Kaptam olyan pálinkát ami eper befőtt levével lett összekeverve a remény miatt. A pálinkából is kaptam kóstolót, de az ihatatlan volt számomra(tiszta szesz íze volt, de nem vodkaíze). Hozzá teszem, így is ihatatlan, de legalább van egy enyhe eper íze. Ha jól gondolom az eper lé miatt, ezt is 2szer kell kifőzni vagy mehetne a megy-bor alszesz + birs utópárlathoz a főzéskor?
Az alszeszt és az utópárlatot üvegben ledugózva meddig lehet eltárolni?
Én a forró szirupot az elején belezúdítom, annyit, hogy tocsogjon benne a birs. Utoljára teszem az élesztőt, mikor már meg van terítve az asztal a lakomához.
"Nekem idén a birs 3-4 napig meg sem mozdult..." Nekem a cefrézés után 5 óra múlva zajosan erjedt, 4 nap alatt kész lett, 5. napon főztem, most végeztem vele.:)
17-18 fokon holnapra látható lesz az erjedés. Mondjuk ennél a "combos" cefrénél nem nagyon kell azt a zajos erjedést várni, mint nyáron a szilvánál. A cukor jó a főerjedés végén.
Birs cefrét készítettem. Fajélesztővel beoltottam, kb 17-18 °C-on van. 1 napja készült és még semmi mozgás, nem indult el az erjedés. 9.5 brixet mértem. Ez így normális? A szilvám ennyi idő után vígan forrt, igaz akkor 25 -°C volt. Későb szeretnék majd egy kis cukrot is tenni bele.
Kóstoltam , már ausztriai Destillatán maximális pontszámot elért párlatot, nem voltam annyira elvarázsolva tőle. Viszont van most egy ami, ki merem jelenteni, hogy eddig a legjobb amit kóstoltam. Figyelemmel fogom kísérni, mit fog elérni a versenyeken! Úgy képzeld el, hogy vannak azok a legjobb pálinkák, amiket ismerünk és utána van egy nagy rés és amikor azt gondoljuk, hogy ilyen nem lehetséges, na ez ott van, azon a magas szinten, ahol már nem is lehet elképzelni! Nem is írok le semmit róla, mert nem akarom elkiabálni. Egy baja van, hogy nem én főztem és hogy nem is valószínű ,hogy a közelébe kerülök valaha!
Azért olyan nagyon biztos nem szedte ki a lelkét. Szombaton ismét aranyat kapott a Magyar Pálinka Hete című rendezvényen. Sőt a Cserszegijük lett a megye legjobb pálinkája.
A gyanta leírásában az van , hogy használat után ne maradjon benne pálinka és ne legyen benne állott víz sem. Gondolom ki sem száradhat akkor , mert nedvességet tartó dobozt ír tárolásra.
A benne lévő víz pl két hét alatt állott víz lesz.
Nekem gyári van, mindkét végén csappal, mikor végeztem vele, akkor szódával kimosom, majd bezárom a csapokkal. A következő szűrés előtt megint csak szódával átmosom.
Valamikor használtam az 5 mikronosat, de miután elrakodott az olajtól már 0,8-as lapszűrővel szűrök, Baby szűrő-vel. Az íz keveredést úgy oldottam meg az 5 mikronosnál, hogy a nagyon különböző ízű pálinkáknál a szűrés első 2 decije ment a vegyesbe. Alma-körte, hasonló karakterű, ízű pálinkáknál nem foglalkoztam vele. Vízzel sosem mosd, belebüdösödik! A lapszűrőnél meg a papírt cseréltem, nejlonzacskóba tároltam lezárva, feliratozva. Mind a két esetben tószivattyúval nyomtam át a szűrendőt, mikor kb.30%-al csökkent a kifolyó mennyiség az újhoz képest, akkor cseréltem.
Vannak különböző sűrűségű lapok, nekem a 0,8-as vált be, gyönyörűen kitükrösít, a 0,2-es sterilnél mintha már aroma veszteség is volna, pedig ismert kereskedelmi főzdés is ezt a sűrűségűt használja. Ahol vettem a szűrőt Kiskőrösön, ott van szénbetétes szűrőlap is, azt az esetlegesen elcseszett pálinka árszűrésére lehet használni, rendesen herél!
