Keresés

Részletes keresés

ocsis Creative Commons License 2018.11.06 0 0 153528

Reméltem, hogy nem ecetes. A hordó új 120 literes fém csattos, gyanakodtam már tömítetlenségre, de nem találtam semmit. Megpróbálom tömíteni a tetőt. Köszi!

Előzmény: öreg_néne_b (153527)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.06 0 0 153527

A kotyogó még nem indult meg, de hangos gázkepződes hallgató a hordóból.

 

Tömítetlen a tető, ott szökik a gáz.
Három nap alatt nagyon valószínűtlen az ecetesedés.

Előzmény: ocsis (153526)
ocsis Creative Commons License 2018.11.06 0 0 153526

Sziasztok! Van 80 liter 3 napos beoltott alma cefrém, ami nem lett savazva. A kotyogó még nem indult meg, de hangos gázkepződes hallgató a hordóból. Ez igy talán rendben is lenne, de enyhe ecet szagot érzek ha beleszagolok. Kérdésem, hogy savazható még igy utólag, vagy varjam meg mi forr ki belőle ☺?? 

kit6263 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153525

Ezen cikkek alapján lehet, hogy gyorsabban kellene főznöm?
Bizonytalan vagyok...vagy mégsem... :-)
Most is folyamatos vékony sugárban jön az anyag. Nem szakadozik.
Sok egymenetes páleszt kóstoltam...igaz mind Cruxx Gemina volt.
Illata tökéletes. Először nagyon sima, jó aromák...utána elvágták..kész...nincs vége.
Nekem a kisüsti jobban bejön. Ha jó akkor még egy percig is érezni a kellemes gyümölcs utóízt.
Mindenesetre most kipróbálom a fűtés intenzitást két finomításon ugyanazon alszesz esetében és lemérem a szeszfok karakterisztikát literenként.  

Előzmény: vandox4 (153523)
kit6263 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153524

Még egy kérdés. A szőlő levét külön főztem a konyaknak. Sűrejét pedig pálinkának. Még sosem tapasztaltam, hogy a sűrű szőlő cefre főzése után a dóm belseje szürkés fényes lett. Mintha ezüst csapódott volna ki. Kb. 2 órával a lezárás után bontottam ki. Könnyen letörölhető volt. Vegyszer kizárva. Direkt termő bio szőlő 20 éve nincs permetezve.
Az idén egyébként minden gyümölcsben több a kozma olaj. Hamarabb opálosodnak.

vandox4 Creative Commons License 2018.11.05 0 1 153523

https://laboratorium.hu/kisustitornyospalinka-kis segítség deflegmáció ügyben.

Előzmény: kit6263 (153522)
kit6263 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153522

Konyakos főzést próbáltam.

20-22 literes a finomítóm 25-30 fokos alszesszel általában kb. 10 liter 50 fokos páleszt ad.
Nagyon lassan csurgatom. kb. 3-4 óra egy főzés. A gáz minimumon is sok. Még a palackkal is vissza kell vennem.
Az előpárlat 2 dl után 75 fokig majdnem 3 liter jött le. Utána 55 fokig kb 4 liter. Utópárlatnak még újabb 4 liter. Pontosan nem mértem sacc per kb.
Kicsit sokallom a fejét.

Deflegmációval kapcsolatban nem sok konkrétumot olvastam.
Egyébként elégedett vagyok a főzővel. Esetleg kellene növelni a deflegmációt?
Elismert szakikat kérdeztem a válasz mindig ugyanaz volt. Gyakorlat : A jól főző kisüsti főzők arányait kell betartani. Nálam ez kb. be is van tartva. A páracső  kb. 1.3 m hosszú. Lehet, hogy be kellene még toldani 50 cm-t.
Valaki esetleg nem tud pontos adatokat. Üst térfogat, dóm felület, páracső felülete ?

Gyakorlati pálinkafőzés (otthon)

Írta Miklós1 lektorálta aknil

Meg is mérhetjük a főzőnk deflegmációját egy finomítás alkalmával (ilyenkor mindenkinek 25%-os alszesz van az üstjében): miközben az eprüvettában a pillanatny-lag kifolyó szeszfokot figyeljük, feljegyezzük, hogy 50%-os szesz-foknál hány liter párlatunk van (minden csepp kifolyó párlat számít, az előpárlat is). A lepárlást 10%-os utópárlatig folytatjuk, hogy megtudjuk, hány liter a teljes pár-latmennyiség. Ha 50% szeszfoknál a teljes mennyiség 62-70%-a folyt le, akkor a pálinkafőzőnk jó. Alatta rossz ízek maradnak, felette jó ízeket veszíthetünk.

