Csak most találtam meg ezt a fórumot.Nem tudtam, hogy ennyien érdeklődnek ezen téma iránt.Esetleg tudja vki, hogy hol lehet megtalálni a területi és megyei bajnokságok eredményeit évtizedekre visszamenőleg?Az általam ismert könyvek csak az első (eseleg második) vonal eredményeit tartalmazzák.
Kis segítséget kérek újfent. Körülbelül 23 éve a Képes Sportban folytatásokban megjelent egy regény, nem emlékszem a szerzőjére és a címére, de a két világháború között játszódott.
Szerintem a futball a 70-es években már réges régen nem volt központi irányítás alatt. Inkább lobbizni lehetett azért, hogy szemet hunyjanak "fent". A Fradi pl. állítólag (még Bene mesélte nekem 5 éve) azért merte megvenni a meccseket 76-ban, mert az MLSZ elnöke, Kutas hatalmas fradista volt, és tudták, hogy elintézi nekik, majd a következő évben vélhetően a Vasas szakszervezet puhatolódzott, hogy "mi lenne, ha a jubíleumi évünket a játékvezetők is megünnepelnék"...
Szóval szerintem lobbitevékenység, kapcsolatok és érdekek alulról (klub vagy bázisszervezet részéről) történő kiaknázása folyt inkább a háttérben, mintsem felülről történő belenyúlás a végeredménybe.
"Dalnoki Jenő kerek perec megmondta, öreg vagyok. Ez 1976-ban történt, amikor bajnokok lettünk, csakhogy senki sem tudja, hogyan… - Ezzel most mire céloz? - Arra, hogy az utolsó öt meccset egytől egyig megvettük, és a sorozatos bundák segítettek hozzá az aranyéremhez. Fáj, hogy ezt kell mondanom, de nincs értelme tovább eltitkolni az igazságot. Akkoriban azt mondtam magamban, szégyellem, hogy futballista vagyok. Jött a bajnoki hajrá, ültem a kispadon, de így is be kellett adnom hat vagy tízezer forintot, ami ment az ellenfelek zsebébe. Összesen negyvenezer forinttal lettem szegényebb. Ennyibe került csak nekem, hogy a Fradi lett a bajnok 1976-ban."
Nekem a dédnagyapám játszott a Vasasban, de az alapítás előtt :-) Vagy legalábbis nincsen meg a neve sehol. 1911-ben került fel Budapestre, Angyalföldre, és azokkal a fiatalokkal futballozott együtt, akik néhány hónappal később megalapították a Vasast. Ja és kapus volt.
Ennyit tudok, sajnos már meghalt (93 évesen, 1985-ben).
Talán még annyi, hogy a nagypapám bátyja (akivel én egyébként sohasem találkoztam) a Dalnoki Jenő barátja volt, és az 1962-es VB-ről kapott egy az egész magyar válogatott által dedikált képeslapot, ami valahol a padláson ma is megvan, hiszen később apukámnak adta.
Más futballista-érdekességről nem tudok a családban, de még érdeklődöm.
1977-ben alapításának 100. évfordulóját ünnepelte a Vasas szakszervezet, aminek az örömére a futballcsapat is bajnok lett. Várady Béla meg úgy lett gólkirály és ezüstcipős, hogy a 36 góljából 14-et (vagy 16-ot?) büntetőből lőtt.
Mondjuk az 1976-os szezont is érdekesen vesztette el a Videoton (és nyerte meg az FTC...), arról Juhász Pista nyilatkozott. Ha érdekel valakit, bemásolom.
Véletlen akadtam rá a neten, sajnos semmit nem tudok a készítőjéről, de gondolom az illető rokona lehet és családi fényképeket tett fel a lapra. Márcsak ezért is kuriozumok...
Elképesztően jó anyag ez Tamás Istvánról, aki 1945 és 49 között volt az Újpest játékosa. Előtte a Gamma, utána a MAORT (Nagykanizsai Olajbányász), a Kőbányai Szikra majd a Gázművek labdarúgója volt.
Még egyszer mondom, hihetetlenül értékes anyag /főleg újpesti szemmel :-)/...köszönet érte!
1.) bemásoljuk a LINKET az Új link URL mezőjébe , SZIGORÚAN www. nélkül ! 2.) beírunk valamit a SZÖVEG mezőbe , pl jelen esetben ÚJPEST 3.) FELVESZ mAJD BESZÚRÁS éS MEHET GOMB
Ezt annak idején én is eljátszottam, de nekem nem volt annyi eszem, hogy az első kudarc után megkérdezzem...:)
A linket beilleszted alul az "új link" rubrikába. Mellette jobbra van egy "szöveg" rubrika, oda írsz valamit. Aztán rákattintasz a felvesz gombra. Utána megjelenik baloldalon egy egy link felirat, ráattintasz a beilleszt gombra. A szövegben ezt látod: [link] Nincs több teendő, elküldöd a hozzászólást, és a link láthatóvá válik.