Köszönöm, így megtaláltam. Te melyiket használod, melyik vált be jobban? Az egyes, vagy az 5 mikronos? Ha mondjuk, tegyük fel, törköly pálinkát szűrnék vele és utána átmosnám vízzel, majd barackra használnám, akkor ez így jó lenne? Nem -e maradna valami a törkölyből benne, erre gondolok.
Köszönöm szépen! Akkor számomra nem járható az út, ennyire nem tudok sajnos barkácsolni. Gondolom Te sem találtál hozzá házat, csak a szűrőt, azért kellett elkészíteni.
A "talált" tárgyként leadott főzőt, ha a leadáskor igényt tartasz a tulajdonjogára, akkor három hónap múlva a jegyző kiadja neked használatra. Ha egy éven belül nem jelentkezik a tulaj, akkor az egy év letelte után megszerzed a tulajdonjogát. Ez nem túl bonyolult.
De ha már szóba hoztad az "éles" lőfegyvert: mi van akkor ha valaki öröklés útján szerez egy lőfegyvert? Tulajdonjogot szerez felette, ez nem vitás. Van rá lehetőség/megoldás, hogy a rendőrség kiadja neki a hatósági tárolásból? Ha valaki találással szerez tulajdonjogot lőfegyver felett, akkor van rá lehetőség/megoldás, hogy a rendőrség kiadja neki a hatósági tárolásból?
Szia! Kérdezhetek, erről az 5 mikronos szűrőről? Henger és polipropilén az anyaga? Mennyi idő alatt folyik át rajta, mondjuk 4 liter pálinka? Mibe van ez a henger belerakva, (mert a weboldalakon múltkor csak a hengert láttam, olcsó áron, de mibe kell beletenni, azt már nem találtam meg.) illetve ha van róla kép, a komplett szűrőről, azt megköszönöm. Tisztítható ez a henger, vagy mennyi idő után kell eldobni?
A kész pálinkából ugyanezt a posványt szűröd ki, undorító zsíros valami. Körte51-el abban egyet értek, hogy a szűrés után rövidebb lesz a szájérzet, de részletesebb, frissebb, jobb illattal. Én ezt tapasztaltam.
"aki fagyasztóba teszi,az takarni akarja a minőségbeli hiányosságokat.Gondolom én.:-)"
Pont az alacsonyabb hőmérsékletű pálinkában lehet jobban tetten érni a hibákat. Tehát, aki leplezni akar, az inkább kánikulában kínálja az amúgy opálos italát.
Akármilyen hidegben végzed azt a szabadidős tevékenységet,amit megiszol,az nem fagypont alatti hőmérsékletű,amíg az üvegből a torkodig ér,nem fog annyira lehűlni,de ha mégis,akkor az opálosságnál nagyobb gondot okoznak a jégcsapok.A pálinka fogyasztási hőmérséklete egyébként +18 fok körüli,aki fagyasztóba teszi,az takarni akarja a minőségbeli hiányosságokat.Gondolom én.:-)
Félreérthető vagyok, inkább így: ha télen kint iszogatsz(iszogattok) a hidegben valami hobby, elfoglaltság okán, akkor számít opálos lesz-e a hidegben vagy sem.
A faeprre jellemző, hogy 50% alatt opálosodik. Ne ez legyen a mércéd. Érdemes a kihígítását kisebb mennyiségben kipróbálni. Azt pedig nagyon könnyen ki tudod próbálni, hogy mennyit veszít ízéből illatából, ha egy részét fagyasztod,szűröd azután kóstolás, illatolás, össze lehet hasonlítani. A két üres poharat hosszú ideig szagolgatva, hamar rájössz miről beszélek. Többször kipróbáltuk nem csak epernél, baracknál is egyértelmű, nagymértékű veszteséggel jár. Nagyon fontos szerepe van ezeknek az olajaknak és a lehető legkevesebbet szedjünk ki, csak a fogyasztási hőmérsékleten ne legyen opálos. Kostolj egy kereskedelmi főzött pálinkát, amit átengednek egy lapszűrőn és kóstold azt ami nincs agyonszűrve ! Az egyik egy híg könnyed,hamar eltűnő illat íz a másik pedi egy krémes,vastag nagyon hosszú lefutású csodás ital, íz. Kinek mi ízlik, mit szeret, el lehet dönteni. Nem vitatom, hogy a túlszűrt előszesz esetében jobbnak érzik , ugyanis az olajak jobban lefedik az illatokat ízeket jobban rögzítik. A másiknál pedig intenzíven kipárolognak ezek az illatok, de az biztos, hogy ezek az idő múlásával, nem is sokára, nagyon sokat fog veszíteni.
