tömöm meg csak a kazánt a nagyobb hasábokkal. Felére-kétharmadára csökkent az üzemi hőfok elérésének ideje, kezdeti füst töredékére csökkent vagy jobban mondva nem is észlelhető.

 

 A kémény meg egy külön tudományág, elég érdekesen működik. Dunakanyarban, szeles domboldalon áll a ház, a szél, 'időjárás', stb. nálunk hatványozottan jelentkezik. Szélcsendesebb időben, a felfűtetlen kéményben mintha egy dugó volna, amit ha kezdetben sűrű de hidegebb füsttel próbál meg telemumpálni a kazán ventilátora, néha előfordul hogy mintha "berobbanna", az egész kazán megrázkódik, huppan egy nagyot, de utána mintha kilökte volna a dugót, a kazán hangján is hallatszik hogy azután már jobban 'szelel'.

 

 Még év elejéről 2 (gyenge, de talán látható) kép példának, az első a telerakott kazán alulról begyújtása után (van, de nem durva füst), a második röviddel utána mikor beindult a füstgáz utánégése (nincs vizuálisan érzékelhető füst, de ez a kép készülhetett volna manapság rögtön a begyújtás után, amikor gyújtósból előbb kisebb de annál gyorsabban begyulladó máglyát csinálok). 

A hajdani durva füstös esetekről nincs képem, de eléggé anti reklám volna itt a faelgáz topicban.

 

Előzmény: Alfato (4292)
pohikopó Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4316
Nekem műkő fedlapom van és műkő búbom a kéményen. Én is gondoltam rá, hogy akadályozza a huzatot valamennyire. Én azért raktam rá, mert szép + nem esik bele az eső..........legalább is így gondoltam, ezek szerint rosszul....
Előzmény: csiba00 (4314)
Jesu Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4315
Nem is arra gondoltam, hogy bontsd meg a kéménycsövet, hanem arra, hogy a nyitott kémény csappantyú nyílásában gyújtsd be a pappert.
Bár én V-ból indulok ki, mert ott ez nem gond...
Előzmény: Alfato (4303)
csiba00 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4314
Egyébként az a kis "sisak" a kémény tetején mennyire fontos? Nekünk pár éve a kéményseprők vágták le, mondván, hogy csak akadályozza a huzatot és, hogy ennek csak a bukószél (?) elleni védelem a szerepe, ami nálunk nem jellemző. Legalább is nekem ez dereng abból, amit mondott.
Előzmény: kod1111 (4310)
CAT man Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4313

Most ezsembe jutott. A szomszédnak volt egy fa szárítója, amit télen nyáron etetett mindennel. Az szokot fűstölni , nem mindig nagyon de mikor nyáron kinn vagy az udvaron és épp pancsolsz akkor elég  zavaró tudott lenni. Még az a jó hogy csinált egy telepet és most ott csinálja, szerencsére cigányok a szomszédai azok kapják a füstölést.

Nálam a tetőtéri szobában lehetett érezni a füstöt mert volt egy ajtó ami kivezetett egy kiseb tető alá. Az ajtót körbenyomtam szilóval mert soha nem mentem ki rajta, azóta nem jön be a füst.

 

Alfato szerintem nálad valahol nem tökéletes a szigetelés. Ha a füst bejön akkor a hideg is  beszelel. Habár azt nem érzed a de a füstszag az kinn maradhatna nem-de?

Előzmény: Alfato (4312)
Alfato Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4312
Valamiért kikívánkozott belőlem a kérdés, avagy a feltevés, amit már korábban mondtam egy ismerősömnek, hogy a faelgázosítóknak nem-e hátrány a magas kémény? Mivel eléggé hűl a füst....nomármost, ha tényleg méterenként 15 fok C-t hűl, akkor 10 méteren.....no nem 150-et de legalább 100-at hűl a gáz...

Nekem nem a kazánházban van füst, hanem a tetőtéren keresztül jön vissza...csak ha északi szél fúj....ilyenkor télen ez eléggé jellemző....mikor máskor :-D

Tamás
Előzmény: spucc (4305)
CAT man Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4311
Mikor begyújtasz akkor  a nyílás fölött mennyire van a begyújtós? Mert ha a nyilás amin a láng átszívódik az égéstérbe túl messze esik a begyullatt fától akkor szokott nálam füstölni. Hiába ég a rakás teteje ha a nyilás messze van nem ér el odáig a láng akkor már csak a füst megy át , de akkor vastagon.
Előzmény: kod1111 (4310)
kod1111 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4310
Mikor meggyújtom, azért elég rendesen ereget.
CAT man Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4309

"Ez a kupac, mivel alulról ég lefele"

 

Ez a mondat elgondolkodtatott. :)  Nálam alulról ég felfelé.  No mindegy.......

