Keresés

Részletes keresés

Krizsok Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13273

Nem hiszem, hogy most ezzel feszegetted a topic határait!

Én itt az egyetemen mindenfélét hallok e növényekről. Nem mondhatom ki egyik álláspontot sem helyesnek, mert még ezek a dolgok gyerek cipőben járnak! Azt tudom, hogy 3-4 olyan híres kutató genetikus előadását hallgattam végig, akik pár éve pont az ellentkezőjét mondták e növényekkel kapcsolatban, mint amit most! Aki ellenezte az most pártolja aki pártolta ellenzi! Hát hogy van ez? Ahogy írod a pénz beszél és az általam említett esetekben ennek érezni is a jelenlétét!

Előzmény: matyastaschek (13272)
matyastaschek Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13272

Bocs, nem akarom feszegetni a topic határait, de Pusztai úrnak az előadását volt lehetőségem élőben meghallgatni. Nem szeretném kimondani, hogy jó vagy rossz a génmódosítás (szerintem is-is), de a belinkelt cikkből kitűnik, hogy megint a pénz beszél, a kutya meg ugat... és szakembereket egyáltalán nem kérdeznek meg:(

 

http://www.bbc.co.uk/hungarian/news/story/2005/07/050712_hungintpusztaiarpad.shtml

Előzmény: Krizsok (13271)
Krizsok Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13271

Én egyáltalán nem vagyok pártja a génmódosított növényeknek, ellenben nagyon szoktam mosolyogni, mikor ez szóba jön! Az átlagember kézzel-lábbal ellenzi az ilyen növényeket és mindig negatív példaként apellál vele. Az agrárértelmiségi elgondolkozik, hogy most jó vagy nem jó, illetve megvárja még a mérési eredmények bebizonyítják, hogy milyen hatásai vannak az élő szervezetre! Mind az, amit hallotok negatív dolgokat a génmódosított növényekről csak felvetés és mind addig még tények nem igazolják, hogy a génmódosított növények károsak az állat és az ember egészségére, addig nem lehet állítani ezt! Jelenleg a világ szója termesztése 98%-ban génmódosított növényekkel történik. Na, már most a müzliken keresztül a nutellán át egy csomó élelmiszerben van szója és akkor még a takarmányozásra használtról nem is beszéltünk! Romániában termesztik génmódosított kukoricát és tonna számra érkezik is be belőle az országba, mert a kutya nem ellenőrzi, hogy az vagy nem! A gyapot mára kizárólag génmódosított technológiával előállított növényekkel kerül forgalomba. A repce is már meghaladta a 70%-ot. Elég rég óta itt vannak köztünk a génmódosított növények.

Bármely genetikailag módosított növény hasznáról tud valaki valamit? Én egyről elég sokat.

1902-ben Shigetane Ishiwatari japán biológus felfedezte a Bacillus thuringiensist. Ez egy Gram pozitív baktérium, melyből cry toxint lehet kinyerni, ami növényvédő szerként használható! Évekig használták rovarölő szerként, elsősorban, mert környezet barát volt és mára a technológia oda fejlődött, hogy a kukorica is termel, ilyen szeret. Ennek következtében Afrikában sokkal nagyobb termésmennyiséget tudnak betakarítani, nem kell vegyszereket alkalmazni. Én a genetikailag módosított kukoricával szemben nem tudok ellentkezni!

 

tooommm0013 nem téged akartalak "kioktatni",csak a Te hozzászólásodban láttam most meg a témát!

Előzmény: tooommm0013 (13268)
ohiki Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13270

...az emberek szemléletét nagyban befolyásolja a pénztárcájuk vastagsága!!!    

 

 

kósági:  tojk a liba többet mint 15, csak el kell szedni alóla a tojást, ne tudjon rákotlani.

Előzmény: tooommm0013 (13268)
kósági Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13269

Sziasztok!

A liba kb. meddig tojik, ha ilyenkor elkezdi? Valahol azt olvastam, hogy öszesen 15 tojást rak a magyar liba. Azt hiszem a fehér tojóm, ő öregebb, de nem tudom mennyi idős, az az. A szürkéket júliusban vettem naposan.

tooommm0013 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13268

Azért azt el kell ismerni, hogy ha valakinek valamiben versenyelőnye van, akkor azzal nehéz megmérkőzni. Gondolok itt pl. a brazil csirkére, ahol nincs fűtési költség és a felperzselt esőerdők helyén génmanipulált szója nő. Hiába van nekünk jó búzánk, az kevés a versenyképes baromfihús előállításhoz....

