Én most ősszel rendszeresen préselek szőlőlevet. Az vele a bajom, hogy a magok egy részét a gép kiköpi, tele velük a konyha préselés után. De ez még mindig a kisebbik rossz, mert közben fertelmes hangot ad, tehát feltételezem, hogy a magok más részét bedarálja. Vajon nem árt ez a gépnek? Másoknak ilyen tapasztalat?
Én is nagyon kiváncsi lennék milyen új gépek jöttek ki, amelyekkel a szőlő mellett szilvát is lehetne centrizni. Attól tartok sok újdonságot ebben a műfajban nem remélhetünk. A szőlőre megoldás lehetne, ha a borászatokban használatos prés mini változatát megcsinálnák, az nem nyomja össze a magokat. Kérdés csak hogy mire lehetne azt még használni?
Ma megvettem a citrusprést is. :) Elta CP200 -as 85W a teljesítménye , és rozsdamentes acél a külső palástja. A grapefruitot tökéletesen kicsavarta. Ami külön jó: csendes, ezt még meló előtt korán reggel is lehet használni, nem verem vele fel a teljes házat. Megbizható erős német darabnak tűnik.
Ilyen formát a Roosmannban láttam kb. két hete, 150 Ft-volt akkor akciósan. Arra gondolj, mikor megveszed, hogy elférjen a mélyhűtődben. Az enyém nem túl nagy és mindig tele van.
Mo-on nem. De nem nagy dolog csinalni. . .van papirpoharad, nem? Lehet kapni kicsi fa spatulat is, vagy sima hurkapalcikat (tegyel bele kettot, akkor stabilabb lesz).
Sziasztok! Egyetértek Zsur hozzászólásával! Az emberek rossz beidegződése, hogy ha "valamit" inni akarunk, az minden lehet, csak nem víz. Erre szoktatnak sajnos az éttermek is, ahol evés előtt szinte kötelező jelleggel kell inni valamit, hiszen jön az italos pincér. Persze, nekik ez a bevétel. Nem beszélve a reklámokról, hogy mi frissít fel a melegben, stb. Nem csoda, hogy mire felnő a gyerek, a víztől idegenkedik. Sok felnőtt ismerősöm is van, akiknek a tiszta víz nem felel meg, azt is csak ízesített formában tudják meginni. Vagy az ice tea-nek nevezett cukros levet. Fel kéne fedezni újra a víz élvezetét! Mi naponta kétszer préselünk gyümölcs- és zöldségleveket. Gyümölcslevet általában a reggelihez vagy ha nincsen iskola, akkor délelőtt kapnak a gyerekek. Délután pedig zöldséglevet, bár most nyáron sokszor ez is gyümölcs, mert annyiféle van! Szerintem jobb nem étkezéshez adni, hanem magában, de végül is: az sem rossz, ha pl reggelihez isszák. Nekünk is megbarnul - már eleve barna a lé, a mi kijön a gépből - , de sohasem tesszük el, hanem csak úgy, frissiben. Kicsit macerás mosogatni minden alkalommal, de megéri. Most különösen jó, annyi idénygyümölcs van - őszi, körte, alma, szilva, piros és fehér szőlő, fekete szeder, sőt, görögdinnyéből is remek italt lehet készíteni, meg higító anyagnak sem rossz. A hűtött görögdinnye- vagy más gyümölcslevet különösen szeretik úgy, ha egész gyümölcsdarabokat teszek bele, feldíszítem a pohár szélét, szívószál, stb: olyan egzotikus finomságnak látszik. Télen citrusfacsaróval narancsot, grépfrútot, és hozzá a centrifugával almát szoktam csinálni. És elmaradhatatlan a répa-cékla-sütőtöklé is. Tényleg nagy találmány ez a centrifuga! A levek között pedig vizet és csipkebogyó teát iszunk. Mindenkinek jó kísérletezgetést!:)
Leszoktatnam oket az allando gyumolcsle es asvanyviz ivasrol :)) - felfedeztetnem veluk a vizet.