Esetleg valakinek nincs valamilyen karakterisztikája profi főzőről.
Mondjuk 5 fokos tartományban hány százaléknak kell lejönnie?

Előzmény: Jocó0423 (153502)
pacsepa Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153521

Én is ezzel kezdtem, nekem is mondták, hogy kinövöm.

Igazuk lett.

Most én folytatom a hagyományt, azt mondom Neked, kinövöd már jövőre nagyobbat akarsz!

 

Egyébként szuper kis cucc, házi használatra azzal a szereléssel ami a képen van, teljesen rendben van. Nem vásároltál be vele!

Tisztázásra tökéletes lesz ezután is. Én is ezzel tisztázok. A cefre főzéshez vettem egy 50 literest. Ez a minimum, ebbe 35-40 liter cefrét egyszerre nyugodtan lefőzhetsz. Ebből lesz mondjuk 10-12 liter alszesz. Ehhez nagyon jó ez a kis 17 literes főző tisztázni.

Előzmény: LacoP21 (153515)
lacci40 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153520

Köszönöm sokat segített mert igazából nem tudtam pontosan, hogy lenne jó nekikezdeni majd a főzésnek.

Előzmény: LacoP21 (153519)
LacoP21 Creative Commons License 2018.11.05 0 1 153519

 

Cefre főzéskor nem használom a deflegmátort, nem is érdekel a hőfok, annyira fűtök alá, hogy lassan csorogjon, de ne égjen oda.

Tisztázáskor alágyújtottam rendesen, és inkább a kezemre, meg a fülemre hagyatkozva vettem vissza a fűtést. A defin a hőmérő még 50C sem mutat, amikor már hallani lehetett a gőzképződést.

Azonnal takarékra véve, a hőfok 60 fölé kúszott, és szépen elkezdett csöpögni.

Amint elvettem az EP-t, picit emeltem a fűtést, és sűrűcsepegősen lejött a KP. Közben 80 fölé emelkedett. 

UP-nál 90 fölé, még bátrabban fűtve.

 

Hogy őszinte legyek nem annyira a hőfokra figyelve, mint iknább a tempóra.

 

Előzmény: lacci40 (153518)
lacci40 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153518

igazából az érdekelne, hogy a kupolában nincsen hőmérő de a defiben van annak is 75-80 fok körül kell lenni vagy valamivel alacsonyabb hőmérségleten?

 

Előzmény: LacoP21 (153517)
LacoP21 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153517

Ha tudok, segítek:)

Előzmény: lacci40 (153516)
lacci40 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153516

Főzéssel kapcsolatban kérhetek tanácsot?

Előzmény: LacoP21 (153515)
LacoP21 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153515

Hali!

 

Tavaj vettem, de nem a boltból, mert én is sokallottam az árát. Sikerült féláron szert tenni rá:))

 

Szóval lehet vele főzni, de igazából játékszer. Idén csak egy kevés körte termett a kertben, 30 liter cefrét adott. Namost a készséggel kétszerre főztem le, az kétszer 4 óra, vagyis ráment a nap.

Másnap tisztáztam, az már igaz gyorsan lement.

Keverője ugye nincs, ezért a cefre felfűtése alatt nyitva volt, hogy kevergessem, az amúgy igencsak sűrű anyagot. Utána ésszel fűtve, hogy ne égjen oda. 

Viszont kapható hozzá defi, azt megvettem.

 

A végeredményre nem panaszkodom, még nincs felhígítva, 1,5 liter...

 

Szóval kicsi cefre, kicsi pálesz, soksok idő.

 

Csapra kötve a hűtést, az elfolyó vizet vödörbe gyűjtöttem. A 15literes töltethez, kb. 30 liter hűtőviz fogyott.

Előzmény: remete004 (153510)
lacci40 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153514

Az ECO 50 literes főzőről mi a véleményed? Érdemes vele foglalkozni én pont azt néztem keverőt építenék bele rozsdamentes anyagból vörösréz lapáttal.

Előzmény: kopasz szuzukis (153512)
ksanyi52 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153513

Nagyon tévedsz, mert az 50 literesnek más alakú a kupolája. Szóval nekem ez van, a 17 literes. Nagyon megvagyok elégedve vele. Nekem egyszerre kevés cefrém van, 1-2 fa, 1 fajtából, úgy hogy ki sem tudnám használni a nagyobbat. Aki kóstolta még mindenki dicsérte a " főztömet". Én magam sem tartom rossznak. Egy konyhaasztalon elfér az egész, indukciós főzővel fűtöm, átfolyós a hűtője, egy 30 literes mű.a hordóból kút vízzel hűtöm, a közlekedő edények elvén, egy kis csappal szabályozva a mennyiséget. Nem kell hozzá semmi cicoma, én megvettem hozzá a " leégés gátló" kütyüt, mióta nem használom még inkább nem ragad le az alja. De szendvics fenekű és saválló lemezből van ha véletlen kicsit leragad ,könnyen letörölhető. 30-35 literes mű.a hordóban cefrézek, egy hordó két főzés, 1 tisztázás. Ha nem sok cefréd van egyszerre, és főleg kevés a helyed, akkor nem is kell nagyobb.

