Keresés

Részletes keresés

Hank Evans Creative Commons License 2020.11.20 0 1 27051

Gondolom ez a fajta volt: https://olaszsped.com/index.php?main_page=product_info&cPath=2_30&products_id=173&zenid=846422c15e7c2e138a46cd0808fa6782

Nekem ez a típus egy idő után kicsit megkeményedik, ráadásul ha a vödrön a lyuk nem szabályos, vagy túl nagy, akkor valóban nem tömít rendesen. Nekem segített, ha körbetekertem teflonszalaggal. Amúgy ez a tömítés https://fozohaz.eu/kotyogo-tomites.html megbízhatóbb, de mivel nem csak rugalmasabb, hanem puhább is, könnyebben szakad.

 

Mindenesetre örülök és sok sikert!

Előzmény: KecskemétiRobi (27050)
KecskemétiRobi Creative Commons License 2020.11.19 0 0 27050

Meglett a probléma oka hiába az erjeszto vödör hoz adott gumi tömítés a kotyogo köré nem zárt rendesen eresztett, korbekentem olvasztott viasszal és most működik.

Előzmény: Hank Evans (27048)
KecskemétiRobi Creative Commons License 2020.11.17 0 0 27049

Köszönöm szépen a választ. Próbálkozom még egyszer csak jó lesz, nem adom fel.

Előzmény: Hank Evans (27048)
Hank Evans Creative Commons License 2020.11.17 0 0 27048

Elég összetett dolgokat kérdeztél így elsőre, a válasz rengeteg mindentől függ.

Milyen élesztőt használtál, mikor jár le a felhasználhatósága, hogyan tároltad, milyen hőmérsékletű volt az élesztő, illetve a sörlé amikor beoltottad, levegőztetted-e a sörlét, stb.

Száraz élesztővel nem szokott probléma lenni akkor sem, ha csak egyszerűen rászórod, persze a hidratálás sokat segít, de kizárólag forralt és lehűtött vízzel. 24 órán belül azért mindenképpen illene beindulnia az erjedésnek; ha hidratáltad, pláne ha startert csináltál, akkor sokkal hamarabb. Érdemes kalkulátort használni, pl.: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Ezen túl nem árt ellenőrizni az erjesztőtartály tömítését, mert az is lehet, hogy nem zár rendesen (volt olyan is, hogy valaki nem a rávaló fedőt kapta a vödörre) és nem a kotyogón távozik a CO2, miközben vígan erjed a sörlé. Érdemes mérni a fajsúly változást.

A rézcső spirált alaposan meg kell mosni, fertőtleníteni szerintem nem szükséges (nem árt), viszont a forralás bejezése előtt kb. 15-20 perccel rakd bele a sörlébe, az kellően fertőtlenít.

Előzmény: KecskemétiRobi (27047)
KecskemétiRobi Creative Commons License 2020.11.17 0 0 27047

Sziasztok!

Kezdőként kérdeznék, elsőként egy recept csomaggal próbálkoztam, aztán egy kész recept szerint válogattam össze az alapanyagokat de most sem indult be az erjedés a kotyogás. Vasánap főztem, tegnap hétfő este beoltottam megint.

Kérdésem hogy kb mennyi idő után szokott beindulni?

Valamint a réz cső spirált mennyire kell elfertőtleníteni előtte?

Az élesztőt csak simán rászórjátok, vagy langyos vízben előtte 30-40- percig kelesztitek, vagy cefrelével kelesztitek előtte mielőtt beleöntitek?

Köszönöm!

R.

 

humi81 Creative Commons License 2020.11.16 0 0 27046

Köszönöm!

Előzmény: Tótikám (27045)
Tótikám Creative Commons License 2020.11.16 0 0 27045

Általában nagy makkos a jó. Hasznos lehet  Gyakori kérdésekre válaszok kezdőknek azaz A FAKU.

Előzmény: humi81 (27044)
humi81 Creative Commons License 2020.11.15 0 0 27044

Sziasztok. Rendeltem egy kezdő sörfőző szettet. A benne levő korona záró alkalmas a borsodis üveg lezárása?

Tótikám Creative Commons License 2020.11.14 0 1 27043

Próba verziót érdemes letölteni ,30 napig lehet próbálgatni .

Előzmény: becherovka83 (27042)
becherovka83 Creative Commons License 2020.11.13 0 0 27042

Köszönöm! A breewfather alap verzió is tudja ezt a funkciót, vagy csak a prémium?

