Reméltem, hogy nem ecetes. A hordó új 120 literes fém csattos, gyanakodtam már tömítetlenségre, de nem találtam semmit. Megpróbálom tömíteni a tetőt. Köszi!
Sziasztok! Van 80 liter 3 napos beoltott alma cefrém, ami nem lett savazva. A kotyogó még nem indult meg, de hangos gázkepződes hallgató a hordóból. Ez igy talán rendben is lenne, de enyhe ecet szagot érzek ha beleszagolok. Kérdésem, hogy savazható még igy utólag, vagy varjam meg mi forr ki belőle ☺??
Ezen cikkek alapján lehet, hogy gyorsabban kellene főznöm? Bizonytalan vagyok...vagy mégsem... :-) Most is folyamatos vékony sugárban jön az anyag. Nem szakadozik. Sok egymenetes páleszt kóstoltam...igaz mind Cruxx Gemina volt. Illata tökéletes. Először nagyon sima, jó aromák...utána elvágták..kész...nincs vége. Nekem a kisüsti jobban bejön. Ha jó akkor még egy percig is érezni a kellemes gyümölcs utóízt. Mindenesetre most kipróbálom a fűtés intenzitást két finomításon ugyanazon alszesz esetében és lemérem a szeszfok karakterisztikát literenként.
Még egy kérdés. A szőlő levét külön főztem a konyaknak. Sűrejét pedig pálinkának. Még sosem tapasztaltam, hogy a sűrű szőlő cefre főzése után a dóm belseje szürkés fényes lett. Mintha ezüst csapódott volna ki. Kb. 2 órával a lezárás után bontottam ki. Könnyen letörölhető volt. Vegyszer kizárva. Direkt termő bio szőlő 20 éve nincs permetezve. Az idén egyébként minden gyümölcsben több a kozma olaj. Hamarabb opálosodnak.
20-22 literes a finomítóm 25-30 fokos alszesszel általában kb. 10 liter 50 fokos páleszt ad. Nagyon lassan csurgatom. kb. 3-4 óra egy főzés. A gáz minimumon is sok. Még a palackkal is vissza kell vennem. Az előpárlat 2 dl után 75 fokig majdnem 3 liter jött le. Utána 55 fokig kb 4 liter. Utópárlatnak még újabb 4 liter. Pontosan nem mértem sacc per kb. Kicsit sokallom a fejét.
Deflegmációval kapcsolatban nem sok konkrétumot olvastam. Egyébként elégedett vagyok a főzővel. Esetleg kellene növelni a deflegmációt? Elismert szakikat kérdeztem a válasz mindig ugyanaz volt. Gyakorlat : A jól főző kisüsti főzők arányait kell betartani. Nálam ez kb. be is van tartva. A páracső kb. 1.3 m hosszú. Lehet, hogy be kellene még toldani 50 cm-t. Valaki esetleg nem tud pontos adatokat. Üst térfogat, dóm felület, páracső felülete ?
Gyakorlati pálinkafőzés (otthon)
Írta Miklós1 lektorálta aknil
Meg is mérhetjük a főzőnk deflegmációját egy finomítás alkalmával (ilyenkor mindenkinek 25%-os alszesz van az üstjében): miközben az eprüvettában a pillanatny-lag kifolyó szeszfokot figyeljük, feljegyezzük, hogy 50%-os szesz-foknál hány liter párlatunk van (minden csepp kifolyó párlat számít, az előpárlat is). A lepárlást 10%-os utópárlatig folytatjuk, hogy megtudjuk, hány liter a teljes pár-latmennyiség. Ha 50% szeszfoknál a teljes mennyiség 62-70%-a folyt le, akkor a pálinkafőzőnk jó. Alatta rossz ízek maradnak, felette jó ízeket veszíthetünk.
Esetleg valakinek nincs valamilyen karakterisztikája profi főzőről. Mondjuk 5 fokos tartományban hány százaléknak kell lejönnie?