 

Én is szoltam a füstöt nézegetni. Én bontott fenyőanyagból készitek gyújtóst. Egy marékkal behejezgetek majd fehér v. rózsaszin alágyújtost teszek rá és meggyújtom. Venti bekapcs. kar kihúzva ajtó becsukva. Pár perc mulva begyullad a fenyő akkor a kart benyomom az meghúzza rendesen a tüzet és ég mint a pörkölő. Erre rakok vékony faágakat vagy hasított kuglit. Ezek tetejére meg szinte minden méretűt lehet rakni. Tavaly barack fával tüzeltem de most jegenye van viszonylag sok. Ég, nincs annyira hideg kinn  ráérek pakolgatni rá. Viszont elég soká ég ez is. De arra akarok kilyukadni hogy füst aztán nincs abszolút. Éppen alig szál a Shidel kémény tetején valami kis füstcsikocska. Akkor szokott jobban szálingózni a füst ha leáll a ventilátor és parázslik a fa.

Viszont.... tavasszal levágtam a pampafűvet. hosszú vékony szála van rengeteg több talicskányi anyag. Gondoltam egyet és spárgával átkötöttem és be a kazánba mint egy bála. No...ezasztán úgy füstölt mint a wördtréd center :)

 Gyújtottam be eleinte fellülről, na azis tudott rendesen füstölni.

Előzmény: spucc (4300)
pohikopó Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4308


Remélem érthetőre sikerült.....
Előzmény: Hrabovszki2 (4302)
Nevetnem Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4307
Én a múlt szezonban szívtam a füsttel - szó szerint. A füstcsövem nem volt a legjobban tömített a csatlakozásoknál, ahogy a tisztítóajtónál is kifújt valamennyit (vágni lehetett a füstöt).
Idén alu szalaggal áttekertem a problémás részek javát, ill. szigetelővel a tisztítóajtónak segítettem. Már elfogadható, füstnek csak szaga van, ha nem rakom meg az elején (ha igen, kismértékű szivárgás még van)
Tapasztalatok: valóban célravezetőbb alapparazsat készíteni vékony gyújtósból (de ez időigényes is), ehhez én lezárom a huzatajtót, hogy a levegő mennyiségét levigyem, aztán ahogy ez leég, pakolom rá a vastagabb cuccot. Eközben a füstcsappantyú az elején teljesen nyitva, amikor pedig már jól ég a második begyújtó rakás is, akkor csak résnyire hagyom nyitva, hogy az alsó tűztér felé is meginduljon a meleg.
Hasonló magasságú, a kéményünk, jó 360! foknyi könyökkel, eltolással, de ezzel együtt se füstöl annyira az elején, hogy szélben ez a házon méterekkel túlmenjen: addigra szétoszlik, eltűnik.
Tehát: kéménykifűtés megtörténik a nyitott csappantyús üzemnél, minél jobban ég a tüzelőd, annál gyorsabban.
(szvsz)
Előzmény: Alfato (4292)
Pinye Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4306
Szia,

nekem ez volt az elején pár hétig. aztán....
a kémény tisztítóját egy rugó feszíti rá a nyílásra, amit a külső lemezajtó becsukáskor feszít meg. ez a rugó gyárilag nincs élesítve, van rajt egy fém pöcök, ami nem engedi el. na ezt kellett eltávolítani, és minden ok.

Ez valószínű a nagy többségnek egyértelmű, de én mint társasházból családiba költözőnek, és gázról fára átállónak fel sem merült. sajnos a kőművesnek sem.
Előzmény: Alfato (4304)
spucc Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4305

Nekem ez az egész kémény dolog ahelyett hogy világosodna egyre sötétebb. Pedig folyton többet tudok az ügyről, sok rendeletet, honlapot, szabványt, amit lehetett lementettem, és mégis.