Előzmény: kopasz szuzukis (153512)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.05 0 1 153512

A fényképen nem a 17 literes ECO-főző van, hanem az 50literes. A 17literes üstje tulajdonképpen egy 17 literes kuktafazék, aminek a fedelét kifúrták, hogy a páracsövet bekössék. Szívem szerint még finomító berendezésnek sem venném meg. A nagyobb multibótok (szpár, madarasteszkó, tecsó, pukktiker) időnként akciózzák az ECO-főzőket. Azért én a 38-asba és az 50-esbe is beépítenék egy keverőt. 

Előzmény: remete004 (153510)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153511

Egy kérdés: Mennyi cefréd lesz egy évben, mennyi pálinkát szeretnél?

Előzmény: remete004 (153510)
remete004 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153510

Üdv.! Akinek van ismerete erről a típusról kérem mondjon véleményt. 17 L-es ECO pálinkafőző.

Üdv.! Ezt a 17 L-es pálinkafőzőt ECO-tip. Szeretném véleményeztetni a hozzáértőkkel.

Elég drága az ára és nem szeretnék + költséget az esetleges átalakításra. Az észrevételeket előre köszönöm szépen!

Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153509
Előzmény: cloaked (153508)
cloaked Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153508

Nem. Azt írta, hogy „Borpárlat lett volna a cél.” :)

A brandyszerűt úgy értettem, hogy hozza azt az elegáns jelleget, amit a brandytől minőségtől függetlenül elvárnak, pedig a borpárlat nemcsak olyan jelegű lehet. Egyszer már bővebben leírtam Ebben a hsz-ben.

Előzmény: Jocó0423 (153507)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153507

A fórumtárs azt írta egyébként, hogy brandyt akart készíteni.

Előzmény: cloaked (153505)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153506

Azt hogy érted, hogy brandy szerű? :)

Vagy brandyt csinál vagy pálinkát, nincs köztes út.

Előzmény: cloaked (153505)
cloaked Creative Commons License 2018.11.05 0 1 153505

Ha simán csak borpárlatot akar valaki, akkor úgy vágja el, ahogy ízlik neki. A szűkebb vágás az érett brandy utánzásához kell, hogy húszéves érlelés nélkül is „elegáns”, brandyszerű lehessen. (Ne pedig olyan, mint egy pisco, ami szintén borpárlat, de más műfaj, mint a megszokott brandy – sokkal pálinkásabb.)

Előzmény: Jocó0423 (153502)
ZalaiBetyár Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153504

Üdv!

Valaki nézte már a csipkebogyót? Érdemes lehet már szedni?

Green Corner Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153503

Én fordítva csinálnám!:)

Előzmény: !MARATHÓN (153501)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.05 -1 0 153502

Az a helyzet, hogyha borpárlatot akarsz csinálni, ott egész mások az elválasztások.

Különkell gyűjteni a fejét, kb 75°-ig, külön a közepét 50°-ig és külön a farkát. Ez a finomításra érvényes.

Csak a közepe használható brandynek.

Előzmény: Törölt nick (153500)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153501

Főzd újra, de előtte áztasd aktív szénbe. Diólikőrnek még jó lehet jövőre.  

Előzmény: Törölt nick (153498)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153500

Borpárlat lett volna a cél. 

Ellenőrizetlen alapanyag. 

A hordó sem lehetett túl tiszta. 

Előzmény: obsitos3 (153499)
obsitos3 Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153499

Mi volt a terved vele?Mit jelent a cefrézés?A ledarált szőlő préselésével musthoz jutsz,ha az kiforr,bor lesz belőle.Ha lepárolod,borpárlatot kapsz,ami azért alulmarad egy szőlőpálinkával való összehasonlítás során.Az ízhiba lehet pl. penészes,részben rohadt szőlőtől.Cefréző edény nem lehetett szennyezett?

Előzmény: Törölt nick (153498)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153498

Kedves Csoport tagok !

 

Adott volt kb 100 liter szőlő vörös bor alapanyag amit kipréselve csak a levet hoztam haza.

Cefrézés , forrás majd főzés.

Illat semleges , borra picit emlékeztető lett.

Az íze viszont borzalmas.