Én is ezzel kezdtem, nekem is mondták, hogy kinövöm.
Igazuk lett.
Most én folytatom a hagyományt, azt mondom Neked, kinövöd már jövőre nagyobbat akarsz!
Egyébként szuper kis cucc, házi használatra azzal a szereléssel ami a képen van, teljesen rendben van. Nem vásároltál be vele!
Tisztázásra tökéletes lesz ezután is. Én is ezzel tisztázok. A cefre főzéshez vettem egy 50 literest. Ez a minimum, ebbe 35-40 liter cefrét egyszerre nyugodtan lefőzhetsz. Ebből lesz mondjuk 10-12 liter alszesz. Ehhez nagyon jó ez a kis 17 literes főző tisztázni.
Cefre főzéskor nem használom a deflegmátort, nem is érdekel a hőfok, annyira fűtök alá, hogy lassan csorogjon, de ne égjen oda.
Tisztázáskor alágyújtottam rendesen, és inkább a kezemre, meg a fülemre hagyatkozva vettem vissza a fűtést. A defin a hőmérő még 50C sem mutat, amikor már hallani lehetett a gőzképződést.
Azonnal takarékra véve, a hőfok 60 fölé kúszott, és szépen elkezdett csöpögni.
Amint elvettem az EP-t, picit emeltem a fűtést, és sűrűcsepegősen lejött a KP. Közben 80 fölé emelkedett.
UP-nál 90 fölé, még bátrabban fűtve.
Hogy őszinte legyek nem annyira a hőfokra figyelve, mint iknább a tempóra.
Tavaj vettem, de nem a boltból, mert én is sokallottam az árát. Sikerült féláron szert tenni rá:))
Szóval lehet vele főzni, de igazából játékszer. Idén csak egy kevés körte termett a kertben, 30 liter cefrét adott. Namost a készséggel kétszerre főztem le, az kétszer 4 óra, vagyis ráment a nap.
Másnap tisztáztam, az már igaz gyorsan lement.
Keverője ugye nincs, ezért a cefre felfűtése alatt nyitva volt, hogy kevergessem, az amúgy igencsak sűrű anyagot. Utána ésszel fűtve, hogy ne égjen oda.
Viszont kapható hozzá defi, azt megvettem.
A végeredményre nem panaszkodom, még nincs felhígítva, 1,5 liter...
Szóval kicsi cefre, kicsi pálesz, soksok idő.
Csapra kötve a hűtést, az elfolyó vizet vödörbe gyűjtöttem. A 15literes töltethez, kb. 30 liter hűtőviz fogyott.
Nagyon tévedsz, mert az 50 literesnek más alakú a kupolája. Szóval nekem ez van, a 17 literes. Nagyon megvagyok elégedve vele. Nekem egyszerre kevés cefrém van, 1-2 fa, 1 fajtából, úgy hogy ki sem tudnám használni a nagyobbat. Aki kóstolta még mindenki dicsérte a " főztömet". Én magam sem tartom rossznak. Egy konyhaasztalon elfér az egész, indukciós főzővel fűtöm, átfolyós a hűtője, egy 30 literes mű.a hordóból kút vízzel hűtöm, a közlekedő edények elvén, egy kis csappal szabályozva a mennyiséget. Nem kell hozzá semmi cicoma, én megvettem hozzá a " leégés gátló" kütyüt, mióta nem használom még inkább nem ragad le az alja. De szendvics fenekű és saválló lemezből van ha véletlen kicsit leragad ,könnyen letörölhető. 30-35 literes mű.a hordóban cefrézek, egy hordó két főzés, 1 tisztázás. Ha nem sok cefréd van egyszerre, és főleg kevés a helyed, akkor nem is kell nagyobb.
A fényképen nem a 17 literes ECO-főző van, hanem az 50literes. A 17literes üstje tulajdonképpen egy 17 literes kuktafazék, aminek a fedelét kifúrták, hogy a páracsövet bekössék. Szívem szerint még finomító berendezésnek sem venném meg. A nagyobb multibótok (szpár, madarasteszkó, tecsó, pukktiker) időnként akciózzák az ECO-főzőket. Azért én a 38-asba és az 50-esbe is beépítenék egy keverőt.
