Keresés

Részletes keresés

csoer Creative Commons License 2017.12.24 0 0 25477

Köszönjük, mi is  Boldog karácsonyt kívánunk.

BAttila1964 Creative Commons License 2017.12.24 0 0 25476

Köszi, viszont kívánjuk mindenkinek! ;)

Előzmény: gáborke (25475)
gáborke Creative Commons License 2017.12.24 0 0 25475

Boldog Karácsonyt!

bombaba Creative Commons License 2017.12.18 0 0 25474

A törökök Mayer-nek hívják a Meyer citromot, ee szinte csak török találatok erre keresve szinte csak török találatok jönnek elő.

https://www.yalovasufidan.com/limon-fidani-mayer-80-100-cm

Törökország citrom éves export mennyisége 359 206 735 kg.  

Fajtánkénti összetétele: 

190.273.628 kg İnterdonat citrom, 
 59.727.232 kg akkor a lámák(?) citrom,

   3.857.990 kg a Kütdiken citrom,

   4.049.973 kg a Meyer citrom és

a maradék részt képezi a B citrom és a friss citrom. 

Az összes citrustermelésük 20 %-a citrom.

http://zoldneklennijo.hu/a-citrom-es-ami-mogotte-van/

Míg 2000-ben a citrom és lime termelés együttesen 11,38 millió tonna mennyiséget tett ki globálisan, 2014-ben ez már 16,25 millió tonnára nőtt , ami több, mint 1 millió hektár ültetvényt jelent. Ebből mindössze 1,5 millió tonna termett az Európai Unióban. A legnagyobb termelők India, Mexikó, Kína, Argentína, Brazília, és Spanyolország, őket követik az USA, Törökország, Irán, Olaszország, Dél-Afrika, Egyiptom és még sok kisebb termelő ország. [1]

http://www.limon.gen.tr/dondurulmus-limonun-faydalari.html

a fagyasztva tárolt citrom előnyeit ecseteli:

 

 Érdekes, a törökök saját ebay-t működtetnek:

https://www.gittigidiyor.com/arama/?k=mayer+limon+ 

A citrusok története a konyhából:

http://magyarkonyhaonline.hu/alapanyagok/a-tel-gyumolcsei-150106114702

 

 

csoer Creative Commons License 2017.12.17 0 0 25473

Nagyon szépek.

A papaya fogyasztásáról meg csak annyit, hogy nagyon melegen javasolnám megkóstolni a papayát, bőven zöld citrom lével. A papaya önmagában nem igazán ízletes, csak a kettő kombinációjával.

Előzmény: bombaba (25472)
bombaba Creative Commons License 2017.12.17 0 0 25472

Nálam a zöld citromok sárgásak/sárgák.

Máltai lime-ok 2015.02.-ben:

Karibi 2010.12.

Pursha 2013.11.

 

Sharbati 2009.12.

Philippine Red lime 2014.02.

Érett  Nápolyiról még nincs fotóm, még zöldek, de a leírása szerint éretten sárga lesz az is.

Valószínű nálam hidegebb helyen vannak teleltetve, mint Nálad.

A lime-okat melegebb vidékről hozzák be hozzánk, azért lett nálunk zöld citrom a neve, pedig nem is citrom, de épp a múlt héten láttam a piacon lime-ot, ami már inkább sárgás volt, nem zöld. Nyilván más forrásból származott.  

(Papayát ettem már, Hawaii fajtát, hatalmas, 2-3 kg-os, lime nélkül is nagyon finom. Állítólag minden emésztési és gyomorproblémára nagyon jótékony hatású.)

 

Előzmény: csoer (25471)
csoer Creative Commons License 2017.12.17 0 0 25471

Ez érdekes számomra, mert a mexikói lime-ot zöld citromnak is mondják, jelezve ezzel, hogy zömében zöld színben kerül a fogyasztókhoz.

Ezért én, ha találkoznék (nem fogok) sárga színű "zöld citrommal" kétségeim támadnának a fajtájával kapcsolatban.

Nem gyakran szoktam venni papayát (ha lehet az óriás 2 kgr-osat), és ennek fogyasztását zöld citrommal tudom elképzelni. Így együtt pazar íze van.