Nem teljesen világos, hogy:

1.A faelg. kémény TÚLNYOMÁSOS tulképp?
A méretezési nomogram-ok írnak ugyan alacsony , 200 fok alatti tűztérhőmérséklet esetről, de mindig ATMOSZFERIKUS kéményről szólnak.
Na most a ventilátoros faelgázok melyikek? atmoszferikusak, vagy túlnyomásosak?

2.Most KELL bélés vagy nem a faelgázhoz? Pontosabban, az OK, hogy a sima téglásat bélelni kell(ene), de a modernebb épített kéményekhez elég a mázas, vagy esetleg tilos a mázbevonatú? /Merthogy az kéménytűznél lepattogzik állítólag/

3.Engem kicsit elborzaszt/örömmel tölt el az alacsony füstgázhőmérséklet.
Öröm:ezért jó a hatásfok.
Borzaszt: szegény kémény!

Megmagyarázom:
A napokban elkezdtem füstgázhőfokot mérni. Az még csak rendben, hogy 190 fok fölé nem sikerült tornásznom aprófával sem a hőfokot, a prosik is ezt írják, max 200 fok.

De azon már kicsit elgondolkodtam, hogy kicsit lefojtva a hőfok 50-70 fok környékén tartózkodott. (miközben a víz 80 fok felett).
Mi lesz ilyenkor azzal a kéménnyel, hacsak egy kis nedvességet is tartalmaznak az égésgázok? Mi minden maró sav csapódik ott le évek alatt?

A bioszolár fórumon olvastam idézet formájában Dr. habil. Cziva Oszkár tű. ezredes
idézett hozzászólását:

"A kéménytüzek esetében a koromtűz a leggyakoribb. A koromtüzek kialakulásban számos tényező játszik szerepet, azonban a legmeghatározóbb a korom lerakodása, ezáltal a kürtő leszűkülése. A jelenség magyarázata, hogy a kéményben felfelé haladó füst folyamatosan hűl, hagyományos falazott kéményben méterenként kb. 15-16 °C-ot. Bármilyen anyagot égetünk, a füst jelentős mennyiségű vízgőzt tartalmaz, ez vizes fa égetésénél intenzívebben jelentkezik. Kb. 50-70 °C között megkezdődik a víz intenzív kicsapódása a kémény kürtő falára. Az így keletkező folyadék savas kémhatású, a korom részecskék a kürtő falán megtapadva kátrányos réteget képeznek, amely a füstjáratot leszűkíti. Az intenzív fűtés és a leszűkült füstjárat miatt a kémény belső hőmérséklete megemelkedik és meggyújtja ezt a kátrányos réteget. A hőszigetelés nélküli hagyományos falazott kéményeknél jellemző ez a folyamat."

Na csak azért idézem, mert nálam már a kazánból is 50-70 fokos gáz jön ki.
/Ha jól mértem./

Egyébként a fenti fórumon olvastam azt is, hogy a saválló bélés is perforál, csak idő kérdése.






Előzmény: Alfato (4304)
Alfato Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4304
Egész más dolog, szerintem vagy 2 éve lehetett, már elnézést nem emlékszem valaki felhívott, hogy az kazánja ajtaján jön a füst, akármit is tesz, a 200-as Schiedel elméletileg tökéletes, mégis kifüstöl a kazán...

No ez mitől lehet? Nekem nem füstöl ki, pedig alsó határ alatt vagyok átmérőben....

Tamás
Alfato Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4303
Köszi Urak!

Készítek pár képet, de ha a szomszéd háza miatt van akkor lebontassam? :-D

Azon gondolkodtam, hogy emelek még rajta, de akkor sem fog a hideg füst elszállni...

Akácom van meg celtisem, de a celtis már csak a parázsra megy, csak akáccal gyújtok...

Az igaz, hogy én úgy gyújtok be, hogy megrakom, és áldásom rá égjél....

Futok még egy kört ezzel a kémény előfűtéssel, de a papír a kéménybe előfűteni nem igazán megy, mert úgy betömítettem a kéménycsövet hogy csuhajjjjjjjaaaaa, és nincs kedvem kibontani.

Tamás
Hrabovszki2 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4302
igen egyről beszélhetünk,várom a rajzot.kösz
Előzmény: pohikopó (4272)
Hrabovszki2 Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4301
Szia,mint kezdő Vigas-os megírom nálam hogyan megy.
1.kátrányosodik pufferral is,bár szerintem nekem a hulladékfaégetés miatt lehet ez,keményfát nem sikerült szárazat szereznem,sőt még ideit sem,majd csak most lesz valami.Remélem keményfával ez majd másképp lesz,de most annyi hulladékunk van hogy muszáj eltüzelni.