Első érzésre egy semleges íz borra emlékeztető az nem gond , viszont olyan dohos utóíz mintha egy 1000 éves ruhásszekrénybe haraptam volna.

Még nincs hígítva kb. 65 fokos.

Mit lehet ezzel kezdeni ?

 

 

Figyelget Creative Commons License 2018.11.05 0 0 153497

Nem kell aggódnod a hőmérséklet miatt , a következő időszakra nem ígértek erjedésállító hideget. 

Előzmény: Totya60 (153488)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153496

16-18 C fokon nagyon finom pálinkákat lehet erjeszteni. 6-7 C fok-tól  erjesztő fajélesztőket már lehet vásárolni, leginkább a fajtajelleges gyümölcsöknél  használható  eredményesen. Kezd elterjedni a borászatoknál, 7- 9 C fokon való erjesztés ( hidegen).  

Előzmény: Totya60 (153488)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153495

éjszakára.

Előzmény: vandox4 (153494)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153494

Alkoholképzés és aromaképzés szempontjából 12 - 20 Cfok között jó.

Egyenlőre nem kell aggódnod. Lehet az instant élesztő gyengébb(nem ismerem),

de összehasonlítási alapnak ott lesz a másik. Ha nagyon lehülne az idő, még mindíg betakarhatod a hordókat éjszaká

Előzmény: Totya60 (153493)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153493

2x200 literes hordorol van szo.

Az egyikben 2x20G UNIQEN bor eleszto van, a masikban, nemet etkezesi instant eleszto 2x7G . Egyenlore mindketto szepen teszi a dolgat. Ezzel nincs is baj, csak kerdes az, hogy mekkora tartomanyban mukodnek szepen. Vagyis meg mindig azon van a hangsuly, hogy nyugodtan maradhatnak -e kint, vagy az alacsony homerseklet befolyasolni fogja a cukor atalakitast alkoholla?

endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153492

Jó a 17oC, az ideális hőmérséklet mindenképpen 20alatt van.

Előzmény: Totya60 (153488)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153491

Milyen fajélesztőt használtál?

Előzmény: Totya60 (153488)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153490

A 30 fok már messze van az ideális erjesztési hőmérséklettől. Az élesztő egyébként 40 fokig simán elvan, csak a cefrének nem ideális ez a hőfok. Lehet kapni speciális hidegtűrő élesztőt, ami alacsonyabb hőmérsékleten is elfogadható sebességgel erjeszt. De vannak hűtőben kelesztett tészták is, szóval a közönséges sütőélesztő is dolgozik alacsony hőmérsékleten, csak lassan.

Előzmény: Totya60 (153488)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153489

Kukacos reszt mindenkeppen ki vagni, ha a gyumolcs husban, ha a maghazban van akkor is. Egyebkent a maghaz mind a harom altalad emlitett gyumolcsnel maradhat nyilvan daralni fogod, es a daralas utan pektin bontot kap, igy nem fog belole a magon kivul semmi maradni :) Viszont ugyanugy rengeteg iz es illat anyagot tartalmaz.

A felreertesek elkerulese vegett az alma mag annyira minimalis mergezo anyagot tartalmaz, hogy az erjedes kozben keletkezo alkohol, es a fozes kozbeni kiparlas majdnem, hogy 0-ra csokkenti a mergezo anyagok szamat, ezaltal a mag is nyugodtan maradhat a cefreben.

osszegezve:

1.:
-hibas resz ki vag ( rohadt, kukacos, serult....)
-daral
-pektinbonto

2:
-lefoz
-tisztaz (kisusti eljarasnal)
-var

3:
-elvez

Előzmény: evodia2010 (153484)
Totya60 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153488

Haliho mindenkinek!

Egy ujabb kerdes feletek:

Tudom, hogy a cefre idealis erjedesi homerseklete 17-30 fok kozott van. Nyilvan ha 30 fok felett van a homerseklet akkor az eleszto gombak el pusztulnak, ez rendben is van. DE mi van ha 17 fok alatt van a cefre? Az erjedes ugyanugy vegbe megy mint pl 20-22 fok korul, csak lassabban? Vagy esetleg az eleszto gombak az alacsony homerseklet miatt pusztulnak?

Az ok amiert kerdezem: Most inditottam almat, fajelesztovel el inditva 2 napja szepen forr viszont fedett, szelvedett de megis szabad eg alatt van. ( teto, 4 oldal van, de megis kint van, nap nem eri, nincs futes)

Jelenleg a cefre maghomerseklete 17 fok volt este 9 orakkor merve, nyilvan ez reggelre lejjebb esik, ugyan ugy ahogy az elkovetkezendo napokban is a kinti homerseklet csokkeni fog, viszont a forras mint kemiai reakcio valamilyen szinten homerseklet novekedessel jar...