A minőség persze egy másik kérdés. Meg a környezetvédelem. De az emberek szemlélete még messze van attól, hogy ne az ár legyen az elsődleges (és gyakran egyetlen) szempont a döntés meghozatalakor.

 

És akkor egy külön történet lenne a hozzá nem értő kényszervállalkozók esete... Ők sem a felemelkedésünket szolgálják.

Előzmény: subigalamb (13267)
subigalamb Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13267

És akkor még nem számolrták a rezsi költségeket (viz,villany,fütés,gyógyszerek stb.)meg a termelő munkadiját.

Nem baj majd behozzák Braziliából a 110ft-os csirkét.,meg aLengyel ,Német tojást,meg a Lengyel,Német,Holland,Dán meg mittudom én milyen országból származó disznóhust,az Ausztrál Újzélandi ,Argentin,Ir ,Angol marhát.Meg lehetne még sorolni.A Magyar mezőgazdaságot (valamikori Európa éléskamráját)meg a mesterségesen magasan tartott árakkal ,meg minden egyébb hülye törvényekkel kiszolgáltatottá meg tönkre teszik.Ezek a jó Magyar Mezőgazdaságért felelős a Minisztériumokban ülő(begyökeresedett)Szakembernek mondott Izraelita barát emberek.

Előzmény: tooommm0013 (13266)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13266
subigalamb Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13265

A sok vizre reagálva!Tényleg még a boldog (átkos kommunizmusban)békeidőkben soha nem volt ennyi baj a  sok csapadékkal.Igaz akkor rendszeresen pucolták az árkokat vizfolyásokat,és huzták maguk után a "rakétát" (szakmámból kifolyólag csináltam egy párat)a főldben (vagy 70-80cm mélyen) a fogasokhoz láncolva.Már csak azért hogy az eketalpat megszüntessék és a viz le tudjon szivárogni a mélyebb rétegekbe.Na most ezeket a jól müködő cégeket a TSz-ekkel eggyütt szüntették meg.A sok ujgazdag földtulajdonos meg még ráadásul a vizelvezetőket nem tartván szükségesnek vagy épp miatta ne kelljen kerülni beszántatta.Ezek után meg sirnak-rinak mint a kutya amelyik huszat kölykezett.Igaz majd az állambácsi a viszmajorból kifizeti a kárukat.Csak azt nem tudom miért.Inkább jól meg kellene őket büntetni ,hogy a vizelvezető rendszereket (amelyejk a területükön van) nem tartották karban,sőt még be is szántották.Egy régi parasztembernek több esze meg tudása volt mint a most végzett,és a felelős beosztásokban végzett mezőgazdasági szakembereknek(és itt tisztelet a kivételnek) mondott valakiknek.Mert az ha látta hogy valami olyan dolog van az árokban ami miatt nem folyik le a viz ő megigazitotta.Most meg beszántják meg egymásra meg főleg az államra mutogatnak,de ellene ,érte ,hogy ne igy legyen nem hajlandóak tenni.Igaz sirni könnyebb.

Előzmény: Krizsok (13256)
j ó z s i Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13264

Ismerem Árpádot, az enyémek is tőle valók. Nagyon korrekt madarai vannak ajánlom mindenkinek.

Előzmény: karibaba (13263)
karibaba Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13263

Ezt most találtam:

 

http://www.expressz.hu/allat_noveny/madar/hirdetes-24434404/

 

Ha valaki épp tenyésztojás-gyűjtésben van....nem semmi állománya van ennek a fickónak!

karibaba Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13262

Jó dolgokat írsz..........sajnos... :o(

Előzmény: tooommm0013 (13259)
karibaba Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13261

Jóképű ez a Lincoln-klón! ;o)

Előzmény: hatvanhárom (13255)
karibaba Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13260

Légy merész: egy sussex, egy wyandott! ;o))) A sajátjaidból meg csak egy kenderest hagysz, ill. az orpi az orpikkal! Na..? ;o)) Agyalok én helyetted is! :oDDD

Előzmény: sz.k.gabi (13248)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13259

Értem. Tehát 6 félév.

 

A másik része a hozzá nem értés, amit írsz. Na ez igaz. És bosszantó. De ezt már írtam is. Sírnak, panaszkodnak, de nem látnak tovább az orruknál. Még hónapokra sem, nem hogy évekre!