Komolyan - nem szukseges, sot. A gyumolcsle sok vitamint tartalmaz, ez a jo benne. De sok a cukor is benne - es ez a nem jo, tehat moderacio a fogyasztassal. . .
A gyumolcsle legyen a plusz, az extra, ami nem mindig van, hanem "alkalom". Reggeli elott a narancsle - lehet mas gyumolcsle is.
Probaltad lefagyasztani? En meg nem, de ki fogom probalni. Sokan csinaljak itt nyaron, hogy "icepops"-t csinalnak gyumolcslebol. Lehet format kapni, es a gyumolcslevet teszik bele. Igy ott a vitamin, es a gyerekek nyalanksag igenye is ki van elegitve.
Azert az alap nalam az, hogy nem kell allandoan azt inni.
Kérdezlek, hogy mit csinálnál a helyemben? Mikor 3 unoka és a gyerekek is nálunk vannak. Akkor bizony fogy a gyümölcslé. Ilyenkor sokan vagyunk. Nálunk mindenki gyümöcslevet iszik, vagy ásványvízet.
Az viszont a friss gyumolcsle-zoldsegle kategoriaba nem fer bele.
A gyumolcslevet nem viz helyett kell inni. . .jo otlet etkezeshez, amikor el lehet kesziteni frssen. Nem is kell belole rengeteget csinalni, hiszen eleg belole 1-2 dl boven egy szemelynek, sot!!!
Én feladtam, nekem megbarnul, még akkor is, ha pár csepp citromot teszek bele. A citrom picit javított a színén, de olyan mint az üzletben - csak akkor lenne, ha valami vegyszert is tennénk bele. Azt meg nem akarom, mert akkor akár ihatnánk a boltit is. Tapasztalatlan lévén, nekem a paradicsom - ebben a melegben - 1 nap alatt megbuggyant :) Azt hiszem, ha hosszabb ideig is el akarja az ember tenni a kicentrifugázott levet - ivólevet kell főzni belőle, vagy cukorral tartósítani, ahogy a szakácskönyv írja.
Nagyon jó ez a topic ! Talán emiatt is, de ma rászántam magam és én is vettem egy Elta ES1000 -es tipusú gyümölcscentrifugát. 600 W-os , nagy széles betöltő nyílása van, cca. akkora mint egy fritőz. Közepesen zajos, a maradék héj részek nyirkos fűrészpor szerűek. (megkóstoltam, alig volt valami íze...úgyhogy a szemetesben végezte ) Állítólag minden gyümölcsre használható, epret-málnát is beleértve - de ez már csak jövőre fog kiderülni. Almán és sárgarépán próbáltam ki, az almalé szuper jó lett, a sárgarépát azt hiszem főzeléknek jobban szeretem :) Az ára engedményesen 9990 Ft volt. Szétszedni, mosogatni egyszerű, olyan helyre praktikus, ahol egyszerre legalább egy - másfél liter ivólé szükséges.
Milyen jo, hogy van ez a forum. . .igy "emlekszem" datumokra.
Regen vettem ezt a gyumolcs/zoldseg centrifugat. . .az igazsag az, nem lett mindennapos hasznalat belole - de ha ritkan is, nagy orom a hasznalata - nem bantam meg! A bevalt recept: sargarepa. Csak sargarepa. Imadom. Ra kellett jonnom, ha valaminek a szine nem nez ki jol - nehezen iszom meg, tehat a zellerszar es az egyeb zoldek keverese a sargarepaval kizart.
Az almat sajnalom lenek inni, imadom enni ugy ahogy van.
Jon a kovetkezo vallomas: vettem egy naracs centrifugat is. . .:))! Es pont jokor, mert most egy hete eleg beteg vagyok, es kell a sok C vitamin. A grape fruit-ot nagyon szeretem, de mint a sargarepat, nem nagyon eszem mint gyumolcsot, mert maceras. Viszont a leve tokeletes!!! A naracsle is mennyivel jobb frissen mint palackbol.