Kell aggodnom valamiert? Amig nincsennek minuszok odakint ugyanugy ki fog forrni a cefrem? Csak mondjuk nem 10-12 nap alatt, hanem mondjuk 30 nap alatt? Vagy mindenkeppen keressek neki valami alternativat amivel tudom tartani a 17+ -os homersekletet? Makacskodnak benne a gombak es mondjuk 10 fok alatt azt mondjak, hogy mar pedig en tovabb nem dolgozom inkabb teli almot alszom?

Valaszotokat elore is koszonom.

evodia2010 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153487

Kukacos magházat nem próbáltam megkóstolni... :)

Előzmény: endrepp (153485)
Szomjas cápa Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153486

A magházpenészt ki szoktam vágni. Ültetvényről származó almát nem vizsgálom, megy kocsányozás és mosás után a darálóba.

Előzmény: evodia2010 (153484)
endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153485

Amit megkóstolva nem ízlik az íze, az a pálinkát is rontani fogja. A magházat is csak akkor érdemes eltávolítani, ha beteg.

Előzmény: evodia2010 (153484)
evodia2010 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153484

Almánál, birsnél, körténél a kukacos részeket ki szoktátok vágni? Okozhat ízhibát? Azt hallottam, van aki magházat is kivágja.

evodia2010 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153483

Ón nem mérgez, ellentétben a horgannyal (cink)

Előzmény: Törölt nick (153456)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153482

Nagyon szèpen köszönöm a kielègítő válaszokat!

Mint írtam nem pálinkafőző lessz belőle!

 

Ès ha már ennyire dicsèritek, meg fogom vásárolni ès szilva lekvár fog benne főni èvente egyszer!

Mègegyszer köszönöm a válaszokat!

Green Corner Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153481

Ezt is egy pálinkás fórumról kell megtudnom!:)

Előzmény: beetee (153480)
beetee Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153480

Konklúzió:

Mindenki igyon sok sört, hogy ki ne haljanak a bolhák és kullancsok!

 

;))))

Előzmény: beetee (153478)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153479

 Az előbbit sem én fordítottam, a linkre kattintva nálam ezekkel a szavakkal szerepelt.

Az általad leírtat csak értelmezni tudom, úgy meg fölösleges.

Előzmény: Green Corner (153476)
beetee Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153478

A kisállat tulajok elmondása szerint, a kedvencük kajájába szórt élesztő megvédi valamitől a bolhákat és a kullancsokat...

 

;)))

Előzmény: Green Corner (153476)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153477

Nekem a forgótárcsás rendszerű van, ebben van egy 2 kW-os motor kb. 20.000-es fordulatszámmal és egy lassító áttétel, kb. 1:10.  Azaz a tárcsa kb. 2000-et forog percenként. Két kés van benne, azaz percenként 4000-szer vág. Nem csoda, hogy nem szeletel, hanem pépesít...

Előzmény: vandox4 (153464)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.04 0 1 153476

"Anekdotikus módon a kedvtelésből tartott tulajdonos"

Ezt fordítsd le!:)

Előzmény: vandox4 (153475)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153475

általuk táplálékba - állatuk táplálékába

Előzmény: endrepp (153471)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153474

Ja!:))

Előzmény: foxrudi (153473)
foxrudi Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153473

Ilyenkor jön az,hogy csak kíváncsi voltam,észreveszed e a hibát??? :-)  :-)

Előzmény: Green Corner (153468)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153472

Nekem is ez tetszett a legjobban!:)

Előzmény: endrepp (153471)
endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 1 153471

A legjobb:)

 

"Anekdotikus módon a kedvtelésből tartott tulajdonosok megszórhatják a sörélesztőt az általuk táplálékba, hogy megvédjék a bolhákat és a kullancsokat."

Előzmény: Green Corner (153468)
endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153470

Gépimagyar? :)

Előzmény: Green Corner (153468)
endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 1 153469

Igen olvastam, értelmetlen szöveg, magyar szavakkal. :)

Előzmény: foxrudi (153467)
Green Corner Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153468

Magyarul van, de a gugli fordította!:)

Előzmény: foxrudi (153467)
foxrudi Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153467

Te olvastad? :-)

 Magyarul van írva.

Előzmény: endrepp (153466)
endrepp Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153466

Az elsőt biztos nem olvastad, gondolom a Google fordította. :)

Előzmény: foxrudi (153465)
foxrudi Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153465

A pékélesztővel erjeszthetsz cefrét,de a sörélesztővel,borélesztővel nem keleszthetsz kenyeret. 