És ezért gondolom, hogy nem csak a kormány(ok) hibája hogy az ország itt tart. Az embereké is. Hiányzik a szakértelem az igaz, de még az általános intelligencia is! (nem tudok jobb szót) Mind a munkában, mind a mindennapi életben. Igazi csürhe! Elég csak végignézni egy sor parkoló autón. Az már mutatja, hogy gondolkoznak az emberek és hogy mit érnek a törvények.

De így van ez az élet minden területén. És hiába mész oda valkihez egy jó ötlettel (építő kritikával) felháborodik és elzavar. Legyen az főnök, vagy ismerős.

Szeretem a barátaimat de:

A ház előtt az utcán fű van. Hogy ne legyen széttaposva a kocsibejáró mellett még 1 helyt kialakítottam, ahol meg lehet álni. Tükröt szedtem, sóderágy, bele régi nagyobb méretű tömör tégla, mert az bírja a fagyot is. Végére ütközőt raktam. Akinek van jogosítványa annak rá kell tudni állni. (50 cm széles mindkét utacska) Hát 10 ből max kettő áll rá. Van aki 45 fokban áll oda, van aki mellé, de volt aki ráállt, de addig erőlködött, míg átment az ütközőkön és a járdára állt a kocsi orrával. És ilyenkor én szólok, hogy így nem jó. Nagyrészük megsértődik. Én meg lesz@rom, mert azért csinálja az ember hogy élhetőbb legyen a környezete és unom, hogy ennyire nem törődnek vele. És ezek akikről írok nem a 8 általánost nehezen összehozó csoport. Mégsem érti miért baj, ha a járdából csak 40 centi marad. MERT NEM FÉR EL EGY BABAKOCSI VAGY TOLÓSZÉK. És erre nyyit mondanak csak: ja...

Évek alatt belénk ivódott egyfajta önzés. Csak remélni merem hogy változik ez. De ehhez az kell hogy előszr mindenki a saját portája táján rakjon már rendet.

pl. akkor háborodjunk fel a külföldi sajt ellen, h mindig vesszük a fáradtságot és elolvassuk mit veszünk és nem a külhonit választjuk. Ha ebéd után nem banánturnixot szürcsölünk, hanem almakompótot eszünk. De nem sorolom, mert azt hiszem annak aki ennyiből nem érti meg kár is.

 

Kicsit elkanyarodtam. Bocsi.

Előzmény: Krizsok (13256)
Krizsok Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13258

Szia Subi!

 

Pontosan erről van szó!!! Nem csak a gyerek agyát tömik az elmélettel!!! Kint vannak a golfpályán és már a fű árnyalatának változásából megmondja, hogy milyen mikro nem makro hanem mikroelem hiánya van!!!! Minden rovart megismernek és pontosan tudják, hogy kell a vakondott élve elkpani és odébb vinni pár km-rel. Én azt szoktam mondani, hogy aki nem ért hozzá tanítja, aki ért hozzá csinálja. Erre egyszer visszakérdeztek és akkor velem mi van?:D

 

Én a középiskolai két idős tanáromnak köszönhetem, hogy jól megy az elmélet és a gyakorlat is! Az igazgató nő nem engedte de Ők mindig kivittek mindek a terepre és ott volt az óra tartva!

Előzmény: subigalamb (13254)
j ó z s i Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13257

Hú, de igazakat beszélsz! Meg ne feledkezzünk meg a csatornázásokról. Ma töredéke van az egykori csatornáknak amik elvezették a felesleges vizet.

Előzmény: Krizsok (13256)
Krizsok Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13256

Nem 6,5 fél hanem csak 6 fél év! Tudod ha azt nézem, hogy Ő fog valamit tudni és azt mesterfokon is tudja majd őzni az itthoni gyereke meg semmit nem tud megcsinálni azért érdekes! A másik, hogy az egyszeri embernek a gyep "az csak fű eső kell oszt jó van" meg a föld is csak van és terem rajta mindenféle! Az ország az ilyen és ehhez hasonló gondolkodás miatt ilyen szupre!;)

Sokaknak sír a szeme, hogy víz alatt van a vetése! Azért én megkérdezném, hogy hányan tettek annak érdekében, hogy a talaj szerkezete a legmegfelelőbb legyen a víz elvezetésére, befogadására. Mert ugye a gazda éveken ár 30-40 cm mélye szánt aztán megjelenik az eketalp betegség, melyel kialakul a vízzáró réteg. Se a talajvíz nem jut fel, se a felszíni víz nem jut le!A mélylazításra meg azt mondják, hogy nem éri meg! Na itt jelenik meg a tudatlanság. A fejlett mezőgazdasággal rendelkező országokban, nem művelhet földet csak az akinek felsőfokú agrárvégzettsége van! Nem árt tudni, mit miért csinálunk és mi minek a következménye.