Előzmény: bombaba (25470)
bombaba Creative Commons License 2017.12.17 0 0 25470

Ez a fotó kimaradt:

Előzmény: bombaba (25469)
bombaba Creative Commons License 2017.12.17 0 0 25469

A  400 dkg egy vágyálom, ami az óriáscédrátnál nem lehetetlen, de most persze elírás volt.

Az óriáscédrátot ismertem eddig a legnagyobb termésű cédrátként, mindenhol leírják ezzel kapcsolatban, hogy a termése elérheti a 4 kg-ot. De a neten találtam egy fotót, amin egy 7,5 kg-os Etrog cédrát van, ami dugványon termett:

http://villagewisewoman.blogspot.hu/2010/09/now-thats-etrog.html

http://www.kikar.co.il/%D7%94%D7%92%D7%A8%D7%90%D7%99%D7%9C-%D7%A9%D7%98%D7%99%D7%99%D7%A0%D7%9E%D7%9F-12.html

 

A Tahiti szintén besárgul, idő kérdése.

Ha a neten képeket nézel, vegyesen látsz zöldeket és sárgulókat, sárgákat. 

http://www.gardenworldshop.com.au/plants/fruiting-trees-and-edible-produce/citrus/lime-tahitian.html

Ennek a leírása szerint: "A gyümölcs viszonylag mag nélküli, vékony héja és sima felülete, halvány citromsárga érettség alatt. " (gépi fordítás)

Más helyen: "mivel sokáig élnek a fán. Végül sárgulnak, de a szín nem befolyásolja az ízt. A gyümölcs többnyire mag nélküli."

http://www.citrusvariety.ucr.edu/citrus/bearss.html

 

E szerint " Amint a perzsa limes eléri a teljes érettséget, általában a késő ősszel a tél elejéig, leesnek a fáról."       

A Mexikói lime is besárgul:

https://flora-toskana.com/en/citrus-plants/167-citrus-aurantiifolia-mexikanische-saure-limette.html

" Every year they reliably produce many round, fast ripening fruits. The juice is used for Daiquiri, Caipirinha and other drinks. In places with constantly high temperatures (as in the tropical growing areas) the fruit peel will stay green until ripeness."  

azaz:  Évente megbízhatóan sok kerek, gyorsan érlelő gyümölcsöt termelnek. A levet Daiquiri, Caipirinha és egyéb italok esetében használják. Az állandóan magas hőmérsékletű helyeken (mint a trópusi termőterületeken) a gyümölcshéj zöld marad egészen az érettségig. Ebben az országban azonban világosbarna vagy sárga színű lesz.

Korábban itt a topokban is volt szó arról, hogy a citrusok érését a tartási körülmények befolyásolják.

(Talán a szocializmus évei alatt leginkább ismert kubai narancs zöld/zöldes héja kapcsán merült fel a kérdés.)

A karibi térségben citromot nem tartanak, csak lime-ot, náluk éretten, zölden lepotyog.

Ez volt a hosszabb válasz. A rövidebb változat: attól függően lesz sárgás/sárga, hol/hogyan  tartod. Éretten a lime-ok lepotyognak a fáról, színtől függetlenül.

 

 

 

 

Előzmény: csoer (25468)
csoer Creative Commons License 2017.12.16 0 0 25468

Nagyon szépek, de bocsáss meg, a 400dkg helyett a 40 dkg is szép eredmény.

Egyet nem értek, miért lesz sárga a Karibi lime és miért marad zöld a Tahiti lime?

A Mexikói lime-ot természetesen csak zöldnek tudom elképzelni és valóban az is.