 A google a barátod azt is írtam : http://giselle.omarrocha.com/mi-a-kulonbseg-a-soreleszto-es-a-pek-eleszto-kozott/

                         https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_521_Elelmiszer-mikrobiologia/ch06s04.html

                 Ez a leghasznosabb:  http://www.palinkafozo100literes.hu/Dr._Solyom_Lajos_-_Palinkafozes.pdf

Előzmény: remete004 (153431)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153464

Nem jobb almához, körtéhez, stb, csak más. Van előnye is, hátránya is.

A hagyományos(Nem átalakított) ágdarálók motorja a tengely mentén szigeteletlen és ez idővel 

problémát okoz. A tiédnél ha jól gondolom ez nem fordulhat elő. Aztán a jó ágdaráló előnye a gyorsaság,

és az enyém nem szeleteket vág, habár több kés is van benne, az almát ízekre szaggatja. 

Viszont megnézném a darálódat ha tennél róla fel egy képet, csupán szakmai kiváncsiság.

Előzmény: kopasz szuzukis (153454)
cloaked Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153463

A szeszfőző üstöket is évszázadokon keresztül ónozták, a tartósságáról annyit tudok, hogy egy kora 1800-as magyar kézikönyv szerint „igen gyakran, valahányszor kezd lekopni”, újra kellett ónozni. A rézben főzött/kondenzált szeszt sokáig mindenhol mérgezőnek tartották. (Több okból gyanús, hogy előpárlatot se vettek el.)

Előzmény: rézműves1 (153457)
lacci40 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153462

Valakinek van tapasztalata  ECO 50 literes pálinkafőzővel hozzávaló párlattisztító egységgel?

foxrudi Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153461

 

Egyes pálinkát ivó  emberek azt állítják, hogyha sok a cukor a cefrében, akkor a késztermék fogyasztása után  édes a cigi.

Én erre mondtam,hogy ez nem igaz,nem ettől van a jelenség.

  Bor fel sem merült nálam,hisz ez pálinkás topik. :-)

Előzmény: atís48 (153434)
beetee Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153460
Előzmény: sörös100 (153459)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153458

Ez a forgókés alapelve. Szeletel bizony! KB úgy mint a káposztareszelő.

Előzmény: öreg_néne_b (153455)
rézműves1 Creative Commons License 2018.11.04 0 3 153457

Az ónozás egy nagyon régi, felületvédő eljárás a vörösréz főzőedényeknél. A vörösréznek (mint ahogy a többi fémnek is), van egy nem túl szimpatikus tulajdonsága, hogy védekezik a korrózió ellen. Ez ha savas behatás éri, zöldes réteg formájában (grűnspan) jelentkezik, ami a napi használatú edényeknél, nem túl egészséges. Ezért már régóta kitalálták, hogy vékony ónréteggel vonják be a belsejét. 

Az ilyen régi, nagyon szép és tartós edénykészleteket, külföldön több helyen is, láttam egyes királyi kastélyok konyháiban. A mai napig használják ezt az eljárást, nagyon drága, exkluzív edényeknél.

Hogy ez mennyire tartós réteg egy páleszfőző üstnél, nem tudom, de bajod nem lesz tőle és szerintem a pálinkának sem.

Előzmény: Törölt nick (153456)
Törölt nick Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153456

Sziasztok!

Hozzá tudnèk jutni egy rèz üsthöz, azt

szeretnèm megkèrdezni, hogy mièrt van ónozva ès hogy azt lehet e lekvárfőzèsre használni?

Ugyan is egy tökèletes állapotban lèvő üst, de mèg nem láttam üstöt ónozva! Ès tartok tőle, hogy nem lessz jó semmire!

Köszi a válaszokat!

öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153455

a forgókéses ágaprító, hogy darálás közben nemcsak szeleteket vág

Minden általam ismert ágaprítónak forog a kése, úgy működik. 
És nem szeleteket vág az almából.

Előzmény: kopasz szuzukis (153454)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2018.11.04 0 0 153454

Én a kézihajtányos daráló dobját vettem meg, és csináltam hozzá garatot, és egy 55Wattos Hajdú mosogépmotorral hajtom. Ez a masinka almához annyival jobb, mint a forgókéses ágaprító, hogy darálás közben nemcsak szeleteket vág, hanem egy kicsit össze is roppantja a szeleteket. Amíg kézihajtányos volt, a 100 kilónyi almát 2 óra alatt szecskáztam le. Most fél óra alatt kész a pép.

Előzmény: kuntneradamka (153447)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153453

Ágaprító, kicsit átalakítva.

Előzmény: kuntneradamka (153447)
!MARATHÓN Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153451
Előzmény: kuntneradamka (153447)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153450

Annyit tanácsolnék, hogyha teheted, a cefrét vidd be a garázsba, pincébe vagy melléképületbe.