Az a rengeteg víz ami most a földeken van nagyon fog még hiányozni, mert jelenleg  ez csak párolog, nem pedig a talajban keres helyet magának! Ma voltak kint a talajtani tanszéről talajmintákat venni egy gazdánál! 12 cm -es víz alól vették a talaj mintát 1-2-3m mélyről! 2 mérternél nyirkos 3 nál száraz volt a föld! ;)

Előzmény: tooommm0013 (13253)
hatvanhárom Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13255

Szia! Húúúú, de szépek.

Teszek képet az új szerzeményeimről. Fehér kacsa gácsér és kék kakas Marianntól. Meg a két lökött nem tollas az ólban.

Előzmény: holmogorov (13199)
subigalamb Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13254

Igen ez az a példa (nem mint itthon)Hogy az elméletet a gyakorlattal eggyütt meg tudja szerezni a páciens.Nálunk meg mi van?Erőltetik az elméletet(hogy lássák milyen nagy szükség van arra sok hülyére aki tanárnak mondja magát)a gyakorlatra meg megtanitja az élet, vagy örökre hülye marad,azt jön a pálya elhagyás.annak idején mi 1 napot iskolába jártunk,5-öt meg gyakorlatra(harmadikba)ez első kettőbe pedig 2/4 volt az arány.De mi meg is tanultuk a szakmát (mert csak azt tanultuk)Az egyebekhez meg ott volt az álltalános iskola.A mostani tanuló meg elvégzi az iskolát azt nem tudja hogy hogyan kell bekepcsolni egy egyetemes esztergát,nem hogy egy CNC-t.Aztán még kap egy érettségit is.(de minek)

Előzmény: Krizsok (13252)
tooommm0013 Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13253

És tényleg kell 6.5 év ahhoz hogy valaki gyepÁSZ legyen? Vagy csak gyp-sek? Ezt kicsit túlzásnak tartom.

Előzmény: Krizsok (13252)
Krizsok Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13252

Van egy kis gondolkodás beli különbség egyes országokban. Angliában egy agrár egyetemen golfpálya pázsitfű zsakon Mondom szak nem tantárgy 6 fél éven kerszetül tanulják a diákok a helyes gyepkezelést. Mikor elkezdi a sulit már van állása! hol vagyunk még ettől!? :D Most nálunk mezőgazdasági mérnök szakon 6 félévben 50 tárgyat oktatnak mire befejezi a gyerek a tanulást semmihez nem ért!

j ó z s i Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13251

A fiadnak őszre megigértem, hogy adok kakast. Inkább most kellene? Ősszel több lesz abból jobban lehetne válogatni.

Előzmény: sz.k.gabi (13248)
sz.k.gabi Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13250

Amúgy nekem nagyon tetszenek a Te lábtollasaid is, roppant tetszetősek! Nagyon mutatós fajta.

Előzmény: stegere (13246)
kósági Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13249

Csodaszép, színes csapatod van!

Előzmény: holmogorov (13199)
sz.k.gabi Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13248

Hát ez az. Kecske is, káposzta is.:-)) Bizniszeljük meg az egyik kakasodat, jó? Most lassan mennem kell dolgozni, de előbb-utóbb ismét felbukkanok. Mondjuk este.

Előzmény: j ó z s i (13245)
sz.k.gabi Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13247

Gondolom, azt akartad mondani, azt csinálok, amit akarok...:-))

Előzmény: stegere (13246)
stegere Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13246

Gabi ha rám hallgatsz ....a többit tudod:))

Előzmény: sz.k.gabi (13244)
j ó z s i Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13245

Ha ezekre a tyúkokra teszel wyandotte kakast columbianhoz hasonló színt kapsz. (ha jól tudom) Ja csak a dió tarajt is örökíti!

Előzmény: sz.k.gabi (13243)
sz.k.gabi Creative Commons License 2011.02.15 0 0 13244

Tudom, de hát a szín nem minden ugyebár és végül is tetszetős mindkét fajta.

És mit tesz ilyenkor egy anya? Mondjam azt a gyereknek, hogy sussex lesz, punktum, mert az NEKEM jobban tetszik?? Á, dehogy. Végül is annyira nem fontos az egész, hiszen az az egy kakas, légyen akármilyen, nem fogja megváltani a baromfiudvaromat.

Előzmény: j ó z s i (13242)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!