Nem. Azt írta, hogy Borpárlat lett volna a cél. :)
A brandyszerűt úgy értettem, hogy hozza azt az elegáns jelleget, amit a brandytől minőségtől függetlenül elvárnak, pedig a borpárlat nemcsak olyan jelegű lehet. Egyszer már bővebben leírtam Ebben a hsz-ben.
Ha simán csak borpárlatot akar valaki, akkor úgy vágja el, ahogy ízlik neki. A szűkebb vágás az érett brandy utánzásához kell, hogy húszéves érlelés nélkül is elegáns, brandyszerű lehessen. (Ne pedig olyan, mint egy pisco, ami szintén borpárlat, de más műfaj, mint a megszokott brandy sokkal pálinkásabb.)
Mi volt a terved vele?Mit jelent a cefrézés?A ledarált szőlő préselésével musthoz jutsz,ha az kiforr,bor lesz belőle.Ha lepárolod,borpárlatot kapsz,ami azért alulmarad egy szőlőpálinkával való összehasonlítás során.Az ízhiba lehet pl. penészes,részben rohadt szőlőtől.Cefréző edény nem lehetett szennyezett?
16-18 C fokon nagyon finom pálinkákat lehet erjeszteni. 6-7 C fok-tól erjesztő fajélesztőket már lehet vásárolni, leginkább a fajtajelleges gyümölcsöknél használható eredményesen. Kezd elterjedni a borászatoknál, 7- 9 C fokon való erjesztés ( hidegen).
Az egyikben 2x20G UNIQEN bor eleszto van, a masikban, nemet etkezesi instant eleszto 2x7G . Egyenlore mindketto szepen teszi a dolgat. Ezzel nincs is baj, csak kerdes az, hogy mekkora tartomanyban mukodnek szepen. Vagyis meg mindig azon van a hangsuly, hogy nyugodtan maradhatnak -e kint, vagy az alacsony homerseklet befolyasolni fogja a cukor atalakitast alkoholla?
A 30 fok már messze van az ideális erjesztési hőmérséklettől. Az élesztő egyébként 40 fokig simán elvan, csak a cefrének nem ideális ez a hőfok. Lehet kapni speciális hidegtűrő élesztőt, ami alacsonyabb hőmérsékleten is elfogadható sebességgel erjeszt. De vannak hűtőben kelesztett tészták is, szóval a közönséges sütőélesztő is dolgozik alacsony hőmérsékleten, csak lassan.
Kukacos reszt mindenkeppen ki vagni, ha a gyumolcs husban, ha a maghazban van akkor is. Egyebkent a maghaz mind a harom altalad emlitett gyumolcsnel maradhat nyilvan daralni fogod, es a daralas utan pektin bontot kap, igy nem fog belole a magon kivul semmi maradni :) Viszont ugyanugy rengeteg iz es illat anyagot tartalmaz.
A felreertesek elkerulese vegett az alma mag annyira minimalis mergezo anyagot tartalmaz, hogy az erjedes kozben keletkezo alkohol, es a fozes kozbeni kiparlas majdnem, hogy 0-ra csokkenti a mergezo anyagok szamat, ezaltal a mag is nyugodtan maradhat a cefreben.
Tudom, hogy a cefre idealis erjedesi homerseklete 17-30 fok kozott van. Nyilvan ha 30 fok felett van a homerseklet akkor az eleszto gombak el pusztulnak, ez rendben is van. DE mi van ha 17 fok alatt van a cefre? Az erjedes ugyanugy vegbe megy mint pl 20-22 fok korul, csak lassabban? Vagy esetleg az eleszto gombak az alacsony homerseklet miatt pusztulnak?