A nappalok annak ellenére hogy melegek, az éjszakák már hűvösek és inkább ez dominál

Az erjesztés szempontjából előnyösebb az állandó hőmérséklet.

Előzmény: kuntneradamka (153443)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153449

A legjobb megoldás a speciális pépesítőgép. Hátránya, hogy drága a gép. Sokan használnak (átalakított) ágaprítót. A legtöbb gazdaboltban lehet kapni kézihajtányos almareszelőt is.

Előzmény: kuntneradamka (153447)
atís48 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153448

Ez szintén nagy igazság,ha borhoz vesz az ember egy drága igen jó minőségű,és tulajdonságú élesztőt,akkor azt még 2-3 évig használhatja.Mivel a forrás után az élesztőnek már nincs dolga le      ülepedik a tartály fenekére. Ezt a magok alól könnyedén össze lehet gyűjteni,és a jövő évi erjesztésig a hűtőládában szépen elvannak.

Előzmény: öreg_néne_b (153441)
kuntneradamka Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153447

Ki mivel daràlja ? Mi a legjobb megoldàs ?

Előzmény: Figyelget (153446)
Figyelget Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153446

Az mindenképpen le fog erjedni, nem feltétlenül szükséges adalék hozzá. Ebben a hőmérsékletben ,ami most van, biztos hogy beindul. Természetesen le kell darálni, a lehető legjobban pépesíteni . Amennyiben mindenáron szeretnél tenni bele valamit ,úgy a sütőélesztő (az biztos van felétek) is megteszi. 

Almához (is) praktikus lenne a pektinbontó ,de ha már fajélesztőt sem tartanak ,akkor valószínűleg ezt sem. 

Előzmény: kuntneradamka (153443)
atís48 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153445

Maximálisan igazad van,ezt már én is tapasztaltam. A réz bőrön keresztül is képes felszívódni.Ugyan nap-mint napszüksége van a szervezetünknek erre az elemre,de a szakértők szerint 8 gramm már halálos dózis.

Előzmény: endrepp (153436)
atís48 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153444

Igen nagyon sok tévhit kering ebben a témakörben,mint tudjuk a répacukorból az egyik legtisztább alkohol erjeszthető ki,de mégis azét kell csínján bánni vele,mert a jó ízű és illatú pálinkánkat ,egy minimális határ után egyszerűen felhígítja.

Előzmény: vandox4 (153435)
kuntneradamka Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153443

Leszedtük egyik nap az almàt, mit tegyek bele hogy elinduljon az erjedès? Illetve ti honnan veszitek a hozzà valò dolgokat? Nàlunk a gazdaboltba semmi nincs ....

Figyelget Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153442

Dehogy érezni ki!  Ez egy nagyon elterjedt néphiedelem. 

Előzmény: remete004 (153424)
öreg_néne_b Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153441

Amiért a tízforintos csavart nyolcvan forintért veszed meg az Obiban. A sütőélesztőre jelentős, állandó kereslet van, ezért azt fillérekért adják a boltban. A hobbistákat meg jól megfejik. Száz kiló gyümölcshöz képest még így sem jelentős tétel a fajélesztő.
(Az előállítása ugyanúgy történik az összesnek, abban nincs jelentős különbség. Az ötkeres élesztőt is ugyanúgy kell szárítani, csomagolni, stb. az sem indokolja az árkülönbséget.)

Előzmény: remete004 (153437)
Jocó0423 Creative Commons License 2018.11.03 -1 0 153440

Szerinted a gyógyszer pirula miért olyan drága? Pedig filléres összetevőkből áll.

Egy jófajta fajélesztőt, ami mondjuk 12C°-on is erjeszt kikel szelektálni és felkel szaporítani.

Nem 2 napi meló, ezt kell megfizetni benne.

Előzmény: remete004 (153437)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.03 0 1 153439

A szelektált fajélesztőknek vannak előnyei a sütőélesztővel szemben(ha erre gondoltál).

Egyesek a hideget tolerálják jobban, mások a magas alkoholfokot. És még sok más is.

Nekem ez megér némi plussz pénzt. Nem azt mondom hogy a sütőélesztő nem jó, de bizonyos esetekben 

a másik jobb.

Előzmény: remete004 (153437)
endrepp Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153438

A fajélesztőt hobbi boltban veszed azért tűnik drágának. Ennél is van olcsóbb:

http://borkezeles.hu/?nyelv=hun&id=termekek&fokategoria=4

 

 

Előzmény: remete004 (153437)
remete004 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153437

Na vannak itt tanult kollégák! Akkor arra szeretnék érdemi választ, hogy a fajélesztő miért drágább

mint az élelmiszerboltban kapható. Ennek a megnevezését is szívesen fogadom, mert a pékélesztő

nem vált be elég "humorosnak". Valamikor olyat használtuk kilószámra. Nem is a szárított formáját.

