Kicsit méltatlanul háttérbe szorult gyümölcs.Magyarországon megkövült fajtaválasztékkal,hiszen az elmúlt 15-20 évben a Packham's Triumph ill.a nashik /amelyek azért eléggé különböznek a magyar "körteízléstől"/ kivételével nem került új fajta hazánkba.Hazai nemesítés nincs,a honosítás iszonyúan lassú.Beszélgessünk róla...
Lehet, de akkor hol a Vilmosra jellemző íze? Az én agonizáló kis fámon termő körtéknek határozott Vilmos karakterük van. Ennek semmi ilyen. Édes, leves, körtés, de nem vilmosos...
Aztán lehet nálam koncentrálódott az íz a kevés csapadék miatt, ott meg felhízlalták öntözve...
A 2-es talált, de az 5-ös és a 6-os nem. A Pachams mivel egyik szülő Vilmos ezért a levél alakja megegyezik a két fajtának, és a Pachams felfelétörő koronát nevel. A 9-es levélzete alapján Vilmos és mivel piros így valójában Piros Vilmos.
Kisebbségben vagyok, de a 3-as szerintem Favrené körtéje. Ha mostanában érik, olvadó és finom szemcsés, szinte gömb alakú és helyenként csokrosan hozza a terméseket, akkor a Serres kizárva, ha most még kőkemény, akkor vesztettem.
Sajnos az ide év ( és a tavalyi is) elég extrém. Nálam is a nyári körte úgy viselkedik ahogy leírtad. Sőt, már a fán lévő zöld körte, érés előtt el kezd barnulni, megpuhulni és gy potyog le a fáról.
Valószinüleg a szárazsághoz van köze, mert korábban ilyet nem tapasztaltam.
A téli körte viszont igen csak dobálja le a zöld, éretlen gyümölcsöket. Ez tuti a szárazság miatt van.
Érdeklődni szeretnék, mi lehet az oka annak, hogy az egyik körtefám a még be nem érett körtéket ( érés előtt lehet, mert az íze egy picit édeskés, de eléggé zöld még és kemény) szép lassan ledobálja. Lehet ennek az oka a nagy szárazság?
Segítséget szeretnék kérni a hozzáértő fórumozóktól.
A kertemben van néhány szép körtefa, ezeket még a nagyapám ültette 20-30 évvel ezelőtt. Lefényképeztem őket és a terméseket is. A kérdésem: melyik fajtát hogy hívják? Mert a fajtáját egyiknek sem tudom. A fotókat beszámoztam.