Előzmény: Tótikám (27041)
Tótikám Creative Commons License 2020.11.12 0 1 27041

Breewfather magyarul is elérhető.

Előzmény: Tótikám (27040)
Tótikám Creative Commons License 2020.11.12 0 1 27040

Elsősör letölthető anyagok vízkezelés. Jonh Palmer, Scott Janisch . RO víz (ABC Zoo ro szűrő ).Sőrtevező most talán a legnépszerűbb breewfater ,megadja és kiszámolja a hozzá adandó sókat.  Tips For All-Grain Brewers

I have only scratched the surface of what there is to know about water chemistry and mash pH. Read chapter 15 in How To Brew (John Palmer, Brewers Publications, 2006) or chapter 5 in the Water book (John Palmer and Colin Kaminski, Brewers Publications, 2013) to learn more about both.

Előzmény: becherovka83 (27036)
Tótikám Creative Commons License 2020.11.12 0 0 27039

Sajnos a nagyok palackozó élesztőt használnak.De azért vannak kivételek pl. búza esetén Andofer,belgák közt is vannak. Gugli a barátunk , korábban voltak táblázatok a használhatókról.

Előzmény: macracanta (27037)
becherovka83 Creative Commons License 2020.11.12 0 0 27038

Amennyiben a HB is azon nagyüzemiek közé tartozik, akik pasztörizálják a söreiket, akkor nem érdemes foglalkozni vele, hiszen ebben az esetben már csak élettelen élesztősejtek úszkálnak zavarosságot keltve. Ha nem, akkor megér egy próbát, bár én max a hecc kedvéért kísérleteznék vele. Ha költséghatékonyság miatt gondoltál erre, akkor a rá fordított energia/idő biztos több, mint az a 6-800 forint, amibe egy csomag száraz élesztő kerül. Amúgy sem hiszem, hogy a HB olyan extra búzaélesztőt használna, ami miatt megérné a rá fordított energiát...

Előzmény: macracanta (27037)
macracanta Creative Commons License 2020.11.11 0 0 27037

Sziasztok, szaporította már valaki a HB búza aljára tapadt élesztőt a búzasöréhez? megéri a vele való küszködést vagy használjak bolti élesztőt?

becherovka83 Creative Commons License 2020.11.10 0 0 27036

Tudtok ajánlani valami irományt, amiben benne vannak a sörfajtákhoz való pontos víz paraméterek? Eddig csak az ismertebb sörfőző tájegységek vizeinek paramétereire találtam rá, de szeretnék valami pontosabb meghatározást találni, mert gondolom hiába lágy a pilseni és viszonylag keményebb a müncheni víz, ha módosítják azokat sörgyártás előtt... A rendelkezésre álló kemikáliák gyakorlati használata is érdekelne, ha van róla valami egyszerűbb összefoglaló. Narzisst olvastam, az is nagyon hasznos volt, utólag is köszönöm a tippet!

Tótikám Creative Commons License 2020.11.07 0 0 27035

Brew tools, braumeister, (ferrari) grafader (mercedes), brewmonk és társai. Ferrari kategóriának külső fűtőszála van.Esetleg brewfather tervező. Hasznos lehet csapon .hu podcest  , gépekről infó .

Előzmény: szabolacko (27034)
szabolacko Creative Commons License 2020.11.06 0 0 27034

Sziasztok. Néhány éve főztem már jó pár sört konyhában, főzőlapon, de új helyre költöztünk és az asszony féltette az új konyháját, meg nekem sem volt kedvem már órákig a fazék mellett állni, de az otthon főzött sör íze még mindig a számban van.

Most viszont van egy kis dugipénzem gépre, de többször, több fórumon olvasom, hogy leég bennük a maláta, vagy bármilyen más ok miatt nem az igaziak ezek a gépek. Tudnátok nekem ajánlani tapasztalatok alapján megbízható sörfőző gépet?

Lehetőleg minél önállóbb legyen, mert az idő drága és lehetőleg problémamentes legyen a folyamat. A pénz is számít, de nem akarom pl. a 120 ezrest megvenni, ha van jobb drágábban. Ha van értelme szánok rá többet is nem akarok szívni vele hosszú távon. 25-30 liter körüli elég lenne. Köszönöm előre a válaszokat.

becherovka83 Creative Commons License 2020.11.03 0 0 27033

Minden esetre tényleg érdekes, hogy a lager élesztővel hamarabb beért mint az ale élesztővel. Lehet hogy 9 hónap után a lager élesztő valóban bomlásnak indult, míg az ale nem. Vagy egyszerűen csak a lager élesztő bomlása eredményez ízromlást és az ale nem befolyásolja a további érést.