Előzmény: endrepp (153426)
endrepp Creative Commons License 2018.11.03 0 1 153436

A réz produkálja ezt. Nem kell permet, elég rézzel dolgozni, reszelni, fűrészelni, meglesz az élmény. :)

Előzmény: atís48 (153434)
vandox4 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153435

Engem azzal nyúztak a kollégák, hogyha cukrot teszek a cefrébe akkor azt a "cigipróba"kimutatja.

Na vittem nekik kóstolót, több félét. Csak pont összekevertem hogy melyikbe van cukor, melyikbe nincs.

Szerintetek melyik ízlett a legjobban? Naná hogy a bodzavirág párlat. 40 l víz, 4kg cukor, meg amennyi virág belefért.

 

Előzmény: atís48 (153434)
atís48 Creative Commons License 2018.11.03 0 1 153434

 

Az a tévhit,hogy a cigaretta,a borban lévő magas kéntartalomtól édes,ez nem így van!.....Az italba lévő nehézfémek produkálják ezt.  Nagyon sok ember szereti kékre permetezni a gyümölcseit ill. a szőlőjét, (réztartalmú szerekkel)de nem sajnálják ,a Zinebet sem ,és ezek bele oldódnak és viszonylag feldúsulnak a cefrében és a borban...A bizonyítás nagyon egyszerű,ki kell nyitni egy nehézfémet tartalmazó permetszeres zacskót,magunktól távolra tartva,úgy hogy szinte levegőt se veszünk,és utána egy szippantás a cigarettából,olyan édes lesz mint a méz. Nem dohányzom de kipróbáltam .

Előzmény: foxrudi (153428)
remete004 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153433

Köszönöm! 

Előzmény: endrepp (153432)
endrepp Creative Commons License 2018.11.03 0 1 153432

A pékélesztő, annyiban különbözik a borászati fajélesztőtől, hogy azt ízsemlegességre szelektálják, a borkészítéshez szántat pedig úgy, hogy kellemes erjedés ízeket termeljenek.

Előzmény: remete004 (153430)
remete004 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153431

Ja, ezt meg nem tudom értelmezni.: " A pékélesztőt teheted cefrébe,de fordítva nem."

Kifejtenéd pontosabban?

Előzmény: foxrudi (153428)
remete004 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153430

Rendben ! Tiéd a vastagabbik vége, ahogy mondták a régiek. Az a helyzet, hogy vannak akik nagyon okosakat írnak és vannak akik kevésbé okosakat. Ja, és vannak akik butaságokat, mint én.

Ezért ez a hely itt, hogy lehet beszélni róla. Majd az okosak kiigazítanak, amit köszönök szépen.

 

Előzmény: foxrudi (153428)
remete004 Creative Commons License 2018.11.03 -1 0 153429

Köszönöm uram! Végre egy kis sikerélmény a részemre. :) Egyébként nem sértésnek szántam és úgy látom nem is annak vetted. Max. nem voltam vicces. Van ez így manapság elég sűrűn. :)

Előzmény: Jocó0423 (153417)
foxrudi Creative Commons License 2018.11.03 -1 1 153428

Ez a baj hogy nem érdekel,de írod a butaságot.

  Mi az a pékélesztő??Legalább utána néznél.A Google a barátod!! A pékélesztőt teheted cefrébe,de fordítva nem.

  Nem érezni ki semmit,ez olyan mint a placebo hatás.Ha kiérezni akkor az cefrézési hiba.

  Ez olyan mint az édes cigi,és egyéb butaság.....

  Az élesztő ahogy elvégzi a feladatát,közben vele is lesz valami.Vajon mi????

 -A jó pálinkából nem érezni ki hibát.

Előzmény: remete004 (153424)
remete004 Creative Commons License 2018.11.03 0 0 153427

Akkor módosítok! Kivételt képez a megengedett 2 fok! Még valami, amit esetleg figyelmen kívül hagytam?

Azért elmondom mi a gyakorlat: Van olyan eset, amikor le kell szedni idő előtt a szőlőt, vagy egyáltalán olyan év van, amikor a cukorfok átlag 15 fok. Ebből számítgathatod hogy mennyi hiányzik

még. Aztán lehet nézegetni a törvényt. Azt nem akartam leírni, hogy az eredeti lékinyerést hogyan 

nyújtották meg. Gondolom az az irdatlan cukormennyiség valamire kellett. 

Előzmény: Jocó0423 (153418)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!