Az ok amiert kerdezem: Most inditottam almat, fajelesztovel el inditva 2 napja szepen forr viszont fedett, szelvedett de megis szabad eg alatt van. ( teto, 4 oldal van, de megis kint van, nap nem eri, nincs futes)
Jelenleg a cefre maghomerseklete 17 fok volt este 9 orakkor merve, nyilvan ez reggelre lejjebb esik, ugyan ugy ahogy az elkovetkezendo napokban is a kinti homerseklet csokkeni fog, viszont a forras mint kemiai reakcio valamilyen szinten homerseklet novekedessel jar...
Kell aggodnom valamiert? Amig nincsennek minuszok odakint ugyanugy ki fog forrni a cefrem? Csak mondjuk nem 10-12 nap alatt, hanem mondjuk 30 nap alatt? Vagy mindenkeppen keressek neki valami alternativat amivel tudom tartani a 17+ -os homersekletet? Makacskodnak benne a gombak es mondjuk 10 fok alatt azt mondjak, hogy mar pedig en tovabb nem dolgozom inkabb teli almot alszom?
Nekem a forgótárcsás rendszerű van, ebben van egy 2 kW-os motor kb. 20.000-es fordulatszámmal és egy lassító áttétel, kb. 1:10. Azaz a tárcsa kb. 2000-et forog percenként. Két kés van benne, azaz percenként 4000-szer vág. Nem csoda, hogy nem szeletel, hanem pépesít...
"Anekdotikus módon a kedvtelésből tartott tulajdonosok megszórhatják a sörélesztőt az általuk táplálékba, hogy megvédjék a bolhákat és a kullancsokat."
A szeszfőző üstöket is évszázadokon keresztül ónozták, a tartósságáról annyit tudok, hogy egy kora 1800-as magyar kézikönyv szerint igen gyakran, valahányszor kezd lekopni, újra kellett ónozni. A rézben főzött/kondenzált szeszt sokáig mindenhol mérgezőnek tartották. (Több okból gyanús, hogy előpárlatot se vettek el.)
Az ónozás egy nagyon régi, felületvédő eljárás a vörösréz főzőedényeknél. A vörösréznek (mint ahogy a többi fémnek is), van egy nem túl szimpatikus tulajdonsága, hogy védekezik a korrózió ellen. Ez ha savas behatás éri, zöldes réteg formájában (grűnspan) jelentkezik, ami a napi használatú edényeknél, nem túl egészséges. Ezért már régóta kitalálták, hogy vékony ónréteggel vonják be a belsejét.
Az ilyen régi, nagyon szép és tartós edénykészleteket, külföldön több helyen is, láttam egyes királyi kastélyok konyháiban. A mai napig használják ezt az eljárást, nagyon drága, exkluzív edényeknél.
Hogy ez mennyire tartós réteg egy páleszfőző üstnél, nem tudom, de bajod nem lesz tőle és szerintem a pálinkának sem.
Én a kézihajtányos daráló dobját vettem meg, és csináltam hozzá garatot, és egy 55Wattos Hajdú mosogépmotorral hajtom. Ez a masinka almához annyival jobb, mint a forgókéses ágaprító, hogy darálás közben nemcsak szeleteket vág, hanem egy kicsit össze is roppantja a szeleteket. Amíg kézihajtányos volt, a 100 kilónyi almát 2 óra alatt szecskáztam le. Most fél óra alatt kész a pép.
A legjobb megoldás a speciális pépesítőgép. Hátránya, hogy drága a gép. Sokan használnak (átalakított) ágaprítót. A legtöbb gazdaboltban lehet kapni kézihajtányos almareszelőt is.
Ez szintén nagy igazság,ha borhoz vesz az ember egy drága igen jó minőségű,és tulajdonságú élesztőt,akkor azt még 2-3 évig használhatja.Mivel a forrás után az élesztőnek már nincs dolga le ülepedik a tartály fenekére. Ezt a magok alól könnyedén össze lehet gyűjteni,és a jövő évi erjesztésig a hűtőládában szépen elvannak.
