Mesterkést szeretnék vásárolni, a régi megadta magát. Kérem írjanak mindazok, akiknek van valamilyen tapasztalata: milyet érdemes venni egy eléggé pörgős otthoni háztartáshoz. Komplett készletekről is érdekelnek tapasztalatok!
Kedves Coriella, se le-, se rábeszélni nem akarlak. Csak próbáltam leírni a megfontolnivalókat. Nekem is tetszik a kerámia, de nem használtam még, nincs tapasztalatom. Úgy sejtem, ha élezhető, valamilyen gyémántos eszközzel (gyémántszemcsés felületű fenőkő vagy acél) magunk is meg tudnánk élezni, ehhez nem kell feltétlenül elvinni valahová (nekem legutóbb egy profi késeket is kínáló boltban azt mondták, ők egyenest Japánba küldik vissza élezésre...). Egyébként ha valami abszolút különleges minőségű és küllemű, drága kést akarsz ajándékozni, nem gondoltál damaszkolt pengés (pl. japán) késre?
Zöldséges és húsos kést is szeretnék valakinek, aki szeret főzni. Nyilván a cél az örömszerzés lenne, és egy olyan konyhai eszköz ajándékozása, ami sokáig praktikus, hasznos. De Bp tőlük messze van, egy késélezéshez pláne.
Nekem nincs, csak tudom, a Kyocera gyártott először kerámiapengés kést. Az anyag tulajdonságai alapján jobban tarthatja az élét, mint az acél. Ha olyan célra veszel, amiben alig csorbulhat (pl. zöldségpucoló), biztos nem lesz vele gondod. Az éleztetés komoly acél késnél is problematikus, ha nem tudod magadnak elvégezni...
És márkásat vettél? Mert azért az acélkések között is nagy különbség van.
Azt tudom, hogy törékeny, de ha kicsorbul, az valami feszegetés eredménye. Dobálni meg csak nem fogják. Ha meg mégis, ők úgyse tudják, mennyibe kerül...
Ha tényleg 3 hónap alatt kimegy az éle akkor viszont nem éri meg. :-( Másnak nincs tapasztalata?
Azt gondoltam, nem megy ki az éle, pont ezzel hirdetik, éles és éles marad. :-(
Egy acél kés meg elég snassz, a kerámia késben pont az lenne a pláne, hogy kevesen veszik meg maguknak, ezért lehet neki örülni. De ha azt írod nem jó... most elbizonytalanítottál.
A kerámia kés az elején nagyon jó, szinte kiváló, de nagyon rövid idő múlva elveszíti az élét és akkor jó pénzért csak Budapesten élezik. Én megvettem, de már megbántam. Rövid ideig kb.3 hónap nyujtotta azt az élményt, hogy ez egy jó kés.
Fél órája szalonnát daraboltam, és bizony tényleg jobb volt a régi késsel dolgozni, ez a műanyag sokkal jobban csúszott, mint a fa, úgyhogy félúton lecseréltem. Lehet, hogy a forma is hozzájárult.
Azt szeretném megkérdezni hogy mit tegyek akkor ha késem már nem olyan éles de még nem akarom elküldeni éleztetni pár hozzászólással olvastam a börszijról ez jó vagy egyártalán hogy kell csinálni tudtok valami modszert amivel a pengét lehetne vékonyitani valamelyik nap vettem a metroba egy swibo szurokést nekem nagyon bejött de egy idö útán elvesztette az élét van egy fenoacélom arcos és én már arra gondolok hogy ez lehet a gon még annó a hoventán vettem az egy nagyon jó kiállitás idén el is megyek ha lesz rá esélyem ha tudtok egy jó módszert hogy lehet fenöacéllal élezni megköszönném ha van valami jó ötletetek és a késetekröl képetek ami szerintetek a jó elküldhetitek e-mailben a maestro86@freemail.hu oldalra köszönöm elöre is. Maestro
Szerintem te fogod furán, azért esik rosszul. Szalámit szeletelni a mutatóujjal a fokon lehet kényelmesen, ahogy én csinálom a 611/1 képen, nem a Te fogásoddal a 662/2-n. Ha kinyújtod a mutatóujjad, pont képződik a tenyérben egy homorodás, amibe a markolat púpja beleillik.