2.eddig úgy néztem ha minden este (6-7 óra körül) begyújtok és nem 15 fokról kell felfűteni(folyamatos tüzelésnél nem hűlhet le a lakás) akkor ez napi egy begyújtás elegendő, a pufferral marad 18-19 körül,de a szigetelés még nem teljes a pufin és mint mondtam hulladékfával ,ami hamar leég.

3.eléggé fáj a pufi szig.nélkül min. 100-110 ezer forint ,a szigetelés tényleg könnyen megoldható (15-20e) viszont a többi, szivattyú, szelepek,csőtermók, idomok, stb még egyszer simán ennyi ...sőt! De ez a lényege szerintem szóval nem spórolni.

4.ahogy írják a többiek azok jó tanácsok, nem érdemes kisebbekben gondolkodni. 25 kw=min. 1m3 de lehet hogy több.

Mi még csak most kezdtük,lehet mások más véleménnyel lesznek.
Előzmény: landrassy (4280)
spucc Creative Commons License 2010.10.25 0 0 4300


Az elmúlt pár napban hasonlóan jártam én is, a szomszédban a látótávolság 10 méter alá csökkent...
És akkor kitaláltam a "spanyolviaszt", > másképp gyúltok be!
Először csinálok egy ELŐTŰZ-et, ami nagyon kevés - 5-10 db - aprófából, szokásos mennyiségű újságpapír gyújtósból, és némi, ha van kicsit több kartonból áll.
Ez füst nélkül begyullad.
Ezután a már jól égő, félig leégett tűz tetejére újabb, most már tisztes mennyiségű tüzelőt rakok, még mindig főleg az apraját persze.
Ez a kupac, mivel alulról ég lefele, lassan, FOKOZATOSAN, és füst nélkül fogja a teljes mennyiséget átégetni.
Minden fázisban kimentem az udvarra, semmi füstöt nem tapasztaltam.
Előzmény: Alfato (4292)
Jesu Creative Commons License 2010.10.24 0 0 4299
Szia!

2 dolog:
- időjárás: masszív inverzió van, ül most a takony a városokon, ilyenkor még a madár sem száll felfelé. ;) De lehet helyi adottság is, ahogy az urak jól ráéreztek, igazán ennél sokat nem tehetsz, vannak helyek, ahol az inverzió dátumtól dátumig tart...
- próbáld meg teli tömni indulásban papírgalacsinnal a kémény nyílást, és ott gyújtsd be. Ez előmelegíti a kéményed, marha intenzíven, csodákra képes...
Előzmény: Alfato (4294)
pohikopó Creative Commons License 2010.10.24 0 0 4298
Érdekes dolog ez. Tavaly nekem is csinálta amikor a tölggyel fűtöttem és az nehezebben lobbant be. Ugyan ez volt a szituáció pedig nekem is 11 méter körüli a kémény magassága és 20-as savállóba húz kifelé. Kiment a füst majd leszállt a környékre mint a köd. egy ideig észre sem vettem, mert én korán gyújtottam be reggelente és tettem vettem még indulás előtt, csak a szomszédok mondták. Aztán megfigyeltem és valóban ködösítettem mint a gép.

Idén az akáccal nem tapasztaltam ezt. Ez gyorsabban belobban előbb eléri a füst a megfelelő hőfokot. Lehet ezért.

Előzmény: Alfato (4292)
kod1111 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 4297
1 képet tudsz mutatni a kéményről, illetve a környékéről?
Előzmény: Alfato (4294)
kod1111 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 4296
A 2 méteres emelkedés nagyon jó, nem a huzattal van a gond szerintem, ha az lenne a baj akkor alul a kazánnál jönne a füst, vagy az égés nem volna intenzív.
Előzmény: Fúzió Sámson (4295)
Fúzió Sámson Creative Commons License 2010.10.24 0 0 4295
Üdv!

http://www.huzatfokozo.hu/Magyar/huzatszabalyzo-Mutat_Nullazzal/

Én ennek a terméknek azért utánajárnék.
Előzmény: Alfato (4292)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!