Az mindenképpen le fog erjedni, nem feltétlenül szükséges adalék hozzá. Ebben a hőmérsékletben ,ami most van, biztos hogy beindul. Természetesen le kell darálni, a lehető legjobban pépesíteni . Amennyiben mindenáron szeretnél tenni bele valamit ,úgy a sütőélesztő (az biztos van felétek) is megteszi.
Almához (is) praktikus lenne a pektinbontó ,de ha már fajélesztőt sem tartanak ,akkor valószínűleg ezt sem.
Maximálisan igazad van,ezt már én is tapasztaltam. A réz bőrön keresztül is képes felszívódni.Ugyan nap-mint napszüksége van a szervezetünknek erre az elemre,de a szakértők szerint 8 gramm már halálos dózis.
Igen nagyon sok tévhit kering ebben a témakörben,mint tudjuk a répacukorból az egyik legtisztább alkohol erjeszthető ki,de mégis azét kell csínján bánni vele,mert a jó ízű és illatú pálinkánkat ,egy minimális határ után egyszerűen felhígítja.
Leszedtük egyik nap az almàt, mit tegyek bele hogy elinduljon az erjedès? Illetve ti honnan veszitek a hozzà valò dolgokat? Nàlunk a gazdaboltba semmi nincs ....
Amiért a tízforintos csavart nyolcvan forintért veszed meg az Obiban. A sütőélesztőre jelentős, állandó kereslet van, ezért azt fillérekért adják a boltban. A hobbistákat meg jól megfejik. Száz kiló gyümölcshöz képest még így sem jelentős tétel a fajélesztő. (Az előállítása ugyanúgy történik az összesnek, abban nincs jelentős különbség. Az ötkeres élesztőt is ugyanúgy kell szárítani, csomagolni, stb. az sem indokolja az árkülönbséget.)
Az a tévhit,hogy a cigaretta,a borban lévő magas kéntartalomtól édes,ez nem így van!.....Az italba lévő nehézfémek produkálják ezt. Nagyon sok ember szereti kékre permetezni a gyümölcseit ill. a szőlőjét, (réztartalmú szerekkel)de nem sajnálják ,a Zinebet sem ,és ezek bele oldódnak és viszonylag feldúsulnak a cefrében és a borban...A bizonyítás nagyon egyszerű,ki kell nyitni egy nehézfémet tartalmazó permetszeres zacskót,magunktól távolra tartva,úgy hogy szinte levegőt se veszünk,és utána egy szippantás a cigarettából,olyan édes lesz mint a méz. Nem dohányzom de kipróbáltam .
A pékélesztő, annyiban különbözik a borászati fajélesztőtől, hogy azt ízsemlegességre szelektálják, a borkészítéshez szántat pedig úgy, hogy kellemes erjedés ízeket termeljenek.
Rendben ! Tiéd a vastagabbik vége, ahogy mondták a régiek. Az a helyzet, hogy vannak akik nagyon okosakat írnak és vannak akik kevésbé okosakat. Ja, és vannak akik butaságokat, mint én.
Ezért ez a hely itt, hogy lehet beszélni róla. Majd az okosak kiigazítanak, amit köszönök szépen.
Köszönöm uram! Végre egy kis sikerélmény a részemre. :) Egyébként nem sértésnek szántam és úgy látom nem is annak vetted. Max. nem voltam vicces. Van ez így manapság elég sűrűn. :)
Akkor módosítok! Kivételt képez a megengedett 2 fok! Még valami, amit esetleg figyelmen kívül hagytam?
Azért elmondom mi a gyakorlat: Van olyan eset, amikor le kell szedni idő előtt a szőlőt, vagy egyáltalán olyan év van, amikor a cukorfok átlag 15 fok. Ebből számítgathatod hogy mennyi hiányzik
még. Aztán lehet nézegetni a törvényt. Azt nem akartam leírni, hogy az eredeti lékinyerést hogyan
nyújtották meg. Gondolom az az irdatlan cukormennyiség valamire kellett.