Előzmény: bombaba (25466)
bombaba Creative Commons License 2017.12.16 0 0 25467

Rábukkantam egy török citrustermelőre (Bilici Group), Adana környékén termel citrusokat (nem kizárólag) az 1960-as évek óta.

http://www.bilicitarim.com/en/hakkimizda.asp

A citrusfáik:

"CITRUS GARDENS - TYPES OF TREES

There are 13,662 orange trees in miscellaneous species, 17,307 mandarin trees in miscellaneous species, 2,101 Mayer lemon trees and 1,350 grapefruit trees in our citrus gardens, with the following general distribution:

Fukumoto orange, 3,562; Dobashi Beni mandarin, 4,444; Lane Late orange, 1,973; Soya Late orange, 800; Ortanique mandarin, 992; Mayer lemon, 2,010; Okitsu mandarin, 5,838; Star Ruby grapefruit, 100; Navelina orange, 6,117; Valencia orange, 10; Rio Red grapefruit, 1,250; Satsuma (Rize) mandarin, 3,213; Collection, 200."

Egy érdekes fotó a netről:

 

Előzmény: bombaba (25460)
bombaba Creative Commons License 2017.12.16 0 0 25466

Kezd sárgulni a Karibi lime. Mérete elmarad a korábbiaktól, idén kb 50 gramm körüliek, 2 éve sok volt köztük 100-150 grammos. A limakvat a szokásos, 20 g körüli. 

Leszedtem két óriáscédrátot, szükség van rá karácsonyra:

 

Két éve elérték a 400 dkg-ot darabonként, idén szinte egyformán 570 gr mindkettő. Kisebbek maradtak még páran a fán. Nagyon várom, hogy az összes fajta cédrátom teremjen.

csoer Creative Commons License 2017.12.15 0 0 25465

Van  Mexikói lime-om is, az sima héjú, de még nőnie kell a gyüminek.

Előzmény: bombaba (25464)
bombaba Creative Commons License 2017.12.15 0 0 25464

Mindkettővel megleptél. A Miyagawa ízével, a Tahitinek meg a küllemével.

A neten a fotók szerint a Tahiti sima héjú, és alig van csücske, mint a Karibi is, ami állítólag ugyanaz, mint a Tahiti.

Előzmény: csoer (25462)
bombaba Creative Commons License 2017.12.15 0 0 25463

Köszönöm.

A szörp teljesen friss limonádé-íz, gondolom, nem tárolható, nincs benne tartósító és nincs hőkezelve sem. Amíg elfogy, addig biztos kitart, nem tart sokáig. Igazán lédús a minap mutatott vékony héjú citrom,  9 darabból lett 8 deci kicsavart lé.

A dzsem hőkezelt, fertőtlenített üvegekben, légmentesen zárva szerintem eltartható akármeddig. Jól sikerült, keserű íztől mentes, ami nem sok citrusból érhető el.   

Előzmény: csoer (25461)
csoer Creative Commons License 2017.12.15 0 0 25462

Újabb mandarin kóstoló történt.

Miyagawa mandarint leszedtem, a külső héja könnyen levált. A belső (gerezdeken lévő) héja nagyon vastag, az íze nem jó. Ez volt az eddigi legrosszabb.

 

Viszont először csalódtam pozitívan lime-ban. Leszedtem egy Tahiti leme-ot. Vékony héja van, nagyon lédús, az íze kellemese savanyú és fanyarkás kombináció, nagyon finom aromával.

csoer Creative Commons License 2017.12.15 0 0 25461

Gratulálok, szép munka. Kóstolás volt? Milyen az íze? Meddig tárolható?

Előzmény: bombaba (25460)
bombaba Creative Commons License 2017.12.14 0 0 25460

Elkészült:

Előzmény: bombaba (25458)
Amita13 Creative Commons License 2017.12.11 0 0 25459

Saját fogyasztásra az Oroblanco jobb, akkor tehát valószínűleg jobb az íze. Pedig szimpatikus ez a Melogold. Mármint én keresem a pomelohoz hasonló ízvilágú citrusokat. Nekem a pomelo pont a kismértékű savassága miatt jön be (és persze a sweetie is). Persze kérdés, mennyire grapefruit, vagyis mennyire kesernyés... Mert az viszont nem jön be. :)

Előzmény: bombaba (25457)
bombaba Creative Commons License 2017.12.11 0 0 25458
bombaba Creative Commons License 2017.12.11 0 0 25457

Találkozott már valaki a Melogold grapefruit-tal?