Ami erdekes volt: nem centrifugal. Kicsavarja . Nagyon. Ami meg nagyon tetszik, a kis csapjat fel lehet zarni, igy nem csopog utana. . .
Ezek szerint nagyon jó centrifugátok van. Bár bizonyos esetekben szokták írni hogy reszeljük le és nyomkodjuk ki a levét. No ilyenkor kifejezetten jó a centri. Speciel se a piskótába se a máktöltelékbe nem hátrány ha kevésbé lédús az anyag.
Az almalébe centrizés után tedd közvetlenül a citromlét. És CITROMLÉT használj, ne citromsavat!
A szőlőnél már más a helyzet. Az, hogy egy szűrt lé zavaros, már összetetebb dolog. Pontosan hogyan készíted? Ugyanis a sima szűrt lének sem szabadna zavarosnak lennie...
Ezeket eleinte én is próbáltam, de aztán leszoktam róluk, mert mindkettő fűrészpor-jellegű volt, azaz annyira száraz, hogy élvezhetetlen. Ha ilyen ételeket készítek, akkor inkább a normál módszerhez folyamodom, nem a kifacsart és száraz maradékot használom fel.
Tanácsotokat kérném. Segítsetek, hogy a lent emlitett problémát megtudjam oldani.
Minden évben sok almánk terem. Szoktam csinálni alma levet. Nem tudom úgy megcsinálni, hogy ne barnuljon meg. A szőlő levem sem valami tiszta. Kissé zavaros.
No vegyészke, akkor végezd el a következő kísérletet:
vegyél egy gyógyászati segédeszköz boltban vizelet tesztcsíkot,s egyél sok húst vizsgáld meg a vizelet kémhatását,majd fogyasz frissen facsart lehetőleg bio citromot hármat négyet és egy óra múlva ismét vizsgáld meg a vizeleted kémhatását a ph 1-1.5 el emelkedni fog céklával még látványosabb a dolog :)
a Bosch MES 101; 350 W(lehet a számot elirtam de eza zegyetlen modelljük van) - 20 000HUF kkörüll van, anyukámnak ilyen van tudom milyen, kipróbáltam. Nemtudom elég száraz e a maradék ami kijön, viszont mindent visz, nem szivárog, csöpög...szimpatikus darab.
a sokat emlegetett Philips cucina HR 1821
és a Moulinex Frutti pro 300W (http://www.moulinex.hu/moulinex/prodhu.aspx?k=91&i=973) 15000Huf körül van
között hezitálok. Valakinek van tapasztalata a moulinexszel kapcsoltatosan esetleg?
Továbbra sem értelek, nekem nem nagyon marad nedves semmi sem, kíváncsi lennék milyen e tiéd (lehet, hogy gyári hibás?) Nem ilyesztgetni akarlak ám, csak szimplán csodálkozom a dolgon!
A habbal én azt játszom, hogy megiszom:) Reggelenként, mikor a cékla alapú koktélomat iszom (vagy répával, vagy zellerrel, vagy uborkával, stb.), akkor -mivel amúgy is rohan az ember reggel- szimplán leveszem a kiöntő tetejét és -kevés almaecettel dúsítva és elkeverve- öntöm pohárba. Egy darabig én is kísérleteztem azzal, hogy a tetőt fent hagyva öntöttem ki, de aztán leszoktam róla. A kinézettel reggel nem nagyon törődöm (amúgy is álmos vagyok még;)
Erről én is hallottam, de nem mélyedtem igazán bele abba, hogy mit mivel lehet összekeverni és inni. Őszinte leszek: én ezt egy újabb "agyszüleménynek" tartom, kémiai alapját nem nagyon látom a magyarázatoknak, így nálam a humbuk kategóriát képviseli.