A faeper az egy külön kategória! Főztem barátnak két hónapos cefrét, az 52 alatt akármilyen melegben opálos volt, egy hét múlva takonyszerű valamik úszkáltak a pálinkájában.:( Nem volt meg a lapszűrőm még, rendesen szívtam mire a sok szűrés után elfogatható lett a kinézete. Az ízzel nem volt gond, csak a trutyi...
Én is a faeper miatt kezdtem el az alszeszt szűrni. Irdatlan sok kozmaolaj van rajta. Be is opálosodott, ekkor kezdtem olvasgatni az okokat keresve, és így jutottam el oda, hogy érdemes már az alszeszt szűrni. Kipróbáltam, bejött. Aztán, hogy veszített-e ez által az ízéből/illatából nem tudom. Mindenesetre nem tűnt fel.
Én igen. Megerősítelek, hogy igen olajos jószág. Akármennyire is szűrőm az olajat, a tárolásra használt üvegek nyakán, ameddig a pálinka ért, masszív kicsapódási csík jön létre. Csak üvegmosó és súrolószer kombináció hozza le.
Ezt használva mi szükség van a hűtés+szűrésre?Pontos számot töménységre-pontos fokoló hiányában- inkább nem írok,de 40-50 % között nekem még nem volt opálos.Ráadásul a felúszott olaj mennyiségétől függően döntök annak sorsáról,most pl alma főzésekor olyan kevés volt,néhány folt,hogy ment az egész az alszeszbe.
Ugyan nem nevezhető szűrésnek,de a hideg vízbe engedés,a kicsapódott olaj lefölözése kezd eltűnni a köztudatból.Nem figyeltem eléggé,világosítsatok már fel,mi a gond ezzel a módszerrel?Régen úgy hívták,hogy fagyis dobozos módszer.
Én folyamatosan szűrőm az alszeszt, leszűrt olaj, sem aroma, és illat anyagot nem tartalmaz. Ellenben csomó olyat aminek nincs keresnivalója egy jó pálinkában.
Aki kóstolta a pálinkáimat az tudja, hogy illatosak, ízesek.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Persze hogy lehet, ha valakinek a kiherélt pálinka a célja. Amennyiben illatokban, ízekben gazdag, hosszú lecsengésű italt szeretne készíteni, ne szűrjre! Csak a felületéről szedjük le és eszünkbe se jusson az alapos szűrés!
3hónap. Nem arról van szó, hogy engedélyes lesz. A "találás" a római jog szerint egy tulajdonszerzési mód, ez esemény megtörténte után elmehetsz és bejelentheted, mert már tudod igazolni a származását. Fikció, de így van.
Ne már:::::::::: amúgy elmondom talált tárgy egy év múlva lehet a tiéd, de nem lesz attól engedélyes, hogy megtaláltad:d:d . képzeld el találsz egy éles lőfegyvert szerinted egy év múlva tiéd lesz? :d:d és lehet nálad.
Ok akkor elmagyarázom nem csak hogy adásvételivel kell rendelkezned hanem ez egyben származás igazolás is, Márpedig ha basztatni akarnak akkor lekövetik hogy akkor megkapta e a gyártási engedélyt. Ja másik ha veszel valamit igen kötelességed meggyőződni az adásvételben szereplő adatok valódiságáról, nem kell igazoltatnod. Ja adásvételi szerződés nem bemondásra megy, (jobb helyeken) igen fiktív szerződés az bizony okirat hamisítás lehet.
Nem hiszem, hogy találsz törvényes megoldást, ha egyszer csak az öledbe pottyan egy főző. Azt tudom elképzelni, hogy bemész a rendőrségre leadod, mint talált tárgy és 3hónap múlva a tiéd, ha addig a gazdája nem veszi át. Innentől van eredete. :)
Nem vagy jogosult igazoltatni valakit és az eladó ezeket az adatokat diktálta be. A NAV nem vizsgálja a készülék semmilyen jellemzőjét, anyagát, kivitelét, ha 100 liter alatt van, akkor engedélyezi. Szóval csak mindenben tévedsz. :D
Hát ha akarod leírom neked a törvényt és ha akarod elmagyarázom , hogy mi és mit jelent, de ne menjünk bele. Mert te biztosan ismered és ezért buzdítasz egyszerű törvényes megoldás helyett bűncselekmény elkövetésére. Ne menjünk bele.