Előzmény: Tótikám (27031)
becherovka83 Creative Commons License 2020.11.03 0 0 27032

Na akkor csak kell építenem egy sörös pinyót. Akkora hűtőt nem akarok üzemeltetni csak a sör miatt, nyáron hűtés nélkül pedig nem tudom másképp az ajánlott hőfokot produkálni. A tégla már úgyis meg van hozzá. :)

Igen, mondjuk a portereknek és a stoutoknak kivétel nélkül jól áll az érés, ezt én is tapasztaltam. 

Előzmény: Tótikám (27031)
Tótikám Creative Commons License 2020.11.03 0 0 27031

8-12C lenne az ideális. 18C gyorsabban öregedik, persze ez lehet oxidáció ,élesztő bomlás stb. Érdekes balti porternél tapasztaltam hogy 34/70 élesztővel erjesztett 9 hónapos korában hozta legjobb formáját  , míg us 05 hosszú ideig sokkal finomabban öregedett (két év).

Előzmény: becherovka83 (27030)
becherovka83 Creative Commons License 2020.11.02 0 0 27030

Hőfokban szerinted mi lenne a felső határ? Gondolom a legjobb az lenne, ha fogyasztásig 2-5 fok közötti hőmérsékleten tárolnám a lagereket, de sajnos akkora hűtőkapacitásom nincs egész évben. Melegebb alatt azért nem 30 fokra gondoltam, szerintem a max 18-20 fokos tárolási hőmérsékletet meg tudom oldani, vagy már az is sok lenne?

Előzmény: Tótikám (27026)
becherovka83 Creative Commons License 2020.10.31 0 0 27029

Esetleg még palackozásnál a túl sok sörbe került élesztőseprő is tud ilyet produkálni. Nincs sok üledék az üvegek alján? Kitöltésnél nem zavaros túlzottan a sör? Szűretleneknél értelem szerűen mindenképp kell legyen valamennyi, de az csak a palackozás utáni ülepedésből keletkezhet, az erjesztőből való átkerülést minimalizálni kell átfejtésnél.

Előzmény: Gabriel80 (27023)
Bárk_i Creative Commons License 2020.10.31 0 0 27028

Gyanús, hogy az erjesztő vödör nem volt megfelelően tisztitva(fertőtlenítve). Vagy sokáig volt erjesztés alatt. Igazából ennyi információból, nehéz megmondani. 

Előzmény: Gabriel80 (27023)
Bárk_i Creative Commons License 2020.10.31 0 0 27027

Nem

Előzmény: -Toti- (27024)
Tótikám Creative Commons License 2020.10.30 0 1 27026

Esetleg terasz, kültér .inkább hideg hely .

Előzmény: becherovka83 (27025)
becherovka83 Creative Commons License 2020.10.29 0 0 27025

Ha letelt az előírt lágerezési idő, a házi láger is tárolható utána szoba hőmérsékleten, jelentős íz, illetve karakter változás nélkül? Vagy csak azokat a lagereket szabad utána melegebb helyre tenni, amit pasztörizáltak is? 

-Toti- Creative Commons License 2020.10.20 0 0 27024

Van most nálunk a boltban Heineken party hordó. Tudja esetleg valaki, hogy az újratölthető-e?

Gabriel80 Creative Commons License 2020.10.18 0 0 27023

Sziasztok.

Mitől lehet erősen élesztő ízű a sűrítményből készített sör?

-Toti- Creative Commons License 2020.10.08 0 1 27022

Azért a forralás után pár perccel már nem 100 fokos a sörlé, gyorsan visszahűl 80 fok környékére, az meg már elég messze van az elméleti maximumtól. Viszont ha kotyogót raksz rá, akkor abban visszafelé megy majd a folyadék, hiszen a vödörben csökkenni fog a nyomás, ha meg teli tetőt raksz rá, akkor a vödör horpad be, és talán a tetőt is lepattintja magáról a deformáció során.

Köztes megoldás lehet pár lefagyasztott sósvizes palackkal lehűteni a sörlevet valamennyire, majd úgy elrakni másnap reggelig a vödörben - csak kérdés, hogy mennyi ilyen palack kell, hogy mennyire hűtse le a sörlevet...

Előzmény: reckon (27020)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!