Az Universití of California-n fejlesztették ki, akárcsak az Oroblanco-t. Fehér húsú, alacsony savtartalmú, magnélküli,  az Oroblanco-nál nagyobb méretű, vékonyabb héjú. Azt olvastam, hogy gazdaságosabb a Melogoldot termelni, ha a jövedelmezőség a lényeg, de saját fogyasztásra a kisebb termetű Oroblancot ajánlják.

Szép gyümölcs, szívesen megkóstolnám.

http://www.citrusvariety.ucr.edu/citrus/melogold.html

 

A "Citrus" c. legutóbb beszerzett könyv javaslatot tesz dézsás tartásra alkalmas fajtákra.

Azt mondja, hogy rövid időre bármelyik citrus alkalmas erre, de pl. a citrom vagy grapefruit gyorsan kinövi a konténert és nehéz lesz mozgatni. Inkább a kisebb, kompaktabb fajtákat javasolja,  a Meyer, a lime-ok, kumkvat, kumkvat hibridek, Satsuma mandarinok tarthatók évekig dézsában.

A törpésítő PT alanyokat tartja dézsás tartáshoz alkalmasnak, mert ezek lényegesen csökkentik a fa méretét. A gyümölcs mérete azonos a  normállal, csak kisebb mennyiség terem. A fa mérete 25-50 %-kal lehet kisebb a standard fánál.

Az FD méginkább törpésít, 75 %.kal kisebb fákat eredményez, viszont nagyon lassan nő és nehéz oltani.

Edzettség szerint rendezve a citrusok a legkevésbé edzettől :  lime, citrom, grapefruit, narancs, mandarin, kumkvat. 

Edzettség alatt rendszerint a levélzeten okozott fagykár szerint listázzák a citrusokat, bár a termések gyakran kevésbé bírják a fagyot, mint a levelek. A fagy időtartama, a megelőző időjárás, és a gyümölcs elhelyezkedése a fán is befolyásolja a fagykár mértékét.

 

 

bombaba Creative Commons License 2017.12.10 0 0 25456
csoer Creative Commons License 2017.12.09 0 0 25455

Igencsak dúsan terem, nagyon szép.

A második képen látom már kezd narancssárgára váltani. Valószínű az íze is más már ezen érési fokon. Még inkább kezd édesedni.

Én korán szedtem, de szerencsére bőven van utánpótlás. Azokat hagyom, amíg lehet.

Előzmény: gáborke (25454)
gáborke Creative Commons License 2017.12.09 0 0 25454

Meyer érésben:

 

 

 

csoer Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25453

Ízlések és ...

Számomra a "zöld citrom" (mexikói lime stb.) inkább különlegesen aromás és csak másodszor savanyú, míg a citrom egyszerűen csak savanyú.

Előzmény: bombaba (25452)
bombaba Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25452

Elég sok féle lime-ot kóstoltam már, de egyikre sem mondanám, hogy kevésbé savanyú, mint a citrom. Még az édes lime-nak tekintett Pursha-ra sem. De a lime íze határozottan karakteres, és citromtól eltérő.

A Meyer valóban szelídebb a citromnál.

Előzmény: csoer (25450)
csoer Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25451

Igen a lilás virág színéről megfeledkeztem, mert nagyon eltérő a többi citromtól.

Előzmény: gáborke (25444)
csoer Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25450

Ugyan úgy kérdéses lehetne, hogy a lime mitől másabb, mitől kedveltebb gasztronómiában, mint a citrom.

Nagyon eltérő íz és egyéb terén a lime és meyer, de közös vonás a citromtól határozottan aromásabb, sokkal kevésbé savanyú íz, ill különleges illat.

Bármibe rakjuk, ezek az aromák ott is érvényesülnek.

Előzmény: bombaba (25447)
beetee Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25449

Talán ezért:

 

Legárulkodóbb azonban az illata, ami karakteres, édeskés, mandarinos, fűszeres. Néha határozottan kakukkfüves jellegű. Az íze sokkal édesebb, lágyabb, és igen lédús,

Előzmény: bombaba (25447)
BAttila1964 Creative Commons License 2017.12.08 0 0 25448

Geschmacksache, mondja a művelt indonéz... ;)

Előzmény: bombaba (25447)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!